Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Dag van de Buren in Bermkouter Reeds 12 jaar lang organiseerde het Bermkoutercomité een Dag van de Buren. Dit jaar strooide Covid-19 echter roet in het eten. Doch het comité bleef niet bij de pakken zitten en maakte werk van een alternatief. Op zaterdagvoormiddag 30 mei gingen ze op pad in de wijk. Op veilige afstand overhandigden ze in elk gezin een doosje pralines en een mooie kaart met herinneringen van de voorbije jaren.
Zaterdagmarkt in Waregem blijft verkeersvrij Het is de bedoeling dat de wekelijkse zaterdagmarkt op de Markt verkeersvrij blijft, ook in post-coronatijden. Een en ander hangt ook samen met een van de voorziene aanpassingen van het nieuwe mobiliteitsplan voor het stadscentrum: de rechtstreekse aansluiting van de Stormestraat op de Stationsstraat.
Zo lang de coronamaatregelen gelden, blijven de huidige opstelling en aanpassingen op de zaterdagmarkt behouden. Van zodra de maatregelen kunnen opgeheven worden en na goedkeuring van het nieuwe mobiliteitsplan voor het centrum, zal de stad werken laten uitvoeren die de Stormestraat rechtstreeks met de Stationsstraat verbinden.
Het betekent ook dat er na ongeveer 6 jaar een definitieve oplossing komt voor dit vraagstuk. Toen was er tussen alle betrokken partijen geen consensus over de aanpak van het verkeer (en de bussen van De Lijn) versus de zaterdagmarkt. Met het goede parkeerbeleid en het nieuwe mobiliteitsplan voor het stadscentrum is die overeenkomst nu wel bereikt. Het verkeer vanuit de Stormestraat zal in de toekomst niet alleen op zaterdagvoormiddag, maar altijd rechtstreeks naar de Stationsstraat kunnen rijden. De zone aan het Kruidvat moet hiervoor wel heraangelegd worden. Zo wordt het plein (en dus ook de zaterdagmarkt) tussen de kerk en Het Pand permanent verkeersvrij en blijft verkeer richting Stationsstraat mogelijk zonder de marktgangers te storen.
Het is bijkomend ook de bedoeling dat de bussen van De Lijn niet meer over de Markt gaan rijden. Dat is opgenomen in het Openbaar Vervoersplan 2021 dat moet goedgekeurd worden in de Vervoersregio Kortrijk. Extra: De Lijn rijdt nu al de aangepaste route langs de Ring tijdens de zaterdagmarkt.
Drie beloftespelers tekenen profcontract bij Essevee Drie spelers uit de Essevee Academie tekenden zonet hun eerste profcontract. Bram Naert, Dion De Neve en Jelco Schamp krijgen straks de kans om zich volledig te ontwikkelen en zo door te groeien tot de A-kern van SV Zulte Waregem.
De drie 19-jarigen maken al enkele seizoenen het mooie weer bij de Essevee Academie en spelen nu bij de beloften. Vanaf volgend seizoen zullen zowel Bram, Dion als Jelco hun werk tussen de lijnen combineren met hogere studies. ‘Mijn masteropleiding LO is goed te combineren met Essevee en mocht het nodig zijn kan ik het over een langer traject afwerken’ vertelt Bram Naert.
Er wacht de drie jongens een grote, maar geen onmogelijke, uitdaging. De afgelopen twee seizoenen toonden Ewoud Pletinckx, Mathieu De Smet en Jannes Van Hecke het goede voorbeeld en stroomden door tot de A-kern. ‘We beseffen dat er heel wat werk op ons ligt te wachten maar we zijn er klaar voor en dromen om ooit enkele minuten te maken in het Regenboogstadion’ vertelt Jelco Schamp.
Voor de drie Academie-spelers is het hun eerste profcontract. ‘We zijn fier deze jongens te kunnen belonen voor hun harde werk’ klinkt het bij sportief coördinator Joric Vandendriessche. ‘Het zijn jongens van het eigen huis die de kans krijgen om zich volledig te ontwikkelen op het hoogste niveau. Ondanks de grote interesse voelt het goed om te ervaren dat steeds meer ouders en spelers overtuigd zijn én blijven van ons uniek project.’
Essevee wil verjongen, vernieuwen en verbeteren. ‘Onze Essevee Academie zal hierbij een cruciale rol spelen’ vertelt CEO Eddy Cordier. ‘Het is dan ook fantastisch dat we drie talentvolle jongens alle kansen kunnen bieden binnen de club’.
O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem Deze morgen was er heel wat bedrijvigheid aan het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Alles werd er in gereedheid gebracht om de MRI te installeren.
Sinds enige tijd is het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem bezig met nieuwbouw- en verbouwingswerken voor de installatie van een MRI-scanner. Normaal zal deze MRI-scanner vanaf 1 juli 2020 in werking gesteld worden. Daarmee wordt een langdurig proces afgerond in het voordeel van de beschikbare gezondheidszorg voor patiënten in de omgeving van Waregem. Het MRI-toestel met een 3,5 ton wegende magneet werd op 26 mei geïnstalleerd. Dit zal gebeuren via een grote kraan langs het dak van de nieuwbouw,
Rerum Novarumviering anno 1993 In 1993 vierde beweging.net Beveren-Leie (het toenmalig ACW) Hemelvaatsdag met de inwandeling van het Kerkwegelpad en de eerste spadesteek voor de bejaardenflats in de Koning-Albertstraat. Daarnaast was er een tentoonstelling waar 26 Beverse kunstenaars aan deelnamen. In totaal hingen er 190 kunstwerken in het Sint-Janszaaltje. De tentoonstelling mocht meer dan 1000 bezoekers ontvangen. ook de kinderen van de basisscholen werden niet vergeten. Voor hen was er een tekenwedstrijd. Er werden 550 tekeningen ingezonden en deze werden allemaal tentoongesteld in de kerk.
ACW Beveren-Leie wandelt het Kerkwegelpad in Eeuwenlang liep er in Beveren-Leie tussen kerk en kerkhof een kerkwegel. Door het opblazen van de kerk in ’40 en het verschuiven van het hart van Beveren-Leie, verdween het pad. Dankzij ACW Beveren-Leie en Vakantiegenoegens beschikt de Leiegemeente nu over een Kerkwegelpad. Het zoekwerk van de Beverse heemkundige kring bewijst hier weer eens zijn nut!
