Statiekermis Beveren-Leie De Stationswijk in Beveren-Leie viert dit jaar haar 50 jaar bestaan. Een gevarieerd programma zorgt ervoor dat zowel jong als oud er hun hartje zullen kunnen ophalen. Kaarten voor de feestmaaltijd kunnen besteld worden bij: Steven Hamers, Bart Debaere , Roderik Rogge, David-Mieke Bossuyt-Taelman of via stationswijk.beverenleie@gmail.com. Inschrijvingen Kubb kan via stationswijk.beverenleie@gmail.com
Naar aanleiding van dit 50-jarig bestaan gingen we even in onze archieven snuisteren. We vonden er een korte historiek en foto van het toenmalige bestuur dat in 2010 een programma presenteerde naar aanleiding van het 40-jarig bestaan. Op onderstaande foto herkennen we v.l.n.r. de bestuursleden: Stijn Nuyttens, Rony Vanherweghe, Johan De Vos, Willy Vanherweghe, David Bossuyt, Maurice Derie, Désiré Van Damme, Eric Debaere, Jean-Marie Vanwijnsberge, ontbreekt Ivan Mailfait
Historiek We duiken even de archieven in en moeten terugkeren tot in 1945, het jaar waarin de Stationswijk voor het eerst feest vierde. Als bewoner van de wijk zette toenmalig meester Stevens een kermis op touw. Hij kon op de medewerking van een grote schare Statiewijkers rekenen die zoals de generatie van die tijd, door vier lange oorlogsjaren ontzegt waren geweest van Vlaamse leute. Statiekermis werd een succes. Zo werd jaar na jaar verder gefeest. Kaartingen, duivenprijskampen, voetbal en wielrennen voor niet-aangeslotenen waren in die tijd troef tijdens Statiekermis. Traditiegetrouw werden op maandagavond de 1ste en 2de koningin en de duivenkampioenen met veel luister gehuldigd. Meester Stevens schreef zelfs een lied dat nu nog steeds meegaat met Statiekermis.
Nieuw bestuur Een kwarteeuw later kwam er echter sleet op de organisatie. Een wielerwedstrijd moest afgeblazen worden bij gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid. In 1970 was de eens zo succesvolle kermis afgezwakt tot een paar cafékaartingen en een geïmproviseerd bolspel. Op zondag liepen enkele jonge mannen dan ook doelloos heen en weer. Ze smeedden echter een plan om de Statiewijkfeesten nieuw leven in te blazen. Zo werd er een uitnodiging voor een informatievergadering in iedere bus van de wijk gedeponeerd. De vergadering ging door bij Eric Debaere op een winteravond in 1970. Van de ongeveer 20 aanwezigen bleef er een kleine helft over.
Het nieuwe feestcomité was een feit. Het bestond uit Eric Debaere, Maurice Derie, Frans Goemaere, Arséne Roobroeck, Gilbert Vanderhauwaert en Jozef Vervaeke. Enige tijd later vervoegden Nestor Christiaens, Norbert Dejaegere en Jan Vandeginste het bestuur. Ook de taken werden verdeeld en Frans Goemaere werd voorzitter, Maurice Derie nam het ondervoorzitterschap op zich, Gilbert Vanderhauwaert beheerde de centen en het secretariaat werd behartigd door Arséne Roobroeck en ook enkele jaren door Norbert Dejaegere. Het nieuwe feestcomité erfde 1492 Bfr. van de vorige kermis. Er moest dus eerst en vooral uitgekeken worden om zaad in het bakje te krijgen.
Carnavalsavond Er werd besloten om een carnavalsavond te organiseren. Deze ging door in februari 1971 in de oude noodkerk. Veel was er daar niet voor nodig, een orkestje, carnavalshoedjes en confetti. De noodkerk kreeg een grondige poetsbeurt door de vrouwen van het comité en ook de oude kerkstoelen die nog op het oksaal stonden ondergingen hetzelfde lot. Een koddig zicht, oude biertafeltjes met kerkstoelen er rond, maar het werd een succes. De kas kreeg een flinke duw in de goede richting en de carnavalsavond werd 4 jaar na elkaar georganiseerd. De stationswijkfeesten kregen nieuwe input en konden in oktober 1971 terug van start gaan en het werd een daverend succes.
