Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Tournee Locale een fotozoektocht door Beveren-Leie Tournee Locale is een unieke samenwerking tussen vier Beverse horecazaken. De uitbaters van café Den Dries gelegen aan Beveren Dries 28 De Gilde, Kerkdreef 3 't Neerhof, Kortrijkseweg 284 en 't Fonteintje, Sint-Jansstraat 123 sloegen de handen in elkaar voor het organiseren van een heuse fotozoektocht.
Tournee Locale met de fiets of te voet "De bedoeling is tijdens de zomer een aangename bezigheid aan te bieden en iedereen, ook niet-Bevernaars, kennis te laten maken met leuke plekjes in onze gemeente. Voor de kleinsten hebben we een leuke kleurwedstrijd voorzien. De fotozoektocht telt ongeveer 10 kilometer en kan zowel met de fiets of te voet gedaan worden. Daarnaast staat er de deelnemers in elk van onze zaak ook een leuke praktische proef te wachten. De tocht kan gedaan worden vanaf 21 juli en sluit af op 30 augustus om 17.00 uur. Aan deze fotozoektocht en kleurwedstrijd hebben we natuurlijk ook prijzen verbonden. De winnaars zullen bekend gemaakt worden op 1 september, tevens de zaterdag van Beveren-Kermis. Dat zal onmiddellijk na het optreden van Let's Dance zijn, om en bij de klok van 17.00 uur. Tournee Locale kan vanuit de vier locatie gestart worden. Deelnemingsformulieren zijn bij elk van ons verkrijgbaar en deelnemen is uiteraard volledig gratis", sluiten de organisatoren af. (Rita Sabbe)
Recyclagepark in Beveren-Leie terug open Op dinsdag 3 juli om 14.00u. ging het recyclagepark in Beveren-Leie terug open. Om de herstart na de aanpassingswerken vlot te laten verlopen, zet IMOG enkele bijkomende parkwachters in. Je kan dus weer op alle mogelijke recyclageparken terecht met je afval. (Bron stad Waregem)
Later als ik groot ben... In de derde kleuterklas van de stedelijke basisschool luisterde juf Winnie wat haar kleuters later willen worden. Dat staat deze week te lezen in Het Wekelijks Nieuws.
We herkennen v.l.n.r. op de onderste rij juf Winnie Claerhout, Mathis Schaubroeck (keeper bij Barcelona), Josefien Sengier (juf en mama), Nelis Vansteenkiste (huizenbouwer), Vienna Verschuere (dierenarts), Gael Victor (dierentemmer), Remy Vierstraete (politieagent) en Gyulyumser Miglenove (mama). Bovenste rij Suzanne Baert (brandweervrouw), Esmée Dehaene (paardenverzorgster), Marie-Lou Dejonghe (Jufrouw), Vic De Smet (bioloog), Odile Destadsbader (dokter), Atikan El Ghalbzourt (mama) en Jérêrome Knockaert (bij het leger).
Uitreiking diploma derde kleuterklas vrije basisschool Beveren-Leie
Uitreiking diploma derde kleuterklas vrije basisschool Beveren-Leie Op dinsdagavond 26 juni was er een plechtig moment voor de kleuters uit de derde kleuterklas van de vrije basisschool Beveren-Leie. Volgend schooljaar mogen zij immers de overstap maken van kleuter naar leerling. Maar daarvoor moesten ze eerst gediplomeerd worden en dat diploma kregen ze uit handen van mevr. Catherine Himpe. Deze heugelijke gebeurtenis moest natuurlijk gevierd worden. Ouders, broertjes en zusjes, directie, leerkrachten en personeel mochten mee genieten van een optreden dat de kleuters met juf Stien hadden voorbereid. Dat was doorspekt met een grapje, zang en dans. Als dankjewel was er een cadeautje voor de ouders en een bloemetje voor leerkrachten en personeel. Nadat de gediplomeerden hun beste beentje hadden voorgezet kon er nagenoten worden met een hapje en een drankje. Hierbij een samenvatting van deze heugelijke gebeurtenis.
