Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Op zaterdag 3 september organiseert de Gezinsbond Beveren-Leie een Gratis Kindermarkt. Dat in samenwerking met het kermiscomité in de Kerkdreef, die verkeersvrij is. Kinderen kunnen van 13.00 tot 16.00 uur hun gebruikt speelgoed of hun gelezen kinderlectuur verkopen. De kindermarkt is gratis en er is geen inschrijving vooraf nodig. De verkoop is op eigen verantwoordelijkheid. Info Raf Verrue 056 70 26 93
Ieder jaar, tijdens het eerste weekend van september, wordt Beveren-Kermis georganiseerd. Op dit evenement krijgen de lokale jeugd- en andere verenigingen de kans om een stand uit te baten op het kerkplein.
Studentenclub Thraso, die er ondertussen een uitdaging van heeft gemaakt om op te vallen op Beveren-Kermis, zal zich ook dit jaar opnieuw van zijn beste kant laten zien. De weekendclub die al reeds 38 jaar lang gedreven wordt door studenten, wil ook dit jaar opnieuw hun voorgangers overtroeven. Dit wordt na een hoge stellingbouw en een reuze piramide geen makkelijke opdracht!
Thraso strikt glijbaan Villa Vanthilt De reeds befaamde cocktailbar, die bekend staat voor zijn uitmuntende sfeer op Beveren-Kermis, wordt dit jaar vergezeld van een nooit geziene, exclusieve eyecatcher. Dankzijde de firma Marny NV heeft de club de enige echte glijbaan uit het één-programma Villa Vanthilt weten te strikken. De stabiliteit ervan wordt gegarandeerd met stellingen van woningenbouw Huyzentruyt NV. Deze nationaal beroemde glijbaan zal niet enkel Beveren-Kermis opfleuren, maar ook voor menig plezier zorgen voor allen die erdoor zullen glijden.
Een heel tevreden Heidi in het gezelschap van schepen Rik Soens, voorzitter Mijn Huis Piet Decavele, vriend Lieven Baert en directeur Mijn Huis Koen Verdru
Minder-valide personen, eigenaars of huurders, die aanpassingen wensen uit te voeren om hun woning geschikt te maken als gevolg van hun handicap, kunnen hiervoor beroep doen op een subsidie van het Vlaams Agentschap. Het is immers een Vlaamse beleidsvisie om mindervalide personen zoveel mogelijk de kans te bieden, al dan niet begeleid, thuis te blijven wonen. Aanpassingen die hiervoor in aanmerking komen zijn o.a. het plaatsen van een inloopdouche, het voorzien van bredere deuren, het plaatsen van een aangepaste douche of het voorzien van gespecialiseerde verzorgingsmiddelen.
Mijn Huis kreeg recent de vraag van huurders met een handicap om zelf aanpassingen te mogen uitvoeren aan hun woning. Tevens werd de bouwmaatschappij geconfronteerd met een geval van huurschade als gevolg van het rolstoelgebruik in een ander, niet-aangepast appartement.
De raad van bestuur besliste in januari 2011 om de bewoners zelf geen aanpassingen aan hun woning te laten uitvoeren maar zelf de nodige werken te doen en de woning geschikt te maken. Mijn Huis wil niet wachten op nieuwbouwprojecten om aangepaste huurwoningen aan te bieden maar per gemeente een aantal bestaande woningen aan te passen voor minder-validen als de mogelijkheid of de vraag zich hiertoe aandient. Ze wenst op korte termijn op deze vragen te kunnen inspelen en meent op deze wijze voor meerdere bewonersgroepen een sociaal woonbeleid te kunnen voeren.
"Het was de bedoeling om een woonst voor Kurt Lievens uit Ooigem (Wielsbeke) als eerste te renoveren. Doch het appartement in de Koning Albertstraat, te Beveren-Leie, bewoont door Heidi Depaepe bleek acuter. Gezien het appartement niet aangepast was voor intensief rolstoelgebruik vertoonde het vrij veel schade. (Schade aan deuren en omlijstingen, schade aan de keukenkasten, e.a.). Daarom besliste de bouwmaatschappij om deze woninggelegenheid als eerste te renoveren en geschikt te maken aan de noden van Heidi", zegt directeur Koen Verdru.
Arch. Vaneeckhout uit Roeselare die het gebouw in 1998 ontwierp tekende de aanpassingen uit. De werken werden midden mei aangevat. Ondertussen stelde Mijn Huis de te renoveren woning bestemd voor Kurt Lievens aan Heidi ter beschikking. Drie maand later, op 10 juli kon Mijn Huis de sleutels terug aan Heidi overhandigen en beschikt het appartement in de Koning Albertstraat nu o.a. over een inloopdouche, een volledig aangepaste keuken, werden deuren verbreed, stopcontacten op armhoogte geplaatst
Nadat Heidi zelf instond voor de schilderwerken kon ze op 17 augustus haar appartement officieel terug in gebruik nemen in aanwezigheid van het bestuur van Mijn Huis. De renovatie, die om en bij de 30.000 gekost heeft, biedt de huurster nu een volledig aangepaste woning die volledig rolstoeltoegankelijk is.
Binnenkort wordt gestart met het tweede project voor Kurt Lievens die nu nog op de derde verdieping in de Kap. Comm. Vynckestraat te Ooigem woont. De bouwmaatschappij bood hem echter een andere gelijkvloerse woning aan, waar binnenkort eveneens de nodige aanpassingen voor mindervalide personen zullen uitgevoerd worden. Deze werken zijn in het komende najaar voorzien.
Op 13 augustus werden Daniel en Andrea Dupont-Decavel ontvangen in het gemeentehuis ter gelegenheid van hun diamanten huwelijksverjaardag
Daniel werd geboren op 30 mei 1929 in Harelbeke. Het grote gezin, met nog vijf broers en twee zussen, woonde er aan de Molhoek. Daniel liep school in de Tuinstraat tot zijn 14de om dan op de boerderij Degezelle in Deerlijk te gaan werken. Later volgde hij zijn vader, die metser was, op en ging in de bouwproducten werken. Zo kwam hij in de pannenfabriek op de Pottelberg terecht. Tot een jaar na zijn dienstplicht, die hij als chauffeur in Laken vervulde, werkte Daniel bij Vanwijnsberghe in Harelbeke. Daarna ging hij aan de slag bij Festies, werkte nog in Gullegem en sloot zijn loopbaan af bij Malysse in Harelbeke.
Andrea is geboren en getogen in Beveren-Leie. Ze zag het levenslicht op 9 oktober 1931. Het gezin dat aan de Pontstraat woonde telde nog drie broers en een zus. Toen Andrea echter 2,5 was overleed haar vader. Haar schooljaren doorliep ze in de meisjesschool aan de Grote Heerweg tot ze halfweg haar zesde studiejaar ging helpen bij een boer. Bij Marcel Schotte, waar blauwe overalls gemaakt werden, leerde Andrea weven. Ze werkte er in het tweeploegenstelsel, vaak 12 uur per dag tot bij de geboorte van hun eerste dochter.
