Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Maatregelen tegen de hitte Nu de temperaturen in de komende dagen ruim boven de 30° zullen gaan, neemt ook de stad enkele voorzorgen. Daarbij is sensibiliseren van iedereen de belangrijkste taak.
Aandacht voor senioren en kinderen Het wordt heel warm voor iedereen, maar bijzondere aandacht gaat naar kinderen en senioren. Voor deze laatste doelgroep stuurde het welzijnshuis al informatie naar alle gekende mantelzorgers, de contactpersonen Lokaal Steunpunt Thuiszorg, de medewerkers huishoudelijke hulp en de bedelers van warme maaltijden. Het welzijnshuis activeert vanaf dinsdag ook het hitteplan in hun dagverzorgingscentra en WZC De Meers. Dat houdt o.a. in: genoeg water voorzien voor alle bewoners en zorgen voor voldoende afkoeling. Het stadsbestuur contacteerde alle Waregemse jeugdverenigingen die op kamp zijn. Zij kregen enkele hittetips en een verwijzing naar www.warmedagen.be,klik hier een website van de Vlaamse Overheid.
Algemene tips over hitte Daarnaast sensibiliseren zowel stad als welzijn de brede bevolking. Sociale media: nuttige tips op Facebook en Twitter. Hier zetten we ook een herinnering om huisdieren en kinderen zeker niet alleen in de auto achter te laten. Bericht op websites van stad en welzijn Bericht op digitale schermen welzijnshuis en WZC De Meers Flyer van warmedagen.be meegeven aan alle bezoekers van (het loket in) het stadhuis en welzijnshuis. Ook wie een warme maaltijd komt eten in De Paddock (WZC De Meers) krijgt de flyer. Artikel rond warme dagen in het tijdschrift De Belle (senioren), inclusief mail naar digitale abonnees.
Aangepaste werkuren voor stedelijke werkplaats Het personeel van de stedelijke werkplaats (groendienst en openbare werken) start deze week elke dag al om 6.00u. Zo vermijden ze de warmste uren van de dagen om hun taken uit te voeren.
Geen verfrissing in openbare waters Naast alle tips die je beter wel kan doen, is er ook eentje die zeker niet mag: het is en blijft verboden om in openbare waters pootje te baden of te zwemmen. Dat geldt dus voor de Leie, Gaverbeek, Zavelputten, stadionvijvers, park Baron Casier… Verfrissing kan iedereen vinden in het stedelijk zwembad of aan de Zuiderpromenade. Zolang er geen probleem is met de waterbevoorrading blijven de fonteinen er elke dag actief van 9.00u. tot 19.00u.
Bivak Chiro Leieland Hierbij nog enkele sfeerbeelden van de voorbereiding aan het heem van Chiro Leieland. Vrijdagavond was het een komen en gaan van de bivakers en/of ouders die de bananendozen kwamen afgeven. Zaterdagmorgen was het alle hens aan dek. De leiding was druk bezig om al het kampmateriaal in te laden. Ook de voltallige nieuwe kookploeg was zaterdagmorgen druk in de weer om hun materiaal in te laden. De 5 koppels die dit jaar achter de kookpotten zullen staan zijn allemaal lid van de Chiro geweest en hebben ondertussen zelf kinderen die mee op kamp gaan. We wensen Leen Lierman, Inge Goesaert, Brecht Vervaeke, Pieter Vercruysse, Hans Meersman, Marie Van Tieghem, Dimitri Vervaecke, Ward Pappijn, Miet Debaere en Nele Vandorpe alvast heel veel koolgenot toe.
Wereldkampioenschap MTB Eliminator in Waregem op 15 augustus.
Elk jaar organiseert City Mountainbike een Wereldbekermanche Eliminator in België. Deze spectaculaire tak van het mountainbiken krijgt dit jaar een extra cachet, want op donderdag 15 augustus strijden alle deelnemers (m/v) voor niets minder dan de regenboogtrui op de Zuiderpromenade in Waregem.
City Mountainbike kreeg van de UCI immers onlangs de mogelijkheid om WK te organiseren. Het wereldkampioenschap werd de voorbije jaren in China georganiseerd, maar dat is niet zo ideaal voor de Europese atleten. De Waregemse organisatie (die mee aan de basis ligt van de hele Eliminator-discipline) greep deze unieke opportuniteit met beide handen. Sinds een drietal weken is City Mountainbike eigenaar van UCI Wereldkampioenschapsrechten voor de komende 4 jaar, te beginnen met Waregem in 2019.
