Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Goed te Beaulieu in Beveren-Leie wordt beschermd monument
Het Goed te Beaulieu (Sint-Jansstraat 128 in Beveren-Leie), waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 5e 6e eeuw, is op de lijst van voor bescherming vatbare monumenten en/of stads- en dorpsgezichten terecht gekomen. Deze hoeve en de bijhorende gebouwen is na een studie door de dienst Ruimte en Erfgoed West-Vlaanderen van de Vlaamse overheid in maart 2011 positief geëvalueerd. Dit komt onder andere door het feit dat de hoeve een belangrijke rol speelt in de ontstaansgeschiedenis van Beveren-Leie. Daarnaast waren ook de waardevolle architectuur en zijn ligging aan de Leie bepalende factoren.
Waregem beschermt eigen erfgoed Volgens het betrokken decreet werd dit dossier ook aan het stadsbestuur voorgelegd voor advies. Daarnaast werd er van 4 april tot 4 mei een openbaar onderzoek georganiseerd door het stadsbestuur. Noch bij de voorlegging aan het stadsbestuur noch tijdens het openbaar onderzoek werden er bezwaren ingediend.
In 2012 zal de site definitief beschermd monument worden De slotsom is dat het Goed te Beaulieu nu officieel op de lijst van voor bescherming vatbare monumenten en/of stads- en dorpsgezichten staat. In 2012 zal de site definitief een beschermd monument worden. Naast de kerken van Sint-Eloois-Vijve en van Desselgem, het park en kasteel Casier, het oud station van Sint-Eloois-Vijve, de historische hoeve aan de Deerlijkseweg, het landhuis Saint-Georges en het Goed te Nieuwenhove wordt het Goed te Beaulieu de achtste beschermde site binnen onze stadsgrenzen.
Het stadsbestuur zet hiermee een verdere stap in de bescherming van haar historisch en sociaal-cultureel erfgoed. Gezien de waardevolle achtergrond van Goed te Beaulieu is dit een goede beslissing.
Goed te Beaulieu anno 2011 De hoeve ligt op het einde van de Sint-Jansstraat in Beveren-leie, net aan de Leie en situeert zich in gemengd openruimtegebied. De bestaande gebouwen dateren deels uit de 18e eeuw tot begin 20e eeuw. Alle structuren zijn in goede staat en te renoveren naar hedendaagse (woon)normen. Het goed is momenteel in privé-bezit. Het stadsbestuur overwoog in het najaar van 2010 om de site samen met de provincie West-Vlaanderen aan te kopen, maar dit ging uiteindelijk niet door. De provincie ondersteunt het hele beschermingsdossier wel.
Reacties op bericht (0)
Mooie, mooie Leie (Ode aan Beveren-Leie) door Steffen Ron