Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Okra Beveren-Leie huldigt kaartkampioenen Op donderdag 23 november vierde Okra Beveren-Leie haar kaartkampioenen.
Frans Vandorpe, centraal op de foto, kon voor het tweede jaar op rij de kampioenstitel (met 26 punten) op zijn naam schrijven. Verder herkennen we achter v.l.n.r. kaartverantwoordelijke Norbert Pappijn. Claudine Demeulemeester die met 17 punten eerste vrouw werd. Monique Debaere die steeds van de partij is om een handje toe te steken waar nodig en Okra voorzitster Christiane Goesaert. Vooraan Jozef Vuylsteke die de rode lantaarn mee naar huis mag nemen. Yves Vandendriessche die derde werd met 22 punten, dé kampioen Frans vandorpe, Frans Velghe die met 22 punten eveneens op de derde plaats eindigde en Romain Lievens die met 23 punten tweede werd.
Met dank voor het doorsturen van foto's en tekst hierbij enkele sfeerbeelden van zon- en maandag
Van zondag 19 tot vrijdag 24 november loopt de week van de senioren. Voor Okra Beveren-Leie startte deze week met een eucharistieviering. Daarna werden de senioren verwacht in de salons Gruuthuse voor een feestmaaltijd. Hiervoor schreven 73 personen zich in. Er werd gestart met een aperitief met hapjes , daarna volgde brocoliroomsoep en speciaal bereide kalkoenfilet . Wij werden daarna verwend met een mooi dessertbord en tenslotte nog koffie met versnaperingen. Na deze heerlijke maaltijd konden de aanwezigen nog de beentjes strekken op de dansvloer.
Op maandag was er het indoorpetanquetornooi in de Boulodroom in Waregem. 63 spelers uit Waregem en deelgemeenten (waarvan een 20 tal uit Beveren) streden er voor de titel van beste mannelijke en vrouwelijke petanquespeler van Waregem. Bij de vrouwen eindigde Rita Van Colenberghe op de tweede plaats terwijl bij de mannen de eerste plaats naar Yvan Minjauw ging en John Vervaecke als tweede eindigde .
Dinsdag werd voor de senioren in Cinéstar de film "Jackie " vertoond, een veelbesproken biografie over het leven van Jacqueline Kennedy. Op donderdag is er in de raadzaal van het stadhuis een lezing over " Burenhulp ". Tenslotte is er op vrijdag in de salons Leieburcht nog een feestmaaltijd maar helaas was dit reeds uitverkocht vooraleer Okra Beveren-Leie kaarten kon bestellen.
Rummikub Okra Beveren-Leie Op dinsdag 14 oktober waren 39 spelers aanwezig. Met nog 2 speeldagen te gaan kunnen max nog 8 spelletjes gewonnen worden. Voor Martine die met 7 gewonnen spelletjes een ruime voorsprong heeft is de tilel zogoed als een feit. De volgers houden het spannend en daar kan het nog vele kanten uit.
Benefiet 8791 Benefiet 8791 dankt warm en oprecht restaurant Castor. Dankzij sterrenchef Maarten Bouckaert en zijn echtgenote Stefanie Vandewalle kunnen we met een heel gesmaakte hoofdprijs uitpakken. Deze hoofdprijs is gekoppeld aan de steunkaarten ten voordele van Viktor
Daarnaast geven we ook graag mee dat de eetkaarten als zoete broodjes over de toonbank gaan. Nu is OC De Coorenaar reeds voor meer dan de helft bezet. Steun- en eetkaarten en/of een Benefietje bestellen kan bij de kerngroep en de ouders van Viktor: Carlos en Rita Verkaemer-Sabbe (0497/41 85 67) Thijs en Marisa De Greef-Noppe (0468/14 42 32) Dominiek Knockaert (0497/83 92 65) De ouders van Viktor (0495/51 90 27) Meer weten over Benefiet 8791klik hier.
Sint-Ceciliafeest bij Bevers Harmonieorkest vzw Op 18 november vierde het Bevers Harmonieorkest het Sint-Ceciliafeest. Traditiegetrouw werden verdienstelijken onderscheiden met een ereteken.