Wat is MTB Eliminator Renner per renner rijdt een ronde met hindernissen voor time trials. De besten gaan door naar de volgende ronde. Zo gaat het verder tot in de grote finale (plaats 1 tot 4) en kleine finale (plaats 5 tot 8). Dit zowel voor mannen als vrouwen.
Parcours Boekenplein en Zuiderpromenade in Waregem 493 meter lang met 5 hindernissen (inclusief in en uit ondergrondse parking)
Deelnemers Meer dan 20 nationaliteiten, volledige wereldtop Europees kampioenen (m/v) en wereldkampioenen (m/v) komen zeker al aan de start 2 Belgische medaillekandidaten
Programma 14.30u. open training 15.00u. tijdrit 1 ronde 16.00u. – 17.15u. kwalificaties > halve finales 17.25u. kleine finale 17.40u. grote finale 18.00u. prijsuitreiking City Mountainbike organiseert voor de UCI manches in 12 verschillende landen op 4 continenten. (sinds 2016 rechten van de UCI Wereldbekers in portefeuille van City Mountainbike).
Kamp Chiro Leieland / Beverse Weetjes Jaargang 13 / deel 1 Deze morgen omstreeks 07.45 uur verzamelden de Aspi’s aan het heem om vandaaruit hun tocht met de fiets naar de bivakplaats in Merksplas aan te vangen. De tandem van de leiding (bestuurd door Simon en Nicolas) zal hen begeleiden. De groep hoopt vandaag een goeie 100 km af te haspelen en dan ergens een slaapplaats te zoeken. Na een hopelijk goede nachtrust rest hen morgen dan slechts nog zo’n 30 km. Ondertussen zal het kampmateriaal aangekomen zijn op de kampplaats en kan er daar aan de slag gegaan worden met het opzetten van de kampplaats.( Bram en co haalden de tenten deze morgen af in Zaventem om ze vanavond bij de rest van het materiaal te laden)
Betalend parkeren in Waregem kan binnenkort ook via app Binnenkort is het in Waregem ook mogelijk om een parkeerticket (op straat of in ondergrondse parkings) te betalen via de parkeerapp 4411. De bedoeling is om het systeem in de komende maanden in onze stad te activeren. Het betekent een extra service voor iedereen die parkeert in het stadscentrum, want betalen aan de automaten en met de (eigen) parkeerapp InTouch blijft ook mogelijk.
De betaalapp 4411 is vandaag al actief in een zestigtal steden in België en een negentigtal gemeenten in Nederland. Omdat het stadsbestuur regelmatig vragen krijgt naar betalend parkeren via de 4411-app, engageert de stad zich om dat ook in Waregem mogelijk te maken. Een extra reden is dat al meer dan 11 000 bedrijven voor hun werknemers een contract afsloten met 4411, waaronder ook enkele Waregemse bedrijven.
Deze nieuwe mogelijkheid vervangt geen bestaande betaalmogelijkheden. Betalen aan de automaten zelf blijft gewoon mogelijk, net zoals het gebruik van de InTouch-app. Het grootste verschil in Waregem is dat de 4411-app op het einde van de maand alle parkeerkosten van de voorbije maand in één keer afrekent. Van zodra het (voor Waregem) nieuwe platform actief wordt, wordt SMS-parkeren trouwens ook mogelijk. Meer en concrete informatie over de activering van 4411 volgt later.
Petanque Okra Beveren-Leie De petanqeclub was op woensdag 26 juni aan de tiende speeldag toe. Op deze speeldag was het zonnetje van de partij en kwamen 50 spelers opdagen. De club heet Christine Vandenbuverie van harte welkom. Zij speelde haar eerste reguliere speeldag mee.
Toeren in de Moeren met Okra Beveren-Leie Donderdag 27 juni was er opnieuw Toeren in de Moeren. Ook Okra Beveren-Leie was opnieuw van de partij met 28 fietsers en 1 wandelaar. Gezien het goeie weer werd overeengekomen om samen de toer van 60 km aan te vatten.