Afscheid zesde leerjaar vrije basisschool Beveren-Leie Op maandagavond 25 juni nam het zesde leerjaar afscheid van de school met een afscheidsfeestje. Dat gebeurde in aanwezigheid van de ouders, directie, leerkrachten en medewerkers. Traditiegetrouw hadden de leerlingen terug een prachtig optreden in elkaar gebokst. Daarnaast hadden ze gezorgd voor een leuke attentie voor alle leerkrachten. Na het optreden was er nog een afscheidswoordje van hun juf Rita en mevr. Catherine Himpe. Zij wensten de leerlingen niet alleen het allerbeste toe, de leerlingen zijn nog steeds welkom om een babbeltje te slaan in de school waar ze negen jaar op de schoolbanken zaten. Ook Nele Dendievel, voorzitter van de ouderraad had een woordje voor hen klaar. Zij bedankte ook de afscheidnemende leden van de ouderraad die net als de leerlingen een geschenk kregen. Daarnaast had de ouderraad ook voor elk van de leerkrachten en medewerkers een geschenk klaar. Daarna kon iedereen nagenieten met een hapje en een drankje. Hierbij een korte samenvatting van dit afscheid.
Petanqueclub Okra Beveren-Leie Op 13 juni waren 48 spelers present. Claude Rommens blijft voorlopig aan de leiding terwijl Hilde Debaere terug naar de tweede plaats klimt.
Rummikub Okra Beveren-Leie Op dinsdag 12 juni namen 36 spelers het tegen elkaar op. In de voorlopige stand nam regerend kampioene, Martine Benoit de leiding over van Linda Maes.
PTI Campus Techniek en Design maakt droom in vrije basisschool waar
Droom werkelijkheid geworden in vrije basisschool Beveren-Leie Ook al zegt het spreekwoord ‘Dromen zijn bedrog’, op vrijdag 22 juni zagen we er één in vervulling gaan in de vrije basisschool te Beveren-Leie. Omstreeks 09.00 uur kwam een camionette de oprit opgereden. Een delegatie van het PTI Campus Techniek en Design loste er een groot pakket dat omwikkeld was met een doek. Het pakket werd naar de speelplaats gebracht door Bjorn Vandeputte, Stéphane Dejaeghere, Yoeri Adams en Bevernaar Nico Sabbe die tevens leraar is aan het PTI. De peuters, kleuters en leerlingen werden naar de speelplaats geroepen om de onthulling van deze droom mee te maken.
Hoe deze droom tot stand kwam “In september vorig jaar had directeur Cathérine Himpe mij eens verteld dat ze al jaren droomde van een grote poppenkast. Ik had op dat moment nog geen echt project voor mijn 5e jaars Ontwerp en Prototyping voor ogen en zag daarin een leuke opdracht voor hen. Ik gaf mijn leerlingen een aantal criteria zoals veilig voor de kinderen, bruikbaar voor àlle leeftijden, solide maar toch verplaatsbaar. De materialen zouden door de vrije basisschool vergoed worden en verder hadden we carte blanche!”, begint Nico zijn verhaal.
“Onder begeleiding van Mevr. Ann Vandersarren, leerkracht Vorm & Kleur en Prototyping werden een aantal prototypes gemaakt. Met de beste eigenschappen van alle ontwerpen werd dan een definitief ontwerp opgesteld. De realisatie van de poppenkast werd met de leerlingen 5OP uitgewerkt, samen met de leerkrachten Ann Vandersarren, Jan Nuyttens en ikzelf. Dit met de hulp van Bjorn Vandeputte, Stéphane Dejaeghere en Pascal Dejonghe, die als technici de leerlingen voor het technische aspect wat sturing gaven.
Het werd een klassieke, antiek-geïnspireerde poppenkast in Anton Pieck stijl, met leuke rode gordijntjes en een frontdecor met een sprookjesbeeld. Er werden ook een aantal decors gerealiseerd waaronder een boszicht, een kasteelinterieur, een sterrenhemel en een gewoon modern straatbeeld. De kroon bevat een gekleurde verlichting en er werd ook opbergruimte voor de poppen en decors voorzien. Na gebruik kan ze veilig afgesloten worden en het geheel is verplaatsbaar op wielen.”
