Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Alle Waregemse evenementen van maart tot midden september op placemats.
Naar jaarlijkse gewoonte heeft het stadsbestuur werk gemaakt van 60 000 toeristische onderleggers (placemats). Daarop staan alle Waregemse evenementen, optredens en feesten die georganiseerd worden tussen midden maart en midden september 2012. Voor dit jaar levert deze oplijsting maar liefst 120 evenementen op.
De onderleggers worden gratis verdeeld onder alle Waregemse horecazaken die zich hiervoor aanmeldden. Dit jaar zijn dat er meer dan 30. Elke klant krijgt er letterlijk een compleet overzicht van de Waregemse evenementen onder zijn/haar neus.
Met dit extra communicatiekanaal zorgt het stadsbestuur ervoor dat veel horecaklanten ook zullen terug keren naar onze stad voor een later evenement. Reeds 8 jaar lang bevestigt het systeem van de toeristische onderleggers zijn waarde om meer bezoekers naar Waregem en haar evenementen te lokken.
Kleuterproject en carnaval in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie
Op vrijdag 17 februari was het feest in de Stedelijke Basisschool van Beveren-Leie. De kleuters voerden er 'Indianen' op en het lager vierde er carnaval. Rony Cooremans bezorgde ons onderstaande foto's, waarvoor dank, en die geven we graag mee.
Indianenproject Wij hebben samen met onze hele kleuterschool gewerkt, geknutseld en gespeeld rond indianen. Dit was een héél leuk en boeiend thema waar we niet veel over kenden. Maar éénmaal de 14 dagen voorbij waren zijn we omgeschoold tot echte indianenkenners. Zelfs hun kreten konden we goed nazeggen en we vonden dit superleuk. We zijn er vast van overtuigd dat de kreten zoals A PIERE PIERE TOEMBA en É OLÉ O MANU A MANU É nog in vele Beverse huizen zullen weerklinken. We zijn de 14 dagen begonnen met een toneel dat ons gebracht werd door de juffen en we konden ons goed inleven in het verhaal. Eerst waren we allen verdrietig omdat de beer het medicijn had gestolen van het zieke indiaantje maar op het einde kon onze pret niet op want de indiaan had de beer op een hele sluwe manier gefopt en zo hadden we het medicijn terug. In de loop van de 14 dagen hebben alle klassen een dans en lied of versje ingeoefend. We hebben zelf al onze kledij, amulet, haartooi en zonnemasker gemaakt. Als totale indianen-metamorfose hebben we op vrijdagnamiddag iedereen in hogere indianen-sferen gebracht, neem dat maar van ons aan. We hebben gezongen en gedanst op zowel het liedje Anicuni, typische indianenmuziek, de indianendans van de M-kids en ook het liedje : alle indianen schieten met bananen mocht natuurlijk niet ontbreken. Kortom het was een sfeervolle namiddag. Hierboven enkele sfeerfoto's die aantonen welke metamorfose we ondergaan hebben. Met dank aan juf Ann voor het onderschrift.
Carnaval
Door ziekte kon Beverse Weetjes niet persoonlijk aanwezig zijn. Meer info over beide activiteiten moeten we u helaas schuldig blijven.
Nathalie Pontegnies uit Beveren-Leie in Getij-Dingen02 Tweede edtie van kunst op strandpalen
Getij-Dingen02 is een bijzonder kunstproject dat kunst brengt aan de getijdingspalen op het stand tussen Nieuwpoort en Koksijde van maart tot oktober. De 14 getijdingspalen met kunstwerken zijn te zien bij eb. Bij vloed verdwijnen ze stilaan onder water ..
"Mijn werk heeft als titel VERRE BLEU toren. Het is een houten constructie van 2M40 hoog met een opvallend blauw fusing glas. Gezien vanuit het strand benadrukt de toren de horizontaliteit van het zeeoppervlak door het water in drie sleuven te laten stromen, gezien vanuit de waterlijn wordt de verticaliteit tussen hemel en aarde benadrukt door een vierde blauwe sleuf", Natalie Pontegnies. Om de plaatsing van dit kuntwerk te bekijken: klik hier.
Verre bleu toren is te zien op het strand van Oostduinkerke, ter hoogte van het hoge flatgebouw de Twinty one op het einde van de dijk.
Vlasparlee met Marcel Himpe uit Beveren-Leie Op 6 maart is Marcel Himpe (oud botekoper) uit Beveren-Leie één van de sprekers tijdens de themanamiddag in De Meers. Onderstaande beelden werden genomen in "De Roterij" te Harelbeke toen Vlasparlee op donderdag 11 september 2008 van start ging. Daar was Marcel en Beverse Weetjes eveneens te gast en die beelden diepten we even terug op.
