Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan

    Schoolsysteem

    BBC Four-tv presenteert, op donderdag 12 januari, de één uur durende documentaire The Grammar School: A secret history.

    Schrijver Arthur van Schendel.
    Borstbeeld te Amsterdam,
    door Jobs Wertheim
    (1898-1977).

    De eerste keer dat ik met het begrip grammar school werd geconfronteerd ─ en dat is inmiddels ruim een halve eeuw geleden ─, was in het tweede hoofdstuk getiteld De Grammar School draagt, in een boek dat ik voor een habbekrats had gekocht bij een antiquariaat annex opruimingsboekhandel. Het betreft een bundel met de titel Herdenkingen [1] van Arthur van Schendel (1874-1946), uitgegeven in 1950 in de reeks De Eik van uitgeverij J.M. Meulenhoff te Amsterdam. In zeven gedrukte bladzijden, op schrift gesteld in 1937, vertelt Van Schendel over zijn avontuur, als docent in Engeland, toen hij éénentwintig jaar oud was. Hij had toen vernomen dat het gemakkelijk zou zijn om aldaar een baan te vinden als leerkracht. Al snel werd hij in de gelegenheid gesteld, zijn krachten te beproeven in de Midlands.

    Verschillen met Nederland
    Per schip reisde Van Schendel uit nederland naar Hull, vandaar verder per trein, totdat hij op een uur loopafstand van een treinstation belandde in een gehucht met een rood bakstenen huis met het opschrift The Grammar School 1628.

    Eén van de eerste confrontaties met het anders zijn en anders doen van de leerlingen dan in Nederland gebruikelijk was, bleek de uitspraak van het Latijn: met aldaar de niet humanistisch-Erasmiaanse uitspraak [2].

    Uitzendingen

    De documentaire ─ waarin de nadruk ligt op de positieve kant van de grammar school in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen kinderen uit kansarme gezinnen de mogelijkheid kregen uit te groeien tot maatschappelijke posities die voordien eigenlijk alleen waren weggelegd voor kinderen van welgestelde ouders ─ wordt uitgezonden op genoemde datum, tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, en zal, eveneens door BBC Four, worden herhaald in de nacht op vrijdag 13 januari, vanaf 04:00 uur onze tijd.

    Foto: BBC Four-television.


    [1] De bundel Herdenkingen uit 1950, werd relatief snel, in de tweede helft van de jaren vijftig, door de uitgever opgeruimd, en is in het alternatieve circuit beland voor één gulden. Ook heden ten dage kan men het nog met enige regelmaat tegenkomen in krat of doos met opruimingsboeken van antiquariaten, voor prijzen variërend van vooral 50 cent tot en met twee euro.

     

    [2] Eén van de definities van het begrip grammar school luidt volgens de Concise Oxford Dictionary:

    "A school founded in or before the 18th century for teaching Latin, later becoming a secundary school teaching academic subjects."

    12-01-2012 om 19:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'The Grammar School: A secret history', Arthur van Schendel, BBC Four, Documentaire, bloeitijd en opheffing van de grammar school, gelijke kansen voor de armen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren

    De veelgelezen schrijver Jack London (1876-1916) werd op 12 januari 1876 geboren. Hij vergaarde snel roem, ook internationaal, en niet alleen als auteur van avonturenboeken, maar tevens als voorvechter van een internationaal fatsoenlijk socialisme.

    Over hem is op de aan deze site gelieerde site Tempel der Letteren een omvangrijk artikel te vinden over Jack London, gepubliceerd op 9 april 2008. Naar aanleiding van zijn sterfdag werd aan hem, eveneens op die letterensite gemomoreerd. Dat was op 22 november 2011.

    12-01-2012 om 13:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie VS
    Tags:(herdenking van) geboortedag, Jack London
    >> Reageer (0)
    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde

    Op onze zustersite Tempel der Filmkunst hebben we verleden week een kort bericht geplaatst over de verfilming van de reuzenroman A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Het tweede deel van dit, omvangrijke en uitbundige verhaal, dat in prachtige beelden is omgezet, wordt dezer dagen tweemaal door TV5Monde uitgezonden. Daarin valt te zien welke de gevolgen zijn van een al te beschermde jeugd ─ zeker als dat door moeder èn oma gebeurt ─ en hoe moeilijk het is diep ingrijpende gebeurtenissen gevoelsmatig te verwerken.




