Beverse Weetjes in een andere taal lezen klik hier.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om een foto en bijhorende tekst te versturen.
E-mail Beverse Weetjes
Uw vereniging organiseert een activiteit, u hebt iets te vieren, u hebt een nieuwtje te melden... Druk op onderstaande knop en stuur uw activiteit...., door.
E.H. Luc Suys was de laatste pastoor in Beveren-Leie. Van 1990 tot eervol ontslag in 2011. Eind april 2014 ging hij zich in zijn geboortedorp, Lauwe vestigen. Overleden op 12 december 2016.
Schijn bedriegt...
Schijn bedriegt soms zozeer dat je zou willen dat mensen, net als levensmiddelen, voorzien waren van een etiket met de ingrediënten.
Bron: Blog Valerieke's Ditjes en Datjes
Plaatselijke info
Onderwijs
Beverse verenigingen
Leonard Lodewijk De Bo Beveren-Leie 27-09-1826 Poperinge 25-08-1885 Klik hier om het Westvlaamsch Idioticon te lezen
Vanaf heden vindt u achteraan in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie een intentieboek. Daarin kan iedereen die het wenst neerschrijven wat hem of haar ter harte gaat. Deze gebedsintenties worden in de eucharistieviering meegenomen en samen met de ganse geloofsgemeenschap zal ervoor gebeden worden.
Afgelopen donderdagnamiddag organiseerde het bestuur van Okra terug een aangename namiddag. De Herfstontmoeting die door 146 leden werd bijgewoond viel bij iedereen in de smaak. Na de koffie met gebak zorgden de Flamingos voor de animatie. Met hun vlotte meezingertjes en gevatte schetsjes wisten ze de aanwezigen te boeien. Deze gezellige namiddag werd afgesloten met koffie en koekeboterhammen.
Ontwerpscholen gaan met Waregemse 'lelijke plekjes' aan de slag
Herinner je je de oproep Een lelijk plekje gespot in jouw buurt?. Omdat aantrekkelijke openbare ruimte een zaak is van iedereen, vroegen wij onze inwoners en verenigingen om tijdens de maanden mei en juni voorstellen van lelijke plekjes te posten op www.waregem.be/lelijkeplekjes. Dit leverde 23 voorstellen op. Uit al deze plekjes selecteerde een deskundige jury twee plekjes waarmee jonge studenten uit ontwerpscholen aan de slag zullen gaan. Hun uitdaging bestaat uit het bedenken van een origineel en verrassend ontwerp dat onze stad ongetwijfeld een pak inspiratie zal bieden voor de aanpak van lelijke plekjes in de toekomst.
Selectie Deze zomer selecteerde een jury - met afgevaardigden van Designregio Kortrijk, Leiedal, Stad Waregem en de deelnemende scholen - uit de 23 voorstellen twee plekjes. De keuze viel op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van de ondergrondse parking van Het Pand, en enkele onderdoorgangen voor fietsers (zoals bijvoorbeeld bij de brandweerkazerne en de Gaverkestraat, de spoorwegonderdoorgangen in de deelgemeenten, de onderdoorgangen onder de N382, ). De plekjes bekijken
klik hier.
Bij de selectie van de plekjes werd rekening gehouden met een aantal factoren. Zo werd niet vanzelfsprekend het lelijkste plekje gekozen maar werd ook de interesse van de scholen in rekening gebracht: bieden de plekjes voldoende potentieel voor een creatieve ingreep, en zijn de gekozen plekjes wel voldoende gevarieerd? Ook plekjes waar de stad al andere plannen voor heeft, werden niet weerhouden.
Artesis Hogeschool Antwerpen en Howest laten de volgende maanden hun ontwerpkunsten los op deze geselecteerde plekjes. Zij zullen een origineel en niet-alledaags ontwerp creëren, dat de stad inspiratie zal bieden voor in de toekomst. De eerste resultaten worden in het voorjaar van 2011 verwacht. Nadien worden ze gebundeld in een publicatie. Naast de twee geselecteerde lelijke plekjes uit de bevolkingsbevraging, gaat Waregem zelf nog op zoek naar een derde plekje op haar grondgebied. Voor de transformatie van dit plekje rekenen we op het creatieve brein van een professionele designer, een kunstenaar of een architect. Deze unieke samenwerking zal resulteren in de effectieve realisatie van een aangenaam en origineel plekje in de stad
Vormselcatechese in de parochie Sint-Jan de Doper te Beveren-Leie Op de foto voor: v.l.n.r. Mariette Verschuere, Anja Nuyttens en Ann Vandeginste. Achter: v.l.n.r. Chris Baert, Ann Vanden Berghe en Carine Viaene. Ontbreekt: de fotograaf van dienst Rita Sabbe
Op zondag 5 juni zullen een 40-tal jongens en/of meisjes het H. Vormsel ontvangen in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie in de eucharistieviering van 10.30 uur. Om de vormselcatechese in goede banen te leiden is een werkgroep al druk bezig met de voorbereiding en de planning.
Ouderavond Op donderdag 28 oktober worden de ouders dan ook allen van harte verwacht op de ouderavond die doorgaat in het Sint-Janszaaltje en aanvangt om 20.00 uur. Daar zullen ze heel wat inhoudelijke en praktische informatie krijgen over wat de vormselcatechese inhoudt.
Vakantie voor Francky Hoste en zijn echtgenote al na 5 dagen afgelopen Al gemerkt dat de Beverse wijkagent Francky Hoste niet meer in het straatbeeld te zien is? Voorlopige nemen collega's zijn taken in Beveren-Leie over.
Waarom? De wijkagent heeft zijn 14-daagse vakantie in Bourgondië na een 5-tal dagen moeten onderbreken. Hij nam een kwalijke hindernis en kwam ongelukkig op zijn voet terecht. Noodgedwongen is hij terug naar huis moeten komen.
