Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Voor Elie Liefooghe lag Beveren-Leie hem nauw aan het hart
Beverse Weetjes krijgt af en toe een oude foto of een krantenknipsel in de hand gestopt om te publiceren. Dit artikel is er een van, het verscheen in Het Nieuwsblad op 18 november 1970. De foto komt uit het archief van KAV Beveren-Leie.
E.H. Liefooghe overleed op 10 augustus 1979 en ligt begraven op de begraafplaats te Beveren-Leie.
"Beveren Leie ligt me zeer nauw aan het hart"
zegt de toen 87-jarige medepastoor Elie Liefooghe.
E.H. Liefooghe in Dikkebus met KAV
In de St-Jansstraat te Beveren-Leie staat een huis, nr. 100, ietwat van de straat verwijderd. Een hof en een groen geschilderd ijzeren hek bevinden zich een meter hoger dan de straat. Vandaar moet je een paar treden vinden om op de deurbel van medepastoor Liefooghe te kunnen drukken. Deze Beverense rustende medepastoor is 87, maar daarom nog niet altijd thuis. Indien zijn fietsmotortje voor het hek staat maak je de meeste kans, staat het er niet dan zijn de kansen gering dat je medepastoor Liefooghe kan spreken.
In de herfst van zijn leven houdt medepastoor Elie Liefooghe niet zoveel meer aan bezoek. «Dat is oud worden», zegt de geestelijke glimlachend terwijl hij zijn pijp zoekt, de schijf van een houten tabakspot afneemt en met zijn hand in de pot een propje tabak graait waarmede hij zijn pijp met de traditionele uil stopt. Hij wrijft een vlammetje vuur en het vuurrode pijpevlees gaat aan het laaien. Maar zijn gezegde meent hij niet.
Het gebrilde parochievadertje voelt zich steeds jong en levenslustig. Hij ziet nog altijd graag naar TV en laat dan de keuze vallen op La Piste aux Etoiles, Jumping en de heren van Zichem. Hij heeft 2 bandopnemers en versterker. 's Zomers hoort men zelfs in·de Grote Heerweg de marsmuziek waarvan de gewezen medepastoor zo intens geniet. Hij tekent graag en in zijn vroegere eetplaats hangen zelfs de tekeningen van de opvoerders van de heren van Zichem en Schipper naast Mathilde.
Brommerke
't Oud onderpastoorke rijdt nog dagelijks met zijn brommerke, maar van reizen naar de stad Kortrijk begint hij af te zien. Gevaarlijk meent de geboren Poperingenaar. Medepastoor Liefooghe is altijd een aktief mens geweest. Niet alleen in christelijke organisaties maar hij deed dagelijks huisbezoekjes, blauwde zelfs tijdens de oorlog om de mensen te helpen - zijn zwart zakje achteraan zijn fiets was voor Beveren van grote betekenis -, en vond daarbuiten nog de tijd om - als zoon van een timmerman - eigenhands zijn kasten, zijn bureau en bed, eveneens zijn luchter te maken.
Medepastoor Liefooghe is een vernuftig mens. Hij heeft de elektrische leiding in zijn woning zelf gelegd, en is fier zijn eigenaardige wekker te tonen. Naast de deur naar zijn slaapkamer staat een grote Westminster. Ik kocht deze voor 2000 fr te Deerlijk, nu heeft men me er reeds 14.000 voor geboden. Doch deze mag niet weg want deze fungeert als wekker van de Eerwaarde, die steeds planmatig zijn tijd indeelt. Opdat deze omstreeks 7 u. met zijn dagelijkse mis in het klooster zou kunnen beginnen moet zijn Westminster om kwart voor 7 aan het rinkelen gaan. Dat gaat met een gelegde koperverbinding die ergens voor het cijfer zeven verschijnt en die in contact met de kleine uurwerkwijzer bij de rondreis van deze over de cirkelschijf het gewenste geluid voor' gevolg heeft. Ge moet het maar weten en wat van elektriciteit kennen.
Naam
Dat zijn naam geen leugen is daar is men te Beveren-Leie van overtuigd. Daartoe was E.H. Liefooghe ook sociaal een indrukwekkend mens en ging bij de rijken om de armen te dienen. Om dit aan te tonen Iijkt het geraadzaam even vluchtig zijn levensloop te overlopen, Geboren te Poperinge op 2 september 1884 vermoedde zijn vader een opvolger-timmerman in zijn enige zoon te hebben gevonden. Doch Elie verkoos het kollege en voelde zich geroepen tot het priesterschap. In 1912 werd hij priester gewijd en begon zijn ambt als leraar te Diksmuide tot de oorlog 1914 -18 uitbrak. Hij moest vluchten. Hij trok zelfs met zwakzinnige Ieperlingen naar Frankrijk. Vier dagen trein en dan eenmaal op de gewenste plaats aangekomen wist men niets van hun bezoek af. Dan maar verder reizen en in Dordogne konden ze in een schuur op stro slapen totdat ze zelf voor bedden hadden gezorgd.
Medepastoor Liefooghe heeft nog een brief bijgehouden van iemand die jaren na de oorlog hem bedankingen toestuurde. We lezen: «Reeds enige tijd was ik vast besloten U eens te schrijven Zonder U te kennen en niet wetende waar U verbleef, vertelde mijn moeder zo dikwijls, alsook mijn oudste zuster over U die goede priester die zoveel voor haar en haar kinderen deed. Hoe dikwijls zij ons dat verhaal vertelde kan ik niet zeggen. Onlangs las ik in de gazet: Z.E.H. Liefooghe 35 jaar priester te Beveren-Leie. Zo schrijf ik U.» Later is hij aalmoezenier van de vluchtelingen geworden.
Liefooghe weet ook te vertellen over het bombardement van zn kerk. Ze zeiden mij dat de brug van Ooigem gebombardeerd was. 'k Pakte mijnen fiets en 'k ging gaan kijken. Als ik weerkeerde langs den Groten Heerweg zeiden de mensen: «Meneer den onderpastoor waar gaat ge naartoe?» «Naar mijn huis.» «Maar Meneer den onderpastoor hebt ge dan niet gehoord dat de Duitsers langs daar zijn gepasseerd?» Maar reed ik toch verder met mijne velo. Aan mijn huis gekomen zag ik dat de deuren openstonden. Ik dacht k ga maar eerst veranderen van kostuum en mijne paraplu meepakken en dan vluchten. Maar terwijl ik bezig was met me om te kleden hoorde ik ne slag lijk nen donder die valt. Ik kijk aan de voordeur en 'k zie niets. Ik kom naar buiten en zie heel wat mensen naderen. k Vraag wat er scheelt en ze zeggen: «kijk ne keer daar meneer den onderpastoor! De kerk lag plat!» Ik heb feitelijk geluk gehad, zo vertelt ons onderpastoorke Liefooghe pittig, want ik dacht eerst van mijnen kelk uit de kerk te halen. Maar ik heb toch nog veel van onder de puinen kunnen halen. Ik ben daarna in Dordogne geland.