Vlasparlee Het Texas van Vlaanderen, zo wordt onze regio nog steeds genoemd. De erg aparte en typerende vlasnijverheid die zich vanaf de 19e eeuw aan de boorden van de Leie en de Mandel ontwikkelde, zette onze regio op de wereldkaart. Het multidisciplinaire project Vlasparlee brengt dit uniek stukje erfgoed tot leven aan de hand van verhalen, theater, fotos en filmmateriaal. Vlasverleden in de regio Waregem Voltooid verleden of toekomst! Themanamiddag met vlasverhalen, film- en fotoprojectie, in samenwerking met de Intercommunale Vlasbond ‟t Grootje en het Algemeen Belgisch Vlasverbond. Sprekers: Marcel Himpe (oud botekoper) Paul De Baere (voorzitter Intercommunale Vlasbond) Moderator: Christiaan Vlaemynck (directeur ABV). Op dinsdag 6 maart om 14.30 uur in zaal De Ierse berm van De Meers te Waregem. Inkom 5 euro, koffie inbegrepen.
De Kringloopwinkel haalt kledij en textiel op in Waregem op maandag 12 maart en 17 september. In Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve is dit op vrijdag 23 maart en 28 september.
De ophaalzak vind je enkele weken vooraf in de brievenbus. Extra gele zakken kan je krijgen bij de milieudienst. Je kan ook andere plastiekzakken gebruiken. Alle zakken dienen wel degelijk te worden afgesloten.
Dankzij de kledij die je schenkt kan de Kringloopwinkel zijn sociale en ecologische doelstellingen waar maken. Meer info op www.dekringloopwinkel.be.
Je kan ook steeds je textiel kwijt op het containerpark of in één van de 40 containers verspreid over Waregem.
Dit jaar start de Hallebevaart voor de 30ste maal vanuit Beveren-Leie. Reden genoeg dus om dat even te benadrukken. Dat gebeurde op zaterdag 25 februari. Bedevaarders, sympathisanten en bestuur kwamen samen om 17.00 uur voor de eucharistieviering in de kerk van Sint-Eloois-Vijve. Daarna werden ze ontvangen op het gemeentehuis te Beveren-Leie waar even teruggeblikt werd op de afgelopen jaren en daarop mocht een toost niet ontbreken. De avond werd verdergezet met een feestmaal in 'De Hoop' te Waregem.
Beverse Weetjes volgde de bedevaarders in 2008, voor een terugblik klik hier.
Op de foto de vier bestuursleden, v.l.n.r. Dirk Lobbens, Eddy Devos, Antoon Vantieghem en Dirk Follens op het zilveren jubileum van de Hallebedevaarders
Het prille begin In Beveren-Leie begon het allemaal met Eddy Devos uit Ter Weerst die samen met zijn tweelingbroer met de groep van Heestert in 1982 te voet naar Halle was geweest. Het jaar dat daarop volgde, zocht Eddy een delegatie om vanuit Beveren-Leie te kunnen vertrekken. Hij had gehoord dat Dirk Lobbens, eveneens uit Ter Weerst, al enkele keren te voet naar Halle was getrokken met de groep van Oostrozebeke en een paar maal met deze van Bavikhove. Eddy is toen even gaan informeren of Dirk het zou zien zitten om vanuit Beveren te vertrekken en zo is alles eigenlijk begonnen.
De vlag Vooraleer naar Halle te vertrekken hadden Eddy en Dirk ook graag een eigen vlag gehad. Etienne Ducatteeuw ontwierp het schild, daarin is het schild van Beveren-Leie, de Zwarte Madonna, de kanonballen en een paar stapschoenen verwerkt. Met dat ontwerp trok het duo naar de firma Waelkens. De vlag, de daarbij horende vlaggestok en het opbergkoffertje kosten toen iets meer dan 12.000 oude Belgische franken. Maar ja, er was geen geld om dit te bekostigen, dus Eddy en Dirk betaalden elk de helft. Dankzij de giften die ze hier en daar kregen, konden ze na enkele jaren hun investering recupereren.
Te voet naar Halle Samen met Marleen Sablain zijn ze uiteindelijk met zn drieën voor het eerst naar Halle vertrokken. Na een gebed aan het kapelletje in de Driesstraat werd het drietal naar Heestert gebracht om vandaaruit te voet te vertrekken onder de vlag Hallebedevaart Beveren-Leie.
In 1984 waren er al 11 bedevaarders en sindsdien vertrekken de Beverse bedevaarders steevast te voet van aan het kapelletje in de Driesstraat voor een tocht van 82 km. Onderweg smelten ze samen met Deerlijk en Vichte en in Leupegem, de eerste halte na 27 km, sluiten Heerstert en Anzegem aan.
