Schoolfeest in de Vrije Basisschool Beveren-Leie Op zondag 24 april stond het schoolfeest op het programma in de vrije basisschool. Ondanks het minder goede weer liep de speelplaats afgeladen vol met ouders, grootouders, sympathisanten…. De werkgroep, bestaande uit juf Miet Devriese, juf Laura Temmerman, juf Valerie Vervaecke en meester Tom Decoster, koos dit jaar voor het thema ‘Onze school… een mooi verhaal’. Tussen de optredens van alle klassen zou het verhaal vanaf het ontstaan van de school in 1789 tot op heden verteld worden. Doch het weer besliste daar anders over en het verhaal werd geschrapt, in de hoop dat de optredens droog zouden kunnen verlopen. Een hagelbui strooide echter toch nog roet in het eten, maar daarna konden alle klassen hun ding doen en werd het alsnog een schitterend schoolfeest. Wij geven alvast na elk filmpje een stukje van het verhaal van de school mee. *Zoals afgesproken werden de foto's van het schoolfeest dinsdagvoormiddag 26/4 op school afgegeven en verwijzen we naar het album van school!!!
Onze school een mooi verhaal…. *De Vrije Meisjesschool te Beveren-Leie ontstond in 1789. In 1789 dringt de E.H. Deken VANDEPUTTE uit KORTRIJK er op aan een katholieke school te bouwen. Door Pastoor CRUPELANT en zijn opvolger E.H. PLATEVOET, wordt een geldinzameling begonnen. In 1881 wordt een overeenkomst gesloten tussen het comiteit en de Zusters Religieuzen uit LENDELEDE en Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Deze kunnen beschikken over een woonhuis, twee klaslokalen en aanpalende hof in de Grote Heerweg. *In 1884 werd de Vrije Meisjesschool bestuurd door Eerwaarde Moeder Valentine, die in 1885 opgevolgd werd door E. Moeder Gabriëlle. Toen telde de school 92 leerlingen.
*In 1908 komt aan het bestuur: Eerwaarde Moeder Stanislas, (nvdr foto uit 1936 van Zr Stanislas) die dichter bij het huidige BEVEREN staat. 45 jaar lang heeft zij midden van haar volk geleefd. Zij is het feitelijk, die BEVEREN tot een der schoonste en bloeiendste huizen van de religieuze gemeenschap heeft gemaakt. Heel vlug groeide de bevolking aan. Ze verdubbelde in dertig jaar. Niet te verwonderen dat de klassen als paddestoelen uit de grond rezen… In 1908 zijn er te BEVEREN 7 lagere en 4 bewaarklassen. We denken steeds dankbaar terug aan de noeste arbeid en aan het sublieme opvoederswerk van heel de toegewijde kloostergemeenschap die BEVEREN groter en schoner hebben gemaakt. Na de oorlog van 1940 – 1945 heeft het centrum van BEVEREN-LEIE zich verlegd naar het midden van de gemeente. Zo moest er ook naar uitgezien worden om in het centrum te starten met een nieuwe school. De bedoeling was in het centrum een zeer groot stuk grond te kopen waar alles onder hetzelfde dak kon ondergebracht worden. Er zou grond aangekocht worden waar nu het Staatsdomein is. In die tijd werkten de kloosterlingen nog aan 50 %. De prijs van bovenvernoemde grond lag toen zo hoog dat de kloostergemeenschap er niet mee kon instemmen. Vadertje staat zat er blijkbaar warmer in en natuurlijk… Het was ook de periode waar de scholen in de talrijke bijhuizen van de kloostergemeenschap aan uitbreiding toe waren, en elk moest een stukje van de koek krijgen. Dan maar verder uitgekeken om een stuk grond te bemachtigen en gelukkig werd er één gevonden maar niet zo groot als bovenvernoemde. Zo kwam men tot het oprichten van een tweede vestigingsplaats en wel in de Koning Albertstraat. Dit gebeurde in 1954. Om te starten werden 4 klassen gebouwd door de Bouworde.
