Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
11.11.11-acties 2019 brengen heel wat op In november 2019 hebben de 11.11.11-acties in Waregem in totaal 23 457 euro opgebracht. Omgerekend is dat goed voor 0,61 euro per inwoner. Dat is ruim boven het West-Vlaamse gemiddelde van € 0,37 per inwoner. Tijdens het campagneweekend werden soep, appels, chocolade en pannenkoeken verkocht. Je kon ook aanschuiven bij een gastgezin en genieten van een Zuiders menu in Beveren-Leie, klaargemaakt door een internationale kok. We bedanken de vele vrijwilligers en schenkers voor hun inzet en bijdragen. Om te weten wat de actie in Beveren-Leie opbracht: klik hier.
Aangescherpte maatregelen coronavirus/Waregem Vanaf zaterdag 25 juli zijn er aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. Naast de gouden hygiëneregels, gaat vooral de aandacht uit naar de verplichting om een mondmasker te dragen en registratieplicht. Wat dit voor/in Waregem betekent, lijsten we hier op. Mondmaskers zijn verplicht (+ 12 jaar) Binnen de Ring. Dat betekent dat wie zich op het openbaar domein binnen het gebied Zuiderlaan/Oosterlaan/Noorderlaan/Westerlaan begeeft, verplicht een mondmasker draagt Meer weten klik hier.
Waregem zoekt Tuinrangers Waregem is één van de tien steden en gemeenten die deelnemen aan het pilootproject Tuinrangers van Inverde / Agentschap Natuur en Bos. Samen met Sint-Niklaas, Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Leuven, Boom, Kalmthout, Turnhout en Genk gaat de stad nu op zoek naar enkele Tuinrangers. Die zetten zicht in hun eigen buurt in voor meer biodiverse en klimaatrobuuste tuinen. Ze doen dit onder andere met tuinsafari’s bij geïnteresseerde inwoners en een advies op maat voor een meer natuurvriendelijke tuin. Inverde (die de opleiding van de rangers organiseert) organiseert in samenwerking met de stad begin oktober een informatievergadering voor geïnteresseerde Waregemse Tuinrangers in spe. Meer informatie volgt in september via de stedelijke communicatiekanalen. De effectieve start van het project is gepland voor december. Waregem trekt 20 000 euro uit voor dit project. Klik hier.voor meer informatie
Met Chiro Leieland op kamp Beste ouders, grootouders, sympathisanten van Chiro Leieland. Deze morgen is Chiro Leieland vanuit het station in Waregem goed en wel vertrokken naar Bocholt. We zagen er niets dan blije gezichten in de drie verschillende bubbels. Nu eventjes werken aan het beeldmateriaal dat we u samen met een verslag van onze verslaggeefster Margaux deze avond proberen mee te geven. We wensen Chiro Leieland bij deze alvast een spetterend kamp toe in het prachtige Delvenhof.
Beste bezoeker, hier zijn we dan met de eerste sfeerbeelden. Om te beginnen geven we enkele foto’s mee van de voorbereiding van de leiding en de kookploeg aan het heem. Vervolgens enkele beelden van hoe Chiro Leieland de Coronaregels meer dan strikt heeft opgevolgd. De leden zijn in drie bubbels verdeeld en elk heeft zijn eigen kleur. Zo hangt er aan de sanitaire blok een kleurencode. De EHBO-post is eveneens in drie verschillende bubbels opgesplitst. Iedere bubbel heeft ook zijn eigen kuisgerief. De circustent is dit jaar extra groot. Ze heeft vier ingangen, een voor elke bubbel en een voor de kookploeg, die eveneens een bubbel vormt. En ook onder de luifel heeft iedereen zijn eigen plek.
Deze morgen was het dan zover en was het verzamelen geblazen aan het station in Waregem. Net zoals de voorbije jaren werd het eerste stukje van het kampthema gespeeld. Deze keer speelt Kuifje de hoofdrol. De tekst van het kampliedje is geschreven op de melodie van ‘Altijd’ van Gert Verhulst, Jan Smit en James Cooke. Omstreeks 09.08 uur is Chiro Leieland met een groep welgezinde leden richting Delvenhof vertrokken. De reis verliep vlot, wist Margaux zopas te vertellen, en het is er mooi weer. Van het station in Neerpelt werden de jongsten per bus naar de kampplaats gebracht, de anderen werden door de kookploeg opgehaald, zodat iedereen rond 15.00 uur ter plekke was. Iedereen werd opgevangen door de Aspi’s, die op een speelse manier onder het thema Smurfen de kampplaats lieten verkennen. Deze verkenning werd kort onderbroken voor het vieruurtje (een princekoek). Vanavond ging de groentesoep, vol-au-vent met puree en komkommer en een frisco vlot naar binnen. Daarna kon elkeen nog rustig nagenieten van de voorbije dag.
Dag 2 Op wat gebabbel na is de eerste nacht voor de meesten vrij rustig verlopen. De Kerels hadden het echter anders gezien en omstreeks 03.00 uur zijn ze aan een paratocht begonnen. Deze morgen waren de Aspi’s verantwoordelijk voor de ochtendopening. Om 08.30 uur mocht iedereen dan aan tafel schuiven voor het eerste ontbijt, dat bestond uit boterhammen met kurremurre en melk. Gezien de temperatuur vandaag even opliep, werden er onder andere verschillende waterspelletjes gespeeld, maar er werden ook clowns gespot in Delvenhof. De Toppers gingen op paratocht. Deze middag stond er kip-curry met rijst en ananas op het menu, met een chocopudding als toetje. Het vieruurtje bestond uit een banaan. Na het avondmaal (courgettesoep, koude pastasalade met groenten) volgt het tweede deel van het kampthema “Kuifje”. Daarna nog een avondgroepswandeling van 5 km, om dan stilaan naar bed te gaan….. Och ja, en ook nog dit, de leiding is op zoek naar De Mol, een spel dat de VB’s in elkaar staken. In elke bubbel zou er één te vinden zijn…. We sluiten dit bericht af met de zopas toegestuurde foto's van de speelclub jongens en de avondwandeling.
Dag 3 Dag drie was themadag. Normaal de dag waarop wij de afgelopen 13 jaar een bezoek brachten aan Chiro Leieland. Covid-19 heeft daar echter een stokje voor gestoken. Maar een goeie Belg trekt zijn plan en zoekt naar een oplossing. Dit jaar tracht men vanuit Bocholt zelf wat sfeerbeelden door te sturen zodat er toch enigszins kan meegenoten worden van de kampgasten. Vandaag kwamen dan ook een aantal foto’s en videofragmenten binnen die we morgen zullen meegeven.
Om 08.00 uur werden de leden gewekt. Een half uurtje later volgde de ochtendopening om daarna te ontbijten (BBC en choco). Vandaag was het iets koeler dan gisteren maar een aangenaam weertje. In de namiddag trok er een bui over de kampplaats die na een minuutje of 20 weer verdwenen was. Het terrein was vandaag bezaaid met een allegaartje van figuren. De Speelclub Meisjes verkleedden zich in Mickey Mouse. Zij speelden spelletjes en kwissen rond Disney. De Toppers gingen de boer op en deden boerderijspelletjes. Bij de Aspi’s was Kamp Waes hun favoriete bezigheid. Voor de hooligans moest ge dan weer bij De Kerels zijn. De Kwiks namen het tegen elkaar op in de Olympische- en Vatse Spelen. De dag van de Speelclub Jongens stond in het teken van zoogdieren. De Disney-prinsesjes kon je vinden bij de Tippers. De Tiptiens trokken hun werkkledij aan om als vakman aan de slag te gaan en De Rakkers hadden hun thema gebaseerd op Phineas en Ferb. s’Middags werd de onderbreking gevuld met 2 delen van 'Kuifje' en het middagmaal: frietjes met stoofvlees en geraspte wortelen, limonade en cola, en watermeloen. Voor het vieruurtje kreeg elkeen een chocomousse. Vanavond werd kuipkessoep, charcuterie en boterhammen geserveerd. Daarna waren nog wat rustige activiteiten voorzien voor het slapengaan. Update: Voila, een beetje doorgewerkt en de sfeerbeelden zijn er toch nog deze avond. geniet ervan!