Vanuit Leupegem vertrekt de voltallige groep met meer dan 100 bedevaarders op weg naar de volgende halte in Nederbrakel na 14 km. Dan gaat het naar Ophasselt (9 km), naar Meerbeke (11 km) en de laatste halte is in Pepingen (15 km). Van Pepingen resten nog 6 km tot aan de Basiliek in Halle.
Ondertussen kregen Eddy en Dirk ook twee bestuursleden bij. Dirk Follens, die in 1984 de eerste maal meestapte, vervoegde het bestuur in 1985. En Antoon Vantieghem, die al vele jaren trouw medewerker was, kwam in 1996 het bestuur versterken.
In 1985 werd ook Pierre Vandermeulen vast medewerker. Ieder jaar bouwden Pierre en zijn vrouw hun schoolbus om. Er werd een ruimte voorzien voor het draagbare toilet, een ligbank voor diegenen die het onderweg eventjes lastig kregen en er was ruimte voor de proviand. 20 jaar lang reed Pierre vrijwillig en kosteloos met de groep mee. Het bestuur is Pierre en zijn vrouw Alice Debraeve er dan ook enorm dankbaar voor.
Gedurende de eerste 25 jaar zijn er 146 verschillende bedevaarders vanuit Beveren vertrokken, samen goed voor 513 boetetochten. Op vandaag zijn dat ruim 150 bedevaarders goed voor zo'n kleine 600 tochten naar Halle.
Jaarlijkse dankviering traditiegetrouw komen de bedevaarders in het weekend van moederdag terug samen voor de dankviering. Vroeger ging deze door in de Sint-Jan de Doperkerk. Vorig jaar in de kerk van Sint-Eloois-Vijve (kwestie van uur). Daarna zijn ze welkom in het Sint-Janszaaltje voor een hapje en een drankje (vroeger koekenboterhammen) en kunnen ze nog napraten over de voorbije bedevaart. En ja, sommigen smeden dan al plannen voor de volgende tocht die dit jaar op 4 en 5 mei doorgaat.
Eerste 't Fuifbal bij HSC Thraso Beveren-Leie/Desselgem
HSC Thraso van Beveren-Leie en Desselgem organiseert eerste 't Fuifbal. Een galabal aan studentikoze prijzen dat plaatsvindt op 17 maart in de Stedelijke Baisschool, Pompoenstraat 44, Desselgem.
Deuren om 21.30 uur. DJ's: Scartrax (Dj tijny ft Dj Hightower) The last Deejays Cava- en cocktailbar (ook met niet-alcoholische cocktails) Dresscode: Avondkledij Kaarten in voorverkoop 4,00 euro, aan de deur 5,00 euro Voorverkooppunten: *Waregem: Blitz *Desselgem: Casa El Vid *Beveren- Leie: 't Fonteintje Meer info: zie link in de linker marge
Agendapunten gemeenteraad 6 maart Agenda:
Openbare zitting
1. mededelingen
2. schepenwissel: eed afleggen door nieuwe schepen
3. Wagso: goedkeuren statutenwijziging ikv kapitaalsverhoging
4. begroetingsplaats Barakke + brandweerkazerne, vernieuwen elektrisch bord: goedkeuren ontwerp +
vaststellen wijze van gunnen
5. onroerende goederen: goedkeuren verkoop gronden Meersstraat (oud-gemeentehuis)
6. onroerende goederen: goedkeuren verkoop garage hoek Franklin Rooseveltlaan-Brouwerijstraat
7. onroerende goederen: goedkeuren verkoop deel Vijverdamstraat
8. tuighuis, aanpassingswerken tankstraat: goedkeuren uitbreiden opdracht
9. aanvaarden gratis grondafstand Spechtenstraat
10. goedkeuren VMW RioAct, takenpakket 2012
11. herstellen en vernieuwen voetpaden 2012: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen
12. overlagen met slijtlaag diverse gemeentewegen 2012: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van
gunnen
13. aanvullend verkeersreglement wegverkeer periodiek karakter: invoeren van een speelstraat in de
Milleniumstraat
14. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: invoeren van een inhaalverbod in de
Waregemstraat
15. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: gewestwegen-Zuiderlaan: invoeren
snelheidsbeperking 50 km/uur
16. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: invoeren van één parkeerplaats voor
personen met een handicap in de Emiel Clausstraat
17. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: invoeren snelheidsremmende
maatregelen in de Roger Vansteenbruggestraat
18. aanleggen verkeersplateau in de Roger Vansteenbruggestraat-Ter Elststraat: goedkeuren ontwerp +
vaststellen wijze van gunnen
19. goedkeuren samenwerkingsovereenkomst betreffende de ontwerpstudie voor het herinrichten van de
N43 te Waregem
20. RUP 17.1 Seaminox-Galana Waregem: goedkeuren afsprakennota
