E.H. Luc Suys is niet meer. Zopas vernemen we het overlijden van de laatste pastoor van Beveren-Leie. Wegens gezondheidsredenen verliet hij eind april 2014 Beveren-Leie en is overleden op 12 december 2016. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in de St.-Bavokerk te Lauwe op zaterdag 17 december 2016 om 10.30 uur. Condoleren klik hier. Hierbij publiceren we nog even de viering van zondag 27 juni 2010.
Op zondag 27 juni 2010 werd E.H. Luc Suys in de bloemetjes gezet.
Elena Craenhals overhandigd het boeket.
Op zondag 27 juni werd E.H. Luc Suys in de bloemetjes gezet. Niet alleen omdat hij op 7 april zijn 70ste verjaardag vierde. Dit jaar is hij precies 45 jaar priester en ook 20 jaar pastoor in Beveren-Leie.
De feestelijke dag begon om 10.30 uur met een plechtige viering waarin de pastoor voorging. Ze werd opgeluisterd door de Sint-Gregoriuszanggilde, Peter Peirs (solo trompet), Marleen Annemans en Annick Engelaere (piano en klarinet) en Johan Demeulemeester (orgel). Jacques Callens, voorzitter van de kerkfabriek, opende met een welkom aan de ruim 450 aanwezigen en felicitaties voor de pastoor die in naam van de gemeenschap een prachtig boeket bloemen werd aangeboden. Tijdens de homilie werd een korte versie van de fotoreportage (gemaakt door Carlos en Rita Verkaemer-Sabbe) getoond op het groot scherm. De volledige reportage, over het leven en het werk van de pastoor, werd in de namiddag vertoond in de Sint-Jan de Doperkerk.
Schepen Rik Soens sloot de viering en in zijn speech wist hij te vermelden dat er weldra werk zal gemaakt worden om het betonrot van de klokketoren te herstellen en de kokken weldra terug te horen zullen zijn. Ook dit jaar nog de veranderingen om de deuren naar buiten te doen openzwaaien. "Als blijvende herinnering voor deze feestelijke dag voor de Sint-Jan de Doper parochie heeft het stadsbestuur de toestemming gegeven aan de kerkfabriek voor het restaureren van het 300 jarig oude houten Jezusbeeld die vroeger hing op het kruispunt van de Nijverheidstraat en de Deken Debostraat, voor de Bevernaars aan de kruise in Beveren. Dit beeld krijgt dan na restauratie een plaats in deze kerk",wist de schepen er nog aan toe te voegen. Namens het stadsbestuur mocht E.H. Luc Suys een geschenk ontvangen uit handen van burgemeester Kurt Vanryckegem. Na de viering was iedereen dan welkom in OC 't Klokhuis waar de receptie doorging.
Historiek Luc Suys werd geboren op 7 april 1940 als eerste zoon van Georges Suys (1904-1945) en Marie-José Demasure (1912-2001), die in 1939 huwden. Na Luc kwamen er nog drie zonen op rij Marc, Piet en John. Mijn ouders hadden ook graag een dochter gehad vertelt de pastoor. Moeder raakte een vijfde keer zwanger en ze kregen wat ze zo graag wilden, een dochter. Jammer genoeg kon mijn vader niet meer genieten van haar komst, korte tijd voor haar geboorte, overleed hij. Dat was in december 1945. John, de vierde zoon van het gezin overleed een paar maanden voor zijn vader, in oktober 1945, hij was amper anderhalf jaar.
Handelszaak in Lauwe Mijn grootvader was koperslager en smid en vader die elektricien was stapte in de zaak. Het handelsregister van het bedrijf is trouwens ouder dan dat van de firma Bekaert. Na de dood van vader, zette moeder het bedrijf verder. Lood, zink- en sanitaire werken waren onze specialiteit. Later kwam daar ook een nog kruidenierszaak, de Unic bij, weet E.H. Suys te vertellen. Ondertussen doorliep ik mijn lagere schooljaren, eerst twee jaar in Heule en de rest in Lauwe. Voor mijn middelbare studies trok ik naar het Sint-Amandscollege in Kortrijk waar ik Latijn volgde om erna naar het seminarie in Brugge mijn priesteropleiding te volgen.