Voor de start in De Panne kregen we allen een tas warme soep met een broodje. Het was dan tijd voor enkelen om de gehuurde fietsen af te halen zodat we om 10h30 onze tocht konden beginnen. Via De Panne reden we richting Veurne waar onze kopman Dirk reeds af te rekenen kreeg met een mechanisch defect. Gelukkig konden enkele mannen het euvel herstellen zodat we opnieuw de baan op konden. Na een 12 tal km bereikten we Steenkerke , het dorp van Willem Vermandere. Hier hielden we onze eerst stop en kregen we een Picon of een fruitsap met een zakje chips als aperitief. Na deze stop reden we verder richting Alveringem waar we na 18 km halt hielden in het gemeentepark voor een broodje met beenham, groentjes en een Tongerlo-biertje. We reden dan verder via Oeren, Beauvoorde, Leisele recht De Moeren in. Hier kregen we wel een beetje de wind op kop in de uitgestrekte open vlakten. Zo bereikten we na 48 km Bulskamp waar we normaal een beker water zouden krijgen maar aangezien we boven de tijdslimiet zaten was die post reeds opgedoekt. Maar niet getreurd, in café Den Engel genoten we van koel pintje. Vandaar was het nog een goeie 12 km tot de finish en via Adinkerke en Plopsaland kwamen we aan op de Esplanade in De Panne waar we juist op tijd waren om nog te genieten van lekker ijsje. We reden dan samen naar de startplaats aan het KA Calmeyn voor ons avondmaal. In een bomvolle zaal (die dag 950 deelnemers) kregen we gratin aardappelen met kalkoen en groentjes. Door de wind en het mooie weer hadden velen onder ons een mooi kleurtje gekregen maar niemand had problemen gehad met de afstand van 60.7 km. Voldaan keerden we dan terug naar Beveren en kijken alvast uit naar de volgende editie. Met dank aan John voor tekst en foto's.
Natuurzoektocht 'Op avontuur met Blob te Waregem' Sinds kort kan je ook ‘Op avontuur met Blob’ in Waregem. Dat is een zoektocht gericht op gezinnen met kinderen en is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, het Stadlandschap Leie en Schelde, Westtoer en Toerisme Leiestreek.
'Op avontuur met blob te Waregem' Blob en zijn vriendje Ali nemen gezinnen met kinderen mee op avontuur langs de Leie en in het Schoondalbos. Het vertrekpunt ligt in de Leiegoeddreef in Sint-Eloois-Vijve. Er zijn ook reeds zoektochten in o.a. Zwevegem, Kuurne en Wevelgem.
De wandeling van 2,2 km met uitdagende natuuropdrachten werd uitgewerkt in een speelse folder. De avontuurlijke zoektocht richt zich vooral op gezinnen met kinderen tussen 7 en 12 jaar en bezorgt hen een superleuke natuurnamiddag dicht bij huis!
De folder kan je afhalen in het stadhuis van Waregem of downloaden op de website van de stadklik hier. .
Met dit warme zomerweer zijn de insecten bijzonder actief. Ook de eikenprocessierups is deze zomer terug opgedoken. Vorige week nog werd een deeltje van het festivalterrein op Rock Werchter ontruimd nadat er processierupsen in eikenbomen werden aangetroffen. De stad opent daarom een meldpunt voor het geval de – niet zo onschuldige - eikenprocessierups in Waregem zou opduiken.
De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een onschuldige grijze nachtvlinder. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Ze kunnen enkel bestreden worden door te branden of ze weg te zuigen.
Geen reden tot paniek Voorlopig is er geen sprake van de eikenprocessierups in Waregem. Denk je de processierups toch te hebben aangetroffen op openbaar domein? Dan kan je ons meldpunt contacteren via 056 62 12 80. Onze diensten nemen zo snel mogelijk de gepaste maatregelen. Denk je de processierups in je tuin te hebben ontdekt? Raak de dieren dan niet aan en probeer ze niet zelf te bestrijden. Schakel in dat geval een professionele insectenbestrijder in. Wegspuiten met een hogedrukreiniger heeft geen zin. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden. In deze periode zijn de rupsen minder mobiel en groeperen ze zich in nesten. De meeste rupsen zouden tegen augustus ontpopt moeten zijn. Ben je toch in contact gekomen met de processierups? Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huis en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken. Was zo nodig al je kleren. Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts.
Na ruim 40 jaar voor de klas te hebben gestaan gaat juf Katelijn met pensioen.
De gevierde juf samen met haar laatste leerlingen van de derde klas
“Eigenlijk is het van kleinsaf een kinderdroom geweest om voor de klas te staan”, begint juf Katelijn Goutsmet. “Toen ikzelf nog school liep dan speelde ik vaak schooltje. Mijn poppen waren dan mijn leerlingen en samen met hen leerde ik zelfs mijn lessen door ze keer op keer voor hen op te zeggen. Ik leerde graag, rekenen, schrijven, zingen en creatief bezig zijn waren enkele van mijn favoriete bezigheden.
