Missiebond Beveren-Leie viert zilveren jubileum één jaar na datum Zondag 21 april 1991 viert Beveren-Leie een merkwaardig jubileum: een kwarteeuw Missiebond. Maar er is nog meer merkwaardigs aan die Beverse missiebond: 450 mensen zijn geabonneerd op het tweemaandelijks tijdschrift, de Missiepost. "Een unicum is wellicht ook dat de Beverse missiebond zich niet alleen bekommert om de vijf eigen missionarissen - waaronder aartsbisschop Jan Schotte - maar evengoed om een aantal 'aangenomen' zendelingen, verspreid over de vijf continenten", vertelde ondervoorzitter Jan Meersman, sinds 20 jaar verantwoordelijke uitgever en sinds 5 jaar hoofdredacteur van de Missiepost. Eigenlijk werd de Beverse Missiebond op 22 april 1965 gesticht, ten huize van de toenmalige medepastoor, e.h. Michiel Gheeraert. De viering die verleden jaar was gepland - evengoed met mgr. Schotte als eregast- diende in allerijl te worden afgelast door het overlijden van pastoor Baert.
Uitnodiging 1990, bidprentje E.H Antoon Baert, uitnodiging 1991
Missiepost Om het beoogde contact met de missionarissen levendig te houden, werd vanaf de stichting een blad gedrukt. "Oorspronkelijk bestond de inhoud uit een persoonlijke brief, geschreven door een lid van de bond, uittreksels- uit brieven van zendelingen en een historische bijdrage", weet verslaggever Gilbert Vanderhauwaert, die grasduinde in de geschiedenis van de Missiebond. Tot einde 1976 werd het contactblad gratis toegestuurd aan de gegadigden, alleen een vrijwillige bijdrage was welkom. De oplage bedroeg toen 500. "Nadien werd een abonnementsactie opgestart. Het eerste jaar werden er 375 mensen ingeschreven voor een bedrag van 108.000 fr,", aldus Jan Meersman.
"Met de medewerking van de heemkundige kring werd de uitgave van de Missiepost aantrekkelijker gemaakt. Om diverse redenen kwam er in 1987 een einde aan de samenwerking met de heemkundige kring. Het was in Beveren-Leie een goede gewoonte wanneer een missionaris met verlof kwam een Vlaamse kermis te organiseren", aldus de ondervoorzitter. "Met de stichting van de Missiebond werd besloten die feesten tweejaarlijks te organiseren ten bate van al de aangenomen missionarissen. Zo vielen missionarissen die nooit of bijna nooit verlof namen, niet meer uit de financiële boot. Enkele jaren terug werd om organisatorische redenen overgeschakeld op een jaarlijks Breugelmaal, in Beveren bekend als 'de kaasavond'.
Mooi feestprogramma Zondag 21 april 1991 viert Beveren-Leie het zilveren jubileum van de Missiebond. Momenteel is Jacques Callens voorzitter en het bestuur telt een tiental leden. Eregasten op het feest zijn, naast mgr. Jan Schotte, de missionarissen die zich vrij kunnen maken. Van de mensen die er vanaf het eerste uur bij waren, zijn er maar twee meer actief: de twee "van Spriete", Robert Meersman en André Lavens. Het kan niet anders of ze zullen beiden in de bloemetjes worden gezet. Aan zuster Clemence zal posthuum het gulden ereteken van St.-Donatianus worden verleend. Ze was een kwarteeuw bestuurslid van de jubilerende bond en ruim 50 jaar kloosterzuster.
Om 10u30 wordt de viering ingezet met een plechtig geconcelebreerde eucharistieviering waarin aartsbisschop en rechterhand van de paus, Jan Schotte, zal voorgaan. Hij wordt bijgestaan door een tiental priesters, w.o. deken André Vannecke, Omer Tanghe, pastoor-emeritus Arthur De Pourcq, e.h. Gillioen en pastoor Luc Suys. De viering wordt opgeluisterd door de St.- Gregoriuszanggilde. Omstreeks het middaguur verplaatst het hele gezelschap zich naar meer profaner oorden in de St.-Jansstraat 149. "Daar bij de missiebond elke frank naar de missionarissen gaat, ligt het voor de hand dat elke genodigde zijn bijdrage in de kosten betaalt", aldus. ondervoorzitter Jan Meersman. Wie de receptie wil meemaken, betaalt 200 fr. ; voor receptie én feestmaal 1000 fr. Dat er op het menu ook "Schotse" zalm wordt geserveerd zal wel toeval zijn zeker. (S.O.) Bron: Uit krantenknipsel van woensdag 3 april 1991,samen met foto's gekregen van wijlen zuster Paula Callewaert.
|