Zuster Leen Mestdagh vanuit haar nieuwe missiepost Bafia, 13 maart 2023 "Beste familie en missievrienden, Beste medezusters, Zoals beloofd, schrijf ik jullie vanuit Bafia, mijn nieuwe missiepost, waar ik sinds 11 januari 2023 ben aangekomen. Na een welverdiende tijd van rust in Vlaanderen en een periode van herbronning in Rome ben ik heel gelukkig weer in het gewone werkveld te zijn ingeschakeld". Zo begint Zuster Leen haar schrijven vanuit haa nieuwe missiepost
"Bafia is een stad centraal gelegen op 120 km ten noorden van Yaoundé, de hoofdstad. Het is de hoofdplaats van het département van Mbam en Inoubou. Bafia heeft 55.700 inwoners en is zo de derde grootste stad van de Provincie, na Yaoundé en Mbalmayo. De meeste mensen horen tot de groep ‘Bafia’ of ‘Yambassa’.
In Bafia vind je een normaalschool voor onderwijs (ENIEG), 3 lycea, een technische school en enkele colleges voor middelbaar onderwijs. Er zijn verscheidene basisscholen. Een hospitaal voor het district verzekert algemene geneeskunde, chirurgie, gynaecologie, ondonto-stomatologie, pediatrie, … De voetbalclub heeft zijn eigen stadium ‘Ayem’. Er zijn enkele kantoren voor micro financiën en geldtransfert, er is een postkantoor. Er zijn de vele mogelijkheden voor mobiele telefoon. Er zijn twee bakkerijen, enkele winkels en er zijn verschillende markten. De restaurants, bars en tavernes ontbreken niet. Er zijn 4 benzinestations, met moto-taxis voor de zones die niet bereikbaar zijn met de wagen. De hoofdwegen zijn geplaveid. Er is een gevangenis en er is een politiekorps.
Het is binnen deze context dat ik hier op 11 januari ben aangekomen. Ik was hier amper mijn eerste dag toen één van onze internen werd aangevallen, op weg om wat hout te halen voor het houtvuur. Een fenomeen dat hier de laatste maanden zo sterk aanwezig is. Jonge mannen, vaak onder invloed van drugs, vallen zomaar aan om wat geld of om een telefoon. Gewoonlijk wordt er gedreigd met messen. Het zaait onrust en zorgt er ook voor dat kinderen en jongeren minder gemakkelijk tot aan ons centrum komen voor de buitenschoolse activiteiten. We hopen dat er een oplossing wordt gevonden en dat de autoriteiten ingrijpen. In afwachting daarvan hielden we reeds een vergadering op de parochie om te zien wat we kunnen doen om de veiligheid van onze mensen te verzekeren. Intussen ben ik hier nu bijna drie maanden ter plekke. Vanuit de verschillende bezoeken als Provinciale is de missie hier mij niet vreemd, maar nu komt het erop aan om de verschillende personeelsleden en medewerkers te leren kennen om op een zinvolle manier samen te werken
In gemeenschap zijn we met zijn met vier zusters : Zr Lorenza Ramirez vanuit de Dominicaanse Republiek is nog op verlof in familie tot eind april, Zr Line Ebogo en Zr Tatiana Siwe, twee jonge Kameroenese medezusters en ikzelf. Twee meisjes die zuster willen worden, Adelquine, Kameroenese et Ronaldine van de Centraal Afrikaanse Republiek, leven en werken met ons mee in gemeenschap. Het Centrum van beroepsopleiding is aan zijn tweede jaar toe. We hebben meer dan vijftig jongeren in vorming : patisserie, keuken, hotellerie, secretariaat en bureautique , coiffure en esthetiek, coupe couture en stylisme. We hebben verschillende niveaus afhankelijk van hun basisdiploma. Dit jaar werd ons centrum erkend door het Ministerie waardoor de leerlingen op het einde van de vorming kunnen deelnemen aan de officiële examens met een erkend diploma. Op 8 maart 2023 werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijkheden voor de ‘dag van de vrouw’. Ik werd er verrast door de uitreiking van een prijs voor uitmuntendheid, een erkenning voor ons Centrum van beroepsopleiding waar we in het bijzonder werken aan de promotie van de (jonge) vrouw. Jammer genoeg krijgen we geen financiële steun. De grote uitdaging zijn immers de werkingskosten, want van de staat ontvangen we geen subsidies. De leerlingen betalen schoolgeld en daarmee betalen we de leerkrachten en de monitoren. Ook al proberen we om het schoolgeld zo laag mogelijk te houden, voor de meeste leerlingen is het niet evident om dit ook te kunnen betalen. Voor investering en materiaal rekenen we op hulp van buitenaf. Voorlopig huist dit Centrum voor beroepsopleiding in de lokalen van het jeugdcentrum. We zouden dringend moeten kunnen bouwen.
Voor meisjes die van de dorpen komen hebben we een internaat/foyer. Enkelen volgen de vorming in ons Centrum voor beroepsopleiding, anderen lopen school in één van de colléges, lycea. Ze dragen bij voor de kosten van water en elektriciteit, zelf staan ze in voor hun maaltijden.