21. uitbreiden straatnaam Bushoek: wijzigen gedeelte Vijve-Trakel naar Bushoek: principiële goedkeuring 22. leveren en plaatsen omheining ter vervanging van bestaande omheining aan tennis Desselgem en
voetbalveld Beveren-Leie: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen
23. goedkeuren opdracht leveren en plaatsen van speeltoestellen op diverse speelruimten + vaststellen
wijze van gunnen
24. goedkeuren opdracht leveren en plaatsen van ophangsystemen voor vlaggen + vaststellen wijze van
gunnen
25. goedkeuren toelagen
26. openluchtcentrum Desselgem, uitbreiding en optimalisatie kleedkamers, ontwerper: goedkeuren
ontwerp aanstellen ontwerper + vaststellen wijze van gunnen
27. vragen
28. goedkeuren verslag vorige zitting
Mattheus Passie van J.S. Bach in de Sint-Jan de Doperkerk Beveren-Leie
Het koor CON CUORE uit Waregem organiseert samen met het Gentse Oratoriumkoor, het orkest La Passione en zes professionele solisten de opvoering van de Mattheus Passie van J.S. Bach. Plaats: kerk Sint-Jan de Doper te Beveren-Leie Datum: vrijdag 30 maart 2012 Aanvang 20.00 uur Prijzen: VVK 20 euro Gereserveerde genummerde plaatsen: 25 euro door overschrijving op het rekening nummer BE44 7480 3296 4545 met vermelding van naam en adres. Studenen en -18 jaar: 15 euro Telefonisch voor niet gereserveerde plaatsen op 056 / 60 55 66
In maart pakt KAJ De Snaere uit met een eetfestijn en optreden
Eetfestijn Op zondag 4 maart pakt het bestuur uit met het jaarlijks 'Eetfestijn'. Warme beenhesp in de feestzaal van 't Fonteintje en dat vanaf 11.00 uur.
Kaarten:
Volwassenen: 12,50 euro
Kinderen: 8 euro
Vegetarisch: 12,50 euro
Steunkaart: 4 euro Kaarten te verkrijgen vanaf 4 februari in KAJ De Snaere, bij één van de bestuursleden, via 0497 16 63 75 of via lecluyse@telenet.be Dit jaar de grote "WIN HET BESTUUR" tombola !!!!
Plaatsen zijn beperkt !
Awira presenteert 'Ligconcert' op 17 en 18 maart 2012 te Beveren-Leie Ga ook eens plat voor Awira en geniet horizontaal van een muzikaal hoogstandje.
Awira Awira is een zangkoor dat in 2003 werd opgericht door Anneloor Meersman uit Beveren-Leie. Ze verzamelde een aantal 18+'ers die hielden van zingen maar in de meer traditionele koren niet onmiddellijk hun gading vonden.
Inmiddels bestaat het zangkoor uit een 25-tal zangers die door hun harmonieuze samenhang stemmige en sfeervolle liedjes trachten te brengen. Awira betekent trouwens 'sfeer' in het Hebreeuws. Wekelijks wordt op dinsdagavond gerepeteerd in Jeugdhuis 't Zwemb@ te Beveren-Leie.
Het repertoire van Awira is op zijn minst heel verscheiden te noemen: van eenstemmige kinderliedjes tot vierstemmige musicalmuziek, bekende en vooral veel minder bekende liedjes, pop- en rocksongs, Het weze duidelijk dat Awira alles behalve een typisch kerkkoor is, alhoewel ze soms ook in de kerk te vinden zijn.
Ligconcert Jaarlijks hoogtepunt voor Awira zijn de ligconcerten. Je mag 'ligconcert' echt letterlijk nemen: het publiek ligt op de grond en geniet een uurtje van de klanken van de Awira-stemmen die nu eens rustgevend en dan weer verrassend uit de hoek komen. Een unieke ervaring die iedereen zeker moet meegemaakt hebben. Het is inmiddels het achtste jaar op rij dat Awira met een ligconcert naar buiten treedt.
Editie 2012: praktisch - Waar? OC t Klokhuis, Kerkdreef 23 te Beveren-Leie (Waregem). - Wanneer? Er zijn 3 voorstellingen van telkens +/- 1 uur: zaterdag 17 maart om 14.00, 17.00 en 20.00 en zondag 18 maart om 11.00. - Prijs? 8,00 voor volwassenen en 5,00 voor kinderen < 12 jaar [1 EUR gaat naar het Solidariteitsfonds voor Noodlijdende Beverse Gezinnen (SoNoBeG)]. - Reserveren? Kan op 0487 492 442 (tussen 18.00-20.00u)
Wees er tijdig bij want de ligplaatsen zijn beperkt! Breng een luchtmatras of ligmatje mee. Reservatie enkel geldig na betaling op 979-6354356-85. - Meer info? Contacteer dirigente Anneloor Meersman (anneloormeersman@hotmail.com) of surf naar www.awira.be
Archeologische opgraving site Schoolstraat - Roestraat Beveren-Leie
Naar aanleiding van het archeologisch onderzoek geven we hier een kort rapport. We verwijzen eveneens naar een eerdere video bijdrage, klik hier om deze te bekijken.