Het huwelijk van de broer van Andrea met de zus van Daniel bracht het diamanten paar samen. We mochten echter niet teveel roeren. Van zodra we even buitengingen kwam moeder ons achterna, weten ze te vertellen. Maar twee jaar later werd hun liefde bezegeld en op 4 augustus verschenen ze voor de ambtenaar van de burgerlijke stand in Beveren-Leie. Na ons huwelijk zijn we ingetrokken bij moeder in de Pontstraat. Drie jaar later konden we onze woonst in de Kleine Heerweg betrekken die Daniel samen met zijn vader en broers bouwde. Kort erna werd hun eerste dochter Annie geboren en kwamen er vervolgens ook Carline, Nick en Rik bij.
Naast de zorg voor het gezin breide en naaide Andrea graag. Daniel legde en legt nog steeds graag een kaartje en keek en kijkt graag voetbal. Verder houden ze mooie herinneringen over aan de reizen die ze maakten naar o.a. Spanje, Turkije, Marokko Nu genieten ze samen van TV kijken en hun klein- en achterkleinkinderen
Zuster Leen Mestdagh samen met haar ma Marie-Louise Mestdag-D' Haene
Zuster Leen is met vakantie vooraleer ze haar derde missieopdracht start. We hebben haar ontmoet bij ma Marie-Louise Mestdagh-DHaene in de Sprietestraat Beveren-Leie. Tijdens een gemoedelijk gesprek vertelde zuster Leen haar verhaal.
Grootste noden in Kameroen Leen werd in 1962 geboren, toen ze thuis voor het eerst over haar roeping sprak, wilden haar ouders dat ze haar studies voor onderwijzeres afmaakte, wat ook gebeurde. In 1984 trad Leen in bij de zusters van Don Bosco. Na enkele jaren vorming en eeuwige geloften in 1994 vertrok ze in 1996 samen met 3 zusters naar Kameroen. De opdracht die ze kregen was op zoek te gaan naar de grootste noden bij de bevolking. De paters Salesianen hielpen hen ter plaatse aan onderdak. Na heel wat contacten ondervonden ze dat er grote nood was aan onderwijs voor de armsten. Ze startten met een kleuterschool en het project groeide uit tot een volledige basisschool. Daarnnast behoorden o.a. ook ook parochie- en jeugdwerk tot hun dagelijkse taken.
Vormingwereld in Gabon Er verliepen 6 jaar en zuster Leen kreeg haar 2de opdracht in Gabon om er mee te werken in de vormingswereld van de congregatie. Ze leidde er aspiranten en postulanten op. De opleiding bestond vooral in menselijke en christelijke volwassenencatechese: leren delen, vergeven, samenwerken, bidden Zo had ze in 2010 16 meisjes uit 8 landen in opleiding. In de voormiddag gaf ze les, in de namiddag was het vooral begeleiden en richting geven. Door veel te luisteren ontdekte zuster Leen welke noden en verlangens er zoal leefden. Ook voor haarzelf was het een hele verrijking: mede hierdoor ontdekte ze haar diepste missieopdracht. Dit vormingswerk duurde 9 jaar. Na haar vakantie trekt ze er nog voor enkele dagen heen om het vormingswerk over te dragen aan een nieuwe ploeg.
Nieuwe zending in Port Gentil Gabon In oktober wacht zuster Leen een nieuwe zending in Port Gentil Gabon namelijk: verantwoordelijke worden voor een gemeenschap van 4 zusters: een zuster uit Kameroen die de beroepsschool leidt, een uit Congo die directrice is van de basisschool en een uit Gabon die Engels doceert en verantwoordelijk is voor de pastoraal. De coördinatie van dit alles zal in handen liggen van zuster Leen.
Ik had al een korte kennismaking met mijn nieuwe missiepost, zegt zuster Leen. Onmiddellijk besefte ik dat er nog grote nood is aan elementaire voorzieningen. Ook hier zal ik geconfronteerd worden met het probleem drinkwater. Doch ondanks het ploeteren en vechten om te overleven vind ik mijn missiewerk nog steeds boeiend, zinvol en verantwoord. Een van de bewijzen voor mij is de uitspraak van een dame van 50: ze kwam naar mij toe en zegde: Zuster, je bent welgekomen en ik ben echt dankbaar dat ik bij de zusters mijn opleiding kon volgen, nu heb ik een goede job. Ik zie er naar uit om mijn nieuwe taak aan te vatten.
Vakantie in Beveren-Leie Ondertussen gebruik ik deze vakantie om bij ma en de familie te zijn, tot rust te komen, op retraite te gaan en mijn relaties te onderhouden. Het is immers dankzij de vele weldoeners dat we heel wat projecten kunnen verwezenlijken ten voordele van de armsten. Is dit niet onze christelijke boodschap : HEB ELKANDER LIEF, besluit zuster Leen. Dit werk steunen Wie graag wil steunen kan dit door overschrijving: Rekeningnummer 425 61 65 769 60 KBC, Brusselstraat 213, 1705 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH KAMEROEN
Voor wie een fiscaal attest wenst VIA DON BOSCO Rekeningnummer 435 8034101 59, Solidariteit Don Bosco, Leopold II laan 195, 1080 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH KAMEROEN fiscaal attest gewenst
Terugblik ontmoeting in 2007 In juni 2007 had Beverse Weetjes al een ontmoeting met zuster Leen. Voor een terugblik naar deze ontmoeting klik hier.
Achter v.l.n.r. Emanuel Velghe, *........., Henri Steelandt, *Maurice Vanhoutte, Odiel Denoulet en Albert Maes. Midden: Achille Depaepe, Andre Vandevoorde, *........., Gentiel Degroote, *dikken Bostoen uit St Jan en Viktor Steelandt. Voor: Jozef Debrouwere, René Mestdagh, Gust de groenselboer(ken zijne achternaam niet), * ........., E.H. Elie Liefhooghe, *........., *Meyfroid uit café den Dries en Theofiel Haesebrouck.
Deze foto werd ingezonden door gewezen Bevernaar Jozef Degroote. Het is de kaartersclub van café 'De Gilde'. Hij werd genomen in de jaren '50 toen het café nog op den "bulkenhoek" gelegen was. Het jaartal kon Jozef niet achterhalen en hij kent slechts 15 van de 20 personen
Wie kan aanvullen Weet iemand het juiste jaartal en *ontbrekende namen? Namen achterste-, middelste- en voorste rij steeds van links naar rechts klik hier.
In het verslag van zaterdag 30 juli kon u lezen dat de kookploeg als afsluiter van het kamp iets spectaculairs in petto had. Wat het was wist onze correspondent Marten zelf niet. Dankzij Dieter, die de surprise op video vastlegde kunnen we u ook deze beelden meegeven.
De Spelmaeckers terug van de partij op Beveren-Kermis
Viking KUBB-tornooi Reeds voor de vierde maal gaan ze dit jaar op zoek naar het beste KUBB-team onder de spelmaeckers. Op zondag 4 september vanaf 14 uur worden de grasvelden tussen de Kernelle en 't Klokhuis getransformeerd tot een KUBB wedstrijdterrein.
Viking KUBB is een gezellig familieteamspel waarbij je de blokken (ridders) in het veld van het andere team moet omver gooien. Het team dat daar het snelst in slaagt, mag de koning van zijn troon stoten en wint zo de partij. Groot en klein kan deelnemen aan dit spel. Nodig dus zeker ook al je vrienden en familie uit. Een team bestaat uit minimum 3 en maximum 6 deelnemers. Het eerste spel gaat van start om 14 uur. De finale is voorzien rond 18 uur.
