Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Officiële opening Vlasbrug nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen Beveren-Leie en Wielsbeke
Officiële opening Vlasbrug nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen Beveren-Leie en Wielsbeke Goed nieuws voor het stap- en trapverkeer in Waregem en Wielsbeke: fietsers en voetgangers kregen er een eigen nieuwe brug bij. De voorbereidende werken startten in november 2021. In augustus vorig jaar werd de brug geplaatst. Nu, nog geen anderhalf jaar na de start van de werken, is de brug afgewerkt en kunnen de eerste fietsers en voetgangers de Vlasbrug in gebruik nemen.
Met dank aan focus-wtv
“Met deze nieuwe brug specifiek voor fietsers en voetgangers kunnen actieve weggebruikers op een veilige en comfortabele manier de Leie oversteken”, legt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken uit. “Bovendien krijgen ze vanaf de brug een prachtig uitzicht op de Leievallei en kunnen ze genieten van de natuur en toeristische trekpleisters op beide oevers.”
Deze voormiddag hebben Wouter De Ruyter, raadgever van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters die verontschuldigd was, West-Vlaams gedeputeerde voor toerisme en recreatie Sabien Lahaye-Battheu, burgemeester Jan Stevens van Wielsbeke, burgemeester Kurt Vanryckeghem en eerste schepen Rik Soens van Waregem en de directie van De Vlaamse Waterweg de nieuwe Vlasbrug officieel geopend. Daarna werden de eerste fietsers en voetgangers verwelkomd met een lekkere warme wafel.
De nieuwe Vlasbrug is een stalen S-vormige brug met een totale lengte van 165 meter met een overspanning van ongeveer 60 meter over de Leie. De werken werden uitgevoerd door de TM Van Huele – Aelterman. De brugdelen werden vooraf in het atelier van Aelterman gebouwd. Het ontwerp, van de hand van SBE, is sober maar harmonieus en vormt één geheel met de bomenrijen en het open Leielandschap. De betonnen aanloophellingen sluiten naadloos aan op de bestaande jaagpaden aan beide zijden van de Leie.
“Vorige zomer werden de drie stalen brugdelen nog onder belangstelling van vele kijklustigen ingevaren en gemonteerd. Vanaf vandaag kunnen fietsers en voetgangers veilig en comfortabel over de gloednieuwe Vlasbrug met een wegdek voor de actieve weggebruiker van 3 meter breed”, vertelt minister Lydia Peeters. “Dankzij de vlotte samenwerking met het ontwerpbureau, de aannemer, de stad Waregem en gemeente Wielsbeke konden we de brug volgens de vooropgestelde planning opleveren”, vertelt Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv. “We zijn blij dat we met dit mooie resultaat kunnen bijdragen aan het fietsverkeer in de regio.”
Vlaamse fietsambitie Door te investeren in fietsinfrastructuur wil Vlaanderen meer mensen op de fiets krijgen, zowel voor woonwerkverkeer, woon-schoolverkeer als voor recreatie. “We hebben een Vlaamse fietsambitie waarbij we resoluut kiezen voor meer én veilig fietsverkeer. Met het bouwen van een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug maken we het makkelijker om over en langs het water te trappen en te stappen.”, zegt Lydia Peeters Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “De nieuwe Vlasbrug zal een stimulans zijn om op een actieve manier te pendelen naar het werk of de school. Een extra ingreep om de fietsreflex aan te wakkeren én om onze doelstellingen inzake de modal shift naar duurzame vervoermiddelen te behalen.”
Recreatieve troef De naam van de brug verwijst naar de historische vlasnijverheid, die met name dankzij de Leie, in deze regio boomde en Vlaanderen als textielland op de wereldkaart zette. Naast aanpassingen voor de binnenvaart op de Leie, investeert Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters via De Vlaamse Waterweg nv, samen met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem, ook in de recreatieve troeven van de Leie en haar omgeving.
“Met Westtoer maken we dankbaar gebruik van deze nieuwe verbinding. De nieuwe Vlasbrug zorgt er samen met de Munkenbrug voor dat beide oevers van de Leie in de toekomst opgenomen kunnen worden in de Oude Leiewandelroute en het recreatieve fietsnetwerk. Zo kunnen we de trajecten van onze recreatieve producten aanpassen en nog aantrekkelijker en belevingsvoller maken”, verduidelijkt Sabien Lahaye-Battheu, WestVlaams gedeputeerde voor toerisme en recreatie
“De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie, niet in het minst met de ontdekking van de prachtige Waregemse groenzone aan de overkant van de rivier”, aldus eerste schepen van stad Waregem, Rik Soens.
“Deze nieuwe verbinding zal zeker nog voor een boost zorgen voor het nu al intense fietsverkeer langsheen de jaagpaden aan beide zijden van de Leie. Het gaat dan zowel over recreatief als woon-werkverkeer”, benadrukt ook Jan Stevens, burgemeester van Wielsbeke.
De kostprijs van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug bedroeg 2,62 miljoen euro, waarvan 37,5 % gefinancierd werd door de stad Waregem en de gemeente Wielsbeke. De werken werden ook meegefinancierd uit de herstel- en veerkrachtfaciliteit van de Europese Unie, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen project Eurocyclo en het Provinciaal Reglement voor toeristische impulsen van de Provincie West-Vlaanderen. Ook de omgeving rond de brug en oevers werden aangepakt, goed voor zo’n 2,7 miljoen euro. Voor een terugblik op het plaatsen van de brugdelen in augustus 2022klik hier.
