Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Rik schreef een lied voor zijn moeder, Tineke van café 't Sas in Beveren-Leie.
Caféklap bij Tineke in 't Saske te Beveren-Leie Rik schreef een lied voor zijn moeder, Tineke van café 't Sas in Beveren-Leie. Luister je even mee? Lees de column Caféklap van Kurt Vandemaele, morgen vrijdag in KW
Lees de column Caféklap van Kurt Vandemaele, in KW of via klik hier.
Foto van Rik en zijn moeder Tineke genomen ter gelegenheid van haar 80ste verjaadag. Een terugblik op dat feestje klik hier.
Nieuwe perrons en roltrappen in station Waregem Het stadsbestuur kreeg bevestiging van de federaal Minister van Mobiliteit dat er voor het Waregemse treinstation 1 859 406 euro is voorzien. Hiermee worden in de komende jaren de perrons en roltrappen vernieuwd. Het stadsbestuur is zeer tevreden met deze schriftelijke toekenning. Het is een eerste stap in de richting van een hopelijk volledige vernieuwing van het station, die op een doorsnee werkdag tussen de 2000 en 3000 reizigers telt.
De federale regering wil massaal investeren in de Belgische spoorwegen. Na de goedkeuring van onder andere de meerjareninvesteringsplannen 2018-2020 van de NMBS en Infrabel garandeert de regering 6,3 miljard euro investeringen. Daarmee wil de regering en de minister investeren in nieuwe treinen, beter onthaal in de stations, een vlottere toegankelijkheid, voltooiing GEN (Gewestelijk Expresnet), kwaliteit van dienstverlening…
Het stadion van Waregem behoort tot de projecten die in de meerjareninvesteringsplannen van de spoorwegondernemingen zijn opgenomen. De details van de investeringen, ook de mogelijke timing, zijn momenteel nog niet bekend.
Aanplant Valleimozaïek Vanaf dit weekend start de aanplant van de Valleimozaïek. Dit is de hectare grond die tussen de parking van het OLV Van Lourdesziekenhuis en de Gaverbeek ligt. Het stadsbestuur bebost het stuk samen met verschillende doelgroepen. Later komt er op het open gedeelte ook nog een poel.
Na de aanleg van de nieuwe uitrit van het ziekenhuis kreeg de stad Waregem een stuk grond van 1 hectare in eigendom. Dit gebeurde op voorwaarde dat de stad de site ook zou aanleggen. Het doel is om een extra stuk duurzaam groen in Waregem te creëren. De aanplanting gebeurt op enkele dagen, tussen 11 en 17 maart. Het stukje grasland ziet er binnen 10 dagen dus beslist heel anders uit.
Kleuters planten bomen Op zondag 11 maart tussen 9.30u. en 11.30u. wordt eerst het geboortebos aangeplant. De kinderen geboren in 2016 en 2017 zullen hun naam symbolisch aan één van 24 maandbomen hangen. Deze actie gebeurt samen met de Gezinsbonden van Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve.
Leerlingen planten bomen Vrijdag 16 maart is er om 13.00u. een scholenactie. Meer dan 300 leerlingen uit 17 klassen van 12 basisscholen steken dan de handen uit de mouwen. Ze steken bijna duizend boompjes in de grond.
Jeugd plant bomen Op zaterdagnamiddag 17 maart sluiten de jeugdverenigingen het rijtje af met de aanplant van 800 wilgen.
De bomen worden geschonken door de firma Woodstoxx. De stad krijgt ook de logistieke medewerking van het ziekenhuis van Waregem.
Speelplein de Speelberg opent zijn poort weer! In de tweede week van de paasvakantie kunnen alle kinderen van 3 tot 15 jaar hun namiddagen vullen met ravotten in de kampen, chillen in het miener- en tienerkot, spelen in het ballenbad en de zandbak, hun fantasie de vrije loop laten gaan in een inleefspel, zotte dingen knutselen, springen op de trampoline, zich laten schminken als een vlinderprinses, koersen op de fietsjes, leren skeeleren en nog zo veel meer! Wie? Waar? Wanneer? Alle kinderen van 3 tot 15 jaar – Tomberg 21a - 9 tot en met 13 april van 13u tot 17u30 Alle informatie vind je op de facebookpagina ‘Speelplein de Speelberg vzw’ en website despeelberg.be klik hier.