Deelname kost je 6/team. Inschrijven doe je best via het mailadres: despelmaeckers@hotmail.com. Zet zeker je groepsnaam en het aantal deelnemers in je mail. Daarna krijg je de tornooiregels en verdere info. Het team dat de finale wint, gaat huiswaarst met een gloednieuw KUBB-spel. Benieuwd wie Thraso zal opvolgen! Weten hoe een partijtje gespeeld wordt en wat de regels zijn: klik hier.
Nieuw dit jaar Mölkky-werpen. Dit gaat eveneens door op zondag 4 september van 14 tot 18 uur. In dit spel staan 12 blokjes op het veld met daarop waardes van 1 tot en met 12. Deze staan bij het begin van het spel bij elkaar gegroepeerd, maar na iedere worp worden ze recht gezet op de plaats waar ze beland zijn na de worp met de werpstok. Punten scoor je afhankelijk van je werpkunsten.
Gooi je één blokje om dan krijg je de punten die op het blokje vermeld staan. Gooi je meerdere blokken om dan krijg je evenveel punten als het aantal omgesmeten blokjes.
Voor slechts 1 mag je 10 keer werpen naar de blokjes. De 3 personen die op het einde van de dag de 3 beste punten hebben, winnen een spel en natuurlijk de fenomenale eer! Bekijk ook hier een online speluitleg: klik hier.
11-jarige Joceline Vanhautte uit Beveren-Leie Provinciaal Kampioen polsstokspringen
Joceline Vanhautte uit de Paanderstraat is met atletiek begonnen op 7-jarige leeftijd bij de joggingclub van Deerlijk. In 2007, het jaar waarin ze begon met lopen, nam ze af en toe eens deel aan een wedstrijd. Vooral deze die meetelden voor het Harelbeeks criterium. In het eindklassement kwam ze meteen op de tweede plaats in haar categorie terecht. Het jaar daarop kon ze het criterium als winnaar afsluiten.
Via een kennis kwam Joceline bij AZW Waregem terecht waar ze een 3-tal trainingen meedeed, vertelt haar pa Dietert die voorzitter is van het JM Pfaff Cycling team. Dit viel reuze mee en in 2009 maakte zij de overstap naar AZW Waregem. Het eerste jaar was het vooral aanpassen en zoeken in welke richting zij verder zou gaan. Meer en meer werd duidelijk dat Joceline sterk was in kampnummers, vooral in de werpnummers. Vorig jaar kwam dit tot uiting toen ze onverwacht de titel Provinciaal Kampioen kogelstoten als tweedejaars pupil wist te veroveren. Ze maakte ook deel uit van de aflossingsploeg, 3x600m die er als derde eindigde.
Zo werd Joceline in 2010 geselecteerd voor het Nationaal Criterium te Nijvel in de discipline kogelstoten. Een wedstrijd die vergelijkbaar is met het Belgisch Kampioenschap maar dan voor de jeugd. Een ietwat mindere dag en stress speelden haar parten. Ze eindigde op de 13° plaats met een worp van 7m21, terwijl haar persoonlijk record wel op 8m04 stond, gaat Dietert verder.
Overstap naar de miniemen "Dit jaar moest ze de overstap maken naar de miniemen en kreeg ze ook nieuwe nummers op haar programma. Bij het speerwerpen haalde ze onverwacht al verschillende podia, haar persoonlijk record staat momenteel op 24m47. Ook bij het kogelstoten kan ze redelijk haar "vrouwtje " staan en verbeterde ze haar persoonlijk record tot 9m11.
Eind 2010 ging Joceline het polsstokspringen uitproberen bij AZW Zwevegem. Voor Joceline werd dit een nieuwe uitdaging. Van begin 2011 ging ze dan ook wekelijks op vrijdag trainen in de Topsporthal te Gent onder leiding van polsstoktrainer Kristof Labeeuw. Gewoon één jaar trainen zonder wedstrijden springen, puur techniek aanleren, legt Dietert verder uit.
Na enkele trainingen had de trainer algauw door dat het uitzonderlijk was wat Joceline als eerstejaars miniem in haar mars had. Het polsstokspringen vlotte zelfs zo goed dat er overwogen werd om toch een wedstrijd te springen. Voor pa Dietert was er echter een voorwaarde aan verbonden, de trainer moest persoonlijk aanwezig zijn. Dat was geen probleem.
Zo sprong Joceline op 25 juni 2011 haar eerste polsstokwedstrijd op het Provinciaal Kampioenschap te Roeselare. Buiten ieders verwachting is ze als enige eerstejaars Provinciaal Kampioen geworden met een sprong van 2m36. Doordat de wedstrijd één uur duurde moest ze verstek laten gaan in het kogelstoten en kon ze haar titel niet verdedigen. En ook al was het de bedoeling niet om dit jaar al aan wedstrijden polsstokspringen deel te nemen, Joceline wist bij haar 2de wedstrijd een schitterde 2de plaats te behalen. Dat belooft!
65 jaar getrouwd, weinigen kunnen het zeggen, Robert en Mariette Meersman-Opsomer wel.
In de Koning Albertstraat, waar ze reeds dertien jaar wonen, ontvingen Robert en Mariette samen met hun kinderen, op 23 juli, een afvaardiging van het stadsbestuur
Robert werd geboren op 1 december 1918 in Deerlijk als oudste van negen waarvan er twee jong stierven. Toen hij zeven was verhuisde het gezin naar de Kortrijkseweg in Beveren-Leie. Robert liep school tot zijn dertiende. Daarna mocht hij verder studeren aan het college in Waregem, die toen nog maar twee jaar bestond, weet Robert zich nog goed te herinneren. Na vier jaar moest ik mijn studies staken om thuis te helpen omdat mijn vader ziek werd , vertelt hij. Zo kwam ik in de vlasnijverheid terecht. Toen het slecht begon te gaan in het vlas zag ik mij genoodzaakt om ermee te stoppen. En vooraleer ik op mijn 62ste met brugpensioen ging was ik nog vijf jaar magazijnier in een discount in Kuurne.
Mariette is geboren op 3 juli 1921 in Beveren-Leie in een gezin met vijf dochters. Tot haar 14de liep ze school in de oude meisjesschool waarna ze nog twee jaar naar Doornik trok om er Frans te leren. Toen was het tijd geworden om bij vader aan het vlas te helpen werken. Dat deed ze tot haar 19de. Vanaf dan ging ze helpen bij haar zus, die naaister was. En dat deed ze tot ze huwde met Robert.
Op de repetitie van de operette Baron Schenkelbeen, die in 1939 in Beveren-Leie werd opgevoerd, leerden ze elkaar kennen. Robert kwam er als lid van het zangkoor, en Mariette was er op vraag van toenmalig Meester Stevens. Robert werd echter in 1943 opgeëist en moest in Duitsland in een vlasfabriek aan de slag. 28 maanden lang moest Mariette wachten vooraleer ze haar geliefde terugzag. Eén jaar later, op 22 juli 1946, bezegelden ze hun trouw voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ze gingen langs de Kortrijkseweg wonen. In de negen jaar die daarop volgden kregen ze vier zonen: Jan, Carlos, Jacques en Marc. Ondertussen kregen ze er negen kleinkinderen en tien achterkleinkinderen bij. Vroeger was tuinieren voor Robert één van zijn grootste hobbys, terwijl Mariette graag kookte en naaide. Nu houden zij zich vooral bezig met lezen en genieten ze van het gezelschap van hun nakomelingen.