    In genoemde bijdrage vindt u de namen van regisseur en tevens van de belangrijkste acteurs.
    Op woensdag 11 januari wordt het tweede deel uitgezonden vanaf 23:50 uur, tot in de nacht op donderdag 12 januari om 01:50 uur. Een herhaling is te zien op vrijdag 13 januari, tussen 21:00 uur en 23:00 uur.
    __________
    Afbeelding: Enige pagina's uit het manuscript van À la recherche du temps perdu.

     

    11-01-2012 om 09:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:Didier Sandre, Dominique Blanc, Franse letteren, Marcel Proust, Misha Lescot, Nina Companéez, Tempel der Filmkunst, TV5Monde, Valentin Varela
    >> Reageer (0)
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders

    Zwitserland
    Een nieuwe aflevering van het Britse televisieprogramma Rail away ─ dat in ons land door de Evangelische Omroep wordt uitgezonden ─ biedt op donderdag 12 januari de mogelijkheid kennis te nemen van de Zwitserse spoorlijn naar Interlaken Schynige Platte, waar een schitterend panorama wordt geboden over de gehele streek.

    Van daaruit gaat de reis voort met de Berner Oberlandbahn naar Lauterbrunnen en vervolgens naar Mürren dat het 'balkon' vormt voor een ongelooflijk fraai uitzicht op de Zwitserse bergen: de Eiger en de Jungfrau.
    De uitzending wordt gerealiseerd tussen 19:55 uur en 20:20 uur.

    Gezicht op het Zwitserse Mürren met de Allmendhubelbahn.


    Brockenhurst to Poole

    De Britse televisiezender BBC Two presenteert, al eerder die avond ─ vanaf 19:30 uur onze tijd ─ een aflevering van de reisreportage-serie Great British railways journeys. Michael Portillo reist per trein in die reeks door het hele land, en laat in elke nieuwe aflevering een ander deel en soms geheel afwijkende aspecten zien van het Britse spoorwegnet vanaf de begindagen. Hij doet dat aan de hand van het Victorian Railway Guidebook.

    De reis gaat in deze aflevering van Brockenhurst naar Poole.

    10-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Rail away', Allmendhubelbahn, Berner Oberlandbahn, Brockenhurst, Eiger, EO-tv, 'Great British railways', Jungfrau, Lauterbrunnen, Michael Portillo, Mürren, NL2-tv, Poole, Victorian Railway Guidebook, BBC Four-tv
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv

    Arte-televisie vergast de geïnteresseerde kijkers en alle anderen die de moeite nemen dit programma te volgen, vijf dagen achtereen ─ van maandag 9 januari tot en met vrijdag 13 januari ─ drie kwartier lang: van 19:30 uur tot 20:15 uur op een aflevering van de vijfdelige serie Indiens wilde Schönheit.
    Maandag 9 januari: Die wilde Thar

    Dinsdag 10 januari: Im Dschungel des Ghats

    Woensdag 11 januari: Leben am heiligen Fluss
    Donderdag 12 januari: Der Himalaya
    Vrijdag 13 januari: Im Land der Naga

    09-01-2012 om 12:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Indiens wilde Schönheit', Arte-tv
    >> Reageer (0)
    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945

    De eenakter Still Life uit de verzameling Tonight at 8:30 uit de jaren 1935-1936 van de internationaal vermaarde Engelse dandy en (toneel)schrijver Noel Coward (1899-1973) diende als basis voor de speelfilm Brief encounter uit 1945 van David Lean (1908-1991), die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw naam zou maken met spektakelfilms als The bridge on the river Kwai (1957) en Lawrence of Arabia (1962).

    Brief encounter geldt als één van de fraaiste liefdesverhalen van het witte doek uit de Britse geschiedenis. De film verhaalt van een verliefdheid tussen twee personen die een buitenechtelijke relatie onderhouden door eens per week elkaar op een 1913-1988) en Celia Johnson (1908-1982); verder komen we Cyril Raymond (1899-1973) in deze rolprent tegen.

    Het eerste, Nederlandstalige, Belgische, televisienet EEN zendt deze speelfilm uit op zondag 8 januari, tussen 14:05 uur en 15:30 uur. De muziek is niet speciaal gecomponeerd, maar de regisseur heeft, helaas, gekozen voor een extreem sentimentele ─ en daarom uitzonderlijk slechte ─ bestaande compositie: het Tweede Pianoconcert in c-klein van Sergej Rachmaninov (1873-1943).