Nico Sabbe gaf echter nog een bijkomende opdracht in de lessen Materialen & Technieken. “Wie weet”, zegt hij “zitten bij de leerlingen Ontwerp & Prototyping misschien ook de toekomstige makers en ontwerpers voor attractieparken, speelgoed,… Zo rees het idee om eens de inspiratie voor de lessen over modelleren in de kinderwereld te gaan halen. De leerlingen kregen dus de opdracht een poppenkastpop te maken. Wel geen klassieke prinsessen, ridders of roodkapjes, maar een herkenbare figuur die in de leefwereld van een kind een rol kan spelen. Ontwerpen voor kinderen is ook helemaal anders dan voor volwassenen en de leerlingen wisten ook dat hun werk zou beoordeeld én gequoteerd worden door hun doelpubliek. Zo werden een brandweerman, een kok, een poes, een oma en opa, een ‘vriendelijke’ heks, een goudvis, een paardje, een aardmannetje, een schaap, een agent, een viking, een tovenaar en een heertje gemaakt, die samen met de poppenkast werden afgeleverd”, legde Nico uit. En de droom van directeur Cathérine Himpe,… die werd door de ganse school heel enthousiast onthaald.
De bibliotheek Desselgem verhuist In het kader van de dorpskernvernieuwing in Desselgem werd ook voor de bibliotheek een nieuwe plek gezocht en gevonden. De bibliotheek verhuist naar Nieuwstraat 22, op enkele meters van de huidige locatie. De nieuwe bib opent op zaterdag 7 juli om 10.00u.
Het centrum van Desselgem zal er binnenkort helemaal anders uitzien. De verhuis van de bibliotheek is een onderdeel van de dorpskernvernieuwing die de komende jaren wordt uitgevoerd. De bibliotheek verhuist van Nieuwstraat 14 (de oude jongensschool) naar Nieuwstraat 22 (het vroegere parochiaal ontmoetingscentrum). In de huidige bibliotheek wordt een woonproject gerealiseerd, met behoud van de historische gevel.
Woensdag 27 juni is de laatste openingsdag in de huidige bib. Donderdag 28 juni verhuizen we de eerste boeken met de vier klassen van de Stedelijke Basisschool en de Vrije Basisschool uit Desselgem. Om 09.30u. wordt de eerste klas verwacht, de klassen helpen telkens een half uur. Om 13.30u. start de namiddaggroep. Van donderdag 28 juni tot en met vrijdag 6 juli is de bib gesloten. Dan worden alle materialen van de oude naar de nieuwe bib verplaatst. De sluitingsdagen zijn uiteraard ‘boetevrije’ dagen. De uitgeleende materialen moeten pas vanaf 7 juli worden ingediend. De bibliotheek van Desselgem opent haar deuren op zaterdag 7 juli.
De openingsuren blijven dezelfde. Wel zal er ook een inleverbus zijn, zodat materiaal buiten de openingsuren kunnen worden ingeleverd. Verder wordt ook WIFI voorzien. De boeken die niet mee verhuizen, worden op zondagnamiddag 30 september verkocht tijdens Straete Kermis.
Recyclagepark Beveren-Leie dicht tot en met 2 juli
Recyclagepark Beveren-Leie dicht tot en met 2 juli Het recyclagepark in Beveren-Leie blijft nog gesloten tot en met maandag 2 juli. Vanaf dinsdag 3 juli kan je er weer terecht met al je afval. In de voorbije tijd was het recyclagepark al gesloten door aanpassingswerken van de software. Er zijn echter enkele problemen opgedoken, die nu nog moeten opgelost worden. Er is hiervoor nog bijkomend programmeerwerk nodig. Daarom blijft het park noodgedwongen dicht tot en met 2 juli Andere parken blijven open klik hier. Bron stad Waregem
Beachvolley in Beveren-Leie Tijdens de ommegangsdagen in Beveren-Leie ( 22, 23 en 24 juni gaat de dertiende editie van de Beachvolley door. Naar aanleiding daarvan doken we even in onze archieven en blikken we terug op de eerste editie. Hierbij een paar foto's van de aanvoer en aanleg van het terrein met 400 ton zand en de eerste persconferentie waar we de korte historiek (te horen) kregen.
Eerste Beachvolley in Beveren-Leie "Zoals jullie waarschijnlijk al gehoord hebben organiseert Dames Volleybalclub Beveren-Leie in samenwerking met K.W.V.B.V en Stad Waregem het eerste binnenlands provinciaal Ama Beachtornooi op 23, 24 en 25 juni. Dit evenement gaat tevens gepaard met het 25-jarig bestaan van de club".