Met dank aan Germain Courtens
Foto 1: van links naar rechts : eresecretaris Arsène Fleurent, Annick Engelaere (35 jaar muzikant), secretaris Angelo Termote, Angelo Buyck (35 jaar muzikant), Kathy Engelare (35 jaar muzikant), erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), Schepen van Cultuur Piëtro Iacopucci, Eerste Schepen Rik Soens, Koen Geldhof (25 jaar muzikant), voorzitter Marc Bloquiaux.
Foto 2: erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), geflankeerd door eresecretaris Arsène Fleurent en muzikante Isabelle Stevens.
Foto 3: van links naar rechts : voorzitter Marc Bloquiaux, erevoorzitter Marcel Depoortere (40 jaar bestuurslid), Schepen van Cultuur Piëtro Iacopucci, Eerste Schepen Rik Soens.
Foto 4: van links naar rechts : Koen Geldhof (25 jaar muzikant), Annick Engelare (35 jaar muzikant), Angelo Buyck (35 jaar muzikant), Kathy Engelare (35 jaar muzikant).
Petanque Okra Beveren-Leie Op woensdag 15 november tekenden 46 spelers present. In totaal staan er nog 3 speeldagen op het programma en kunnen er max nog 9 punten verdiend worden. Bij deze ook een droeve mare dat Bertrand Declerck op 16 november 2017 onverwacht overleden is. Bertand was een graag gezien lid. De petanqueclub wenst de familie heel veel sterkte toe.
Bietentocht en weging zwaarste pompoen Beveren-Leie Op zaterdag 18 november ging naar jaarlijkse gewoonte de bietentocht door. Die werd voorafgegaan door de weging van de zwaarste pompoen. Ahmed Mestou kweekte de zwaarste pompoen van Beveren-Leie die niet minder dan 70,400 kg woog. De bietentocht ging van start met regen. Na de bietentocht konden de kinderen zich uitleven bij de Speelberg terwijl de volwassenen gezellig konden napraten. Ondanks de iets mindere opkomst waren de organisatoren en deelnemers tevreden over deze activiteit. Hierbij enkele sfeerbeelden.
The Voice van Vlaanderen op het eetfestijn van Benefiet 8791?
Op 17 november kunnen we Jérémie bewonderen tijdens de liveshow van de Voice! We doen graag een massale oproep om tijdens deze liveshow te stemmen op Jérémie. Jérémie is eveneens de special guest tijdens het eetfestijn van Benefiet 8791 ten voordele van Viktor. Wie weet, is het niet enkel Jérémie Vrielynck die we kunnen aankondigen maar ook nog The Voice van Vlaanderen!
Eet- en steunkaarten te koop bij: Carlos en Rita Verkaemer-Sabbe (0497/41 85 67) Thijs en Marisa De Greef-Noppe (0468/14 42 32) Dominiek Knockaert (0497/83 92 65) En de ouders van Viktor.
Hoofdprijs steunkaarten Weldra pakken we uit met één prachtige hoofdprijs, hou Beverse Weetjes en de Facebookpagina dus nauwgezet in het oog! Benefiet 8791 volgen klik hier.
Wenskaartenactie ten voordele van MS-Liga Vlaanderen
Dankjewel voor de enorme respons In het kader van De Warmste Week gingen wij van start met een wenskaartenactie voor de eindejaarsfeesten ten voordele van de MS-Liga Vlaanderen.
Uitverkocht Bij deze willen we iedereen danken voor de enorme respons die we erop kregen. Na twee dagen waren al de wenskaarten uitverkocht. Spijtig voor diegenen die te laat waren, maar toch van harte bedankt!!! Er moeten enkel nog een paar pakjes thuisgebracht of afgehaald worden. De opbrengst, die integraal zal overgemaakt worden aan MS-Liga Vlaanderen, zal nog kenbaar gemaakt worden als alle pakketjes op hun bestemming zijn!!! Omwille van gezondheidredenen is een tweede druk spijtig genoeg geen optie!
Rummikub Okra Beveren-Leie Op dinsdag 24 oktober waren er 39 spelers aanwezig op de rummikub. Met nog 3 speeldagen voor de boeg blijft het spannend aan de kop van het klassement met Martine Benoit nog steeds stevig aan de leiding.