Niets uit deze uitgave mag zonder bronvermelding worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door print-outs, kopieën, of op welke andere manier dan ook.
Beverse Weetjes dank dan ook Jeroen Vanden Borre en Bart Verschelde.
In het kader van het archeologiedecreet (decreet van het Vlaams Parlement 30 juni 1993, houdende de bescherming van het archeologisch patrimonium, inclusief de latere wijzigingen) en het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 20 april 1994, is de eigenaar en gebruiker van gronden waarop archeologische waarden zich bevinden, verplicht deze waarden te behoeden en beschermen voor beschadiging en vernieling. In het licht van de bestaande wetgeving heeft de opdrachtgever beslist, in samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed, eventuele belangrijke archeologische waarden te onderzoeken voorafgaande aan de verkaveling van het terrein. Dit kan door behoud
in situ, als de waarden ingepast kunnen worden in de plannen, of ex situ, wanneer de waarden onomkeerbaar vernietigd worden. Aangezien behoud in situ niet mogelijk is, is gekozen voor een prospectie met ingreep in de bodem gevolg door een archeologische opgraving.
De archeologische opgraving met ingreep in de bodem werd uitgevoerd van 17 november 2011 tot 23 november 2011 met gemiddeld vier archeologen en één assistent. Projectverantwoordelijke was Jeroen Vanden Borre. Olivier Van Remoorter, David Janssens, Nick Krekelbergh, Niels Janssens, Lise Cox en Jeroen Tempelaere werkten mee aan het onderzoek.
In opdracht van WAGSO Waregem heeft BAAC bvba een archeologische opgraving uitgevoerd op het plangebied aan de Schoolstraat en de Roestraat te Waregem in het zuidoosten van de provincie West-Vlaanderen. Het plangebied heeft een oppervlakte van 1,1 ha en was voor aanvang van het onderzoek onbebouwd.
Tijdens de opgraving werd een werkput aangelegd met een totale oppervlakte van 1350 m² ofwel 12,30% van het te ontwikkelen terrein. De locatie van deze werkput was gebaseerd op de resultaten van het vooronderzoek, uitgevoerd door BAAC eerder in 2011. Op de betreffende locatie heeft de opdrachtgever een verkaveling gepland.
Het terrein bevindt zich op een droge, open kouter langs de oevers van de Leie, waardoor twee mogelijk tot de Romeinse tijd teruggaande wegen liepen. Gezien de locatie werd door het agentschap Onroerend Erfgoed aanbevolen een vooronderzoek uit te voeren in de vorm van een proefsleuvenonderzoek. Verspreid over het terrein werden een aantal archeologische sporen aangetroffen. In het zuidoosten van het terrein lag een ven dat intentioneel gedempt werd en laatmiddeleeuws en verspit Romeins materiaal bevatte. Ten noordwesten ervan kwamen enkele greppels en clusters van paalsporen en kuilen voor. De meeste sporen werden als laat-middeleeuws (13de-14de eeuw) gedateerd.
12de-eeuwe vondst
Tijdens de archeologische opgraving werden een 12de-eeuwse huisplattegrond, een bijhorende spieker en palenrij aangetroffen. Dit bewoningsareaal bevindt zich ten noordwesten van het ven en werd afgebakend door een greppel. Kuilen aan de rand van het ven wijzen op activiteiten rond het water. Na het verlaten van de site werden grachten aangelegd om het terrein af te wateren (13de-14de eeuw). Nadien werd het ven opgevuld om de grond in cultuur te kunnen brengen.
Hoewel er tot vandaag voor dit gebied geen archeologische vindplaatsen gekend waren, was de kans op het aantreffen van archeologische waarden reëel. Deze verwachting was gebaseerd op het feit dat het plangebied gelegen is op een kouter langs de Leie. Deze kouter werd doorsneden door twee, mogelijk tot de Romeinse periode teruggaande, wegen; de Grote Heerweg en de Kleine Heerweg. Ook de vondsten van verschillende archeologica in de buurt van de vindplaats duiden op het hoge archeologische potentieel van het plangebied.
