Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Op donderdaggavond 19 augustus is de Gezinsbond aan de laatste zomerfietstocht toe. Deze start om 19.30 uur en loopt over een afstand van 20 km. Start en aankomst aan de Kernelle. Er zal op een rustig tempo gereden worden en bij minder goed weer zal de afstand aangepast worden. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk, deelnemen kost slechts 1 euro per persoon als verzekering en max 2 euro per gezin. Info Raf Verrue, tel 056 702693, raf.verrue@gmail.com
VACB nodigt u uit op zaterdag 14 augustus voor een leuke fietstocht met aansluitend wafel- en pannenkoekenfestijn. Overheerlijke Brusselse wafels, Luikse wafels, pannenkoeken gedurende 2 uur à volonté met 4 soorten suiker, 3 soorten confituur, slagroom, warme chocoladesaus, Nutella, aardbeiencoulis, geflambeerd met grand-marnier, dit alles opgediend in een sfeervol kader.
Voorafgaande inschrijving tegen uiterlijk 9 augustus verplicht! Wees snel, maximaal 110 genodigden) Praktische info *start en aankomst fietstocht: parking voetbalplein Beveren-Leie (Leenriestraat) *start fietstocht: 13 u stipt (zorg dat u een kwartier voordien aanwezig bent) *aansluitend wafel- en pannenkoekenfestijn gedurende twee uren *de fietstocht (ongeveer 35 km) staat open voor jong en oud. Met een minimale conditie mag deze tocht geen probleem vormen. Het parcours is niet lastig. Er wordt gereden aan een gemoedelijk tempo en er wordt op tijd een stop voorzien. Voorzie eigen drank gedurende fietstocht. *Gedurende de stops wordt een spel, activiteit georganiseerd. Het belooft gezellig te worden
Inschrijven: 8 euro per persoon te storten op rekening 385-0142697-73 van VACBL met vermelding: fietstocht + aantal deelnemers. In deze prijs is ook een fluohesje voorzien dat u mag houden. Kinderen tot en met 6 jaar 5 euro, kinderen tot en met 2 jaar gratis Om in te schrijven gelieve een mailtje te sturen naar fietstocht@vacbeverenleie.be en volgende gegevens mee te delen: Naam deelnemer, geboortedatum, emailadres
Chiro Leieland is goed en wel terug thuis. Om 14.00 uur kwam de eerste vrachtwagen met het kampmateriaal de koer van het heem opgereden. Samen met enkele sympathisanten werden alle spullen gelost. Ondertussen kwam ook het kookmateriaal aan en ook dat kon terug opgeborgen worden Omstreeks 15.30 uur stapte een goedgezinde meute van de trein. Aan de achterkant van het station stond hen een dikke knuf te wachten. Van Waregem voerde het naar Beveren-Leie om de vuile was op te halen en zo konden ze thuis ook aan de slag. Elkeen was voldaan maar het overgrootste deel was versleten. Hoe de kookploeg het kamp ervaarde kunt u beluisteren in de samengesprokkelde eerste reacties van Cluyse, buurman, Eef, Andy en Djoene. Hiermee zit het er ook op voor Beverse Weetjes en wie weet tot ....
Vrijdag 30 juli OPNIEUW MASSALE ZIEKTEVERSCHIJNSELEN OP KAMP!!!! Beverse Weetjes vernam uit betrouwbare bron (!) dat er in een Chirokamp in de Limburg een epidemie zou uitgebroken zijn. Het zou gaan om een West-Vlaamse Chirogroep die verblijft in Delvenhof in Bocholt, of iets dergelijks? Het merendeel van de leden zou geplaagd worden door de bacterie Dermatophagoides pteronyssinus versie Leieland, een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt, en op beschimmelde muren (volgens Wikipedia!).
De variante versie Leieland, die gewoonlijk meegaat op kamp met de leden van Leieland, zou zich na een achttal dagen ontwikkelen. De ziekteverschijnselen beperken zich tot heimwee naar huis, een (on)bewuste drang om terug thuis te zijn en na te genieten van een mooi kamp.
De VBs, de kookploeg en de leiding van Chiro Leieland besloten dan ook unaniem om vandaag te beginnen om het kamp op te breken, en morgen terug naar huis te keren! De officiële instanties zijn verwittigd! Mede daarom werd beslist om op deze laatste dag volgende menu te presenteren: BBC (en nee, geen BBKMS) met jam en smeerkaas. Als middagmaal broccolisoep, sprirelli en water/grenadine (weeral!). Als vieruurtje wordt een appel geserveerd. Om alle leed te verzachten wordt deze avond een droommenu gepresenteerd: frikandellen en bitterballen, frietjes en limonade/cola (en geen water/grenadine). En vanavond een kampvuur met een grandiose surprise..... Bedankt Dieter voor de videobeelden
Bocholtse Weetjes. - naar het schijnt zouden de slachtoffers van de epidemie niet in quarantaine moeten genomen worden. Iedereen kan daar thuis zelf over beslissen. - de groep zou zaterdag normaal gezien omstreeks 15:30u moeten aankomen in het station van Waregem. Indien anders: Beverse Weetjes meldt dit (als wij het weten natuurlijk!). - de bacterie zou niet levensbedreigend zijn, een innige knuffel zou de beste remedie zijn ..
