Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Op 28 september ontvingen Marcel en Martha Decavel-Debaere een afvaardiging van het stadsbestuur. Dit naar aanleiding van hun huwelijksverjaardag die dag op dag 65 jaar geleden voltrokken werd in het gemeentehuis van Beveren-Leie.
In 1942 kenden we een strenge winter. Op een avond waren Martha en ik aan café Sint-Jan. We amuseerden ons daar met de ijsslee en toen is alles begonnen, zegt Marcel.
Beiden zijn rasechte, geboren en getogen, Bevernaars. Marcel werd geboren op 19 oktober 1924, in een gezin met 4 kinderen: 2 jongens en 2 meisjes. Martha op 8 juni 1925 in een gezin met 4 meisjes. Beiden liepen ook school in Beveren. Martha tot haar 14de in de meisjesschool langs de Grote Heerweg en Marcel in de jongensschool langs de Schoolstraat. Nadat Marcel zijn lagere schooljaren doorlopen had volgde hij nog een jaar handel aan het Heilig-Hartcollege in Waregem.
Hij ging aan de slag bij de vlassers Roger Declerck en Edmond Jonckheere en eindigde zijn actieve loopbaan als bediende bij toenmalig burgemeester Christiaens om in 1981 met welverdiend brugpensioen te gaan. Martha begon haar loopbaan als bobijnster in de textielfirma Van Marcke in Beveren-Leie. Ze was er werkzaam tot in 1954 en runde daarna nog 7 jaar haar kruidenierszaak langs de Sprietestraat.
Aan hobbys was er in huize Decavel-Debaere geen gebrek. Nadat Martha haar kruidenierszaak had stopgezet vulde ze haar vrije tijd met knutselen. Daarvoor volgde ze wekelijks les op donderdagnamiddag in het instituut O.-L.-Vrouw van Bijstand te Kortrijk. Soms trok ik naar Brugge om mijn materialen te halen, zegt Martha. Enkele van haar creaties sieren nu nog hun woonst.
Marcel vond zijn hobby in de sport. Van 1951 tot 1954 organiseerde hij boksmatchen die betwist werden boven de oude gemeenteschool. Marcel is echter een begrip geworden door zijn liefde voor de wielersport. Zo was hij 40 jaar de drijvende kracht achter de wielerclub Sport na Arbeid, waar hij in 1957 begon als seingever. Dan werd hij bestuurslid en secretaris penningmeester. Toen hij er in 1999 mee stopte, ging ook de Grote prijs André Defoort voor eliterenners ter ziele. Daarnaast is Marcel alom bekend om zijn legendarische verzameling over wielersport. Met zijn archief dat een hele kamer in beslag neemt en waar hij al 70 jaar aan bouwt, kwam hij al 7 keer op TV. Hij schreef ook 15 jaar artikels over de Flandriens in de lokale Missiepost en hij was ook nog evenlang wijkmeester van KBG. Zijn vele activiteiten over de wielersport werden bekroond toen hij in 1986 gelauwerd werd in Groot-Waregem als 'Sportfiguur van het jaar'.
Nu zijn hun hobbys vooral lezen, TV kijken en het ontvangen van heel wat bezoekers. Daarnaast kookt Martha ook graag, maar ook eens uit eten gaan kan hen bekoren. 2011 is een jaar om in te kaderen, we zijn 65 jaar getrouwd, 50 jaar geleden konden we onze woonst betrekken en ik ben 30 jaar met pensioen, sluit Marcel.
Reacties op bericht (0)
Mooie, mooie Leie (Ode aan Beveren-Leie) door Steffen Ron