Benefiet 8791 Op 13 december zal Benefiet 8791 een chalet uitbaten aan de ijspiste in Waregem. Daar verwelkomen we je graag en serveren er vanaf 13.30 uur een kopje koffie, een benefietje per fles en/of per glas, een Capri-Sun en snoep. Verder zullen er ook steun- en eetkaarten verkrijgbaar zijn. Dit alles ten voordele van Viktor Claerbout. Iedereen van harte welkom.
Wenskaartenactie ten voordele van MS-Liga Vlaanderen
Wenskaartenactie ten voordele van MS-Liga Vlaanderen Wanneer een familielid getroffen wordt door een ongeneeslijke ziekte, dan wil je ze een hart onder de riem te steken. Recent kreeg Valerie Vervaecke de diagnose MS. Een ongeneeslijke ziekte waar zo’n 12.000 mensen in België mee te kampen hebben. In het kader van De Warmste Week steunen Linda en Rita (respectievelijk ma en tante van Valerie) de MS-Liga Vlaanderen met een warme wenskaartenactie voor de eindejaarsfeesten. Daarmee willen wij niet alleen de werking van MS-Liga Vlaanderen steunen maar ook meer ruchtbaarheid geven aan deze aandoening.
Wenst u uw familie, vrienden... en alle MS-patiënten die u kent ook alle goeds toe voor het nieuwe jaar? Stuur hen dan zo'n wenskaartje ten voordele van de MS-Liga Vlaanderen. Een pakketje (A6 formaat met enveloppe) van 10 stuks kost slechts 5 euro.
Ze zijn vanaf heden verkrijgbaar bij: John en Linda Vervaecke-Sabbe, Carlos en Rita Verkaemer-Sabbe, De opbrengst gaat integraal naar de MS-Liga Vlaanderen en zal ook bekend gemaakt worden via deze weg. Wij danken alvast iedereen bij voorbaat die ons initiatief een warm hart toedraaagt!!!
Paasfeest K.A.J. Beveren-Leie Hierbij een foto van het paasfeest bij de K.A.J. Beveren-Leie uit 1959 en de daarbij horende namen. De foto werd genomen recht tegenover de toenmalige Gilde aan de voorgevel van de toen nog garage Depraetere. Zijn er mensen die daar nog mooie herinneringen weten over te vertellen? Laat het dan gerust weten of stuur een mailtje naar beverseweetjes@telenet.be
Nieuwe inwoners ontvangen op stadhuis Waregem Op zaterdagvoormiddag 14 oktober werd een honderdtal nieuwe inwoners in Waregem verwelkomd in het stadhuis. Ze kregen er een rondleiding langs de verschillende stadsdiensten en kregen een glas aangeboden om hun komst naar Waregem te vieren. Het ging om mensen die in Waregem kwamen wonen in de periode van 1 augustus 2016 tot en met 31 juli 2017.
In 't Beverblaadje lezen we: Enkele cijfers: In 2016 groeide Waregem aan met 275 inwoners. Beveren-Leie nam daar 51 personen voor zijn rekening. Er kwamen in totaal 295 mensen in Beveren wonen: 230 kwamen van buiten Waregem, 65 deden een mutatie binnen Groot Waregem. Er werden 61 geboorten geregistreerd en we moesten afscheid nemen van 40 Bevernaars; natuurlijk overschot van 21 personen. Er verlieten ook 265 mensen onze deelgemeente. Beveren klokte af op 1.01.2017 op 5.270 inwoners. Waregem telt in totaal 37.865 inwoners-*
Reünie 19de oktobertocht Op vrijdagavond 3 november was er een gezellige samenkomst voor alle deelnemers van de Oktobertocht 2017 Die werd voor de derde maal in elkaar gestoken door Greet en Claudine. Djeuvoebeenies De 19e oktobertochtdie opnieuw plaats vond gedurende het laatste weekend van oktober was opnieuw een topper. De organiserende “Madammen” Greet Vervaeke en Claudine Goemaere hadden na een maandenlange voorbereiding en doorkruisen van de gekozen streek een prachtig parcours ontwikkeld. De 75 deelnemers en de 12 tellende logistieke ploeg waren in elk geval klaar en voorbereid.
