17 jaar geleden waren wielerliefhebbers in de ban van de Ronde van Vlaanderen Dit weekend zijn wielerliefhebbersis in de ban voor 'Parijs-Roubaix, 17 jaar gelden was dat voor de Ronde van Vlaanderen' dat een volksfeest werd in Beveren-Leie Na 2 succesvolle edities sloeg de werkgroep Chantal Coussement en de uitbaters van Taverne 't Neerhof (Marie-Paul Buyck) in 2007 opnieuw de handen in elkaar om het weekend rond de Ronde van Vlaanderen te animeren. Een eerbetoon aan de laatste Flandrien Briek Schotte die op 4 april 2004 overleed en als uitspraak had “Koersen dat is zere rien”.
Enkele sfeerbeelden van toen
Op vrijdagavond 6 april knipte burgemeester Kürt Vanryckeghem de driekleur door als start van dit evenement. Heel wat wielerfanaten en sympathisanten waren aanwezig op de officiële openingsavond.
Op zaterdag 7 april was er in Taverne 't Neerhof terug van alles te beleven. Men kon er al terecht vanaf 10.00 u. om de doortocht van de wielertoeristen te volgen en te genieten van een aperitief. In de avond stonden terug heel wat bekende Vlamingen op de affiche en zat de Taverne overvol. De vraaggesprekken begonnen met enkele Flandriens in wording uit Beveren en Desselgem, Alexander Rigolle, Lorenzo Vanlaere, Dieter Callens, Sander Vannieuwenhuyse en Wouter en Jolien Vandenborre. Na de plaatselijke renners kwam, wereldkampioen veldrijden 2007, Ewin Vervecken aan de beurt. Hij begon met wielrennen op zijn achtste, nu is hij er 35 en hoopt er nog een paar jaar bij te doen. Armand Desmet, (Manten) de Waregemse Flandrien verkoos zijn babbeltje met Bart Debels in het Waregems te doen. Ook Tom Desmet had een woordje klaar. Na Tom kwam Jacques Hanegraaf, sportief manager bij Unibet.Com een woordje uitleg geven. De dag werd afgesloten met Waregemnaar Frans Deketele, hij zorgde samen met Frieda voor de muzikale noot.
Op zondagmorgen 8 april hing er een dichte mist over Beveren-Leie, omstreeks 10.45 u begon de zon echter door de wolken te breken. Stilaan begonnen de mensen post te vatten langs de Kortrijksesteenweg om niets te missen van dat volkse gebeuren; de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Her en der waren standjes opgezet waar een natje en/of een droogje te verkrijgen was. Ook aan 't Neerhof kwam een massa volk opdagen en terwijl het wachten was op de eerste renners bracht de Fanfare 'Hoger Op' uit Sint-Eloois-Vijve leven in de brouwerij. Na de doortocht was het nagenieten onder een stralende hemel, met een koele pint in de hand en de koerse als gespreksonderwerp.
Geïnteresseerden hadden tijdens deze driedaagse de mogelijkheid een gratis wedstrijdformulier in te vullen. Deelnemers dienden 3 renners op te geven die zo dicht mogelijk eindigden. De formulieren moesten uiterlijk 8 april om 13 uur binnen zijn. In totaal werden 833 wedstrijdformulieren ingevuld met deelnemers uit Waregem en omstrekken maar ook uit Heverlee, Frasnes-Ies-Buissenal (België), Portugal en Duitsland. Geen enkele deelnemer slaagde erin de 3 eerste renners (Allessandro Ballan, Leif Hoste en Luca Paolini) op te geven. De beste combinatie was Ballan, Hoste, Boonen (goed voor 15 punten) en werd ingevuld door 2 personen: Giselle Vandaele en Jencie Domecyn. De schiftingsvraag diende uitsluitsel te brengen, met name: 'In welke tijd zal de winnaar de eindstreep in Meerbeke bereiken?'. De officiële eindtijd was 6 uur 10 minuten en 15 seconden. Giselle Vandaele uit Deerlijk benaderde het best de eindtijd met een tijd van 6 uur 10 minuten en 28 seconden, hetzij slechts een verschil van 13 seconden!! Zij mocht op 20 april de mountainbike in ontvangst nemen. Jencie Domecyn mocht de ballonvaart als 2de hoofdprijs in ontvangst nemen.
|