De eerste kermis zou doorgaan op de achtergrond van de vroegere woning van Aimé Goemaere. Alles was er zorgvuldig uitgemeten en goed bevonden om er de bestelde tent op te zetten. Doch er werd geen rekening gehouden met de ruimte nodig voor het opspannen. De verhuurder van de tent keurde het terrein dus af en in zeven haasten moest een nieuwe plaats gezocht worden. Achter café Motersport-De Wachtzaal lag een weliswaar lage en hobbelige weide maar ze was droog. Het bestuur trok dus de stoute schoenen aan en trok naar de eigenaars in Deerlijk met het verzoek om de weide te mogen gebruiken. De gebroeders Deconinck weigerden niet en de verhuurder kon de tent alsnog opzetten. Voor het bestuur was het koeienvlaaien ruimen die her en der verspreid lagen.
Maar geen nood in 1972 kon men beschikken over de vlasschuur van de familie Jan Feys. Deze keer dus geen koeienvlaaien maar hopen stof verwijderen en jutedoek spannen om de veel te grote schuur in twee te delen. Maar het zou er toch warmer zijn dan in de tent. Niets was echter minder waar en het werd een van de koudste kermissen uit de geschiedenis. Hoe nader de feesten hoe kouder het werd. De gasvuren rilden zelfs van de koude en de kermis was dan ook algauw afgelopen.
Gedaan dus met schuren. Een andere bestemming zoeken kreeg prioriteit. Die stek werd gevonden op Ter Varent. Met goedkeuring van de familie Georges Huyzentruyt kon de tent daar opgeslagen worden. In het asfalt werden gaten geboord voor het aanspannen van de tent, want er was vaste grond onder de voeten. Jarenlang kon de tent op de gebruikelijke plaats opgezet worden. Naarmate er huizen bijkwamen moest er een stukje opgeschoven worden. De pijpenkop op Ter Varent is dan ook het vertrouwde plekje geworden voor de Stationswijkfeesten.
Nevenactiviteit 1975, dat moest dé nevenactiviteit worden. Willy Sommers prijkte immers op de affiche. Daar er in Beveren-Leie geen geschikte zaal was week het bestuur uit naar Deerlijk en huurde er de Gaverhal. Maar de verwachtte massa was er niet en na afrekening was het met de hakken over de sloot. Deze nevenactiviteit van 23 mei 1975 ging dus de analen in als een flop. De steunpilaar waarop het bestuur toen begon te bouwen voor de financiering van de volgende kermis was een tombola en een reclameboekje en deze pilaar houdt nog altijd stand.
Ondertussen groeiden de Stationswijkfeesten uit tot het grootste wijkfeest van Beveren-Leie. Aan inspiratie ook geen gebrek want regelmatig pakt het bestuur uit met nieuwe activiteiten en wisten ze al heel wat succesvolle artiesten op hun podium te krijgen. Er wordt ook niet alleen aan de volwassenen gedacht, ook de kinderen worden steeds in het gebeuren betrokken. In de loop der jaren hielpen heel wat personen meebouwen aan de succesvolle Stationswijkfeesten. Een aantal bestuursleden zijn in de afgelopen 40 jaar overleden, verhuisden of moesten om persoonlijke redenen afhaken. Hier namen aan vasthangen is te gevaarlijk, je zou er maar één moeten vergeten! In het huidig bestuur zetelen echter nog steeds twee pioniers en dat zijn Eric Debaere en Maurice Derie. Dat was dan een kleine greep uit ons archief over de Stationswijkfeesten in Beveren-Leie. (Foto en tekst Rita Sabbe)
|