We herkennen vooraan v.l.n.r. Greet Vervaeke en Claudine Goemaere. Achteraan Hilde Sabbe, Veronique Decock, Francine Albers, Mieke Callewaert, Luc Vandenberghe, Bert Derore, Reginald Verkaemer, Willy Delporte, Germain De Vlaminck en Kurt Naessens, ontbreekt Tommy Verkaemer.
Enkele van de attributen die nodig waren om op het juiste pad te blijven en een paternoster als aandenken!!!
Zoals de titel liet vermoeden zouden we te maken hebben met een ietwat religieuze inslag . We vertrokken op zaterdagmorgen per groep met de auto en een bereidwillige chauffeur om tegen 4.50 aan te komen aan het St Pieterstation in Gent. Met de trein naar Brussel Zuid en na een 15 tal minuten de trein tot station Halle . Rond het Mariahof in Halle aan de verschillende kapellen stonden per ploeg een blikken doos met een 150 tal foto’s van kapellen die in de te ontdekken streek te vinden waren. Eens de doos in bezit verder te voet voor zo’n 3.5 km naar het station van Buizingen, aan de hand van een beschrijving als volgt” onze vader die de trap voor U neemt , geheiligd zij de 1e straat rechts en breng ons niet in bekoring op de T naar rechts”.
De fiets stond klaar in Buizingen met een bolleke pijl beschrijving . 28 km in de golvende streek en uitgelezen niet verharde wegeltjes via het Zonieënwoud tot in La Hulpe .Onderweg kwamen we kapelletjes tegen die op onze foto’s terug te vinden waren. Elke kapel die aangeduid was in de beschrijving diende in goede volgorde gestopt te worden in ons fotoboekske. Het fotoboekske diende de volledige zaterdag en zondagvoormiddag aangevuld te worden , dus voortdurend opletten.
Verder te voet voor zo’ n 7 km aan de hand van een tekstbeschrijving door het Zonieënwoud langs het kasteel van Ter Hulpen tot parking Fondation Folon . De mooie herfstkleuren en het mooie landschap brachten ons in een uitgelaten stemming.
Ons stalen ros stond ons reeds op te wachten met een ingenieus oprolsysteem als wegbeschrijving. Opnieuw op weg voor zo’n 28 km. Op textiel gedrukte mannekes en vrouwke die je, telkens als je aan een andere weg kwam, moest raadplegen. ALTIJD doen wat het vrouwke zegt!!!! Telkens doordraaien, knap gevonden van de Madonna’s. Aangekomen aan Village Reine Fabiola in S’ Gravenbrakel verder te voet voor zo’n 8 tal km. De beschrijving van de te volgen weg was om U tegen te zeggen, een soort koeterwaals “ la ruu kie su termien , entre - temps miroir voes , prendre la petite roet de tir , fils barbelés a swievre, ja we krabden wel ne keer in ons haar om uit dat Frans met haar op wijs te raken . Opnieuw verder met de fiets van een historisch kerkje in Lillois naar de watertoren in Liberchies. Het begon donker te worden en als een verlichte kerstboom trokken we de avond in. Gelukkig een eenvoudige tekstbeschrijving en via modderige krieren en dito oude kasseiweggetjes voor zo’n 28 km peddelen op en neer en gene meter plat.
Van de watertoren in Liberchies naar onze slaapplaats in Luttre aan het kanaal Brussel Charleroi .Nog een 6 tal km stappen, langs het gedenkteken van Django Reinhardt kwamen we via tekstbeschrijving toe . Lekkere soep van de logistieke ploeg, nog een boterhammetje achter de kiezen , sommigen maakten een croque monsieur, een spaghetti op een klein vuurtje , het ging er weer gezellig aan toe. Ons tentje opzetten in de weide en dodo doen . Rond 12.45 nieuw uur lag iedereen moe onder zeil.
Zondag Zondagmorgen om 5.00 uur, na een winderige nacht tentjes opplooien, bagage in de vrachtwagen en een stevig ontbijt. Om 6.00 uur opnieuw klaar om te vertrekken. Met de fiets en aan de hand van bolleke pijl voor 12 km naar een vervallen kapel in de buurt van Seneffe. De regen was ondertussen met tussenpozen uit de hemel aan het vallen en zo kregen we meteen een gratis douchke.