Dag 4 Vandaag gingen ze in Delvenhof terug een aangename dag tegemoet. Het was niet te koud en ook niet te warm. De dag begon voor de leden terug op het gewone uur met het gewone ritueel. De Aspi’s, Kerels en Tiptiens zijn deze voormiddag op tweedaagse vertrokken. Maar ze houden het coronaproof en vertoeven en slapen op en rond de kampplaats. De Speelclub Meisjes, Speelclub Jongens hielden een paratocht. De Rakkers maakten een plonsje in het zwembad dat ze gisteren bouwden. Deze middag mochten de voeten onder tafel geschoven worden voor tomatensoep, (WAP) wat voor worst, appelmoes en patatten staat, en als dessert was er een Petit Gervais. De namiddag was gevuld met de voorbereiding van de playbackshow met als tussendoortje een knopper. Na het avondmaal dat bestond uit hamburgers met ajuin en limonade en cola kon de show van start gaan.
De Rakkers hadden een dansje in elkaar gezet op het liedje ‘Zeg eens meisje’ van Paul Severs. De Speelclub Meisjes dansten dan weer op ‘Kom wat dichterbij’ van Regi. De meisjes van de leiding hadden brandweerpakjes besteld en dansten op het liedje van K3 ‘Meiden van de brandweer’. De jongens van de leiding kozen voor de Dikdakkers met het liedje ‘Kom pak je lasso maar. De Speelclub Jongens bleven in het thema van het avondmaal. Zij hadden kartonnen hamburgers en flessen gemaakt om daarmee hun act op te voeren, (liedje onbekend). De Toppers kwamen op het podium en presenteerden hun dans op het liedje ‘Laat het gras maar groeien’ van Sam Gooris en de Tippers waren met hun salto’s, splitstands…. de acrobaten van de avond. De kookploeg en VB’s werden verrast door de presentatoren toen ze op het podium geroepen werden om de Macarena te dansen. De playbackshow werd afgesloten met nog enkele gezamenlijke Chiro dansjes. Daarna zijn de jongsten, wat later dan gewoonlijk, onder de wol gekropen. Omstreeks 10.15 uur was er dan zoals elke avond nog het slotmoment voor de oudsten (onder de luifel luisteren naar een rustig liedje). Deze keer hadden de Toppers en Tippers de luifel voor hen alleen daar de andere afdelingen op tweedaagse zijn.
We zijn eventjes gaan kijken hoe de cijfers van Covid-19 er in Bocholt uitzien. • Nieuwe gevallen op 25-07-2020: 0 (+0%) • Nieuwe gevallen voorbije 3 dagen: 0 (+0%) • Nieuwe gevallen voorbije week: 2 (+3%) • Nieuwe gevallen voorbije maand: 2 (+3%) • Totaal aantal gevallen: 62 • Gevallen per 1000 inwoners: 5 • Daggemiddelde voorbije week: 0 • Laatste geval: 21/07/2020 • Gevallen per km²: 1 • Risico factor = gevallen laatste week per 100.000 inwoners: 15 • Aantal inwoners: 13110 • Oppervlakte (in km²): 59 • Inwoners per km²: 221 • Welvaartsindex: 95 Wenst u de cijfers in een of andere gemeente zelf bekijken klik hier.
Dag 5 Vandaag terug een vrij mooie dag met nu eens de zon en dan eens wat bewolking. Na het ochtendritueel en het ontbijt, dat bestond uit boterhammen met speculoos en peperkoek, mocht iedereen zich klaarmaken voor de dagtocht. Maar ook deze werd coronaproof gehouden. Toen iedereen klaar was ging de groep op pad voor een tocht van 5 km en arriveerden ze terug in het Delvenhof dat er totaal anders uitzag. De kookploeg had er een paar springkastelen, zwembaden, een waterglijbaan en andere spellen…. opgezet. En ook al was de dagtocht anders dan anders, iedereen heeft zich de ganse dag ter plekke geamuseerd.
Als middagmaal was er zoals gewoonlijk op de dagtocht een picknick voorzien. De leiding organiseerde na de middag ook een volleybalwedstrijd: de blauwe tegen de roze bubbel. Wie er gewonnen heeft vraagt u zich misschien af? Wel, ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik het niet weet. Morgen eens vragen. Ook het volgende deel van Kuifje werd opgevoerd en er werd terug een stukje van het kampliedje aangeleerd. Als vieruurtje zorgde de kookploeg voor een ijskraampje. Daarna kon er tot het avondmaal terug geravot worden op de verschillende spelen. Ondertussen zijn de Aspi’s, Kerels en Tiptiens terug van hun tweedaagse. Die ging niet verder dan op en rond het Delvenhof. Als avondmaal was er juliennesoep en wortelpuree met kalkoenschnitzel en een melocake als afsluiter. De kookploeg heeft ook elke dag een soort wedstrijd bedacht. De groep die de properste tafel heeft krijgt een beloning, dat kan snoep zijn, of de kookploeg die de afwas van de tafel overneemt enz…. Vanavond stond er voor de ganse groep nog een bezinning op het programma.
Dag 6 Na een paar buien deze voormiddag was het de rest van de dag mooi weer. Eerst even meegeven dat de roze bubbel gisteren met een grote voorsprong de volleybal won. Na de gezamenlijke bezinning stond er gisteren ook nog een Zweedse tocht op het programma voor de Tippers en de Toppers. Hij werd in elkaar gezet door de Aspi’s. Deze tocht is vergelijkbaar met een Halloweentocht langs een uitgestippeld parcours. Blijkbaar hadden de Aspi’s er hun werk van gemaakt want er waren Tippers en Toppers die de enge tocht niet alleen aandurfden.
Vandaag en de rest van het bivak mag iedereen een halfuurtje langer slapen. Als ontbijt waren er boterhammen met jam als beleg. De rest van de voormiddag mochten de Aspi’s eens leiding geven om te kijken wat dat geeft. Deze middag werd er ajuinensoep, gehaktballetjes in tomatensaus en puree geserveerd. Als dessert was er een fruityoghurt. Deze namiddag bleef iedereen in zijn eigen afdeling en werden er verschillende spelletjes gespeeld. Bij de Tippers waren dat waterspelletjes, de Rakkers speelden spelletjes gebaseerd op de Romeinen. Bij de Kwiks waren het vatse spelletjes, de Toppers speelden Bingo en de Aspi’s liepen rond in foute fitnesskledij. De Kerels en Tiptiens hielden zich bezig met de voorbereiding van de groepsavondpleinspelen (GAPS). Het tussendoortje was een bananenmilkshake. Na het avondmaal dat bestond uit pannenkoeken/wentelteefjes met warme chocomelk was er dan GAPS. De kleinsten mochten daarvoor opblijven tot 21.30 uur. Het spel ging echter gewoon door terwijl de Tippers en Toppers nog mochten toekijken. Daarna volgde nog het slotmoment voor de oudsten en de kring voor de leiding.