Met Chiro Leieland op kamp Vrijdag 22 juli Vrijdagvoormiddag 22 juli omstreeks 11.00 uur verzamelden de leden en de leiding, vergezeld van ouders en of grootouders, aan het station in Waregem. Een dag waar al heel wat voorbereiding aan vooraf ging. Na een klein stukje prijs te hebben gegeven van het thema was het afscheid nemen. Hier en daar moest ergens een traantje weggepinkt worden, maar dat was van korte duur. Eenmaal op het perron ebden die vanzelf weg en was er algauw een glimlach bij. De trein was stipt en om 11.49 uur zette hij koers richting Antwerpen. Daar moest overgestapt worden om uiteindelijk in Beringen de bus te nemen naar de kampplaats.Tessenderlo zal daarmee tijdelijk zon 120 inwoners meer tellen.
Vanavond hadden we ook voor de eerste keer onze correspondent aan de lijn Marten wist te vertellen dat er onderweg geen enkel probleem geweest is. Omstreeks 15.00 uur zijn ze goed en wel aangekomen op hun kampplaats. Die ligt op een heuvel tussen de bomen. Deze namiddag was er verkenning van de omgeving, onder begeleiding van de Aspis. Na het avondmaal (dat bestond uit barbecue, aardappelen in de schil en koude groentjes met limonade of cola) kon elkeen zijn bedstee inrichten om daarna nog te genieten van een spelletje. Verder wist Marten ook nog mee te geven dat ze nog geen druppel regen hebben gezien. Houden zo!
Zaterdag 23 juli De eerste avond en nacht zijn bijzonder goed verlopen. Om 08.00 uur deze morgen werden alle kampeerders uit hun bedstee gelicht. Het beloofde een mooie dag te worden, het (water)zonnetje was van de partij. Het zonnetje bleef zich echter de ganse dag schuil houden achter de wolken maar al bij al werd het een schitterende dag voor Chiro Leieland.
Na het openingsmoment, en het ontbijt (BBC, smeerkaas en speculoos) werd volop aan sport en spel gedaan. Rond 09.00 uur begon het een beetje te druppelen, doch dit kon de pret niet bederven. De activiteiten konden gewoon buiten blijven doorgaan. Pas voor het middagmaal werd de circustent terug betreden waar frietjes met stoverij, geraspte wortelen, limonade en als dessert watermeloen en druifjes geserveerd werden.
In de namiddag werden de speelactiviteiten verder gezet, terug met weinig of geen neerslag. De sfeer is uitstekend, naar verluid zijn er (nog) geen tekenen van heimwee! Het vieruurtje (een eierkoek) werd gretig verorberd en deze avond stond er kuipkessoep met charcuterie en boterhammen op het menu.
Vanavond wordt de kandidaat-koning, in aanwezigheid van ierdereen, terug op de proef gesteld ., waarna ook nog een avondwandeling in de omgeving voorzien is. Doortje die niet samen met de kookploeg kon vertrekken is ondertussen ook aangekomen zodat deze ploeg nu ook voltallig is.
Zondag 24 juli Op zondagmorgen iets over half zes vertrok Beverse Weetjes richting Tessenderlo. In Beveren-Leie was het nog stil en vooral droog. Doch we namen het zekere voor het onzekere en voorzagen ons van extra regenvesten, schoenen, kousen en dikke truien. Toen we Antwerpen naderen begon het te regenen, t begon al goed. Zou de weersvoorspelling nu toch juist zijn? Maar nee hoor, niets was minder waar en even later werd het terug droog en dat bleef zo voor de rest van de dag.
Het was iets over acht uur toen we t Heuvelken 15 bereikten. De ingang van de kampplaats was net naast de boerderij van de eigenaars gelegen. Eenmaal het einde van de dreef bereikt waren de eersten die we tegenkwamen de VBs. Zij voerden ons mee de ruime kampplaats op. Net om de hoek waar de VBs gehuisvest zijn bevind zich de koude keuken. Daar waren ze al druk in de weer met het schoonmaken van de groenten voor de soep. We lopen nog een eindje verder en komen voorbij de achtertuin van de boerderij. We gaan nog een stukje verder, voorbij de koelwagen en de warme keuken. Deze geeft uit op het plein waar de circustent staat. Daarachter nog een plein waar de tenten van Chiro Leieland zijn opgeslagen.
Grondplan
Bij de slaapplaats van de kleinsten zijn ook nog 3 wc's bij het lokaal Hiermee kreeg u al een heel kleine impressie waar de Beverse Chiro vertoefd.
De eigenaars Vorig jaar had Beverse Weetjes een aangenaam gesprek met de eigenaars van de kampplaats. Zij waren dan ook nauw betrokken bij het gebeuren op hun eigendom. Dit jaar was dit anders. De eigenaars waren dan ook iets ouder en trokken zich het ganse gebeuren niet echt aan. Ze waren aan hun eigen werk bezig en het was eerder toeval dat we ze eventjes in het vizier kregen.
Net uit de veren en het ontbijt
Toen Beverse Weetjes aankwam waren de leden net gewekt en kwamen ze afgezakt naar de wasplaats. Na het uitwrijven van de ogen, de tanden poetsen en het gezicht even nat maken trok ieder nog even terug naar de slaapplaats om het gerief op te bergen. Eenmaal dat gebeurd verzamelde de groep aan de circustent voor het openingsmoment. Dat werd geleid door Bobke, die iedereen in slow motion naar de tent lokte voor het ontbijt. De kookploeg had daarvoor reeds 15 grote broden gesmeerd met kurremurre. Daarbij was er keuze uit koffie en melk. Nadat de boterhamen verorberd waren kon elke groep aan zijn eigen activiteit of taak beginnen en dat zal in het volgende filmpje te bekijken zijn.
Voormiddag en middagmaal
Zoals beloofd zijn hier dan de beelden van de rest van de voormiddag en het middagmaal. De verschillende afdelingen deden dat op hun eigen manier. Bij de ene groep was het gezelschapsspelletjes spelen, de andere maakte een paratocht, nog een andere ging aan het boetseren enz .. Toen de paras terugkeerden hadden ze wel een flinke wasbeurt nodig! De Aspis vergaderden over de groepsnamiddag en maakten alles klaar. De VBs legden de laatste hand aan hun douche. Bastie stond in voor het kuisen van de wcs. Mathieu ontdeed de aardappelen van hun jasje en een groepje stond in om de oogjes eruit te halen. Een hele karwei want er stonden twee warme maaltijden op het menu.
In totaal ging het over zo'n 75 kg waarvan er een 35 kg voor het middagmaal waren. De rest werd in blokjes en figuurtjes gesneden om te frieturen en bij de geliefkoosde Zweedse eierpuf te serveren. Een drukke dag voor de kookploeg dus. Doch ze hadden alles onder controle en hadden al tijd gevonden om de 350 eieren te koken die ze in de namiddag zouden pellen.