Volgende onderdeel opnieuw te voet voor een 6 – tal km naar het kasteel van Seneffe. De beschrijving was opnieuw iets om te onthouden nl “ de madammen zeggen” ga nu hier, ga nu daar. Onderdanig volgden we hun instructies.
De visgraat en het kloklezen waren de volgende beschrijving om af en toe uw hoofd over te breken . Met de fiets voor een 45- tal km naar het hellend vlak van Ronquières. Helling op en af , van de ene kriere in de andere , het was bij momenten puffen en blazen. En dan werd ons geduld beloond. De zorgvuldig samengestelde fotoalbum diende gebruikt te worden . Op de foto die overeenstemde met de gevonden kapellen stond een tekst die diende als wegbeschrijving. 1 foto niet goed geklasseerd en ge waart den boom in, dus opnieuw goed opletten. Het terrein reed vlot en het ging goed vooruit.
In Henripont opnieuw stappen voor een 5 -tal km door een glooiend mooi bos aan de hand van een stafkaartje en foto’s. De herfstkleuren verdreven onze vermoeide ledematen , de zon scheen, t’ was allemaal zo mooi.
Van Coraimont naar Rognon, onze laatst fietstocht van 9 km via een oude spoorwegbedding waar de dikke gravéstenen overvloedig waren. Het laatste stukske energie die in ons moede lijf zat werd er langzaam uitgeperst . Het laatste stuk voettocht kon er gekozen worden tussen 8 en 4 km naargelang we toekwamen in Rognon. Een aantal deden het te voet, voor velen werd het te laat en die reden dan met de fiets naar het eindpunt. Aangekomen in Rebecq, in zaal Tennisland een lekker douchke, een streekbierke. Na de bedankingen en het uitdelen van een mooie grote paternoster als aandenken, stoofvlees met frieten en om 21.0 uur de bus op naar huis. Moe maar voldaan en nog nagenieten van de originele en creatieve voorbije oktobertocht met dank aan de twee “Madammen “ die deze prachtige 19e oktobertocht georganiseerd hadden. Dikke proficiat en een grote pluim. Opnieuw een tocht om later aan de open haard te vertellen . We kijken nu reeds uit naar de jubileum editie, “20 jaar oktobertocht” Afspraak laatste weekend oktober 2018. Met dank aan Germain De Vlaminck voor het verslag.
Petanque Okra Beveren-Leie Voor de petanque van 25 oktober kwamen 50 spelers opdagen. In de stand geen al te grote verschuivingen. Eric Vuylsteke blijft aan de leiding maar moest één spel prijs geven aan Claude Rommens. Bij de vrouwen komt Rita Colle aan de leiding met de punten. Met nog 4 speeldagen te gaan zit er nog een mogelijkheid in dat Claude zich aan zijn belofte zal moeten houden. Wait-and-see!!!
Bloemen op begraafplaats Beveren-Leie verdwenen Vandaag deze mail ontvangen en ik kon niet nalaten dit op Beverse Weetjes te publiceren. Het is niet de eerste maal dat we zoiets te horen krijgen.
"Dag Rita, Je zal misschien verwonderd zijn om een email van mij te ontvangen, maar ik wilde dit eens melden, je ziet wel wat je ermee doet. Op ons Bevers kerkhof ligt er een Ierse militair uit de wereldoorlog begraven. Er stond daar vroeger nooit eens een bloemetje bij, sinds enkele jaren plaatst onze zoon daar met Allerheiligen een bloem op, hij vond dat zielig dat die persoon die hier z'n leven gelaten heeft zelfs met geen bloempje herdacht wordt. Dit jaar heeft hij er dus weer een geplaatst op 30 oktober, een witte chrysant, er stond al een paarse op. Op 31 oktober zijn wij ook bij dit graf geweest en de 2 bloemen stonden er nog. Op 1 november in de voormiddag was de witte chrysant verdwenen! Wie doet nu zoiets??? ik wilde jou dat eens laten weten, want aan wie moet je dit melden??? Die bloem kost nu zoveel niet maar laat andermans bloemen staan. (Naam en adres bekend.)"