CAI-locatie 70232 verwijst naar de vondst van roerende archaeologica uit zowel het mesolithicum als de Romeinse periode. Ook locatie 73532 verwijst naar roerende archeologica, dit maal uit de steentijd. Locatie 72482 vermeldt enkele roerende archaeologica uit de Romeinse periode en de Sint-Janskerk, die een middeleeuwse oorsprong kent. Locatie 76043 ten slotte wijst op bewoning uit de volle middeleeuwen. Hier werden eveneens sporen aangetroffen uit de Romeinse periode en het neolithicum.
Gevonden aardewerk
Het gaat in totaal om 184 scherven.
De aardewerkvormen die in het onderzochte aardewerkensemble aangetroffen werden zijn de volgende: de kogelpot, de tuitpot, de kom, de beker en de teil.
Binnen de aardewerkvormen kan er een chronologisch en vormelijk onderscheid gemaakt worden tussen de oudste fase en de jongere fase.
In de oudste fase bestaat het aardewerk ensemble quasi volledig uit kogelpotvormen, m.a.w. de kogelpotten en de tuitpotten. De beker komt ook met één exemplaar voor, net als de kom.
Voor de jongere periode kan er opgemerkt worden dat de vormen nu de teil en de kom zijn.
De kogelpot is veruit de belangrijkste vorm binnen het aardewerk. Waarschijnlijk zitten er in de categorie "onbekend" nog een aantal kogelpotten, maar door het ontbreken van randen of duidelijk herkenbare elementen zijn deze niet als dusdanig herkend.
Methode van onderzoek
Dit gebied werd in één werkput onderzocht. De afgraving gebeurde met behulp van een kraan van 21 ton op rupsbanden met tandeloze graafbak, waarvan de bakbreedte 1,80 m bedroeg. Tijdens de opgraving werd in de werkput machinaal één vlak aangelegd op het archeologisch relevante niveau; dit onder permanente begeleiding van minimaal twee archeologen. De opgravingsput werd uitgegraven tot op een leesbaar vlak.
De vlakken werden volledig manueel opgeschaafd en nadien gefotografeerd. Alle sporen werden ingetekend en gedocumenteerd aan de hand van beschrijvingen en fotos. De hoogtes, vlakken en sporen zijn ingemeten ten opzichte van exacte meetpunten, die door een beëdigd landmeter uitgezet zijn.
Ondiepe grachten werden volledig omgespit, de diepe grachten gedeeltelijk. Met behulp van een metaaldetector werden eventuele metaalvondsten opgespoord. Beloftevolle sporen werden bemonsterd door middel van 5-liter macrostalen.
Na afloop van het onderzoek werden de werkputten met instemming van het Agentschap Onroerend Erfgoed gedicht. Sporen-, vondsten-, foto- en coupelijsten werden digitaal geregistreerd in het veld. De verzamelde data werden verwerkt tot een gedetailleerd en overzichtelijk grondplan.
Tijdens de verwerking van de opgraving zijn de gegevens van het vooronderzoek meegenomen. Op deze manier werd extra info bekomen over datering en sporen.
Onder v.l.n.r. Bert Deschodt en Marc De Smyter. Achter: Fabienne Cloet, Lieven Demeestere, Sammy Declerck, Marc Cremelie en Marc Vercruysse. Ontbrekende bestuursleden Steven D' Hont en Patrick Magherman
Op zondag 26 februari organiseert de Vrije Atletiekclub Beveren-Leie (VACBL) zijn 38e veldloop. Deze wedstrijd kadert in het veldloopcriterium voor vrije sporters en niet-aangeslotenen en is de derde manche van dit regelmatigheidcriterium. Op de terreinen rond het gemeentelijk sportstadion in de Leenriestraat wordt opnieuw een aantrekkelijk crossparcours uitgebouwd waarop honderden lopers hun reeks zullen afwerken.
Prachtige prijzentafel
Organisatorisch komt er uiteraad heel wat bij kijken. Gelukkig kunnen we steeds beroep doen op heel wat medewerkers en mogen we terug op de helpende handen van zon 60 personen rekenen om alles in goede banen te leiden. Verder konden we dit jaar ook terug terecht bij onze trouwe sponsors en kunnen we alle deelnemers een prachtige naturaprijs meegeven. Dit jaar kunnen we zelfs uitpakken met een TV en Smartphone, weet voorzitter Sammy Declerck te vertellen.