Na Dordogne gaf ik les in Frans te Moeskroen totdat, de Monseigneur mij voorstelde medepastoor te worden te Beveren-Leie in opvolging van de heer Quaegebeur. De Monseigneur had er zelfs bijgezegd: «Beveren-Leie 't is een van mijn beste parochies.» En ik heb het me werkelijk nooit beklaagd, 't Is feitelijk daarom dat ik nooit pastoor ben willen worden omdat ik een verplaatsing van Beveren-Leie vreesde. Nu ik in 1957 op rust ging vroeg mijn zuster, inmiddels overleden, of ik niet naar Poperinge zou teruggaan, maar van Beveren wil ik niet weg, ik wil er mijn laatste dagen doormaken.
E. Liefooghe heeft reeds zijn grafkelder in de nabijheid van zijn gewezen kerk in de St. Jansstraat waar het oude kerkhof gelegen is. Zijn grafsteen steekt in zijn kast naast zijn bed en is gemaakt uit zwarte arduin. AlIes staat er in gebeiteld. Behalve natuurlijk zijn overlijdensdatum. «En die moet nog niet zo rap gekend zijn», voegt het levendig pastoorke er vlug aan toe. Ik ben weliswaar eens zo goed als dood geweest voor Beveren-Leie. Mensen waren reeds naar het gemeentehuis geweest om over mijn overlijden na te vragen maar zover was het nog niet. Ik werd voorzien van het Iaatste sacrament zegde men mij nadien, maar 14 dagen later was ik opnieuw op de weg met mijn velomoteurke. Ik kan er slechts 25 km/u. uithalen en sommigen beweren nog dat ik te.rap rijd.
Geen familie
Medepastoor Liefooghe heeft geen familie meer. Zijn meid Aline Coudron uit Heestert die 40 jaar zijn huisgenote was verblijft nu reeds 4 maanden in het rustoord te Deerlijk. Het was haar Iaatste wens. Liefooghe zal zolang hij kan voor haar blijven zorgen. Dat zal hij ook voor de missies. AI datgene wat hij nog bezit wil hij wegschenken nu hij nog leeft en dat is heel wat. Zijn self-made kuriositeiten zijn veel waard. Merkwaardig onder deze is de omlijsting van het gekende Lams Gods, in verkleind model dat hij in hout heeft uitgewerkt. Hij heeft echter twee panelen weggelaten die in een priesterlijke woning minder passen: deze van Adam en Eva.
Tienmaal ging hij naar Lourdes en telkens bracht hij een beeldje van een nar mee. Ze zijn alle uitgesteld op een plankje tegen de schouwmuur. Daarnaast is zijn schouw met beeldjes die hij aan een Tsjechische Tjoep gekocht heeft versierd. Ze hebben allen een betekenis die doet denken aan de parabel van de Farizeeër en de tollenaar. Maar wat bij E.H. Liefooghe een grote indruk heeft gemaakt is pijp die hij te Lourdes kreeg van de uitbater van de instelling waar hij overnachtte. Hij spreekt erover op zijn Poperings zodat we een pop vermoeden. En als we vroegen wat hij met die pop ging aanvangen verduidelijkte 't onderpastoorke: «Een puppe waaruit kan gesmoord worden.»
Het is benijdenswaardig als je ziet hoe E.H. Liefooghe als mens van 87 jaar in zijn woning met eigen kreaties nog steeds van de dag geniet. k heb veel liefhebberijen herhaalde hij en t zijn deze die me doen leven. «Ik heb het eens tegen de burgemeester gezegd dat ze met het geven van een zetel bij een jubileum de mensen een slechte dienst bewijzen. Ze gaan teveel in hun zetel zitten en zijn te weinig op de been.»
« Het was hetzelfde toen we afgestudeerd waren, zegt Liefooghske, vele van mijn vrienden moesten ook van die schone boeken hebben, om in een schone kast te zetten. De mensen hebben teveel waar ze geen gebruik van maken.
Hiernaast heb ik een ateliertje, daar heb ik van alles en nog wat om me bezig te houden. Ik weet altijd waarmee mijn tijd te vullen. Eens ga ik aan het tekenen, dan eens wat muziek opnemen en beluisteren of loop eens met de hamer rond, en op een andere keer ga ik mijn kennissen bezoeken.»
Op de laatste vraag aan de 87-jarige wat hij morgen zal doen antwoordde hij: «In mijn kot hiernaast regent het in, ik zal het dak met plastiek beleggen.» (V.L.M.)
Ook nog ergens zoiets liggen om op Beverse Weetjes te publiceren. Laat het dan gerust weten, na het inscannen krijgt u het origineel onmiddellijk terug
Uitbreiding sporthal Den Averul voor Lenig & Vlug is een feit
Plannen uitbreiding sporthal Den Averul waarvoor Lenig & Vlug ijverde zijn een feit.
Het interview, juli 2009, met Philippe Decavel omtrent de uitbreiding van Den Averul nog eens raadplegen klik hier.
Chantal Debacker, Sophie Vandeplassche, voorzitter Freddy Vandeplassche en secretaris Philippe Decavel op de plaats waar de uitbreiding zal komen
Uitbreiding sporthal Den Averul
Sporthal Den Averul in Beveren-Leie wordt naast tal van andere sportclubs sinds 1995 ook gebruikt door trampolineclub Lenig en Vlug. Maar negen professionele trampolines nemen nogal wat plaats in. Hierdoor is Lenig en Vlug tot op vandaag verplicht om hun toestellen dagelijks op te bouwen en terug af te breken.
Daarom ligt het plan op tafel om sporthal Den Averul uit te breiden met een specifieke trampolinezaal. Een project dat niet alleen de trampolineclub, maar ook andere sportclubs ten goede zal komen.