Gezocht Aan de +15-jarigen: het speelplein zoekt animatoren! Zin om kinderen hun vakantie bère cool te maken? Stuur een berichtje naar de facebookpagina en ontdek hoe leuk het is om leider/leidster te zijn!
Opsporingsbericht De politie verspreidt een opsporingsbericht naar een dief, die in Beveren-Leie bij Waregem in een KBC-kantoor geld heeft afgehaald met een gestolen bankkaart. Op zaterdag 11 november vorig jaar werd een 83-jarige man bestolen van zijn bankkaarten in het KBC kantoor in Beveren-Leie. In totaal werd er 7.000 euro van zijn rekening afgehaald. Er werden ook aankopen gedaan in winkels in de regio van Brussel – Schaarbeek. De politie zoekt een blanke man van 35 à 40 jaar oud. Hij meet 1m75, heeft donker haar, een baard en een snor. De dader werd ook gefilmd in het KBC kantoor toen hij er geld afhaalde met de gestolen bankkaart.
Uitgebreid ontbijt bij Gezinsbond Beveren-Leie – Desselgem Op zondag liep OC ’t Klokhuis aardig vol voor het gezamenlijk uitgebreid ontbijt van de Gezinsbond Beveren-Leie – Desselgem.
Vanaf 08.30 uur waren de ingeschreven leden er welkom. Na een keuze te hebben gemaakt aan het rijkelijk gevuld buffet konden de voetjes onder tafel geschoven worden om te genieten van al het heerlijks. Terwijl de ouders rustig konden keuvelen, konden de kinderen onder begeleiding terecht bij de kinderyoga, grime, of zich vermaken in de kleurhoek. Na het ontbijt was er mogelijkheid om nog een wandeling te maken op eigen tempo. Er was keuze uit drie wandelingen die langs veilige wegen en paden liepen en voor iedereen toegankelijk was. De ene liep via de Leie richting Desselgem over een afstand van 5.4 km. Er kon ook richting spoorweg gewandeld worden over een afstand van 5.5 km en er kon ook gekozen worden voor een wandeling van 3 km die richting Tomberg ging. Terug een gezamenlijke en gesmaakte activiteit van de Gezindbond Beveren-Leie en Desselgem.
Leie Cycling start seizoen 2018 Op zondagmorgen 4 maart haalden de leden van de wielertoeristenclub Leie Cycling hun stalen ros terug boven voor de start van het seizoen 2018.
Na een stevig ontbijt in hun clublokaal gingen ze van start voor de eerste van de 40 zondagse ritten die op de agenda staan. De club die 58 leden telt is ook dit jaar onderverdeelt in 4 categorieën. Ze onderscheiden zich in de A’s, de B’s, de C’s en de C+. Tussen het oudste en het jongste lid is er een verschil van 38 jaar. Het oudste lid telt 74 lentes en het jongste 36. Op de agenda staat terug een rit naar Halle. Daarnaast ook twee bijzondere meerdaagse. De C’s en C+ trekken voor een driedaagse met de fiets naar Tourregem (100 km) in Noord Frankrijk. De A's en B’s zoeken het iets verderop en 15 toeristen nemen het vliegtuig naar Stelvio in Italië van waaruit een dagelijkse rit op het programma staat. Op 14 oktober sluit de club het seizoen af en worden de kampioenen in de kijker gezet.
VZW Meaningfool is volop bezig met nieuwe plannen te smeden. Op een ludieke manier gaat Philip Saelens om met (zinloos) geweld! Hij staat even stil bij 27 februari 2004, op die datum werd hij absurd neergeslagen door zinloos geweld. Een periode die voor hem altijd moeilijk is, toch wil hij mensen, gekweld door (zinloos) geweld een hart onder de riem steken…. Bijna een jaar geleden hebben we ludieke wenskaarten gemaakt, de meest toepasbare in dit geval is… ‘Geef je lotgenoten eens een schouderklopje…. je krijgt er vast eentje terug…. Daarom wil hij deze wenskaart opnieuw wat in de kijker stellen!
“Wie slachtoffer werd van geweld, ziekte, ongeval of een andere vorm van tegenslag, staat er meestal alleen voor. Mensen blijven afstandelijk. Ze ‘durven’ geen contact opnemen. Terwijl zo iemand net steun en bemoedigende woorden nodig heeft. Dus wees niet bang! Geef eens schouderklopje. Ook als je het zélf moeilijk hebt, of beter nog: ‘VOORAL’ als je het moeilijk hebt. Op de manier ’deel’ je deze boodschap, en je krijgt vast en stevig schouderklopje terug! Wordt er trouwens niet gezegd dat ‘gedeelde smart’ slechts ‘halve smart’ zou zijn? Alle info over VZW Meaningfoolklik hier.