Donderdag 29 juli
Het weer was vandaag bereslecht. Het is ook het enige dat minder was vandaag. Deze morgen was er de gebruikelijke BBKMS, deze keer met kurremurre. 's Middags courgettesoep, gehaktballetjes en puree, water/grenadine en een fruitsla. Rond vier uur een bananen-milkshake, en vanavond pannekoeken en een warme chocomelk. Het kan ook zijn dat dit de menu was van enkele dagen eerder, een foutje die we in de administratie zouden moeten zoeken, maar swat, we weten dat er in Bocholt veel en goed gegeten word. We horen lovende woorden over de nieuwe kookploeg, die het niet gemakkelijk heeft om de reputatie van de vorige kookploeg te evenaren! Chapeau! We waren ondertussen kapitein Bocholt uit het oog verloren; schijnbaar zou de piraat gestrand zijn op een of ander eiland, en nog steeds op zoek zijn naar de schat. Vanavond wordt er nog gevoetbald tussen de verschillende afdelingen.
Bocholtse Weetjes. - de baseballwedstrijd tussende leiding en de kookploeg werd uiteindelijk een voetbalwedstrijd, en die eindigde op 5-3, in het voordeel van de leiding (of was het andersom?). - nog één dag (om op te kuisen zeker?) en de ganse meute komt terug naar Beveren-Leie! Om uit te rusten en daarna veel te vertellen......
Woensdag 28 juli
Woensdagmorgen: BBKMS met kurremurre! Middagmaal: wortelsoep met korstjes, gyros met rijst, water/grenadine en als dessert een Petit Gervais. Als vieruurtje een boterham met choco, des avonds BBQ-brochetten, koude aardappeltjes en koude groentjes, water/grenadine. Vandaag was het een normale dag met de gebruikelijke spelen; attractie was dat de leiding niet zijn eigen groepje had. Er werd gewisseld van leiding. Een kleine donderbui en wisselvallig weer konden het spel niet bederven. Vanavond staat nog een baseballwedstrijd op het programma: de leiding tegen de kookploeg. Bocholtse Weetjes: - het is feest voor Jeroen Berton: hij is peter geworden.... - nog drie dagen en 't is jammer genoeg weer voorbij......
Dinsdag 27 juli
BELANGRIJK Marlies Decavel liet deze morgen om 08.15 uur weten dat het radiobericht over een Waregemse Chiro, waar een aantal kinderen opgenomen zijn in het ziekenhuis met een virale infectie niet op Chiro Leieland slaat. Iedereen in Delvenhof is goed en wel.
Vandaag vertrekken de kleinsten ook op dagtocht, naar Goolderheide klik hiereen vakantiepark waar de kleintjes zeker een dag vol leute en plezier zullen beleven.
Dit betekent echter ook dat de kookploeg deze middag geen volk heeft om eten te geven. Zouden ze koken voor zichzelf, of zouden ze .??????
Verslag dinsdag. Dinsdagmorgen, na het ontbijt (BBC met jam en peperkoek) vertrokken de kleinsten dus naar Goolderheide. Het was een super keitoffe beregoede belevenis. In de vooravond kwam iedereen weer terug in het kamp; moe maar voldaan. Het avondmenu bestond uit champignonsoep, worst, aardappeltjes en appelmoes, water/grenadine, en als dessert een yoghurt. Daarna was er nog een bezinningsavond met als thema "vriendschap".
Maandag 26 juli
Maandagmorgen zijn de oudsten vertrokken voor de tweedaagse: de Kerels vertoeven in Bree, de Tip10 in Weert, en de Aspis verblijven in het buitenland, nl. in Eindhoven (NL). Het weer was regenachtig, in tegenstelling tot de redelijk droge dag in Beveren-Leie. Zij stellen het allemaal goed.
De thuisblijvers konden, na de gebruikelijke dagelijkse spelen maandagavond genieten van de playbackshow. Het was er volop ambiance. Ook de VBs en de kookploeg waagden zich aan een dansje ..
Op het menu vonden we volgende gegevens terug: s morgens de gebruikelijke BBKMS met choco. Voor het middagmaal was er Juliennesoep, kalkoensnitsel met wortelpuree, en water/grenadine voorzien. Als desset kreeg iedereen een chocomousse. Een nectarine ging er in als vieruurtje, en het avondmaal bestond uit hamhurgers met ajuin, limonade, en als afsluiter een coupe frisco.
Bocholtse Weetjes. - de ziekenboeg (Den Brancard) van de Leielanders heeft naast wat muggebeten en enkele kleine haperingskes weinig of geen werk. - het was gisteren in Beveren-Leie beter weer dan in Bocholt. Het kan echter de pret niet bederven van de inwoners van het verre Limburg.
Zondag 25 juli
Op zondagmorgen omstreeks 07.30 uur ging het voor Beverse Weetjes richting Bocholt. De reis verliep vlot en iets over 9.30 uur werd de bestemming bereikt. Na hier en daar even een goeie morgen te wensen begon de verkenning op de kampplaats.
Het Delvenhof De gastvrije kampeigenaars vertelden dat ze tevreden waren over Chiro Leieland. Ze wonen in een deelgemeente van Lier, maar tijdens de vakantie vertoeven ze op de kampplaats, die ze deel bij deel aan het inrichten zijn. Het Delvenhof was de ouderlijke thuis, een boerderij, van de gastvrouw. Na het overlijden van haar ouders besloot ze samen met haar man om de boerderij tot kampplaats in te richten. Als prioriteit werd een degelijke keuken en sanitair gebouw voorop gesteld. Zo werd de zwijnenstal tot een prachtige keuken omgebouwd en kwamen er een aantal slaapkamers in. Daarnaast werd ook een gebouwtje opgetrokken waar een grote koelinstallatie staat. Ook het sanitaire gedeelte is al prachtig ingericht. De schuur met bovenverdieping, waar de jongsten gehuisvest zijn, zal weldra ook nog onder handen genomen worden om het dak van isolatie te voorzien, en... er zijn nog meerdere plannen.