Kanshebbers uit eigen rangen
We starten om 13.45 uur met de, stilaan traditie geworden, KBC bedrijvencross. Omstreeks 14.00 uur gaat de reeks voor de allerjongsten dan van start waarna nog 16 reeksen volgen. Daaronder is er terug de wedstrijd van 850 m voor andersvaliden en de volkscross, over anderhalve kilometer, voor zij die het puur recreatief willen houden. Het is ook uitkijken naar onze eigen leden, gaat de voorzitter verder. Maar we hebben er goede hoop op dat we kans maken op enkele podiumplaatsen. Daarvoor is het onder andere uitkijken naar Mia Frère, de broers Tavernier, de familie Demeestere en Bert Deschodt om de blauwwitte kleuren van VACBL te verdedigen. En, voegt Sammy er nog aan toe, we kijken ook uit naar ons nieuw lid Floor Martens die bij de Dames Juniores een grote kanshebber is. Al wie dus zijn veldloopcapaciteiten eens wil uittesten, hetzij competitief hetzij recreatief, jong of minder jong, of wie als supporter wil genieten van een sportief gebeuren, weet waarheen zich te begeven op 26 februari.
Record editie Na het afsluiten van de vooraf inschrijvingen voor de bedrijvencross tellen we 41 deelnemers een vermeerdering met 5 deelnemers. Volgende bedrijven nemen deel: Barco, KBC Desselgem Beveren-Leie, Boss paint 1, 2 en 3, Stad Waregem, TVH en Big floorcoverings.
Wat de reeksen betreft, in het criterium van Vrije Sporters, verwachten we meer dan 500 deelnemers", sluit de voorzitter.
Stadsbestuur eert personeelsleden voor reddende tussenkomst
Op donderdagmorgen 23 juni 2011 kreeg D.V., medewerker in de stedelijke werkplaats, een hartaanval op het werk. Serge Rysman, Rudy Dewaele, Dirk Bruyneel en William Vervaecke reanimeerden onmiddellijk hun collega met hun opgedane kennis uit de EHBO-cursus. Dankzij deze levensreddende tussenkomst kon de ambulance D.V. nog tijdig naar het ziekenhuis brengen. .
Op vrijdag 10 februari werden de vier door de burgemeester en de secretaris geëerd voor hun interventie.
Dit reddende gebaar toont dat de opleidingen Eerste Hulp Bij Ongevallen niet alleen nuttig zijn, maar ook effectief levens kunnen redden.. . Op de foto (vlnr): secretaris Guido De Langhe, Rudy Dewaele, Serge Rysman, William Vervaecke, Dirk Bruyneel en burgemeester Kurt Vanryckeghem.
Davidsfonds Beveren-Leie organiseert een avond rond:
Buitenlandse Missies van het Belgisch Leger Voordracht door Kolonel Jo Coopman
Kolonel Coopman heeft jarenlang deelgenomen aan buitenlandse missies van het Belgisch Leger. Hij was in Congo, Libanon, Kosovo en in Afghanistan. Uiteraard heeft hij veel meegemaakt. Exclusief voor Davidsfonds Beveren-Leie komt hij hierover vertellen en krijgt u een echte blik achter de schermen.
Deze avond gaat door op woensdag 29 februari en start om 20.00 uur. Locatie: zaal van 't Fonteintje, Sint-Jansstraat 153, Beveren-Leie. Toegang: 5 euro (3 euro voor Davidsfonds leden). Iedereen welkom!
Move Tegen Pesten in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie De Vlaamse week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 10 tot 17 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, ... zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen.
Op donderdagnamiddag 16 februari om 13.30 uur dansten de leerlingen van de Stedelijke Basisschool de 'Move Tegen Pesten'. Dit naar aanleiding van een oproep van Brahim en Charlotte van Ketnet en Yeti.