Beste missievrienden, In deze tijd van veertig dagen voor Pasen houd ik eraan jullie te schrijven. Veertig dagen waarin we worden uitgenodigd tot een grotere aandacht voor de naaste, een grotere solidariteit … Wellicht begint alles met wat tijd vrij maken om tot onszelf, tot God te komen … Veertig dagen zonder klagen … vanuit de dankbaarheid om alles wat we zomaar ontvangen. Terwijl we genieten van wat mooi is, goed en waar … leven zovele mensen in situaties van geweld en onderdrukking, worden gezinnen uit elkaar gerukt, zijn mensen op de vlucht … De paus deed een bijzondere oproep tot gebed voor de Democratische Republiek van Congo, Zuid Soedan, Syrië … De wereld heeft nood aan gebed én inzet voor vrede. Die vrede begint in ons eigen hart. Vrede met onszelf, vrede met wie naast ons leeft, in God verbonden met zovelen. Ik schrijf jullie vanuit Libreville, hoofdstad van Gabon, waar we volop in de bouwwerken zitten.
Vier klassen werden gebouwd in de voorbije maanden. De werken lagen even stil door gebrek aan financiële middelen. We hopen in de maand maart de werken terug op te starten voor nog vier klassen.
In Brazzaville, waar we sinds januari 2017 de werken moesten stilleggen ten gevolge van de sociaalpolitieke situatie kregen we goed nieuws.
Alles ziet er naar uit dat de streek waar we aan het bouwen zijn voldoende rust kent. Stilletjes aan trekken de mensen terug naar de dorpen in de omgeving. De kerken en kapellen worden hersteld. Ook wij zullen heel binnenkort de werken hervatten. Een foyer-internaat werd gebouwd en wacht op afwerking. Een polyvalente zaal zal ons de mogelijkheid bieden om de verschillende vormende activiteiten voor jonge mensen op gang te brengen. We willen vooral ondersteuning bieden aan die vele families die het leven terug opnemen : herstel van huizen, her aanleg van groentetuin en plantage, herstel van wegen en bruggen …
De mensen hebben vooral nood aan hoop en vertrouwen. Onze aanwezigheid werkt bemoedigend. Op verschillende plaatsen hebben we nood aan water. De voorziening vanuit de stad is onvoldoende voor de vele kinderen en jongeren in onze scholen en internaten. Zowel in Libreville als in Oyem (Gabon) zien we er naar uit om een boorput te kunnen steken. Het zijn de zovele kleine en grote projecten waarvoor we rekenen op jullie steun.
Dankbaar om de zovele weldoeners die maandelijks wat opzij zetten voor onze missies. Weet dat we die steun ten zeerste waarderen. We bidden dagelijks voor jullie en voor al jullie intenties. Van harte dank en nu reeds beste wensen voor een mooi feest van Pasen ! Leven sterker als de dood. Liefhebben en daardoor voortleven … Verbonden van hieruit Zr Leen Mestdagh Zr van Don Bosco
Wie ons graag wil helpen voor de realisatie van onze dromen kan dit op volgende rekeningnummers : Iban: BE73 4256 1657 6960 Bic : KREDBEBB KBC Brusselstraat 213 1702 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH Voor wie een fiscaal attest wenst Iban: BE84 4358 0341 0159 Bic : KREDBEBB VIA DON BOSCO Guldendallaan 90 1150 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH fiscaal attest gewenst
Benefiet 8791 Na maandenlange voorbereiding was het vrijdag 23 februari zover om de voorbereidingen in daden om te zetten.
Enkele sfeerbeelden
Vrijdag Van ’s morgens werd OC De Coorenaar onder handen genomen. Tafels en stoelen klaarzetten, bar opvullen, filmzaaltje en animatiezaaltje voor de kinderen klaarzetten. De talrijke tombolaprijzen uitstallen….. Om 19.00 uur werden de medewerkers dan verwacht om gezellig kennis te maken met elkaar bij het nuttigen van een natje en een droogje.