Verslag van zondag: Vandaag was Beverse Weetjes ter plaatse om verslag uit te brengen. We zagen er een enthousiaste bende kinderen bezig: spelen, zingen, dansen, eten, plezier maken, mekaar plagen (foppen), kortom: ze zijn goe bezig. Ook de kookploeg doet het fantastisch! Ze zijn de oud-gedienden dan ook heel dankbaar voor het gedetailleerde draaiboek dat ze erfden.
Toen we aankwamen heerste er wel grote paniek in het kamp. De kampvlag van Chiro Leieland was verdwenen! Iemand had de vlag gestolen, en een briefje achtergelaten. Een Chirogroep, die even verderop kampeerde zou de vlag ontvoerd hebben, en ze zou teruggegeven worden in ruil voor iets vloeibaars; zo stond er lezen op het papiertje. Er werden direkt plannen gemaakt om volgende nacht die andere kampplaats te overvallen en hun vlag in beslag te nemen, om dan de vlaggen te ruilen.
De gewone drukte begon al na het ontbijt (BBKMS met speculoos): iedere afdeling ging zijn weg. We zagen een bende soldaten bezig, een andere groep was aan het schilderen geslagen, weer anderen aan het knutselen.
Na het middagmaal, bestaande uit komkommersoep, kaashamburgers met aardappelen, bruine saus en boontjes, water/grenadine en de beruchte Melocake was het tijd voor het samenspel: elke groep moest een parcour afwerken volgens een doorschuifsysteem. Het thema was sprookjes. Via verschillende spelen leerde men nog eens de bekende sprookjes (Sneeuwwitje, de wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, het meisje met de zwavelstokjes, e.a.) en konden zo punten verdienen, niet voor de prijzen, gewoon voor de eer.
Als vieruurtje mochten allen een banaan opeten. Vooraleer het avondmaal te verorberen (charcuterie, aardappelsalade, koude groenten, water/grenadine) hield men nog de zangstonde: de liedjes moesten eerst geraden worden (jongens tegen meisjes), daarna moest men de liedjes meezingen (meebrullen!). Men mocht ook dansen.
Bij deze hield Beverse Weetjes het voor bekeken, en vertrok huiswaarts, met een heleboel info, foto- en filmmateriaal om de komende verslagen te vullen.
Bocholtse Weetjes. - ondertussen is de vlag teruggevonden. De dader zou in eigen rangen moeten gezocht worden .. - sommigen kunnen vrienden of vriendinnen deskundig intapen - de accommodatie ter plaatse is uitstekend: slaapplaatsen, douches, toiletten, keuken, leidingkot, plein, bos, Alles is tot in de puntjes verzorgd. Beverse Weetjes was er getuige van.
Fietstrip door de Pyreneeën Op zaterdagmorgen 10 juli vertrokken aan De Gilde te Beveren-Leie 8 van de 12 sportievelingen, voor een extra training naar aanleiding van hun Traversée des Pyrénées. Ze werden vergezeld door Dirk Defoort en Hilde Verschaeve
Het is precies 100 jaar geleden dat de renners van de Tour de France voor het eerst in een officiële etappe de Pyreneeën over moesten. Naar aanleiding daarvan ondernemen twaalf adepten van het fietsgebeuren een zesdaagse door de Pyreneeën.
Op zaterdag 24 juli reizen Geert Roobroeck, Hans en Philippe Degreve, Franky en Frederique Lagage, Dirk Desmet, Marc Verkaemer, Geert Malfait, Marnix Depraetere, Paul Goetals, Piet Claerhout en Johan Demeyer per TGV naar hun startplaats in St Jean-de-Luz waar ze als opwarming de Corniche Basque fietsen.
De dag erop begint het gezelschap aan hun Traversée des Pyrénées. Een nogal lastige route met een 15-tal bekende Tourcols als eerbetoon aan 100 jaar Pyreneeëncols. Na zo'n 787 km zullen ze de eindstreep in Narbonne overschrijden. Op zaterdag 31 juli laten ze zich met de TGV huiswaarts brengen.
Heel wat mensen reageerden op het Lelijke plekjes-project. Onder de vele suggesties waren de vervallen gebouwen van het gemeenschapsonderwijs in de Kerkdreef te Beveren-Leie een doorn in het oog van verschillende inzenders.
Schepen Rik Soens wist echter te vertellen dat de aanvraag voor de sloop is goedgekeurd. Mede om veiligheidsredenen zullen de gebouwen kort na het bouwverlof tegen de vlakte gaan.
De bouwgrond die al enkele keren van eigenaar veranderde is nu in handen van het OCMW. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er een nieuw kinderdagverblijf op te trekken. Doch Kindercentrum Waregem vzw schoof de plannen opzij daar deze te duur bleken te zijn. Zo werd stad Waregem, die voorkooprecht had, terug eigenaar. Het OCMW die een investeringstoelage van 125.000 euro kreeg voor de aankoop van deze grond zal er in eerste fase een 8-tal seniorenwoningen laten optrekken. Later kunnen daar nog een aantal woongelegenheden bijkomen.
Waregems stadsbestuur viert het Nationaal Feest Ook het Waregems stadsbestuur viert het Nationaal Feest op 21 juli en nodigt alle inwoners uit om hieraan deel te nemen. Je kan aanwezig zijn tijdens het onderstaande programma en/of door ook jouw woning te bevlaggen. Het programma 10.00u.: eucharistieviering voor Vorst en Vaderland in de dekenale kerk gevolgd door Te Deum 10.45u.: bloemenhulde aan het oorlogsmonument op de Markt. 11.00u.: optocht naar stadhuis met toespraak door de burgemeester, gevolgd door vereremerking van enkele laureaten van de arbeid en een receptie. De plechtigheid wordt opgeluisterd door het Waregems Harmonieorkest.