"Om 13.30 uur dansten vandaag 27.2281 kinderen in Vlaanderen de 'Move Tegen Pesten' en daar hoorden de leerlingen van de Stedelijke Basisschool ook bij. De leerlingen van het zesde leerjaar toonden de jongere kinderen hoe het werkte. In het kader van sociale vaardigheden konden wij aan deze oproep niet weerstaan. De leerlingen dansten en zongen uit volle borst mee op de 'Move Tegen Pesten'", de ouderraad Stedelijke Basisschool Beveren-Leie
Gezinsbond Beveren-Leie en Desselgem organiseren uitgebreid en gezond ontbijt
In samenwerking met de Gezinsbond van Desselgem organiseert de Gezinsbond Beveren-Leie een lekker... uitgebreid en gezond ontbijtbuffet. Deze activiteit gaat door in OC t Klokhuis, Kerkdreef 23, Beveren-Leie op zondag 4 maart en dat van 08.30 tot 10.00 uur naar eigen voorkeur Een professionele diëtiste geeft daarbij toelichting over het hoe en het waarom van een gezond ontbijt. Maar... er is méér: na het ontbijt kunnen de kinderen onder begeleiding en toezicht hun hartje ophalen in een leuke speel-, knutsel- en vertelhoek. Er is ook grime. Natuurwandeling Na het ontbijt is er nog mogelijk om met het gezin een wandeling te maken langs rustige wegen in Beveren-Leie en Desselgem. Er is keuze uit 2 uitgestippelde routes. Wandelaars die geen ontbijt nemen betalen 1 Na de wandeling is er mogelijkheid voor een gezellige babbel met een drankje aan een democratische prijs. Deelname: Leden: 6 , 3 voor kind (6-12), gratis voor kleuter, max. 18 voor gezin, niet-leden: 9 , 5 vr kind (6-12) Enkel deelnemen aan de wandeling kost 1 voor de verzekering. Vooraf inschrijven, vóór 18 februari is verplicht bij: Verrue Raf Nijverheidstraat 92, tel. 056702693 of via mail: raf.verrue@gmail.com Per overschrijving op 828-2595013-44 van Gezinsbond Beveren-Leie met vermelding van uw LIDNUMMER ontbijt met volwassenen kinderen kleuters Alleen wandelen: personen
Buurtwerking Sint-Jan de Doperparochie Beveren-Leie
Een hart voor de buurt
Op 14 februari kwamen de buurtwerkers van de Sint-Jan de Doperparochie, na lange tijd, terug samen. Het Sint-Janszaaltje dat op zijn Valentijns aangekleed was, straalde een hartelijke sfeer uit. Bij een hapje en een drankje kon er van gedachten gewisseld worden over de inzet van een buurtwerker. Daarnaast was er ook een duidingmoment gebracht door Mevr Trees Lavens, parochieanimator van het bisdom Brugge, die de aanwezigen ook een hart onder de riem stak.
Ten huize van de familie Henk Buyse-Wetsoen in de Grote Heerweg, Beveren-Leie werd op maandagavond 13 februari een feestje georganiseerd. Dochter Eline, die ergotherapie studeert aan de Arteveldehogeschool te Gent, vertrekt vandaag 14 februari voor 3 maanden op buitenlandse stage en afscheid nemen van vrienden hoorde daar natuurlijk bij.
Eline samen met enkele vriendinnen, vooraan v.l.n.r. Sopie Hatse, Lies Gremeaux, Sarah Vanwijnsberghe en Charlotte Coucke. Achter: Lien Baekelandt, Eline Buyse en Sophie Lietaert
Samen met een medestudente, Sien Cottyn uit Brugge, trekt Eline naar Nepal Kathmandu. Daar gaan ze aan de slag in een tehuis, bestuurd door NGO Namaste Crystal Children, waar een 30-tal weeskinderen tussen 3 en 18 jaar zijn ondergebracht.
Tegemoetkoming stad Waregem Onze taak daar is het bouwen van een buitenbadkamer met gescheiden douche en toilet, vertelt Eline. Nu is er wel een badkamer, maar douche en toilet zijn niet gescheiden. Omdat er geen plaats meer in het gebouw is, moet de badkamer dus buiten gebouwd worden.
Om dit te kunnen financieren diende ik mijn project in bij stad Waregem en via de dienst Internationale Samenwerking kreeg ik een tegemoetkoming van 1000 euro en Sien 800 euro van Stad Brugge. Deze bedragen werden rechtstreeks doorgestort naar het tehuis. Daarbij verkochten wij ook steunkaarten waarvan de opbrengst ruim 1000 euro bedraagt. Met de som van bijna 3000 euro moet het dus mogelijk zijn om ginds iets moois te realiseren. In het tehuis beschikken ze ook over een naaiatelier met twee naaimachines. Ook daar zullen wij ons steentje bijdragen door de kinderen er verder te coachen, voegt de enthousiaste Eline eraan toe.
Het zal in het begin wel even aftasten worden hoe alles daar ter plaatse reilt en zeilt, maar ik ben ervan overtuigd dat we ons doel zullen kunnen verwezenlijken, sluit Eline.
Blog Eline en Sien in Nepal Op 13 mei komt Eline terug naar Beveren-Leie. Om het thuisfront op de hoogte te houden gedurende haar verblijf in Nepal Kathmandu maakte ze samen met Sien een blog aan. Om de twee weken hopen ze daar hun verhaal kwijt te kunnen. Om het blog van Eline en Sien te bezoeken plaatste Beverse Weetjes een permanente link in de rechter marge.
Zestigste huwelijksverjaardag Op zaterdag 11 februari was Beverse Weetjes op pad voor een Diamanten Jubileum. Deze keer was het wel heel anders. En ook al is het niet de bedoeling om van Beverse Weetjes een privé blog te maken, voor deze Desselgemse jubilarissen, onze ouders, maken we graag een uitzondering. Aan de hand van wat videofragmenten geven we dan ook graag een stukje van hun levensschets mee. We zijn er fier op dat we hun zestigste huwelijksverjaardag, samen met familie en vrienden, konden vieren.