    08-01-2012 om 11:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Brief Encounter', 'Still life', België EEN, Celia Johnson, Cyril Raymond, David Lean, Noel Coward, Trevor Howard
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht

    Paul Verlaine, portret
    door Gustave Courbet
    (1819-1877).

    Mede als gevolg van alcoholisme is de Franse dichter Paul Verlaine op 8 januari 1896 te Parijs overleden. Hij was op 30 maart 1844 in het Noord-Franse Metz geboren.
    Deze poète maudit (gedoemde dichter) is beroemd geworden in samenhang met twee collega's en vrienden, Charles Baudelaire (1821-1867) en Arthur Rimbaud (1854-1891), die eveneens als poètes maudits te boek staan, hetgeen overigens ook nog voor Tristan Corbière (1845-1875) en Stéphane Mallarmé (1842-1898) kan gelden. Bekendheid kreeg en hield hij vooral als gevolg van een bundeling van stukken van deze gedoemde dichters. Daarin werden tevens teksten opgenomen van Pauvre Lelian, een anagram-pseudoniem van Paul Verlaine zelf.
    Het wordt door literatuurkenners als bijzonderheid beschouwd dat deze bundel met werk van die gedoemden zo goed werd ontvangen, aangezien ze nimmer populair zijn geweest en evenmin gemakkelijke teksten hebben geproduceerd. Wel heel bijzondere die de tanden der eeuwen dienen te doorstaan.

    08-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Frans
    Tags:(herdenking van) overlijdensdag, Franse letteren: fin de siècle, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire, Stéphane Mallarmé, Tristan Corbière, 'poètes maudits', 'gedoemde dichters', 'Pauvre Lelian'
    >> Reageer (0)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four

    De Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937) is de protagonist in twee muziekprogramma's die de Britse tv-zender BBC Four op vrijdag 6 januari direct achtereen zal uitzenden.
    Dat begint om 20:30 uur onze tijd met een half uur uit een optreden dat het BBC Concert Orchestra onder leiding van Charles Hazlewood heeft gegeven tijdens een van de concerten in het kader van de BBC Proms in 2006. Voorafgaande aan een nieuw arrangement van My Man's Gone Now uit de opera Porgy and Bess (1935) kunt u luisteren naar het beroemdste stuk muziek dat binnen de categorie symfonische jazz valt: de Rhapsody in blue uit 1924. Solist is de pianist Kevin Cole. Voorts wordt, uit een optreden van datzelfde ensemble in de Proms, maar dan uit 2008, de ouverture Strike up the band uit 1927 uitgevoerd.
    Direct in aansluiting, tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd, volgt de documentaire Gershwin's Summertime: The song that conquered the world, over de achtergronden ─ en met veel parafernalia ─ aangaande het over de gehele wereld befaamd geworden lied Summertime uit de opera 
    Porgy and Bess.
    __________

    Afbeelding: George Gershwin, op 28 maart 1937 gefotografeerd door Carl Van Vechten (1880-1964).

    06-01-2012 om 01:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:George Gershwin, BBC Four-tv, BBC Concert Orchestra, Charles Hazlewood, 'Rhapsody in Blue', 'Porgy and Bess', 'Strike up the Band', 'Summertime'
    >> Reageer (0)
    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen

    Marcel Proust.

    In 2011 heeft Nina Companéez (geboren 1937) een drama in beelden gerealiseerd ─ anders gezegd: een film in twee delen ─, getiteld A la recherche du temps perdu, naar de gelijknamige, zeer omvangrijke roman uit de jaren 1909-1922 van Valentin-Louis-Georges-Eugène-Marcel Proust (1871-1922).

    Daarin zien we in de belangrijkste rollen optreden: Misha Lescot, Didier Sandre en Dominique Blanc, Valentine Varela en nog zeker tien anderen.

    Het eerste deel is te zien via TV5 Monde, op woensdag 4 januari, vanaf 23:55 uur, tot in de nacht op donderdag 5 januari om 01:50 uur.
    Naar alle waarschijnlijkheid volgt deel 2 op woensdag 11 januari.