Dag 7 Een mooie dag kondigt zich aan. Na de kurremurre organiseerde ieder in zijn eigen afdeling zijn activiteiten. Het middagmaal bestond uit komkommersoep, kaasburger, aardappelen, bonen en bruine saus, en druiven voor dessert (***). ’s Namiddags was er de groepsnamiddag per bubbel, voorbereid door de Aspi’s, met als thema 'La Casa de Papel'. Zoals in de serie waren de Aspi’s gekleed in het rood. Er moesten 8 activiteiten met doorschuifsysteem afgewerkt worden, en daarbij tussendoor nog een dansje. Deze groepsnamiddag werd afgesloten met hotelcake als vieruurtje. Tijd dus om over te schakelen naar de zangstonde. Doorgaans winnen de jongens dit evenement, maar dit jaar konden de meisjes het tot een ex aequo brengen. Na het avondmaal, Zweedse eierpuf met patatjes in ’t vet, ging iedere afdeling terug zijn eigen weg. Tot bedtijd…. Vanavond is er ook de eerste bleiterskring. In de kring wordt er voor het eerst gesproken wie van de leiding doorgaat of van plan is te stoppen. Een moeilijke, emotionele avond die de toekomst van Chiro Leieland bepaalt. Uitspraken zijn vanavond nog niet definitief. Er kan nog steeds teruggekrabbeld worden.
Dag 8 Warm weer vandaag. Na de boterhammen met eieren en spek, speculoos en peperkoek was het tijd voor de AA (Andere Afdeling). Binnen de bubbels wisselde de leiding van afdeling. Verschillende spelletjes werden georganiseerd, o.a. Expeditie Robinson, Lion King, drugspel, pleinspelen, enz. Het werd gauw tijd voor het middagmaal: wortelsoep met korstjes, barbecuebrochette, koude aardappelen en koude groenten, met nog een appel daarbovenop. ’s Namiddags speelden de drie bubbels ‘Spel Apart’, coronaproof dus. De blauwe bubbel speelde Legomasters, de roze maakten, zeep, fruitbochetten,…. De grijze bubbel bouwde een feestje onder de luifel. Na het vieruurtje (een cornet) ging elke afdeling zijn eigen weg. Zo maakten de Speelclub Jongens bijvoorbeeld een T-shirt, de Rakkers maakten marcellekes, andere afdelingen deden pleinspelen tot het tijd werd voor het avondmaal. De pitta, wraps en koude groenten gingen vlot naar binnen. Vanavond stond nog een voetbalmatch tussen de Rakkers en de Toppers op het programma. De Aspi’s zullen deze avond de kring vervoegen, eventueel met de melding dat zij ook tot de leiding willen toetreden. (Foto: Aspi's en leiding onderweg naar Bocholt)
Dag 9 en 10 We beginnen die bericht met enkele sfeerbeelden van de voetbalmatch van gisteren. Wie de match won weten we niet want de strijd was nog volop aan de gang toen Margaux gisteren belde.
Vandaag hadden we geen afspraak met Margaux. We geven echter graag het één en ander mee van de laatste dag in Delvenhof. Zo zal de dag geopend worden door de Rakkers met ‘Mooi weer vandaag’. Als ontbijt stonden er boterhammen met jam op het menu. Deze middag was er overschottensoep en spaghetti. De namiddagactiviteiten zullen onderbroken worden voor een suikerwafel met een fruitsapje. Als laatste avondmaal zijn er frietjes met frikandellen en bitterballen. De dag zelf zal vooral gevuld worden met het maken van de valiezen, opkuisen van de kampplaats, alles zoveel mogelijk in de vrachtwagen laden, enzovoort. De kleinsten kregen nog de opdracht om hout te sprokkelen voor het kampvuur. Na het avondmaal is er feest….kampvuuravond!!! Pas bij het aansteken van het kampvuur zal er ook naar buiten gebracht worden wie van de leiding stopt en wie de leiding zal vervoegen. Na dit aandoenlijk moment kan het feest losbarsten en gaat Chiro Leieland de laatste kampnacht in.
Voor de laatste ochtend staan de Kerels in voor de opening van de dag en dat doen ze met 1-2-3-piano. Daarna staat een ontbijtbuffet te wachten. Ondertussen zal de picknick klaarstaan om de terugreis aan te vatten. Wij wensen Chiro Leieland alvast een veilige terugreis. We zijn ervan overtuigd dat hun rugzak zal gevuld zijn met onvergetelijke maar mooie herinneringen ondanks deze Corona-tijd. En er zal waarschijnlijk ook heel wat vuile was in te vinden zijn.
Dankjewel Voor ons was het een genoegen om voor het 14de jaar een stukje te mogen meegaan in het kampgebeuren van Chiro Leieland, ook al moesten we het Coronaproof houden. Wij danken Margaux voor de dagelijkse gesprekjes en het vertrouwen. We danken ook de VB’s, voor de goede samenwerking, zodat we toch wat sfeerbeelden konden meegeven. Daarnaast danken we ook iedereen voor de positieve reacties die we ook dit jaar mochten ontvangen. Op naar vrijdag voor een blij weerzien aan het station in Waregem. Vorig jaar is het bivak de analen ingegaan met de uitzonderlijk hoge temperaturen, dit jaar zal dat met Covid-19 zijn.
Tot slot nog even alle kampplaatsen op een rijtje waar we met veel plezier te gast mochten zijn: in 2007 Zonhoven 1x, 2008 Dilsen-Stokkem 1x, 2009 Retie 1x, 2010 Bocholt 1x, 2011 Tessenderlo 1x, 2012 Zutendaal 1x, 2013 Dilsen-Stokkem 1x, 2014 Westouter 2x, 2015 Opglabbeek 1x, 2016 Gruitrode 1x, 2017 Mol 1x, 2018 Meeuwen-Gruitrode 1x, 2019 Merksplas 1x, Bocholt Coronaproof.
Kunstenparcours Contrei Live - ontdek het Meershuisje in Waregem
Kunstenparcours Contrei Live - ontdek het Meershuisje in Waregem Nog tot en met 26 oktober 2020 organiseert Intercommunale Leiedal ‘Contrei Live’, een kabbelend kunstenparcours op en langs het water in de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Zo ontdek je in Waregem het Meershuisje van kunstenaar Rick Abelen in de Gaverbeekse Meersen.
Het centrale thema van het parcours is ‘water’. Zestien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland nodigen het publiek uit om de streek te verkennen op en over het water en stil te staan bij het belang ervan. Het kunstenparcours is via drie fietslussen vrijuit te verkennen.
Meershuisje aan Gaverbeekse Meersen In onze Gaverbeekse Meersen kan je ‘Het Meershuisje’ van Rick Abelen ontdekken. Dit natuurgebied staat in de volksmond beter bekend als de Oude Spoorwegberm. Het Meershuisje doet dienst als uitkijkpost en bezinningsplek. Het biedt een unieke kijk op de Gaverbeek met haar weilanden eromheen en haar biodiversiteit. In de schoorsteen van de installatie zit een periscoop waardoor je een panoramisch zicht krijgt op het landschap. Naast een leuk plekje om de natuur optimaal te ontdekken, is het kunstwerk ook een herkenbaar punt middenin de natuur. Een mobiele website, gratis fietskaarten en een betaalde bezoekersgids maken je wegwijs langs de fietsroutes met een aantal interessante zijsprongetjes en tussenstops. Voor alle info klik hier.
Albert Heijn komt naar Waregem-centrum De kogel is door de kerk: Albert Heijn komt naar Waregem. Het dossier liep al geruime tijd, nu zijn de nodige vergunningen in zicht om het project te realiseren. West-Vlaanderen is een regio waar Albert Heijn nog flink kan en wil groeien. “Ze zien er ons graag komen,” klinkt het bij Albert Heijn. “Onze scherpe prijzen, ons verrassend assortiment en onze persoonlijke service slaan aan in de regio”.