Subsidie
Voor de financiering van dit project werd er een aanvraag ingediend bij de provincie West-Vlaanderen. De provincie heeft immers een reglement voor infrastructuursubsidiëring van sportief-recreatieve projecten. Eind januari diende het stadsbestuur een gefundeerd dossier in bij de provincie. Vorige week kreeg stad Waregem de bevestiging dat de provincie 250 000 euro voorziet om dit project te voltooien en dit bovenop de 250 00 euro die stad Waregem zal investeren
Het optrekken van een trampolinezaal, met een oppervlakte van 20 op 20 meter en een Olympische hoogte van 10 meter, is een noodzaak om de werking van de club (186 leden) te optimaliseren. Hierdoor zou Lenig en Vlug doorgedreven trainingen kunnen voorzien, zowel voor hun competitiespringers, als voor de recreatieve leden. Daarenboven biedt het ook extra kansen: o.a. de mogelijkheid om grotere (internationale) springtornooien te organiseren.
De vrijgekomen plaats in de hoofdsportzaal zal ook een welgekomen geschenk zijn voor andere sportclubs. Zo kunnen nog meer clubs gebruik maken van de infrastructuur in Beveren-Leie. Ook de trampolinezaal zelf kan openstaan voor andere clubs of scholen die een initiatie trampoline kunnen geven.
Door de provinciale subsidie kan Waregem niet alleen zijn ambities als sportstad verder waarmaken, dit biedt ook sportclubs nog meer kwalitatieve mogelijkheden om hun sport te beoefenen.
Het ontwerp van de uitbreiding van de sporthal is in handen van Hugo Snoeck. De uitvoering van de bouwwerken is voorzien in de loop van 2011.
In bijlage de toelichting door Mevrouw Marleen Titeca-Decraene, gedeputeerde voor sport.
Kunstenares Nathalie Pontegnies uit Beveren-Leie pakt uit met 'FLASH'
Het atelier Monumentale Kunst, academie Harelbeke pakt uit met FLASH
Kunstenares Nathalie Pontegnies uit Beveren-Leie pakt samen met haar klas 'Monumentale kunst' uit met een groots opgezet project.
Het wordt een rondrijzende tentoonstelling met als belangrijkste data 30 april en 1 en 2 mei in de Kameleonschool in Harelbeke.
Daarna volgt een eindejaartentoonstelling in het Spoor te Harelbeke van 19 tot 22 juni.
Van 20 tot 31 augustus is FLASH te bewonderen in de bib te Harelbeke
Onder leiding van Nathalie Pontegnies bouwden de leerlingen samen een monumentaal, sfeervol huis waarin ieder een bepaalde ruimte ter beschikking kreeg om zijn creativiteit te uiten. Zo ontstond een kijkhuis uit hout en karton met 20 kamers. Het werd FLASH.
Elke leerling kon een reisherinnering, een Flash, die voor hem iets speciaals betekende omzetten in een eigen werk. 20 zeer uiteenlopende kunstwerken werden vertaald in diverse technieken: glassculpturen, schilderijen, gebakken klei, hedendaagse gemengde technieken en frescos.
Zin om iets bijzonders te zien? Alvast van harte welkom in de nieuwe locatie: Kameleonschool turnzaal-, Tientjesstraat 2 te Harelbeke .
Opening 30 april om 20.00 uur; Verder open op 1 en 2 mei van 14u30 tot 18u30
"Op zaterdag 24 april om 7.24u. vertrokken we (het zesde leerjaar van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie) met de trein naar Mechelen. In Technopolis ging de 2de Vlaamse Robocup Junior-wedstrijd door. Onze klassen kozen ervoor om deel te nemen aan de discipline dansen met robots. Hiervoor dienden robots gemaakt en geprogrammeerd te worden. Dansers, programmeurs en een bouwteam werkten samen aan een choreografie.
Na aankomst in Technopolis trokken we naar de danszaal om de sensoren van de robots af te stellen en een paar laatste details in het programmeerwerk te corrigeren. Nadien volgde de voorbereiding op een interview van de jury die polste naar de inbreng van alle leden, het technische inzicht en de samenwerking. Met een behoorlijk goed gevoel verlieten we het kruisverhoor...
De spanning was te snijden, maar tijd om op adem te komen hadden we niet. Amper enkele minuten na het interview werden we in de kegel verwacht om onze dans te brengen. Het angstzweet brak ons uit maar we probeerden vooral rustig te blijven. Als vierde betraden we het podium. Alles werd minutieus klaargezet en even later denderde het lied C'est beau la bourgeoisie door de boxen. Het werd een spetterende show waarin het publiek volledig opging. Onze adem stokte in de keel toen een van de robots even van het podium verdween. Gelukkig kwam uiteindelijk alles goed en met een tevreden gevoel en onder oorverdovend applaus konden we de dansvloer verlaten.
Toen volgden enkele spannende uren afwachten. Op een overwinning durfden we niet (meer) hopen, maar de top-3 halen moest mogelijk zijn. Ondertussen was het hoog tijd om onze hongerige magen te vullen (het was immers al 14u.). Om de laatste spannende uren te overbruggen mochten we het doe-museum gaan verkennen: fietsen op 5 meter hoogte, geld maken, vliegtuigen besturen,... DE MAX!
Om 15.30u. was het zover: de prijsuitreiking. De derde prijs was niet voor ons. Even later ging de tweede prijs naar de WauterKids. Ontgoocheld keken we elkaar aan: Geen podium dit jaar! Tot de minister van cultuur en techniek Ingrid Lieten de naam Bumblebee door de luidsprekers liet schallen. Het onvoorstelbare was gebeurd: wij wonnen! Traantjes sprongen in de ogen en we vielen elkaar om de hals. Dit had niemand verwacht! Asimo, de meest geavanceerde robot ter wereld kwam ons onze prijs overhandigen. We wonnen een meet-and-greet met deze menselijke robot en een ticket voor de wereldkampioenschappen in Singapore. Jammer genoeg zal deze reis 'iets' te duur uitvallen waardoor deelname onwaarschijnlijk is...
Met een meer dan tevreden gevoel kijken we terug op onze prestatie. We willen zeker onze sponsors nog danken, zonder wie dit niet mogelijk was: Famco, De Vleeshove, Goliath bvba en Centea Beveren-Leie.
Tot volgend jaar!