Het Bermkouter comité heeft terug tijd noch moeite gespaard om hun buren een aangename en gezellige dag voor te schotelen naar aanleiding van Vlaanderen feest.
Letterlijk en figuurlijk een schitterende dag. Het mekka van het gebeuren was de groene long van de wijk. Het zonovergoten pleintje werd deels overschaduwd door de bomen, en de aangevoerde parasols zorgden voor de overige schaduwplekjes zodat het er heerlijk zomers toeven was. Vanaf 11.30 uur werden de ingeschrevenen er welkom geheten.
Met de stoel onder de arm (voor al de rest had de werkgroep gezorgd) begaven de buren zich naar de place-to-be, en kregen als welkom elk 2 gratis consummaties aangeboden. Na het aperitief kon elkeen zich tegoed doen aan een waaier van verse groentjes, sausjes en de met zorg kaargemaakte barbecue.
Voor het dessert kwam de ijsventer aangereden en genoot iedereen van een flinke portie schepijs naar keuze. Als afsluiter was het genieten van de vers gezette koffie of een drankje naar keuze en een gezellige babbel.
Kortom een geslaagde derde editie met niets dan tevreden aanwezigen. Chapeau voor de werkgroep die deze schitterende dag mogelijk maakte en graag nog eens in het zonnetje zetten.
v.l.n.r. Hilde, Claude, Johan, Jan, Hilde, Mieke en Hilde .
Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag organiseerde het Davidsfonds van Beveren-Leie een aperitiefconcert met medewerking van de Sint-Gregoriuszanggilde. De 11 Vlaamse liederen die ze brachten en door de aanwezigen meegezongen werden, waren: Omdat ik Vlaming ben, Mijn Vlaanderen heb ik hartelijk lief, Het loze vissertje, Tineken van Heule, Wel Annemarieke, Laat ons liefste samen varen, Het lied van het vlas, De gilde viert, Beiaardlied, Hij vleide geen groten en hoe kon het anders op deze 11-juliviering dan dat het slotlied De Vlaamse Leeuw was.
Na de zang genoot iedereen van de sprankelende cava aangeboden door het Davidsfonds Beveren-Leie. Ondertussen was een team al druk bezig met de voorbereiding van het middagmaal en met vierenzeventigen genoten ze van een heerlijke barbecue.
Tijdens de algemene vergadering van voetbalclub KSK Beveren-Leie, werden de nieuwe spelers en trainer voorgesteld.
Van l.n.r. achter: Voorzitter Paul Bamelis, Youssef El Malqui, Steve Naessens, Bert Himpe, Tom Demeyere, Nils Dhondt, Nick Dhondt, Bjorn Deplancke, Kristof Damman, Ibrahim Adamu Sadaat, trainer Alain Detavernier en secretaris Bart Debels Voor: Oleksandr Marukhin, Islamdin Aldamov, Stijn Dierick, Dieter Vercoutere, Christophe Callens, Pablo Longueville
Voorzitter Paul Bamelis handelde enkele praktische zaken af. Op de nieuwe uitrusting de naam van de nieuwe sponsor Moto's Vandevelde Desselgem. En wat de ambities betreft legt de voorzitter de lat hoog. Hij verwacht niet alleen de laatste plaats in vierde provinciale c vaarwel te zeggen. Hij durfde zelfs de vijfde plaats in de mond te nemen.
Alain Detavenier (nieuwe trainer) die Bellegem vorig seizoen naar derde loodste trad de voorzitter volmondig bij. Zijn uitgetekende krijtlijnen zijn klaar en duidelijk. Hij verwacht inzet en collectiviteit, individualisten hekelt hij. "Een grote uitdaging om er samen iets van te maken", besloot de gemotiveerde Bavikhovenaar.
Rik Soens schepen van Financiën stelde budgetwijziging voor
Schepen van Financiën Rik Soens stelde op 6 juli de budgetwijziging 2010 voor. Geert Coussement, schepen Rik Soens en Frederiek Verdonck
Investeringstoelage OCMW: 125.000 euro voor aankoop gronden aan de Kerkdreef te Beveren-Leie voor het woonproject voor senioren. *Er komt een pekelstrooier, 14.000 euro, om de fietspaden sneeuw- of vorstvrij te maken . *De stad gaf al een voorschot van 25.000 euro aan de Wielerbond om het Belgisch Kampioenschap in 2014 naar Waregem te halen. *Bovenop de reeds ingeschreven 755.000 euro voor weg- en rioleringswerken in de Roterijstraat kont 110.000 euro. *Voor de aanpassingswerken in de Treffer 80.000 euro *Waregem financierde al 66.500 euro aan premies voor groendaken. Daarvan zal een bedrag gerecupereerd kunnen worden van subsidies die nog moeten komen *In het reservefonds voor de nieuwe stadsbibliotheek,geraamde kost 7.000.000 euro, steekt nu 4,250.000 euro. *600.000 euro voor geluidswerende wand Pijkstraat. *Voor toekomstige projecten rest nog 2.000.000 euro.
16de voetbaltornooi schepen van sport op terrein KSK Beveren-Leie
Voetbaltornooi Schepen van Sport 21 juli 2010 tvv SoNoBeG 16 jaar terug nam schepen van sport Georges Vantieghem het initiatief om in een aangename en sportieve sfeer een verbroedering te organiseren tussen de vier, ondertussen zes, Waregemse competieve voetbalclubs. Een tornooi dat beurtelings georganiseerd wordt en steeds aan een goed doel gekoppeld is vindt dit jaar plaats op de terreinen van K.S.K. Beveren-Leie. De eerste wedstrijden starten om 14.00 uur. Opnieuw gaat de opbrengst van de kaartenverkoop integraal naar een goed doel.