*In die tijd konden de scholen beroep doen op deze mensen. Zr. Suzanne zaliger gaf er les aan de kleuters, terwijl mevr. Clara DEBAERE het eerste leerjaar voor haar rekening nam. Zo begon het, maar het leerlingenaantal groeide en zo moest er uitgekeken worden naar nieuwe lokalen. In 1958 werd de school uitgebreid door het bouwen van 4 lokalen voor de lagere afdeling met overdekte speelplaats en bureel die toen dienst deed als eetzaaltje. *In 1967 werden terug 4 klassen gebouwd waar de kleuters in 1968 hun intrek konden nemen. Vanaf 1968 werd de school in de Koning Albertstraat HOOFDSCHOOL met administratieve zetel. In 1978 werd de polyvalente zaal en een aanpalende klas er aan toegevoegd. *In 1998 werd de zolder van het voorste gebouw omgevormd tot 3 prachtige lokalen waar 4de, 5de en 6e leerjaar hun vaste stek hebben. In 1999 werd de voortuin in de Koning Albertstraat opnieuw aangelegd. *In het jaar 2000 werd de school in erfpacht gegeven zodat er werken met staatssubsidie kunnen uitgevoerd worden. In 2000 werd het Chiro-heem omgevormd. Een peuterklas en een sanitair blok kwamen in die lokalen. Een nieuwe leraarskamer werd er ingericht en een toilet voor de leerkrachten.
De school ondergaat een grote verandering. Na raadpleging van de ouders en ook gezien het dalend aantal leerlingen wordt beslist om de vestiging in de Grote Heerweg te sluiten (nvdr op 8 mei 2006 werd begonnen met de sloop van de oude meisjesschool aan de Grote Heerweg). Trouwens, de kosten om het gebouw volledig aangepast te maken aan de nieuwe normen zouden te veel zijn. Ondertussen werd in samenwerking met het oudercomité een volledige nieuwe fietsstalling gemaakt en kreeg de refter een opknapbeurt. *In 2001 werden de ramen van het lager volledig vernieuwd en kreeg de dakbedekking van de kleuterafdeling na isolatie een nieuwe laag asfalt. In 2002 werd in de overdekte speelplaats een nieuwe klas ingericht. Er kwam een nieuwe dakbedekking voor de turnzaal en voor de lagere afdeling. Tevens krijgen de kleuterklassen nieuwe ramen met dubbel glas. In 2004 werd de elektriciteit in het kleutergebouw helemaal vernieuwd en werden alle klassen en gang geschilderd. In 2006 werd voor de refter volledig nieuw materiaal aangeschaft. Van vorken, messen tot drinkbekers. Tevens werden de laatste klassen voorzien van nieuwe lessenaars en stoelen. Een zekere uniformiteit wordt nu bereikt. Op de kleuterspeelplaats werden nieuwe speeltuigen geplaatst.
*In 2007 werd de eetzaal opnieuw opgeknapt, tevens werd volledig nieuw meubilair aangeschaft. De toelating om de speelplaats te renoveren werd officieel meegedeeld. De actualisatie van het dossier (ingediend in 2000) wordt aangevat en tot de uitvoering van de werken wordt gewacht tot de papiermolen zijn werk gedaan heeft. In 2008 wordt dan eindelijk gestart met de renovatie van de speelplaats (nvdr foto van de oude speelplaats). Aanleggen van groen, recuperatie van water, nieuwe riolering, nieuwe betegeling, plaatsen speeltuigen. In 2010 wordt een nieuwe stookketel geplaatst in de kleuterblok. In 2011 worden zonnepanelen geplaatst op de daken van de school. In 2012 wordt na breuk in de kleuterafdeling alle C.V.-leidingen vervangen. In 2013 wordt volledige nieuwe elektriciteit gelegd in blok A. Bureel directeur opgesmukt en een bestaande klas omgevormd tot secretariaat. Ook de digitale borden en herschilderen gang lager werden gerealiseerd. In 2014 worden alle ramen en buitendeuren van het voorgebouw vervangen door PVC en wordt overal dubbel glas geplaatst.
De geschiedenis van onze school konden jullie nu al horen. Wat de toekomst ons brengt blijft een verrassing, wel kunnen we zeggen… *dat wij een school willen zijn waar leerlingen graag naar school komen, waar leerlingen zich thuis voelen, *dat wij een school willen zijn waar alles nog eenvoudig verloopt, waar regels afspraken zijn en niet een last, *dat wij een school willen zijn waar leerlingen en leerkrachten zich correct gedragen, waar ruimte is voor vragen van leerlingen, en waar ook oplossingen mogelijk zijn, *dat wij een school willen zijn waar leerlingen een kwaliteitsopleiding krijgen, waar een eigentijdse aanpak de regel is, waar beslissingen over leerlingen altijd genomen worden met de toekomst van deze leerlingen voor ogen *dat wij een school willen zijn waar leerlingen niet alleen kennis maar ook levensvorming meekrijgen.
|