Greet dankt iedereen en geeft verslag over de bezorging van de ingezamelde kledij in Pepinster "Bedankt aan de vele mensen, die me mooie kledij hebben bezorgd voor Pepinster. Ik ben een paar dagen vroeger vertrokken daar ik mee kon rijden met mensen uit Harelbeke. Heen en terug was het 6 uren rijden."
"De dorpjes langs de Vesder, zijn meestal opgeruimd doch de huizen, staan er erbarmelijk bij. Twee jaar geleden stond het water juist onder de vensterbanken van de eerste verdieping. Toen ik door een venster keek van een huis, zag ik dat er niets meer binnen stond. Het papier was van de muren door de vochtigheid en de tegelvloer vreselijk vervuild. Ik dacht dat er niemand meer woonde tot iemand me aansprak. De mensen woonden wel degelijk boven in hun slaapkamers en op zolder, reeds 2 jaar aan een stuk. De meeste mensen hebben het geld niet en de moed niet meer om te renoveren. Voor hen is het een echte uitputtingsslag geweest. Ook de politiekers blijven afwezig. De burgemeester woont op een hoger gelegen prachtig kasteel en heeft zich alleen op afstand laten zien, toen de Koning op bezoek kwam. Ze zijn de Vlamingen zeer dankbaar, die hen nog altijd helpen en de nodige voorraden brengen. Met de meegebrachte kleding, hebben we een ganse garagebox kunnen vullen, waarvoor nog eens dankjewel. Toen kwam de verantwoordelijke Catherine en konden we de kathedraal betreden. De kerk ligt vol met kledij, de mensen moeten vooraf vragen wat ze precies nodig hebben en krijgen dan een bonnetje, zodat alles eerlijk verdeeld wordt. De schaamte om hulp te vragen is nog altijd groot. Eind deze maand organiseren we een feestje voor 500 kinderen. Ik voel me een beetje een late paasklok. De firma Bel&Bo uit Deerlijk heeft ons verschillende dozen met kinderkledij ter beschikking gesteld en de Pralinefabriek uit Vichte schenkt ons dozen paaseitjes voor al die kinderen. Met een warm dankjewel aan deze bedrijven, vanuit het diepste putteke van ons hart. Ook de vlaamse motards komen ons verwelkomen.!!!" aldus Greet Stevens
Anno 1 april 2005 werd KBG Beveren-Leie in de bloemetje gezet We gaan even 18 jaar terug in de tijd, toen werden bestuursleden en wijkmeesters van KBG (nu OKRA) in de bloemetjes gezet.
Op 1 april 2005 waren we te gast op de wiijkmeestersvergadering van KBG Beveren-Leie die toen nog doorging in het Dienstencentrum (toenmalig vergaderzaaltje boven het ACV en CM). Mevrouw A Bouckaert, verbondsverantwoordelijke, kwam toen speciaal naar Beveren-Leie afgezakt om KBG in de bloemetjes te zetten. Zij noemde de Beverse KBG een VIP-afdeling. Het bestuur en de wijkmeesters slaagden er immers in om het werkjaar met 31 leden meer te beginnen. Slechts twee afdelingen pakten met zo’n positief resultaat uit. De Beverse afdeling telde toen 323 leden. En daar mocht natuurlijk op geklonken worden. Wie kan helpen met de namen en eventueel de functies van de personen op de foto?
Dankzij Johan Roose en John Vervaecke konden we alle personen benoemen. 1 Herman Vuylsteke wijkmeester, 2 Eric Vuylsteke wijkmeester, 3 Jozef Huyzentruyt wijkmeester, 4 Marcel Callens wijkmeester, 5 Jozef of Ricard Neyrinck wijkmeester, 6 Jan Moerman wijkmeester, 7 Maria Debrouwere wijkmeester, 8 Willy Meyfroit wijkmeester, 9 William Dejonckere wijkmeester, 10 Hubert Ameye wijkmeester, 11 Marcel Himpe wijkmeester, 12 Lucien Meersman wijkmeester, 13 Jozef Vanwijnsberghe wijkmeester, 14 Linda Dumortier penningmeester, 15 Jozef Deconinck voorzitter, 16 Mevr A. Bouckaert, 17 Johan Roose secretaris en 18 Raf Nottebaert wijkmeester.
Buitenspeeldag 2023 De stedelijke jeugd- en cultuurdienst, de bib en Waregem Sport slaan opnieuw de handen in elkaar voor een bangelijke Buitenspeeldag op woensdag 19 april van 13.00u. tot 17.00u.
Net zoals vorig jaar gaat de Buitenspeeldag door op vier locaties, zodat kinderen in hun eigen buurt kunnen spelen en gezinnen zich duurzaam kunnen verplaatsen richting het speelplezier. De Buitenspeeldag is helemaal gratis en vrij toegankelijk voor alle kinderen. Er zijn attracties voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd tot en met het zede leerjaar. Op elke locatie wordt gratis drinkwater aangeboden, dus breng zeker je eigen drinkfles mee. In Beveren-Leie is het spelen geblazen aanDe Kernelle, in Desselgem aan oc De Coorenaar, in Sint-Eloois-Vijve op het Sint-Elooisplein en in Waregem op de Zuiderpromenade en het Boekenplein. Nu enkel nog duimen voor heerlijk lenteweer op 19 april!
