Ereschepen Marcel Timmerman overleden Zopas vernemen we het overlijden van ereschepen Marcel Timmerman. We gingen op zoek wat we over Marcel konden terug vinden. Marcel is geboren in Beveren-Leie op 06/02/1933 en overleden in Waregem op 29 juli 2023. Naast zijn politieke loopbaan was hij ook lid van verschillende verenigingen onderandere voorzitter van NSB-afdeling Beveren-Leie (zie foto hieronder). Om te condoleren klik hier.
Marcel Timmerman mocht de titel van ereschepen dragen. Hij zetelde 42 jaar in de gemeenteraad, waarvan 23 jaar als schepen van groot-Waregem. "Marcel Timmerman, schepen van Landbouw en Openbare Werken én van Beveren-Leie maakte zijn laatste raadszitting mee in de Waregemse raad. Op 31 december 2000 zegde hij de politiek vaarwel en gaf de fakkel door aan de nieuwe beleidsploeg.
Marcel heeft er maar liefst 42 jaar gemeenteraad op zitten, aanvankelijk als raadslid in zijn gemeente Beveren-Leie, na de fusie al vlug als schepen in het Waregemse college. Marcel was vooral de sterkhouder voor Beveren-Leie, maar ook in Waregem en de andere deelgemeenten was hij graag gezien en werd hij gewaardeerd. Stilletjes uitbollen staat niet in Marcel zijn woordenboek en ook de toekomst vreest hij niet. "Ik doe mijn werk als schepen tot de laatste dag", aldus Marcel. "Nu ik ermee stop kan ik me weer meer met andere dingen inlaten. Ik heb voor de mensen veel gedaan en 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Ik heb dat ondervonden en weet dat waar ik ga, ik nog altijd welkom zal zijn".
Niet voor niets was Marcel schepen van Landbouw. Hij stamt uit een landbouwersgezin en behoorde tot de derde generatie die het gemengd bedrijf aan de Stuivenbergstraat op het nummer 5 runde. Dat deed hij samen met zijn vrouw Cécile Delbeke (dochter van de Waregemse Caseelhoeve, die jammer genoeg op 18 augustus jl. overleed) en de hulp van zijn zoon Bert. Landbouwer-politicus, het komt in onze regio wel meer voor. Z'n vader Abel volgde hij zelfs op in de Beverense raad en ook z'n grootvader Alfons was er raadslid.
Onderwijs Marcel vertelt hoe het allemaal begon : "In Beveren-Leie werd er in 1956 een afdeling CVP-jongeren opgericht. Daar was ik samen met ondermeer Willy en Elie Stevens en Leon Pappijn bij. Vader was toen bij de fractie Callens en toen Frans Christiaens voor de verkiezingen van 1958 een oppositiepartij oprichtte vroeg hij mij mee te gaan. Ik wilde wel, maar vroeg de medewerking van nog twee jongeren, André Deprez en Dion Coussement. Helemaal alleen bij die 'oude ratten' zag ik niet zo zitten. Christiaens was akkoord. Ik werd verkozen, Dion Coussement ook, maar die gaf zijn mandaat door aan André Deprez.. Deprez was ingenieur bij Bekaert Zwevegem en hij heeft het burgemeester Callens knap lastig gemaakt. Mijn vader stopte en ik kwam zowat in zijn plaats in de raad".
Drie legislaturen lang, tot aan de fusie, was Marcel Timmerman raadslid in de soms woelige Beverense raad. Na de fusie in 1976 werd hij weer verkozen en toen de schepen van Onderwijs, de vroegere burgemeester Frans Christiaens verongelukte, volgde hij hem in januari 1977 op. Marcel zou 12 jaar schepen van Onderwijs blijven : "Een mooie tijd", herinnert Marcel zich. "Ik heb er veel sympathieke mensen ontmoet en goede directeurs gekend met ondermeer Daniël Bossuyt, André Dewaele, Rik Vererfven en Robert Vandevelde".
Samenwerking "Een goeie verstandhouding was er ook met inspecteur (later hoofdinspecteur red.) André Durnez", vertelt Marcel verder. "Mede dankzij diens medewerking konden we in Waregem heel wat realiseren. Zo werd de school op het Torenhof een pilootschool voor het lanceren van het VLO, het vernieuwd lager onderwijs. Durnez was ook de stuwende kracht achter de intercommunale GORK (Gemeentelijk Onderwijs Regio Kortrijk red.) en in Waregem waren we de eersten in de regio die schoolbusvervoer organiseerden over alle netten heen".
Na onderwijs volgden voor Marcel 12 jaar openbare werken en landbouw die nu dus worden beëindigd. "Zware kost, die openbare werken", aldus Marcel. "Het was toen even misgroeid en we moesten orde op zaken stellen. Met Ir Rudy Vandenberghe, hoofd van de technische dienst, bouwde ik een goeie samenwerking op. We zijn inmiddels niet alleen goeie collega's maar ook goede vrienden geworden. Ook met de chef van het gemeentepersoneel Xavier Deleersnijder was en is er een goede samenwerking".
Combinatie "Bij openbare werken, maar ook bij onderwijs, heb ik veel bijgeleerd, veel ervaring en mensenkennis opgedaan. De combinatie van de politiek met mijn werk op de hoeve werd op het laatst wel wat zwaar. Bij onderwijs waren de vergaderingen meestal 's avonds, bij openbare werken moest ik eerder tijdens de dag op stap en dat kwam soms niet zo goed uit. Ik vond de jaren die ik aan politiek deed heel interessant, maar ik heb er geen moeite mee om te stoppen"." Zo vonden we deze tekst terug geschreven door Jef Vanoutryve
|