Actieplan voor een betere & veiligere Elindus Arena. De Stad Waregem, Politiezone MIRA en voetbalclub SV Zulte Waregem lanceren een plan om de veiligheid en de positieve beleving in het voetbalstadion van Essevee te verhogen. Er komt een nultolerantie tegen geweld, pyrotechnisch materiaal en drugs. Daarvoor wordt geïnvesteerd in extra opleidingen voor stewards, extra camerabewaking en er komt een meldpunt.
Voetbal, een feest. Een huizenhoog cliché, maar jammer genoeg niet altijd een realiteit. Om de positieve beleving in en rond de Elindus Arena te bewaren, bundelen de stad, de politie en Essevee hun krachten.
Focus op positieve beleving SV Zulte Waregem wil zijn trouwe supporters en vrijwilligers nauwer betrekken om van een bezoek aan de Elindus Arena een fijne ervaring te maken. De club zal via de supportersfede- ratie en een nieuw samen te stellen SLO-team (supporter liaison officer, een verbindingsper- soon tussen de club en de supporter) de stem van zijn supporters horen. En loopt het toch eens fout, dan kunnen supporters voortaan terecht op een meldpunt voor problemen. Op die manier wil Essevee sneller kunnen inspelen op uitdagingen die suppor- ters ervaren: gebrek aan sanitair, problemen met de drankkaart of de toegankelijkheid van de tribuneplaatsen, ... worden zo eenvoudig gemeld. Daarnaast blijft Essevee inzetten op de bijscholing van alle medewerkers. Dat gaat van jaar- lijkse bijscholingen en opleidingen voor stewards tot een tapcursus voor barmedewerkers, alles wat kan bijdragen tot een aangename en vriendelijke sfeer.
Nultolerantie tegen geweld, pyrotechniek en drugs Ook het voetbal ondergaat de mindere kanten van de maatschappelijke ontwikkeling. In een eerste fase zullen de acties van de drie partijen focussen op geweldpleging, het gebruik van pyrotechnisch materiaal en druggebruik. Essevee verleent al jaren zijn medewerking aan sensibiliseringscampagnes van Stad Ware- gem en de Pro League. Die inzet blijft en zal, na enkele moeilijke coronajaren, opnieuw wor- den aangescherpt. Stadionbezoekers die zich toch niet aan de regels houden, zullen worden gestraft. De Politie- zone MIRA zorgt voor de handhaving en de club kan via burgerrechtelijke procedures sanc- ties laten opleggen aan zij die zich misdragen. Om de opsporing efficiënter te maken, inves- teert Essevee in zijn camerabewaking in en rond de Elindus Arena.
Alternatieve trajecten voor vorming & bewustwording Bij ernstige inbreuken worden een boete en/of stadionverbod uitgeschreven, maar er zijn ook alternatieve trajecten. Wie zich niet gedraagt, moet inzicht krijgen in zijn/haar houding. De Pro League werkt sinds vorig jaar samen met de Kazerne Dossin bij inbreuken van racisme of discriminatie. Essevee zal gelijkaardige trajecten voor vorming & bewustwording opzetten met lokale partners. Dat kan gaan van een vormingssessie bij de brandweer tot logistieke ta- ken om de gemaakte schade te vergoeden. Deze trajecten kunnen worden opgelegd boven- op een stadionverbod of boete.
Inbreng politie voetbalgebeuren SV Zulte Waregem Als politiedienst zijn wij naast brandweer, medische discipline en bestuurlijke overheid één van de partners betrokken in het veiligheidsgebeuren naar aanleiding van voetbalwedstrijden in de Elindus Arena.
SV Zulte Waregem is als organisator van de voetbalwedstrijden de eerste verantwoordelijke inzake veiligheid in het stadion. De diverse taken die de veiligheid in het stadion moeten waarborgen, worden uitgevoerd door ste- wards die onder de leiding staan van de veiligheidsverantwoordelijke. In geval de stewards er niet in slagen om een probleem op te lossen, kan een beroep gedaan worden op spotters, politieambtenaren in burger die een oogje in het zeil houden in het stadion tijdens de duur van de wedstrijd.
Buiten het stadion zorgt de Politiezone MIRA voor de handhaving van de openbare orde en zo nodig voor het herstel ervan.
De voetbalcel van de PZ MIRA heeft sinds jaar en dag een goeie samenwerking met de beleidsver- antwoordelijken en met de veiligheidscel van Essevee. Op regelmatige basis is er overleg op verschillende niveaus. Op die manier probeert de voetbalcel van de PZ MIRA op een constructieve manier mee te werken aan het veiligheidsbeleid van de club (ondersteunen van door de club georganiseerde preventieve acties, deelnemen aan evacuatie-oefeningen, …).
Als politiedienst hebben wij er alle belang bij dat voetbalwedstrijden op een veilige manier kunnen afgewerkt worden. Ook voor ons is ‘voetbal een feest’ een feest! De politie-inzet naar aanleiding van voetbalwedstrijden is niet min. Het kunnen reduceren van de po- litionele inzet, doet ook de maatschappelijke kost naar aanleiding van deze evenementen dalen.
Preventief optreden om moeilijkheden te voorkomen is de basis van onze werking. Echter wanneer preventie niet meer werkt, zullen wij ons genoodzaakt zien om repressief op te treden. De voetbalwet stelt een aantal door supporters gestelde gedragingen, zowel binnen als buiten het stadion, strafbaar. Voor hardleerse supporters grijpen wij dan ook terug naar de voetbalwet en wor- den er processen-verbaal opgesteld. Deze worden overgemaakt aan de voetbalcel van de FOD Bin- nenlandse Zaken, die een gepaste sanctie (stadionverbod en/of boete) oplegt aan de overtreden.
In samenspraak met de bestuurlijke overheid en SV Zulte Waregem zullen wij onze hierboven beschreven werking bestendigen. Supporters die problemen veroorzaken zullen verder op dezelfde manier worden bejegend. Ook de voetbalcel van de PZ MIRA zal een absolute nultolerantie voeren tegen, geweld, het gebruik van pyrotechnisch materiaal en het bezit en gebruik van verdovende middelen in het stadion.
|