De winkel in Waregem komt in winkelcentrum “Het Pand” in het centrum van Waregem. Deze winkelplek sluit binnenkort voor 18 maanden de deuren voor een grondige renovatie. Bij de heropstart, normaliter in de zomer van 2022, opent Albert Heijn er de deuren.
Kristof Chanterie, schepen voor economie van de stad Waregem en voorzitter van WAGSO die instaat voor de exploitatie: “Wij hebben alles in het werk gesteld om Albert Heijn in het Pand te kunnen huisvesten. Daarvoor werden, onder impuls en begeleiding van de firma Ceusters, de nodige contacten gelegd. Wij zijn ervan overtuigd dat Albert Heijn een absolute trekker zal worden voor het winkelcentrum en de trigger zal zijn om ook andere aantrekkelijke spelers naar Het Pand in Waregem te halen. Wij blijven daarenboven ijveren voor een mooie verhouding tussen grotere retailers en kwalitatieve detailhandelszaken om een divers aanbod te kunnen blijven bieden aan de consument. De komst van Albert Heijn is voor ons het grote startschot voor het toekomstige en blijvende succes van Het Pand als binnenstedelijk shoppingcenter en zo ook de regionale uitstraling van Waregem als winkelstad blijvend kracht bij te zetten.”
Albert staat voor scherpe prijzen en ‘extra veel vers’. Albert Heijn staat voor lekkere, verse producten. Ook in Waregem vind je na de heropening van Het Pand er extra veel vers. Het rijke assortiment van verse producten vind je op verschillende plekken in de winkel: in de bakkerij, op de afdeling verse maaltijden en salades, bij de groenten en het fruit, bij de bloemen en planten. In de winkel vind je ook een ruime keuze aan verse producten voor bij het ontbijt, de lunch of de borrel.
De ambitie van Albert Heijn België. In 2019 opende Albert Heijn België de 50e winkel. Het netwerk gaat nog flink groeien: we mikken op 100 winkels. Er staan in 2020 nog mooie winkelopeningen gepland. De 52e winkel ging enkele weken geleden open in Westmeerbeek. Toekomstig adres: Albert Heijn Waregem – winkelcentrum Het Pand Pand 254 8790 Waregem
Suksesvolle alternatieve Waregemse Gordel Net zoals honderden evenementen, kon ook de Waregemse Gordel dit jaar niet plaatsvinden. Althans niet in de gekende vorm met de gekende bar op het Boekenplein, de gezellige stopplaatsen onderweg en de vele groepen fietsers en wandelaars.
Als alternatief had het bestuur een corona-editie aangeboden. Van 1 tot 12 juli kon iedereen op eigen houtje, binnen je bubbel en volgens de coronamaatregelen, de fietstocht van 30 km en/of de wandeltocht van 6 km aanvatten.
Maar liefst 700 personen staken hun deelnameformulier in de tijdelijke brievenbus die opgesteld stond op het Boekenplein. “Vermoedelijk ligt het aantal deelnemers nog een pak hoger, omdat niet iedereen een formulier ingevuld heeft, wat overigens niet verplicht was. Het deelnameformulier werd meer dan 900 keer gedownload op onze website. De bibliotheek had 100 deelnameformulieren gekregen en heeft er nog geprint, waarvoor mijn dank.” zo vertelt voorzitter Rik Verhaeghe . Het is opvallend dat de wandeling goed scoorde. “Voor één keer was het mindere weer (regen en veel wind) in de week ervoor een goede zaak. De zomerse zondag en laatste dag was goed voor 1 derde van alle deelnemers, waarvan meerderen zelfs beide tochten afgehaspeld hebben.”
De voorzitter had op 500 deelnemers gehoopt, dus met een verdubbeling kan hij alleen maar tevreden zijn. Heeft dit initiatief een toekomst ? “Dat hangt af van het coronavirus. Iedereen hoopt uiteraard vurig dat de 19de Waregemse Gordel op de gekende manier kan verlopen volgend jaar. Mocht dit niet het geval zijn, dan lijkt deze alternatieve versie wel een lang leven beschoren."
Stadsweetjes uit Waregem Omgevingsvergunning voor hernieuwbouw Het Pand Het schepencollege heeft op 1 juli de omgevingsvergunning voor de renovatie van winkelcentrum Het Pand goedgekeurd. Ondertussen loopt ook de procedure om een aannemer aan te stellen. Het renovatiedossier zit hiermee op het voorziene schema. Zonder verder oponthoud zullen de werken dan ook kunnen starten op 1 februari 2021, zoals gepland.
Veilig naar de speelpleinwerking of op kamp Kinderen en jongeren hebben recht op een zo zorgeloos en veilig mogelijke zomer in deze coronatijden. Daarom voorziet de jeugddienst beschermingsmaterialen voor Waregemse speelpleinwerkingen en jeugdverenigingen die op kamp gaan. In deze pakketten zitten alcogel, ontsmettingsspray, mondmaskers, wegwerphandschoenen en een thermometer. De jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen moeten hiervoor geen aanvraag indienen. De jeugddienst contacteert iedereen zelf. Samengeteld voorziet de stad 15 pakketten mondmaskers, 15 dozen handschoenen, 15 thermometers, 100 liter alcogel en 100 liter ontsmettingsspray voor verdeling over totaal 50 ‘bubbels’ aan speelpleinwerkingen en jeugdverenigingen die op kamp gaan.
Extra animatie op speelpleinwerkingen Elk jaar voorziet de jeugddienst workshops bij de verschillende speelpleinwerkingen. Door het anderhalvemeteren en de (verplichte) werking in bubbels is dat dit jaar moeilijk om organiseren. Daarom komt er deze zomer 4 weken lang op elke speelpleinwerking een attractie. De attractie schuift elke week door naar een ander speelplein, zodat iedereen aan de beurt komt. Een bijkomend voordeel is dat de attracties kunnen beheerd worden voor de aanwezige monitoren, waardoor er geen extra volwassenen in contact moeten komen met de kinderen. In het kort: speelpleinwerkingen ’t Pad, De Speelberg, Desselgem en De Speeldooze krijgen bezoek van de attracties Get ‘m off, Twistair, een opblaasbaar voetbaldoel met mikgaten en opblaasbare sumopakken.
Klimaatbende kreeg toch afsluiter
De klimaatbende van Waregem startte in oktober 2019 met veel enthousiasme in het Park Casier. De leerlingen van 12 Waregemse basisscholen op 14 vestigingen hebben heel wat geleerd rond energie meten, energie besparen, ze maakten ingenieuze constructies om een ijsblok te isoleren… tot de lockdown. De verdere plannen (verder energieonderzoek en slotmoment) gingen in de diepvries en geraakten er niet meer uit voor het einde van het schooljaar. Enkele scholen kunnen met de dezelfde leerlingen in het volgende schooljaar nog een stukje verder, maar voor zeven scholen lukte dat jammer genoeg niet meer. Daarom bedankte de stad hen op maandag 29 juni. Onze klimaatkaravaan met schepen van klimaat Maria Polfliet, schepen van onderwijs Jo Neirynck, MOS-coördinator West-Vlaanderen Joke Oosterlijnck, Lore Lecluyse van lokaal mondiaal beleid en Veerle Teirlynck van de milieudienst trok op pad naar de 6e leerjaren van Sint-Petrus, Talentensprong, Biezebos, Keukeldam en Biest alsook het 4e leerjaar van de Jager en een klasje uit Zonneburcht. Ze werden allemaal getrakteerd op een hapje (Waregemse aardbeien), een drankje (lekkere lokale appelsap) en een applaus. Voor de scholen die wel nog verder kunnen hoopt de stad begin oktober toch nog het verdiende slotmoment te kunnen vieren.
