Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Erfgoeddag in ons kot Erfgoeddag is een jaarlijks cultureel evenement op de eerste zondag na de paasvakantie. Deze dag richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (zoals verhalen, documenten, tradities en uitdrukkingen die wij van onze voorouders overgeleverd kregen). Erfgoeddag 2020, normaal gezien op zaterdag 25 en zondag 26 april, kon niet doorgaan wegens Covid-19. En wat konden we beter doen in ons kot dan eens snuisteren tussen oude krantenknipsels. Nu iedereen rond zijn/haar kot aan het bewegen gaat is dit een uitgelezen gelegenheid om dit knipsel uit 1990 even mee te geven.
Rond de Beverse kerktoren BEVEREN-LEIE — Voor een ontspannen fietstochtje onder de kerktoren kan men in Beveren heel zeker terecht. Wat volgt is géén officiële noch bewegwijzerde route, maar verdwalen in Beveren lijkt ons niettemin een haast onmogelijke zaak. Op een goed uurtje fietsen (zowat 13 kilometer) kan haast elke uithoek van het dorp worden verkend.
We binden ons rugnummer aan vlak voor het gemeentehuis in de *Lebbestraat. Na een paar honderd meter al dwarsen we de Rijksweg Gent-Kortrijk en fietsen heel even richting Gent. Voorbij het Goed Te Anzegem (hof Debrabandere) slaan we rechtsaf. De Paanderstraat is net buiten de dorpskom en toch al heel landelijk. Na een korte inspanning waarbij we even goed op de trappers mochten staan om de spoorwegbrug de baas te worden, slaan we onmiddellijk linksaf en blijven ‘langs de spoorweg rijden.
Landelijk Beveren Net voor de grens met Deerlijk-Desselgem draaien we rechtsaf in de Groenstraat. We blijven op Bevers grondgebied en pedaleren rechts, in de Nieuwenhovestraat. Deze kant van Beveren telt nog enkele hoeves. Eén ervan (in de Nieuwenhovestraat) is het Goed Ter Hellen, de mooist bewaarde hofstede op wat vroeger “rentegrond” was. De poort en de hofgrachten (tegenwoordig heel uitzonderlijk) zijn nog intact gebleven. Net Voorbij de Langenbos verlaten we de Nieuwenhovestraat en vervolgen onze route in de Courtensstraat. Via de tunnel onder de spoorweg belanden we in de Leenakkerstraat. Pal voor ons zien we de Rijksweg Gent - Kortrijk, die we voor de tweede keer dwarsen. Nu befietsen we het drukste stukje van onze fietstocht: de Sint-Jansstraat. Na een paar honderd meter echter houden we het hier voor bekeken en fietsen naar rechts, de Kleine Heerweg in. We sturen opnieuw richting dorpscentrum, en belanden voor de tweede keer in de *Lebbestraat.
Het kutskapelletje Dit keer rijden we het Kerkplein op, fietsen voorbij de nog jonge kerk van St.-Jan de Doper (zowat 20 jaar oud) en kiezen de Sioendreef en St.-Annaweg. We keren deze jonge woonwijk de rug toe en slaan rechts in naar de Nijverheidsstraat. Een paar honderd meter voorbij het kruispunt met de Deken de Bostraat bevindt zich links in de Nijverheidsstraat een heel recente kapel, de Kapel van O.-L.-Vrouw van de Rozen, gebouwd door de familie Kint. Hier loopt de straat ten einde. We keren dus op onze stappen terug tot aan het kruispunt Nijverheidsstraat - Deken de Bostraat. Hier is het punt “Het Kruise”. De lindebomen van vandaag vervangen er hun voorganger, die zeker al in 1779 dit punt kenmerkte. We rijden de Deken de Bostraat rechts in en vervolgen haar tot het kruispunt met de *Leiestraat. In de *Leiestraat fietsen we voorbij een andere kapel, het “Kutskapelletje”. Dit Koortskapelletje, vroeger langs 'de Grote Heerweg gelegen, dateert uit de l7de eeuw. Bij de wegverbreding van de Grote Heerweg in 1968 moest het kapelletje wijken. In 1971-’72 echter werd het herbouwd in de *Leiestraat door vrijwilligers, op aanwijzingen van architect Ducatteeuw. Het oorspronkelijke ijzerwerk van ramen, deuren, dorpel en kruis kon herbruikt worden. Haast vlak tegenover het kapelletje liggen twee hoeves: Ter Zompt en de Kleine Zompt..