De Desselgemse Wielertoeristen (DDW) organiseren voor de 18de keer hun fietsevent DDW CLASSIC
Dit jaar gaat DDW CLASSIC door in het weekend van 15-16 april. Er kan opnieuw gekozen worden voor een cyclotocht én een mountainbiketocht. Voor de cyclotocht zijn er 4 afstanden : 35-65-95-135 km. Voor de mountainbiketocht kan er gekozen worden voor 35-45-60-75-90-105-120 (!) km. Uniek in Vlaanderen. Het traject van 35 km is haalbaar voor alle leeftijden. Ideaal om met gans het gezin mee te fietsen. Start en aankomst in OC De Coorenaar - Georges Coornaertdreef 7 te Desselgem (naast sporthal). Achteraf kan er worden uitgeblazen in de “Arrivée DDW”, waar ook niet-fietsers kunnen genieten van de grote tap en een kleine hap. Alles wordt in gereedheid gebracht om opnieuw te zorgen voor 2 dagen fietsplezier op racefiets of mountainbike. Naar traditie worden de vrouwen bij aankomst verwend met een gratis glas cava rosé. De mannen worden dan weer gelaafd met een degustatie van een Desselgemse Dikke Jan. Meer info op www.ddwclassic.be of op de facebookpagina ddw classic.
Korte historiek anno 1986/1987 6 geïnteresseerde KWB-ers komen samen voor het oprichten van een wielertoeristenclub in Desselgem (DDW)
Op vraag van Willy Benoit, toenmalig voorzitter van de Desselgemse KWB kwam in 1986 de vraag wie zin had om een wielertoeristenclub op te richten. Daar gingen 6 geïnteresseerden op in. De eerste vergadering ging door ten huize van Eugène Knockaert. Naast Eugène en Willy kwamen Rudy Theerlinck, Carlos Verkaemer, Peter Coussement en Florent Putman op de eerste verkennende vergadering af. Zij zaten onmiddellijk op één lijn en onder de vlag van KWB konden ze aan de slag met het werven van leden, sponsoring zoeken… In 1987 was het dan zover en ging de eerste rit, onder het voorzitterschap van Eugène Knockaert, van start met 17 wielertoeristen. Het clublokaal was café de Gilde waar telkens een kop koffie geserveerd werd voor de start door de toenmalige uitbaatster (naam? zie foto onder 2). Een jaar later betrokken Diana Lecluyse en Frans De Winter de Gilde en zorgden 4 jaar lang voor de verse koffie op zondagmorgen. Nu, 36 jaar later, is geen enkele van de oprichters nog actief, of spijtig genoeg overleden, en telt DDW ondertussen 130 leden.
Wie kan helpen met de namen? Hierboven de eerste groepsfoto anno 1987. Jammer genoeg ontbreken enkele namen en die zoeken we. Wie kan helpen met de juiste namen kan deze doorgeven via reageer of door een mailtje te sturen naar beverseweetjes@telenet.be
Werken Regenboogbrug en parkeergebouw Zuiderlaan binnenkort van start
Werken Regenboogbrug en parkeergebouw Zuiderlaan binnenkort van start Na de heraanleg van het plein aan de Elindus Arena gaan de werken langs de Zuiderlaan nog even door. Vanaf april beginnen de werken aan de Regenboogbrug over de stadionvijvers, vanaf mei start de bouw van het nieuwe parkeergebouw op de parking van Waregem Expo.
Renovatie Regenboogbrug Op maandag 17 april starten de werken aan de Regenboogbrug. In een eerste fase worden het brugdek en de balustrade afgebroken en volledig vernieuwd. Op de brug wordt een aangenaam uitzichtpunt met bankjes gecreëerd vanwaar je een mooi zicht hebt op de stadionvijvers in het Regenboogpark. Een ideaal plekje dus om pal in het centrum te genieten van dit mooie stukje natuur.
De Regenboogbrug werd oorspronkelijk gebouwd om het WK wielrennen van 1957 in het toenmalige Regenboogstadion te laten arriveren. Dat verleden zal ook in het nieuwe ontwerp van de brug verwerkt worden. De brug blijft bovendien enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.
Daarnaast wordt niet enkel de brug zelf, maar ook de omgeving errond, aangepakt. Zowel het voorpleintje langs de Zuiderlaan als de ticketzone voor bezoekende fans van de Elindus Arena krijgen een flinke opknapbeurt. Het ontwerp voor de nieuwe brug werd gemaakt door MMXV-architecture. De uiteindelijke werken zullen uitgevoerd worden door de firma Dugardein De Sutter en zullen in totaal om en bij de 1,4 miljoen euro kosten.
Parkeergebouw parking Waregem Expo Naast de nieuwe Regenboogbrug komt op de parking van Waregem Expo een gloednieuw parkeergebouw. Bouwheer ION/Steenoven voorziet een parkeergebouw van 339 parkeerplaatsen, waarvan 13 plaatsen voor andersvaliden. Het gebouw komt helemaal links op de parking, langs de kant van de oefenvelden van SV Zulte Waregem.