De 32 liter uiensoep met gruyèrekaas was in een mum van tijd naar binnen gewerkt en ja, er waren er die om meer vroegen. De kookploeg besloot dus om in t vervolg 5 liter soep meer te maken. Ook het middagmaal (aardappelen met kipfilet en erwtjes, saromapudding) werd gesmaakt.
Toen iedereen goed en wel aan het eten was, was het net zoals de voorbije jaren het moment waarop Beverse Weetjes de kampplaats even verliet om een toerke in de omgeving te doen en zelf ergens iets te gaan knabbelen.
Namiddagactiviteiten, zangstonde en groetjes
s Namiddags was het een groepsgebeuren: alle kampeerders werden in acht groepen verdeeld, en deze moesten zoveel mogelijk punten verdienen, in de verschillende landen. Via een doorschuifsysteem moest elke groep naar elk land om zijn opdrachten uit te voeren. In Amerika moest men 10X rond de paal draaien, om daarna te trachten te scoren met puck en hockeystick. In het donkere Afrika moest men de punten zoeken, die her en der opgehangen waren in de pikdonkere vrachtwagen. Ook Frankrijk, Holland, Marokko moesten bezocht worden. Daar bestonden de spelen o.a. uit vogelpiek met Ad-Fundum, bakwagen duwen, geblinddoekt onder netten sluipen, cricket en een waterpistoolgevecht van indianen tegen cowboys. Tijdens het vieruurtje (een Leo) werd de winnende ploeg bekendgemaakt. Daarna had ieder nog een tiental minuutjes vrije tijd terwijl alles opgeruimd werd en de circustent klaar gezet voor de zangstonde. Het moment om het keelgat eens flink open te zetten.
Deze keer waren het de jongens tegen de meisjes. Er moest een liedje geneuried, getekend of uitgebeeld worden, en de groep die als eerste het juiste antwoord gaf kreeg het punt. Daarna werd het liedje luidkeels meegezongen (of meegebruld), wat voor menige extra decibels zorgde in het vredige Tessenderlo.
Hier was het tijd voor Beverse Weetjes om terug huiswaarts te keren. Een laatste blik op het scorebord leerde ons dat de meisjes de dans leidden met 4 tegen 3, al leek niet iedereen direct akkoord met dit scoreverloop .
Na het avondmaal (Zweedse eierpuf met patatjes in t vet) werd het kampthema terug aangesneden. De kandidaat-koning zou terug enkele opdrachten te vervullen krijgen. Een drukke dag waar iedereen voldaan en tevreden zijn bedstee zal opzocht hebben.
Maandag 25 juli Na het ochtendtoilet (gezichtjes wassen en tandjes poetsen) en het ontbijt (BBKMS en speculoos) konden de groteren omstreeks 10.00 uur vertrekken voor hun tweedaagse. Zo hadden de kleintjes het rijk voor zich alleen. De ganse dag gezellig samen spelen en ravotten. Enkel even onderbreken voor het middagmaal (juliennesoep, kalkoenschnitzel met wortelpuree, chocomousse) en het vieruurtje (nectarine). Zalig toch!
Voor het avondmaal (hamburgers met ajuin, coupe frisco) had de kookploeg voor een verrassing gezorgd: er werd een kasteel gebouwd, en elkeen kon door de poort gaan om zijn hamburger op te halen. s Avonds was er dan het vrij podium oftewel de Playback Show, waarbij ook de kookploeg en de VBs zich op het podium waagden voor een nummertje. Ze hadden zelfs een dansje voorbereid. Als dat maar goed afloopt!
Het weer was redelijk goed tot s avonds, toen enkele fikse regenbuien boven het kamp kwamen uitvallen. Ondertussen waren de groteren dus vertrokken. Ze hadden 50 eieren meegekregen. Het eerste wat ze deden was een plekje zoeken om de volgende nacht door te brengen: de Aspis vonden in Hasselt een parochiezaal, de Kerels belandden in Diest in het scoutslokaal en de Tip 10s bleven in Tessenderlo, alwaar ze bij mensen thuis een slaapplaats aangeboden kregen.
Dinsdag 26 juli Voor de thuisblijvers was het deze morgen BBC, jam en peperkoek. Zij mochten vandaag ook t Heuvelken 15 verlaten. t Was de bedoeling om met de bus naar het Zilvermeer te trekken, doch het onbetrouwbare weer besliste er anders over. Maar geen nood, waterpret was er! Het alternatief was het binnenzwembad van Tessenderlo.
Voor de kookploeg was het een (halve) vrije dag. Deze middag was er niemand waarvoor ze moesten koken, zouden ze gekookt hebben voor zichzelf???
Vanavond is iedereen goed en wel teruggekeerd naar het basiskamp, allemaal moe maar tevreden. Bij de thuiskomst stond een warme maaltijd klaar: champignonsoep, worst met appelmoes, aardappeltjes en voor dessert yoghurt. Deze avond is er nog een bezinning voor iedereen, waarna de jongsten gaan slapen en er voor de anderen een rustig moment ingebouwd is. Voor de leiding is het dagelijkse kost dat er om 23.00 uur nog kring is.
In de ziekenboeg is er weinig of geen werk, een schrammetje niet te na gesproken natuurlijk. En ondanks er dit jaar meer wespen en teken te bespeuren vallen brengen ze niet meer ziekenboegbezoeken mee dan andere jaren.
Woensdag 27 juli Iedereen heeft enorm goed geslapen, na de vermoeiende daguitstappen van gisteren. Buiten het gesnurk hier en daar was het deze nacht zeer stil op de kampplaats.
In tegenstelling van bij ons was er in Tessenderlo geen regen, deze namiddag was de zon zelfs een drietal uren van de partij. Vandaag was het de Themadag. Iedere groep kon zijn eigen thema kiezen. Na het ontbijt (BBKMS en choco) kon het beginnen. Het werd een geestige bedoening: er werden terroristen waargenomen, er was een safariploeg neergestreken, jongens werden meisje ..
De kookploeg zorgde ondertussen voor komkommersoep, kaashamburgers met bonen, aardappelen met bruine saus en een Melocake als middagmaal. s Namiddags gingen de groepen verder op hun elan. Een banaan als vieruurtje ging er ook vlot in.
Ondertussen heeft de kandidaat-koning van Katoren al enkele opdrachten kunnen vervullen: vogels verjagen, een dorp redden van de tovenaar, een reus verjagen, .. Meer weten over het verhaal klik hier.
Het avondmaal bestond uit charcuterie, koude groentjes en aardappelsalade, en als toetje een yoghurt.
Deze avond doen de Tippers en de Toppers een Zweedse tocht van ongeveer 200 meter, in de duisternis van het bos. Deze tocht werd voorbereid door de Aspis. De rest doet het rustig aan met wat spelletjes, tot het bedtijd is. Ze zijn over de helft, nog vier keer slapen en ze komen terug. Courage!
De leiding en de VB's vroegen ons nog eens uitdrukkelijk te vermelden dat de groep op zondag 31 juli om 17.30 uur in het station van Waregem zullen aankomen en zij geen uitstaans hebben met dit late uur. Het is een verandering die aan de NMBS te wijten valt. Donderdag 28 juli Vandaan geen verkleedpartij zoals gisteren. Alhoewel! Na de wisselvallige dagen bestond de outfit vandaag uit korte broek en T-shirt. Het was namelijk de ganse dag goed weer in Tessenderlo. Sinds de dagtocht is het ook voor iedereen een half uurtje langer slapen, zou de vermoeidheid toch beginnen door te wegen?