Zaterdag Zaterdag 24 februari gingen de deuren dan definitief open voor de grote dag. De uitverkochte zaal liep vlot vol. Omstreeks 12.30 uur kon er aangeschoven worden voor het middagmaal. De aanwezigen werden niet alleen verrast door de aanwezigheid van Jérémie Vrielynck, hij nam ook spontaan de gitaar om de aanwezigen eventjes te entertainen met enkele songs. Nadat iedereen volop had genoten van het overheerlijk middagmaal was er mogelijkheid om zich tegoed te doen aan het rijkelijk gevulde taartenbuffet. Ondertussen waren de kinderen zicht terug aan het amuseren onder leiding van de Speelberg en Chiro. Omstreeks 15.30 uur was de tijd aangebroken om de winnaar van de meet en greet, het springkasteel en de winnaar van de kleurwedstrijd te trekken. Een onschuldige hand zorgde ervoor dat Dries Vandeghinste mag genieten van een meet en greet bij Zulte-Waregem. Het springkasteel dat eveneens onder de aanwezigen eters verloot werd ging naar Melissa Claeys en daar waren de kinderen natuurlijk dol enthousiast mee. Uit de doos met alle kleurplaten kwam deze van Alyssia Vandeghinste tevoorschijn. Let’s Dance had zich ondertussen opgemaakt om iedereen te laten genieten van hun optreden. Daarna was er nog tijd om gezellig na te genieten van deze geslaagde derde editie van Benefiet 8791. Tombola De hoofdprijs: bon van Castor heeft met Kristien Deketelaere een eigenaar gekregen. Wie zijn/ haar prijs nog niet ophaalde kan dit nog doen tot en met vrijdag 30 maart 2018. Neem contact op via het nummer 0497842706 om concreet af te spreken. Actie gesigneerde truitjes Verder loopt de actie van het gesigneerd truitje van Sander Coopman (Zulte-Waregem). Bieden kan vanaf nu op volgende link: klik hier. Bieden op het van gesigneerd wielertruitje van Katusha Alpecin: klik hier. Bieden op het gesigneerd truitje van wereldkampioen Eli Iserbyt: klik hier. Er kan ook nog steeds geboden worden op het schilderij via opaschilder@gmail.com.
Fietstocht ‘V-Route’ houdt op te bestaan Na de 20° editie vorig jaar zal er in 2018 geen nieuwe editie meer volgen van de bekende fietstocht ‘V-route’ op 15 augustus. ‘We moeten met spijt in ons hart melden dat het voor een vereniging zoals de onze onmogelijk is geworden om dit evenement te blijven organiseren. Het is absoluut niet vanzelfsprekend om voldoende sponsors te vinden die zowel financieel als materieel hun duit in het zakje willen doen waardoor het voor onze vereniging ook niet zo evident is om het evenement financieel rond te krijgen. De Vlaemsche Stooringhe is fier dat we de jubileumeditie toch nog hebben gehaald en dat we zo het levenswerk van Ron Verbeke en zijn familie mooi hebben kunnen afronden.’
Petanqueclub Okra Beveren-Leie Op 24 januari stonden 47 spelers op de pleinen om de tweede speeldag van 2018 te betwisten. Hierbij de voorlopige stand.
Rummikubclub Okra Beveren-Leie Op 23 januari ging de tweede speeldag van 2018 door en waren 40 leden aanwezig. In de voorlopige stand neemt Hilde Soens de leiding met één gewonnen spel meer achter haar naam.
Veloclub Sport na Arbeid Dag op dag, (12-03-1923) is het precies 95 jaar geleden dat er in Beveren-Leie voor de eerste maal sprake was van een veloclub.
De naam van de allereerste Bevernaar die het waagde zich op een fiets te hijsen, valt met geen mogelijkheid meer te achterhalen. Dat is wel jammer. Evenmin weten we wanneer ergens dat gebeurd kan zijn. De man moet in alle geval een durver geweest zijn. Iemand die zich niet stoorde aan het gegaap van zijn samengelopen dorpsgenoten en aan het verre van denkbeeldige gevaar dat hij hals over kop ergens in een sloot terecht zou komen. Onze straten waren toen nog beurtelings zand- of moddergeulen. Allerwegen vond men met water gevulde grachten, waarin lis, eendenkroos en kikkerdril uitnodigend leken te lonken.