"De opbrengst kan tot 3000 euro bedragen", weet huidig schepen van sport, Chantal Coussement te vertellen. "Vroeger was het de sportdienst die het goede doel koos maar dat laten we nu aan de organiseerende club over". voegt Marc Vanryckeghem eraan toe. "Er waren enkele alternatievieven", zegt Paul Bamelis voorzitter van K.S.K. Beveren-Leie, "maar uiteindelijk viel onze keuze op SoNoBeG".
Filip Hatse, Colette Deryckere, Paul Bamelis, Rony Deprez, Marc Vanryckeghem, schepen Chantal Coussement en Marleen Valcke. Ontbrekende SoNoBeG gezinnen: Rik en Lea Meersman, Henk en Georgette Douma en Nick en Marleen Dupont
SoNoBeG staat voor Solidariteitsfonds, Noodlijdende, Beverse, Gezinnen en is opgericht als feitelijke vereniging in december 2003 en gedragen door 5 gezinnen
"We zijn ontstaan vanuit de ervaring dat er nood is aan welzijnszorg in eigen gemeente. Mensen die het om een of andere reden, zij het door tegenslagen of domheden zwarte sneeuw zien, autochtoon of allochtoon", legt Filip Hatse uit.
"Misschien denk je dat dit niet bestaat in onze gemeente, doch 13 gezinnen ontvangen wekelijks een voedselpakket georganiseerd door stad Waregem. Via die weg, een hint van de pastoor of ook wel eens door een particulier leren we die gezinnen kennen en kunnen indien nodig hun specifieke noden aanvullen", zegt Fililip Hatse.
"We nemen eerst contact op met die mensen om te weten of ze wel hulp nodig hebben of hulp willen en trachten dan de grootste nood te lenigen", gaat hij verder. "Soms moeten we een MUG-interventie doen door het betalen van een achterstallige schoolrekening, aankopen van huishoudspullen, een pakket vlees bovenop het voedselpakket, het financieren van een uitstap voor het gezin, enz....
Verder trachten we de bertokkene de stap te doen zetten naar officiëlle instanties, OCMW, Helpt Elkander. Door hen de weg te wijzen in hun juridische documenten, of hen een afspraak te doen maken om een afbetalingsplan te regelen in school. Het is echter geensinds de bedoeling om de rol van het OCMW over te nemen. Het helpen van onze kant is vrijblijvend en we kunnen enkel besteden wat we hebben.
De fondsen komen van een aantal particulieren, Beverse verenigingen en initiatieven zoals dit voetbaltornooi, waardoor we terug iets opzij kunnen zetten voor noodgevallen", sluit Filip. Kaarten voor dit tornooi zijn te bekomen bij de deelnemende clubs en medewerkers van SoNoBeG:
Programma: telkens 2 x 15' 14.00 uur K.W.S. Desselgem - SV Zulte Waregem 14.40 uur K.S.K. Beveren-Leie - K. Racing Waregem 15.20 uur Jong Vijve - K.W.S. Desselgem 16.00 uur SV Zulte Waregem - K.S.K. Beveren-Leie 16.40 uur K. Racing Waregem - Jong Vijve 17.20 uur K.S.K. Beveren-Leie - K.W.S. Desselgem 18.00 uur K. Racing Waregem - SV Zulte Waregem 18.40 uur Jong Vijve - K.S.K. Beveren-Leie
Naar aanleiding van hun 50-jarig bestaan organiseert turn-en trampolineclub Lenig & Vlug een grote slotshow Een sprong in het verleden Een prachtige afsluiter van het jubileumjaar en een unieke gelegenheid om alle leden van de club aan het werk te zien.
Dit evenement gaat door in sporthal Den Averul te Beveren-Leie op zaterdag 3 juli en start om 18.00 uur.
80 tevreden medewerkers bij VBC Dames Beveren-Leie
De Ommegang werd dit jaar in gang gezet op vrijdagavond 25 juni met de 5de editie van het beachtornooi. Dit drie dagen durende evenement vond plaats onder een blakende zon. Voor de vele bezoekers was het genieten. Voor de spelers was het tussen de verschillende wedstrijden door de schaduw opzoeken.
Op zaterdag ging het tornooi voor de dames door. Voor 't eerst dong een team van VBC Beveren-Leie mee voor de titel, doch ze haalden het net niet. Zulte nam de titel mee naar Oost-Vlaanderen.
Tijdens het tornooi voor de verenigingen niets dan leute en plezier. In alle sportiviteit namen de 16 deelnemende ploegen het tegen elkaar op. De zege ging dit jaar naar een ploeg van het oudercomité uit de Stedelijke Basisschool.
Zondag waren de heren aan de beurt. Was er de receptie en voor het middagmaal was alles volgeboekt. Een schitterende 5de editie dus.
Om dit ganse gebeuren in goede banen te leiden waren er zon 80 medewerkers in de weer die in schiften werkten. Marc Van Biervliet, voorzitter van VBC Beveren-Leie, was ook dit jaar in de wolken over het evenement dat niet meer weg te denken is tijdens de Ommegangsdagen.
Op zaterdagvoormiddag 26 juni vond de proclamatie plaats voor de zesdeklassers van de Beverse Stedelijke Basisschool.