Historiek "De SPORTIVA Dames uit Beveren-Leie mogen we de voorlopers van ons huidige dames volleybal noemen. Dit was een groep van “dertiger” dames die wat beweging zochten via recreatief amusement. We vernoemen graag: Ginette Vandenborre, Vivianne Gekiere, Ria Denoulet, Laurette Van Biervliet, wijlen Nora Debaere, korte tijd later Anne Coeman en Marleen Serlet e.a. Die twee laatste zorgden dat er wat jongeren bijkwamen. We spreken over de periode einde jaren 70. Er werd wat volleybal gespeeld in de oude kerk en later in de Gemeentelijke Jongensschool. Er kwamen wat jongere meisjes bij die ook wat beweging zochten. Een vrouwelijke sportactiviteit in competitie was die moment niet bestaande in Beveren. Jong en oud samen sporten, dat ligt wat moeilijker. De oudere, soms kakelende, dames en de jongere meisjes die hunkerden om volleybal in competitie te spelen.
Onder leiding van Johan Demeyer werd er een tweetal jaar aan initiatie volleybal gedaan met de jongere groep ( Ann Lavens en haar zus Hilde Lavens, Viviane Albers, Ann Debaere, Lies Himpe, Els Vanhoutteghem en Christine Naessens) Uiteindelijk werd er in mei 1981 een licentie aangevraagd bij de Vlaamse Interprovinciale Volleybalbond. Die werd afgeleverd op 05 juni 1981 zodat er in september kon gestart worden met de competitie in 3° provinciale. De eerste thuismatch was op 10 oktober tegen Bellegem. Het terrein werd de Gemeentelijke Jongensschool en onmiddellijk werd er ook gekozen voor een lokaal namelijk "het doksaal van de oude kerk “, daarna kwam de Gilde voor een korte periode aan de beurt en wordt er dan definitief gekozen voor “ De Vlasschaard “, nog altijd het lokaal. Een bestuur mocht er ook niet ontbreken. Voorzitter werd Dr. Marcel Soens Sponsor en penningmeester, Joost Debrouwere met het destijdse Gemeentekrediet Het secretariaat werd waargenomen door Johan Demeyer en zijn echtgenote Anne Coeman. Eerste trainer was Jacques Coorevits (toen zelf nog spelende in Ooivo vierde nationale ) en hulpcoach Jean-Claude Coeman.
Het seizoen 81 – 82 werd afgesloten met één gewonnen match en eindigend op de voorlaatste plaats. Voor het volgende seizoen 82 – 83 werden de ambities scherper gesteld. De Gemeentelijke Sportzaal (de oude Beverse Noodkerk) werd omgeschakeld naar een volleybaltempel nadat de toen befaamde basketbalclub verhuisde naar Waregem. Een nieuwe trainer, Marc Van Biervliet, werd aangetrokken samen met twee ervaren speelsters, die bij Deerlijk speelden. Lucrèce Van Biervliet en Griet Adyns brachten wat meer rust en lijn in de ploeg en zo eindigde de ploeg op de 9° plaats (op 12) met vijf gewonnen matchen. En zo gingen de jaren verder. Nooit werd de titel behaald, maar in 87 – 88 werd er tweede provinciale gespeeld. In 1991 konden we gebruik maken van de huidige prachtige nieuwe infrastructuur “ Den Averul”. Wie herinnert er zich nog de afscheidsfuif op 19.04.91 in de oude kerk? Als bij verrassing ( door het afhaken van ploegen uit hogere reeksen ) mochten we het seizoen 92 – 93 aan vangen in eerste provinciale. Dit vernamen we twee weken voor de competitiestart, waar de transfermarkt al lang gesloten was. Dus conclusie het volgende jaar terug in tweede. Het was een goede en harde leerschool. 92 – 93 was ook de volle uitbouw van onze jeugdwerking. Na verschillende jaren voordien vergeefse pogingen gedaan te hebben om jeugd aan te trekken slaagde Christine Naessen erin om de jeugd op te leiden. Een prachtig geheel van jeugd staat thans klaar om verder door te gaan en alzo de oudere speelsters te gaan vervangen. Het dieptepunt was het seizoen 93 – 94, we degradeerden naar derde provinciale. De combinatie van te ouderen en te jonge jeugd speelde ons parten. In 1993 is er ook gestart onder impuls van de voorzitter met gemengd recreatieven. Op donderdagavond wordt er gespeeld van 08.30 u tot ca 10.00 u. Daarna wordt er nog lang “nagepraat “over de sport. Na dertien jaar zijn er nog heel wat beginners bij.
