Mysteries in Vlaanderen van radio 2 kwam ook in Beveren-Leie terecht Op vrijdag 26 augustus was de vraag: Wat is er over van het Meli Park? Ruim 60 jaar lang was het Meli Park in De Panne een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. Maar wat blijft er over van het park, Wat is er gebeurd met de bijen die de iconische Apirama-attractie opfleurden? Radio 2 ging op onderzoek en deze zoektocht leidde ook naar Beveren-Leie,
Wetende dat ik ooit samen met Annelies De Meyer bij de Beverse verzamelaar te gast was ging ik even in mijn archieven snuisteren, en ja hoor ik vond de bijdrage die in oktober 2008 in HWN verscheen terug.
Dries Vandenbruwaene erfde de microbe van zijn vader. "Sommige Meli-attributen kosten al veel geld, maar we leggen onszelf financiële grenzen op om iets te kopen voor onze verzameling." (Foto RSB)
Dries Vandenbruwaene verzamelt alles van het teloorgegane Meli-pretpark "Ik krijg er nooit genoeg van"Beveren-Leie "De Meli... Waarmee houd jij je bezig ?" Dat is de meest gehoorde reactie als Dries Vandenbruwaene uit Beveren-Leie vertelt dat hij verzot is op de Meli. Samen met zijn vader Fabien heeft hij al tientallen beeldjes, honingpotten en postkaarten van het voormalige pretpark verzameld. "We krijgen nooit genoeg van het verzamelen." "Die Meli-stukken die wij hebben, daar bestaan er geen twee van op de wereld. We zullen die collectie nooit wegdoen. Voor geen geld !", aldus Dries en zijn vader Fabien. Wie kent er niet het teloorgegane Meli-pretpark ? Het pretpark in Adinkerke was er voor jong en oud en het hoofdthema van het park vormde de bijen en hun wereld. De Meli werd in 1934 opgericht, maar moest in 1999 de deuren sluiten omdat het niet rendabel meer was. De familie Florizoone, de stichter van het park, verkocht de boel door aan Studio 100 en het bijenpark werd omgetoverd tot Plopsaland. Een spijtige zaak, vindt Dries Vandenbruwaene. Hij is er nog maar 18, maar is toch gepassioneerd door de Meli. Negen jaar geleden begon hij - samen met zijn vader Fabien - een zoektocht naar alle voorwerpen die iets met de Meli te maken hebben. Zes jaar geleden begon Dries ook aan een website over het Meli-park en over zijn verzameling. En zo komen we op zijn favoriete stoel terecht.
"Ik heb niet echt een favoriete stoel, maar als ik toch moet kiezen, dan ga ik voor mijn bureaustoel. Waarom ? Omdat ik al zes jaar werk aan een site over het Meli-park. Hij is nog niet helemaal af, maar jammer genoeg ontbreekt me de tijd om er nog veel aan verder te werken. Ik volg een koksopleiding en daardoor heb ik veel stage. Ik werk in het weekend bovendien in een restaurant in Kuurne." "En de weinige vrije tijd die hij dan nog over heeft, besteedt hij aan zijn vriendin", lacht vader Fabien.
Hoe raakt iemand van 18 jaar zo zot van de Meli ? "Ik heb de microbe van mijn vader te pakken. Het begon allemaal met de dood van zijn grootvader. Mijn vader ruimde toen de zolder op en vond de familietijdschriften van de familie Florizoone. Dat zijn de stichters van de Meli en het toeval wil dat mijn vader zijn overgrootmoeder ook een Florizoone was. Daarom is hij begonnen met het sparen van al die tijdschriften en van het een kwam het ander. Mijn vader spaart nu vooral de postkaarten, ikzelf al de grotere dingen. Zo hebben we al negen bijen, 30 bijen die op Expo 58 hingen, de beelden van de gelaarsde kat, de trompetter, de burgemeester van Hamelen en Manneke Pis. Daarnaast hebben we 60 verschillende honingpotten, meer dan 300 postkaarten van de Meli, oude reclameaffiches, bordjes van de parking, enzovoort." De Meli sloot in 1999 zijn deuren. Was je toen nog niet te jong om je daar nog iets van te herinneren ?
"We gingen ieder jaar in de maand september naar de Meli. Ik heb er veel goede herinneringen aan. Als kind vond ik het een prachtig park. Die sprookjes, die bijen, alles eigenlijk. Het was een park voor jong en oud. Als je ziet wat ze er nu van gemaakt hebben... Plopsaland is er alleen maar voor de kinderen. Ik vind het erg dat ze bijna alles van de Meli hebben kapot gegooid. Er zijn zo veel dingen verloren gegaan. Het paste nu eenmaal niet in de vernieuwingen van Plopsaland. Jammer."
Hoe kom je dan aan die uitgebreide verzameling ? "Tijdens de afbraak zijn mijn vader en ik gaan kijken of we niets konden opkopen. Daar hebben we heel wat gevonden, maar nu vinden we de meeste dingen via internet. Het wordt trouwens alsmaar moeilijker om iets te vinden. Er zijn veel verzamelaars en de objecten zijn schaarser geworden. De dingen die wij hebben, zijn uniek op de wereld. Weet je dat zelfs de vroegere bazen van de Meli een postkaart van mijn vader hebben gekocht ? Zij hadden zelf alles weggedaan en blijkbaar hebben ze daar nu een beetje spijt van. Doordat alles schaarser is geworden, gaan de prijzen ook de hoogte in. Zo verkopen sommige hun postkaarten tegen 25 euro per stuk. Die beeldjes zijn bijvoorbeeld gemakkelijk 500 euro waard. We leggen ons wel financiële grenzen op en gaan geen te zotte dingen doen. Gelukkig financiert mijn vader alles."
Wat gebeurt er als jullie dan toch nog iets vinden ? "Dan kijken we er een drietal dagen naar en dan verhuist dat naar de veranda. Daarna zetten we het in ons tuinhuis bij de rest. We proberen zo veel mogelijk vast te krijgen. Anders vliegt het hoogstwaarschijnlijk toch in de container. " Ik zie dat jullie een bijtje van Expo 58 geschilderd hebben in de kleuren van jullie veranda. "Dat heeft mijn vader gedaan en ik ben er nog kwaad voor. Zoiets doe je niet. Je mag niets aan die dingen veranderen. Ik zou daar gek van worden. Je hebt daar zo lang achter gezocht en dan verniel je het door het te schilderen."
Wat zeggen je vrienden als je vertelt dat je een Meli-freak bent ? "'Waarmee houd jij je bezig ?' Sommige begrijpen dat niet, maar ik vertel er dan ook niet veel over. Ik heb vier jaar een vakantiejob in Bellewaerde gedaan en daar heb ik andere pretparkfreaks leren kennen. Die begrijpen me wel heel goed. Er zitten daar ook verzamelaars tussen en we helpen elkaar een beetje."
Wat staat er nog op jullie verlanglijstje ? "In Plopsaland staat er nog een beeldje van de rattenvanger van Hamelen en een hek dat nog verwijst naar de Meli. Dat zouden we nog graag krijgen, maar dat zal dus afhangen van de directie van Plopsaland."
En later zelf jullie verzameling verkopen ? "Die verzameling doen we nooit weg ! Ook al zouden we er veel geld voor krijgen. Dat interesseert ons niet. Die verzameling blijft hier. Trouwens, ze is nog niet compleet. Het zijn unieke stukken en we willen er meer en meer", aldus Dries en zijn vader. Om de rubriek 'Mysteries ontrafeld: Wat is er over van het Meli Park?' te kekijken klik hier.
|