Zijn er mensen die hetzelfde ervaren op de Beverse begraafplaats? Laat het dan gerust eens weten via: beverseweetjes@telenet.be
Agendapunten dinsdag 07 november 2017 Openbare zitting 1. mededelingen 2. Cipal: bijzondere algemene vergadering van 15 december 2017: goedkeuren agenda en statutenwijziging en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 3. Leiedal: buitengewone algemene vergadering van 12 december 2017: goedkeuren agenda en statutenwijziging en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 4. Figga: buitengewone algemene vergadering van 18 december 2017: goedkeuren agenda en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 5. Gaselwest: buitengewone algemene vergadering van 18 december 2017: goedkeuren agenda, voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen met inkanteling van deel Figga in Gaselwest, statutenwijzigingen en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 6. Psilon: buitengewone algemene vergadering van 12 december 2017: goedkeuren agenda en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 7. Imog: buitengewone algemene vergadering van 19 december 2017: goedkeuren agenda en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 8. WVI: buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017: goedkeuren agenda en vaststellen mandaat vertegenwoordigers 9. W.I.V.: bijzondere algemene vergadering van 20 december 2017: goedkeuren agenda 10. W.I.V.: bijzondere algemene vergadering van 20 december 2017: aanduiden vertegenwoordigers 11. verlenen advies tot het plaatsen van mobiele camera's in niet-besloten plaatsen in het kader van het bestrijden van sluikstorten en zwerfvuil + goedkeuren samenwerkingsprotocol 12. Leiedal: toekennen bijkomende wederzijdse exclusiviteiten 13. hulpverleningszone Fluvia: goedkeuren stedelijke dotatie 2018 14. goedkeuren waarborg lening cvba Grensverleggend 15. goedkeuren investeringstoelage (en bijhorend protocol) aan cvba Grensverleggend voor de werken fase 3 aan het Regenboogstadion 16. onroerende goederen: goedkeuren aankoop perceel grond Windhoek, 8790 Waregem 17. onroerende goederen: goedkeuren aankoop groenzone en vijvers nabij de Schoendalestraat, 8792 Waregem 18. stedelijke gebouwen, plaatsen levenslijn: goedkeuren ontwerp en plaatsingsprocedure 19. goedkeuren opdracht leveren van bomen voor de groendienst en goedkeuren plaatsingsprocedure 20. vaststellen nieuwe straatnaam: definitief goedkeuren 21. aanleggen/vernieuwen "trage wegen" diverse plaatsen: goedkeuren ontwerp en plaatsingsprocedure 22. nutsleidingen: project Westerlaan-Noorderlaan, plaatsen openbare verlichting langs heraangelegde Ring 23. herinrichting kruispunt Expressweg (N382) - Eugène Bekaertlaan - Flanders-Fieldweg - goedkeuring ontwerp en plaatsingsprocedure 24. goedkeuren overeenkomst ondergrondse inname openbaar domein Drogenboomstraat door bvba Willy De Nolf 25. vaststellen aanvullend verkeersreglement: invoeren verkeersmaatregelen op de parking in de Meersstraat 26. vaststellen aanvullend verkeersreglement: invoeren verkeersmaatregelen op de parking in de Jozef Duthoystraat 27. goedkeuren afsprakennota 2017-71: RUP Windhoek 28. aanleggen volkstuinpark: goedkeuren ontwerp en plaatsingsprocedure 29. goedkeuren toelagen 30. goedkeuren participatie wijkwerken regio Zuid-West-Vlaanderen via W13 31. jeugdlokalen Desselgem, aanpassingswerken, fase 2/ bibliotheek en omgeving: goedkeuren ontwerp en plaatsingsprocedure 32. vragen 33. goedkeuren verslag vorige zitting Geheime zitting 34. onroerende goederen: goedkeuren verkoop strook grond Desselgem-Dries - Libelstraat, 8792 Waregem
Griezeltocht ten voordele van Let's Dance Op maandagavond 30 oktober organiseerden de ouders en verschillende leden van dansschool ‘Let’s Dance’ voor de eerste keer een griezeltocht. De tocht liep over zo’n twee km en onderweg waren er drie standjes met versnaperingen. Gedurende het weekend hadden enkele ouders de winkel (ex Spar bij Peggy) ook omgebouwd tot een heus spookhuis. Echte freaky figuranten Sindy, Peggy, Nico, Ann, Mèrten, Alix en Kiara speelden er hun rol voortreffelijk en verrasten de deelnemers. De opbrengst van deze griezeltocht was ten voordele van de show- en wedstrijdteams van dansschool ‘Let’s Dance Beveren-Leie'. Hierbij enkele sfeerbeelden waarvoor dank aan Peter Deprez.