En even recreëren... Aan het einde van de *Leiestraat slaan we rechts in, richting Ooigem. We besluiten op Bevers terrein te blijven en kiezen voor een paar honderd meter cyclo-cross, naar de Leie toe. Via het Jaagpad koersen we richting Harelbeke. Aan het Goed te Beaulieu (Pollets hof) verlaten we het Jaagpad. Een kleine honderd meter verder stappen we af en wandelen naar het natuur- en recreatiedomein “De Zavelputten”. Bij het verlaten ervan stevenen we aan op de bewoonde wereld, ' voorbij de kerkhuisjes, het kerkhof, tot aan het kruispunt Sint-Jansstraat - Grote Heerweg. Aan de overzijde lonkt ’t Leckerke, een ander recreatieoord uit Bevers verleden. Sedert een aantal jaren is het een gezellig eethuisje en knoopt zo aan bij de traditie van ’t Leckerke als herberg - misschien al vanaf 1260. Bezienswaardigheid daar is de vroegere ,”bak” van Beveren. Via de Grote Heerweg en de *Leiestraat rijden we ten slotte weer naar ons vertrekpunt toe.
*Lebbestraat is Kerkdreef geworden en de Leiestraat is nu de Hoonakkerdreef.
Firma Aukey schonk 10 000 mondmaskers aan stad Waregem
Firma Aukey schonk 10 000 mondmaskers aan stad Waregem Vorige week kreeg de stad een schenking van maar liefst 10 000 mondmaskers. Deze schenking kwam tot stand via Alexander Pappijn uit Beveren-Leie en Alessandro Cormio van de firma Aukey. Deze extra voorraad mondmaskers is zeer welgekomen en zal in de komende tijd zeker zijn nut kunnen bewijzen in de verdere strijd tegen het coronavirus. Firma Aukey schonk 10 000 mondmaskers aan stad.
Door zijn professionele bezigheden bij een Gentse webshop kwam Alexander Pappijn in contact met product marketing manager Alessandro Cormio van de firma Aukey. Deze internationale producent van mobiele accessoires zoals powerbanks en oplaadkabels was bereid om een schenking van 10 000 mondmaskers te doen aan het stadsbestuur van Waregem, na een eerder contact tussen schepen Rik Soens en Alexander Pappijn.
Ondertussen zijn alle mondmaskers al geleverd uit China. Het stadsbestuur is alle betrokken partijen zeer dankbaar voor deze schenking. De stad zal alle exemplaren in de komende met zorg (laten) verspreiden aan personen en instanties die ze kunnen gebruiken in de verdere strijd tegen het coronavirus.
Mondmaskers voor Waregemnaars Een mondmasker dragen zal in de komende weken en maanden een belangrijke rol spelen, zeker op plaatsen waar je niet voldoende afstand kan houden. Daarom beslisten 15 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen samen om voor iedere inwoner (ouder dan 12 jaar) een gratis en herbruikbaar mondmasker te voorzien. En dat geldt natuurlijk ook voor de Waregemnaars. Meer wetenklik hier.
Toon Bossuyt, CEO van BOSS paints uit Beveren-Leie teleurgesteld.