    04-01-2012 om 11:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:Didier Sandre, Dominique Blanc, Marcel Proust, Misha Lescot, Nina Companéez, TV5Monde, Valentin Varela
    >> Reageer (1)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk

    België
    Het Nederlandstalige, tweede Belgische televisienet Canvas vertoont op dinsdag 3 januari de documentaire Leopold III ─ Mon père over het leven en de daden van koning Leopold III  (1901-1983). Hij was de vierde koning 
    der Belgen. Het geheel zoals gezien door de ogen van zijn dochter Marie Esmeralda (geboren 1956), die het derde kind van Leopold III en prinses Lilian is, en een halfzuster van koning Boudwijn (1930-1993).

    Engeland
    Eveneens op 3 januari begint op BBC Two-television, om 22:00 uur onze tijd, de eerste aflevering van de uit twee delen bestaande documentaire ─ King George & Queen Mary: the royals who saved the monarchy ─ over koning George V (1865-1936) en koningin Mary (1867-1953), die de grootouders waren van de huidige Engelse koningin Elizabeth II (geboren 1926).
    Deel twee zal een dag later worden uitgezonden door dezelfde zendgemachtigde, en dat zal in dezelfde periode van de avond zijn tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd.

    Frankrijk
    TV5 Monde presenteert op woensdag 4 januari, tussen 21:00 uur en 22:30 uur, de documentaire Louis XVI, l'homme qui ne voulait pas être roi, over het leven van Lodewijk de Zestiende (1754-1793), de laatste koning van Frankrijk.

    De verschillende films overlappen elkaar ten dele, doch met de huidige apparatuur is daar iets op te verzinnen, evenals via de moderne mogelijkheden van (een uitzending) opnieuw willen zien.
    __________

    Afbeeldingen

    1. Leopold III met echtgenote Astrid.
    2. Queen Mary, echtgenote van George V.

    3. Louis XVI als twintigjarige.

    03-01-2012 om 15:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie Europa
    Tags:BBC Two, Boudewijn van België, Elizabeth II, Esmeralda, George V and Mary, Leopold III, Louis XVI
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde

    Paul Claudel. Foto
    van 14 maart 1927.

    TV5 Monde, het Franstalige, wereldwijd uitzendende, tv-net, biedt op dinsdag 3 januari de verfilming van het toneelstuk Le Partage de midi uit 1948 van de Franse, internationaal vermaarde  Paul Claudel (1868-1955), dichter, toneelschrijver en diplomaat, die op 4 april 1946 werd verkozen tot lid van de Academie française.
    Ene Ysé voelt zich niet gelukkig met haar echtgenoot. Ze zoekt en vindt troost in de armen van een andere man die haar bezwangert.

    Partage de midi ─ de filmtitel is zonder lidwoord ─ is een Franse speelfilm uit 2011 van de Franse regisseur Claude Mouriéras (geboren 1953). Daarin zien we Marina Hands, Eric Ruf en Hervé Pierre.
    Uitzending zal worden gerealiseerd tussen 21:00 uur en 22:15 uur.

    03-01-2012 om 15:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Partage de midi', Paul Claudel, TV5 Monde, verfilmd drama, Claude Mouriéras, Hervé Pierre, Eric Ruf, Marina Hands
    >> Reageer (0)
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan

    Eerste maanfoto

    Op deze dag in het jaar 1839 is de Franse fotograaf Louis Daguerre (1787-1852) erin geslaagd een foto te maken van de maan. Hij maakte daarvoor gebruik van de door hemzelf ontwikkelde methode die bekend werd onder de naam daguerrotypie.

    __________

    Afbeelding: Louis Daguerre. Daguerrotypie uit 1844 van Jean Baptiste Sabatier-Blot (overleden in 1881).

    02-01-2012 om 15:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie Europa
    Tags:daguerrotypie, eerste foto van de maan, Louis Daguerre, Jean Baptiste Sabatier-Blot
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL

    In het Avondconcert dat Radio 4 op maandag 2 januari zal uitzenden tussen 20:02 uur en 23:00 uur, presenteert Maartje Stokkers het oratorium Elijah uit 1846 van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847). Het werk wordt uitgevoerd door the Gabrieli Consort & Players onder leiding van Paul McCreesh. 

    Rosemary Joshua verzorgt de sopraanpartij

    Jony Ward neemt deel als jongenssopraan

    Sarah Connolly is de deelnemende mezzosopraan
    Robert Murray treedt op in zijn functie als tenor
    Simon Keenlyside neemt de bartionpartij voor zijn rekening.

