Peter Deprez uit Beveren-Leie is dé Krak van Waregem Beveren-Leie 17 januari 2014 Eind vorig jaar ging de Krant van West-Vlaanderen terug op zoek naar de krak van o.a. Waregem. De genomineerden waren Peter Deprez uit Beveren-Leie, zuster Marie Jeanne Deconinck uit Sint-Eloois-Vijve, Bart Neirynck uit Desselgem en voor Waregem waren er Jacques Coorevits, Mathias Coppens, Igor Decraene en Georges Verhaeghe. Uit deze kandidaten kwam Bart Neirynck uit Desselgem als derde en Igor Decraene uit Waregem als tweede uit de bus. Peter Deprez uit Beveren-Leie kreeg de meeste stemmen achter zijn naam en mag zich dé Krak 2013 van Waregem noemen.
Bio Peter Peter is geboren in Waregem op 5 september 1971 als oudste van twee broers en groeide op in Deerlijk. Hij is getrouwd met Peggy Verkaemer (40). Samen met hun zoontje Mèrten (8) wonen ze in de Elfde Julilaan te Beveren-Leie. Hij volgde middelbare studies richting Sportmonitor in Meulebeke waarna hij nog verschillende avondcursussen volgde, zoals boekhouden, verkoopstechnieken, aankoopdirecteur, ….Samen met vader Fernand, moeder Catherine en broer Bart is Peter een schakel (Sales Manager) in het familiebedrijf Viva Sara, met koffiebranderij in Vichte, en Viva Sara Kaffée in Kortrijk, met gelagzaal, shop, bezoekerscentrum, meetingruimten, ... Koffie en thee, gastronomie en passief sport in het algemeen zijn zijn vrijetijdbestedingen.
Peter Deprez bij een van de museumstukken, een koffiebrander uit het jaar 1912
Peter is gebrand op koffie De medezaakvoerder van Viva Sara wil zoveel mogelijk mensen opnieuw laten genieten van koffie. De 42-jarige Peter Deprez is afkomstig uit Deerlijk. Nadat hij zijn echtgenote Peggy leerde kennen gingen zij een paar jaar in Waregem wonen. Bij hun overname van de kruidenierszaak de Spar, verhuisde het koppel in 2000 naar Beveren-Leie.
Een hele eer “Ik vond het een hele eer om genomineerd te worden voor Krak van Waregem. Maar ik was nog meer verrast toen ik te horen kreeg dat ik dé Krak geworden was. Als inwijkeling verwacht je zoiets niet onmiddellijk. En het verheugt me des te meer omdat die nominatie nu eens niet vanuit de ‘koffiewereld’ kwam”, begint Peter.
Eerste museumstuk “Toen ik 15 à 16 jaar was, was ik al gebeten door de job van mijn vader, die in 1987 een winkel-koffiebranderij opende in de Leiestraat te Kortrijk. Ik vond dit een zo boeiende wereld dat ik er al mijn vrije tijd ging helpen. Ik kocht er toen op de rommelmarkt van de Sinksenfeesten mijn eerste oude koffiemolen, met het geld van mijn eigen verkochte speelgoed. Dat was het eerste stuk van ons koffiemuseum”, vertelt Peter.
“Na mijn middelbare school vervulde ik mijn legerdienst al para-commando. Daarna begon ik mijn loopbaan in het familiebedrijf. In 1991 begonnen we met de ambachtelijke koffiebranderij in Vichte. Bij de start kreeg ik een vijftal koffiebonen van een leverancier om te planten, wat ik ook deed. Eentje ervan is uitgekomen en ondertussen siert een mooie koffieplant de inkomhal van onze branderij.