Toon Bossuyt, CEO van het Belgische familiebedrijf BOSS paints en colora uit Beveren-Leie teleurgesteld. Toon Bossuyt (colora): “Laat lokale winkels nu niet in de steek” Op woensdag kondigde de Eerste Minister aan dat doe-het-zelfwinkels en tuincentra opnieuw zouden kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De bedoeling is dat mensen tijdens de lockdown een nuttige bezigheid kunnen vinden in het onderhouden van hun tuin of het verrichten van klusjes in hun woning.
Verfwinkels zoals die van colora troffen meteen alle voorbereidingen om op een veilige manier terug klanten te ontvangen. Zij werden echter verrast door de inhoud van het ministerieel besluit dat vrijdagavond laat verscheen. In de tekst die de regeringsbeslissing uitvoert stond plots iets anders te lezen. Enkel doe-het-zelfzaken “met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen” mogen de deuren openen. Speciaalzaken zoals verf-, tegel- of parketwinkels zijn eraan voor de moeite. Toon Bossuyt, CEO van het Belgische familiebedrijf BOSS paints en colora, is teleurgesteld. “Wij begrijpen dat de overheid heel voorzichtig wil te werk gaan. Voorzichtigheid is geboden, de crisis is zeker nog niet voorbij. Alleen mis ik de logica van de beslissing. Grote Doe-het-zelf ketens in internationale handen mogen terug open, maar lokale speciaalzaken niet? Door te concentreren op alleen de internationale ketens wordt de kans op overrompeling er enkel groter. Spreiding lijkt in die zin veiliger. Bovendien is bij de voedingswinkels toch gebleken dat lokale bakkers, slagers en speciaalzaken perfect hun verantwoordelijkheid nemen en nauwgezet de veiligheid van klanten en medewerkers waarborgen? Waarom kan men de zelfstandige ondernemer in de DHZ datzelfde vertrouwen dan niet geven?”
Bossuyt wijst erop dat de speciaalzaken goed geplaatst zijn om klanten veilig te ontvangen. “Wij bedienen minder klanten per winkeloppervlakte. Het risico op overrompeling is er veel kleiner.” Colora was al helemaal voorbereid: één klant per personeelslid, speciale vakken om te wachten aan de deur, kleuradviezen achter plexiglas, handgels, enz... De speciaalzaken zullen dus nog even geduld moeten hebben. Bossuyt hoopt dat ook voor hen snel witte rook komt: “Intussen hopen we dat onze klanten de weg blijven vinden naar Belgische bedrijven die aan het vechten zijn om gezond en wel door deze crisis te geraken. Die aan het vechten zijn om de radartjes van de economie die wel nog draaien, draaiende te houden. In het belang van werknemers en hun gezinnen. We hopen dat onze klanten de weg naar onze webshop blijven vinden. Die is namelijk wél nog altijd open. We leveren aan huis en geven telefonisch en chat-advies op colora.be, in afwachting van een snelle heropening.”
Lezers helpen Weet iemand ter welke gelegenheid en in welk jaar deze foto genomen is en wie er op de foto staat? Weet je er meer van stuur dan een mailtje naar beverseweetjes@telenet.be
Nr1 zou Jacques Nuytens zijn. 2 Desmet Jaak, 3 Desmet Donald (overleden) of Luc Cloet, 4 Kurt Desmet, 5 Desmet Marcel, 6 Ivan Desmet, takeldienst Vichte, 7 Lobbens Gunther, 8 Desmet Dieter en 9 Desmet Kathy.. Tot daar de voorlopige informatie met dank aan Rony Verbeke, Roobroeck Catherine, Dirk Defoort, Ronny Vervaecke, Annick Debeerst en Kristof Mommerency, Koen Degroote en Jaak Desmet.