Op zaterdag 15 mei om 14 uur wordt dit vijf kilometer lange traject door de gemeente ingewandeld. Het foldertje dat u bij de start van de wandeling meekrijgt, bevat een kaartje en heel Wat achter grondinformatie. ,,We willen de link leggen tussen de oude plaatsen en het nieuwe centrum. In het traject zijn de meeste historische plekjes van Beveren-Leie opgenomen. We willen tonen wat er was en wat er nu staat”, ver- telden Carlos Verkaemer (ACW-voorzitter), Philip Saelens (secretaris) en Brigitte Verhenne (ondervoorzitter). De wandeling start en eindigt aan de Gilde. ,,Als we in de Koning Alberstraat zijn, steken we een spade in de grond. Een spadesteek die symbool staat voor de bouw van sociale woningen”, zegt Carlos Verkaemer.
De kerkwandeling slingert zich tussen oude schilderachtige hoevetjes, huisjes en kapelletjes. De bouwkosten van de St.-Jozefskapel Beveren-Leie die in 1906 op de hoek van de Roestraat en de St.-Jansstraat werd gebouwd, bedroegen 417,5 frank. U komt er beslist langs plekjes waar u al een hele tijd niet meer geweest bent, omdat u gewoon geen tijd had. In de Pontstraat staan bijvoorbeeld drie schilderachtige huisjes uit vorige eeuw, toen heel Beveren-Leie leefde van het vlas en het Leieroten. U komt langs de Trakel en de historische nederzetting Beaulieu die teruggaat tot de zevende eeuw. De kerkhuisjes bij het kerkhof staan er bouwvallig bij, maar worden straks grondig gerestaureerd. In het Leckerke wordt al sinds 1570 een lekkere pint getapt. Daar bevond zich toen de rechterlijke macht van Beveren met de schepenbank, de schandpaal en- nu nog - de piekleine gevangenis.
De wandeling telt een 5 km. en komt voorbij de Koning Albertstraat. Daar zouden binnen afzienbare tijd bejaardenflats worden gebouwd. Deze bewoording is een uitermate voorwaardelijke zin, maar spijtig genoeg realiteit. Het ACW-Beveren-Leie wil in het kader van het jaar rond de huisvesting dit project extra in de verf zetten. “T0en de oude kerk geen dienst rneer deed als sportzaal, hebben wij erop aangedrongen bij het gemeentebestur om de ‘oude kerk’ te verkopen en deze gelden te gebruiken voor de aankoop van dit perceel grond voor sociale woningbouw", zei Philip Saelens, secretaris van het ACW, bij de symbolische eerste spadesteek.
Intussen is dit voorstel ingewilligd. Het gemeentebestuur verklaarde zich akkoord met de verkoop van de gemeentezaal en de opbrengst werd reeds bij voorbaat gebruikt voor de aankoop van de grond gelegen voor de sporthal en de schietstand (intussen is de gemeentezaal nog niet verkocht). Op het perceel zullen 12 appartementen en 6 studio's gebouwd worden, verdeeld over 2 verdiepingen en een dakverdieping. De bouwheer is ‘Mijn Huis’ uit Harelbeke en tracht de bouw van deze appartementen te realiseren met subsidies. Dit betekent dat zeker één derde van de huisvesting voorzien zal zijn voor gehandicapten of kansarmen (be1astbaar inkomen minder dan 650.000 fr.). Het ACW had in de beginfase gestreefd naar bewoning voor bejaarden, ongeacht het inkomen. Om subsidiaire redenen kan dit dus niet op die manier gerealiseerd Worden. Gezien de onduidelijkheid over het begin van dit project werd de officiële spadesteek vervangen door het oplaten van ballonnen. “Langs deze weg willen wij vragen dat het niet bij plannen blijft", verduidelijkte Philip Saelens, “maar dat er vlug werk gemaakt wordt van de eigenlijke bouw. Wij starten vandaag alvast symbolisch de werken en laten een ballonnetje op met de boodschap: beleidsmensen, maak er a.u.b. vlug werk van."
Zomer(se fietstocht) van de Korte Keten Omdat de traditionele Week van de Korte Keten door het coronavirus wordt omgevormd tot Zomer van de Korte Keten, moet ook de dienst milieu hun geplande activiteiten bijsturen. In plaats van de tombola-actie komt er een heuse fietsfotozoektocht van in totaal 44 kilometer. De tocht is uitgesplitst in twee deelroutes: 19 km (deelgemeenten) en 25 km (Waregem). De zoektocht passeert langs alle deelnemende hoeves en hoevewinkels, waar de deelnemers telkens 1 vraag moeten oplossen. Vijf deelnemers kunnen een pakket met 100% Waregemse producten winnen. Deelnemen kan vanaf eind juni tot eind augustus, gelijktijdig met de WandelFotoZoektocht van de dienst toerisme.
Woensdagmarkt en zaterdagmarkt zijn er weer Vanaf 18 mei zijn er opnieuw openbare markten toegelaten. Daarom starten we ook de woensdagmarkt in Beveren-Leie en de zaterdagmarkt in Waregem weer op. Op beide markten zijn er genoeg maatregelen genomen om het veilig te houden voor iedereen. Het gaat onder andere over voldoende afstand tussen marktkramen, stewards die de bezoekers kunnen adviseren en specifiek voor Waregem ook over een opgelegde wandelroute en het afsluiten van enkele straten.
Woensdagmarkt Beveren-Leie Deze markt is er terug vanaf woensdag 20 mei van 14.00u. tot 18.30u. Het Kerkplein is groot genoeg. Daarom is er geen verplichte wandelrichting nodig. Er is plaats voorzien voor alle marktkramers met een vaste standplaats. De stad voorziet er twee stewards en handgelpompjes.
Zaterdagmarkt Waregem Deze markt is er terug vanaf zaterdag 23 mei van 7.30u. tot 13.00u. De organisatie van de markt is alleen mogelijk als de Markt verkeersvrij is. Ook lijnbussen kunnen dan tijdelijk niet passeren of stoppen op de Markt. Voor het verkeer is er een omleiding voorzien. Voor de marktgangers zijn er drie ingangspunten: vanuit één gang van het Pand, vanuit de Stormestraat en vanuit de Holstraat/Keukeldam. Van daaruit is er een verplichte wandelrichting. De route is afgebakend door de marktkramen en nadarafsluitingen. Er is plaats voorzien voor alle marktkramers met een vaste standplaats. De stad voorziet er drie stewards en handgelpompjes.
Gratis marktbus rijdt ook weer Samen met de zaterdagmarkt start ook de gratis marktbus zijn ritten weer op. Vanaf 23 mei rijdt ook die weer elke week heen en terug tussen parking Waregem Expo (aan standplaats Blue bikes) en de Markt. Een mondmasker dragen op de marktbus is wel verplicht.