De ouders sturen zo nu en dan wat voeding (maniok, mais, …) of wat geld. Om hen beter te kunnen onthalen zouden we ook het internaat (foyer) moeten kunnen uitbreiden en dit samen met de bouw van het Centrum voor beroepsopleiding. We zijn volop bezig met de plannen en we kijken uit naar mogelijke organisaties om dit project te kunnen financieren. Nu de regens hervatten zijn we opnieuw gestart met het aanleggen van een moestuin. We proberen een aantal groenten zelf te verbouwen, alsook maniok, mais en bakbananen. Een aantal jongeren komt ons helpen voor het bewerken van het land, de meisjes helpen mee op zaterdag. Zo proberen we de kosten voor voeding wat te drukken en zorgen we ervoor dat iedereen kan eten, ook wie geen geld heeft. ’s Avonds organiseren we studiebegeleiding. Daarvoor rekenen we op enkele leerkrachten van een nabijgelegen lyceum. Jongeren die moeilijkheden hebben met wiskunde, taal of wetenschappen, kunnen terecht in een groep waar ze door een leerkracht worden begeleid bij het studeren.
In de namiddag is ons centrum open voor naschoolse activiteiten : sport, muziek, zang, dans, manuele activiteiten … Op zondagnamiddag kunnen ook de kinderen terecht voor enkele speelse activiteiten : puzzelen, kleuren, tekenen, knutselen, balspelen, touwtje springen, …
De kinderen van de lagere school vlakbij, maar ook de kinderen van verder afgelegen scholen komen dagelijks lang om water te drinken. Een mechanische pomp zorgt ervoor dat ze bij ons constant drinkbaar water kunnen krijgen. Een aantal kinderen uit armere gezinnen komen dagelijks voor een middagmaal dat hen gratis wordt aangeboden. Daarna blijven ze ook voor hun huiswerk alvorens naar huis terug te keren. Op de parochie werken we mee in de voorbereiding op doopsel, eerste communie en vormsel. De catechese brengt grote groepen van kinderen en jongeren bijeen ; ook een aantal volwassenen worden voorbereid op het ontvangen van de sacramenten : doopsel, vormsel en huwelijk.
We ondersteunen verschillende groepen en jeugdbewegingen, ter plekke en ook soms in verder afgelegen parochies in het bisdom. Een van onze zusters werkt mee in het pedagogisch centrum van het bisdom voor de begeleiding van het godsdienstonderricht in de verschillende katholieke scholen van het bisdom.
Dit alles vormt een boeiend geheel van de vele activiteiten met en voor jongeren hier. De moeilijkheden, de uitdagingen ontbreken niet.
Zowat één op twee dagen hebben we geen elektriciteit. Gelukkig hebben we een generator waardoor de activiteiten in het centrum voor beroepsopleiding kunnen doorgaan. Wel zijn er de grote kosten voor de brandstof en het onderhoud.
Drie weken geleden hadden we een enorm onweer bij het begin van het regenseizoen. Op drie plaatsen hebben we herstelwerken aan de daken en een deel van onze omheining ging volledig tegen de grond.
Op het stuk grond dat we als tuin bewerken was er dringend nood aan een betere afwatering, want door de grote regens spoelde een deel van de aarde gewoon weg en kwam één van de twee zaaltjes onder water te staan. Een boom viel om op het dak van deze zaaltjes, waardoor we ook dit dak volledig moeten herstellen. Werk aan de winkel, maar vooral grote kosten.
Vorige week lukten we er niet meer in om water tot in de watertoren te pompen. De elektrische pomp werd beschadigd door modder. Vanop meer dan 120 m diepte moest die uit de boorput worden bovengehaald om te worden hersteld. Daar op diezelfde boorput ook de mechanische pomp werd geïnstalleerd, moest ook die worden gedemonteerd. Een klus die zowat zeven dagen in beslag nam en waardoor we al die tijd zonder water zaten. Voor ons, en voor de vele kinderen en jongeren die dagelijks langskomen om drinkbaar water te vinden was het een hele beproeving
Deze week viel er bij onweer een palmboom op de elektriciteitsdraad langs de weg. Dit, net op de leiding waarop onze elektriciteit is aangesloten. Een te grote spanning rukte enkele draden los, waardoor we in huis en in het centrum voor beroepsopleiding tot 400 volt ontvingen in plaats van 220 en daarna niets meer. Gelukkig kregen we vlug hulp van onze elektrieker, wachten op hulp van de elektriciteitsmaatschappij zou ons alleen maar op de lange baan hebben gezet. Alles kwam na twee dagen in orde, maar we verloren toch enkele apparaten die niet beveiligd waren door een regulator. Vaak moeten we tot in de hoofdstad Yaoundé (op 150 km) voor inkopen of voor documenten. In het binnenland vind je niet alle materiaal en er is nog zo weinig aan diensten voorzien. En zo verlopen de dagen in soms heel praktische activiteiten, dan weer in lesgeven of in begeleiding van jonge mensen. Een boeiend gebeuren van meebewegen in wat God van ons verlangt in een streek die uitnodigt tot werkzaam aanwezig komen voor en met de armsten. Een leven dat uitnodigt tot eenvoud en gelukkig zijn, geduldig weerbaar wanneer het allemaal niet loopt zoals gepland. Vertrouwvol gaan we verder de weg die Hij ons wijst, samen … We rekenen op uw gebed, we rekenen op uw steun. Een lieve groet Zr Leen Mestdagh, Zusters van Don Bosco Kameroen"
Wie graag wil steunen kan dit: Rekeningnummer: Iban: BE73 4256 1657 6960 Bic : KREDBEBB KBC Brusselstraat 213 1702 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH Voor wie een fiscaal attest wenst Iban: BE84 4358 0341 0159 Bic : KREDBEBB VIA DON BOSCO Guldendallaan 90 1150 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH fiscaal attest gewenst
|