Na de sfeermuziek heette directeur Stefaan Dewaele allen hartelijk welkom. Daarnaast gaf meester Gert Troch uitleg over de Robocup juniorwedstrijd en leidde hij samen met juf Joke Cannie de prijsuitreiking in. Valerie Maebe wist het een en ander te vertellen over het fietsexamen waaraan de leerlingen hebben deelgenomen. En ook Jo Neirynck, schepen van onderwijs, sprak de aanwezigen toe.
Dit alles was doorspekt met dansjes, muziek en eindigde met een zelfgemaakt afscheidslied. Het geheel werd afgesloten met een receptie.
Dagorde voor de gemeenteraad van 6 juli aanstaande Openbare zitting
1. mededelingen 2. kennis nemen jaarverslag 2009 - stad Waregem 3. kennis nemen rapport 2009 dagelijks bestuur 4. kennis nemen rapport 2009 klachtenbehandeling 5. kennis nemen rapport 2009 Intern Controle Systeem 6. kennis nemen van kasverslagen 4e kwartaal 2009 en 1e kwartaal 2010: stad Waregem 7. kennis nemen van kasverslag 4e kwartaal 2009: stedelijke regie voor grond- en huisvestingsbeleid 8. goedkeuren rekening 2009: de Schakel vzw 9. goedkeuren rekening 2009: OC Nieuwenhove vzw 10. goedkeuren rekening 2009: Sportbeheer vzw 11. goedkeuren rekening 2009: Het Pand vzw 12. goedkeuren rekening 2009: Vereniging Ons Tehuis Zuid-West-Vlaanderen 13. rekeningen 2009 kerkbesturen: a) verlenen advies rekeningen 2009 diverse kerkbesturen b) kennis nemen rekening 2009 Sint-Anna 14. stedelijke regie voor grond- en huisvestingsbeleid: a) goedkeuren staat van ontvangsten en uitgaven 2009 b) goedkeuren jaarrekening 2009 c) goedkeuren exploitatie- en resultatenrekening 2009 d) goedkeuren bestemming resultaat 2009 e) goedkeuren eindafrekening en bepalen bestemming activa en passiva 15. vaststellen eindafrekening bedrijfsontvanger Regie voor Grond- en huisvestingsbeleid op 31/12/2009 16. ontslag van beheer van de bedrijfsontvanger en vrijgave borgstelling 17. kennis nemen rekening 2009 + bijlagen: OCMW 18. vaststellen rekening 2009+ bijlagen: stad Waregem 19. goedkeuren budgetwijzigingen 2010: OCMW 20. goedkeuren budgetwijzigingen 1 en 2 dienstjaar 2010 + bijlagen: stad Waregem 21. goedkeuren principe van afsluiten rente-indekkingscontract voor aan te gane toekomstige leningen 22. onroerende goederen: verzaken aan rechten van natrekking voor diverse elektriciteitscabines 23. vernieuwen perk 42 op stedelijke begraafplaats De Barakke: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 24. aankoop/ruilingen gronden Koning Albertstraat-Kortrijkseweg voor ontsluiting van de scholen in het kader van de verkeersveiligheid 25. bedrijventerrein Brabantstraat: gratis grondafstand voor opname in de wegenis van de Brabantstraat, Mannebeekstraat en Maalbeekstraat 26. voorlopige vaststelling RUP 6.1 Bilkhage 27. definitieve vaststelling RUP 8.1 Roestraat 28. definitieve vaststelling RUP 11.1 Ware Heem 29. PRUP Regenboogstadion: goedkeuren advies voor Procoro 30. goedkeuren inrichtingsplan SOG 31. stedelijk basisonderwijs: vaststellen lestijdenpakket schooljaar 2010-2011 32. Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming: vaststellen lesaanbod schooljaar 2010-2011 33. goedkeuren investeringstoelage H.H. Amandus & Blasius project De Jager 34. goedkeuren opdracht leveren van sneeuwschop en pekelstrooier + vaststellen wijze van gunnen 35. OC/SH Desselgem, fase 1, gesloten ruwbouw: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 36. jeugdlokalen Sint-Eloois-Vijve, aanpassingswerken: goedkeuren ontwerp aanstellen ontwerper + vaststellen wijze van gunnen 37. goedkeuren stedelijk reglement betreffende de ondersteuning van culturele projecten voor en door jongeren 38. goedkeuren gebruikersreglement Jeugdcentrum 39. cultuurcentrum De Schakel: vervangen glas en dichtingen oost- en zuidkant: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 40. goedkeuren toelagen 41. vragen 42. goedkeuren verslag vorige zitting Geheime zitting 43. stedelijk brandweerpersoneel: aanvraag ontslag
Jean-Pierre bracht zijn pelgrimstocht naar Santiago tot een goed einde
Na een maand onderweg te zijn geweest en 851 km gestapt te hebben kwam Jean Pierre Degloire op vrijdagavond 25 juni goed en wel terug thuis. Zijn thuiskomst was voorzien omstreeks 17.00 uur. Door een samenloop van omstandigheden was het trio, die de tocht samen ondernam, zo'n kleine 4 uur later thuis.
Wat Jean-Pierre echter niet wist was, dat zijn vrouw Mia en zijn kinderen voor een verrassing hadden gezorgd. Familie, vrienden en buren gingen maar al te graag in op hun uitnodiging om Jean-Pierre welkom thuis te heten. Zijn verwondering was dan ook groot toen hij de hoek van zijn vertrouwde straat inreed en al die bekende gezichten zag die hem hartelijk verwelkomden. Hier en daar werd dan ook een traantje weggepinkt van blijdschap. Nadat de eerste emoties verwerkt waren vroeg Beverse Weetjes hem om een eerste reactie. Kijk en luister zelf maar wat Jean-Pierre te vertellen had. . Wie het hele verhaal van deze tocht wil lezen kan daarvoor op het blog van André Schietgat terecht klik hier.
