West-Vlaams bedrijf uit Beveren-Leie vindt oplossing voor fosfaatprobleem Hafinox uit Beveren-Leie levert inox reactoren aan NuReSys om fosfaatprobleem aan te pakken. Verwacht wordt dat Europa de Europese lidstaten zal verplichten om tegen 2030 van de nationale behoefte 20 à 30% fosfaat terug te winnen. Nuresys heeft de oplossing om fosfaat te recupereren uit afvalwater en waterstromen. Hafinox levert voor een project in Appeldoorn - Nederland al het inox materiaal aan, volledig volgens het opgelegde lasproces en met de nodige CE certificaten.
Giftige algenplaag
Fosfaat tekort en overvloed Fosfaat is, net zoals petroleum, een eindige grondstof zonder dewelke leven niet mogelijk is. Fosfaat is een belangrijk ingrediënt voor kunstmeststoffen, die ervoor gezorgd hebben dat de wereldbevolking de laatste 150 jaar exponentieel kon groeien. Eens de fosfaatreserves uitgeput zijn wordt het problematisch om de wereldbevolking te voeden. In tegenstelling tot de al even eindige aardolie bestaan er geen alternatieven voor fosfaat, aangezien het hier gaat om een chemisch element. Om dit probleem aan te pakken wordt het hoog tijd om actie te ondernemen om fosfaat te recupereren. Zo bestaat er reeds een methode om fosfaat uit afvalwater te recupereren. Naast het feit dat we afstevenen op een fosfaattekort hebben vele bedrijven (bv. waterzuiveringsbedrijven) te kampen met een overvloed aan fosfaat, waarvan ze moeten vermijden dat dit in het oppervlaktewater zou terecht komen. Dit kan opgelost worden door ijzer of aluminium zouten toe te voegen, zodat de fosfaten neerslaan in het slib. Maar op deze manier zijn de fosfaten verloren en dit is een dure techniek. Fosfaat in oppervlaktewater is vooral afkomstig van huishoudelijk afvalwater en verliezen uit landbouwgronden. Te veel fosfaat in het oppervlaktewater kan leiden tot overmatige algengroei en zo de kwaliteit van het oppervlakte-water negatief be!nvloeden.
Fosfaat recupereren NuReSys kan 2 problemen, namelijk het fosfaat- en het verstoppings- probleem, in 1 keer oplossen door fosfaat te recupereren. Fosfaat kan men uit afvalwater terugwinnen onder de vorm van kristallen (= struviet). Het vormen van struviet is een chemisch proces dat de moleculen fosfaat, nitraat en magnesium gaat binden bij een juiste zuurtegraad. Wim Moerman van NuReSys verduidelijkt dat om de kristallen gemakkelijk uit het afvalwater terug te winnen, de zuurtegraad niet te hoog mag zijn, aangezien de 3 moleculen zich anders te snel gaan binden en de kristallen zeer klein zullen zijn waardoor we ze niet kunnen scheiden uit het afvalwater. Dit chemisch proces moet m.a.w. zeer nauwkeurig en gecontroleerd gebeuren.
NuReSys-proces Het NuReSysproces gebeurt in twee stappen. In de eerste reactor wordt de CO² verwijderd om de zuurtegraad (PH) op het gewenste peil te krijgen. In de tweede reactor wordt magnesiumchloride (MgCL²) toegevoegd, waarvan het Mg zich gaat binden met het aanwezige fosfaat (P) en nitraat (N) en zo struviet (magnesium-ammonium-fosfaat) vormt. Op deze wijze kan men struvietkorrels vormen die makkelijk te scheiden zijn van het afvalwater. Het afvalwater is hierdoor vrij van fosfaat. Dat fosfaat kan gerecupereerd en terug verkocht worden als meststof voor de landbouw.
Hafinox helpt het fosfaatprobleem te bestrijden NuReSys heeft samen met Hafibo voor de klant GMB-Imtech de NuReSys-P Struviet installatie in Apeldoorn gebouwd. De Combinatie GMB-Imtech heeft voor het Waterschap Vallei en Veluwe het werk aangenomen voor de Optimalisatie Sliblijn RWZI Apeldoorn. Het verwijderen én terugwinnen van het fosfaat uit het uitgegist slib maakt deel uit van deze opdracht. Na intensief constructief overleg met GMB-Imtech, Witteveen+Bos en de Opdrachtgever heeft NuReSys een opstelling voorgesteld die aan de technische eisen voldoet en ook financieel haalbaar is. Hiervoor vond ook een bezoek aan Hafibo plaats voor een kennismaking. Na voorstelling van de werkwijze, de productieruimtes, het tekenbureau, de veiligheidsnormen , de certificeringen enz. werd Hafibo aanvaard als volwaardige en betrouwbare partner voor de concrete bouw van de installatie. Hafinox produceert en monteert voor GMB-Imtech de inox reactor met een hoogte van 8 meter en binnendiameter van 3.2m, de settler met een hoogte van 3.8m en de stripper van 7.5m hoogte. Rond deze reactor, settler en stripper werden ook ladders, platformen, buisleidingen en roosterpaden voorzien. Al het laswerk werd uitgevoerd volgens het lasprocédé EN3834-2. Op alle aangeboden piping is in de Hafibo werkplaatsen een penetrant test uitgevoerd volgens de EN473-2 in het bijzijn van gecertificeerde controleurs. Als oppervlaktebehandeling werd het inox ontvet, gebeitst en natuurlijk gepassiveerd. Hafinox heeft deze installatie gemaakt en geleverd met een CE markering. De nominale doorvoer van de installatie is 73m³ per uur terwijl pieken tot 140m³ per uur met vol rendement kunnen worden opgevangen. De installatie is berekend om een percentage van 85% van het aanwezige PO4-P terug te winnen. Zo zal jaarlijks 950 ton struviet geproduceerd worden die door NuReSys in de markt zal gezet worden. De installatie moet na de zomervakantie opgestart worden en zal in het vierde kwartaal 2014 operationeel zijn.
Samenwerking tussen NuReSys en Hafibo “De samenwerking met Hafibo is zeer positief verlopen. Hafibo heeft een positieve invloed gehad op het volledige project. De combinatie van tekenbureau, projectleiding, productieruimtes, productiekennis, goed opgeleide medewerkers en materialenkennis zorgden voor een toegevoegde waarde” aldus Carl Dewaele van NuReSys. Meer weten over Hafibo klik hier.
|