Na mijn lagere schooljaren, die ik als Desselgemse, aldaar in meisjesschool had doorlopen trok ik naar het middelbaar in Harelbeke. Daarna nog twee jaar naar Ronse om mijn opleiding tot leerkracht te volgen. Maar dat ging niet zomaar, er was een numerus clausus. Met het verhaal ‘Varkentje met lange snuit’, slaagde ik voor het ingangsexamen. Twee jaar later kon ik als leerkracht aan de slag. Maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste 10 jaar van mijn loopbaan werd ik van her naar der gestuurd. Ik heb waarschijnlijk in alle scholen van het Waregemse voor de klas gestaan. Ik speelde op den duur zelfs met het idee om ermee te stoppen. Toen ik te horen kreeg dat ik in 1989 een gans schooljaar het derde leerjaar in de vrije basisschool mocht doen geloofde ik mijn oren niet”, herinnert juf Katelijn zich nog levendig.
“Sindsdien is dit mijn tweede thuis geworden. En ja, ik zal het totaal pakket van lesgeven wel missen. De voldoening om de leerlingen iets bij te brengen, te zorgen dat ze zich thuis voelen in de klas. Je krijgt ook ieder jaar een andere groep en soms moet je zelf creatief zijn om de leerstof te brengen. Maar dat leer je niet uit boekjes, dat is iets wat je als leerkracht zelf moet zoeken en aanvoelen. Het zal dus wel eventjes wennen worden na 40 jaar. Maar”, gaat juf Katelijn verder, “nu zal er tijd zijn om samen met mijn echtgenoot te genieten en ook in het tussenseizoen er eens op uit te trekken. Ik zou ook graag mijn Engels terug opfrissen, ik dans ook graag en zou het graag wat beter kunnen, dus…, ik ben ook een natuurliefhebber en heb groene vingers. Ik zal mijn tijd dus goed kunnen vullen”, sluit juf Katelijn.
Uitreiking diploma derde kleuterklas vrije basisschool Beveren-Leie Op dinsdagavond 26 juni was er een plechtig moment voor de kleuters uit de derde kleuterklas van de vrije basisschool Beveren-Leie. Volgend schooljaar mogen zij immers de overstap maken van kleuter naar leerling. Maar daarvoor moesten ze eerst gediplomeerd worden en dat diploma kregen ze uit handen van mevr. Catherine Himpe. Deze heugelijke gebeurtenis moest natuurlijk gevierd worden. Ouders, broertjes en zusjes, directie, leerkrachten en personeel mochten mee genieten van een optreden dat de kleuters met juf Stien en Valentine hadden voorbereid. Dat was doorspekt met zang en dans. Nadat de gediplomeerden hun beste beentje hadden voorgezet kon er nagenoten worden met een hapje en een drankje. Hierbij een samenvatting van deze heugelijke gebeurtenis, voor de foto'sklik hier.
Afscheid zesde leerjaar vrije basisschool Beveren-Leie Op maandagavond 25 juni nam het zesde leerjaar afscheid van de school met een afscheidsfeestje. Traditiegetrouw hadden de leerlingen terug een prachtig optreden in elkaar gebokst. Daarnaast hadden ze gezorgd voor een leuke attentie voor alle leerkrachten. Na het optreden was er nog een afscheidswoordje van hun juf Rita en mevr. Catherine Himpe. Ook Nele Dendievel, voorzitter van de ouderraad, had een woordje voor hen klaar. Zij bedankte ook de afscheidnemende leden van de ouderraad die net als de leerlingen een geschenk kregen. Daarna kon iedereen nagenieten met een hapje en een drankje. Hierbij een korte samenvatting van dit afscheid, de foto's bekijken klik hier.
Fietspad in Grote Heerweg officieel ingereden op 21 juni In de voorbije tijd liet het stadsbestuur een nieuw vrijliggend fietspad aanleggen aan beide kanten van de Grote Heerweg. Dit 2 x 400 meter lange project kadert in het fietsvriendelijker maken van Waregem. Na het welkom en een woordje van schepen Philippe Himpe vond de officiële opening en het inrijden, door het stadsbestuur, van het fietspad plaats. Voor de realisatie van het fietspad, waarvoor ook gronden moesten verworven worden, trok stad 215 195 euro uit. De werken duurden ruim 40 dagen en werden uitgevoerd door aannemer Devagro uit Desselgem.
Rummikubclub Okra Beveren-Leie Op dinsdag 11 juni ging de elfde speeldag door en 42 spelers aanwezig waren. De dag nadien kon de petanque door het slechte weer niet doorgaan en verwijzen we naar de stand van de negende speeldag.
Avondmarkt in Beveren-Leie Op donderdag 27 juni, *de vooravond van Beveren-Ommegang, gaat de eerste avondmarkt door in Beveren-Leie. Een organisatie van de Bond West-Vlaamse Marktkramers. Naast de verschillende marktkramen zullen tevens *kermiskramen aanwezig zijn. Start om 16.00 uur, gratis toegang.