Stad evalueert alle evenementen en contacteert organisatoren
Stad evalueert alle evenementen en contacteert organisatoren Het schepencollege keurde woensdagmorgen al een proactief plan goed voor de grotere evenementen in Waregem van mei tot eind augustus. Ondertussen besliste de nationale veiligheidsraad dat grote evenementen niet mogen worden georganiseerd. Omdat het gezond verstand moet zegevieren volgt de stad deze drastische maar noodzakelijke maatregelen. De stad had ondertussen contact met de organisatoren van die grote evenementen. Ook zij hebben alle begrip voor de beslissing. Stad evalueert alle evenementen en contacteert organisatoren
Concreet voor grote events, afwachten voor kleinere initiatieven De Nationale Veiligheidsraad besliste dat grote evenementen en festivals niet kunnen doorgaan tot en met 31 augustus. Het stadsbestuur staat achter deze beslissing. Het is immers geen goed idee om binnenkort meteen (heel) veel mensen samen te brengen na weken van social distancing. Om een sluitend beeld te hebben voor de komende maanden wacht de stad nog de beslissingen af voor de kleinere evenementen.
Voor de grotere initiatieven heeft de stad ondertussen al een standpunt of visie bepaald. Elke organisator is ondertussen gecontacteerd voor zijn/haar evenement. Na de beslissing over de kleinere initiatieven zal de stad dezelfde oefening nog eens maken. Nu al denken de vrijetijdsdiensten na hoe we kinderen, jeugd én volwassenen in de komende maanden kunnen animeren, zonder daarvoor een klassiek evenement te organiseren en met respect voor de coronamaatregelen.
Voor de komende weken Alle huwelijken en jubilea worden uitgesteld tot minstens 3 mei, misschien nog wel langer. De gemeenteraden / raden voor maatschappelijk welzijn van 5 mei en 2 juni vinden opnieuw plaats via videoconferencing.
Voor mei en juni De herdenking van V-dag en 75 jaar einde WOII (10 mei) worden uitgesteld naar 2021 Voor de organisatie van Memorial Day (24 mei) wacht de stad het advies van de American Overseas Memorial Day Association af. De organisatie zal er in elk geval helemaal anders uitzien, onder meer omdat de ‘singing children’ de volksliederen niet zullen zingen op de begraafplaats. 29 mei is internationale Dag van de Buren. We blijven een goede buurt belangrijk vinden en wachten nog de nationale beslissing af om te zien wat er kan worden georganiseerd. De Vrijetijdsmarkt (6 juni) gaat niet door. Als de handelszaken open mogen, kan er misschien een afgeslankte versie van de Pandjes en Batjes (19-21 juni) plaatsvinden. Dit gebeurt sowieso zonder ambulante handelaars en zonder de traditionele elegantietocht voor koetsen. De schoolproclamaties (22-26 juni) kunnen niet doorgaan in het stadhuis
Voor juli en augustus Deze evenementen gaan niet door op de geplande data in de zomermaanden: o Festivals: Parkies Kasteelconcerten, Hype-O-Dream (10-11 juli), W-Fest (13-16 augustus), concert The Jacksons on Tour (29 augustus) o Sportevenementen: Waregem Beach (26 juni – 5 juli), Beachvolley aan Jeugdcentrum, Waregemse Gordel (12 juli), City Mountainbike (14 augustus) o Waregem Koerse Feesten (27 augustus tot 2 september). Dat Waregem Koerse niet doorgaat, was al gekend. Maar ook andere paardensportactiviteiten gaan niet door: drafrennen (tot eind augustus), L’Equino (1-2 augustus) en de Koetsentocht voor personen met een handicap (23 augustus)..
Voor de Vlaamse feestdag (11 juli) is het nog afwachten of een kleine hulde kan. Er is geen academische zitting. De Nationale feestdag (21 juli) wordt in een afgeslankte versie gevierd. Voor jeugd-, sport- en andere kampen en speelpleinwerkingen wacht de stad af tot een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad Vergunde popup-bars kunnen enkel open gaan als horecazaken ook open mogen zijn. Sowieso moeten ze zich dan ook houden aan alle maatregelen uit de horeca én is er een verbod op optredens. In Waregem denken we altijd in termen van ‘voor of na Waregem Koerse’. Het doet raar om nu te zeggen dat we voor evenementen na augustus (en niet na Waregem Koerse) nog geen standpunt innemen.
