Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Dit jaar start de Hallebevaart voor de 30ste maal vanuit Beveren-Leie. Reden genoeg dus om dat even te benadrukken. Dat gebeurde op zaterdag 25 februari. Bedevaarders, sympathisanten en bestuur kwamen samen om 17.00 uur voor de eucharistieviering in de kerk van Sint-Eloois-Vijve. Daarna werden ze ontvangen op het gemeentehuis te Beveren-Leie waar even teruggeblikt werd op de afgelopen jaren en daarop mocht een toost niet ontbreken. De avond werd verdergezet met een feestmaal in 'De Hoop' te Waregem.
Beverse Weetjes volgde de bedevaarders in 2008, voor een terugblik klik hier.
Op de foto de vier bestuursleden, v.l.n.r. Dirk Lobbens, Eddy Devos, Antoon Vantieghem en Dirk Follens op het zilveren jubileum van de Hallebedevaarders
Het prille begin In Beveren-Leie begon het allemaal met Eddy Devos uit Ter Weerst die samen met zijn tweelingbroer met de groep van Heestert in 1982 te voet naar Halle was geweest. Het jaar dat daarop volgde, zocht Eddy een delegatie om vanuit Beveren-Leie te kunnen vertrekken. Hij had gehoord dat Dirk Lobbens, eveneens uit Ter Weerst, al enkele keren te voet naar Halle was getrokken met de groep van Oostrozebeke en een paar maal met deze van Bavikhove. Eddy is toen even gaan informeren of Dirk het zou zien zitten om vanuit Beveren te vertrekken en zo is alles eigenlijk begonnen.
De vlag Vooraleer naar Halle te vertrekken hadden Eddy en Dirk ook graag een eigen vlag gehad. Etienne Ducatteeuw ontwierp het schild, daarin is het schild van Beveren-Leie, de Zwarte Madonna, de kanonballen en een paar stapschoenen verwerkt. Met dat ontwerp trok het duo naar de firma Waelkens. De vlag, de daarbij horende vlaggestok en het opbergkoffertje kosten toen iets meer dan 12.000 oude Belgische franken. Maar ja, er was geen geld om dit te bekostigen, dus Eddy en Dirk betaalden elk de helft. Dankzij de giften die ze hier en daar kregen, konden ze na enkele jaren hun investering recupereren.
Te voet naar Halle Samen met Marleen Sablain zijn ze uiteindelijk met zn drieën voor het eerst naar Halle vertrokken. Na een gebed aan het kapelletje in de Driesstraat werd het drietal naar Heestert gebracht om vandaaruit te voet te vertrekken onder de vlag Hallebedevaart Beveren-Leie.
In 1984 waren er al 11 bedevaarders en sindsdien vertrekken de Beverse bedevaarders steevast te voet van aan het kapelletje in de Driesstraat voor een tocht van 82 km. Onderweg smelten ze samen met Deerlijk en Vichte en in Leupegem, de eerste halte na 27 km, sluiten Heerstert en Anzegem aan.
Vanuit Leupegem vertrekt de voltallige groep met meer dan 100 bedevaarders op weg naar de volgende halte in Nederbrakel na 14 km. Dan gaat het naar Ophasselt (9 km), naar Meerbeke (11 km) en de laatste halte is in Pepingen (15 km). Van Pepingen resten nog 6 km tot aan de Basiliek in Halle.
Ondertussen kregen Eddy en Dirk ook twee bestuursleden bij. Dirk Follens, die in 1984 de eerste maal meestapte, vervoegde het bestuur in 1985. En Antoon Vantieghem, die al vele jaren trouw medewerker was, kwam in 1996 het bestuur versterken.
In 1985 werd ook Pierre Vandermeulen vast medewerker. Ieder jaar bouwden Pierre en zijn vrouw hun schoolbus om. Er werd een ruimte voorzien voor het draagbare toilet, een ligbank voor diegenen die het onderweg eventjes lastig kregen en er was ruimte voor de proviand. 20 jaar lang reed Pierre vrijwillig en kosteloos met de groep mee. Het bestuur is Pierre en zijn vrouw Alice Debraeve er dan ook enorm dankbaar voor.
Gedurende de eerste 25 jaar zijn er 146 verschillende bedevaarders vanuit Beveren vertrokken, samen goed voor 513 boetetochten. Op vandaag zijn dat ruim 150 bedevaarders goed voor zo'n kleine 600 tochten naar Halle.
Jaarlijkse dankviering traditiegetrouw komen de bedevaarders in het weekend van moederdag terug samen voor de dankviering. Vroeger ging deze door in de Sint-Jan de Doperkerk. Vorig jaar in de kerk van Sint-Eloois-Vijve (kwestie van uur). Daarna zijn ze welkom in het Sint-Janszaaltje voor een hapje en een drankje (vroeger koekenboterhammen) en kunnen ze nog napraten over de voorbije bedevaart. En ja, sommigen smeden dan al plannen voor de volgende tocht die dit jaar op 4 en 5 mei doorgaat.
Reacties op bericht (0)
Mooie, mooie Leie (Ode aan Beveren-Leie) door Steffen Ron