Waregem krijgt 50.000 euro voor fietsveilige schoolomgevingen
Waregem krijgt 50.000 euro Vlaamse subsidies voor fietsveilige schoolomgevingen Waregem krijgt van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) een subsidie van 50.000 euro voor het project ‘Veilige schoolomgeving’. De veiligheid van kinderen op weg naar school is voor de fractie N-VA/Open Vld Waregem cruciaal!
Waregems raadslid voor N-VA/Open Vld Waregem, Maxim Laporte, juicht de beslissing van Vlaams minister Peeters toe: “Mijn warme oproep tijdens de gemeenteraad van 3 september 2019 is duidelijk niet in dovemansoren gevallen om subsidies aan te vragen om de omgeving rond onze scholen verkeersveiliger te maken. Het is en blijft in de toekomst heel belangrijk dat het stadsbestuur maatregelen neemt voor het positief stimuleren van onze jongste stappers en trappers. Dit werk is nooit af. Niet alleen op 1 september, maar heel het jaar door moet er blijvend aandacht worden aan besteed.”
Uit de enquête die de Stad in de lente van 2019 organiseerde, bleek dat de Waregemnaar slechts een score van 4/10 gaf op de vraag over de kwaliteit van de fiets- en wandelwegen. Er is dus zeker nog werk aan de winkel.
Zo is de fractie N-VA/Open Vld ook nog in blijde verwachting van de resultaten van de bevraging die het stadsbestuur liet uitvoeren eind september 2019 bij 2.500 Waregemse moeders en vaders waarin ze moesten aangeven hoe veilig hun kroost naar school kan fietsen en welke hindernissen hun fietsend kind op de weg naar school tegenkomt. “Het is heel belangrijk dat het stadsbestuur weet waar de gevaarlijke punten liggen en dat ze die ook zo snel mogelijk aanpakken”, aldus raadslid Laporte. Op 14 mei is ook de campagne #blijvenfietsen van start gegaan waarbij minister Peeters lokale besturen tal van inspiratie meegeeft om wandelen en fietsen te stimuleren.
Op facebook staat onderstaande waarschuwing te lezen van stad Waregem. Deze waarschuwing geven we hier graag mee voor iedereen die geen Facebook account heeft.
CONTACTONDERZOEK GESTART, FRAUDEURS GEMELD❗️❗️ Inmiddels zijn de contactonderzoekers aan hun belangrijke taak begonnen om op te sporen met wie besmette personen in contact zijn gekomen. Jammer genoeg proberen fraudeurs hiervan misbruik te maken. Let dus goed op als je opgebeld wordt! Maar hoe kan je nu een echte oproep onderscheiden van een frauduleus telefoontje? Let dan op het volgende: - Je wordt alleen via het nummer 02 214 19 19 of via sms op 8811 gecontacteerd. Vertrouw geen andere nummers. 📞 - Wordt u opgebeld als patiënt? De telefonist heeft van uw huisarts uw naam, telefoonnummer en geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de COVID-19-test gebeuren. De vragen die gesteld worden, gaan over de periode van 2 dagen voor uw ziekteklachten tot het moment waarop u in isolatie bent gegaan. 2️⃣ - Wordt u opgebeld omdat u contact hebt gehad met een besmet persoon? Dan krijgt u niet de vraag met wie u allemaal contact hebt gehad. Mogelijk vraagt de contactonderzoeker wel naar uw beroep, om na te gaan of u veel contact hebt met kwetsbare personen. Mogelijk vraagt hij ook naar uw rijksregisternummer, om een attest te kunnen schrijven dat u niet kunt werken. 👷♂️👨🌾 - Wees voorzichtig met welke informatie u precies deelt. Contactonderzoekers zullen bijvoorbeeld nooit bankgegevens vragen, of proberen te weten wanneer u thuis bent. Vindt u de vragen raar en herkent u het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op. Denkt u te maken te hebben met bedriegers met malafide intenties? Meld dat aan de politie. 👮♂️ Wil je graag nog wat meer info omtrent het contactonderzoek? Neem dan zeker een kijkje op www.zorg-en-gezondheid.be.
Waregem vecht terug na coronapiek Nu de piek van de coronacrisis (hopelijk) voorbij is, is het tijd om bepaalde maatregelen concreet uit te rollen, extra in de verf te zetten of net terug in te trekken. Iedere stad of gemeente moest zichzelf in de voorbije maanden immers even heruitvinden. Door de coronacrisis was niets nog zoals het ooit was en een scenario voor dit verhaal had nog niemand ooit geschreven. Het stadsbestuur bleef niet werkloos toezien en werkte in deze periode maatregelen uit om zowel inwoners als ondernemers zo goed mogelijk door de crisis te loodsen. Naast enkele concrete data voor de Waregembon voor alle inwoners, zijn nu ook alle details over de stedelijke toelage voor de handelaars bekend, net zoals het extra budget dat naar onze verenigingen kan gaan en de sociale steunmaatregelen voor de kwetsbare gezinnen binnen onze stadsgrenzen.
I. Uitrol van socio-economische maatregelen De gemeenteraad besliste op 7 april eensgezind om een aantal steunmaatregelen voor te bereiden in het kader van de coronacrisis. De voorwaarden en praktische uitvoering zijn ondertussen uitgewerkt door een stuurgroep van raadsleden uit alle fracties en vier werkgroepen. De gemeenteraad keurde deze uitwerking op 5 mei goed. Dat betekent dat alles in de komende maand kan worden uitgerold.
1. Een Waregembon van 25 euro voor elke inwoner van Waregem Waarom? Zo versterken we de koopkracht van onze gezinnen. Omdat de bon alleen geldig is in Waregemse winkels, is het ook een rechtstreekse steun aan onze ondernemers. Hoeveel? Budget van 1 000 000 euro Concreet? o Er is een Waregembon voorzien voor elke inwoner die op 14 maart 2020 officieel in Waregem woonde en er op 5 mei 2020 nog steeds ingeschreven was. o De stad verwacht de Waregembonnen aan ieder gezin begin juni te kunnen bezorgen. Dat is het moment waarop wellicht alle handels- en horecazaken weer zullen open zijn. o Elke Waregembon is geldig vanaf 12 juni 2020 tot en met 31 december 2020. o Niemand moet op dit moet al zelf iets doen af aanvragen. Tegen eind mei mag elk gezin in Waregem een brief in de bus verwachten met de concrete aankondiging van de speciaal ontworpen Waregembonnen. o Aan de brief hangt een afscheurstrook als ontvangstkaart. In de eerste helft van juni reikt de stad de Waregembonnen ter plaatse aan elk adres uit. De bewoners krijgen de bonnen in ruil voor de ondertekende ontvangstkaart. Als er op dat moment niemand thuis is, krijgt iedereen nog de mogelijkheid om de bonnen af te halen. Voor Waregem zal dit in het Jeugdcentrum zijn, voor de deelgemeenten in de stedelijke ontmoetingscentra daar. De data hiervoor zijn nog niet bepaald, maar worden later nog gecommuniceerd. Ze hangen af van het verdere verloop van de coronacrisis.