Tegenslagen hebben we ook gekend, 05 juli 1998 was een zwarte dag voor onze club. Een dynamisch bestuurslid, Ronny Martin, overleed ten gevolge van een smartelijk ongeluk. Hij was de motor, samen met de voorzitter, van ons eerste grootse evenement; een Spaans weekend tijden de kermis van Beveren in 1997 en ook van ons Amerikaans weekend in 1998. Na winst in de eindronde konden we terug in 2000-2001 aantreden in tweede provinciale. Dit bleef zo tot op heden. 2005 – 2006 kondigde zich sterk aan. Maar door tegenslagen ( veel kwetsuren en twee zwangerschappen ) zullen we de poort van eerste provinciale zien toegaan.
Ons 25 jarig bestaan vieren we in 2006 met het inrichten van het eerste binnenlands provinciaal Amabeachtornooi. Dit is een unieke gebeurtenis voor Beveren-Leie, waar beachvolleybal van hoogstaand niveau zal gespeeld worden verdeeld over 4 terreinen (= 400 ton zand)".
Later als ik groot ben... Laatst bezochten we de derde kleuterklas in de vrije basisschool te Beveren-Leie. De jongens en meisjes mochten er aan juf Stien vertellen wat ze later willen worden. Wat ze later willen worden staat deze week (vrijdag 15 juni) ook te lezen in Het Wekelijks Nieuws.
Op het klimrek herkennen we v.l.n.r. Marie Vervaeke (baby’s verzorgen), Felix Claeys (trainer), Matisse Lagaisse (politieagent), Sirena Keita (baby’s verzorgen), Lukas Vanmeerhaeghe (ridder,) Nette Deblock (ballerina), Jens Derycke (voetballer), Rune Lefebvre (babysitter), Elise Vanderstraeten (werken met kindjes). Onder v.l.n.r. Juf Stien Claerhout, Louis Mameche (brandweerman), Latka Michal Jakub (voetballer), Ju-Lien Van Hauwaert (mama), Liam Velghe (brandweerman), Niene Derez (juffrouw), Mauro Van Nevel (verkoper op het voetpad), Hasse Coudijzer (dierenarts), Enzo Lot (werker), Brayan Tyca (lezer), Pauline Laebens (politieagente), Lucas Byttebier (garagist) en Marilou Goetinck (dans- en zangeres) Ontbreken op de foto: Bartosz Karczewski (een dino), Alessia Prinzie (huizen maken)
Herdenking en onthulling van een memoriaal te Waregem
Herdenking en onthulling van een memoriaal van bombardement op textielfabriek Gernay-Delbecque te Waregem
Om de herinnering aan de slachtoffers van het bombardement op de fabriek Gernay niet te laten verloren gaan bundelden Waregemnaars Marc Crabeels, Paul Deweer en Johan Durnez OAM jaren geleden hun krachten. Hun project ‘Gernay 43’ wordt binnenkort, na jaren van opzoekingswerk, gerealiseerd.
Op donderdag 12 juli 2018 om 11u40, precies op de 75e verjaardag van deze luchtaanval, wordt een herdenking georganiseerd en een memoriaal onthuld op de hoek van de Olmstraat en de Nieuwe Olm; ter nagedachtenis van de slachtoffers. Uniek aan dit project is dat er wordt samengewerkt met stad Waregem en met drie Waregemse scholen (VTI, Heilig-Harthandelsinstituut en Stedelijke Kunstacademie) en dat op die manier tientallen leerlingen actief aan dit project meewerken.
Bij de geallieerde luchtaanval van 12 juli 1943 op de textielfabriek Gernay-Delbecque vielen hier 7 doden Georges GERNAY 60 jaar, Remi VAN HOE 44 jaar, Jules DECALUWÉ 63 jaar, Marie DEMUYNCK 56 jaar, Gentiel DESMET 53 jaar, Gabrielle DESMET 15 jaar, August DEPAEPE 53 jaar, en meerdere gewonden 75 jaar later blijvend in herinnering gebracht Beschrijving van het memoriaal: Onder dit gedenkbord staan de gietijzeren letters ‘Gernay’ uit 1937. Deze prachtige art-deco-letters stonden tientallen jaren boven de ingangspoort van de fabriek op ongeveer dezelfde plaats waar u nu staat. Oorspronkelijk luidde de firmanaam: ‘Gernay – Delbecque’. Toen de fabriek in 1996/1997, na jaren van leegstand, werd afgebroken werden de letters uit de sloop gered door Marc Crabeels en gedurende jaren bewaard met het oog op een nieuwe bestemming. Op deze manier worden niet alleen de slachtoffers van de luchtaanval herdacht maar wordt er ook verwezen naar het industriële textielverleden van Waregem.