    Gedeelte van de ouverture van het oratorium Elijah.
    Bewerking door de componist voor pianoduet.
    Bevindt zich in de Library of Congress, Washington.


    Dit oratorium werd gecomponeerd voor het Birmingham Festival van 1846. De tekst voor Elijah is niet alleen afkomstig uit het gelijknamige Bijbelboek der Profeten, maar tevens uit I Koningen en II Koningen.

    02-01-2012 om 11:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Avondconcert', 'Elijah', Felix Mendelssohn, Gabriel Consort and Players, Maartje Stokkers', oratorium. Radio 4, Paul McCreesh, Library of Congress - Washington,
    >> Reageer (0)
    01-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean

    Thomas Edward Lawrence.

    Voor al degenen, die de avonturenfilm Lawrence of Arabia ─ gebaseerd op het leven van Thomas Edward Lawrence (1888-1935) ─ hebben gezien, direct of kort na verschijnen, zal het best even slikken zijn als ze beseffen dat de rolprent van David Lean (1908-1991) inmiddels een halve eeuw oud is. Die regisseur is eveneens een halve eeuw werkzaam geweest, vanaf 1942 tot aan zijn overlijden in 1991.
    Het tweede, Belgische, Nederlandstalige tv-net Canvas presenteert genoemde speelfilm op de eerste dag van 2012, vanaf 20:15 uur tot 23:45 uur. Lawrence of Arabia is een Brits-Amerikaanse coproductie in breedbeeld ─ vijf decennia geleden nog geen alledaagse aangelegenheid ─ geworden met een reeks topsterren: Peter O'Toole (geboren 1932), Alec Guinness (1914-2000), Omar Sharif (geboren 1932) en Anthony Quinn (1915-2001).

    De muziek, gespeeld door Sinfonia of London, werd gecomponeerd door Richard Addinsell (1901-1977).

    01-01-2012 om 17:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Lawrence of Arabia', Alec Guinness, Anthony Quinn, avonturenfilm, Canvas-tv, Omar Sharif, Peter O'Toole, Richard Addinsell, Thomas Edward Lawrence
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'

    De Britse cultuurzender BBC Radio 3 biedt op zondag 1 januari 2012, in een aflevering van het programma 'Opera on 3' ─ tussen 15:45 uur in de middag en 22:15 uur in de avond, onze tijd ─ een uitvoering van Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner (1813-1883).

    Koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden staan onder leiding van Antonio Pappano.
    Nadere gegevens over het muziekdrama zijn te vinden in een artikel op deze site, opgenomen op zaterdag 26 juli 2008.
    ___________
    Afbeelding: Dirigent Antonio Pappano. Foto van IMGartists.

    01-01-2012 om 01:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Die Meistersinger von Nürnberg', 'Opera on 3', 'Royal Opera House Convent Garden', Antonio Pappano, BBC Radio 3, Richard Wagner
    >> Reageer (0)
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv

    Nauwelijks is de herhaling van Tsjajkovski's muziekdrama Jevgeni Onegin in de versie van het Bolsjoj Theater door Arte-tv gerealiseerd, of de NTR komt in het programma Podium met een eigen versie, begeleid door het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons.

    De uitzending van deze versie komt tot stand op Nederland 2-tv, op nieuwjaarsdag vanaf 13:05 uur. Maar voordat de muziek en het daarbij behorende drama losbarst, geeft Hans Haffmans een inleiding, en spreekt hij niet alleen met genoemde dirigent, maar tevens met regisseur Stefan Herheim en solisten. Voor de televisieregie tekent Misjel Vermeiren.
    Meer gegevens over deze opera en de achtergronden zijn te vinden in een 
    artikel dat op zondag 18 december jongstleden op deze Nerlandse site Tempel van het Muziektheater is gepubliceerd.
    _________

    Afbeelding: Hans Haffmans. Foto Radio 4.

     

    31-12-2011 om 08:27 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Jevgeni Onegin', Aleksandr Poesjkin, Concertgebouworkest, Hans Haffmans, Mariss Jansons, NL 2-tv, NTR Podium, Pjotr Iljitsj Tsjakovski, Stefan Herheim
    >> Reageer (0)
    30-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis

    Een gerestaureerde versie van de wereldvermaarde zwijgende film Metropolis uit 1927 van Fritz Lang (1890-1976) wordt ─ vrijdagavond 30 december vanaf 22:25 uur tot in de nacht op zaterdag 31 december om 00:45 uur ─ opnieuw uitgezonden door Arte-televisie.
    In een 
    artikel van donderdag 11 februari 2010, gepubliceerd op de site Tempelder Filmkunst, valt er iets meer over te lezen.