2. Toelage van 750 euro voor Waregemse zelfstandigen en ondernemingen in getroffen sectoren Waarom? Zowat elke ondernemer is sinds midden maart hard getroffen door de coronacrisis. Deze stedelijke premie is naast de Vlaamse compensatiepremie een extra duw in de rug voor de doorstart van hun onderneming. Hoeveel? Budget van 250 000 euro Voorwaarden? De aanvrager moet cumulatief aan al deze voorwaarden voldoen: o Actieve zelfstandigen / ondernemingen met een economische activiteit in hoofberoep en vestigingsplaats op het grondgebied van Waregem kunnen de eenmalige stedelijke toelage van 750 euro aanvragen. o De zelfstandige / onderneming was actief op 14 maart 2020 en is dat nog steeds op het moment van de aanvraag. o De zelfstandige / onderneming kan een bewijs van toekenning of uitbetaling van de Vlaamse coronacompensatiepremie voorleggen. o De aanvrager is actief in één van deze sectoren: artistieke- en evenementensector en afgeleiden inclusief horeca, zelfstandig personenvervoer, kleinhandel, land- en tuinbouw, paramedische beroepen, reis- en recreatiesector of zelfstandige kinderopvang. Aanvraag: De aanvraagperiode loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 augustus 2020. Deze periode kan verlengd worden als de toekenning of uitbetaling van de Vlaamse coronacompensatiepremie niet afgesloten zou zijn. De voorwaarden van het reglement zijn online beschikbaar op www.waregem.be/corona. Vanaf 1 juli zal daar ook het online aanvraagformulier beschikbaar zijn.
3. Extra budget voor onze verenigingen in de vrijetijdssector Waarom? Voor sportverenigingen, culturele verenigingen, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen, noord-zuidverenigingen … zal een heropstart niet vanzelfsprekend zijn. Ook zij worden geconfronteerd met gemiste inkomsten en hoge kosten die de clubkas niet zomaar aankan. Om het sociale weefsel in Waregem even hoog te houden als vroeger, voorziet de stad extra financiële ondersteuning. Hoeveel? Budget van 250 000 euro Voorwaarden? De vereniging moet in 2020 aangesloten zijn bij een Waregemse stedelijke adviesraad. Concreet? o Verenigingen moeten zelf niets ondernemen. o Elke vrijetijdsdienst van de stad contacteert binnenkort al ‘hun’ verenigingen over deze extra coronatoelage o Voor de verdeling van dit noodfonds streeft de stad naar dezelfde regels over alle vrijetijdssectoren heen o Voor verenigingen die kampen met uitzonderlijk hoge kosten die het voortbestaan in gevaar brengen, is er een extra ondersteuning mogelijk. Hiervoor moet de vereniging wél zelf een aanvraag doen. De voorwaarden en het formulier zijn beschikbaar via www.waregem.be/corona.
4. Sociale steunmaatregelen voor kwetsbare gezinnen Waarom? In elke fase van de coronacrisis ligt de zichtbare focus van de media (terecht) op de economie, de zorg, social distancing en mondmaskers. Een onderbelichte groep zijn echter de kwetsbare gezinnen. Daarom zijn er binnen het Waregemse noodfonds ook vijf soorten specifieke ondersteuning voor hen voorzien. Hoeveel? Budget van 250 000 euro Voorwaarden? Voor sommige steunmaatregelen neemt het welzijnshuis zelf contact op met de betrokken gezinnen. Wie echter nog een vraag heeft of wil weten of hij/zij in aanmerking komt, kan bellen naar het welzijnshuis. Dat kan op het nummer 056 62 98 30, elke werkdag van 9.00u. tot 11.30u. en van 14.00u. tot 16.30u. Concreet: o Een eenmalige sociale coronatoelage voor financieel kwetsbare gezinnen. Het welzijnshuis stuurt deze week een brief naar de betrokken gezinnen. Voorwaarde is dat ze op 30 april 2020 een actief hulpverleningstraject hadden lopen bij de sociale dienst van het OCMW. o Een versoepeling van de voorwaarden voor aanvullende steun voor gezinnen die inkomensverlies geleden hebben naar aanleiding van de coronacrisis. o Een financiële tussenkomst in de hospitalisatie- en revalidatiekosten als iemand van het gezin opgenomen werd in het ziekenhuis omwille van het coronavirus. o Een spel- en beleefpakket voor kwetsbare kinderen en gezinnen die gekend zijn binnen de sociale dienst van het OCMW. Het welzijnshuis brengt deze gezinnen binnenkort op de hoogte. o Een toelage aan ’t Kelderke vzw om verse groenten en fruit aan te kopen bij lokale boeren. Deze groenten komen terecht in de voedselpakketten die ’t Kelderke verdeelt.
II. Stilaan terug naar het normale leven Sinds midden maart heeft ook de stad zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit. Naast de organisatie van de extra steun achteraf waren er ook tijdelijke maatregelen die meteen voor een verlichting van het (financiële of sociale) leven moesten zorgen. Deze maatregelen worden nu stilaan wat teruggeschroefd.
1. Opnieuw betalend parkeren in centrumstraten Sinds midden maart was er geen controle meer op het betalend parkeren in de centrumstraten. Vanaf maandag 18 mei zijn er wel opnieuw controles. Het terugdraaien van deze maatregel is niet alleen het gevolg van een voorzichtige terugkeer naar het normale leven, maar ook omdat de gratis parking Waregem Expo weer helemaal bereikbaar zal zijn na de afwerking van heraanleg van de Zuiderlaan. Voor de ondergrondse parkings verandert er niets. Die waren sowieso altijd betalend.
2. Inname openbaar domein Sinds midden maart zijn de kosten voor inname van het openbaar domein geschorst. Vanaf maandag 18 mei wordt die schorsing terug opgeheven. Iedereen die vanaf dan tijdelijk een container, verhuislift, stelling … op het openbaar domein wil plaatsen, moet hiervoor weer betalen volgens het betrokken reglement.
3. Gedrukte wekelijkse nieuwsbrief Sinds de “lockdown light” maakt de stad elke week een gedrukte nieuwsbrief voor alle inwoners, deze week al voor de achtste keer. Elke donderdag bedelen personeelsleden van de stad die in de meer dan 18 500 Waregemse brievenbussen. Zo bereiken we al onze inwoners, ook wie minder of niet digitaal aanwezig is. Vanaf volgende week verschijnt de gedrukte stadsinfo in het Gouden Blad opnieuw. Er is dan geen gedrukte nieuwsbrief. De stad voorziet nog 1 extra editie van de nieuwsbrief in de week van 25 mei, daarna is de wekelijkse gedrukte stadsinfo weer helemaal geconcentreerd in het Gouden Blad.