Team Bumblebee
Stedelijke Basisschool Beveren-Leie"
Met dank aan de Stedelijke Basisschool voor het insturen
Jeugddroom van Véronique Seyns in praktijk omgezet
Voor Véronique Seyns (43) uit de Nijverheidstraat 45b, Beveren-Leie is een jeugddroom werkelijkheid geworden. Véronique studeerde af als kleuterleidster. Niettegenstaande ik een zwak had om de richting voet- en handverzorging te volgen koos ik bewust voor het kleuteronderwijs, vertelt Véronique. Vakken zoals schoonheidsverzorging die bij de richting manicure en pedicure kwamen kijken trokken mij niet echt aan. Nadat ik afgestudeerd was als kleuterledster begon ik in 1989 met mijn loopbaan. Tot in 1997 stond ik voor de tweede kleuterklas in de Vrije Basisschool van Beveren-Leie die toen nog in de Grote Heerweg gevestigd was. Ondertussen was ik zwanger van mijn derde zoon en zette ik een punt achter mijn loopbaan om als huismoeder in te staan voor mijn gezin.
Kinderen worden groter Zon vijf jaar geleden kreeg ik, naast mijn gezin, terug wat meer tijd, gaat Véronique verder. Die benutte ik om een jaar computerlessen te volgen in Syntra West te Kortrijk. Daar zag ik folders liggen over een opleiding manicure en pedicure en nam ze mee naar huis om in te bladeren. Blijkbaar was haar jeugddroom na al die jaren nog steeds niet weggeëbd en Véronique begon aan de opleiding. Daarvoor trok ze steevast gedurende 2 jaar één dag per week naar Syntra West.
Diploma Na eerst de nodige theoretische kennis te hebben opgedaan mochten de cursisten deze omzetten in de praktijk en werd de cursusdag in twee opgesplitst. In de voormiddag stage in rusthuizen en in de namiddag theorie volgen. Uiteindelijk heeft Véronique de twee jaar durende opleiding met succes beëindigd en mocht ze haar getuigschrift, erkend door de Vlaamse Gemeenschap, in ontvangst nemen. Maar daar bleef het niet bij want Véronique wilde nog verdergaan.
Vivéro Ik speelde eigenlijk met het idee om mijn eigen praktijk op te zetten, zegt Véronique. Dus schreef ik me nogmaals in om een cursus bedrijfsbeheer te volgen. Ook dat kom ze met succes afmaken en was ze klaar om van start te gaan. Na enige twijfel besliste ik om mij te installeren en sinds begin april ben ik op zelfstandige basis met mijn praktijk Vivéro gestart. Vanwaar dan de naam Vivéro? Vivera is Latijns en betekent leefde, leven, legt Véronique uit, dat vond ik heel sprekend voor mezelf. Een jeugddroom die leefde, een nieuwe uitdaging in mijn leven en ik kan me ook echt uitleven in deze branche. Daarbij komen de sociale contacten met de klanten, kortom ik herleef.
Naast een perfecte voet- en of handverzorging worden de klanten ook verwend met een kopje koffie of een fruitsapje. Wie het wenst kan ook bij Vinéro terecht voor een thuisbehandeling.
Een afspraak maken bel: 056 70 28 31, GSM: 0473 28 38 05. Klik op onderstaande kaart om de Nijverheidstraat 45b te vinden en ga naar markering 29. In de rechter marge is een permanente link naar Vivéro aangebracht
Als Pietje de Dood dan zijn zeis gezwaaid had en het laatste levensdraadje doorgesneden, werd de endeklok geluid. Wie niet te ver van de kerk woonde, hoorde zo dat er iemand over aarde lag. Het luiden van die endeklok kon op verscheidene manieren gebeuren. Het had te maken met de zwaarte van de geldbeugel. Er werd wel met veel nadruk gezegd dat alles hier op aarde ijdelheid is en nog eens ijdelheid, maar er werd toch bijzonder ijverig aan het klokzeel getrokken voor lui die een grote zak van die ijdelheid nalieten! In Desselgem bijvoorbeeld konden de klokken stondenlang luiden van: Der is ne rijken dood. Der is ne rijken dood.
Als er ergens in een huis iemand op zijn reeuwstro lag, werden de blaffeturen dichtgedraaid en alles wat kon bederven moest naar buiten gebracht worden. Het had anders kunnen bereeuwen. Zo moest de tabak weggestopt worden om de invloed van de reeuwgeur te ontgaan en moest het zaaigraan naar elders overgebracht worden, omdat het zijn kiemkracht had kunnen verliezen. Zouden die voorzorgen echt op kwalijke ervaringen berust hebben?
Een vriend heeft me eens verteld dat dit geloof aan het verlies van kiemkracht een overblijfsel moest zijn van oeroude Germaanse magie. De aanwezigheid van de dood die het leven in het zaaigraan vernietigt. En was er voor de boer iets belangrijkers dan die wondere kracht, die maakt dat er uit zaaigraan nieuwe halmen schieten?
Heden ten dage worden pakken rouwbrieven verzonden, om zoveel mogelijk volk bij een te krijgen voor de begrafenis. Het prestige van de familie hangt er immers van af! Vroeger waren die rouwbrieven er ook wel, maar heel vaak werd het gebuurte mondeling naar de begrafenis genood. Ik heb het grootvader Vandenbroucke ettelijke keren weten doen. Hij was zowat de officiële noder van de Rode-Poortwijk.
Op zulke keren trok hij zijn zondagse jas aan en knoopte zijn zwartzijden foulard om zijn hals. Je kon zien dat het een bijzondere aangelegenheid gold. Eerst ging hij bij de overledene een kruisgebed bidden en dan trok hij op tocht, van deur naar deur. Zijn liedje luidde zo ongeveer: Om te zeggen dat ge genood zijt naar de begraving van onze gebuur. Bijeenkomst op dat of dat uur. En dat ge bedankt zijt!
Als grootvader de hele buurt afgeketst had, ging hij terug naar het sterfhuis. Daar werd hem een kop koffie aangeboden en een boterham. Dat was zo het gebruik. Dat noden moest niet betaald worden. Geen sprake van. Het was burendienst en daarmee uit. Trouwens, als er in het sterfhuis iets nodig was, mocht men het gerust in het gebuurte gaan lenen. Geen mens die daar graten in vond. En niet te danken! We kunnen immers allemaal in het geval zijn, nietwaar? Er was geen weelde toen, maar de mensen hielpen elkaar.