De Desselgemse Irma Verbrugghe (toen 99 j), wist te vertellen dat ze in haar kinderjaren de eerste fiets op straat heeft weten komen in Ooigem, haar geboortedorp. De jonge kerel die erop reed had hem zelf gemaakt, met primitief materiaal. Zo waren de "fourchen" van de beide wielen gemaakt uit afgedankte vorken van houten spinnewielen! De overbrenging van de pedalen naar de wielen gebeurde met een vlassen kommelkoord bij gebrek aan ketting.... Niet sterk? Die pientere Ooigemnaar is met zijn vehikel in Kortrijk geraakt en nog heelhuids thuisgekomen ook! Was de eerste Beverse fiets misschien ook iets dergelijks? Het kan, want ze zullen hier wel niet zoveel dommer geweest zijn dan "over Leie".
Niet het minste benul dus van hoe het eigenlijk begon. Toch weten we dat de fiets zeer snel ingeburgerd raakte in Beveren. In 1894 al werd er bij ons een politiereglement uitgevaardigd voor het fietsenverkeer op de weg Gent-Kortrijk. Wat het vertrouwd worden met de fiets op het dorpsleven voor gevolg had weten we dank zij pastoor Jozef Neurath. In zijn Liber Memorialis tekende hij ten jare 1907 aan dat er toen op het dorp al meer dan 200 fietsen waren. Meer dan 200 fietsen voor zowat 1.700 inwoners! Dat scheen de strenge man maar matig te bevallen. Voor burger en werkman vond hij dat "tweewielig gevaarte" wel een gerieflijk iets, maar bij de jeugd lagen de kaarten dan toch helemaal anders. De jongelui spaarden en zaagden hun ouders de oren van het hoofd om aan een velo te geraken en als ze er dan een hadden, trokken ze er 's zondags op uit in het omliggende om bier en vertier te zoeken. Donderpreken haalden niets uit hiertegen en evenmin de wijze vermaningen die onderpastoor Lebbe ten beste kon geven. Mismoedig tekende pastoor Neurath aan dat de fiets de dood was van de zondagsschool en van de vespers en het lof in de kerk.
Een Beverse drankgelegenheid die het duidelijk op dergelijke uitzwermende jongelui gemunt had, was de herberg "In de Rust der Wielrijders" op de Bulkenhoek. Ze werd in 1904 geopend door Pieter Labens. Waarom die Pieter herberg wou houden wordt algauw duidelijk als we er even het bevolkingsregister bij halen. Hij had vier dochters tussen 16 en 24 jaar. Het moet daar vaak een lustige bedoening geweest zijn 's zondags. Die herberg werd later omgedoopt tot "Het Duivensport" en brandde omstreeks 1970 totaal uit. Ze werd niet meer herbouwd. In 1982 werd het perceel ingenomen door de monding van de nieuwe Deerlijksestraat op de Kortrijksestraat.
Was de geestelijke overheid niet al te opgezet met de fiets en de fietsers, de burgerlijke was het soms al evenmin. Om heel andere redenen evenwel. Op 2 december 1913 gaf de Prokureur des Konings te Kortrijk een circulaire uit waarin hij wees op de ergerlijke en gevaarlijke toestanden in het verkeer. Naast klachten over karren, wagens en auto's, had hij er ook over de fietsen. Vele ervan waren niet voorzien van een waarschuwingsbeI. Andere hadden geen licht en er waren er zelfs die het helemaal zonder remmen moesten stellen. Jaren geleden sakkerde de politie dus al over fietsers, zonden die ook heden ten dage nog schering en inslag zijn!
Toen de Duitsers hier in 1914 binnenvielen, was het gauw gedaan met fietsen. Het begon ermee dat de rubberen fietsbanden opgeëist werden. Natuurlijk. De Duitse rubberaanvoer van overzee was afgesneden en dus... Die opeising moet ergens in 1915 of 1916 gebeurd zijn. Wie door de Duitse "Markenpakkers" -de Feldpolizei- gesnapt werd met banden op zijn fiets kreeg een fikse boete, zoniet erger. En wat is een fiets nu zonder banden?
De Desselgemse pastoor Jozef Coussement schrijft in zijn oorlogsdagboek dat in Desselgem op 13 juli 1917 alle fietsen en fietsenonderdelen moesten ingeleverd worden. Op Desselgem-Plaats brak men die dag bijna de benen over de hele of halve velo's die, op order van de Duitsers, naar Callu's schuur in de Ooigemsestraat moesten gebracht worden. In Beveren zal het er niet anders toegegaan zijn die dag, want het hing eveneens van de Desselgemse Kommandantur af. Toch waren er lui die niet van hun fiets konden scheiden en het Duits bevel doodgemoedereerd aan hun zolen lapten. Een van hen was de thans nog levende Bevernaar Jules Debraeve. Die hing zijn "Durkopf" gewoon in de brede schouw van de open haard bij hem thuis, en metselde hem in. Na de oorlog schoot er van de banden noch de rest niet veel meer over dat nog deugdelijk was.