In het ziekenhuis te Waregem stelde men verschillende breuken vast aan zijn rechter hiel. Op 20 oktober zal hij waarschijnlijk uit het gips mogen. Francky hoopt begin november terug zijn werkzaamheden in Beveren-Leie te kunnen opnemen.
Beverse Weetjes wenst hem alvast het allerbeste toe!
Vlaams topcircus brengt familiaal evenement naar Waregem.
De familie Malter is reeds vele decennia marktleider voor wat betreft circus in Vlaanderen en ook voor deze productie hebben zij een hoogstaand, onderhoudend programma weten samen te stellen. Niet voor niets noemt men dit Vlaanderens laatste circus dat een internationaal programma brengt met een keuze aan verschillende gerennomeerde artiesten.
Humor in het circus is een item op zich, dit jaar heeft Rose Marie Malter één van de nieuwste talentvolle clowns onder contract kunnen krijgen, Samuel is een jonge franse clown die op subtiele humoristische wijze het publiek met zijn interventies door de voorstelling voert.
Maar ook traditionele circusclowns zoals men ze tegenwoordig haast niet meer te zien krijgt zijn aanwezig in het nieuwe programma, zij brengen komische sketches en muzikale virtuositeit: Trio Balder uit Portugal. Hoogstaande acrobatie waarbij een uiterste krachtinspanning van de armen gevergd wordt brengt de italiaanse Jana, die gedurende vele minuten op de handen en hoofd balanceert. Als tweede act brengt zij een nog zelden meer vertoond draadloopnummer.
Uit Rusland komen artiesten die nog maar net deze zomer een reeks optredens maakten op s werelds grootste cruiseschip op de zuiderse oceanen en die nu via Bejing en Moskou hier in uw stad in de piste staan en te bewonderen zijn: Duo Ignatov met hun wereld topklasse jongleeract en hun schitterende vlinderparodie met een regenboog van hoepels.
Kortom een flitsende circusshow die meer dan anderhalf uur lang kids en volwassenen weet te boeien, zonder één moment oubollig of passé aan te voelen.
Het geheel gaat door in een gezellige circustent waar ook tijdens deze herfstdagen een aangename temperatuur heerst, en waar je vanaf alle plaatsen een prima zicht op het gebeuren hebt.
In deze tijden van crisis brengt de familie Malter ook familiale prijzen van de plaatsen, kinderen (-12 jaar) : van 7,50 tot 12,50 / Volwassenen van 15 tot 25 .
EEN GREEP UIT HET PROGRAMMA - Het begint met een vurige tango, door Samuel en Amandine - Topjongleurs uit Rusland : Duo Ignatov - Vliegende lucht met Samuel - Filmset met Trio Balder, enige muzikale clowns uit Portugal - Jana : Unieke handbalance - Een eigenzinnige uitstap op de golf-courts - Charme, poëzie en acrobatisch kunnen met onze draadloopster uit Italië - Lydia, Leonid en de magische vlinder-act - Trio Balder en de exentrieke boksmatch - Finale in 70-ies disco-style
De voorstellingen gaan door : WAREGEM Zuiderlaan (Naast Jeugdcentrum) Van 20 oktober tot en met 24 oktober
Woensdag 20/10 om 14.30 uur en 17.30 uur Vrijdag 22/10 om 19.00 uur Deze dag zijn alle tickets aan halve prijs Zaterdag 23/10 om 14.30 uur en 17.30 uur Zondag 24/10 om 14.30 uur en 17.30 uur INFO : 0494 34 30 90 of kijk ook op : www.circusrmmalter.com
De komende maanden staan terug een aantal activiteiten op de agenda van het Bevers Harmonieorkest
maandag 1 november 2010 : ter gelegenheid van Allerheiligen verzorgt een groep muzikanten van het Bevers Harmonieorkest de traditionele dodenhulde op de begraafplaats Beveren-Leie, om 11u ; aansluitend wordt een bloempje geplaatst op de rustplaats van bestuursleden en muzikanten, die de Beverse muziekvereniging de voorbije jaren ontvallen zijn.
zaterdag 27 november 2010 : Ceciliaviering. Om 18u15 is er de St. Ceciliamis in de Sint Jan-De-Doperkerk. Deze viering wordt opgeluisterd door het harmonieorkest en opgedragen ter nagedachtenis van alle overleden muzikanten, bestuursleden en hun familie. Aansluitend is er in de feestzalen van restaurant Ter Torre als naar goede gewoonte een verzorgd feestmaal, waarna een ambiancevolle afterparty. Tijdens het feest is er de huldiging van een aantal verdienstelijke muzikanten voor hun jarenlang lidmaatschap.
vrijdag 7 januari 2011 : nieuwjaarsconcert om 20u in de Sint Jan-De-Doperkerk. Dirigent Bert Decavel en zijn muzikanten zijn reeds in volle voorbereiding van een gevarieerd concertprogramma : herkenbaar licht klassiek , aangenaam hedendaags harmoniewerk , swingende composities vol ritmiek en percussie,...voor elk wat wils. Wie nu reeds een genummerde plaats wenst vast te leggen, kan daarvoor terecht bij Germain Courtens (0485/362425). Een gereserveerde plaats kost 15,- , gewone toegang 10, gezinskaart 25.
zaterdag 15 januari 2011 : op uitnodiging van Pasar Deinze is het Bevers Harmonieorkest te gast in de Brielpoort te Deinze. Om 20 u verzorgt het orkest er reeds voor de negentiende opeenvolgende maal een sfeervol nieuwjaarsconcert.