Maak kennis met onze Mooimakers (en draag zelf ook je steentje bij)
Onze Mooimakers, vrijwilligers en medewerkers van de stad, zijn fier op onze stad. Ze willen een propere stad en roepen iedereen op om het ook proper te houden. Hoe ze dit doen? Langs de invalswegen van de stad staan acht verschillende borden met hun boodschap. Je kan ze ontdekken langs de Kortrijkseweg, Ooigemstraat, Gentseweg, Expresweg, Vichtseweg, Kruishoutemseweg, Franklin Rooseveltlaan en Zuiderlaan. Nu we vakantie in eigen stad en land promoten, gaan we met zijn allen voor een propere zomer. We hopen dat iedereen zijn steentje bijdraagt als we er op uittrekken met de fiets of te voet. *Neem een zakje mee waar je afval in kan bijhouden. Zeker als je de natuur intrekt, zijn er vaak geen vuilnisbakken aanwezig en neem je terug mee wat je niet in de vuilnisbak kwijt kan. *Wat je niet meeneemt aan afval, hoef je onderweg ook niet weg te gooien. Met een drinkfles en een herbruikbaar snackdoosje kom je al een heel eind. (Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.)
Honderd Waregemse Spoortrekkers Vanaf 27 juni komt een merkwaardig boek van de Statievrienden in de Waregemse boek- en dagbladhandel. Het kreeg de titel mee van ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ en behandelt een honderdtal merkwaardige figuren die de Waregemse spoorweggeschiedenis hebben vorm gegeven. Daarnaast vindt u er de spoorweggeschiedenis in Waregem, dat in 1839 al start langs de lijn Gent-Kortrijk maar 30 jaar later ook centraal lag op de lijn Anzegem-Ingelmunster. De spoorweg was zeker een zegen voor Waregem en rond het station ontwikkelden zich een tiental industriële bedrijven. Zonder de spoorweg als transporthaven met de wereld zou Waregem nooit stad geworden zijn. De Statievrienden bestaan zes jaar en hebben als bedoeling de geschiedenis van de spoorwegwijk naar buiten te brengen. Ze organiseerden al twee driedaagse expo’s en pibliceerden vier historische bijdragen (200 blz) in de jaarboeken van de Gaverstreke. Met het boek van 248 blz (A4 formaat) in vierkleurendruk willen ze alle helden van de Statie een ereschavot geven. Voor de vele peters/meters /Sponsors die vooraf hadden ingetekend op het boek, presenteren de Statievrienden nog een DVD met 1.15 u. filmopname van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het zijn Statiechef Omer Clement (103 j), Frida Sabbe, Georgette Depoorter, Monica Deconinck, Emilie Devos en Julot Cras. Het boek komt in de Waregemse Boek- en Dagbladhandel en kost 25 €
Lea Bostoen uit Beveren-Leie over haar carrière bij de spoorwegen Lea Bostoen bediende jarenlang de slagbomen in het station van Beveren-Leie dat 50 jaar geleden sloot. Een halve eeuw geleden doofde het treinverkeer in Beveren-Leie uit. "Vaak gevloekt op automobilisten die tussen slagbomen slalomden”, vertelde Lea Bostoen. Dit interview met Lea Bostoen verscheen in HWN op 26 februari 2016.
Lea Bostoen (91) is de echtgenote van wijlen Urbain Meesseman. Het koppel kreeg samen twee dochters, Claudine en Martine. Lea heeft vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Haar professionele loopbaan begon met een job bij het bekende café Sint-Jan in Beveren-Leie. Het café was de zaak van haar ouders. “Het café zelf bestaat niet meer, maar er valt wel nog Sint-Jan te lezen op de witte stenen van het gebouw”, vertelt Lea. Lea werkte enkele jaren in het café van haar ouders en later was het tijd voor een carrièrewending. Samen met haar echtgenoot Urbain koos Lea voor een carrière bij de spoorwegen. Urbain werkte in een ploeg die allerlei herstellingen uitvoerde aan de sporen, Lea werd verantwoordelijk voor de overweg in het station van Beveren-Leie.
“Dankzij de job werden we gehuisvest in een woning die eigendom was van de spoorwegen. Het was immers belangrijk dat je te allen tijde in de buurt van de overweg was. Het was een oud gardehuis met enorm dikke muren en ik herinner me nog goed dat er een auto uit de bocht ging en tegen onze gevel reed. De auto werd herleid tot schroot, maar in onze gevel was er niet eens een barstje”, lacht Lea. “Een werkdag duurde toen nog twaalf uur, op het einde van mijn carrière werd de werkdag gereduceerd tot tien uur. Je mocht wel even naar huis gaan, maar tien minuten voor de volgende trein moest je terug in je blokhut zijn. Toen de trein voorbijgekomen was, moesten we dat doorbellen naar de volgende bewaakte post of het volgende station en toch gebeurden er zelden tot nooit ongelukken.”
Technologische evolutie In haar twintigjarige carrière heeft Lea Bostoen vanzelfsprekend een enorme evolutie meegemaakt. “In mijn beginjaren waren het nog allemaal stoomtreinen, maar na enkele jaren begon de dieseltrein op te komen. Treinen die goederen vervoerden hebben heel lang met stoomaandrijving blijven rijden”, meldt Lea. De overweg kende ook een hele verandering, maar dat kwam Lea’s werk niet ten goede. “De volle bareel werd vervangen door de halve bareel. De treinen merkten hier natuurlijk niets van, maar de mensen waren er snel bij om misbruik van de situatie te maken. Als ik nog maar een van de twee hefbomen had opengedaan, keken bestuurders naar rechts en zagen ze geen trein. Vervolgens slalomden ze tussen de ongeopende bareel. Dat was levensgevaarlijk, want treinen rijden nu eenmaal links. Ik heb dan ook vaak zitten vloeken op automobilisten”, lacht Lea. “Ik heb het altijd graag gedaan, ook al was het soms lastig. In de vrieskou kwam er ijzel op de hefbomen en toen was het echt een hele karwei om ze in de lucht te krijgen.” (C.C.)
Verantwoord waterverbruik in Waregem Verantwoord waterverbruik 1: 0pgepompt grondwater gratis beschikbaar Omdat doordacht beheer en gebruik van water steeds belangrijker wordt, moeten bouwwerven nu opgepompt grondwater gratis ter beschikking te stellen. Elke bouwwerf waar er grondwater opgepompt wordt, moet een buffervat voorzien van minstens 1000 liter. Dit vat moet een kraantje hebben dat vrij beschikbaar is voor iedereen om water af te tappen. Dat is uiteraard geen drinkwater, maar kan wel gebruikt worden om bv. de eigen bloemen en struiken water te geven. Na het aftappen, vult het vat automatisch weer door nieuw opgepompt water.
Verantwoord waterverbruik 2: Waregem sloot contract af met Aquafin. Openbare besturen en landbouwers kunnen een contract afsluiten met Aquafin voor het gebruik van gezuiverd afvalwater uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) . Omdat de stad hiervoor vragende partij was, is dat sinds dit jaar ook mogelijk in de rwzi aan de Slekkeput. Sedert een viertal weken maakt de groendienst hier al dankbaar gebruik. Dagelijks vullen zij tal van vaten om het openbaar groen in de stad van water te voorzien (zie foto in bijlage). Op die manier springt de stad duurzaam om met water.
Stefaan Dewaele (60) neemt afscheid als directeur van stedelijke basisschool Beveren-Leie. Het zijn de laatste dagen vooraleer directeur Stefaan Dewaele de stedelijke basisschool in Beveren-Leie vaarwel zegt. Vanaf september is hij te vinden in de stedelijke basisschool Guido Gezelle, waar hij de functie als coördinerend directeur fulltime opneemt. Stefaan Dewaele werkt al 40 jaar in het onderwijs, waarvan dertien jaar in Beveren-Leie. Hij begon in de gemeenteschool op het Torenhof. In 1991 verhuisde hij naar Sint-Eloois-Vijve, waar hij het zesde leerjaar onder zijn hoede had en ook instond voor het zorgbeleid. In 2007 volgde hij Jan Meersman op als directeur van de stedelijke basisschool in Beveren-Leie. In het schooljaar 2006 - 2007 kon hij al wat inlopen.