III. Woonzorgcentrum De Meers ademt vrijer De maand april 2020 was een donkere maand voor woonzorgcentrum De Meers. Het coronavirus, dat er wellicht al aanwezig was vóór de lockdown, gooide het dagelijkse leven in het woonzorgcentrum helemaal om. De Meers stond in de voorbije weken helaas minder goed in de belangstelling door het hoge aantal besmettingen met het coronavirus, zowel bij bewoners als personeel. De stad is heel tevreden om eindelijk terug goed nieuws te brengen.
1. Afdelingen komen terug uit afzondering Heel wat afdelingen zijn ondertussen al terug uit hun isolatie gehaald, uiteraard slechts na positief advies van de coördinerend en raadgevend arts. De criteria wanneer bewoners als genezen worden beschouwd, zijn trouwens nauwkeurig bepaald. De procedure hiervoor is besproken met onder andere de geriaters van het OLV Van Lourdesziekenhuis en professor De Lepeleire van de huisartsgeneeskunde KU Leuven. Deze afdelingen zijn al uit afzondering: 4e verdieping (Tiercélaan en Sulkyroute), 3e verdieping (Renbaanweg en Tilburywegel) en de afdeling Renbaanweg op de 2e verdieping. De Amazonelaan op deze verdieping komt wellicht heel binnenkort uit afzondering, de zorgflats zijn voorlopig nog niet vrij. Ook de Steeplestraat op het gelijkvloers is nog in afzondering. De 1e verdieping (Hoefslag) is niet in quarantaine geweest. Op de vrijgegeven afdelingen kunnen bewoners terug wat vrijer bewegen en deelnemen aan activiteiten in klein groepjes. Bij mooi weer staat even genieten in de binnentuin ook op het programma. Het woonzorgcentrum legt daarbij sterk de nadruk op voldoende afstand, handen wassen en mondmaskers dragen. Om nieuwe infecties te voorkomen wordt er een coronatest afgenomen van zodra een bewoner koorts krijgt of andere ziektesymptomen vertoont. Tot slot: op de afdelingen die niet meer geïsoleerd zijn dragen alle medewerkers een chirurgisch mondmasker. Bij bewoners die nog coronapositief zijn, dragen ze volledige bescherming: schort, handschoenen, een FFP2-masker en een gezichtsscherm.
2. Bezoek via babbelbox Sinds begin mei staat de telefoon aan het onthaal van De Meers roodgloeiend. Familieleden maken immers gretig en dankbaar gebruik van de babbelbox. In deze speciaal door de stedelijke werkplaats gemaakte boxen kunnen ze op een veilige manier op bezoek komen. Na(ast) raambezoeken, Whatsapp, Familienet en de Photobox is dat immers de eerste manier om terug even dicht bij hun familielid te zijn. Deze bezoekjes zijn wel enkel op afspraak en beperkt in aantal. De familieleden zijn op de hoogte van alle voorwaarden.
3. Varent en Coorenblomme zijn coronavrij Zowel residentie De Varent (serviceflats) als de Coorenblomme (assistentiewoningen) zijn gelukkig volledig coronavrij. Sinds 10 mei zijn er ook opnieuw bezoekers toegelaten, weliswaar met strikte beperkingen: maximaal twee familieleden op bezoek, en alleen als zij onder hetzelfde dak wonen. Familieleden die op bezoek gaan kunnen niet meer bij andere mensen op bezoek. wees waakzaam, hou afstand en was veelvuldig de handen.
4. Muziek voor de woonzorgcentra Voor het welzijn van senioren in woonzorgcentra is het heel belangrijk om voldoende momenten van ontspanning te voorzien. Muziek kan hierin een belangrijke rol spelen: het haalt hen even uit hun isolement en steekt ze een muzikaal hart onder de riem. De afgelopen weken zagen we mooie initiatieven ontstaan waarbij muziekgroepjes, fanfares, leerkrachten van de kunstacademie… kort optraden buiten aan woonzorgcentrum De Meers of de Coorenblomme. Deze optredens kunnen rekenen op heel wat sympathie zowel bij de bewoners als de zorgverleners. Wie zelf muzikant is, een muziekgroepje heeft… en zoiets ook wel ziet zitten, kan contact opnemen met de cultuurdienst (cultuur@waregem.be of 056 62 12 56). Filmpjes van eerdere optredens staan op de Facebookpagina’s van de stad en UiT in Waregem.
Soap rond 300.000 mondmaskers van 15 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen
Fiasco - 300.000 mondmaskers Leiestreek De soap rond de 300.000 mondmaskers van de 15 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen is ondertussen uitgemond in een compleet fiasco. De beloofde maskers komen niet alleen grandioos te laat, de kwaliteit blijkt ook ondergeschikt aan de prijs en ze zijn ook niet compatibel met de federale filters. Dat blijkt uit vragen van gemeenteraadslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) uit Kortrijk.
Wouter Vermeersch, fractieleider Vlaams Belang Kortrijk: “De stadsbesturen hadden veel eerder al op eigen initiatief mondmaskers moeten bestellen. De ganse aankoopoperatie werd bovendien amateuristisch aangepakt. Men zegt wel eens: ‘veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven’. Op de dag dat dit ene beloofde mondmasker eindelijk in de bus zal vallen, zal het niet meer zijn dan een veel te duurbetaald gadget. Misschien kunnen we het achteraf een plaatsje geven in onze milieubox?”
Het was de bedoeling van de 15 burgemeesters om alle 305.000 inwoners van de Leiestreek elk een gratis herbruikbaar mondmasker te bezorgen. Het gaat concreet over Kortrijk, Waregem, Harelbeke, Wevelgem, Menen, Wervik, Deerlijk, Kuurne, Lendelede, Anzegem, Avelgem, Zwevegem, Spiere-Helkijn, Ledegem en Wielsbeke. Wie jonger is dan 13 jaar, krijgt er geen.