De nieuwe kantoren en de toegangspoort voor de arbeiders met statige art-deco-letters Gernay – Delbecque werden in 1937 ingehuldigd en bepaalden tientallen jaren het uitzicht van de Olmstraat. Foto genomen door Bertrand Mesdag in 1994, enkele jaren voor de afbraak. De tekst op het gedenkbord en onderstaande tekst kan door het scannen van een QR-code ook beluisterd worden. Een meerwaarde voor blinden.
Korte historiek van de textielfabriek Gernay-Delbecque Rond 1870 stichtte de uit Kortrijk afkomstige Alphonse Gernay in de Stationsstraat (op de plaats waar zich anno 2018 het vredegerecht bevindt) een ‘mekanieke stoomweverij’. Hij specialiseerde zich in het weven van zware weefsels voor tenten, dekzeilen, zakken, … in vlas. In 1893 investeerde hij in zware stoommachines en produceerde zo naast textiel ook elektriciteit die hij verkocht aan de gemeente. Hierdoor kreeg Waregem een pioniersrol op vlak van openbare elektrische verlichting. Twintig jaar later brak, door de slechte arbeidsomstandigheden, een staking uit die zeventien weken zou duren maar uiteindelijk weinig opleverde voor de textielarbeiders.
←Factuur uit de beginjaren van het bedrijf – archief Michel Coudijzer Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de fabriek door de Duitse bezetter geplunderd en tijdelijk als slachthuis ingericht. Bij de bevrijding van Waregem in oktober 1918 leden de fabrieksgebouwen grote schade. Na de oorlog moest men helemaal opnieuw beginnen maar in amper tien jaar tijd slaagde Alphonse Gernay samen met zijn twee zonen: ‘Alphonse deux’ en Georges erin om het bedrijf uit te bouwen tot een wereldleider op vlak van zware weefsels in vlas en katoen. De zonneweringen met hun typische strepenpatroon in verschillende combinaties (en daardoor ook ‘de strepen van Gernay’ genoemd) waren gegeerd omdat ze voor die tijd erg kleurvast waren. Een andere specialiteit waren ‘weefsels van grote formaten’ voor projectieschermen en decors in musea en opnamestudio’s over de hele wereld. Op een zelf ontworpen weefgetouw weefde men stukken tot 10,5 meter breed. Volgens sommigen stonden de breedste weefgetouwen van de wereld in die jaren in Waregem. Tijdens het interbellum werd de uitbreiding richting de Olmstraat gerealiseerd en net over de Franse grens in Pont-de-Nieppe nabij Armentières werd een nieuwe weverij opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf mei 1940), kwam de fabriek weer in handen van de bezetter en werd de productie, buiten de wil van de familie Gernay om, op Duitse leest geschoeid. Op maandag 12 juli 1943, omstreeks 11 uur 40 in de voormiddag werd het bedrijf getroffen door een luchtaanval uitgevoerd door de Britse Royal Air Force. Het doelwit van deze luchtaanval was eigenlijk de elektriciteitscentrale in Zwevegem maar door ons nog onbekende omstandigheden werd het doel ofwel niet of te laat herkend. Misschien lag het aan het afweergeschut in de nabijheid van Kortrijk. Of misschien lag het aan de weersomstandigheden, zonnig en klaar weer bleek niet optimaal voor dit soort luchtaanvallen. In elk geval zag de bommenrichter van de Britse Boston III bommenwerper BZ316 (N°88 Squadron RAF) de textielfabrieken in het centrum van Waregem plots opdagen als een aanvaardbaar ‘second target’ en hij loste er zijn dodelijke vracht. Schade aan de fabrieksgebouwen op 12 juli 1943 - SA Waregem