Op zijn laatste tocht door het dorp, werd de dode gedragen door mensen uit het gebuurte. Voor die buren was dat een erezaak. Ze zouden het als een affront beschouwd hebben, moesten ze overgeschrikkeld geworden zijn. Aan de kruiswegen zetten de dragers de baar even neer en er werden een paar Onze Vaders gebeden. Soms lag daar een strooien kruis. Het werd door een zware steen op zijn plaats gehouden. Gebeden en kruis waren vermoedelijk bezweringen geweest oorspronkelijk, stammend uit een tijd toen allerhande kwade machten nog langs velden en wegen zwierven. Weldra meer De eerste 30 delen kunnen gelezen worden op Archief Beverse Weetjes
2. Imog: algemene vergadering op 18 mei 2010: a) bespreken agenda b) voordracht van 2 vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangend vertegenwoordigers van stad Waregem
3. WVI: algemene vergadering op 28 mei 2010: a) bespreken agenda b) voordracht van 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger van stad Waregem
4. Leiedal: algemene vergadering op 9 juni 2010: a) bespreken agenda b) voordracht van 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger van stad Waregem
5. Figga: algemene vergadering op 25 juni 2010: a) bespreken agenda en goedkeuren voorstel statutenwijziging b) voordracht van 2 vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangend vertegenwoordigers van stad Waregem 6. W.I.V. : algemene vergadering op 18 mei 2010: a) bespreken agenda b) voordracht van 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger van stad Waregem
7. W.I.V.: voordracht van 1 afgevaardigde voor het mandaat met raadgevende stem in de raad van bestuur
8. Zuid-West-Vlaamse Sociale Huisvestingsmaatschappij: voordracht kandidaat raad van bestuur 9. goedkeuren waarborgen voor leningen van de Intergemeentelijke Vereniging voor Crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen Psilon voor de realisatie van het crematoriumproject in Kortrijk: a) principiële beslissing tot medewaarborg van het globale kredietplafond van 7 700 000,00 euro b) beslissing tot medewaarborg van de lening van 2 500 000,00 euro die door Psilon wordt aangegaan bij Dexia
10. goedkeuren diverse opdrachten leveren van voertuigen en materieel voor de brandweer + vaststellen wijze van gunnen
17. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: verplichte rijrichting op het kruispunt Brabantstraat-Vichtseweg
18. aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: verboden toegang voor bestuurders van voertuigen gebruikt voor het vervoer van zaken in de Blauwpoortstraat
19. stedelijke basisschool Beveren-Leie: leveren en plaatsen buitenzonwering: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen
20. goedkeuren diverse opdrachten leveren van materiaal voor de sportdienst + vaststellen wijze van gunnen
21. goedkeuren opdracht leveren en installatie van een beheersysteem voor de publiek toegankelijke informaticatoestellen in de stedelijke openbare bibliotheek, inclusief een print- en betaaloplossing + vaststellen wijze van gunnen
22. leveren en installeren van software voor een beeldbankproject: aanstellen opdrachtencentrale en vaststellen wijze van gunnen
23. goedkeuren toelagen
24. verlenen advies tot het plaatsen van camera's in niet-besloten plaatsen n.a.v. de Waregem Koerse Feesten 2010
Freddy De Vadder gaat naar de bakker in OC 't Klokhuis
Tickets zogoed als de deur uit
Peter Kerkhove (penningmeester, ) Joost Pappijn (secretaris), Mia Vanhoutte, Frank Vandorpe (voorzitter), Kris Vereecke en Pierre Mestdagh (lokaalhouder). Ontbrekende bestuursleden: Stijn Verbauwhede en Geert Bouckaert.
Op vrijdag 11 juni pakt de supportersclub SVZW De Gilde in samenwerking met minivoetbalclub De Gilde uit met een humoristische avond. Vorig jaar op Beveren-kermis werd de vraag geopperd of het niet mogelijk was om samen iets te organiseren, en dat zagen we wel zitten. Beide clubs kennen elkaar en we weten wat we aan elkaar hebben, vertelt voorzitter Frank Vandorpe. Daar ik een beetje de weg ken in de stand-up comedy dacht ik onmiddellijk aan een humoristische avond. Kort daarop legden we de eerste contacten om de stand-up comedian: Freddy De Vadder naar Beveren te kunnen halen. Het is uitzonderlijk dat hij in OC t Klokhuis zal optreden, normaal treedt hij enkel op in theaterzalen. Zowel de zaal als het podium moet immers aan verschillende eisen voldoen. Aan het podium in OC t Klokhuis zal dan ook een week werk zijn om daaraan te voldoen. Maar, vullen de bestuursleden elkaar aan, dat werk laten we door gespecialiseerde mensen uitvoeren.
Kaarten De kaartenverkoop loopt als een trein. Van de 600 beschikbare plaatsen, waarvan een aantal sponsorplaatsen, zijn er nu ruim 450 de deur uit. Wie nog een ticket wenst, zal zich dus moeten reppen. Info en tickets zijn te bekomen via het nr: 0479 38 94 21, kaarten 15 euro, sponsorkaarten aan 30 euro. Supportersclub SVZW De Gilde, die 356 leden telt, is trouwens van plan om er een jaarlijks evenement van te maken. Het is een mooie afsluiter van het seizoen en er mag al eens gelachen worden ook, besluit het bestuur.
Het programma *Support act van een half uur door David Galle uit Oostende *Pauze *Freddy De Vadder brengt zijn nieuwste programma: Freddy gaat naar de bakker Meer weten over de supportersclub (zie linker marge waar een permanente link te vinden is)
Kabouter Plop & Mega Mindy van Plopsaland te gast in Waregem.
Meet&Greet met Kabouter Plop & Mega Mindy van Plopsaland.
Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2010 gaat op de Gaverbeekhippodroom de 12de Ballonhappening en Kinderstad door.
Voor de allerkleinsten is er nog een leuke verrassing met op zaterdag het bezoek van Kabouter Plop & Mega Mindy van Plopsaland.
Het programma ziet er als volgt uit: Zaterdag 24 april 17.00u.: deuren open en start randanimatie 17.30u.-18.30u.: meet&greet met Kabouter Plop & Mega Mindy van Plopsaland voor de kinderen - aan de mand van de grootste ballon ter wereld! 18.00u.-19.30u.: klaarmaken en opstijgen warmelucht ballonnen in alle vormen en maten 21.30u.: muzikale nightglow (lucht ballonnen worden opgelicht in het donker) 22.00u.: spetterend vuurwerk ter gelegenheid van 10 jaar STAD Waregem.
