Evelien Deketele uit Beveren-Leie coördinator van pilootproject psychische zorg Evelien Deketele (33) is sinds kort door het bisdom Brugge aangesteld als halftijdse coördinator om in de regio Ieper-Diksmuide-Poperinge een netwerk van vrijwilligers uit te bouwen dat zich richt op spirituele en pastorale zorg aan huis bij mensen die het psychisch moeilijk hebben en kwetsbaar zijn. Het gaat om een pilootproject in onze provincie.
Evelien Deketele: “Het wordt een interessante uitdaging.” (Foto RSB)
Uitgangspunt zijn psychiatrische patiënten die na opname in een gespecialiseerd ziekenhuis weer thuis zijn en nood hebben aan begeleiding en gesprekken. In eerste instantie is daarvoor een ambulant team van deskundigen onder leiding van een arts verantwoordelijk. Daaraan gelinkt volgt de pastorale zorg waarvoor Evelien in haar regio nu verantwoordelijk is. Evelien Deketele: “Het bisdom wil het hiaat invullen en geestelijke gezondheidszorg blijven verstrekken binnen de ambulante, psychiatrische zorg. Ook op parochiaal vlak moet dat gebeuren. Vandaar dat er nood is aan een netwerk van vrijwilligerswerking. Welk doelpubliek? Mensen die begeleiding krijgen door het mobiele team acute zorg en langdurige zorg of mensen die begeleid worden door psychiatrische thuiszorg regio Ieper-Diksmuide-Poperinge, zij die beschut wonen en ook zij die nog geen opname hebben doorlopen maar psychisch kwetsbaar zijn en aansluiting zoeken in de parochie.”
Alle godsdiensten Evelien studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en specialiseerde zich in wereldgodsdiensten en in pastorale werking. Zij is geknipt voor de nieuwe functie die het bisdom in eerste instantie halftijds aanbiedt. “Het wordt een hele uitdaging, maar ook een interessante. Het bisdom Brugge is mijn werkgever. Vanaf 1 oktober begin ik eraan. Hoe en op welke manier? Ik laat alvast folders aanmaken waarin dit nieuwe initiatief binnen de betrokken regio wordt voorgesteld. Tegelijk moet ik ook vrijwilligers zoeken die mee de werking helpen uitbouwen.
Dat moet via de plaatselijke gemeenschappen verlopen. Daarnaast wil ik een uitgebreide database met naam, adres, telefoon en andere gegevens van ons doelpubliek of de zorgvragers. Binnen diezelfde regio zijn er ook gesprekken met de dekens van de decanaten.”
Belangrijk om weten is dat de zorgvragers om het even welke religieuze achtergrond mogen hebben. “De pastorale zorg is niet beperkt tot wie rooms-katholiek is”, klinkt het. “Het gaat over mensen met een psychisch problematische achtergrond die wij begeleiden, los van het team ambulante zorg. Over de hele lijn wordt er uiteraard met elkaar overlegd. Dat is nodig om het doelpubliek op de meest efficiënte wijze steun te bieden in moeilijke tijden.” (DJW) Verschenen op 2 september: Krant Van West-Vlaanderen- Het Wekelijks Nieuws - Editie Gaver
|