Op 1 september 2020 zal Stefaan coördinerend directeur van de scholengroep worden, maar eigenlijk is dat geen nieuwe functie. Op 1 november ging Frank Vanderhauwaert als coördinerend directeur met pensioen en combineerde Stefaan deze job met zijn taak in Beveren-Leie. Op 1 september verlaat hij Beveren-Leie als directeur om coördinerend directeur te worden. Intussen is zijn opvolger ook bekend: dat wordt Tine Debrouwere, nu nog leerkracht in de stedelijke basisschool Sint-Eloois-Vijve is.
Naast de vele mooie momenten die hij mocht beleven waren er helaas mindere momenten. Vooral het overlijden van Bettina, de dochter van voormalig gemeenteraadslid Mario Verhellen, zal me bijblijvenVoor een school is zoiets een crisissituatie. Dat heeft iedereen heel sterk aangegrepen. We hebben toen een rouwhoekje gemaakt;” zo vertelde Stefaan onder andere aan Pieterjan Neirynck. Het volledig artikel van Pieterjan staat trouwens te lezen in Het Wekelijks Nieuws van 26 juni 2020.
Waregem komt uit zijn tent tijdens Tournee Congé Alle stedelijke vrijetijdsdiensten slaan deze zomer de handen in elkaar voor Tournee Congé. Daarbij nodigen we alle Waregemnaars zeven weekends in juli en augustus uit om in hun eigen buurt langs te komen. Ze krijgen er telkens een flinke portie spel, sport, muziek en plezier dicht bij huis én op een coronaveilige manier. Tournee Congé is helemaal gratis, maar reserveren is wel verplicht. 7 weekends, 7 locaties
Tournee Congé trapt af op 10 en 11 juli in Desselgem aan OC De Coorenaar. Daarna volgen Nieuwenhove (17-18 juli), het Gaverke (24-25 juli), Beveren-Leie (31 juli – 1 augustus), De Biest (7-8 augustus), Sint-Eloois-Vijve (14-15 augustus) en een grote afsluiter in het stadscentrum (21-22 augustus). Behalve in Desselgem vindt alles steeds plaats in de omgeving van het kerkplein. Wie zin heeft om alle locaties te ontdekken, kan dit doen met de speciaal hiervoor ontwikkelde fiets/wandeltocht.
Van yoga tot TikTok Het concept is elk weekend hetzelfde: op vrijdag en zaterdag strijken speelstraten, workshops (van yoga tot TikTok), spannende verhalen en vertellingskes, hedendaagse kunst, optredens, picknick … neer op één welbepaalde plek in Waregem. Telkens twee dagen lang, maar elke dag heeft zijn eigen accent. De speelstraten zijn niet zomaar autovrij, we voorzien ook veel extra spelmateriaal. De invulling van de workshops is heel divers: van yoga tot TikTok en alles ertussen. Daarnaast komen de medewerkers van de bibliotheek telkens een sappig of spannend verhaal voorlezen, vanop een heel bijzonder locatie. Een heel bijzondere installatie wordt dan weer het hedendaags schrijn van de kunstenaars Robbert&Frank. Voor optredens rekenen we op vrijdag op (Waregems) lokaal talent, op zaterdag regelt CC De Schakel een fijne selectie nationale artiesten!
Coronaveilige organisatie Om gekende redenen moet dit allemaal op een gecontroleerde manier gebeuren. Dat betekent niet alleen ontsmetten, (hand)hygiëne en voldoende afstand houden, maar ook reservatie. De stad besteedt hier dan ook veel aandacht aan. Zo kan iedereen met een gerust hart zijn/haar plekje reserveren en geniet van een echte Waregemse zomer!
Het campagnebeeld is de u misschien bekende Frederic Camargue. Hij nodigt iedereen nu al van harte uit! Alle informatie en reservaties komen ook op www.tourneeconge.be.
Filter voor mondmasker beschikbaar in stadswinkel Waregem
Haal je filters af in de stadswinkel De federale overheid biedt elke inwoner (+12 jaar) gratis twee filters voor mondmaskers aan. Je kan die afhalen aan de balie in de stadswinkel en dit vanaf woensdag 24 juni. Aan de hand van je adres krijg je dan het aantal mondmaskers mee voor je hele gezin. Meer infoklik hier.
Vlas gespot in Beveren-Leie Het vlas dat normaal in de eerste helft van juni bloeit, en dat slechts gedurende enkele uren is ook dit jaar terug in Beveren-Leie te zien. Het is een spectaculair en niet te missen schouwspel. Het oogt niet alleen mooi, het kent ook vele toepassingen. In 2008 was Café Vlasparlee de aanzet voor Exposee Vlasparlee, een rondreizende tentoonstelling. Vanaf 3 april 2009 begon Exposee Vlasparlee in het Kortrijkse Vlasmuseum aan zijn rondreis doorheen de streek.
Hierbij een korte impressie van Café Vlasparlee (Uit het archief van Beverse Weetjes 11 september 2008)
Vlasparlee genoot van een grote publieke belangstelling. Het werd dan ook een boeiende avond met verhalen van gewezen vlassers. Onder hen de Beverse vlasveteraan wijlen Marcel Himpe. Jong en minder jong, waaronder heel wat Bevernaars, keerden mee terug in de tijd. De hele avond was prachtig ingekleed en begon met een kortfilm over het vlas. Koen 'd Haene las na de inleiding van Katrien Rosseel (medewerkster bij Radio 2) een stukje voor uit zijn boek 'De Oversteek'. Verder kregen de aanwezigen heel wat verhalen te horen over het harde labeur uit vervlogen tijden. Het leven van de seizoensarbeiders die voor enkele weken gepakt met hun baleçon (knapzak) op slijtcampagne waren in Frankrijk of Wallonië werd er uit de doeken gedaan. Verhalen over hoe het roten in de Leie en later in de rootputen eraan toe ging, over de vlasmarkten de 'buzze' genoemd, wat het werk van een botenkoper inhield, enz... Dat alles werd doorspekt met vlasliederen gebracht door wijlen Marcel Himpe onder begeleiding van accordeonist wijlen Hugo Debaecker. Meer weten over de nostalgie van het vlas die gepaard ging met het harde werk op en rond de vlasschaard klik hier.
Proclamatie stedelijk basisonderwijs in voetbalstadion
Proclamatie stedelijk basisonderwijs in voetbalstadion Het stadhuis opent elk jaar zijn deuren voor de proclamatie van de leerlingen uit alle zesde leerjaren in de Waregemse stedelijke basisscholen. Door het coronavirus is dat dit jaar niet mogelijk: de raadzaal en inkomhal van het stadhuis zijn te klein om iedereen op een corona-veilige manier te ontvangen. De stad maakt nu echter van de nood een deugd: de proclamatie van vrijdag 26 juni gebeurt dit jaar in samenwerking met SV Zulte Waregem in het Regenboogstadion.
KW vakantie, dé gids voor een unieke zomer In KW Vakantie met 251 doe-tips voor thuisblijvers deelt onder andere de krak uit Beveren-Leie Lennert Verhulst, er zijn favoriete tips.