Jan Van Tieghem, één van de deelnemers aan 'Open Tuinen' in Vlaanderen
Op zaterdag 26 en zondag 27 juni kunt u tijdens Open Tuin terecht bij Jan Van Tieghem, Sint-Janstraat 46, Beveren-Leie en dat telkens van 10.00 tot 18.00 uur.
U kunt er de charme van de boerderijtuin bewonderen, de karaktervolle inheemse oude loofbomen, het gezellige terrastuin en aansluitend een verzameltuin met heesters en bomen.
De inkom is gratis en u krijgt er nog een kop koffie bovenop
Hier is dan deel 43 en tevens het laatste van deze reeks.
'Kroniek van zeven zonnige jaren'. Stonkie kon vertellen dat je er uur en tijd bij vergat. Van de oude tijd, toen alles veel goedkoper was en de mensen nog content waren. Van gevaarten en tegenkomsten op zijn nachtelijke strooptochten langs veld en beemd. Van gemeenschappelijke kennissen die al jaren bij de Heer waren. Af en toe speekte hij eens in de kolenbak. Een dun straaltje dat hij heel precies mikken kon. Ik heb dat ook nog geprobeerd, maar verder dan tot wat zeversel op mijn kin heb ik het nooit gebracht.
Ik heb dikwijls bij Stonkie gestaan als hij in zijn schuurtje aan het dorsen was met de vlegel of aan het tremelen met de tremelmolen. Vooral die tremelmolen was een ware tentatie. Hij werkte met een zwengel en een paar tandraderen en binnen in de houten kast zat een as met schoepen. Als je maar rap genoeg aan de zwengel draaide, joegen die schoepen wind over het gedorsen graan of het gebote lijnzaad dat in de tremel gegoten werd. Het kaf werd aan de achterkant van de molen buitengejaagd en graan of zaad reuzelden door de schuddende zeven naar beneden.
Ik ben eens met mijn pink tussen de tandraderen van Stonkies tremelmolen terecht gekomen. Een diepe wonde natuurlijk. Moeders onfeilbare remedie van lelieblaadjes-op-cognac deed het ook hier, alhoewel nu nog altijd een litteken zichtbaar is. Tiste, Stonkies broer, was van heel ander allooi. Hij leek deftiger. Nooit kwam hij buiten zonder jas. Je kon hem aanzien dat hij eigenlijk Jean-Baptiste heette. Tiste was niet zo dikwijls op straat te zien als Stonkie van de Roopoorte. Hij zou ook nooit bij grootvader Vandenbroucke binnengegaan zijn voor een koutje bij de buizestoof, maar als ze elkaar ergens ontmoetten, konden ze ellenlange gesprekken houden over het weer.
Vreemd hoe die oude buitenmensen van toen het weer konden voorspellen. Het was net of ze het roken aan de lucht of aan de grond. Of ze het aflazen uit het zeilen van de wolken, de vlucht van de vogels, of de kleur van de morgen- of avondhemel. Let op wat ik je zeg, Vandenbroucke: rood voor zon, regen voor avond! De zonne gaat rood onder, Vandenbroucke. Morgen waait het. De zwalms vliegen hoog, Tiste. Het zal vlagen! Het verwarmt, Tist: we krijgen sneeuw! Hun weerspreuken leken onuitputtelijk. Ze hadden gemakkelijk elk blaadje van de Druivelaar van een zegsel kunnen voorzien.
Clotje was de huishoudster en de herbergierster van de Roopoorte. Onze Clotter - zei Stonkie als ze het niet hoorde. Het was een klein vernepen wijveke dat altijd in zijn handen wreef alsof het iets plezierigs verwachtte. Met profijtige pasjes dribbelde het over de vloer en even profijtig vulde het pinten en glaasjes voor de stamgasten die een kaartje kwamen leggen in de ruim twee eeuwen oude Roopoorte. Mensen die het konden weten zeiden dat Clotje in haar tijd een schoonheid geweest was. Een ware herbergprinses. Ze had gevrijd ook. Heellang zelfs. Maar ja... !
Ook Remi Mahieu en zijn vrouw Mathilde Haerinck hebben we altijd een schalkse genegenheid toegedragen. Ze woonden in een laag en ietwat verzakt huisje, daar waar het oude Kerkwegeltje de Barmstraat dwarste. Het was een van die plaatsen waar we water gingen bedelen als de dorst ons in zijn greep kreeg. Remi ging met een stok of met krukken. Zijn benen wilden zijn zwaar gestuikt lijf niet te best meer dragen. Hij liep nooit ver natuurlijk. Dat was te lastig. Als het goed weer was zat hij altijd ergens buiten te zonnen. Op het lage hondekot langs de gevel, of tegen de hoge berm langs de Barmstraat. Hij had een hard leven achter de rug. Labeur op het geleeg van steenovens en zoo die zon op zijn oude versleten botten moet hem deugd gedaan hebben.
Tiele, zijn vrouw, was daarentegen bijna altijd op schok. Je kwam haar altijd ergens tegen in het dorp, een zware boodschappentas in de hand en gaan als een beurzensnijder. Was er ergens in huis of stal een plaag die gediend moest worden, dan sprak men Tiele ervoor aan. Ze trok dan op bedevaart naar de heilige onder wiens jurisdictie de plaag ressorteerde, deed er haar devoties en kwam welgezind weer naar huis. Tiele was eigenlijk altijd welgezind en altijd wist ze hele resems te vertellen. Je moest soms wel een beetje geduld hebben. Dat is waar.