Resultaten paaszoekertjes De muizen waren te vinden in vak H4, B6, H3, I4, H2 en C2. Er waagden zich 11 verschillende personen aan een gokje, goed voor 21 mailtjes. Helaas was er niemand die de 6 muizen vond. Greet Stevens vond er 5 van de 6 en wint daarmee de eerste paaszoekertjes. De tweede paashaas gaat naar Rik Meersman die het 4 keer met succes probeerde We kregen ook 4 juiste inzendingen van iemand die onbekend wenst te blijven en ook geen paashaas wenst. De derde paashaas gaat daarmee naar Marleen Goussaert die het 2 keer probeerde en 1 maal juist was. Na een seintje mogen de drie winnaars hun paashaas komen afhalen.
Nog even meegeven dat de vorige foto de Deken De Bostraat is, gezien van de kant van de Hoonakkerdreef..
Uit de oude doos En hier nog een foto uit de oude doos. Ook deze werd genomen in 1948. Wie weet welke straat dit is? De vorige foto is het Kerkwegelpad genomen naar de huidige Hoonakkerdreef toe.
Woonzorgcentra in Waregem blijven dicht Na alle opties goed overwogen te hebben, heeft de burgemeester met pijn in het hart beslist om voorlopig geen bezoekers toe te laten in de woonzorgcentra in Waregem. Dit gebeurt in tegenstelling met de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van gisteren. Woonzorgcentra in Waregem blijven dicht
De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagavond 15 april dat bewoners van een woonzorgcentrum bezoek zouden mogen krijgen van één persoon: steeds dezelfde persoon, die bovendien in de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen had.
Met pijn in het hart heeft de burgemeester een burgemeestersbesluit opgemaakt om dat niet toe te laten. Dat betekent dat alle woonzorgcentra in Waregem dicht blijven: WZC De Meers, WZC Acropolys en WZC De Karmel. Het vele (bewonderenswaardige) werk van onze artsen, zorg- en verpleegkundigen, poets- en keukenpersoneel … uit de voorbije weken kan onmogelijk zomaar van tafel worden geveegd. Bezoekers nu al toelaten zou zeer onverantwoord zijn, naar de werknemers en zeker ook naar alle bewoners.
Er is stilaan enig licht in de coronatunnel. De burgemeester vraagt aan de familieleden van bewoners om de huidige maatregelen nog even vol te houden en begrip te hebben voor de situatie waarin de zorgverleners moeten werken voor hun echtgenoot, echtgenote, ouders, grootouders of overgrootouders.
Uit de oude doos Hierbij een foto uit de oude doos. De foto is genomen in 1948. Wie weet welk straatje dit is? Heeft u er mooie herinneringen aan? Pen dan gerust een reactie neer.
Paaszoekertje 6 van 6 Zo, we zijn aan ons laatste zoekertje toe. Deze keer kreeg de muis een plaatsje in de Bevers klokken. Die werden op 4 mei 2011 uit de toren gelicht en afgevoerd naar NV Meridiaan te Menen waar ze hersteld werden. Na 2 jaar stilzwijgen (klokken werden om veiligheidsredenen al verankerd op 3 maart 2009) werden ze op 26 juni 2011 feestelijk in gang gezet. Meer weten over het uithalen van de klokken klik hier.
Paaszoekertje 5 van 6 Vandaag heeft de muis ons meegenomen naar 't Leckerke. Het oudste café van Beveren-Leie die een heel rijke geschiedenis kent. Klik hier om er meer over te weten.
Dienst toerisme Waregem bokste wandelfotozoektochten in elkaar!
