De Desselgemse Gezinsbond is 100 jaar jong Dit jubileum wil de vereniging niet ongemerkt laten voorbijgaan en organiseert een Gezinsfeest waar iedereen welkom is.
De Knetter Kidsband brengt de meest hippe kinderhits live op een podium. Met topmuzikanten, een swingende zanger en geweldige zangeres zorgen ze voor live muziek, zang, spel en interactie in een KNETTERende show van ongeveer 80 minuten. Het repertoire dat de Knetter Kidsband brengt, bestaat uit hedendaagse kinderhits. Hierbij denken we aan K3, Samson en Gert, GhostRockers, Plop, enz. … Ook ouders en iets oudere kids, oma’s en opa’s komen aan hun trekken tijdens de show. Ze brengen in hun set ook enkele top-50-nummers voor jong en oud. Foodtruck 'De Zoete Jo-Kar' Een versnapering tussendoor: pannenkoeken, wafels, ijsjes Simon Rosseel Kindergoochelen, ballonplooien. Simon neemt zijn publiek mee op een magische reis vol emotie, spanning en verbazing. Ook als ballonnen plooier is hij vingervlug en creëert hij allerlei inventieve figuurtjes.
Korte historiek De Desselgemse Gezinsbond is 100 jaar jong. Over die vele ‘levensjaren’ moet toch heel wat te vertellen zijn. Maar het terugvallen op vroegere bestuursnotulen en het terugvinden van archiefmateriaal was niet evident. Toch geven wij hieronder een overzicht van belanghebbende feiten en gebeurtenissen die onze 100-jarige Desselgemse Gezinsvereniging vorm gaven. Zo was de oprichting van “Den Belgischen Bond der Talrijke Huisgezinnen” in 1921 een feit. In de eerste publicatie (april 1921),van het driemaandelijks bondsblad vinden we ook Desselgem terug. In 1921 was Desselgem er dus van in den beginne bij!
Eerste Desselgemse comiteit De stichters van het Desselgems comiteit in 1921 waren Richard Bevernage (voorzitter), Alberic Callens (secretaris), Karel Himpe, Georges Deboiserie, Alfons Vandesompele, Emiel Vandenhende, Richard Snauwaert, Richard Verborg, Maurice Lefevere en Jozef Cnudde.
Doorheen de jaren veranderde ook de naam van de overkoepelende organisatie In 1921 benoemden de stichters hun vereniging “Den Belgischen Bond der Talrijke Huisgezinnen”. Intussen evolueerde die benaming naar “Bond der Kroostrijke Gezinnen”, waarna “Bond van Grote en Jonge Gezinnen”. Vandaag luidt het kort en krachtig: “de Gezinsbond.” In 100 jaar zijn de bestaansredenen en de doelstellingen van de huidige Gezinsbond met de flow der jaren mee geëvolueerd en geactualiseerd. Zie bijvoorbeeld de slogan op de eerste Desselgemse vlag, anno 1932: “aan ‘t roer staat vader” ! Wij gaan ervan uit dat vandaag ook moeder én de kinderen hun zegje hebben! Als pluralistische vereniging en los van alle politiek en particratie, ijvert de Gezinsbond voor blijvende erkenning en waardering van het gezin als hoeksteen van onze samenleving. In 1966 kreeg de Desselgemse Gezinsbond een nieuwe vlag naar een ontwerp van Leo Vancraeynest uit Beveren-Leie.
Eerste jaren Tijdens de jaren tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog volgde het plaatselijk bestuur, onder voorzitterschap van respectievelijk Richard Bevernage (1921-1932) en Alberic Callens (1932-1945), de centrale beleidslijnen. Met steun uit De Vergoedingskas voor Gezinsuitkeringen en Het Nationale Fonds voor Weduwen en Wezen, met kortingen op belastingen en op vervoer per spoorweg, kwam men de grootste noden tegemoet. Ook de lokale activiteiten, met zorg voor de basisbehoeften (voedsel, kledij, woning), met info- en ontspanningsavonden, gaven de plaatselijke bevolking terug veerkracht. Derhalve zag het Desselgems ‘comiteit’ zijn ledental gestaag groeien.
Verdere uitbouw Na WO 2 bouwde de nationale Gezinsbond de dienstverlening aan haar leden verder uit met o.a. de oprichting van Het Woningfonds, studieleningen, huwelijksleningen aan jonge gezinnen, de reductiekaart voor openbaar vervoer (trein, tram, bus)… Introductie ook van de gezinszegeltjes en het bonnenboekje. Onder het motto “gezinszegels sparen is geld vergaren” was dit kortingsaanbod van 5% op dagdagelijkse aankopen bij de aangesloten handelaars zeer succesvol. En bij het gebruik van het bonnenboekje kreeg de koper een extra korting van 10 %. Karel Himpe nam van 1945 tot 1955 en Jozef Cnudde van 1955 tot 1963 het voorzitterschap van de Desselgemse Gezinsbond voor hun rekening. Met tal van plaatselijke initiatieven kon de Desselgemse Gezinsbond zich in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren verder ontplooien. Onder het voorzitterschap van apotheker Geert Vandendriessche (1963 – 1988) en met Luc Deman als secretaris breidde het aanbod van diensten en activiteiten zich verder uit. Zoals een cursus Bevalling zonder Angst (opstart 1962), de Verbruikersclub, Jeficlub (jeugdfilm), Dinga Turn- en VolleyClub, Avanti Beleggingsclub, naailessen, zwemlessen, vakantiespeelplein (opstart 1970), kinderoppasdienst, gezinsvakantie, e.a. Ook de jaarlijkse Algemene Vergadering, met ‘s voormiddags de eucharistieviering en in de namiddag koffietafel met boterkoeken en tombola, noteerde bij de leden grote bijval.
In 1975 stelde dokter Jan Coornaert (°1932-+2013) zich kandidaat tot het voorzitterschap van het Gewest Kortrijk, waartoe de Desselgemse afdeling behoorde. Met meerderheid van stemmen werd Jan tot voorzitter verkozen en vulde drie ambtstermijnen (1975 tot 1993) succesvol en met daadkracht in en had Jean-Pierre Isebaert (1988 - 2001) het voorzitterschap van de plaatselijke Gezinsbond op zich genomen.
Nieuwe uitdagingen De eeuwwisseling en de daarop volgende jaren confronteerde de samenleving de vereniging met nieuwe uitdagingen. De Desselgemse Gezinsbond pikte in op deze nieuwe mogelijkheden onder het voorzitterschap van Ronny Demaeght (2001 - 2004), Natacha Doornaert (2004 - 2005) en Germain Courtens van 2005 tot op heden. Zo kwam de aansluiting bij de Waregemse Cultuurraad, de samenwerking met de Gezinsbond van Beveren-Leie, het aanmaken van een eigen website en kregen activiteiten als de Tweedehandsbeurs, het Ontbijt, de Paaseierenraap, de Pikkedonkertocht, het Geboortebos, een educatieve voordracht, e.a. de voorbije jaren steeds positieve respons. Met het Gezinsfeest op zaterdagnamiddag 9 oktober 2021 en de officiële huldiging op zaterdagvoormiddag 20 november 2021, plaatst de Desselgemse Gezinsbond een orgelpunt op “100 jaar Desselgemse Gezinsbond”.
|