Ziekenzorg Beveren-Leie zorgt voor gezellige Nationale Ziekendag
Het wordt stilaan traditie dat het bestuur van CM Ziekenzorg op de Nationale Ziekendag een gezellige maaltijd organiseert. Op zondag 10 oktober was dat niet anders en dat reeds voor het derde jaar op rij. Na de eucharistieviering ging het naar OC t Klokhuis. Daar stonden de tafels feestelijk gedekt en genoten 140 leden van een gezellig samenzijn. Samen klinken, tafelen, een babbeltje slaan; een aangename dag waar iedereen graag bij was. Maar het bestuur gaat een stapje verder. Er zijn immers ook nog een 45-tal thuisgebonden zieken. Zij zullen met een bloemetje, een kaart speciaal voor hen gemaakt in de hobby en een deugddoend huisbezoekje bedacht worden.
Pasar Waregem-Leiekant Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve Op zondag 17 oktober organiseert Pasar Waregem Leiekant terug een *steractiviteit Herfstwandeling "Jan Lodewijk pad" te St-Lodewijk Deerlijk
De wandeling biedt u veel variatie van natuurpaden, kerkwegels en loopt langs rustige wegen met zicht op de kerktorens van Stasegem en Kortrijk, windmolens, Tiegemberg en de Kluisberg. Onderweg komt u langs plekjes als 't Puitennest, de Bottenhoek, het Pladijshof en de Olieberg.
Start : 14.30 uur aan de kerk St-Lodewijk-Deerlijk, Pladijsstraat Afstand: 9,8 km - niet toegankelijk voor buggy's en rolstoelen Deelname: Leden 1,5 euro - niet leden 2 euro Inbegrepen : koffie of fruitsap bij onthaal Meebrengen : bij regenweer aangepast schoeisel Meer info is te vinden op de site van Pasar Waregem-Leiekant, zie link in de linker marge
Nog eventjes geduld en Ernest, Maria en Johannes zullen terug aan het werk gezet worden. Anderhalf jaar geleden werden de klokken beveiligd met stalen beugels nadat er betonrot aan de klokkentoren werd vastgesteld. Sindsdien kan enkel nog de hamer het uur aangeven, de klokken zelf hangen er boutstil bij.
Maar er komt schot in de zaak. Volgend voorjaar zal een nog aan te duiden aannemer de klokkentoren van de Sint-Jan de Doperkerk restaureren. Een huzarenstukje, want de honderden kilo's zware klokken worden alle drie met een kraan naar beneden gehaald.
Sinds 8 april 1969, de dag waarop de klokken opgetrokken werden, zijn ze blootgesteld aan weer en wind. "Niet verwonderlijk dat we te maken krijgen met een verroeste ophanging en ook het betonrot moet worden aangepakt", zegt schepen Rik Soens.
Architect Dominiek Depoortere heeft de plannen voor de restauratie uitgetekend. Ondertussen loopt de aanbesteding en binnen enkele weken zou de aannemer bekend moeten zijn.
"Het zullen geen gewone bouwvakkers zijn die dit werk zullen opknappen, maar mensen die ervaring hebben met het optrekken van bijvoorbeeld appartementen. In onderaanneming van de betonherstellers zullen er ook klokkenbouwers aan te pas komen. Daardoor kunnen beiden dezelfde stelling gebruiken die rond de kerk wordt geplaatst. Het uithalen en het terughangen van de klokken zal in ieder geval een spectaculair zicht worden. Eerst worden ze zijdelings naar buiten gebracht, om ze vervolgens met een kraan voorzichtig te laten zakken. Een huzarenstukje als je weet dat de zwaarste klok zowat 800 kilogram weegt en op meer dan twintig meter boven de grond hangt. Daarna worden ze weggebracht voor nazicht. Zo zal het mechanisme dat ze doet luiden vernieuwd worden en krijgen ze een grondige poetsbeurt", legt architect Dominiek Depoortere uit.
In de toren zal de ophanging en de consoles waar ze op rusten vernieuwd worden. Tevens zal een soort klokkenstoel in roestvrij staal in de toren worden gebracht zodat het onderhoud van de klokken in het vervolg op een veiliger manier kan gebeuren. De ganse operatie zal 100.000 euro kosten. Daar zal stad 70 procent van bijdragen, de overige 30 procent wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.
De uitvoering is voorzien voor het voorjaar van 2011 en zal vermoedelijk vijftig werkdagen in beslag nemen. De Beverse klokken zullen wellicht met Pasen terug zijn uit Rome, zegt schepen Rik Soens. Of ze ook paaseieren zullen meebrengen wist de schepen niet.
De Provincie West-Vlaanderen organiseert op 15, 16 en 17 oktober 2010 voor de zevende maal Buren bij kunstenaars.
Het aantal inschrijvingen is opnieuw gestegen. 1156 kunstenaars, verspreid over heel West-Vlaanderen stellen hun atelier open voor het brede publiek. Via de website www.west-vlaanderen.be/burenbijkunstenaars kan je nu al een virtueel bezoek brengen aan al de deelnemende kunstenaars. Dit project loopt opnieuw gelijktijdig in de Provincie West-Vlaanderen, het Departement Nord en het Departement Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk.
Ook Nathalie Pontegnies neemt deel aan 'Buren bij kunstenaars'.
Nathalie zet haar deuren in de St-Jansstraat 23 te Beveren-Leie open op 16 en 17 okt van 14 tot 19 uur en op 18 okt van 11 tot 12 en van 14 tot 19 uur. Meer weten over Nathalie Pontegnies, klik hieren bekijk haar nieuwe website. Een permanente link is voortaan te vinden in de rechter marge.
Op dinsdagavond 5 oktober ging Markant/KVLV een nieuw werkjaar in met als jaarthema meer passie en vuur en energieK. Om te beginnen werd het jaarprogramma voorgesteld.