Het parkeergebouw zal vlot bereikbaar zijn via de parking van Waregem Expo, met een uitrit naar de Zuiderlaan. Verder bestaat de parking uit vier niveaus die via zeven licht hellende vlakken met elkaar in verbinding staan. Elk hellend vlak telt een 48-tal parkeerplaatsen. De parking zal in totaal 13,50 meter hoog zijn, maar slechts een klein stuk grond in beslag nemen. Het gebouw wordt immers perfect ingepast in de omgeving.
Het parkeergebouw komt er als compensatie voor de parkeerplaatsen die verdwenen door de komst van de woontorens van het project Waterfront, het Parkhotel en het kantoorgebouw langs de Zuiderlaan. De werken starten in mei en zouden afgerond moeten zijn begin 2024.
Mensen helpen mensen Op 1 april rijden Greet Stevens en een vriendin naar Pepinster. Deze gemeente werd zwaar getroffen door de overstromingen van de Vesdervallei op 14 en 15 juli 2021. Ondertussen zijn we bijna 2 jaar verder en zijn er nog steeds mensen die nood hebben aan hulp. Daar willen Greet en haar vriendin hun steentje toe bijdragen en zamelden al heel wat kledij in. Maar er kan nog steeds wat bij in hun camionette. Daarom doen zij een warme oproep naar mensen die bruikbare (propere) kledij willen doneren. Dat kan op woensdag 29 maart tijdens de wekelijkse markt op het kerkplein in Beveren-Leie waar Greet zal te vinden zijn van 14.30 - tot 16.30 uur. (Greet beloofde om verslag uit te brengen na de bedeling in Pepinster).
Mooimakers trekken door Beveren-Leie Ondanks het gure weer mocht de verantwoordelijke, raadslid Marc Vercruysse, 12 Mooimakers ontvangen op zaterdagnamiddag 25 maart.
Gepakt en gezakt met het materiaal dat stad Waregem samen met Imog ter beschikking stelde konden de Mooimakers samen met Marc op pad. Ze werden verdeeld over vier trajecten. Na een dikke drie uur door Beveren-Leie te hebben gezworven kwamen ze met het zwerfvuil terug naar de startplaats. Er bleven echter ook zakken vuil, te zwaar om verder mee te slepen, onderweg staan. Deze zouden door stad opgehaald worden. De buit was niet min en bestond vooral uit blikjes, flessen, van om en rond OC 't Klokhuis kon een emmer vol sigarettepeuken gevuld worden,.... Er werd zelfs een heus autowiel en expansievat langs een berm gevonden en meegebracht. Dankzij de Mooimakers ligt Beveren-Leie er terug netter bij. Zij werden dan ook getrakteerd met een drankje en mochten elk een potje paaslelies als dank in ontvangst nemen.
Zuster Leen Mestdagh vanuit haar nieuwe missiepost
Zuster Leen Mestdagh vanuit haar nieuwe missiepost Bafia, 13 maart 2023 "Beste familie en missievrienden, Beste medezusters, Zoals beloofd, schrijf ik jullie vanuit Bafia, mijn nieuwe missiepost, waar ik sinds 11 januari 2023 ben aangekomen. Na een welverdiende tijd van rust in Vlaanderen en een periode van herbronning in Rome ben ik heel gelukkig weer in het gewone werkveld te zijn ingeschakeld". Zo begint Zuster Leen haar schrijven vanuit haa nieuwe missiepost
"Bafia is een stad centraal gelegen op 120 km ten noorden van Yaoundé, de hoofdstad. Het is de hoofdplaats van het département van Mbam en Inoubou. Bafia heeft 55.700 inwoners en is zo de derde grootste stad van de Provincie, na Yaoundé en Mbalmayo. De meeste mensen horen tot de groep ‘Bafia’ of ‘Yambassa’.
In Bafia vind je een normaalschool voor onderwijs (ENIEG), 3 lycea, een technische school en enkele colleges voor middelbaar onderwijs. Er zijn verscheidene basisscholen. Een hospitaal voor het district verzekert algemene geneeskunde, chirurgie, gynaecologie, ondonto-stomatologie, pediatrie, … De voetbalclub heeft zijn eigen stadium ‘Ayem’. Er zijn enkele kantoren voor micro financiën en geldtransfert, er is een postkantoor. Er zijn de vele mogelijkheden voor mobiele telefoon. Er zijn twee bakkerijen, enkele winkels en er zijn verschillende markten. De restaurants, bars en tavernes ontbreken niet. Er zijn 4 benzinestations, met moto-taxis voor de zones die niet bereikbaar zijn met de wagen. De hoofdwegen zijn geplaveid. Er is een gevangenis en er is een politiekorps.
