Parlementslid Kurt Vanryckeghem wil dat meer mensen met een arbeidsbeperking de kans krijgen om aan het werk te gaan in Vlaanderen.
"In 2021 bedroeg de werkzaamheidsgraad van personen met een handicap, ziekte of aandoening 49,2 procent in het Vlaamse Gewest, waardoor Vlaanderen het Belgisch gemiddelde gelukkig flink omhoogtrekt. Toch zijn extra inspanningen mogelijk en nuttig".
Vandaag legde Vlaamse Volksvertegenwoordiger van CD&V Kurt Vanryckeghem tijdens de commissie Economie de vraag voor aan Minister Brouns om na te gaan of er nog extra inspanningen kunnen geleverd worden ten behoeve van de werkzaamheidsgraad van mensen met een arbeidsbeperking. Ook in de Kamer zijn er initiatieven om eveneens op federaal niveau acties te ondernemen.
Heel wat personen met een handicap kunnen en willen werken maar worden geconfronteerd met discriminatie en moeilijk te overwinnen drempels. België behoort met een ‘disability employment gap’ van 35,3 procent op Europees niveau tot de slechtste leerlingen van de klas. Alleen Kroatië en Ierland doen nog slechter. Het Europese gemiddelde ligt op 21,4 procent.
Ook tussen de gewesten zijn er grote verschillen. In 2021 bedroeg de werkzaamheidsgraad van personen met een handicap, ziekte of aandoening 42 procent voor België, 33,7 procent voor het Waalse Gewest, 28,6 procent voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en 49,2 procent in het Vlaamse Gewest. Het Vlaamse Gewest doet het dus beduidend beter dan de andere gewesten, wat het Belgisch gemiddelde uiteraard flink omhoogtrekt. Vanuit de voorbeeldrol die we als overheid spelen, ziet Volksvertegenwoordiger Vanryckeghem extra maatregelen mogelijk, zoals het aanpassen van de aanwervingsprocedures, een betere fysieke toegankelijkheid en praktijktesten.
De minister wees in zijn antwoord op de belangrijke vereenvoudigingen ingevoerd dit jaar via het individueel maatwerk, zodat alle werkgevers een beroep kunnen doen op financiële ondersteuning voor de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. Belangrijke nieuwe maatregel is in dat verband de premie voor begeleiding op de werkplek, en dit naast de loonpremie zelf.
De minister verwees ook naar sensibiliseringscampagnes (voor inclusie en tegen discriminatie) en naar maatregelen van de VDAB, die met name voorzien in een tegemoetkoming voor aanpassingen aan de arbeidspost, arbeidskledij of -gereedschap of voor de inzet van tolken. Vanaf januari 2024 zal het platform inclusief ondernemen ook op de problematiek ingaan.
De minister haalde tenslotte ook de projecten aan van UNIZO en VOKA die werkgevers ondersteunen. In een tijd van moeilijkheden om goede arbeidskrachten en personeel te vinden zal extra instroom van mensen met een arbeidsbeperking alleen maar leiden tot een beter resultaat, besluit Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt Vanryckeghem.
|