In november 1918 was de oorlog voorbij en al spoedig braken betere tijden aan dan men ooit gekend had. Het zou wel niet zo lang duren, maar ze waren er dan toch. Vergeleken bij vóór de oorlog waren het leven en de mentaliteit in de dorpen aardig wat veranderd. De vier lange oorlogsjaren misten hun invloed niet. Honger en vrees voor de Duitsers sloegen om in feestroes en vrijheidsdrang. De dorpsbewoners hadden nu iets van de wereld gezien daarbij, al waren het dan maar feldgraue uniformen, pinhelmen, kanonnen, tanks en vliegtuigen met tenslotte, vanaf eind oktober 1918, bevrijders van het meest diverse pluimage. Aan de andere kant waren daar de eigen frontsoldaten die teruggekeerd waren en in het dorp voorlopig de hoge toon voerden. Gedurende vier jaar hadden ze invloeden ondergaan die totaal dorpsvreemd waren en hadden ze ver verwijderd geleefd van het gezag van pastoor, burgemeester en veldwachter. Na de oorlog was de sfeer totaal veranderd in een dorp als Beveren en nooit meer zou het nog worden zoals vroeger. De fiets en de fietserij deelden in de algemene uitbarsting van levensdrift. In de eerste paar jaar werd vermoedelijk nog op de meest bizarre en samengeflanste vehikels gereden, maar algauw kon men weer aan een velo geraken die een velo was. Net als vóór de oorlog werden weer straatkoersen gehouden. De jongeren waren er verzot op. Elk waande zich goed op weg om een Cyriel Vanhouwaert, een Flip Thijs of een Lucien Buysse te worden.
In het Jaar 1923 waren in Beveren twaalf jonge kerels die aardig wat fietsen konden en het in eigen dorp en ook in het omliggende tegen vreemden opnamen. Jonge beginnende wielrenners eigenlijk. Dat er twaalf waren in zo een klein dorp, bewijst alleen al hoe buitengewoon populair de wielersport toen was. Van dat dozijn was er evenwel slechts één die een vergunning aangevraagd en van de B.W.B. ook verkregen had. Die ene was Jozef Velghe, de toen 24-Jarige zoon van Henri Velghe en Leonie Ducatteeuw. Dat gezin woonde in de huidige Sint-Jansstraat, schuin tegenover de hofstede De Robijn. Koersen was mooi, maar het duurde lang en je moest bij de goeien zijn vooraleer het wat geld opbracht. Tot het zover was, had een beginnend renner evenzeer te kampen tegen onkosten allerhande als tegen de konkurrentie. De meesten lieten het daarom na enkele tijd maar liever steken. Om dergelijke beginnelingen moreel en fianciëel te steunen en om zelf wedstrijden in te richten zodat ze zoveel mogelijk gelegenheid tot koersen vonden, werd op veel plaatsen een wielerclub opgericht. Zo in Desselgem in het jaar 1922.
Op 12 maart van het jaar 1923 Nu zaten in Beveren een paar mensen bijeen in de herberg "In Sint-Jan", bij slager en herbergier René Bostoen. Het waren René Bostoen zelf, de "ouderse jonkman" Theofiel Debaere, de een paar jaar voordien in dienst getreden gemeentesekretaris Achiel Vancraeynest, en de daarnet genoemde wielrenner Jozef Velghe. Dat de laatste erbij was, mag ons doen aannemen dat het gesprek hoofdzakelijk over velokoersen ging. Achiel Vancraeynest van zijn kant was geboren en getogen Desselgemnaar. Tot een paar jaar voordien was hij er ten andere veldwachter geweest. Hij moet dus het fijne geweten hebben van de daar ontstane veloklub "De Leiezonen" en wellicht verdroot het hem een beetje dat hij op dat moment geen Desselgemnaar meer was. Hoe het ook zij, men kan gemakkelijk raden welke richting het gesprek uitging. Bij elke nieuwe pint werd het alsmaar duidelijker dat ook Beveren een dergelijke veloklub moest hebben.
En het is niet bij herbergpraat en biervoornemens gebleven. De Beverse Veloclub werd een feit. Weldra gaan we nog wat verder grasduinen bij de Beverse veloclub 'Sport na Arbeid' Bron Onder de Clocke