Grandioos te laat Het merendeel van de 300.000 mondmaskers zou worden uitgedeeld voor 30 april 2020. Althans dat werd ons beloofd en stond ook in de notulen van Stad Kortrijk. Echter tot op vandaag heeft geen enkele inwoner van de Leiestreek een mondmasker ontvangen. In het West-Vlaamse Staden kregen de inwoners op 30 april reeds vijf gratis mondmaskers thuis geleverd. Andere steden en gemeenten volgden snel. Maar niets daarvan in de Leiestreek. Dat terwijl sinds 4 mei mondmaskers verplicht zijn op het openbaar vervoer en in bedrijven waar onvoldoende afstand kan worden bewaard. Mondmaskers worden ook aanbevolen bij het winkelen. Medewerkers van Stad Kortrijk die de opening van de Lange Steenstraat begeleiden, werden op 11 mei zelfs zonder mondmasker en dus onbeschermd op straat gestuurd. Burgemeester Van Quickenborne (Open VLD), die de ganse operatie leidt, bleef er afgelopen maandag op de gemeenteraad van Kortrijk compleet onbewogen bij. Niet gehinderd door enige hoogdringendheid herhaalde hij onverstoord de leverdatum van “midden mei”. Een concrete datum kwam er niet. De vraag blijft of de beloofde mondmaskers er vrijdag bij de heropstart van de scholen wel zullen zijn? Maar het is ondertussen duidelijk dat zelfs deze laattijdige termijn niet zal worden gehaald. Vlaams Belang kreeg het bericht dat de eerste mondmaskers ten vroegste in de loop dit weekend zullen worden gebust.
Kwaliteit ondergeschikt In de criteria die werden opgesteld door de stadsbesturen voor het zoeken van de geschikte leverancier kreeg de prijs 80 punten toebedeeld en de kwaliteit slechts 20 punten. De prijs primeerde dus op de kwaliteit bij het toewijzen van de opdracht. In de Stad Gent was het net omgekeerd. Daar werd gekozen voor het model dat het best scoorde op kwaliteit én draagcomfort. Op gerichte vragen van Vlaams Belang hoe de kwaliteit zal worden gewaarborgd en gecontroleerd, kwam echter geen antwoord. Twee derden van de bestelde mondmaskers zijn gemaakt uit katoen, een derde uit polyester. Volgens de apotheken en experten kan de doeltreffendheid van vooral katoen om virussen tegen te houden in vraag worden gesteld. Bovendien kunnen mondmaskers uit polyester maximaal 30 keer veilig worden hergebruikt. Daarnaast wordt er slechts één masker geleverd. Experten raden nochtans aan om er minimaal drie te hebben: één exemplaar om te dragen, één om indien nodig te kunnen wisselen en één om thuis in de was te steken. Het resultaat is dat elke bewoner van de deelnemende steden en gemeenten dagelijks een wasmachine zal mogen laten draaien.
Niet compatibel met federale filters Eind april kondigde minister Koen Geens (CD&V) aan elke burger tussen 4 mei en 20 mei twee van die filters zou krijgen, en dat die geïntegreerd kunnen worden in een mondmasker. De 300.000 bestelde mondmaskers blijken nu echter niet geschikt te zijn voor de filters, maar dat “was nooit de bedoeling” volgens burgemeester Van Quickenborne. De bestelde maskers hebben geen voorziening om een filter te plaatsen.
‘Too little, too late’ We krijgen te weinig mondmaskers en deze komen ook hopeloos te laat. De stadsbesturen hadden veel eerder al op eigen initiatief mondmaskers moeten bestellen. De ganse aankoopoperatie werd bovendien amateuristisch aangepakt. Men zegt wel eens: ‘veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven’. Op de dag dat dit ene beloofde mondmasker eindelijk in de bus zal vallen, zal het niet meer zijn dan een veel te duurbetaald gadget. Misschien kunnen we het achteraf een plaatsje geven in onze milieubox?
Eeuwenoude Kutskapel heropgebouwd in Beveren-Leie Naar aanleiding van moederdag en de meimaand, doken we terug eens in onze archieven en vonden het passend deze bijdrage te posten.
Aan de Grote Heerweg, op een paar honderd meter van de Leie, stond te Beveren Leie tot voor enkele jaren het aloude Kutskapelletje, een sober heiligdommetje. Gammel geworden door de jaren en verweerd. In de loop der meimaand kwamen vele jonge gezinnen uit Beveren en Desselgem er op bedevaart, om hun kleinen in de hoede van Maria aan te bevelen.
Niemand wist eigenlijk hoe oud dit kapelletje wel was. Er hing een vrome legende om heen. Lang, heel lang geleden was een schipper daar eens in moeilijkheden geraakt op de Leie en hij had Maria beloofd dat hij ter harer ere een kapel zou laten bouwen als zijn schuit behouden bleef. Maria kwam hem ter hulp en de schipper bleek een man van zijn woord te zijn.
Een legende die men ook op andere plaatsen langs de Leie aantreft. Waarschijnlijk echter moet de oorsprong van het Kutskapelletje gezocht Worden bij de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die hier voor de Franse Revolutie uitgestrekte bezittingen hadden. Het stond immers op de hoek van hun Desselgemse Munkenhof. De oudste vermelding die tot dusver gevonden werd, stamt uit 1684.
In het jaar 1968 moest de Grote Heerweg, de voormalige heerbaan Kortrijk-Gent, verbreed worden het Kutskapelletje stond in de weg en met een paar forse dreunen werd het in elkaar geknokt. Meteen waren de Bevernaars het oudste gebouw op hun gemeente kwijt. Daarbij zou het waarschijnlijk gebleven zijn, ware het met geweest van een paar mensen die dit niet konden verkroppen en de hoofden bij elkaar staken. Architect Etienne Ducatteeuw was één van hen. Nog voor de afbraak had hij alles zorgvuldig kunnen opmeten en fotograferen zodat natuurgetrouw herbouwen mogelijk was. Het bleek echter aldra dat naar een andere plaats moeten uitgekeken worden. Hoe vol goede wil Hilaire Decavel, de eigenaar van het erf, ook was, het verbreden van de Grote Heerweg had een té grote hap uit zijn grond weg gebeten. Een kapel zou er niet meer gebouwd kunnen worden.
Na een paar jaar zoeken werd de oplossing gevonden. Paul en Kristien de Smet - Vandorpe verklaarden zich bereid het Kutskapelletje op hun grond aan de naburige Leiestraat (nvdr huidige Hoonakkerdreef) te laten herbouwen. Ondertussen waren ook de Beverse ambachtslui zich voor het geval gaan interesseren. Moest de kapel herbouwd worden? Goed! Zij zouden een handje komen toesteken. Als de Heemkundige Kring zorgde voor stenen, hout en schaliën, zouden zij wel metselen, timmeren, het dak bedekken, bevloeren, schilderen. Maria zou het geen frank hoeven te kosten. Ze werden echt ongeduldig toen het naar hun mening te lang bleef aanslepen.