Blijf in je kot? Dienst toerisme bokst wandelfotozoektochten in elkaar! Heb je ondertussen alle beren gevonden tijdens de berenjacht of ben je het stilaan beu om telkens hetzelfde blokje om te wandelen met de kinderen? Dan is een beetje variatie in je dagelijkse beweging waarschijnlijk meer dan welkom. En daar helpen wij jou graag mee!
De dienst toerisme bokste per deelgemeente namelijk een leuke wandelfotozoektocht voor kinderen in elkaar. Ideaal om je wandeltochtje met je verveelde kroost net dat tikkeltje spannender te maken. Zet je beste speurbril op en plaats de foto’s die je onderweg vindt in de juiste volgorde! Elke zoektocht is tussen de twee en drie kilometer lang. Het plannetje met route en foto’s voor Beveren-Leie is in bijlage te vinden. Deze van de Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, Waregem en Waregem (Nieuwenhove) zijn te vinden op de site van Waregem klik hier.
Bal van de Burgemeester geannuleerd Het driejaarlijks ‘Bal van de Burgemeester’ – KURT KOESTERT WAREGEM, voorzien op 16 oktober 2020, wordt geannuleerd en verplaatst naar volgend jaar. "In de huidige omstandigheden en in een ‘Annus horribilis’ met zoveel leed en miserie zowel op vlak van gezondheid als op socio-economisch zou ik het zeer ongepast vinden om, als burgemeester, een feest te organiseren. Daarom heb ik dit besluit, samen met mijn werkgroep, deze ochtend tijdens een video-meeting genomen. Wij hopen op begrip Ik wens jullie, ondanks alles, een fijn paasweekend toe. Vriendelijke groeten Kurt Vanryckeghem"
Paaszoekertje 4 van 6 Op vrijdagavond 19 mei 2006 werd 'OC De Kernelle' in de Kerkdreef offcieël geopend door toenmalig Burgemeester Yolande Dhondt. Toen de site van de Staatsschool te koop kwam te staan legde stad Waregem er de hand op. Er werden algauw plannen gesmeed om een bestaand gebouw te renoveren en er een ontmoetingscentrum van te maken. Er is een klein en groot lokaal, en keuken ter beschikking voor allerhande activiteiten. Een muisje heeft er nu een plaatsje gevonden en BLIJFT IN ZIJN KOT!!!
Ledtotems voor deelgemeenten Na de digitale ledtotems op de Zuiderpromenade en de parking van zwembad De Treffer komen er dit jaar ook 3 exemplaren in de deelgemeenten. De gemeenteraad keurde dit project goed op 7 april. De locaties voor deze uitbreiding zijn het kerkplein (Beveren-Leie), de inrit naar OC De Coorenaar/Leiestadion (Desselgem) en de hoek van de Koekoekstraat met de Schoendalestraat (Sint-Eloois-Vijve). Ook hier gaat het over exemplaren met een digitaal scherm aan beide zijden, waar vooral evenementiële stedelijke informatie zal op verschijnen.
Nieuwe aanbesteding voor dossier kunstgrasvelden | De gemeenteraad keurde in februari het dossier goed voor de aanleg van vier kunstgrasvelden (incl. bijhorende omgevingsaanleg) voor SV Zulte Waregem, Jong Vijve, KSK Beveren-Leie en KWS Desselgem. Door het noodbesluit van de Vlaamse Regering n.a.v. de coronacrisis liggen alle omgevingsaanvragen echter tijdelijk stil, ook die voor het dossier van de kunstgrasvelden. Omdat hierdoor de strakke timing niet meer kan gehaald worden, sluit de stad de oorspronkelijke opdracht af en start ze een nieuwe aanbesteding op. Bedoeling is nu om het dossier uit te voeren in 2021. De enige mogelijke uitzondering is de heraanleg van het kunstgrasveld van SV Zulte Waregem. Hier gaat het om een trainingsveld, deze aanleg is dus mogelijk tijdens het voetbalseizoen. Bij de andere drie clubs gaan het om velden waarop wedstrijden gespeeld worden. De aanleg daarvan kan alleen maar in het tussenseizoen. De betrokken clubs zijn ondertussen al op de hoogte.