Het is binnen deze context dat ik hier op 11 januari ben aangekomen. Ik was hier amper mijn eerste dag toen één van onze internen werd aangevallen, op weg om wat hout te halen voor het houtvuur. Een fenomeen dat hier de laatste maanden zo sterk aanwezig is. Jonge mannen, vaak onder invloed van drugs, vallen zomaar aan om wat geld of om een telefoon. Gewoonlijk wordt er gedreigd met messen. Het zaait onrust en zorgt er ook voor dat kinderen en jongeren minder gemakkelijk tot aan ons centrum komen voor de buitenschoolse activiteiten. We hopen dat er een oplossing wordt gevonden en dat de autoriteiten ingrijpen. In afwachting daarvan hielden we reeds een vergadering op de parochie om te zien wat we kunnen doen om de veiligheid van onze mensen te verzekeren. Intussen ben ik hier nu bijna drie maanden ter plekke. Vanuit de verschillende bezoeken als Provinciale is de missie hier mij niet vreemd, maar nu komt het erop aan om de verschillende personeelsleden en medewerkers te leren kennen om op een zinvolle manier samen te werken
In gemeenschap zijn we met zijn met vier zusters : Zr Lorenza Ramirez vanuit de Dominicaanse Republiek is nog op verlof in familie tot eind april, Zr Line Ebogo en Zr Tatiana Siwe, twee jonge Kameroenese medezusters en ikzelf. Twee meisjes die zuster willen worden, Adelquine, Kameroenese et Ronaldine van de Centraal Afrikaanse Republiek, leven en werken met ons mee in gemeenschap. Het Centrum van beroepsopleiding is aan zijn tweede jaar toe. We hebben meer dan vijftig jongeren in vorming : patisserie, keuken, hotellerie, secretariaat en bureautique , coiffure en esthetiek, coupe couture en stylisme. We hebben verschillende niveaus afhankelijk van hun basisdiploma. Dit jaar werd ons centrum erkend door het Ministerie waardoor de leerlingen op het einde van de vorming kunnen deelnemen aan de officiële examens met een erkend diploma. Op 8 maart 2023 werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijkheden voor de ‘dag van de vrouw’. Ik werd er verrast door de uitreiking van een prijs voor uitmuntendheid, een erkenning voor ons Centrum van beroepsopleiding waar we in het bijzonder werken aan de promotie van de (jonge) vrouw. Jammer genoeg krijgen we geen financiële steun. De grote uitdaging zijn immers de werkingskosten, want van de staat ontvangen we geen subsidies. De leerlingen betalen schoolgeld en daarmee betalen we de leerkrachten en de monitoren. Ook al proberen we om het schoolgeld zo laag mogelijk te houden, voor de meeste leerlingen is het niet evident om dit ook te kunnen betalen. Voor investering en materiaal rekenen we op hulp van buitenaf. Voorlopig huist dit Centrum voor beroepsopleiding in de lokalen van het jeugdcentrum. We zouden dringend moeten kunnen bouwen.
Voor meisjes die van de dorpen komen hebben we een internaat/foyer. Enkelen volgen de vorming in ons Centrum voor beroepsopleiding, anderen lopen school in één van de colléges, lycea. Ze dragen bij voor de kosten van water en elektriciteit, zelf staan ze in voor hun maaltijden.
De ouders sturen zo nu en dan wat voeding (maniok, mais, …) of wat geld. Om hen beter te kunnen onthalen zouden we ook het internaat (foyer) moeten kunnen uitbreiden en dit samen met de bouw van het Centrum voor beroepsopleiding. We zijn volop bezig met de plannen en we kijken uit naar mogelijke organisaties om dit project te kunnen financieren. Nu de regens hervatten zijn we opnieuw gestart met het aanleggen van een moestuin. We proberen een aantal groenten zelf te verbouwen, alsook maniok, mais en bakbananen. Een aantal jongeren komt ons helpen voor het bewerken van het land, de meisjes helpen mee op zaterdag. Zo proberen we de kosten voor voeding wat te drukken en zorgen we ervoor dat iedereen kan eten, ook wie geen geld heeft. ’s Avonds organiseren we studiebegeleiding. Daarvoor rekenen we op enkele leerkrachten van een nabijgelegen lyceum. Jongeren die moeilijkheden hebben met wiskunde, taal of wetenschappen, kunnen terecht in een groep waar ze door een leerkracht worden begeleid bij het studeren.
In de namiddag is ons centrum open voor naschoolse activiteiten : sport, muziek, zang, dans, manuele activiteiten … Op zondagnamiddag kunnen ook de kinderen terecht voor enkele speelse activiteiten : puzzelen, kleuren, tekenen, knutselen, balspelen, touwtje springen, …
De kinderen van de lagere school vlakbij, maar ook de kinderen van verder afgelegen scholen komen dagelijks lang om water te drinken. Een mechanische pomp zorgt ervoor dat ze bij ons constant drinkbaar water kunnen krijgen. Een aantal kinderen uit armere gezinnen komen dagelijks voor een middagmaal dat hen gratis wordt aangeboden. Daarna blijven ze ook voor hun huiswerk alvorens naar huis terug te keren. Op de parochie werken we mee in de voorbereiding op doopsel, eerste communie en vormsel. De catechese brengt grote groepen van kinderen en jongeren bijeen ; ook een aantal volwassenen worden voorbereid op het ontvangen van de sacramenten : doopsel, vormsel en huwelijk.
We ondersteunen verschillende groepen en jeugdbewegingen, ter plekke en ook soms in verder afgelegen parochies in het bisdom. Een van onze zusters werkt mee in het pedagogisch centrum van het bisdom voor de begeleiding van het godsdienstonderricht in de verschillende katholieke scholen van het bisdom.
Dit alles vormt een boeiend geheel van de vele activiteiten met en voor jongeren hier. De moeilijkheden, de uitdagingen ontbreken niet.
Zowat één op twee dagen hebben we geen elektriciteit. Gelukkig hebben we een generator waardoor de activiteiten in het centrum voor beroepsopleiding kunnen doorgaan. Wel zijn er de grote kosten voor de brandstof en het onderhoud.