    30-12-2011 om 16:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:Arte-tv, Fritz Lang, 'Metropolis', zwijgende film, Tempel der Filmkunst
    >> Reageer (0)
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling

    Gebroeders Auguste en Louis Lumière.

    Betalende bezoekers

    Op 28 december 1895 hebben de gebroeders Lumière, uitvinders en filmpioniers ─ Auguste (1862-1954) en Louis (1864-1948) ─ voor de eerste keer een filmvoorstelling gegeven voor een betalend publiek. De film in kwestie droeg de titel Lunchpauze in de fabriek, en werd opgenomen in hun eigen bedrijf te Lyon.

    Twee jaar tevoren hadden ze, volgens de hardnekkig aanhoudende overlevering, de eerste filmcamera uitgevonden: de cinématographe, die de oorsprong van het woord cinéma zou worden.

    De enige ware pionier

    Anderen dan de aanhangers van de gebroeders Lumière zien in de Brit William Friese-Greene (1855-1921) de enige ware pionier van de cinematografie, die tevens internationale vermaardheid verwierf als portretfotograaf. Daarover heb ik onder meer bericht in de tijd dat ik bijdragen leverde aan de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl. Het artikel in kwestie ─ dat direct heel veel belangstelling heeft getrokken ─ is op die site verschenen op 5 december 2009.

    28-12-2011 om 15:49 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:eerste filmvoorstelling voor betalend publiek, Gebroeders Lumière. William Freese-Greene
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde

    In de aflevering van de documentaire reeks Secrets d'histoire, die op woensdag 28 december door de Franstalige, wereldwijd te ontvangen, cultuurzender TV5 Monde, zal worden gepresenteerd, is de befaamde keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1854-1898) het thema. Bij normale stervelingen is zij beter bekend als Sissi.
    Onder de titel Sissi, impératrice: amour, gloire et tragédie wordt de kijker langs historische gebouwen in de hoofdstad Wenen geleid, en aan de hand daarvan wordt het levensverhaal verteld van deze keizerin van Oostenrijk, die tegelijkertijd koningin van Hongarije was.
    Koninklijk-keizerlijk ─ in het Duits k und k, en op basis daarvan spottend Kakanien: Oostenrijk-Hongarije. 

    28-12-2011 om 03:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie Europa
    Tags:"Sissi", 'Secrets d'histoire', 'Sissi, Elisabeth van Oostenrijk, gloire et tragédie, impératrice: amour, TV5 Monde
    >> Reageer (0)
    27-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'

    Op dinsdag 27 december wordt de eerste aflevering uitgezonden van een veertiendelige reeks voordrachten uit de roman Irrungen Wirrungen uit 1888 van één der belangrijkste figuren uit de Duitse letteren van tweede helft van de negentiende eeuw: Theodor Fontane (1819-1898).

    De eerste vier afleveringen worden in de laatste week van 2011 uitgezonden, van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 december; de beide daarop volgende weken, de eerste van januari 2012 bieden beide keren vijf afleveringen, steeds van maandag 2 tot en met vrijdag 5 (de delen 5-10) en van maandag 9 tot en met vrijdag 13 januari (de delen 11-15).

    Al die avonden kunt u een half uur luisteren naar de klassiekste onder de Duitse voorleesstemmen: die van Gerd Westphal (1920-2002), steeds tussen 22:05 uur en 22:35 uur, in het programma Am Abend vorgelesen van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur.

    __________

    Theodor Fontane: Irrungen Wirrungen ─ Text und Kommentar, Suhrkamp BasisBibliothek (Nr. 81). Mit einem Kommentar von Helmut Nobis. 258 Seiten, Paperback. Suhrkamp Verlag, Frankfurt am Main, 2006. ISBN 978-3-518-18881-1

    27-12-2011 om 19:36 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'Am Abend vorgelesen', 'Irrungen Wirrungen', Gerd Westphal, NDR Kultur, Theodor Fontane, Suhrkamp BasisBibliothek
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!