Het jaarthema werd daarna kracht bijgezet door flamencodanseressen. Ana Ramon en Nina Pêrez namen de aanwezigen mee naar het zuiden van Spanje. De dansdemonstraties die ze brachten werden doorspekt met uitleg over het ontstaan, de evolutie, geschiedenis en het gebruik van attributen bij deze zang, dans en gitaarstijl. Dit prachtig optreden werd afgesloten met de zomerhit: Dos cervezas van Tom Waes. Een schitterende Spaans getinte avond door iedereen gesmaakt en helemaal compleet was met het serveren van heerlijke paella.
Goedkeuren investeringstoelage voor OCMW Waregem voor aankoop grond Beveren-Leie, Kerkdreef 43
In haar raadszitting van 21 december 2009 nam het OCMW van Waregem de beslissing tot het wederinkopen van de grond te Beveren-Leie, Kerkdreef 43.
Bij beslissing van de gemeenteraad van 2 februari 2010 zag Stad Waregem af van haar voorkooprecht op deze grond mits in de verkoopakte het voorkooprecht voor de stad opnieuw wordt opgenomen. In het overlegcomité Stad-OCMW werd afgesproken dat deze grond door het OCMW zou wederingekocht worden van VZW Kindercentrum voor de prijs van 125 000,00 euro met financiering door middel van een investeringstoelage van de Stad aan het OCMW.
De akte tot aankoop werd verleden op 8 maart 2010 (met opname voorkooprecht).
De volledige voorbereidende tekst is te lezen in bijlage
Geslaagde Stationswijkfeesten te Beveren-Leie De jubileumeditie van 40 jaar Stationswijkfeesten zit erop. Vier dagen lang vol activiteiten waar iedereen zijn gading vond. Het begon al op vrijdagnamiddag met Duo Frappant, een ontspanningsnamiddag voor de derde leeftijd waar ze met zon 150 van genoten. Voor de conservenkaarting die erop volgde werden niet de spelers maar de spelletjes geteld en dat waren er 550.
De meest risicovolle dag was de zaterdag. Het weer zat al niet echt goed mee voor de veldtoertocht. Er waren dan ook iets minder deelnemers dan de vorig jaar, doch 423 deelnemers kan nu zeker niet slecht genoemd worden. Terwijl de mountainbikers drupsgewijs binnenliepen waren de kinderen van de wijk aan t genieten van hun moment. Een clown wist hen te entertainen met allerhande truckjes. Stilaan nadere het grote moment: wat zou de vedettenparade geven. De inkom was gratis. Niemand had dus echt zicht op hoeveel toeschouwers er zouden zijn.
Op goed geluk had het bestuur een grotere feesttent laten opzetten. Gelukkig, want het was er over de koppen lopen. Willy Sommers mocht de spits afbijten en de ambiance zat er bij de 1000 toeschouwers onmiddellijk in. Dat ging zo door tot in de late uurtje.
Op zondag was het voor bestuur en medewerkers vroeg uit de veren. Na de eucharistieviering voorgegaan door E.H. Luc Suys en opgeluisterd door de Sint-Gregoriuszanggilde verschenen Die Original Spitzbuam op het podium. Zij wisten een gesmaakt aperitiefconcert te brengen voor de bijna 500 paar voeten die onder tafel schoven. Die stemming bleef de ganse namiddag. Een geslaagde 40ste editie die op maandag afgesloten werd met een koffietafel voor de dames van de wijk.
20ste editie van Open Bedrijvendag trekt 800.000 bezoekers
Feestelijke start voor 20ste editie Open Bedrijvendag De 20ste editie van Open Bedrijvendag kende een feestelijke start. Om 10u stipt opende minister-president Kris Peeters de slagboom bij Eandis in Melle en dus symbolisch de toegang tot de 399 deelnemende bedrijven. Dit jaar trok Open Bedrijvendag zo'n 801.000 bezoekers in Vlaanderen. In Wallonië waren dat er 340.000. In West-Vlaanderen namen 104 bedrijven deel. Samen mochten ze 195.000 bezoekers noteren.
Tuinbouwmachines Deblauwe in Beveren-Leie
In Beveren-Leie zette Tuinmachines Deblauwe als enig bedrijf de deuren open en t werd een succes. Reeds voor het aanvangsuur waren er al bezoekers op post en na 17.00 uur liepen nog steeds bezoekers binnen. Velen waren verrast hoe omvangrijk het bedrijf wel is. Ook over het uitgebreide gamma bleken velen op te kijken. Wie het wenste kon er de nodige uitleg krijgen over alles wat Tuinmachines Deblauwe te bieden heeft. Daarnaast kreeg iedere bezoeker een natje en een droogje aangeboden, was er een springkasteel voor de kinderen en als toetje kon elkeen genieten van een ijsje. Wie wenst terug te blikken op het gamma :lik hier.
Het boek 'Waregem vroeger en nu' waaraan Luc Van Houcke 4 jaar werkte is sinds 29 september 2010 uit.
Het telt 355 pagina's met meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd. Voor meer info en om het boek te bestellen kun je terecht bij Luc Van Houcke, Bessemstraat 44, 8790 Waregem, 056 60 06 01 en Hiluc@telenet.be. en kost 27 euro.
Luc Van Houcke is van mening dat Waregem zijn rijke geschiedenis te weinig koestert. Onder meer daarom brengt hij nu het boek Waregem vroeger en nu uit, dat vanaf begin oktober enkel en alleen bij de auteur zelf te koop is. Het is een uniek kijk- en leesboek geworden met meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd.
Luc Van Houcke deed er vier jaar over om zijn uniek naslagwerk over Waregem te voltooien. Luc Van Houcke (62), jarenlang voorzitter van petanqueclub De Bevers, heeft het bestuur van de vereniging aan anderen overgelaten en legt zich sindsdien toe op het uitpluizen van zijn familiegeschiedenis en die van Waregem en Desselgem, zijn geboortedorp.
