De Zavelput in Beveren-Leie Tot ergernis van velen ligt de Zavelput in Beveren-Leie er verloederd bij en dit niet alleen op vlak van verwildering van het groen. Veel respect hebben sommige bezoekers echter niet. Er wordt allerhande vuilnis achtergelaten. Het ophalen van het vuilnis is een taak van stad Waregem; moest iedereen zich verantwoordelijk gedragen dan zou stad niet om de haverklap het achtergelaten vuil moeten gaan opruimen.
Het snoeiwerk is een andere aangelegenheid en wordt normaal georganiseerd door Natuurpunt. De beheerswerken gebeuren steeds in samenwerking met vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn naar verluidt niet zo makkelijk meer te vinden. Een van de laatste beheerswerken in de Zavelput dateren van 9 maart 2013, toen in samenwerking met vrijwilligers uit de stedelijke basisschool van Beveren-Leie. “In maart 2015 hebben cursisten van de VDAB, in opdracht van Natuurpunt, enkele grotere bomen gesnoeid. Natuurpunt kan deze klus niet meer alleen de baas. Zij rekenen op de medewerking van vrijwilligers maar die zijn té schaars geworden. Het zou dan ook gewenst zijn dat stad Waregem, als eigenaar van de Zavelput in Beveren-Leie, haar verantwoordelijkheid opneemt. Het is niet genoeg om er eens een dagje beheerswerken uit te voeren. Nee, de Zavelput moet eens grondig onder handen genomen worden en dat zal niet lukken met een handjevol vrijwilligers. Nu, met de aankoop van de hoeve Beaulieu en de aanpalende weilanden, is het hét moment om eens orde op zaken te stellen en de Zavelput terug in ere te herstellen. Iemand momenteel de zwarte piet toeschuiven heeft geen zin. Zinvoller zou zijn dat er eens samengezeten wordt met de vrijwilligers van Natuurpunt en vrijwilligers uit de buurt om een beheersplan op te stellen zodat ook de deelgemeente van Waregem terug over een waardevol natuurplekje kan beschikken", zo kreeg Beverse Weetjes uit betrouwbare bron te horen.
Foto’s 1984: zicht op de toen nog onaangeroerde put. 1988: aankomst van de Waregemse jeugd voor de aanplanting. 1989: zicht vanuit de kijkhut. 2006: beheerswerken met Natuurpunt en KWB Beveren-Leie. 2009: zomers zicht vanuit de kijkhut. 2013: beheerswerken met de stedelijke basisschool Beveren-Leie. 2017 zicht vanuit de kijkhut, de verwildering, het vuil op 28 mei en het vuil op 16 juni.
Het ontstaan van de Zavelput *In 1974 begon men met het ontginnen van zavel op dit terrein van 5,2 ha. Na de ontginning bleef de put jarenlang onaangeroerd waardoor de natuur weer nieuwe kansen kreeg. De spontane begroeiing van de oevers en de opvulling door grond- en regenwater van de put creëerde een biotoop voor een rijke variëteit aan planten en dieren. De vijver zelf heeft een oppervlakte van 2 ha. *Begin 1987 werd het gebied door de gemeente Waregem aangekocht, met als doel er een passief recreatiegebied van te maken. *In 1988 worden er 114 hoogstambomen en 1800 stuks bosgoed aangeplant, De milieuraad gaf het startsein voor het ontwerp van een aanplantingsplan, dat door de natuurvereniging De Wielewaal in samenwerking met alle lagere scholen van Waregem werd gerealiseerd. *In 1989 werd er een kijkhut geplaatst van waaruit men, vooral in de winter, talrijke watervogels kan observeren. *In 1990 werd het gebied met 1 ha uitgebreid, waarin zich de overloop van de vijver situeert. Langs deze zwakstromende afvoerbeek groeien enkele interessante planten. Met een door de gemeente aangelegde dam kan men het waterpeil van de vijver kunstmatig aanpassen. Voor de toekomst werd een beheerswerkgroep, ontstaan uit de milieuraad, aangesteld die zich bezig houdt met het bewaren van het open karakter van de vijver en het behoud van de oevervegetatie. Een educatieve uitbouw met infopanelen en het invoeren van een politiereglement waren noodzakelijk. *In 2010 inhuldiging van de Zavelput als "mooiste plekje" bij Pasar afdeling Waregem Leiekant.
Update 20 juni: Er komt schot in de zaak!!!
18-06-2017, 00:00 geschreven door Beverse Weetjes
|