Creatieve culturele corona-initiatieven Omdat de nood aan verstrooiing tijdens #Blijfinuwkot groot is, bekijken de verschillende culturele actoren van de stad om op korte termijn enkele projecten in elkaar steken. Dat doen ze in samenwerking met vrijwilligers uit het verenigingsleven of met inwoners. Het gaat onder meer over o de organisatie van kleine optredens aan WZC De Meers, Coorenblomme… o een oproep om eigen kunstwerkjes en creaties achter het raam van je huis te zetten o een project met filmpjes rond het nummer “We zullen doorgaan” o goede raad van het stadsarchief bij het opruimen van de zolder en kasten.
Bebloemingsactie vindt zeker plaats Een van de weinige voordelen van #Blijfinuwkot is dat nogal wat (voor)tuinen flink verzorgd worden. Bovendien zorgt het ervoor dat onze stad er nog aangenamer uitziet. Daarom zal de jaarlijkse bebloemingsactie ook zeker plaatsvinden. Onder normale omstandigheden gaat de jury rond begin juli. De aankoop van de prijzen bij lokale handelaars is meteen ook een extra economisch steuntje in deze moeilijke periode.
Creatieve culturele corona-initiatieven Omdat de nood aan verstrooiing tijdens #Blijfinuwkot groot is, bekijken de verschillende culturele actoren van de stad om op korte termijn enkele projecten in elkaar steken. Dat doen ze in samenwerking met vrijwilligers uit het verenigingsleven of met inwoners. Het gaat onder meer over o de organisatie van kleine optredens aan WZC De Meers, Coorenblomme… o een oproep om eigen kunstwerkjes en creaties achter het raam van je huis te zetten o een project met filmpjes rond het nummer “We zullen doorgaan” o goede raad van het stadsarchief bij het opruimen van de zolder en kasten.
Paaszoekertje 3 van 6 Op maandag 18 juli 2016 vond de tweede zitdag van de openbare verkoop van het Goed te Beaulieu plaats. Het stadsbestuur heeft het hoogste bod uitgebracht en is bijgevolg eigenaar van dit beschermd gebouw en ook hier heeft een muisje een schuilplaatsje gevonden. Meer weten over dit beschemd gebouw dat stad Waregen aankocht klik hier.
Paaszoekertje 2 van 6 Deze tekening dateert van 20 februai 2009 toen Vacomet het uitgangbord van de Interlin naar beneden haalde. Ook hier zit in een of ander vakje een muisje verborgen. In bijlage terug de keurplaat om te downloaden.
Stad maakt 2,5 miljoen euro vrij om coronacrisis te verzachten
Stad maakt 2,5 miljoen euro vrij om coronacrisis te verzachten Deze periode is voor veel Waregemnaars een heel moeilijke periode. Maar ook na de corona pandemie zullen heel wat mensen het moeilijk hebben. Daarom neemt het stadsbestuur nu maatregelen en heeft de gemeenteraad zonet unaniem beslist om middelen vrij te maken. Op die manier hopen we de gevolgen van deze crisis binnen de stad te verzachten.
Met deze beslissing wil de gemeenteraad niet alleen de lokale economie en handel ondersteunen. Het is ook de bedoeling om Waregemse gezinnen en verenigingen (sport, cultuur, jeugd, senioren, noord-zuid…) te ondersteunen. We hopen hiermee de lokale koopkracht te versterken na deze uitzonderlijk situatie.