"Toen ik van mijn kinderen het boek SV Waregem 55 jaar passie in rood en wit cadeau kreeg, dacht ik : moest ik me daar nu eens aan spiegelen om een boek over de geschiedenis van Waregem te maken. Naar documentatie was het niet lang zoeken. Alleen al mijn postkaartenverzameling over de stad is zowat 500 stuks groot. Ik ben ook een grote verzamelaar van rouwprentjes. Als ik er niet meer ben, riskeren die allemaal op het containerpark te belanden. Ik besloot dan maar mijn privécollectie te bundelen in een boek.
Veel steun Vier winters geleden al begonnen Lucs plannen vorm te krijgen. "Maar voor iemand die geen kaas gegeten heeft van computerwerk is een boek schrijven uiteraard geen evidentie. Ik schakelde mijn buurmeisje Charlotte Adams in die me fotos leerde inscannen en tips gaf omtrent de samenstelling. Collega-verzamelaar Bertrand Mestdag uit de Staf Stientjeslaan, alsook de stadsarchieven van Waregem en Kortrijk en de heemkundige kring De Gaverstreke vervolledigden mijn documentatie en informatie voor het boek. Schoonzus Vera Soenens haalde er ten slotte de taal- en tikfouten uit.
Waregem vroeger en nu biedt de lezer een weerspiegeling van het vroegere dagelijkse leven in de stad. Het telt meer dan 1.200 fotos en documenten waarvan enkele nooit eerder werden gepubliceerd. Bij de honderden postkaarten staan verklarende teksten over kerken, scholen, kastelen, straten, belevenissen uit de oorlogsjaren en ook rouwprentjes van overleden inwoners krijgen een vooraanstaande plaats. Het oudste is er eentje uit 1832 van het overlijden van de echtgenote van oud-burgemeester Johannes Huys.
Veel Waregemnaren zullen er dan ook de namen van hun voorouders in terugvinden. Uitzicht erg veranderd "Frappant zijn de vele verschillen tussen vroeger en nu die je duidelijk kunt waarnemen in nevenliggende postkaarten, weet de auteur. "Het uitzicht van Waregem is de voorbije decennia drastisch veranderd. Van de schitterende Markt die we vroeger hadden is maar weinig intact gebleven. Gelukkig staat het oud-gemeentehuis er nog en is met park Casier ook de groene long bewaard gebleven. Ook in de buurt van het station staan enkele gebouwen die nog in hun oorspronkelijke staat te herkennen zijn. Het in mijn ogen mooiste plekje van Waregem het Château de la Rue Storme in de gelijknamige winkelstraat is twintig jaar geleden spijtig genoeg verdwenen. Ik besef dat projectontwikkelaars dit niet graag zullen lezen maar we hebben te veel van onze geschiedenis laten teloorgaan.
Vorige week las ik dat we met het Goed te Beaulieu ook nog een historisch waardevolle hoeve dreigen kwijt te spelen In de ogen van Luc Van Houcke zijn er in Waregem twee grote tekortkomingen. "Ik vind het jammer dat we nog altijd geen stadsmuseum hebben. Het Château Storme was daar een schitterende locatie voor geweest. Of een paardenmuseum, dat hóórt toch bij Waregem. Veder betreur ik het dat Felix De Ruyck, de schoonbroer van burgemeester Jules Storme en erg gul geweest voor onze stad, nog geen standbeeld heeft gekregen."
Boek over Desselgem Bepaalde postkaarten hebben voor Luc een emotionele waarde. "Een oud zicht op de Stationsstraat bijvoorbeeld, waar ik van 1975 tot 1988 een bakkerij had naast de Generale Bank. Merkwaardig is dat er van de Stationsstraat alsook van de Holstraat veel meer postkaarten werden uitgegeven dan van de Stormestraat. Een verklaring heb ik daar niet voor."
Waregem vroeger en nu moet dus nog van de drukpersen rollen, maar Luc is al vlijtig aan een opvolger bezig : een uitgave over de geschiedenis van Desselgem. "Ik heb genoeg liggen over mijn geboortedorp om er ook een weliswaar dunner boek aan te wijden. De beschrijvingen van een honderdtal cafés vormen een goede basis, net als 60 postkaarten. Maar wie nog waardevolle fotos, anekdotes of documenten heeft, mag die zeker bezorgen. Alles wordt ingescand en netjes terugbezorgd.
Het zal wellicht niet verwonderen dat Luc erg weinig voor zijn tv scherm te vinden is, zeker als je weet dat hij ook nog een werk over de carrière van Rik Van Looy wil maken. "Hij is altijd mijn grote wielerheld geweest. Ik heb nog pakken krantenknipsels over Rik II liggen. Mijn zoon Rik is zelfs naar hem genoemd. Maar dat wordt een document enkel voor persoonlijk gebruik. Bron: Het Wekelijks Nieuws- editie Gaver-17 september 2010- tekst Tom Van Houtte.
BEVEREN KOESTERT Een project tvv het Kinderkankerfonds 'KOESTER'
Marc en Carlos Meersman keken er al een hele tijd naar uit om ooit eens samen een muzikaal-artistieke prestatie te realiseren. Een CD met enkele geliefkoosde liederen. De concrete aanleiding hiervan was de opname van een mini-CD met 3 liederen die eventueel kan gebruikt worden op de uitvaart van onze ouders, weet broer en voorzitter van het project Jan Meersman te vertellen.
Op de foto v.l.n.r. Marc, Carlos en Jan Meersman
CD maken Dit gebeuren wakkerde het idee aan om een volwaardige CD vol te zingen met allemaal religieuze liederen die hen in de loop van de jaren het meest beroerd hebben. Intussen werd het repertorium oordeelkundig gekozen, op basis van toegankelijkheid, bekend in de oren klinkend, muzikaal-vocale schoonheid, enz Het was van bij aanvang duidelijk de bedoeling om een CD te maken die aan alle professionele vereisten voldoet. Daarom contacteerde Marc de eigenaar van de opnamestudio, Peter Keereman in Veldegem.