Tot onze spijt zien we nu pas dat er twee foto's bij de ongewenste mails waren terrecht gekomen. Bij deze geven we hierbij de foto van de Chiro zombies en Nico Sabbe alsnog mee.
De kerkhuisjes in Beveren-Leie Naar aanleiding van Allerheiligen en Allerziellen gingen we even grasduinen in onze archieven over de kerkhuisjes. Tijdens de erfgoedwandeling (13 april 2008) bevond de tiende halte zich op het Bevers kerkhof tevens de plaats waar de oude kerk en de kerkhuisjes stonden.
Eerste vermelding van een kerkhuisje in vakwerk in 1723. Het huisje zou circa 1790 herbouwd worden in baksteen door de toenmalige bewoner Jan Tijbergien; Jan-Baptist Pappin treedt op als geldschieter. In 1857 laat de kerkfabriek een Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt bouwen tegen de "gevel van 't Kerkhuis". De bouw van de kapel zorgt voor de verfraaiing van de toegang tot het kerkhof en de kerk, doordat de kerkhuisjes achter de kapel uit het zicht verdwenen. De kerkhuisjes worden onder meer bewoond door grafdelvers, klokluiders en ophalers van stoelgeld. In 1920 wordt vóór de kerkhofkapel een acacia geplant als vrijheidsboom en wordt een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers (in 1970 overgeplaatst naar het Kerkplein). Bron Ibe
De kerk stond naar het oosten en het koor naar het westen gericht. Een uitzondering, want van bijna alle kerken is het koor naar het westen gericht. Blijkbaar zou dit gekomen zijn omdat men bij de bouw van de kerk in 1781 het onderdeel van de toren van de andere kerk heeft willen gebruiken en daardoor was het niet mogelijk om het koor naar het westen te richten. Daar waar de gebedsruimte nu staat, stonden vroeger de kerkhuisjes. Daar woonde indertijd Maurice Pauwels, t was de grootste man van Beveren (figuurlijk) wist de gids te vertellen, hij was grafdelver en haalde het stoelgeld op in de kerk. Met zijn karretje waarop een ladder bevestigd was moest hij ook slachtoffers van een ongeval ophalen om ze in het dodenhuisje dat zich achter het kerkhof bevind op te baren.
Over Maurice Pauwels (1979) Begin december vierden Maurice Pauwels en Celina Huyzentruyt de vijftigste verjaardag van hun huwelijk. Eigenlijk moest dat a1 een paar weken vroeger gebeurd zijn, maar Maurice wou mordikus eerst nog eens in een kliniek te Roeselare gaan onderduiken. Waarom we dit gouden jubileum vermelden in onze "heemkunde-blaadjes"? Tja, Zo heel moeilijk te raden is het niet. Maurice zelf is zo ongeveer een stuk Beverse folklore en samen met zijn "Sliena betrekt hij sinds zowat 45 jaar het kerkhuisje, een van de mooiste en best onderhouden oude gebouwtjes van ons dorp.