Steun aan gezinnen, verenigingen en lokale economie - Een noodfonds van 2 miljoen euro
De stad voorziet volgende bijkomende budgetten: - 1 000 000 euro voor gezinnen Elke persoon die op 17 maart 2020 officieel in Waregem woonde, krijgt een Waregembon van 25 euro. Dit is niet alleen goed voor de koopkracht van de gezinnen, maar betekent ook meteen een steun aan de lokale economie in onze stad
- 250 000 euro voor handel en economie Hiervoor wordt rekening gehouden met de steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid - 250 000 euro voor verenigingen in de vrijetijdssector Verenigingen uit de vrijetijdssector zullen het moeilijk hebben om opnieuw op te starten na deze periode. Daarom voorziet de stad bijkomend budget voor verenigingen die werken rond sport, cultuur, jeugd, senioren, noord-zuid… - 250 000 euro voor steun voor kwetsbare gezinnen van uit het Welzijnshuis - 250 000 euro uitgaven in kader van corona (o.a. beschermings- en ontsmettingsmiddelen, communicatie naar de burger, ondersteuning ICT…)
- Handelszaken die een huurcontract hebben met de stad moeten niet betalen Heel wat handelszaken moeten in deze periode van lockdown verplicht sluiten. Een aantal onder hen hebben een huurcontract of concessieovereenkomst met de stad, met EVAP Sportbeheer, De Schakel of Wagso. De gemeenteraad besliste dat zij tijdens die verplichte sluiting geen huur moeten betalen. Deze maatregel wordt ook nog voorgelegd aan de raden van bestuur van Sportbeheer, De Schakel en Wagso.
- Ook belastings- en tariefreglementen worden geschorst tijdens de periode van de lockdown Voor deze maatregelen wordt uitgegaan van de officiële lockdownperiode, de periode die is vastgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Zo moet je in de bibliotheek in deze periode niet betalen om materialen te reserveren en de uitleenperiode wordt verlengd. Daarnaast zijn er geen controles op het betalend parkeren in de centrumstraten. De Waregembon blijft ook 3 maand langer geldig. Maar dit zijn maar enkele voorbeelden. Er zijn nog veel meer belasting- en tariefreglementen die tijdelijk geschorst worden (inname openbaar domein, leegstand, markt, ontbrekende parkeerplaatsen…).
En concreet: hoe gaat het nu verder? De stad heeft door het noodfonds 2 miljoen euro meer uitgaven. Daarnaast hebben de stad en de onderliggende besturen door de maatregelen een pak minder ontvangsten. De financiële dienst raamt dat verlies op 500 000 euro. Samengeteld moet dus 2,5 miljoen euro verschoven worden in het budget van de stad.
Na deze gemeenteraad worden nu ambtelijke werkgroepen opgestart. De stuurgroep waarin alle politieke partijen vertegenwoordigd zijn zal daarna die voorbereidingen bespreken. Niet alleen moeten budgetten worden verschoven. Er moeten ook heel wat praktische zaken uitgewerkt worden: hoe geraken de middelen van het noodfonds bij elke burger, hoe kunnen we dat uitstel van betalen concreet organiseren.
Inwoners, verenigingen of handelaars moeten voorlopig niets doen. De diverse diensten van het stadsbestuur werken deze goedgekeurde maatregelen eerst verder uit. Zodra er meer praktische uitwerking is, volgt meer informatie.
Paaszoekertje 1 van 6 Hier is dan het eerste paaszoekertje. Tot en met zondag zal er een of andere foto/tekening verschijnen. Enkel via beverseweetjes@telenet.be kan er deel genomen worden. Het enige wat u hoeft te doen is een mailtje sturen en het vakje doorgeven waar de muis verscholen zit. In bijlage kunt u de kleurplaat voor de kinderen downloaden. De kleurplaat kunt u eveneens via mail doorsturen, vermeld daarbij de naam en leeftijd van de jongen of het meisje die de tekening kleurde. Op vrijdag 17 april maken we de balans op wie het meest juiste antwoorden instuurde, of kleurplaten (1 per deelnemer per dag). Meer weten over deze foto klik hier.