Na de toilettage en ontbijt (BBKMS en kurremurre) konden de activiteiten aanvangen. De Aspis hadden spelletjes voorbereid, de Tippers en Toppers namen met die gegevens de leiding over en hadden het tot het middagmaal, courgettesoep, gehaktballetjes met puree en fruitsla, voor het zeggen. In de namiddag heeft elke groep zijn eigen programma afgewerkt, even onderbroken voor een Petit-Gervais als vieruurtje en afgesloten voor het avondmaal: pannenkoeken en warme chocomelk.
Vanavond is er nog GAPS, wat betekent GroepsAvond PleinSpel. Hoe komen ze erop???? De Kerels en de Tip-10s zorgden voor de organisatie. Iedereen wordt in groepjes verdeeld en met verschillende opdrachten moeten ze het tegen elkaar opnemen. Als daar maar geen brokken van komen .. Verder valt er niet veel nieuws te rapen, wist onze correspondent nog mee te geven, alles verloopt immers naar wens. Fijn om dat in het thuisfront te weten.Vrijdag 29 juli Extra nieuws van donderdag De Speelclub jongens is gisteren nog naar een indoor speeltuin getrokken. Zeer plezant, tot Bobke met zijn hoofd tegen een paal liep. Men vreesde voor het ergste. Doch de schade bleef beperkt. Sommigen beweren dat Bobke nu eindelijk weer normaal geworden is en de paal liep geen zichtbare schade op, een geluk voor allebei.
Deze morgen zorgde de kookploeg dat de ontbijttafel gedekt was met BBKMS en choco. Daarna werd de leiding door elkaar gehaspeld en kregen ze een voormiddag een ander groepje onder hun hoede. Deze middag viel de wortelsoep met korstjes, de gyros en couscous in smaak. Na de middag was alles terug normaal. Leiding en groepjes vonden elkaar terug en werkten hun gewoon namiddagprogramma af.
Na het vieruurtje, dat uit een bananenmilkshake bestond, begon de voetbalmatch tussen de Toppers en de Rakkers. De Toppers gingen met de zege lopen, hoeveel de eindstand was moeten we u echter schuldig blijven. Onze correspondent Marten, die tevens kampleider is, was er nog niet toe gekomen om daarnaar te informeren.
Ondertussen was het tijd geworden om terug aan tafel te schuiven voor het avondmaal. De barbecue-brochetten, koude aardappelen en groentenbuffet gingen het toneeltje van De Koning van Katoren vooraf. En net zoals de zon vandaag gans de dag van de partij was, is supporteren voor een of andere ploeg ook in vandaag. Vanavond staat er immers nog een baseballwedstrijd tussen de leiding en de kookploeg op het programma. De ziekenboeg, die relatief weinig werk heeft, vreest dat er morgen heel wat schorre stemmen zullen aankloppen.
Zaterdag 30 juli 't Was druk vandaag in t Heuvelken 15. Na het voorlaatste ontbijt (BBC, jam en smeerkaas) werd aan de grote opkuis begonnen. Iedereen hielp daaraan mee tot de jongsten toe. Deze middag stond er dan brocolisoep met korstjes en spirelli op het menu, waarna verder gegaan werd met het opruimen. Ondertussen zijn alle tenten afgebroken en samen met het andere materiaal reeds opgeborgen. De jongsten zorgden voor het opruimen van het terrein, zodat de kampplaats netjes kan achtergelaten worden. Het waren ook zij die hout gingen sprokkelen voor het kampvuur van deze avond. Tussendoor knabbelde iedereen een appel als vieruurtje, vooraleer ze aan hun laatste avondmaal toe waren. Dat bestond uit frietjes met kipfrikadellen en limonade.
Nu nog het kampvuur. Dat zal aangestoken worden door de afscheidnemende leiding. Wie dat is, is voor niemand een weet, wij hebben er het raden naar. Het enige dat Marten kwijt wilde was dat het er heel weinig zijn. Verder wist hij nog mee te geven dat de kookploeg iets spectaculairs als afscheid voorzien heeft, wat wist hij zelf ook nog niet. t Zal voor sommigen misschien kort nacht zijn want zowel de leiding als de Aspis slapen deze nacht buiten rond het kampvuur. De rest neemt zijn nachtrust in de verschillende lokalen.
Morgen bestaat het ontbijt uit BBKMS, met restjes. De kookploeg zorgt dat ieder van een picknick voorzien is om de terugreis aan te vatten. Iedereen krijgt ook nog een aandenken. De terugreis begint met een busritje om 11.00 uur, daarna de trein die uiteindelijk om 17.30 uur in het station te Waregem moet aankomen. Beverse Weetjes beloofde erbij te zijn!!! Chiro Leieland terug in Beveren-Leie
Zondag 31 juli Chiro Leieland is goed en wel in het station van Waregem gearriveerd. Ondanks het minder goede weer beleefden ze een schitterende 10-daagse en de ziekenboeg bleef gespaard van ernstige ongevallen. Moe en blij terug thuis te zijn stapte de bende van de trein. Het werd voor ieder een blij weerzien met ouders, broertjes en/of zusjes . en omgekeerd.
Ondertussen was het ook druk geworden aan het heem. De bananendozen konden er afgehaald worden. Dit jaar ook uitzonderlijk veel verloren voorwerpen. Wasmachines zullen op volle toeren aan het draaien gegaan zijn.
t Zal ook voor de meesten deugd gedaan hebben om na een verfissende douche of bad terug in eigen bed de schaapjes te kunnen tellen. De koning van Katoren slaagde ook in al zijn opdrachten zodat ook dat verhaal een goed einde kende. Voor Sam Velghe en Jelle en Arne Vermeulen werd het hun laatste kamp, zij staken het kampvuur aan. De VBs, de leiding en kookploeg sloten het kamp af met een gezellig etentje in t Leckerke. Hiermee zit het kamp 2011 er ook voor Beverse Weetjes terug op, maar wie weet tot . Reageer onder reageer (27/07/2011) Beste ouders, grootouders, sympathisanten van Chiro Leieland. Beverse Weetjes kreeg al enkele mails en ook onder reageer staan enkele reacties te lezen. Het zou Beverse Weetjes ten zeerste verheugen moesten jullie onder reageer uw menig geven over de verslaggeving en/of de videobeelden. Laat dus zeker niet na om uw ongezouten mening hieromtrent te kennen te geven. We kunnen zowel uit de positieve als negatieve reacties leren. Laat ons echter zo vrij zijn om op één mail te antwoorden: zowel de reis, de dagelijkse telefoontjes als de tijd die Beverse Weetjes in Chiro Leieland steekt zijn gratis, belangeloos en heel graag gedaan!!!.