Drie weken geleden hadden we een enorm onweer bij het begin van het regenseizoen. Op drie plaatsen hebben we herstelwerken aan de daken en een deel van onze omheining ging volledig tegen de grond.
Op het stuk grond dat we als tuin bewerken was er dringend nood aan een betere afwatering, want door de grote regens spoelde een deel van de aarde gewoon weg en kwam één van de twee zaaltjes onder water te staan. Een boom viel om op het dak van deze zaaltjes, waardoor we ook dit dak volledig moeten herstellen. Werk aan de winkel, maar vooral grote kosten.
Vorige week lukten we er niet meer in om water tot in de watertoren te pompen. De elektrische pomp werd beschadigd door modder. Vanop meer dan 120 m diepte moest die uit de boorput worden bovengehaald om te worden hersteld. Daar op diezelfde boorput ook de mechanische pomp werd geïnstalleerd, moest ook die worden gedemonteerd. Een klus die zowat zeven dagen in beslag nam en waardoor we al die tijd zonder water zaten. Voor ons, en voor de vele kinderen en jongeren die dagelijks langskomen om drinkbaar water te vinden was het een hele beproeving
Deze week viel er bij onweer een palmboom op de elektriciteitsdraad langs de weg. Dit, net op de leiding waarop onze elektriciteit is aangesloten. Een te grote spanning rukte enkele draden los, waardoor we in huis en in het centrum voor beroepsopleiding tot 400 volt ontvingen in plaats van 220 en daarna niets meer. Gelukkig kregen we vlug hulp van onze elektrieker, wachten op hulp van de elektriciteitsmaatschappij zou ons alleen maar op de lange baan hebben gezet. Alles kwam na twee dagen in orde, maar we verloren toch enkele apparaten die niet beveiligd waren door een regulator. Vaak moeten we tot in de hoofdstad Yaoundé (op 150 km) voor inkopen of voor documenten. In het binnenland vind je niet alle materiaal en er is nog zo weinig aan diensten voorzien. En zo verlopen de dagen in soms heel praktische activiteiten, dan weer in lesgeven of in begeleiding van jonge mensen. Een boeiend gebeuren van meebewegen in wat God van ons verlangt in een streek die uitnodigt tot werkzaam aanwezig komen voor en met de armsten. Een leven dat uitnodigt tot eenvoud en gelukkig zijn, geduldig weerbaar wanneer het allemaal niet loopt zoals gepland. Vertrouwvol gaan we verder de weg die Hij ons wijst, samen … We rekenen op uw gebed, we rekenen op uw steun. Een lieve groet Zr Leen Mestdagh, Zusters van Don Bosco Kameroen"
Wie graag wil steunen kan dit: Rekeningnummer: Iban: BE73 4256 1657 6960 Bic : KREDBEBB KBC Brusselstraat 213 1702 DILBEEK Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH Voor wie een fiscaal attest wenst Iban: BE84 4358 0341 0159 Bic : KREDBEBB VIA DON BOSCO Guldendallaan 90 1150 BRUSSEL Met vermelding: Zr Leen MESTDAGH fiscaal attest gewenst
Gezinsbond Beveren-Leie - Desselgem De paashaas nodigt je uit op zaterdag 8 april 2023 in OC De Coorenaar
Op zaterdag 8 april 2023 nodigt de paashaas je uit in OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 9 te Desselgem
Om 9.00u: verwelkomt de paashaas de kinderen, papa's en mama's, opa's en oma's Om 9.30u stipt: Kindergoochelshow door Mister Creezy klik hier. Na de show om 10.30u heeft de paashaas voor zijn ‘gezelschap’ nog van alles en nog wat in petto. Het wordt een voormiddag boordevol verrassingen, met paaseitjesplezier en paaslekkernij. Intussen is de bar open: frisdrank, pintjes, een aperitiefje. Een middagmaal met een lekker pakje friet, frikandel en een sausje naar keuze. Meer info en/of nschrijven (kan tot en met 31 maart) viaklik hier.
Beverse Weetjes is 17 jaar geworden Op 21 maart 2006 ging Beverse Weetjes online. 17 jaar bloggen, wie had dat ooit gedacht? Mensen, activiteiten, acties… op een positieve manier in de kijker zetten was, en is nog steeds, de opzet van dit blog.
Dankjewel aan iedereen die de afgelopen jaren een beroep deed op Beverse Weetjes, zelf iets instuurde, iets liet weten, toestemming gaf om iets te mogen publiceren, een toffe reactie neerpende, een persoonlijk mailtje stuurde en natuurlijk ook aan alle bezoekers. En last but not least een dikke merci aan Carlos om steeds aan mijn zijde te staan. Ondanks covid-19 het afgelopen jaar nog een invloed had op activiteiten, acties….. mochten we, op een paar na, evenveel bezoekers en pageviews noteren in vergelijking met jaargang 16. Reden genoeg dus om aan het 18de jaar te beginnen en afwachten of we ook de eindmeet op 20 maart 2024 zullen halen. Voor een terugblik op 21 maart 2022 klik hier
Buren vieren samen met de feestcheque en kiezen voor het eerst hun Buur van het Jaar De Europese Dag van de Buren – dit jaar op vrijdag 26 mei – brengt opnieuw duizenden buren samen. Ook in Waregem wordt dat in tientallen buurten gevierd, gewoon op straat of met een lekkere barbecue. Feestende buurten kunnen met een feestcheque van de stad rekenen op een financieel duwtje in de rug. Nieuw dit jaar is dat we voor het eerst op zoek gaan naar de Buur van het Jaar.
