Beheerwerken Zavelput Beveren-Leie De beheerwerken rond de Zavelput is een feit. De komende zes jaar zal daar werk van gemaakt worden. De eerste zone is reeds achter de rug, enkel nog de kijkhut opknappen. Ieder jaar zal er dus een zone aangepakt worden, met een opfrissing van de zone van het vorige jaar.
Het is echter utopisch te denken dat Natuurpunt Waregem dit nog verder goed kan onderhouden. De enkele beheersactiviteiten met enkele vrijwilligers brengen geen zoden aan de dijk. In de toekomst moet Natuurpunt veeleer gezien worden als kennis-verstrekkend. De knowhow is aanwezig en moet ter beschikking gesteld worden, maar de effectieve uitvoering van grote werken moet door anderen gebeuren. Natuurpunt zal hier en daar ook effectief de handen uit de mouwen steken en dit eventueel in samenwerking met vrijwilligers...
Beheerplan: De Zavelput opsplitsen in 6 zones (werkvelden) en deze werken spreiden over 6 jaar (= tijdspanne van 1 legislatuur). Zone 1: - Kijkhut herstellen en in donkerbruin schilderen. - Het zich vanuit de kijkhut vrijwaren → Bomen kappen en/ of drastisch snoeien. - Herprofilering van de oevers zodat er een bredere moerasvegetatie kan ontstaan. Zone 2: - Vuilbak weghalen. - Het zicht vanop de zitbank vrijwaren zowel links, voor, als rechts → Bomen en struiken kappen en/ of drastisch snoeien. - Herstel van de dam zodat het waterniveau kan geregeld worden. - Wandelpad doorheen het bosje, net voorbij de dam, laten dichtgroeien. Zone 3: - Bomen en struiken kappen zodat o.a. vogels die de lijn van de Leie volgen, zicht hebben op de waterplas. - De schrale graszone (gelegen naast het wandelpad) 1x maaien + afvoeren → meer vlinders. Zone 4: - De verbossing van het wilgen-, berken- en elzenbroek terugdringen door kapping. - Herstel van de potentieel waardevolle moeraszone: unieke reliëf met ruggen en tussenliggende natte slenken Eventuele terugkeer van de Rietorchis, Moesdistel en Wintergroen. Zone 5: - Bomen en struiken kappen en/of drastisch snoeien. Zone 6: - Bomen en struiken kappen en/of drastisch snoeien. - Herprofilering van de oevers zodat er een bredere moerasvegetatie kan ontstaan. Allerlei *Het wandelpad zeker niet meer ophogen met versnipperde boomschors; deze schors zorgt voor een sterke verruiging van de randvegetatie en stimuleert de groei van brandnetels en braamstruiken. *Bij voorkeur de Zavelput leegpompen, vissen sorteren en enkele soorten overbrengen naar nabijgelegen visputten, het vuil opruimen en slibruiming uitvoeren. Daarna kan vanuit de vijver met behulp van een kraan een zone van 10m gemakkelijk aangepakt worden en kan er ook een herprofilering van de oevers gedaan worden. Daarna kan gestart worden met glashelder ‘vers’ water en het uitzetten van enkele snoeken. *Aan de hoeve Beaulieu: Het perceel dichtbij de straat is een reliëfrijk grasland die niet opgehoogd mag worden. Dit perceel leent zich goed voor het herstel van een bloemrijk hooiland in combinatie met een hoogstamboomgaard, wat ook nauw aansluit bij de cultuurhistorie van de hoeve. Ook het herstel van de walgracht is een must! Probleem met recreatie: Zwemmen, fietsen, bootje varen, zwerfvuil, bbq’s, enz… Veel meer (politie)controles uitvoeren of door verantwoordelijken beheerscommissie met beperkte bevoegdheid. Op 6 mei is een rondleiding voorzien met uitleg over de werkzaamheden en nog belangrijker waarom deze werken uitgevoerd worden!
Om de vorige bijdragen over de Zavelput te bekijken klik hier.
|