Haribo on Tour Op 30 juli is er vanaf 13.00 uur heel wat (kinder)animatie voorzien aan de stadionvijvers. Haribo on Tour staat er voor iedereen klaar met tal van keileuke bezigheden! U vindt er onder andere zes sportieve springkastelen (hindernissenparcours, streetfootbal, klimtoren, bengi run, footbalgoal en balslinger), een kleur- en knutseltent, diverse spelletjes gepresenteerd door de prettig gestoorde Bartje van Schuif-af en een workshop striptekenen. Als klap op de vuurpijl krijg je er nog een optreden van Ian Thomas bovenop! Het einde is voorzien om 18.00 uur
Anne presenteert de Idolen om 20.00 uur Zes finalisten op Waregems podium Op zaterdag 30 juli zal er in het Waregemse centrum een twee uur durend concert zijn met zes finalisten. Je zal kunnen meezingen met een avondvullend programma van 20.00 tot 22.00 uur op de Waregemse markt. Met Idoolwinnaar Kevin, Maar ook Kato, Kristof, Maureen en Manuel én een speciale gast: één van de afvallers van de top 10 waarvan de naam nog niet wordt prijs gegeven.
Project borstkanker in Waregem Borstkanker wordt het vaakst vastgesteld bij vrouwen tussen 50 en 69. Daarom voerde de Vlaamse overheid sinds 2001 een gratis tweejaarlijks mammografisch onderzoek in voor deze doelgroep. Met lokale acties proberen we het deelnamecijfer aan dit onderzoek zo hoog mogelijk te houden.
Dit jaar wil de adviesraad 'Waregem Gezond' borstkanker terug in de kijker plaatsen. Na de succesvolle actie in 2008, organiseren ze terug tal van activiteiten. En daar brengen ze u graag van op de hoogte natuurlijk.
Tentoonstelling Van 17 tot 28 september loopt de interactieve tentoonstelling Laat naar je borsten kijken in de zaal Ierse berm in De Meers. Deze tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 14.00u. tot 18.00u. Voorstelling Naast deze tentoonstelling voorzien we twee voorstellingen. Op dinsdag 20 september kan je in de Ierse Berm Christel van Dyck, bekend van de radio, gratis horen vertellen over haar ervaringen met borstkanker. Ode aan de vrouw Daarnaast brengt Peter Van Laet (Mamas Jasje) op woensdag 21 september een Ode aan de vrouw in de schouwburg van CC De Schakel. Iets dat niet kan ontbreken op het programma van onze actie natuurlijk (deze voorstelling kost 5 euro kaarten beschikbaar vanaf 5 juli in de stadswinkel). Beide voorstellingen starten om 20.00u.
Op gepaste wijze zal er reclame gevoerd worden voor dit programma. Daarom hebben de Waregemse bakkers de handen ineen geslagen. Iedere deelnemende bakker verklaarde zich bereid om tijdens de maand augustus broodzakken met het projectprogramma te verspreiden. Tijdens de maand september volgen dan banketdozen.
Daarnaast werd in samenspraak met de Waregemse bakkersbond een speciale projecttaart ontwikkeld. Iedere deelnemende bakker staat vrij om deze taart ook zelf te maken en te koop aan te bieden. Ze kunnen natuurlijk ook zelf creatief zijn en iets verzinnen. Ook in de bakkerijen zelf wordt het project via flyers en affiches bekend gemaakt. Op deze manier hoopt stad Waregem niet alleen mensen warm te maken voor het uitgebreide programma, maar brengen ze via de broodzakken en taartdozen ook het thema borstkanker binnen de huiskamer.
Deelnemende bakkers zijn: Bakkerij Contreras, Bakkerij Francis, Bakkerij Loquet, Patrick Biebuyck, Guy Bracke, Patrick Bracke, Brood En Banket Filip, De Verfijning, Delecta, Molly Vincent, Patisserie Debrouwere, Patisserie Vervaeck, Platteau Peter, Bart Rogier, 't après-midietje, 't Baguetje, 't Bakkerietje, 't Croissanske en Vandeputte.
De kookploeg van Chiro Leieland v.l.n.r. achter: Dieter Lecluyse, Bjorn De Vriese, Mathieu Lefebvre, Bert Debrouwere, Pieter-Jan Soens en Marlies Decavel. Vooraan: Andy Duquesnoy, Philippe Courcelle en Jeroen De Poortere
Deze morgen (21 juli) stond een gemotiveerde kookploeg klaar om te vertrekken naar Tessenderlo. Enkel Doortje Decavel, die op de foto ontbreekt, zal de groep nog nareizen. We konden ook al even het menu inkijken en het ziet er heerlijk uit, om van te watertanden.
NV Aspiravi heeft bij de Provincie West-Vlaanderen een vergunningsaanvraag ingediend voor drie windmolens voorzien langs de E17 op de grens/hoek Waregem-Deerlijk-Vichte (Anzegem).
De Provincie West-Vlaanderen dient de milieuvergunning te verlenen, het Vlaams Gewest staat in voor de bouwvergunning. Aan de stad Waregem wordt advies gevraagd in beide dossiers.
De Provincie West-Vlaanderen heeft aan de Stad Waregem gevraagd om een openbaar onderzoek te organiseren. Tegelijkertijd stuurde de Provincie het dossier aan de gemeentes Deerlijk en Anzegem.
Onmiddellijk na ontvangst van het dossier heeft de stad Waregem beslist om in het kader van het openbaar onderzoek meer te doen dan wat wettelijk vereist is. De stad Waregem vroeg aan Aspiravi nv om een informatievergadering te organiseren en daar ruime bekendheid aan te geven. Tevens heeft de stad Waregem alle bewoners binnen een straal van 1000 meter (10 maal ruimer dan wettelijk voorzien) van de plaats, waar de windmolens ingetekend zijn, per brief verwittigd. Onder ruime belangstelling vond de informatievergadering op 19 juli 2011 plaats.
De stad Waregem betreurt de timing (vakantieperiode) waarop Aspiravi nv het dossier bij de bevoegde provinciale overheid ingediend heeft, namelijk in de traditionele vakantieperiode. Deze morgen heeft het College van Burgemeester en Schepenen beslist om bij de Provincie West-Vlaanderen een aanvraag te doen tot verlenging van de termijn van het openbaar onderzoek. Dit moet de betrokkenen de mogelijkheid geven het aanvraagdossier in te kijken en desgewenst tijdig bezwaar in te dienen.
Deze morgen heeft het College van Burgemeester en Schepenen het aanvraagdossier ten gronde besproken. Het College heeft beslist dat de stad Waregem een negatief advies uitbrengt over de vergunningsaanvraag, gelet op stedenbouwkundige en milieukundige bezwaren en vermits de stad vaststelt dat er geen maatschappelijk draagvlak is
Chiro Leieland op bivak t Was druk vandaag aan het Chiroheem. Deze morgen vertrokken de Aspis met de fiets naar de kampplaats. In de loop van de voormiddag moesten de bananendozen (valiezen) dan afgeleverd worden. En deze namiddag was het dan alle hens aan dek om alles in de vrachtwagen te laden klaar om de Aspis achterna te reizen.
Op vrijdag 22 juli is het dan om 11.00 uur verzamelen geblazen aan het station in Waregem van waaruit Chiro Leieland voor hun jaarlijks bivak zal vertrekken.