Maurice werd te Beveren geboren in 1907. Zijn vader was Alfons Pauwe1s. Alzeleven een felle vent geweest, die Fons. Hij had echter zo 1ang over het werk gebogen gestaan in Frankrijk en daarna hier in de streek, dat zijn lijf tenslotte naar de aarde gekromd stond en dat hij in zijn laatste jaren twee stokken nodig had om zich voetje voor voetje voort te slepen. Dit belette hem echter niet nog altijd de ervaren "soigneur" te zijn op het duivenhok van Raf Debaere. Ook Celina is een rasechte Beverse. Ze is hier in 1901 geboren als dochter van Felix Huyzentruyt. Van Felix "Maantjes" die in oktober 1918 om het 1even kwam bij de doorbraak van de Geallieerden. Dat "Maantjes" is geen lapnaam. Het is doodeenvoudig een vadersnaam. Felix was immers zoon van Romaan -van Maantje- Huyzentruyt
Maurice en Celina trouwden op 27 nobvember 1928. Een jaar of zes daarna kwamen ze in het kerkhuisje wonen. Toen was dat nog een tweewoonst. Ze betrokken het zuide1ijk gedeelte. Hun voorganger daar was Mentie Vandenbroucke. Mentie, die op triestige wijze aan zijn einde gekomen was. Niemand die dat ooit had kunnen denken van hem. Een man die handeling had van alles en daarbij nog de grootste "farceur" van het dorp. En 1iegen dat de molens draaiden ! Als je iets doorvertelde wat Mentie je voor de vaste waarheid toevertrouwd had, dan was je ver van je huis. Maar hij had tegenslag gehad in zijn gezin. Eerst zijn oudste zoontje dood en daarna, Anna Waegebaert, zijn vrouw. Dat heeft hem neergehaald. Samen met het huis, nam Maurice ook een paar van Menties stielen over. Hij werd putmaker op het kerkhof en ophaler van het stoelgeld in de kerk. Als "knechtebrakken" en later a1s "opkomerlingen", hadden we respekt voor de grote vuisten waarin we ons stoelgeld stoppen moesten. Bij Mentie hadden we onze "dikken" we1 eens kunnen verdonkermanen om er na de mis snoep voor te kopen. Bij Maurice Pauwels lukte dat echter nooit. Hij kende onze knepen. Had ze blijkbaar zelf toegepast in zijn kinderjaren. Zijn ervaren pensejagers niet de beste "garde-chassen"?
Tot na de Tweede Wereldoorlog, op een verblijf in Frankrijk na, heeft Maurice aan het vlas gewerkt. Natuurlijk, Wat kon een Bevernaar toen beter doen dan aan het vIas werken? In 1946 echter kwam hij "aan de gemeente". Voortaan was het zijn taak een wakend oog te houden op de Beverse wegen, graskanten, beken en rioleringen. Hij heeft dat werk gedaan met toewijding en kennis. Tot in het jaar 1971. Er is een tijd geweest dat je hem zowat overal kon tegenkomen in Beveren, met zijn alaamkarretje achter zijn fiets. Zijn opvolgers hebben nu een traktor met aanhangwagen, maar Maurice moest het met zijn karretje zien te rooien. Dat hij werkelijk rust nam toen hij een jaar of zes geleden met pensioen ging?
Och, hij was geen vent om te rusten. Zijn kerkhof, zie je, zijn kerkhof. Trouwens, als we in Beveren gemoedelijk spreken over iemand die al een poosje dood en begraven is, dan zeggen we : "Hij ligt al jaren aan Pauwels". Maar het stoelgeld ophalen deed hij niet meer. Vooral Celina begon het zich te ontzien. Zo ver telkens naar de nieuwe kerk en de karosserie van een mens verbetert er niet op met het vorderen der jaren.
Sinds jaar en dag staat Maurice als duivenmelker bekend. En niet als de eerste de beste! Hij heeft uitslagen gemaakt die er zijn mogen. Wie als duivenliefhebber zeggen kan dat hij " ras van Pauwels" op zijn kot heeft, is goed af. Tenminste, als hij er zelf ook een beetje verstand van heeft. Als Heemkundige Kring moeten we Maurice en Celina vooral dankbaar zijn voor de manier waarop ze het oude Beverse kerkhuis vertroetelen. Het is aan hun nooit aflatende zorg te danken dat dit hoekje bij het kerkhof zowat het schilderachtigste plekje van het dorp is. In hun huiskamer hangt een grote ingelijste kleurenprent van hun woning. Ze zijn er bijzonder trots op. En met alle reden! Maurice en Celina, gefeliciteerd en hou je taai ! We kunnen de trouwe wachters bij ons kerkhof nog lang niet missen. Maurice is overleden in 1983, zijn vrouw Celina in 1979 (Over Maurice Pauwels: uit Onder de Clocke Januari 1979) In de gebedsruimte op het Kerkhof kunt u een permanente tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van deze site.