Priesterwijding Op vrijdagavond 9 juli 1965 in de viering van 18.30 uur werd Luc Suys samen met nog twee andere Lauwenaars tot priester gewijd door Mgr De Smedt in de Sint-Bavokerk in Lauwe. Op zondag 11 juli droeg hij er om 10.30 uur zijn dankviering op.
E.H. Luc Suys werd na de vakantie als priesterleraar aangesteld in het College van Izegem waar hij Latijn gaf aan de leerlingen van het vijfde middelbaar. Dat deed hij tot hij in 1972 als medepastoor werd aangesteld in de parochie Sint-Elisabeth in Kortrijk, die 12.000 inwoners telde, en de grootste parochie van het Bisdom Brugge was. Nu is Waregem de grootste parochie van het Bisdom, weet de pastoor te zeggen.
Pastoor in Beveren-Leie Acht jaar later, in 1990, werd E.H. Luc Suys aangesteld tot pastoor van Beveren-Leie. Samen met zijn moeder Marie-José deed hij zijn blijde intrede in de Sint-Jan de Doperparochie op 14 juli. Tijdens de receptie werd hij hartelijk welkom geheten door de gemeenschap en burgemeester Jozef Vanryckeghem. Nadat hij de sleutel van de kerk uit handen van Frans Verhelst, secretaris van de kerkfabriek, ontvangen had, ging hij voor het eerst voor als pastoor van Beveren-Leie in een plechtige eucharistieviering.
Realisaties In de afgelopen 20 jaar wist de pastoor heel wat stijlvolle realisaties te verwezenlijken. Van de grote ruimte (30 op 40 m) wist hij een plaats te creëren waar liturgie in alle vormen kan gevierd worden. Kortom, de kerk is beetje bij beetje uitgegroeid tot mooiste woonkamer van de parochie, zoals de pastoor zegt.
Hobbys In zijn jeugdjaren was Luc Suys actief in de KSA te Lauwe. Later trok hij als proost mee naar Zwitserland met de CM. Schilderen, tekenen en beeldhouwen zijn nu wel verleden tijd, maar er hangen menig replica van gekende meesters in de pastorij. Een andere passie is tuinieren en het kweken van bloemen. Mijn moeder zorgde dat er steeds bloemen van eigen kweek de kerk sierden. Die passie zal ik wel van haar geërfd hebben, zegt de pastoor.
Enkele realisaties op een rijtje *Er kwam een doopkapel. De doopvont staat er centraal op een witmarmeren zuil met verzilverd deksel. De blauwe vloerbekleding, waar ook de zitbanken mee bekleed zijn, verwijzen naar het blauwe water in de Jordaan. Er zijn ook twee wandtapijten te vinden, getekend door Egino Weinert uit Keulen en geweven door Art Grossé in Brugge. Ze verwijzen naar de doop van Jezus in de Jordaan en Jezus als goede herder. Ook het Mariabeeld, die ongeschonden uit de in 1940 gedynamiseerde kerk kwam, kreeg er een vaste plaats. *Er kwam een rouwkapel met bergruimte, een nieuwe rolwagen en kruisjes met de namen van de overledenen. *De winterkapel werd verruimd, ze kreeg een nieuwe ingang en het meubilair werd vernieuwd. *Het altaar dat 3m breed is werd benadrukt door er een gordijnwand achter te plaatsen. Ook de biechtstoelen kregen nieuwe gordijnen. *Het orgel werd met 1/3 uitgebreid en vooruit gebracht, er kwam een groot scherm en projectietoestel en de ruimte voor het zangkoor werd met 21 vierkante vergroot. *De kerkstoelen werden vervangen en de 700 oude gingen naar Kroatië, ze staan nu in de kerk op het eiland Supetar Brac. *In 2000 werd een kruis op de kerk geplaatst dat ingewijd werd door wijlen Kardinaal Pieter Jan Schotte
.. *Op het kerkhof werden de kerkhuisjes omgebouwd tot kapel *Verder werden ook nieuwe gewaden aangeschaft, de verlichting werd vernieuwd, in de sacristie voor de misdienaars kwamen kasten, deze van de priesters werd herschilderd en het meubilair hersteld, er kwam een unieke nieuwe loper, de zilveren en koperen kandelaars werden gerestaureerd, de kubussen kwamen er, een nieuwe kerststal, voor buiten een nieuwe kerstster
.
13-12-2016, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|