Van boon tot Barista Ik had vele ideeën, ik was gebrand om van alles te verwezenlijken, maar moest nog veel leren. De lessen kreeg ik vooral van mijn vader, die mij er af en toe wel eens durfde inluizen. Een kleine anekdote misschien”, grapt Peter, “toen ik pas in het bedrijf werkte wou ik reclamefolders laten maken. Ik kreeg met gemak 20.000 Bfr van mijn vader. Maar hij wist wel beter, met die som zou ik niets kunnen realiseren, en ik keerde ook onverrichte zake terug naar huis. Maar ik was ambitieus en wilde meer. Dankzij Nederlandse Baristavrienden leerde ik veel. Ik ging deelnemen aan kampioenschappen, eerst met knikkende knieën maar later zelfverzekerd. Zo werd ik tweemaal Belgisch Kampioen, en kon ik enkele keren deelnemen aan het Wereldkampioenschap. Nu ben ik nog coach van het Viva Sara Barista Team, waarmee we al verschillende trofeeën behaalden. Door de titels zijn vele deuren opengegaan. Daar heb ik ook gebruik van gemaakt om het boek ‘Van boon tot barista’ te schrijven”.
In september 2012 ging Viva Sara Kaffée op de Grote Markt in Kortrijk open. “Daar beschikken wij over de langste koffietoog van Europa met alle mogelijke koffieapparaten om de klanten de ultieme koffiesmaak te laten beleven”, weet Peter. “Daar is ook nog een bezoekerscentrum, en zijn er zo’n 35 %, van de museumstukken te zien. Die roteren af en toe met deze die nog in Vichte staan, waar we helaas geen groepen meer mogen ontvangen van het Federaal Voedselagentschap”, zegt Peter.
Mensen opnieuw laten genieten van koffie Zijn leuze is: ‘zoveel mogelijk mensen opnieuw laten genieten van koffie’. Koffie is zijn hobby, zijn passie, zijn leven. Hij geeft workshops over koffie en thee, en kan honderduit vertellen tijdens groepsbezoeken. Naast zijn titel als tweevoudig Belgisch Barista Kampioen, zeg maar de sommelier van de koffie, behaalde hij op het Wereldkampioenschap in 2006 de 31ste plaats in Bern (Zwitserland) en in 2007 de 15de plaats in Tokyo (Japan). “Om te mogen deelnemen aan het Belgisch kampioenschap moet je eerst door de voorronde en de halve finale geraken. Het kampioenschap zelf duurt dan 45 minuten. De deelnemers krijgen eerst 15 minuten om hun werkplaats in te richten. De volgende 15 minuten zijn er om twee kopjes koffie, twee cappuccino's en twee cocktails te zetten. Thermometers zijn hier uit den boze, alles moet op het gevoel gebeuren. In de laatste 15 minuten moeten de deelnemers hun werkplaats en materiaal in een perfect hygiënische staat brengen, en opruimen,” legt de Barista uit. Verder mag Peter zich SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) Barista Level 1 & 2, SCAE Brewmaster Level 1 en Certified Quality Roaster noemen.
Op de koffie bij Jeroen Meus “Door veel te luisteren, veel vrienden te maken in plaats van concurrenten, en mensen te helpen waar ik kan heb ik al veel bijgeleerd,” aldus Peter. De kennis die Peter in de loop der jaren opdeed wilde hij ook delen met anderen. Daarover schreef hij samen met zijn broer Bart een boek ‘Gebrand op koffie – Van boon tot barista’. Het boek, uitgegeven door het Davidsfonds, handelt niet alleen over de verschillende soorten koffie en de kenmerken ervan, er staan ook heel wat aanbevelingen in om goede koffie te zetten, en vele recepten voor allerhande heerlijke koffiebereidingen. Verder was Peter al eens te gast in de live-uitzending van De Zevende Dag met Alain Coninx, en onlangs was hij ook nog aan het werk te zien tijdens het kookprogramma van Jeroen Meus. (Tekst en foto Rita Sabbe) Dagelijkse Kost bij Jeroen Meus bekijken klik hier. Meer weten over Viva Sara klik hier.
17-01-2014, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|