Waregemse Gordel organiseert corona-versie Het coronavirus zorgt ervoor dat de Waregemse Gordel dit jaar niet doorgaat. Tenminste, niet zoals je het gewend bent. Het bestuur wil de trouwe deelnemers wel verwennen met een alternatieve corona-editie, gespreid over 12 dagen. Van 1 tot 12 juli (de dag waarop de 19de editie normaal zou plaatsvinden) kunt u deelnemen aan de uitgepijlde fietstocht van 30 km en/of de uitgepijlde wandeltocht van 6 km. Individueel, in uw bubbel,… In ieder geval: volgens de geldende coronamaatregelen !
Corona-editie In tegenstelling tot de echte Waregemse Gordel kan je nu niet terecht voor een versnapering of drankje op de stopplaats. Zorg dus voor voldoende bevoorrading tijdens de rit. Onderweg zal je de mascotte Gorbie een aantal maal tegen komen. Met de letters die hij toont, kun je een woord vervolledigen op het deelnameformulier. Zo maak je kans op een mooi prijzenpakket. Als je gewonnen hebt, word je hiervan verwittigd halfweg juli. Maximum 1 formulier per tocht per persoon.
De Waregemse Gordel is geen begeleide fiets- of wandeltocht. Volg dus de verkeersregels. Het dragen van een fietshelm wordt sterk aangeraden. De vzw Waregemse Gordel is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen op de weg en/of voor schade die je aanbrengt aan derden tijdens de 12-daagse. Let op: je bent niet verzekerd door vzw Waregemse Gordel tijdens de tocht, er is geen medische of technische bijstand onderweg.
Deelname is gratis. Beide tochten starten en eindigen op het Boekenplein in Waregem. De wegbeschrijving en het deelnameformulier kun je downloaden op de website www.waregemsegordel.be. klik hier.
Deze corona-editie van de Waregemse Gordel is enkel mogelijk dankzij de steun van vele sponsors die het evenement trouw blijven ! Deel uw enthousiasme op de sociale mediakanalen van de Waregemse Gordel (Facebook en Twitter) !
Later als ik groot ben Begin dit jaar waren we te gast bij juf Eline in de stedelijke basisschool te Beveren-Leie. Daar mochten de jongens en meisjes uit de derde kleuterklas vertellen wat ze later zouden willen worden. (Deze bijdrage is verschenen op 19 juni in Het Wekelijks Nieuws)
Op de achterste rij herkennen we: Giselle Knockaert (mama), Fran Vandenoostende (dokter), Anna Labeeuw (kapster), Lucas Goerlandt (electricien), Bekir Namal (spiderman), Elias Deprez (spiderman), Henri Goerlandt (garagist), Elena Verhulst (kunstenares), Noah De Poortere (electricien) en Vic Rogge (timmerman). De middelste rij: Lore Callens (verpleegster), Marie-Alixe Adins (politie-agente), Gust Kimpe (piloot), Salman Issa (brandweerman), Lily Zur Nedden (politie-agente), Lena Vanbutsele (politie-agente), Paulien Tack (ambulancier), Adam Guermat (miljonair), Olivia Goderis (prinses) en juf Eline De Smyter. De onderste rij: Fries Vansteenkiste (werkman), Maya Victor Baron (mama), Amir El Haddad (tekenaar), Lowie Vierstraete (brandweerman), Lewis Vanwynsberghe (brandweerman), Martha Persyn (prinses)en Obaidullah Barizai (piloot). Afwezig: Gilles Scheers (zwaantje, politie op de moto).
Stad en OLV Van Lourdesziekenhuis stelt Open Bedrijvendag uit
Stad en OLV Van Lourdesziekenhuis stelt deelname aan Open Bedrijvendag uit Omdat Waregem dit jaar 20 jaar de titel van ‘stad’ draagt, zou het stadhuis op zondag 4 oktober zijn deuren open zetten tijdens Open Bedrijvendag. Door de onzekere situatie met het coronavirus kiest de stad er nu voor om de deelname uit te stellen tot 2021. Ook het OLV Van Lourdesziekenhuis neemt om dezelfde reden volgend jaar deel in plaats van dit jaar. Het jaarlijkse onthaal van de nieuwe inwoners in het stadhuis (op zaterdag 3 oktober) gaat wel door. Open Bedrijvendag vindt volgend jaar plaats op zondag 3 oktober 2021.
Doe-het-zelf Synhaeve wordt weldra Hubo Binnen afzienbare tijd zal Doe-het-zelf Synhaeve de Beverse analen ingaan als een gerenomeerde zaak voor doe-het-zelvers. Binnenkort zal Hubo de zaak overnemen. Wij waren vier keer te gast in Doe-het-zelf Synhaeve. De eerste keer was dat in 2006 toen Germain Synhaeve en Alice Laevens hun gouden jubileum vierden. De tweede maal in 2009 toen de zaak 27 jaar bestond. De derde keer in 2011 naar aanleiding van de rubriek in Het Wekelijks nieuws 't Zit in de familie’ en de laatste keer was het naar aanleiding van de uitbreiding in 2012. Deze bijdragen en foto's geven we graag als historiek nog eens mee.
Goud voor Germain en Alice (06 oktober 2006) Op 19 oktober 1956 stapten Alice en Germain zelf naar de ambtenaar van burgerlijke stand in Desselgem om elkaar wettelijk hun jawoord te geven. Op maandag 25 september 2006 ontvingen Alice en Germain nu zelf de stadsmandatarissen in de St.-Annaweg 2, in Beveren-Leie, ter gelegenheid van hun 50ste huwelijksverjaardag. Germain is geboren op 8 december 1930 in Desselgem. Beroepshalve is Germain vlashandelaar geweest. Hij ging op 1 januari 1999 met welverdiend pensioen. Alice is geboren op 26 januari 1933 eveneens in Desselgem. Alice stond in voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen en was later vaak te vinden in de zaak Doe Het Zelf Synhaeve, tot ze op 30 maart 1993 met pensioen ging. Het huwelijk van Alice en Germain werd gezegend met drie kinderen : Stefaan en de tweeling Filip en Geert. Ondertussen zijn Alice en Germain ook de trotse grootouders geworden van 6 kleinkinderen. Hun Gouden jubileum zal compleet gemaakt worden met een feest dat doorgaat op zondag 1 oktober. Foto: Alice en Germain omringd door hun zonen en echtgenotes, gehuldigd door gemeenteraadslid Pietro Iacopucci en schepen Rik Soens. (Foto RSB)
Broers Synhaeve en echtgenotes runnen doe-het-zelfzaak (12 juni2009) "30.000 artikelen" Doe-het-zelf staat in Beveren-Leie synoniem met Synhaeve. De familiezaak uit de Kortrijkseweg 262 bestaat dit jaar 27 jaar. Met de broers Stefaan (51) en Geert Synhaeve (46) aan het roer en hun respectieve echtgenotes Annick Vansteenkiste (48) en Ria David (43) als hun rechterhanden runt de familie Synhaeve nog altijd de zaak die door moeder Alice Laevens (77) werd gesticht. "Wij waren op een leeftijd gekomen dat we van school waren, dus was het niet onlogisch dat wij als medestichters fungeerden", steekt Geert van wal. "Toen was ook onze broer Filip (46) er nog bij. "Vroeger stond Synhaeve ook voor het opkopen, renoveren en verkopen van huizen, maar een immobedrijf viel niet te rijmen met een doe-het-zelfzaak." "Daardoor werd die tak 15 jaar geleden afgestoten en renoveert Filip nu op zelfstandige basis huizen", zegt moeder Alice. Vader Germain Synhaeve (79) had op de plaats van de huidige zaak een florerende vlashandel. "Ik was tussenhandelaar, maar 27 jaar geleden zagen we niet veel toekomst meer in de