Jaarlijks telt de stad Waregem een 60-tal gezellige samenkomsten in de periode rond de Dag van de Buren, die dit jaar op vrijdag 26 mei valt. Buurten die de Dag van de Buren willen vieren, kunnen hun bijeenkomst plannen tussen 26 mei en 4 juni. Ze kunnen zich nu al inschrijven via www.waregem.be/dagvandeburen.
Via die inschrijving kunnen ze de feestcheque van 150 euro aanvragen (6 Waregembonnen van 25 euro) en een gratis promopakket bestellen. In dat promopakket zitten vrolijke affiches en deurhangers om de buren uit te nodigen, feestvlaggen, vuilniszakken, servetten en krijt. Alles zit netjes verpakt in herbruikbare tassen, zodat er duurzaam gevierd kan worden.
Nomineer je Buur van het Jaar We voegen ook een leuke extra toe aan de Dag van de Buren, want dit jaar kan je voor het eerst je Buur van het Jaar nomineren. Ken jij een gouden buur die de buurt vaak op feestelijke wijze samenbrengt, die de sociale cohesie op elke mogelijke manier versterkt, die een gezellig onderonsje nooit zal afslaan? Dan kan je die persoon nomineren via www.waregem.be/dagvandeburen klik hier. De stad zal de Buur van het Jaar ferm in de bloemetjes zetten.
Buurten waar mensen elkaar kennen, zijn vaak socialer, zorgzamer en veiliger. Daarom supportert de stad steevast voor buurten waar fijne ontmoetingen centraal staan. We blijven ook inzetten op het project Zorgzame Buurten, waarmee we het sociale weefsel in zoveel mogelijk Waregemse buurten willen versterken. De Biest en Nieuwenhove zijn daarin de pilootbuurten. Heb je vragen of ben je enthousiast over zorgzame buurten, contacteer ons via zorgzamebuurt@welzijn.waregem.be of 0471 44 74 97.
Nieuwe Vlasleiefietsroute officieel voorgesteld In Wielsbeke presenteerde Westtoer de nieuwe Vlasleiefietsroute. Het traject van 42 km volgt grote delen van De Leie en meandert door Waregem, Wielsbeke, Harelbeke, Kuurne en Kortrijk. Fiets langs jaagpaden, oude Leie-armen en ontdek artefacten die herinneren aan het boeiende vlasverleden van de streek.
“De Leie is je leidraad op deze route. In Texture te Kortrijk duik je in het verhaal over vlas en textiel. Sommige roterijen langs de Leie lijken in de tijd bevroren. Langs de oude Leiearmen van Bavikhove, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve ontdek je idyllische natuurplekjes. Bewonder een sterk staaltje bouwkunde aan de Munkenbrug en de Drietrapssluis in Ooigem. Geniet van de stilte en de leuke picknickplek aan het André Demedtshuis in Wielsbeke.
Na de linkeroever te hebben verkend, steek je door naar de rechteroever en fiets je langs de vernieuwde dorpskern van Sint-Eloois-Vijve. Verder passeer je de Zavelput in Beveren-Leie waar je de gloednieuwe fiets- en wandelbrug met de toepasselijke naam ‘Vlasbrug’ kan bewonderen. Vergeet naast de inspanning ook niet regelmatig eens te ‘ontspannen’. Neem plaats op één van de terrassen in het provinciedomein De Gavers, wandel een dorpscafé binnen of hou halt aan een gezellige picknickplek” aldus Sabien Lahaye-Battheu gedeputeerde voor Toerisme.
De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan de Sint-Bavokerk in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), de Jachthaven in Kuurne, het Sint-Elooisplein in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) en het Stadspark Kortrijk Weide in Kortrijk. Aan deze vier startpunten staat telkens een startbord.
Alle nieuwe en herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer (shop.westtoer.be) en partners (diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload. In bijlagen is het plan van de Vlasleiefietsroute te vinden
Op weg naar 40 000 Waregemnaren Op 1 januari 2023 telde Waregem 39 459 inwoners, dat zijn er 495 meer dan vorig jaar. In Waregem was de stijging het grootst met 360 inwoners meer dan in 2022. In Beveren-Leie steeg het aantal met 54 inwoners, in Desselgem dikte het aantal aan met 49 inwoners en in Sint-Eloois-Vijve kwamen er 32 inwoners bij.
Op zaterdag 18 maart luidt De Kringloopwinkel definitief de lente in met een heuse lenteactie. Want weer of geen weer: alle varianten op lentekriebels steken de kop op. Dit betekent dat terras en tuin lenteklaar worden gestoomd en de kleerkast de switch van winter naar voorjaar maakt.
De winterblues mag dus weer drie seizoenen achter slot en grendel en plaats maken voor zotte voorjaarskuren. De (groene) vingers jeuken wellicht om erin te vliegen en van tuin en terras weer je eigen unieke hotspot van de lente te maken. Dan ben je in De Kringloopwinkel aan het juiste adres.