Zondag 25 april 13.30u.: deuren open en start Waregem Kinderstad 14.00u.-18.00u.: allerlei leuke activiteiten voor jong en oud 16.00u.: wereldrecordpoging 'grootste Twister tapijt' 17.00u.: optreden Dean Vanaf 18.00u. opstijgen warme luchtballonnen in alle vormen en maten Meer weten over 12de Ballonhappening en Kinderstad klik hier.
Wie kan Martine helpen? "Ik ben op zoek naar een zekere Marie-Paule Defoort, geboren in 1958, een ex-klasvriendin van het instituut OLVrouw van Bijstand te Kortrijk. Kun jij mij aan haar adres helpen, ik zou graag contact opnemen met haar. Dank bij voorbaat en vriendelijke groetjes, Martine Vandenbogaerde, Meulebeke", zo schreef Martine Vandenbogaerde
MIRA bevraagt de bevolking over hun tevredenheid Via een enquête wil de zone MIRA de personen die binnen de zone één of ander misdrijf aangeven polsen naar hun tevredenheid.
Omdat de zone MIRA permanent de kwaliteit wil verbeteren van het geleverde werk en de tevredenheid van de bevolking over haar optreden wil meten, start op maandag 12 april een kortlopend project opgezet door de dienst maatschappelijke ondersteuning van de lokale politie zone MIRA.
1000 personen die bij de lokale politie van de zone één of ander misdrijf komen aangeven zullen in het bezit gesteld worden van een enquêteformulier. Met de daarin opgesomde vragen wil de dienst maatschappelijke ondersteuning polsen naar de tevredenheid van de burgers over de service die hun lokale politie aanbiedt.
In de vragenlijst worden themas als tevredenheid over wachtruimte, wachttijd, afhandeling, vriendelijkheid.... behandeld. Het resultaat van deze enquête maakt het mogelijk het beleid en de werking van de organisatie te optimaliseren.
Uiteraard is de vlotte medewerking van de bevolking een noodzakelijke factor in deze oefening. Meer weten over Politiezone Mira, klik op de button (zie hierboven) Politiezone MIRA
Het Voedselagentschap heeft paramyxo vastgesteld bij duiven in Waregem. Met paramyxo wordt de milde vorm van de ziekte van Newcastle (NCD) bij duiven bedoeld. Het betreft een totaal andere ziekte dan de klassieke vogelpest (aviaire influenza).
Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. Bij besmetting met een erg agressieve stam, treden bij de zieke dieren dikwijls zenuwsymptomen en een massale sterfte op.
De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.
De maatregelen De burgemeester van Waregem werd op de hoogte gebracht van dit geval van Newcastle disease en werd verzocht de nodige maatregelen te treffen. Deze houden in : Meer weten over de Pseudovogelpest klik hier.
Oververhitte kookplaat veroorzaakt brand in de Spijkerlaan te Beveren-Leie Een oververhitte kookplaat heeft op maandagnamiddag 19 april omstreeks 17.15 uur brand veroorzaakt in de Spijkerlaan in Beveren-Leie.
De bewoonster die alleen thuis was met haar twee kinderen had zonder het te merken één van de bedieningsknopen van het fornuis geactiveerd. De oververhitte kookplaat zette al snel de kledij en het papier dat op het fornuis lag in brand.
Gelukkig had de bewoonster een poederblusser bij de hand die ze snel had opgehaald in het bedrijf Chrivantex Spijkerlaan 117, vlak naast haar woning. Daardoor kon ze het vuur eigenhandig te lijf gaan in afwachting van de brandweer en viel de schade al bij al nog mee.
BENEFIT network en feestavond 30 april 2010 Rose Royce Omdat een gehandicapt kind ook belangrijk is
In onze professionele activiteiten staan netwerking en ROI centraal. Met PIDY Ieper klik hier, waar Dominique Demeulemeester uit Beveren-Leie actief is als Marketing Directeur, zijn ze erin geslaagd de nominatie binnen te halen bij VOKA West-Vlaanderen voor Ambassadeur ROI (Lerend Netwerken Ondernemerschap Innovatie).
Deze ROI waarden gebruikt Dominique Demeulemeester ook buiten zijn professioneel leven graag voor een persoonlijk engagement.
Op 30 april as organiseert hij een BENEFIT EVENT in t Wit Kasteel te Kortrijk. Netwerking gedeelte van 20h-22h met personen uit het West-Vlaamse economisch weefsel en talrijke kennisen / vrienden. Daarna live-cover band, DJ en een tombola met aantrekkelijke prijzen zoals een weekend Riga, een zeiltocht op een authentieke oude zeilboot, etc. Tijdens het netwerk gedeelte voorzien wij een glaasje bubbles met de nodige fingerfood.
"Als vader van een mindervalide kind (dochter van 14j) zet ik me al jaren in vanuit een persoonlijk en sociaal maatschappelijk engagement, en dit voor diverse projecten. Eén van de projecten die ik steun is De Engelenhoeve te Sint-Denijs Zwevegem
Een uniek project. Een boerderij omgevormd hebben tot een Mini-EuroDisney voor mindervalide personen met een fysische en/of mentale beperking.
Snoezeltherapie (binnen en buiten) , alsook contact met de dieren, en vooral de paarden, geven een zintuigelijke ervaring aan deze personen. Jaarlijks, van maart tot september genieten meer dan 1.500 kinderen uit gans Vlaanderen van hun eigen uniek moment in de Engelenhoeve
Daarnaast zal ook een gedeelte van deze fundraising gaan naar een project in Riga. Een netwerk van vrienden bouwt er een speelplein in Kronvalda Park te Riga, aangepast voor mindervalide kinderen.
Deze beide projecten, Engelenhoeve en Speelpleinproject Riga, worden gedragen door vrijwilligers en door giften. Vandaar mijn oproep.
Uw aanwezigheid op deze avond is een grote steun. Jullie medewerkers en relaties zijn uiteraard ook welkom. We maken er samen een boeiende netwerkavond van!
Meer weten of inschrijven voor deze Benefiet netwerk avond tvv Engelenhoeve klik hier.