Op 23 oktober 1971 werd dan de eerste spade in de grond gestoken. Er werd gewerkt bij alle weer. Dikwijls waren dikke jassen nodig en dito halsdoeken, maar in de meimaand van 1972 was het gebouw zo ongeveer klaar. De oude getrouwen die er een weesgegroet kwamen bidden, stonden verrukt. Het was weer net als vroeger. Maar beter.
Inwijding door pastoor De Pourq Op zondag 22 oktober 1972 werd het Kutskapelletje ingewijd door pastoor De Pourcq. Het was guur buiig weer. Weer, zeiden de bouwers, zoals wij meestal gehad hebben toen we aan het werk waren. Toch waren zeer veel Bevernaars opgekomen die namiddag. Het ging om hun kapelletje, zie je, en wat bijtende wind kon ze niet afschrikken. Het werd een sobere plechtigheid. Helemaal in de stijl van het heiligdommetje zelf. De opgehangen vlaggen klapperden hard in de vlagende wind en zorgden voor een echt-vlaamse begeleiding bij weesgegroeten en Maria liederen.
In zijn dankwoord beklemtoonde pastoor De Pourcq de genegenheid van ons volk voor Maria. Hij wees er ook op dat samenwerking onder de mensen voor een onbaatzuchtig doen tot heel veel in staat is. Beveren heeft nu weer zijn kappelletje. Zijn Kutskapelletje. Het staat thans nog open en bloot maar Jan Debaere, erevoorzitter van de Heemkundige Kring en verwoed natuurliefhebber, zal we] zorgen dat het over weinige jaren in een schrijn van struiken en bomen gevat zit. In de komende meimaand zullen Bevernaars en Desselgemnaars weer op bedevaart kunnen met hun kleinen. Maria zal ze met blijdschap in haar nieuwe woning ontvangen. (M.D.B)
Herdenkeing V-Dag in Waregem en deelgemeenten Door de coronacrisis kan ook de herdenking van V-Dag, de bevrijding van België na WOII, niet doorgaan zoals gepland. De stad had voor deze jubileumeditie nochtans heel wat in petto. Op vrijdag 8 mei is het immers 75 jaar geleden dat België bevrijd werd. Meer bekijkenklik hier.
Typhoon is van start gegaan met een nieuwe afdeling Typhoon gelegen aan de Grote Heerweg te Beveren-Leie is van start gegaan met een nieuwe afdeling ‘Wear Solutions’. Deze nieuwe business unit zal worden geleid door Marc Deweirdt, bijgestaan door een team van project ingenieurs. De doelstelling van deze nieuwe afdeling is om bedrijven bij te staan om de levensduur van hun industriële installaties te verlengen door oplossingen aan te reiken met betrekking tot slijtage. De kennis van slijtvaste bekledingen zal worden ingezet in het kader van onderhoudsopdrachten of voor de (om)bouw van nieuwe installaties. De manier over hoe de kennis voor slijtvaste oplossingen op de markt wordt gebracht is uniek voor België omwille van het feit dat Typhoon beroep kan doen op eigen engineering, een eigen productieapparaat, eigen montage-ploegen en dit gecoördineerd door eigen projectleiders.
Op de foto herkennen we Kris Devidt (rechts) en Marc Deweirdt (links)
Typhoon is al meer dan 60 jaar specialist in bulkhandling, pneumatische transport en afzuiginstallaties voor de industrie. Klant blijven bij industriële bedrijven vergt een continue aanpassing. De corebusiness van Typhoon is steeds luchttechniek geweest, zijnde het stofvrij maken van de industriële werkomgevingen alsook voor de omwonenden van deze fabrieken. Door de jaren heen heeft Typhoon continue zijn projecten en componenten aangepast om zo zijn status van vooruitstrevende partner voor de procesindustrie te verdienen. Zo evolueerden de uitdagingen naar meer energievriendelijke installaties, bedrijfszekere installaties die 7 op 7, 24 of 24 moeten draaien, onderhoudsarme installaties tot geluidsarme installaties. Op vandaag komt de voorziene levensduur van een industriële installatie in het gedrang door slijtage-perikelen omwille van het feit dat de moderne industriële bedrijven meer en meer gebruik maken van gerecycleerde materiaalstromen.
Slijtage kan verschillende oorzaken hebben zoals abrasie (mechanische schuring), corrosie (chemische aantasting) of erosie (door inslagen). Voor elke oorzaak zijn er passende industriële ‘wear solutions’ mogelijk die zo de levensduur van een installatie kan verlengen. Het gebruik van verschillende technieken of materialen kan heel snel leiden tot meetbare resultaten.
“Veel bedrijven onderschatten de besparing die ze kunnen realiseren door te investeren in slijtvaste oplossingen” glundert Marc Deweirdt, business unit manager van de afdeling Wear Solutions bij Typhoon. “Bij Typhoon heb ik een organisatie gevonden die mee denkt over de uitdagingen van zijn klanten en die er niet voor terug schrikt om de lange termijn relatie voor te nemen op het korte termijn denken zoals het verkopen van veel wisselonderdelen of onderhoudswerken.”
“De investering in deze bijkomende expertise wordt positief onthaald bij onze klanten”, vertelt Kris Devidt, gedelegeerd bestuurder van Typhoon. “In het verleden waren wij te veel afhankelijk van buitenlandse bedrijven om onze klanten te helpen. Een aparte afdeling binnen Typhoon creëert een extra dynamiek.”
Typhoon groeit, daarom zijn we op zoek naar nieuwe collega’s. Vind de vacatures terug op onze nieuwe website www.typhoon.be Herkent u zichzelf of iemand anders in het profiel? Geef zeker een seintje !
Waregemse handelaars krijgen ondersteuning voor heropening 11 mei
Waregemse handelaars krijgen ondersteuning voor heropening 11 mei
Deze week krijgen alle 500 winkels in Waregem en deelgemeenten een informatiepakket voor hun heropening op maandag 11 mei. De vier vloerstickers, A3-affiche en bijhorende praktische tips moeten een vlotte en vooral veilige heropstart van de winkels mogelijk maken. De actie is de eerste stap van de herlanceringscampagne van de stad, WAGSO, Winkelen in Waregem en Unizo Waregem.
Volgende week maandag openen de ongeveer 500 winkels in Waregem terug de deuren voor hun klanten. Omdat de verspreiding van het coronavirus nog altijd een reëel gevaar is, moet de heropstart zo veilig mogelijk gebeuren. Niettemin is alle steun voor alle lokale handelaars meer dan welkom. Daarom komt er een herlanceringscampagne.