Het was eveneens wenselijk om de CD te realiseren met de medewerking van een koor. De Beverse Sint-Gregoriuszanggilde kreeg uiteraard als eerste het aanbod. Op een verkennende bijeenkomst in juni gaf het koor zijn akkoord en toestemming om de unieke uitdaging aan te gaan en aan deze CD en aanverwant project voluit mee te werken.
Opbrengst voor het goede doel De CD zou te koop aangeboden worden aan lokale en andere geïnteresseerden, in het circuit van kerken, kapellen, kloosters, kerkfabrieken, regiowinkels (zoals De Bron te Harelbeke en De Ceder te Izegem...). De opbrengst is bestemd voor een goed doel, het Kinderkankerfonds Koester. Vandaar de naam van dit project en de werkgroep ervan: Beveren Koestert Het is eveneens de bedoeling dat de kostprijs voor het maken van de CD integraal betaald zou worden dank zij sponsoring.
Werken mee aan Beveren Koestert Germain Courtens en Arsène Fleurent, die eveneens deel uitmaken van de werkgroep, kennen de klappen van de zweep om zon evenement te organiseren en zullen deze taak dan ook behartigen. Om een evenwichtige werkgroep, mannen/vrouwen, te hebben sprak Jan, ook Lieve Kerkhove, Ingrid Roobroeck, Ann Esprit en Hilde Claerhout aan. Ook zij zullen hun medewerking aan dit project verlenen.
Verder kan een voorbeeld genomen worden aan het eerste, zeer geslaagd concert Beveren Koestert dat doorging op vrijdag 3 september 1999 in OC t Klokhuis, waaraan tal van Beverse talenten gratis hun medewerking verleenden. Een van de boegbeelden van dit evenement toen, was René Berton uit Deerlijk. Een man met een ervaringrijk organisatietalent die eveneens aan het project zal meewerken.
De werkgroep Beveren Koestert bestaat uit: Marleen Volkaerts, Paula Vercaempt, Paul De Smet, Rony Deprez, Rik Meersman, Ann Esprit, Ingrid Roobroeck, Lieve Kerkhove, Hilde Claerhout, Carlos Meersman, René Berton, Arsène Fleurent, Germain Courtens en Jan Meersman.
Benefietconcert Op 28 november zal de CD in de opnamestudio van Peter Keereman in Veldegem opgenomen worden. Naast de CD-opname is er een groot concert gepland op zaterdag 19 maart 2011. Het benefietconcert zal doorgaan in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie waarop de CD integraal zal worden voorgesteld/uitgevoerd.
Eerstesteenlegging in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie
Op dinsdag 28 september had burgemeester Kurt Vanryckeghem de eer om de eerste steen te leggen van de nieuwe vleugel in de stedelijke Basisschool. Dit onder het toeziend oog van enkele leden van het schepencollege en gemeenteraad, Architect Dominiek Depoortere, de kinderen, personeelsleden en enkele leden van de Ouderraad en gewezen directeur Jan Meersman die het project in gang zette.
Op dinsdag 28 september had burgemeester Kurt Vanryckeghem de eer om de symbolische eerste steen te leggen van de uitbreidingswerken in de stedelijke Basisschool te Beveren-Leie.
De ruwbouwwerken, die op 30 augustus van start gingen, en uitgevoerd worden door aannemer Van Maercke uit Tiegem zullen 110 werkdagen in beslag nemen. De nieuwe vleugel zal 961.00 euro kosten waarvan 70 % gesubsidieerd door Agion en 30 % door stad Waregem.
De uitbreiding situeert zich aan de voorzijde van de huidige hoofdingang. Daarvoor moest de fietsenstalling, gelegen langs de Koning Albertstraat, uitgebroken worden en de oprit naar de parking iets meer naar de Schoolstraat verschoven worden. De vleugel zal 6 klaslokalen, een lift, sanitair, de nodige bergruimte en enkele zorglokaaltjes herbergen. Verder werd er ook heel wat aandacht besteed aan energie en duurzaamheid. Deze uitbreiding zal ook het kunstonderwijs (met de grootste bijafdeling van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Beveren-Leie) ten goede komen.
Ook het huidig schoolgebouw zal enkele aanpassingswerken ondergaan. Eén lokaal zal een dubbele functie krijgen als vergaderruimte en computerlokaal. De centrale overdekte ruimte, waar zich nu de opvang bevindt, wordt vrijgemaakt zodat die als bewegingsruimte kan gebruikt worden. Er komt eveneens een apart gedeelte voor de administratief medewerker (balie en secretariaat) en zal de brandveiligheid van de compartimenten geoptimaliseerd worden.
Er wordt verwacht dat de nieuwe vleugel voor het schooljaar 2011-2012 in gebruik zal kunnen genomen worden. Daardoor komen de twee houten chalets die nu als klaslokalen dienst doen vrij. In een ervan zal als naschoolse opvang, voor de Vrije- en de Stedelijke Basisschool, ondergebracht worden. Voor het andere chalet is er voorlopig nog geen nieuwe bestemming.
Even de geschiedenis induiken "De nieuwe gemeenteschool van Beveren-Leie, waarvan de voltooiing met Pasen 1981 een feit is geworden, biedt onderdak aan de ruim 200 leerlingen, de tien leerkrachten en de directeur". Zo begon de speech van René Lecluyse bij de in gebruikname van de huidige Stedelijke Basisschool.