Eén bom viel als blindganger (een niet ontplofte bom) in de Olmstraat, ter hoogte van de ingang van de burelen. Twee bommen troffen de magazijnen en het gedeelte van de fabriek waar enkele stikmachines stonden en waar nog met de hand werd geweven. Een vierde bom viel naast de bedrijfsgebouwen in de tuin van een huis in de Stationsstraat. Er vielen zeven doden en minstens achttien gewonden waarvan sommigen verminkt bleven voor het leven. Het drama had nog veel erger kunnen zijn indien de bommen effectief op de gebouwen van de weverij waren gevallen waar toen meer dan 100 mensen aan het werk waren … of op een van de drie nabijgelegen scholen (anno 2018 campus Heilig-Hartcollege en stedelijke Kunstacademie). In Waregem wist men niet dat dit bombardement het resultaat was van een gefaalde opdracht boven Zwevegem en daardoor ontstonden tijdens en na de oorlog enkele hardnekkige ‘urban legends Schade aan de fabrieksgebouwen op 12 juli 1943 - SA Waregem Eén bom viel als blindganger (een niet ontplofte bom) in de Olmstraat, ter hoogte van de ingang van de burelen. Twee bommen troffen de magazijnen en het gedeelte van de fabriek waar enkele stikmachines stonden en waar nog met de hand werd geweven. Een vierde bom viel naast de bedrijfsgebouwen in de tuin van een huis in de Stationsstraat. Er vielen zeven doden en minstens achttien gewonden waarvan sommigen verminkt bleven voor het leven. Het drama had nog veel erger kunnen zijn indien de bommen effectief op de gebouwen van de weverij waren gevallen waar toen meer dan 100 mensen aan het werk waren … of op een van de drie nabijgelegen scholen (anno 2018 campus Heilig-Hartcollege en stedelijke Kunstacademie). In Waregem wist men niet dat dit bombardement het resultaat was van een gefaalde opdracht boven Zwevegem en daardoor ontstonden tijdens en na de oorlog enkele hardnekkige ‘urban legends
De zeven dodelijke slachtoffers werden amper drie dagen later gezamenlijk begraven – archief familie August Depaepe.
Ook na de Tweede Wereldoorlog bouwde de volgende generatie Gernay de fabriek opnieuw op. Er was een laatste bloeiperiode met de Koreaanse oorlog in het begin van de jaren 1950; er werkten toen om en bij de 135 mensen in twee ploegen. In Nigel in Zuid-Afrika werd toen zelfs ook een filiaal opgericht. Hoewel de toenmalige directie nog overschakelde op synthetische vezels sloeg de mondialisering van de textielsector hard toe. De concurrentie met lage loonlanden was moordend voor de textielindustrie aan de Gaverbeek. In 1970 werd het 100-jarig bestaan van de firma gevierd maar tien jaar later in 1980, werden de boeken definitief neergelegd.
Met dank aan: Dit memoriaal werd gerealiseerd met de financiële en praktische steun van stad Waregem en de erfgoedcel ‘Zuidwest’, de verantwoordelijken en medewerkers van het stadsarchief, de geschied- en heemkundige kring ‘De Gaverstreke’ en de families van de slachtoffers. Het memoriaal is een ontwerp van Christ Eeckhout, leerkracht VTI Waregem. Voor de praktische uitvoering zorgden de leerlingen en leerkrachten van het 3e en 4e jaar Beroep Basismechanica, het 5e jaar Beroep Lassen-constructie, het 7e jaar Beroep Industrieel Onderhoud en het 3e, 4e en 6e jaar Bouw- en Houtkunde van het Waregemse VTI. Voor de ICT-ondersteuning bij deze QR-code zorgden de leerlingen en de ICT-leerkracht van het 6e jaar Informaticabeheer van het Heilig-Harthandelsinstituut. De tekst die u hoort werd ingelezen door …, leerling(en) ‘Woord’ aan de Stedelijke Kunstacademie van Waregem.
De grote lenteschoonmaak in Waregem De grote lenteschoonmaak op zaterdag 24 maart was een succes. Er waren 78 deelnemers op zes locaties, die in totaal 698 kilogram afval verzamelden. Beveren-Leie: 9 deelnemers Torenhof: 20 deelnemers Desselgem: 26 deelnemers Gaverke: 10 deelnemers Nieuwenhove: 7 deelnemers Sint-Eloois-Vijve: 6 deelnemers
Ook de scholen zaten die week niet stil. Er werden ook zwerfvuilacties georganiseerd door de Vrije Basisschool Beveren-Leie, Sint-Petrusschool, Talentensprong en het Biezebos van het gemeenschapsonderwijs. Zij zamelden samen ook nog eens 85 kilogram in.