Net zoals de vier voorbije jaren zal Beverse Weetjes terug iedere dag de belevenissen van de dag publiceren. Dit jaar mogen we daarvoor Marten Delabie opbellen die verslag zal uitbrengen. En ja, ook dit jaar staat er voor Beverse Weetjes een bezoekje op het programma aan t Heuvelken 15 in Tessenderlo waar Chiro Leieland hun tenten zullen opslaan.
'Van paardenmiddel tot paardendokter' op de Gentse Feesten
Tijdens de Gentse Feesten is dit jaar ook Waregem pertinent aanwezig, en wel pal in het centrum van de Arteveldestad. 'Van paardenmiddel tot paardendokter', de tentoonstelling die eerder ook in Waregem veel succes kende, is immers op reis.
De Gentse universiteit (UGent) was zo enthousiast over de Waregemse expositie dat ze er meteen mee wilden uitpakken tijdens het Gentse topevenement. Niet zomaar op een doorsnee locatie, maar wel in een van de belangrijkste gebouwen van de UGent, de Aula in de Voldersstraat.
Wie 'Van paardenmiddel tot paardendokter' in Waregem heeft gemist, krijgt nu dus een tweede kans. Van zaterdag 16 juli tot en met zondag 24 juli kan iedereen de tentoonstelling gratis bezoeken in het Peristilium van de Aula (Voldersstraat 9), dagelijks van 11.00u. tot 18.00u.
Deze tentoonstelling blijkt nu al een succes, want in de eerste dagen kwamen al meer dan 500 bezoekers langs
WAREGEM: Achtse Fietsfeest Leiestreek succes in Waregem
Johan Depoorter uit Beveren-Leie wint hoofdprijs geschonken door Toerisme Leiestreek.
Zondag 3 juli organiseerden Toerisme Leiestreek, PASAR en de steden en gemeenten van de Leiestreek reeds voor de achtste keer het Fietsfeest Leiestreek. Een evenement dat ondertussen bij de recreatieve fietser bekend is als een heuse klassieker.
In Waregem Ook in Waregem was je als fietser niet de enige die de zomervakantie op een gezonde en ontspannen manier wou inzetten. In totaal werden er die dag 4 800 fietsers geteld langsheen het Fietsnetwerk Leiestreek. De zon hield hen de hele dag gezelschap!
Vanaf OC t Gaverke in Waregem startten maar liefst 1 150 fietsers. Ter plaatse kon je jouw fiets laten graveren, leefden de kinderen zich uit op het springkasteel. Tussen 16.00u. en 18.00u. zorgde The Almost Swinging JazzBand voor de nodige sfeer. En wie dorst of honger had, kon terecht aan de bar of hot-dog stand, uitgebaat door Veloods.
Elke deelnemer ontving als gadget twee reflecterende armbanden. Als afsluiter van het Fietsfeest werd op iedere startplaats een tombola georganiseerd voor die deelnemers die de nodige stempels onderweg hadden verzameld. In Waregem won de heer Johan Depoorter uit Beveren-Leie de hoofdprijs: een stadsfiets geschonken door Toerisme Leiestreek. Afspraak volgend jaar op zondag 24 juni!
De multiculturele samenleving is een feit. Ook in onze stad. In Waregem wonen 94 nationaliteiten en circa 6% van de Waregemse populatie is van vreemde afkomst. De aanwezigheid van andere culturen leidt tot een verrijking voor onze samenleving. Het zorgt soms ook voor spanningen en problemen. De multiculturele samenleving creëert uitdagingen op allerlei terrein.
Oprichting Integratiedienst Het Waregems stadsbestuur wil niet passief toezien op deze uitdagingen. Integendeel, het stadsbestuur is van oordeel dat het een actieve rol te spelen heeft in de organisatie van deze multiculturele samenleving. Om dit te verwezenlijken werd een aanvraagdossier ingediend bij de Vlaamse Regering om een integratiedienst op te richten in Waregem.
Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft op 23 maart 2011 officieel meegedeeld dat het aanvraagdossier voor de erkenning van een integratiedienst, dat de stad Waregem indiende, voldoet aan de bepalingen van het decreet betreffende het Vlaamse integratiebeleid en daarom in aanmerking komt voor de erkenning van een lokale integratiedienst. Op 29 juni 2011 kreeg stad Waregem de definitieve erkenning. Naast Oostende, Roeselare en Kortrijk is Waregem de vierde West-Vlaamse stad met een erkende integratiedienst (Brugge heeft een diversiteitdienst) en de 41ste Vlaamse stad met een integratiedienst (waarvan nog drie steden met een niet-erkende integratiedienst).
De stad Waregem krijgt voor 2011 een subsidie van 47.576,25 euro of 9/12e (april tot december) van het forfaitaire subsidiebedrag van 63.435 euro voor een volledig jaar werking in 2011. In 2012, 2013 en 2014 wordt het forfaitaire jaarbedrag van 63.435 euro herberekend conform het besluit van 15 juli 2002. De stad Waregem staat in voor 1/3 van totale kost nodig voor de uitvoering van het integratiebeleid.
Integratiebeleidsplan De integratiedienst is gevestigd in de dienst internationale samenwerking. De dienst heeft tot taak om op een systematische manier het beleidsplan uit te voeren en hefbomen te ontwikkelen die een harmonieuze samenleving bevorderen o.a. via de uitvoering van een integratiebeleidplan (http://www.waregem.be/over-waregem/beleidsinfo/beleidsplannen).
Het beleidsplan 2011-2013 werd opgemaakt in nauwe betrokkenheid met alle relevante actoren en stadsdiensten, en in overleg met de migrantengemeenschappen. Het plan probeert via concrete acties antwoorden te formuleren op alle aspecten die vandaag het harmonieus samenleven, wederzijds respect tussen verschillende culturen en gelijkheid van kansen voor een volwaardig burgerschap voor eenieder bemoeilijken.
Prioriteiten binnen het beleidsplan zijn o.a. verzekering inburgering van nieuwkomers en het stimuleren van taalonderricht. Acties situeren zich zowel op het sociaal-culturele als het sportbeleid, het creëren van tewerkstellingskansen voor eenieder als het garanderen van een sociale mix in huisvesting. Ook door een kwalitatieve dienstverlening aan de hele Waregemse bevolking, met specifieke aandacht voor etnisch-culturele minderheden, wordt een betere integratie nagestreefd.
Stad Waregem kiest voor goed samenleven tussen multiculturele Waregemnaren !
Op Diafaan 5 tonen 35 glaskunstenaars hedendaags vrijstaand werk waarbij de grote diversiteit aan uitdrukkingsvormen van glas opvalt. Eén van hen is Nathalie Pontegnies die met haar "ombre-toren" deelneemt en op 20 en 21 juli zelf zal aanwezig zijn.
De kunstwerken van de verschillende kunstenaars staan opgesteld in kerk en conventen waar ze contrasteren met de neogotische architectuur en interieurafwerking. Ook in openlucht hebben de kunstenaars de gelegenheid om werk op te stellen: in de tuinen van de conventen en de pleinen voor en naast de kerk.
De tentoonstelling gaat door in het Sint-Elisabethbegijnhof te Sint-Amandsberg en is gratis te bezoeken van 16 t/m 24 en op 30 en 31 juli, van 13.00 tot 18.00 uur. Tijdens dit evenement zijn de locaties uitzonderlijk toegankelijk voor het publiek.