"Sedert de Paasvakantie van dit jaar werd de nieuwe school, gebouwd in de Koning Albertstraat, in gebruik genomen. Het complex omvat 10 klassen met alle comfort. Naast de ruine turnzaal zijn stortbaden voorzien en een bergruimte voor het materiaal. De refter sluit aan bij de keuken en biedt eetruimte aan 100 leerlingen. Bij slecht weer kunnen de jongens in de afgesloten speelplaats spelen die aansluit aan het sannitair. Achter de hoofdingang ligt het bureel van de directeur. Aan het bureau paalt de ruime leraarszaal met ernaast twee lokalen voor didactisch nateriaal en schoolgerief. De T.V zaal bevindt zich rechts van de hoofdinkom. De fietsers beschikken over een aangepaste berging langs de Koning Albertstraat en later kwam er nog een bij langs de kant van de Schoolstraat. Rond de open speelplaats is groennaanplanting voorzien, een groot deel gazon en'ook een arboretuin: een variatie van bomen en struiken uit onze omgeving.
Dit lijkt nu allemaal vanzelfsprekend maar in die ongeveer anderhalve eeuw dat het gemeentelijk onderwijs, in Beveren-Leie bestaat, waren de materiële omstandigheden meestal niet zo rooskleurig. Hoe het allemaal is gegroeid kwamen we aan de weet dank zij onze Beverse Heemkundige Kring.
Tijdens de Franse revolutie was er van gemeentelijk onderwijs in deze Leie-gemeente geen sprake. Pastoor Delahousse vond echter dat de jeugd van Beveren best wat onderwijs kon gebruiken en gelastte zijn koster, Cousselin met de opdracht de leergierige knapen in de pastorij les te geven. Maar tijdens de Franse revolutie waren allen die met de Kerk te maken hadden verplicht de eed van trouw aan de republiek af te leggen. De pastoor weigerde en zo zag de koster zijn kans en verjoeg zijn herder. Toen de rust was weergekeerd, bleek de koster met de noorderzon verdwenen en kon pastoor Delahousse zich weer met de jeugd inlaten.
Op eigen kosten richtte hij een gebouwtje op in de St.Jansstraat en stelde Marie-Johanna Velghe als lesgeefster aan. Het gebouwtje in de volksmond Den Tap genoemd is ondertussen werdwennen. Het herbergde er ook nog de jeugdclub "De Lindekes" Toen pastoor Delahousse in 1839 het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, liet hij "Den Tap" bij testament na aan het armbestuur mits er ten eeuwigen dage onderwijs zou verstrekt worden aan Beverens jeugd. De goede man kon toen natuurlijk niet vermoeden hoe snel het in zijn dorp allemaal zou veranderen.
In de geschiedenis van het onderwijs zal naast de naam van pastoor Delahousse ook deze van Ivo Depoortere zeker niet vergeten worden. Ivo, die geen onderwijzersakte had, trok van wijk tot wijk en gaf in de woning van een of andere bereidwillige les tegen een kleine vergoeding. Vandaar juist de naam: Oordjesschool. Toen in 1842 het gemeentelijk onderwijs in Beveren van de grond kwam, werd Ivo dan ook de eerste onderwijzer. Hoogstwaarschijnlijk werd "Den Tap" de eerste gemeenteschool.
In 1844 werd langs de Kleine Heerweg een nieuwe school gebouwd met twee klassen en ernaast een woning voor de onderwijzer. Tot in 1875 heeft Ivo Depoortere daar lesgegeven. Toen werd hij op rust gesteld. Na "poorterke" kwam meester Vandewiele die na een goed jaar naar de buurgemeente Desselgem verhuisde. Intussen hadden de bewindvoerende liberalen in 1879 de steeds sluimerende schoolstrijd weer fel aangewakerd met hun verordeningen GOD-UIT-0NZE-SCHOLEN en daarom wachtten de toenmalige burgemeester Rijsselberghe en zijn raadsleden opzettelijk om een nieuwe leerkracht aan te stellen. Een maatregel die bij de Beverse jeugd in goede aarde viel. Maar mooie liedjes duren niet lang want de regering stuurde een zekere Berthier naar Beveren, die echter door de ouders niet aanvaard werd en op ahoe-geroep onthaald werd.
In 1884 werden de liberalen weggestemd maar meester Bertier bleef. Vijf jaar later, in 1889, werd hij echter door het gemeentebestuur uit zijn functie ontheven omdat hij meer tijd doorbracht aan de tapkast van de vele Beverse herbergen dan achter zijn lessenaar.
Intussen was echter een jong dynamsich onderwijzer, Theofiel Lecluyse, stamvader van de eerste Beverse onderwijzersfamilie aan de gemeenteschool aangesteld. Theofiel Lecluyse heeft de basis gelegd van het eerste degelijke Beverse onderwijs van nu. Tevens had hij, net als zijn zoon Leon en zijn kleinzoon René veel belangstelling voor natuur, land- en tuinbouw. Hij gaf voordrachten, richtte avondlessen over de Franse revolutie in, en organiseerde de zondagsschool die zeer veel succes kende. Spijtig genoeg overleed de directeur in 1911, op 48 jarige leeftijd.
Op het einde van de negentiende eeuw groeide de bevolking van Beveren snel aan en de schoolgebouwen in de Kleine Heerweg en Sint-Jansstraat werden te klein en raakten hopeloos verouderd. Pas in 1928 werden de gebouwen in de Schoolstraat opgetrokken. In oorsprong was het een lang gebouw met vier klassen, een bureeltje, een overdekte- en een open speelplaats. Later kwam er een feestzaal en twee klaslokalen bij. Een tijdje later moest het bureel en een deel van de feestzaal tot klas dienen.