Tuinmeubelen en terrasdeco De voorbije maanden werden tuinmeubelen, bloempotten in alle maten en kleuren, terras- en tuindeco… opgespaard om op zaterdag in de winkels te plaatsen. Je vindt er een mix van stijlen en met wat geluk ook unieke retro of vintage stukken.
Originele bloempotjes Je kan zelfs aardbeienplantjes en kruiden kopen, die in een originele ge-upcycelde bloempotjes werden uitgeplant. Koop je er zelf geen, dan kan het inspireren om zelf out of the box te denken als het over een bloempot gaat.
Unieke lenteoutfits De voorbije seizoenen spaarde onze textielsortering ook een heel ruim en aantrekkelijk aanbod lentekledij op. Onze winkelmedewerkers vullen de komende dagen volop de rekken, zodat je op zaterdag 18 maart naar hartenlust een nieuwe lenteoutfit, inclusief schoenen en accessoires, kan shoppen.
Herbruikbaar = 70x minder milieuimpact Voor wie eraan mocht twijfelen: door herbruikbare kledij te kopen, kies je niet alleen voor een unieke stijl maar bewijs je het milieu ook een heel grote dienst. Een recente studie van EuRIC toont namelijk aan dat de milieu-impact van herbruikbare kledij 70 keer kleiner is dan van nieuwe. Per kledingstuk van middelmatige tot goede kwaliteit bespaar je 3kg C02 en gebruik je slechts 0,01% van het water dat er nodig is voor de productie van nieuwe kledij. Praktisch De Lente in De Kringloopwinkel vindt plaats op zaterdag 18 maart in de 7 winkels van De Kringloopwinkel: Avelgem, KrinloopwinkelBeveren-Leie gelegen aan de Kortrijkseweg 346, Kortrijk, Menen Markt, Menen Molen, Wevelgem en Zwevegem. De winkels openen om 9u30 (Menen Markt om 10u) en zijn open tot 17u30 (Avelgem en Zwevegem tot 17u)
Oudste rondtrekkende circus komt naar Beveren-Leie Het Wiener Circus reist in België rond sinds 1965. Daarmee is het het oudste, nog rondtrekkende circus, in België. Van 17 tot en met 26 maart kan er in Beveren-Leie genoten worden van verschillende voorstellingen. Het circus is opgetrokken naast OC 't Klokhuis in de Kerkdreef.
De voorstellingen gaan door op: VRIJDAG 17 MAART om 18u, ZATERDAG 18 MAART om 14u30 en 17u30, ZONDAG 19 MAART om 14u30, WOENSDAG 22 MAART om 15u, VRIJDAG 24 MAART om 18u, ZATERDAG 25 MAART om 14u30 en 17u30 en ZONDAG 26 MAART om 14u30
Online tickets kopen kan tot een uur voor de start van de voorstellingklik hier Uiteraard kan je dan nog steeds tickets ter plaatse kopen. De kassa opent een half uur voor elke voorstelling. Meer weten over het Wiener Circus klik hier
Mooimakers roepen iedereen op voor de Lenteschoonmaak
Mooimakers roepen iedereen op voor de Lenteschoonmaak De stad Waregem telt meer dan 100 Mooimakers en zij zullen op zaterdag 25 maart nog maar eens hun waarde bewijzen. Tijdens de Lenteschoonmaak gaan we allemaal samen voor een nog mooier Waregem. Doe jij ook mee?
Zwerfvuil, het is voor velen een doorn in het oog. In winkelstraten, in parken, rond scholen en bushaltes slingert er heel wat zwerfvuil op de grond. Met zwerfvuil bedoelen we klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er goed bij stil te staan op straat gooien. Voorbeelden genoeg: kauwgom, snoeppapiertjes, etensresten, blikjes, peuken, plastic flesjes… Noem maar op.
Onze stad telt meer dan 100 Mooimakers. Dat zijn vrijwilligers die het hele jaar door zwerfvuil opruimen in hun eigen omgeving. Op zaterdag 25 maart gaan we echter voor een nog mooier Waregem. Vanuit acht locaties wordt er die dag een zwerfvuilactie georganiseerd: vier in de voormiddag en vier na de middag. Deze acties worden getrokken door de Mooimakers zelf.
Wie staat waar? Voormidag: John Delbecque Moorstraat Sint-Eloois-Vijve ----- Katleen Gobbin Zagerijstraat/Meersblomme ----- Niene en Saidjah Pijlijser oc Coorenaar Desselgem ----- Luc Vermaercke Jules Delombaerdeplein Namiddag:Filip Dheedene Torenhof ----- Marc Vercruysse heet u welkom om 13.00 uur aan het Kerkplein te Beveren-Leie ----- Lore Lecluyse oc Coorenaar Desselgem ------ Patrick Vercruysse oc ‘t Gaverke
Tijdens de Lenteschoonmaak zorgt de stad Waregem samen met Imog voor de nodige logistieke en materiële ondersteuning. Het stadsbestuur roept alle verenigingen, wijkcomités, vriendengroepjes, bedrijven, particulieren… op om die dag de handen uit de mouwen te steken en onze Mooimakers te helpen. Alle deelnemers ontvangen achteraf een drankje en bedanking. Help je ook mee? Aarzel dan niet en sluit je aan via het webformulier klik hier bij een van de Mooimakers.