Castor Beveren-Leie Maarten Bouckaert van restaurant Castor in Beveren-Leie heeft zijn positie aan de top van de Belgische gastronomie nog verstevigd. In de nieuwe culinaire gids Gault Millau kreeg de Waregemse kok 17 op 20, een half puntje meer nog dan zijn score vorig jaar. De kok trok met een delegatie van zijn team naar de uitreiking van de punten. “We zijn er heel graag bij”, vertelt Maarten. ....... Meer lezen klik hier
Op 1 september 2022 werd Maarten Bouckaert tot ridder geslagen in de orde 'Beverna Cum Laude' Hierbij een korte levensschets van de sterrenchef: Maarten Maarten Bouckaert werd geboren op 19 mei 1982 te Kortrijk. Na zijn kleuter en lagere school in Kuurne, ging Maarten naar de Middelbare school Ter Groene Poort te Brugge. Daar was het vrij snel duidelijk dat de afdeling hotel en kok zijn voorkeur genoot.
Na zijn middelbaar kon hij onmiddellijk beginnen in het restaurant van Eddy Van de Kerkhove te Marke, als hulp in de keuken. Na een halfjaar wou Maarten bijleren en hij solliciteerde bij het zeer gerenommeerde 3 sterren restaurant van Georges Blanc in Vonnas nabij Lyon. Hij verhuisde naar Vonnas waar hij in een rusthuis ging inwonen en deed er zelf zijn was en plas. Een zware periode van heel veel bijleren en stelen met de ogen van hoe het er aan toe gaat in een restaurant met 3 sterren. Na een groot halfjaar vertrok Maarten naar een 5 sterren hotel in Paradou in de Provence, waar hij terug aan de slag ging in de keuken.
Na deze Franse periode in het actieve jonge leven van Maarten, was het tijd om terug huiswaarts te keren. Maarten ging daarna aan de slag bij restaurant Saint Nicolas in Elverdinge. Hij ging in Ieper wonen, niet zo ver van restaurant. Hij begon er als hulpkok. Na 6 maand werd hij op 21 jarige leeftijd sous-chef in de keuken. In diezelfde periode leerde Maarten zijn echtgenote Stefanie kennen, die in Vleteren woonde. Na 4 jaar solliciteerde hij bij de top 5 restaurants van de wereld: El Bulli in Spanje, Alinea in Chicago, Michel Bras in Frankrijk, Mugaritz in Spanje en The Fat Duck in Engeland. Zijn kandidatuur werd weerhouden in het 3 sterren restaurant The Fat Duck, waar hij eerst 6 maand op proef mocht werken. Zijn handelingen in de keuken werden als uitzonderlijk gequoteerd, maar zijn Engelse taal was minder. Maar gelukkig, zijn echtgenote Stefanie is licentiaat vertaler-tolk en wist in een spoedcursus zijn Engels der mate te verbeteren zodat Maarten er maar liefst 4 jaar bleef werken onder leiding van meester chef-kok Heston Blumenthal. Na die 4 jaar kwam Maarten terug en begon te werken bij het 3 sterren restaurant de Karmeliet in Brugge als eerste chef. Uiteindelijk kwam hij bij Peter Goossens terecht en ging er aan de slag bij het 3 sterren restaurant Hof van Cleve. Eerst samen met chef Michaël Vrijmoed om er na een korte periode de volledige keuken onder zijn hoede te hebben.
Na 7 jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging, om een eigen restaurant te beginnen. Zo kwam hij uit op een stuk grond in de Kortrijkseweg te Beveren-Leie. In 2013 werd begonnen met het ontwerpen van het restaurant en begin 2016 opende restaurant Castor de deuren. De naam Castor die trouwens naar het verleden van Beveren-Leie verwijst. Na 10 maanden werd het engagement bekroond met een eerste Michelin ster. In 2020 kreeg Maarten zijn 2° Michelin ster. Sedert zijn 2° ster komen bezoekers van over geheel Vlaanderen, België, Europa, zelfs van Japan, China en Australië om van de kunsten van Maarten te genieten. De spirit van Maarten om op dit topniveau te blijven is investeren in goed personeel, goede materialen en ingrediënten.
“Een topzaak runnen is een ploegsport waar je probeert iedereen van uw team mee te krijgen om er te blijven voor gaan. Maar zonder Stefanie zou het niet gelukt zijn, en zonder de uitzonderlijke ligging in Beveren zou het ook niet gelukt zijn”, aldus de nieuwe Ridder. (Rita Sabbe)
08-11-2022, 10:26 geschreven door Beverse Weetjes
|