nijverheid. Mijn vrouw en zonen mochten de loodsen gebruiken om de winkel te beginnen nadat ik beslist had geen vlas meer te stockeren. Het ging van toen af rechtstreeks van fabrikant naar verwerker." Van 1.000 naar 6.000 m² "Doe-het-zelf Synhaeve was in die periode amper 1.000 vierkante meter groot. Na een zestal uitbreidingen zitten we aan 6.000 vierkante meter", gaat Geert verder. "Belangrijk is dat we begonnen met eigen kapitaal. We waren nooit afhankelijk van leningen, wat ons meteen op eigen benen deed staan. Leveranciers zijn altijd binnen de acht dagen betaald geweest, nu nog. Daardoor kunnen we uiterst scherpe aankoopprijzen bedingen", zegt Germain niet zonder enige trots. Geert : "Bovendien beschikken we over een uitstekende verkoopploeg voor de meer dan 30.000 artikelen in ons assortiment. We blijven mikken op de doe-het-zelver. Seizoensgebonden artikelen als tuinmeubelen, kerst- en paasgerief zal je bij ons niet aantreffen. Ook beschikken we over een schrijnwerkerij die hout op maat zaagt voor de klant. 70 procent gaat naar de particulier, 30 procent naar de bedrijfswereld. Met dank ook aan onze uitstekende ligging die ons een passage van 6.000 voertuigen per dag garandeert." Bij Synhaeve werken 22 mensen. (TVW) Foto: De familie Synhaeve met v.l.n.r. Annick Vansteenkiste, Alice Laevens, Stefaan Synhaeve, Germain Synhaeve, Geert Synhaeve en Ria David. (Foto RSB)
Fanny Bruneel is de trotse directieassistente bij doe-het-zelf Synhaeve (14 januari 2011) "Aandacht voor de klant" Beveren-Leie Synhaeve is zonder twijfel een van de best draaiende ondernemingen in onze regio. Wij gingen op de Kortrijkseweg een kijkje nemen en maakten niet alleen kennis met het indrukwekkend aantal artikelen maar ook met het personeel. Fanny Bruneel maakte ons wegwijs op haar werkvloer. "Bij Synhaeve kwam ik terecht op mijn 19de", opent de 32-jarige directieassistente. "Ik begon helemaal onderaan de ladder : kassawerk, rekken aanvullen en bijspringen waar nodig. Met de jaren werkte ik me op tot ik uiteindelijk de rechterhand werd van de zaakvoerders." Als trouw personeelslid maakte Fanny Bruneel de groei van haar werkgever mee van op de eerste rij. "Kassa's werden verschoven en extra parkeerruimten werden gecreëerd. Ik denk dat ik zo'n vier verbouwingen meemaakte. Ik nam het er altijd met de glimlach bij want iedere uitbreiding zag ik als een bevestiging dat de zaak goed draait." Vlashandel Germain Synhaeve startte in 1954 met zijn vader een vlashandel aan hun woning in de Liebaardstraat in Desselgem. Twee jaar later verhuisden ze hun activiteiten naar het aanpalende magazijn aan de woning op de huidige locatie. Door de opkomende crisis in de vlasnijverheid, veranderende de familie Synhaeve in 1982 het geweer van schouder en werd een doe-het-zelfzaak opgericht. Filip, Geert en Stefaan, de drie zonen van Germain Synhaeve, kwamen aan het roer te staan. Stefaan werd verantwoordelijk voor de boekhouding en de aan- en verkoop van elektrische machines. Geert nam de aan- en verkoop van hout, ijzerwaren en verf voor zijn rekening. Filip specialiseerde zich in dakrenovaties en plaatste deuren, ramen en plafonds aan huis. Omdat zijn projecten grotere proporties aannamen trok Filip Synhaeve zich in 1987 terug uit de zaak om als zelfstandig aannemer aan de slag te gaan. Vanaf 1992 drongen uitbreidingen zich op en evolueerde de 715 vierkante meter handelszaak gestaag tot een complex van 2.759 vierkante meter. Een van de redenen tot succes is ongetwijfeld de aandacht voor de klant. Bekwaam personeel "Ons doel is de mensen zo goed mogelijk op technisch vlak bij te staan", weet Fanny Bruneel. "Een goede service is erg belangrijk. We willen meer kunnen dan enkel en alleen de klant doorverwijzen." Om dat te kunnen, gaat Synhaeve in de eerste plaats op zoek naar bekwaam personeel. "De juiste persoon in de juiste afdeling krijgen is moeilijk. Daarbij komt dat wij van maandag tot zaterdag geopend zijn. Ikzelf ben bijvoorbeeld nog nooit op zaterdag thuis geweest. Dat is hetzelfde voor wat betreft de vakanties. In juli of augustus vakantie nemen is onmogelijk." Zaakvoerders Geert en Stefaan Synhaeve en hun echtgenotes Ria David en Annick Vansteenkiste lopen dagelijks rond in de winkel om het personeel te sturen. "Aan onze blik zien ze of we een goede of slechte dag hebben", verduidelijkt Fanny Bruneel. "Inmiddels werken we met zo'n 20 werknemers maar het voelt nog altijd aan als een familiebedrijf. Als iemand eens een mindere dag heeft, wordt tijd gemaakt voor een babbel." Echt samen de bloemetjes buitenzetten na het werk wordt bij Synhaeve niet gedaan maar dat wil zeker niet zeggen dat de sfeer minder goed is. "Eigenlijk hebben we daar gewoon de tijd niet voor", klinkt het. "Wel gebeurt het dat we samen naar een feestje moeten. Ook na de opendeurdagen in juli en december zijn, zitten we even samen. Leuk om als team elkaar ook eens op een andere manier te leren kennen", weet Fanny Bruneel. "Dat is ook nodig", weet Annick Vansteenkiste. "Wij zijn ons personeel ontzettend dankbaar. Zij dragen allemaal hun steentje bij tot deze succesvolle onderneming." (BW) Foto: Fanny Bruneel van doe-het-zelfzaak Synhaeve omringd door haar collega's. (Foto RSB)
Doe-het-zelf Synhaeve breidt uit (20 januari 2012) Beveren-Leie Doe-het-zelf Synhaeve die in 1982 werd opgestart en toen een oppervlakte van 1.000 vierkante meter besloeg, is uitgegroeid tot een site van 10.000 vierkante meter. Daarvan zijn nu 4.000 vierkante meter bebouwd. Straks starten uitbreidingswerken. "De reden van de uitbreiding is het tekort aan stockeerruimte. Klanten verlangen immers dat alle producten, ondertussen meer dan 40.000, voorradig zijn en daar willen wij aan voldoen", weet zaakvoerder Geert Synhaeve. "De houtafdeling zal verhuizen naar een supergeïsoleerd gebouw en zal verdubbelen in oppervlakte. Naast de 60 parkeerplaatsen die via de Kortrijkseweg te bereiken zijn, komen er nog eens 60 bij", gaat Geert verder. "Die zullen via de Paanderstraat toegankelijk zijn. Langs deze weg zullen ook de leveranciers hun goederen kunnen lossen. Zo vermijden we de soms gevaarlijke situaties van aanschuivende vrachtwagens langs de Kortrijkseweg. Verder maakte ik ook de afspraak met stad Waregem, die de Paanderstraat zal vernieuwen en verbreden van 5 meter naar 6,5 meter, om de eerste 100 meter voor mijn rekening te nemen", geeft Geert nog mee. Het totale project zal zo'n 750.000 euro kosten en vermoedelijk begin 2013 in gebruik genomen kunnen worden. Doe-het-zelf Synhaeve is gelegen langs de Kortrijkseweg en heeft 24 werknemers in dienst. (RSB) Foto: Zaakvoerder Geert Synhaeve en zijn echtgenote en rechterhand Ria David. (Foto RSB)