In die tijd kwam Tiele wekelijks grootvader afhalen om samen karnemelk te gaan halen op het Hoveke bij de Verschueres. Dat staat me nog altijd levendig voor de geest, omdat het zulk een koddig paar was zoals ze dan opstapten. De ernstige zwijgzame grootvader Vandenbroucke die schreed met lange trage passen en daarnaast de kwetterende Tiele met haar korte dribbelpasjes.
Toen de dood Remi van zijn eeuwige pijnen in rug en benen was komen verlossen, heeft Tiele het nog een hele tijd uitgehouden. Ze was van bijzonder taai ras. Het kwam wel zo ver dat ze niet alles meer verstond wat men zei, maar haar lustig gekwebbel heeft ze nooit gelaten. Meer dan waarschijnlijk is ze kwebbelend bij haar Remi gearriveerd, aan de overkant van de grote schreef.
Adieu dan oude speeltuin! Ik sta weer voor het raam. Boven, aan de achterkant van het huis. Net zoals ik deed toen ik deze herinneringen begon neer te schrijven. Weer vlaagt wind over door regen verzopen land. Najaarswind dit keer. Waar hij toen echter nog onbelemmerd over bloot kouterland kon jagen, joelt hij nu om de huizen die er intussen gebouwd werden.
Het gaat inderdaad snel op ons dorp. Heel snel. Het gelijkt in niets meer op de plaats waar mijn generatie haar kinderjaren gesleten heeft. Grauwe najaarswolken drijvend over het land. Het beste weer om vaarwel te zeggen. Om afscheid te nemen van beelden die in niets meer aan de werkelijkheid beantwoorden.
Deze herinneringen aan onze kindertijd? Dit doorbladeren van oude prentenboeken? Het lijkt mooi en het was ook werkelijk mooi. Maar heimwee is een slechte gids. Als mijn eigen kinderen nu vertellen over hun kindertijd, krijg ik de indruk dat die minstens even mooi was als de mijne. Iedere generatie heeft haar speeltuin. Telkens opnieuw en telkens anders. Maar daarom niet minder aantrekkelijk.
Het aantrekkelijke ligt in het vermogen van het kind om van alles een spel en een sprookje te maken. Mijn kleinkinderen dartelen thans door de speeltuin van hun leven. Ik hoop dat ze er met evenveel genoegen kunnen aan terugdenken als wij. Wat kan een grootvader beter wensen. Sint-Hubertusdag 1979 M. Debrouwere.
Albert Ottevaere en Paula Dendauw, Tomberg 7 te Beveren-Leie vierden op zaterdag 12 juni hun 60ste huwelijksverjaardag. Daar Paula niet zo goed meer te been is ging een delegatie van het stadsbestuur ten huize van de jubilarissen. Albert is geboren op 7 januari 1929 te Harelbeke en Paula op 26 mei 1931 te Deerlijk. Ze kregen één zoon Patrick, 3 kleinkinderen: Nancy, Haidy en Twinky en ondertussen zijn daar ook nog 4 achterkleinkinderen bijgekomen, 3 jongens en één meisje.
Beiden liepen school tot hun 14de. Albert ging aan de slag in de bouw en kwam bij een paar verschillende werkgevers terecht o.a. bij de firma Bekaert te Zwevegem. Paula zocht het in de textiel. Aanvankelijk startte ze bij de firma Steverlinck te Vichte om vervolgens bij de firma Van Gheluwe en Christiaens aan de slag te gaan en Albert later bij te staan als zelfstandige.
Albert en Paula leerden elkaar kennen in een danszaal te Waregem. Die kennismaking werd uiteindelijk bezegeld met een huwelijk. Op 2 juni 1950 verschenen ze voor de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Deerlijk waar ze elkaar hun jawoord gaven. Na hun huwelijk ging het paar inwonen bij de ouders van Albert in Harelbeke. Na 2 jaar kwamen ze zich in Beveren-Leie vestigen en 11 jaar lang wonden ze in de Paanderstraat, toen nog de Waterstraat. In die tijd was het niet gemakkelijk om aan een eigen woonst te geraken, vertelde Albert. De komst van de woningen op de Tomberg was voor ons de uitkomst en in 1968 konden we onze eigen woonst hier betrekken. Enkele jaren later verlieten ze Beveren-Leie en gingen ze zich in Gistel vestigen. Daar baten ze 19 jaar lang café De Ringo uit. En nee, valt Paula in, Onze woonst hier bleven we houden want het was niet de bedoeling om ons daar definitief te gaan vestigen. We kwamen allebei graag naar Beveren terug. En dat deden ze zon 15-tal jaar geleden.
Beiden hielden ook van reizen. Zo kwamen ze o.a. in Spanje, het Zwarte Woud (Duitsland) en Frankrijk en 26 jaar lang genoten ze van een verblijf in hun stacaravan in Rochefort. Dat is nu echter verleden tijd, zeggen ze beiden. We gingen ginder vaak wandelen maar ik kan dat niet meer, zegt Paula, en sinds we een ongeval hadden met de wagen durft Albert ook zover niet meer rijden. Onze caravan staat dus nu te koop. Daarnaast had Albert zijn hart verloren aan het minivoetbal waar hij actief mee begon op zijn 40ste. Hij was de keeper van de ploeg en omdat hij steeds in een zwarte outfit verscheen kreeg hij de naam van Zwarte Panter. Op zijn 60ste stopte Albert met het minivoetbal. Nu genieten ze samen van TV kijken en voor Albert is sport volgen zijn hobby. Samen met hun gezin en vrienden vierden ze hun diamanten jubileun in restaurant Gruuthuse.