Een bezoek aan de Engelenhoeve zal u zeker overtuigen van deze unieke wereld die we de mindervalide kinderen kunnen bieden. Klik hierom de website van De Engelenhoeve te bekijken" Met dank aan Dominique Demeulemeester
Sedert eind maart kan u voor uw CM dossier in Beveren-Leie terecht in een volledig nieuw modern CM-kantoor. De inrichting van dit kantoor is volledig conform de visie van de nieuwe dienstverlening. De ligging is ook heel centraal, nl. op het Kerkplein zelf!
Na de fusie in 2002 tussen CM Kortrijk en CM ieper, die leidde tot het nieuwe verbond CM Zuid-West-Vlaanderen, werd immers geopteerd voor een nieuw dienstverleningsmodel waarin vooral privacy en de nodige tijd en ruimte voor de persoon en zijn dossier centraal staan
VROEGER Wie herinnert zich niet de tijd van de lange rij wachtenden in elk CM-kantoor? Wachtenden hoofdzakelijk voor het afgeven, laten uitrekenen en uitbetalen van de getuigschriften voor verstrekte medische hulp (dokter, tandarts ). Leden met een persoonlijk probleem of moeilijk of delikaat dossier moesten ook hun beurt afwachten en dan soms nog rechtstaand aan de balie alles uitleggen aan de CM-consulent terwijl een halve wachtzaal bij manier van spreken kon meeluisteren. En daar bovenop nog eens de telefoon die steeds ongevraagd tussenkomt
TIJD EN PRIVACY De laatste jaren werd heel bewust de keuze gemaakt om alle verwerking van getuigschriften te weren uit het CM-kantoor. Hiertoe is er een uitgebreid net gecreërd van de gekende witte CM-brievenbussen. Deze bussen vind je in elke gemeente en worden elke nacht geledigd en binnen de twee werkdagen verwerkt door een aparte ploeg. Hierdoor is er in het CM-kantoor tijd vrij voor de ingewikkelder dossiers maar vooral ook voor de persoon achter elk dossier. Ook de mogelijkheid ingebouwd om te werken op afspraak is er. Zo kan er heel concreet de woensdagnamiddag in Beveren op afspraak gewerkt worden. Dit is zeker aanbevolen bij moeilijke en/of delikate dossiers. Ook het telefoonverkeer is gecentraliseerd. Voor de hele regio is er 1 nummer (056/62 11 80) steeds bemand door twee CM-consulenten. Met andere woorden een telefonisch loket!
Ook via de website www.cm.be kunt u een groot deel van uw ziekenfondszaken regelen van bij u thuis. Via de link UW dossier kunt u zelfs dag en nacht uw persoonlijk dossier consulteren.
GLOEDNIEUW KANTOOR Bij de uitbouw van het nieuwe kantoor is er vertrokken vanuit dit dienstverleningsmodel. Dit resulteerde in een fris, warm en modern geheel. Zowel de CM-consulent als de maatschappelijk werker kan voortaan elke klant ontvangen in een apart bureel met het nodige comfort én privacy.
ERVAREN MEDEWERKERS Achter het frisse en nieuwe kantoor heb je natuurlijk de aanwezigheid van de ervaren en deskundige medewerkers : Johan BUYLE, al jaren het vertrouwde CM-gezicht in Beveren-leie en Wouter BEHEYDT als maatschappelijk werker.
OPENINGSUREN CM-loket op dinsdagnamiddag van 14u tot 17u en op vrijdagvoormiddag van 8u30 tot 11u30. Maatschappelijk werk op dinsdagnamiddag van 14u tot 17u.
Pleckerke ligt op ons kerkhof begraven onder een berg arduin en processie en tuinfeest zijn weggedeemsterd tot al vager wordende herinneringen. Enkel De Leievrienden blazen nog, fleuriger en snediger dan ooit.
Door de jaren heen heb ik een hele verzameling doodsprentjes bij elkaar geharkt. Je zou er zeker meer dan een meter hebben, moest je ze allemaal netjes na elkaar rechtop zetten. Sommigen vinden dit maar een lugubere collectie. Ze bekijken me eens vragend als ik daarvan vertel. Als ze durfden zouden ze eens veelbetekenend op hun voorhoofd tikken. Ik vermoed dat ze het laten omwille van de vriendschap. Er is nochtans niets akeligs aan die hobby. Alleen moeten we daaruit besluiten dat ook ons eigen doodsprentje misschien ooit in dergelijke verzameling zal steken. Wat is daar nu voor afschrikwekkends aan?
Slechter ware als we hier moesten blijven rondlopen met onze kwalen en hinken en hijgen als versleten paarden. Sommige van die doodsprentjes zijn reeds oud. Honderd jaar en erboven. Ja, in die tijd stierven de mensen ook. De doodsoorzaken? Vuur in de buik. Verknoopte darm. Cholera of tyfus. Bloed dat in water veranderd was van het verschot. Sommigen kwamen doodgewoon om van honger, of omdat ze te oud geworden waren om nog verder te leven. De doodsoorzaken zijn nu moderner, maar ze maken een mens evengoed dood als een eeuw geleden.
Als schooljongens hadden we natuurlijk een afschuw van dode mensen. Niet van doodsbeenderen echter. Dat zijn twee heel verschillende zaken. Als we er kans toe zagen, maakten we op het kerkhof jacht op bovenliggende doodsbeenderen. Het eerste lijk dat ik gezien heb, was dat van pastoor Lebbe zaliger. We moesten met de hoogste klassen gaan kijken toen hij gestorven was. Ze hadden hem een albe en een kazuifel aangetrokken en hem op een schoon praalbed gelegd in een kamer van zijn Van zijn pastorie. Lebbeke lag vreemd stil en zijn gelaat stond streng. Strenger dan we het bij zijn leven ooit gezien hadden. We waren blij toen we weer buiten stonden, want dat was ons Lebbeke niet meer.
Hoe dikwijls hadden we pastoor Lebbe niet gezien, toen hij op een of andere kant van het dorp een stervende ging berechten. De koster of een misdienaar stapten voor hem uit met brandende lantaarn en lieten helder belgetingel over de stille velden en wegen huppelen, Waar ze voorbijtrokken kwamen de mensen uit hun huis en knielden eerbiedig voor het Allerheiligste dat Lebbeke op zijn borst droeg. Voor wie zou het deze keer zijn. Ze vroegen het zich meewarig af en oogden de in het wit geklede gestalten na, tot ze aan de hoek of een kromming van de weg verdwenen waren.