Vijf infomarkten voor participatieproject 'Denk Mee Met Waregem' Op woensdag 3 juli organiseert de stad vijf infomarkten over evenveel onderwerpen. Daar kunnen de aanwezigen niet alleen luisteren naar een gespecialiseerde spreker, ze vernemen er ook de eerste resultaten van de enquête die iedereen kon invullen tussen 14 mei en 15 juni. Het is de volgende stap in het participatieproject van de stad voor het beleidsplan 2020 – 2025. Tussen 14 mei en 15 juni registreerden we op het inspraakplatform denkmeemet.waregem.be 581 ingevulde enquêtes en 180 vrije ideeën. Daarnaast kwamen er nog een 200-tal papieren enquêtes binnen. De eerste resultaten hiervan worden gepresenteerd op 3 juli om 19.00u.
Vijf onderwerpen Elke infomarkt draait rond één van de vijf vooropgestelde onderwerpen. De stad contacteerde hiervoor in totaal zes gespecialiseerde sprekers (*): WELZIJN (zaal Ierse Berm van De Meers): mevr. Els Lecompte en mevr. Michèle Van Elslander KERNVERSTERKING (OC De Coorenaar): dhr. Kurt Ostyn BETAALBAAR WONEN (OC De Linde): dhr. Christof Libbrecht LEEFBAARHEID (OC De Kernelle): dhr. Gerd Bellemans VEILIGHEID (raadzaal stadhuis): dhr. Frederik Vandecasteele
Eerste resultaten enquêtes Op die avond krijgen de aanwezigen ook in primeur de eerste resultaten van de enquêtes en kunnen ze zich verder verdiepen in het thema of nog nieuwe inzichten toevoegen. De infomarkten zijn gratis, maar inschrijven via inschrijven@waregem.be of 056 62 12 11 is wel aangeraden.
"Donderdag 13 juni kwamen 42 dapperen om 09.00 h opdagen voor onze eerste dagfietstocht. De 2 initiatiefnemers Andre en Dirk hadden samen mer Eric een fietstocht uitgestippeld die voor iedereen geheim werd gehouden. We vertrokken aan 't Klokhuis richting Ooigem. Via Oostrozebeke bereikten we na een goeie 16 km onze eerste halte in Wakken. Na een korte verfrissing vertrokken we opnieuw richting Dentergem, Wontergem naar onze volgende halte, brasserie De Mandel in Grammene. De deelnemers hadden vooraf hun keuze gemaakt uit varkenswangetjes of garnaalkroketten met frietjes en groenten. Iedereen kon zijn buikje vullen terwijl buiten de regen begon neer te plensen. Gelukkig konden we opnieuw starten met droog weer. Via Petegem a/d Leie, Deinze reden we de Gentsesteenweg over en doken we de Vlaamse Ardennen in richting Kruishoutem. Algauw kregen we een eerste regenbui te verwerken met een snedige wind. Na een goeie 20 km bereikten we onze laatste halte in Olsene. We belandden hier in een echt Rockcafeetje en het duurde niet lang voor de eerste pasjes gezet werden op de dansvloer. Ondanks het slechte weer was de ambiance hier optimaal. Met een polonaise vertrokken we dan naar ons stalen ros voor de laatste etappe. Na een tijdje doemde echter een zwaar onweer op met regen, donder en bliksem. Omdat het te gevaarlijk kwam , werd een stop gehouden en 2 hulpvaardige buren stelden hun garage en hall ter beschikking om te schuilen voor het onweer. Toen de storm was gaan liggen begonnen we aan de laatste rit via het fietspad langs de spoorweg in Zulte richting Waregem en zo naar Beveren Leie. Als echte "waterhoens" bereikten we na een tocht van bijna 70 km moe maar voldaan onze thuishaven. Bij deze nogmaals een dikken proficiat voor de initiatiefnemers Andre, Dirk en Eric en een dikke merci voor de vele voorbereidingen. Deze tocht is voor de meesten voor herhaling vatbaar". (Met dank voor de tekst aan John Vervaecke)
Kapelconcert met Joris Vercruysse uit Beveren-Leie
Tijdens dit Kapelconcert brengen Joris Vercruysse, Ciel Lissens en Thomas van Binsbergen werken van ondermeer J.S. Bach, C. Saint-Saëns en J. Ibert. Dit kapelconcert gaat door op 6 juli in de weekkapel van de Sint-Jan De Doperkerk te Beveren-Leie en vangt aan om 20.00 uur. Iedereen is welkom met vrije bijdrage als inkom.