In september 1930 werd deze school door pastoor Ernest Lebbe ingewijd. De vier onderwijzers die toen voor de klas stonden waren: René Algoet, Leon Lecluyse, Lambert smulders en Marcel Berton. In 1931 nam meester Smulders ontslag en ging in Deerlijk les geven. Zo kwam Jozef Stevens uit Semmerzake zijn plaats innemen. De lagere school duurde toen nog tot 14 jaar zodat de vier onderwijzers elk twee studiejaren voor hun rekening moesten nemen. Ze noemden ze gewoon: de grote- en de kleine kant.
Beveren bleef snel aangroeien en in 1936 kwam een vijfde klas bij, de onderwijzer ervan werd de Berten Lafosse, afkomstig uit Ingooigem. In 1937 kwam de zesde klas erbij met als titularis Marcel Schotte. Meester Lafosse ging de journalisiek in en verliet Beveren-Leie. In zijn plaats werd Marcel Sablain bemoemd. We zijn 1 oktober 1937.
Inmiddels brak de oorlog uit en moest de sclool ontruimd worden om de Duitse soldaten onderdak te geven. De klassen zaten toen her en der verspreid over de gemeente in noodlokalen. Onmiddellijk na de oorlog bleek dat er nood was aan een zevende leerkracht. Lucien Vancraeynest kreeg hiervoor in januari 1945 zijn voorlopige- en in september zijn defenitieve benoeming.
Voor het schooljaar 1952-53 werd de school uitgebreid langs de Koning Albertstraat met twee klaslokalen ten oosten van het hoofdgebouw. In januari van 1959 bleek het nodig een achtste klas in te schakelen. Begin 1967 bleken de acht klassen andermaal onvoldoende om alle leerlingen onderdak te geven. Een negende klas was noodzakelijk. Omdat het niet·duidelijk was of die klas zou kunnen behouden worden ging een voorlopige benoeming naar Anzegemnaar Marc Denhaerinck. Bij de start van het schooljaar 1967-68 werd deze klas toevertrouwd aan onderwijzer Lucien Devos".
En zo komen we terug aan het begin van dit stukje geschiedenis en eerste steenlegging van de nieuwe vleugel.
De Tubezuigers spelen voortaan op Place de la petanque
Nadat het speelpleintje op Ter Weerst er enkele jaren doelloos had bijgelegen kreeg het een nieuwe bestemming. Door toedoen van bewoners werd er door stad Waregem een petanqueplein aangelegd. Het werd op 9 juli 2006 officieel geopend. Dat dit een schot in de roos was bleek algauw en er was nood aan een tweede baan. Zoniet dagelijks, maar toch regelmatig zijn er dan ook bewoners te vinden die er een balletje gaan werpen. Daarnaast richt de thuisclub er ieder jaar een tornooi in voor De Tubezuigers. Dit jaar namen er 13 mannen en 8 vrouwen aan deel.
Op zaterdag 26 september was het de laatste van hun 5de tornooidag. Het bleef spannend tot het laatste spel om de kampioen 2010 te kennen. De regen was de enige spelbreker waarmee de club te kampen kreeg. Ook al moesten de 2 banen tussendoor van het overtollige water ontdaan worden, het kon de gezellige sfeer die er steeds heerst niet bederven. Met wat vertraging kon er uiteindelijk overgegaan worden tot de huldiging. Daaraan ging echter eerst nog de onthulling van een officieel naambord aan vooraf. Nog even wachten tot stad Waregem het beloofde tuinhuis plaatst en Place de la petanque op Ter Weerst is compleet.
Het schavotje moest noodgedwongen verhuisd worden om de huldiging in de tent te laten doorgaan. Christa Duyvejonck mocht als eerste aantreden om de rode lantaarn in ontvangst te nemen. De Schollaert wisseltrofee ging Marleen Sablain die het minste verschil in + en punten op haar naam wist te schrijven. Marc Vandenbussche wist zich derde te klasseren. De winnaar van vorig jaar Robert Iacopucci werd deze keer tweede en Vic Dejonghe zal de analen ingaan als kampioen bij de Tubezuigers 2010. Tenslotte poseerde Filip Gheskiere nog even de troostprijs, een barbecueschort, die iedereen krijgt en het feest kon beginnen.
KVG toneelvrienden uit Beveren-Leie, Desselgem en Ooigem presenteren: Bommen in de barak. Blijspel door Karel Eens, regie Filip Destoop
Waar: Stedelijke Basisschool, Pompoenstraat 44, 8792 Desselgem Wanneer: Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober om 20.00 uur Zondag 31 oktober om 17.30 uur Woensdag 3 november om 15.00 uur Vrijdag 5 en zaterdag 6 november om 20.00 uur Zondag 7 november om 17.30 uur Kaarten 6 euro, senioren 5 euro enkel op woensdag 3 november. Reserveren 056/ 32 85 09 tussen 18.00 en 21.00 uur of via mail Ward Deboiserie: klik hier
Korte inhoud: Eugene en zijn zus Emma wonen al jaren in een bouwvallige, kleine achterbouw die op het grondgebied van madame Lolita staat. Zij baatte vroeger aan de straatzijde ervan een sekswinkel uit. Eugene en Emma leven rustig en gelukkig en zorgen zo'n beetje voor de daklozen van de stad die er in de schuur kunnen slapen en er een boterham en een kop koffie krijgen. De burgemeester heeft echter, in samenspraak met de ruige aannemer Vrunckx, zijn oog laten vallen op dit mooie stuk grond en wil er een appartementsgebouw optrekken.
Hij wil zogezegd een verfraaiing van de buurt. In feite is hij er enkel op uit een deel van de winst te bekomen. Nu blijkt het dat Eugene en Emma niet zo snel uit hun huisje weg te krijgen zijn. Als Vrunckx en de burgemeester proberen hen uit hun huis te krijgen met allerlei louche middelen roept Eugene de hulp in van zijn van vrienden en de daklozen. Wie trekt er uiteindelijk aan het langste touwtje...?