Op de agenda van de gemeenteraad van 3 november 2020 6 Site Beaulieu: goedkeuren marktbevraging en basisopties in het kader van een samenwerkingsovereenkomst Op maandag 18 juli 2016 vond de tweede zitdag van de openbare verkoop van het Goed te Beaulieu plaats. Het stadsbestuur heeft het hoogste bod uitgebracht en is bijgevolg nu eigenaar geworden van dit beschermd gebouw.
In dit videofragment (archief juli 2016) geeft schepen Rik Soens, hier samen op de foto met de huidige bewoner Ignace Pollet en schepen Pietro Iacopucci, uitleg over de plannen.(211)
Niet alleen is de erfgoedwaarde voor Waregem groot, er zijn zeker ook toeristische mogelijkheden op deze site. Dit niet in het minst door de nabijheid van een zeer belangrijke groene long gevormd door de Trakel, de Zavelput en de begraafplaats, en uiteraard ook de ligging vlakbij de Leie-oever. Door de historische en sociaal-culturele waarde zijn de hoeve en de aanpalende percelen sedert 20 december 2011 beschermd als monument. Dit betekent dat het goed in de toekomst in elk geval integraal intact moet bewaard blijven, zonder ingrijpende wijzigingen. Het stadsbestuur zal nu verder stappen ondernemen om het Goed te Beaulieu te ontwikkelen naar een nieuwe parel op de kroon van ons Waregems erfgoedpatrimonium.
Op de agenda van 3 november 2020 De site Beaulieu heeft omwille van zijn ligging langs de Leie heel wat recreatieve potenties. Niet alleen het landschap, maar ook de ligging t.o.v. belangrijke bevolkingsconcentraties (Menen, Wevelgem, Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Waregem, …) bieden mogelijkheden om deze site en de ruimere omgeving te laten uitgroeien tot een belangrijk recreatief gebied. Volgens de bestendige deputatie in 2003 zijn de grootste troeven de omvang (+- 80 ha), de toegankelijkheid van het gebied, de nabijheid van het stedelijk gebied en de vele potenties op toeristisch en cultureel vlak.
Met betrekking tot de site Beaulieu is het de bedoeling dat een aantal locaties een toegankelijk karakter krijgen waarbij de identiteit van de Leievallei primeert. Hierdoor moet de attractiviteit van de Leievallei als groene as en als recreatieve ruimte verhogen binnen het concept van duurzame recreatie. De aanwezigheid van de Zavelputten, de Leieboorden en de waterzuiveringsinstallatie zijn een opportuniteit
De stad wil de zachte recreatie op en rond de site Beaulieu verhogen en een economisch verhaal met een sociale insteek eraan koppelen. De site leent zich goed tot een combinatie van: - Bewoning - Landbouw - Groen - Cultuur - Toerisme (fietsen) - Horeca (traag café) - Educatie Wat we voor ogen hebben is niet zozeer een zorgboerderij (dat is meer een boer die mensen hem laat helpen bij zijn normale activiteiten), maar een project waarbij een bijzondere site gebruikt wordt voor een zorgfunctie (wonen, dagbeleving, werken) voor mensen met een beperking, gecombineerd met een publieke functie. Er wordt daarom gedacht aan de uitbouw van de site in samenwerking met een instelling voor personen met een handicap. Zij kunnen instaan voor: - Ondersteuningsfunctie - Woonondersteuning - Arbeidsmatige ondersteuning - Aanbod publieksactiviteiten
Het is de bedoeling dat 1 actor het beheer van de ganse site in handen neemt, maar daarbij zorgt voor een netwerk (waarbij lokale verankering zeer belangrijk is) en de ontwikkeling voor recreatieve publieksfuncties. Als er voldoende functies voorzien worden voor mensen met een beperking (bv wonen en dagbesteding), kan de actor hier telkens Vlaamse subsidies voor krijgen. Hiermee kan er professioneel personeel worden voorzien. Op die manier blijft dergelijk project in evenwicht en hoeft er in principe zelfs geen economische poot te zijn (op voorwaarde dat de schaalgrootte in orde is, dwz genoeg mensen er kunnen wonen).
Aangezien dit een uniek project kan worden, kan er geen eenvoudig bestek worden uitgeschreven en vragen we aan de gemeenteraad de toestemming om de markt te mogen bevragen om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst met de actor die het meest aan de voorgestelde insteken voldoet. De samenwerkingsovereenkomst moet dan voorgelegd worden aan een latere gemeenteraad.
|