Voor de heropening op maandag 11 mei gaat de eerste aandacht naar de veiligheid. Daarom krijgen alle 500 lokale winkels een nuttig informatiepakket. Daar zitten vier vloerstickers die klanten op een ludieke manier wijzen op de juiste manier van handelen. Ze kunnen eventueel meteen ook dienen als wachtrij in de winkel. De stickers zijn een initiatief van Unizo waarin de stad en Winkelen in Waregem mee participeren.
In het pakket zit ook een begeleidende brief met nuttige informatie en handige tips (de zogenaamde quick wins) voor een vlotte heropstart. Als laatste krijgen de winkels ook nog een A3-affiche met algemene veiligheidsvoorschriften voor de klanten. Op deze affiche is er ook een vrije ruimte waarop de handelaar kan noteren hoeveel personen er maximum in zijn/haar winkel binnen mogen. Gemiddeld is dat 1 klant per 10m². Zo zien klanten meteen of zij al binnen kunnen of nog even moeten buiten wachten.
Alle winkels krijgen het pakket deze week nog in de bus. Het is het eerste luik van een ruimer geheel. De volgende fases gaan over eventueel fysieke maatregelen om het shoppen zo goed mogelijk te laten verlopen en de uitrol van een campagne (print en digitaal) om het lokaal winkelen te promoten. Het is de absolute bedoeling van de stad om de economie en handel in Waregem zo goed mogelijk te ondersteunen. Handelaars kunnen binnenkort ook beroep doen op het financieel noodfonds dat de stad voorbereidt.
Moederdag in Corona-tijden De uitgewezen dag om de vermoeide, zorgende handen van alle liefhebbende mama’s even te laten rusten. Pieker dus niet langer over jullie kookkunsten en zorg dit weekend voor een origineel & culinair verwenmoment. Met Castor wordt het alvast kinderspel!
Voor bij het aperitief voorziet Maarten twee hartige hapjes. Een zomerse bereiding van gegrilde Schotse langoustines met Parmezaanse kaas en een salsa van bio-tomaatjes sluit daar mooi bij aan. Als hoofdgerecht is er dan zwartpootkip verwerkt in een vol-au-vent ‘Royal’, met krokant gebakken kalfszwezeriken en natuurlijk ook gehaktballetjes. Voor de gelegenheid zorgden we deze week voor een dessertje en klopten we aan bij toppatissier en tevens goed vriend, Joost Arijs. Zijn macaron van frambozen en lichte vanille crème zorgt vast en zeker voor een glimlach op mama’s gezicht. Twijfel niet langer en bestel snel. De gerechten zijn af te halen op zaterdag en zondag voormiddag. We leveren ook aan huis op zaterdag namiddag. Meer weten en of menu bestellenklik hier.
Heropstart normale dienstverlening Vanaf maandag 11 mei start de normale dienstverlening in het stadhuis. Alle diensten (behalve de stadswinkel) werken wel volledig op afspraak, zowel in de voormiddag als in de namiddag. Vanaf zaterdag 9 mei om 12.00u. kan iedereen opnieuw online een afspraak maken via www.waregem.be/afspraak. Bellen naar het stadhuis voor een afspraak kan wel altijd. De heropstart van de normale dienstverlening gebeurt natuurlijk met de nodige maatregelen en voorzorgen tegen het coronavirus: plexiglas aan balies, vloerstickers voor de nodige afstand en klanten worden zo veel mogelijk geleid tijdens hun bezoek. Betalen kan alleen met Bancontact en de deelgemeentehuizen blijven tot nader bericht wel gesloten.
Wie kan helpen Op 29 april stuurde Guido Vandermarliere deze vraag: “Beste - Momenteel ben ik bezig om een en ander samen te schrijven over de familie Lebbe - kan je mij daarbij helpen? Ernest Lebbe was onderpastoor en pastoor te Beveren aan de Leie - heb jij daar misschien fotomateriaal van - en of een verhaal? - dank u bij voorbaat”.
Weet u meer, hebt u een verhaal, fotomateriaal…, over Ernest Lebbe stuur dan naar beverseweetjes@telenet.be .
Beeldhouwwerk 'De Bouwer' van Willem Vermandere in Beveren-Leie Deze bijdrage komt er op vraag van een bezoekster. Zij herinnerde zich vaag de retropagina “Beveren-Leie in beelden” uit HWN. Daar zou ik ondermeer iets gepubliceerd hebben over ‘De Bouwer’. En inderdaad, na wat zoekwerk in mijn archieven vond ik de pagina uit 2011 terug. Hierbij dan ook wat er toen over 'De Bouwer' verscheen, aangevuld met de rechtse foto van de inhuldiging.
„Op 15 mei 1987, vlak naast het gemeentehuis, werd het beeldhouwwerk van Willem Vermandere “De Bouwer” onthuld. Het beeldhouwwerk kwam er in opdracht van de Groep Hyuzentruyt, die haar 75-jarig bestaan vierde. Na de onthulling door Goeverneur Olivier Vanneste werd het witstenen beeld aan Waregem geschonken. Onder de prominenten o.m. ook minister Deprez, het plaatselijk college en er was ook heel wat publieke belangstelling. De Beverse fanfare zorgde daarbij voor de opluistering van de feestelijkheden”, weet Etienne Ducatteeuw te vertellen. „Het sculptuur weegt om en bij de 4 ton en is gebeiteld uit Franse natuursteen Beauvallon”, gaat Etienne verder. „In samenspraak met Willem Vermandere tekende ik de plannen voor de sokkel. De gemeente maakte daarbij van de gelegenheid gebruik om aanpassingswerken aan de ingang van het gemeentehuis te laten uitvoeren. De vijf trappen die de toegang tot het gemeentehuis bemoeilijkten werden naar voor gebracht en er kwam een nieuw trage hellende toegang. Zo kunnen nu ook ouderen en mindervaliden makkelijker in en uit het gemeentehuis”.
Op de foto links: Willem Vermandere die ziijn beeldhouwwerk samen met Albert Janseune aan het plaatsen is
Update 30/4/2020: Met dank aan de inzender voor deze extra informatie. De viering van 75 jaar ging gepaard met opendeurdagen binnen het bedrijf en was er mogelijkheid tot het bezoeken van twee kijkwoningen. Er was eveneens een tentoonstelling opgezet met monumentale beeldhouwwerken van de West-Vlaamse kunstenaar zelf. Daarnaast kon men nog marmersculpturen bewonderen van Luc Ledene en een reeks schilderijen, etsen en akwarellen van 7 kunstenaars samengebracht onder de noemer: "Het gebouw in de kunst".
Volg de gemeenteraad van mei live via de website van de stad! Omwille van de geldende coronamaatregelen ging de gemeenteraad van vorige maand door op digitale wijze via een videoconferentietool.... Meer weten klik hier.