Voor de vrijwilligers die van de partij waren op 24 maart was er ook nog de kans om een Waregembon te winnen. Eentje voor de grootste vereniging en eentje voor een individuele deelnemer. De ouderraad van het Torenhof was met 15 deelnemers de grootste vereniging. Zij ontvangen een Waregembon van 100 euro. En een onschuldige hand duidde Zoubir El Aamrani uit Sint-Eloois-Vijve aan als winnaar van een Waregembon van 50 euro.
Petanque Okra Beveren-Leie Op 30 mei waren 49 spelers van de partij. Claude blijft in de voorlopige stand aan de leiding. Hilde en Robert, die op 2 puntjes staan, wisselden van plaats.
Rummikub Okra Beveren-Leie De 10de speeldag begon met de droeve mare datJacqueline, een trouw lid, er nooit meer zal bijzijn. De 33 aanwezigen betuigden hun meedeleven aan de familie door het tekenen van een rouwkaart. De stand na de speeldag van 29 mei ziet er als volgt uit:
Geslaagde Retrofever van Retro Cruisers in Beveren-Leie
Derde geslaagde Retrofever van Retro Cruisers in Beveren-Leie Het Kerkplein in Beveren-Leie was op 10 juni niet alleen overgoten met een stralend zonnetje. Het was ook bezaaid met 10-tallen oldtimers, standjes met hapjes, drankjes, een barbier…. Daarnaast konden de bezoekers ook genieten van het optreden van twee live bands die Rockabilly muziek brachten. Een event die heel wat bezoekers lokte.
Om 17.00 uur was er de prijsuitreiking voor de drie mooiste wagens. Deze gingen mee met Rinus Naalden uit Kapellen (Antwerpen) die er met een Chevrolet Camaro uit 1977 stond. De tweede prijs was voor de Peterbilt truck van Bernard Vandelanoote uit Beselare. De winnende wagen was een Burton uit 1979 van Marc Vandewiele uit Deerlijk. “Deze wagen is van Nederlandse makelij. De Burton is gebaseerd op het chassis en motor van een 2pk’tje uit 1979 met nieuw chassis erbovenop en onderdelen van de 2pk”, zo wist de winnaar te vertellen.
Davidsfonds Beveren-Leie Naar aanleiding van de 11-juli viering organiseert het Davidsfonds Beveren-Leie een aperitiefconcert met Danza Mora op zondag 8 juli om 11 uur. Toegang gratis - iedereen welkom!
Wekelijkse woensdagmarkt in Beveren-Leie Beveren-Leie krijgt op woensdagnamiddag een openbare markt die zal plaatsvinden op het kerkplein. De eerste keer zal dat onmiddellijk na de grote vakantie zijn. Zeker voor de deelgemeente die anno 2018 nog maar weinig handelszaken overhoudt, is dat een opsteker. De lokale economie kan er alleen maar wel bij varen.
"Het plan voor een woensdagmarkt in Beveren-Leie is er", aldus Schepen Kristof Chanterie. "Nu moeten wij alles verder uitwerken. De interesse van de marktkramers en handelaars is er eveneens. En dat is allemaal een goede zaak om er straks mee te starten."
Woensdagmarkt na grote vakantie Ook collega-schepen Rik Soens is overtuigd van het nieuwe initiatief. "We hebben speciaal gefocust op Beveren-Leie omdat er daar echt weer iets nodig is om de lokale economie te ondersteunen. Iedereen in het college is daarvan overtuigd. Bij de marktkramers die wij contacteerden is de interesse gewekt. In eerste instantie gaat het over handels uit het Waregemse. En waarom woensdagnamiddag? Omdat wij menen dat er dan veel potentiële bezoekers en klanten zijn. Het is ook de vrije namiddag voor de scholen. Dus: gezellig gaan markten met de kinderen behoort zeker tot de mogelijkheden. "
Plaatsmeester De marktdag in Beveren-Leie zal op net dezelfde manier worden georganiseerd als de zaterdagmarkt in het stadscentrum. Dat wil zeggen: vaste plaatsen voor de abonnees en enkele vrije plaatsen voor standwerkers en dergelijke meer. De stad zal ook een plaatsmeester aanduiden die moet zorgen voor het goede verloop. Af en toe zijn er speciale acties mogelijk, die inspelen op de tijd van het jaar. (Bron naar DJW- Het Wekelijks Nieuws editie Waregem)