Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Kerkenplan Waregem en deelgemeenten
Tijdens een persmoment in de dekenij te Waregem werd op 10 oktober het kerkenplan van Groot-Waregem uit de doeken gedaan.
Na een hele periode van geruchten en gerommel is er nu duidelijkheid over de toekomst van de parochies en de kerken van Groot-Waregem. Alle huidige kerken in Waregem en deelgemeenten blijven bestaan.
Besparen
Het decreet van minister Bourgeois vraagt om te besparen. Onze stad en ook onze kerk willen hier werk van maken. Concreet betekent dit dat de budgetten waar de kerkfabrieken tot nu toe kon op rekenen beperkter zullen worden. De koek die overblijft na de serieuze besparingen blijft te verdelen over de 7 kerkfabrieken van Groot-Waregem. (In 2012 gaf stad Waregem meer dan 330.000 uit euro uit aan de 7 kerkengebouwen).
Binnen de huidige federatie Waregem zijn dit de Decanale Sint-Amandus- en Blasiuskerk, de Sint Hubertuskapel (De jager), de Heilige Familie kerk (Gaverke), de Sint Margarethakerk (Nieuwenhove), de Sint Jozefskerk (Biest) en daarbij de drie parochiekerken van de huidige federatie Leiekant: de Sint-Martinuskerk (Desselgem), de Sint-Jan de Doperkerk (Beveren- Leie) en Sint-Eligiuskerk (Sint Eloois Vijve).
Waar er in aanvang gedacht werd om de Sint Jozefskerk te onttrekken aan de eredienst, veranderde dit de plannen. In overleg met het bisdom, het kerkbestuur van de Sint Jozefskerk (de Biest) en de federale stuurgroep werd beslist om de Sint-Michielsbeweging een onderdak te geven in de Sint Jozefskerk, en dus toch deze kerk te behouden in de pastorale. Deze gemeenschap, die reeds 13 jaar actief is in Waregem, was tot nu toe te gast in de kapel van de Karmel. Aangezien er binnen aanzienlijke tijd op die site bouwwerken starten vanuit het ziekenhuis Onze Lieve Vrouw van Lourdes, keek de beweging uit naar een ander onderkomen. Verder besparen is de boodschap. Zo zullen tegen eind 2015 de 4 Waregemse kerken fusioneren tot één parochie met één priester.
Waarom een kerkenplan
Omstreeks 1950 kon nog uitgegaan worden dat vrijwel 100% naar de kerk ging. In 1976, ging nog een derde van de Vlamingen wekelijks naar de parochiekerk. Op vandaag gaan ongeveer 250.000 Vlamingen of 5% van de bevolking wekelijks naar de parochiekerk. Dertig procent van de burgerlijke huwelijken worden gevolgd door een plechtigheid in de kerk. Op te merken valt dat dit aantal aan burgerlijke huwelijken ook daalt. Nog gemiddeld 70% van de begrafenissen vinden plaats in een parochiekerk.
Verder moeten wij vaststellen dat het aantal priesters daalt terwijl hun gemiddelde leeftijd steeds stijgt. Het aantal priesterroepingen is onvoldoende om te kunnen voorzien in de vervanging van de priesters die door leeftijd of ziekte wegvallen. Door de gestage en manifeste afname van de kerkpraktijk worden een aantal parochiekerken minder of niet meer gebruikt voor hun religieuze functie. Vele kerken blijven bovendien voor het grote publiek grotendeels gesloten of zijn alleen open tijdens de eredienst of andere religieuze plechtigheden. Deze situatie is des te problematischer wanneer de desbetreffende parochiekerk een te betwisten of geringe cultuurhistorische en/of landschappelijke of stedenbouwkundige waarde heeft.
Bezetting van de kerken in Groot-Waregem Op piekmomenten
De laatste officiële telling werd uitgevoerd op Kerstmis 2012. Hieruit blijkt een gemiddelde praxis van 8%. Op gewone zondagen Op 35718 inwoners in Groot-Waregem gaan nog wekelijks 2185,01 gelovigen naar de kerk of 6,12 %.
Waregem: HH. Amandus en Blasius + annexe op 12361 inwoners, 603,71 aanwezigen.
Waregem: Heilige Familie (Gaverke) op 4696 inwoners, 248,23 aanwezigen.
Waregem: St.Margareta (Nieuwenhove) op 2693 inwoners 362,83 aanwezigen.
Waregem: St.Jozef (Biest) op 2173 inwoners 181,05 aanwezigen.
Sint-Eloois-Vijve: Sint-Eligius op 3428 inwoners, 214,36 aanwezigen. Beveren-Leie: Sint-Jan de Doper op 5419 inwoners, 283,42 aanwezigen.
Desselgem: Sint-Martinus op 4948 inwoners, 291,41 aanwezigen.
Reacties op bericht (0)
Mooie, mooie Leie (Ode aan Beveren-Leie) door Steffen Ron