Als de zieke in kwestie zijn pijp nog niet uitgeklopt had tegen de volgende zondag, werd hij op de preekstoel gerikmendeerd (nvdr in de gebeden aanbevolen). Lebbeke schoof dan zijn bril op het voorhoofd, neep zijn ogen toe en zei dat een gebed gevraagd werd voor die of die, onder de gerechten van onze Moeder de Heilige Kerk. Dat van die gerechten was een zonderling iets en we snapten het eigenlijk niet zo goed. We wisten echter drommels goed dat je een vogel voor de kat was, als ze dat woord voor jou bezigden.
Wij schoolkinderen maakten er ons echter geen zwaar hoofd in en de grote mensen eigenlijk evenmin. Na de hoogmis filosofeerden die maar wat over de berechte, onder het drinken van druppels en pinten in een der dorpsherbergen. Jaja, hij heeft zijn ogen maar meer toe te nijpen. Hij ligt op zijn laatste en zal algauw zijn pak gaan maken. Och, we moeten er allemaal komen. Er leven gene meer van over honderd jaar. Doe ze nog maar eens vol, Suzanne! Weldra meer
Ondertussen staat een nieuwe ploeg klaar Ruth Debaere -Valentine Vercruysse -Eef De Lombaerde -Lieselot Veys ( 2 dagen) -Bert Debrouwere -Dieter Lecluyse -Bjorn De Vriese -Mathieu Lefebvre -Jeroen De Poortere -Sofie Lietaert
Chiro Leieland is nog steeds op zoek naar een kookploeg, die hen tijdens hun 10-daagse bivak wil vergezellen en verwennen met hun kookkunsten.
De leiding van Chiro Leieland heeft uw hulp of die van uw kennissen, vrienden, familie... heel hard nodig. Lees dus a.u.b. verder en ontdek wat ze u te bieden hebben... En vooral wat u hen te bieden hebt.
Het kamp vindt plaats van 22 tot 31 juli. Dit jaar trekken ze met de hele bende naar Bocholt, in het landelijke Limburg. 'De hele bende'... dat zijn zo'n 100 kinderen die samen met de 23-koppige leiding zullen spelen, ravotten, lachen, dansen, zingen, springen, gek doen, en noem maar op... Om al deze activiteiten gedurende 10 dagen vol te houden, moeten de knorrende buikjes uiteraard goed gevuld worden.
Zij bieden u: *10 dagen lang lachende gezichten van alle kinderen en leidingsmensen... *Oké, ze geven toe dat het hard werken is, maar vergeet niet dat je er niet alleen voor zal staan. *Ze rekenen immers op een 8 à 10 koppige bende (4 à 5 duo's), die de handen in elkaar slaan en samen alle patatjes uit de jas helpen, alle wortels in mootjes hakken en alle eitjes pellen...
Bent u geïnteresseerd of wenst u graag meer informatie, dan nodigen ze u heel graag uit op hun infoavond. Deze vindt plaats op DONDERDAG 22 APRIL vanaf 19u het chiroheem (Tomberg 21a, Beveren-Leie).
Kunt u dan niet aanwezig zijn, maar wenst u toch meer informatie? Dan kunt u met al uw vragen terecht bij: Pieterjan Soens (0472/32.31,00) of bij Philippe Courcelle (0478/98.31,45). Ook alle andere leidingmensen zullen u graag verder helpen. Speelse groeten, De leiding en alle leden van Chiro Leieland!
Vanaf vandaag woensdag 14 april kan je in het stadhuis te Waregem een nieuw boekje verkrijgen. De titel verraadt alles: Waregem, stad van het paard.
Het paard en Waregem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden zowel op cultureel, sportief als sociaal vlak. In dit boekje vind je het allemaal terug. Het is een handig naslagwerk over Waregem en het paard. Je komt weer te weten over de geschiedenis van Waregem als paardenstad, maar ook onze paardeninfrastructuur en hippische verenigingen komen aan bod. Je leest over de paardensport in het algemeen en over hoe je het paard op verschillende vlakken tegenkomt in Waregem.
Het boekje Waregem, stad van het paard wordt verkocht aan 2 euro en kan verkregen worden aan de infobalie van het stadhuis.
Op dinsdag 13 april kwam de zaak van Philip Saelens terug voor en werd er een definitieve uitspraak geveld over de schadevergoeding.
Via zijn advocaat kreeg hij te horen dat de som daarvan 1.88 miljoen euro bedraagt. Na zes jaar kan hij eindelijk het eerste hoofdstuk afsluiten. Dat betekent echter niet dat Philip nu uit de problemen is. Als, of hoeveel hij ooit van dit bedrag in handen zal krijgen is nog maar de vraag want Kristof D kan niet betalen.
Eind volgende week verhuis ik wist Philip te vertellen, maar nu weet ik tenminste waar ik aantoe ben en kan ik mij tot het Fonds voor Slachtofferhulp wenden. Dat zal via mijn advocaten gebeuren die mijn dossier zullen opmaken en overmaken. Wanneer die procedure zal doorlopen zijn weet ik niet, gaat hij verder.
Wat daar uit de bus zal komen moet ik afwachten. Het zal dus nog een tijdlang de eindjes aan elkaar knopen zijn, en dan nog. Ik zal mijn leven gewoon proberen verder te zetten in de hoop dat ik weldra een punt kan zetten achter heel deze affaire. Weet je", sluit hij, "ik werd al aangesproken over het feit van dit aanzienlijk bedrag waarvan ik misschien nooit een cent zal van in handen krijgen"!!!
Om het vorig artikel over Philip te lezen klik hier.
De kaartersclub van t Saske kijkt tevreden terug op het afgelopen seizoen. Het aantal leden liep op tot 50, waarvan enkele niet-kaarters. Samen met de huldiging van de kampioenen mocht daarop geklonken worden in het lokaal. Daar werd ook een uitgebreid souper geserveerd en zorgde Elvis uit Zottegem voor de ontspanning tijdens het gezellig samenzijn.
Kampioen Luc Putman haalde deze keer zijn slag thuis gevolgd door Albertine Lagaisse en Rony Vanhereweghe. De rode lantaarn ging naar Carine Velghe. Op 24 april gaat het gezelschap van start met het nieuwe seizoen. Lidgeld hoeft er niet betaald te worden, enkel 3 euro inleg per kaarting en dat zijn er 10 per seizoen. Met de opbrengst daarvan genieten de leden van een gratis souper op de kampioenhuldiging. Meer inlichtingen zijn te bekomen in café t Saske