Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
Thomas Edward Lawrence.
Voor al degenen, die de avonturenfilmLawrence of Arabia─ gebaseerd op het leven van Thomas Edward Lawrence (1888-1935) ─ hebben gezien, direct of kort na verschijnen, zal het best even slikken zijn als ze beseffen dat de rolprent van David Lean (1908-1991) inmiddels een halve eeuw oud is. Die regisseur is eveneens een halve eeuw werkzaam geweest, vanaf 1942 tot aan zijn overlijden in 1991. Het tweede, Belgische, Nederlandstalige tv-net Canvas presenteert genoemde speelfilm op de eerste dag van 2012, vanaf 20:15 uur tot 23:45 uur.Lawrence of Arabiais een Brits-Amerikaanse coproductie in breedbeeld ─ vijf decennia geleden nog geen alledaagse aangelegenheid ─ geworden met een reeks topsterren: Peter O'Toole (geboren 1932), Alec Guinness (1914-2000), Omar Sharif (geboren 1932) en Anthony Quinn (1915-2001).
De muziek, gespeeld door Sinfonia of London, werd gecomponeerd door Richard Addinsell (1901-1977).
Categorie:Televisie Tags:'Lawrence of Arabia', Alec Guinness, Anthony Quinn, avonturenfilm, Canvas-tv, Omar Sharif, Peter O'Toole, Richard Addinsell, Thomas Edward Lawrence
Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
De Britse cultuurzender BBC Radio 3 biedt op zondag 1 januari 2012, in een aflevering van het programma 'Opera on 3' ─ tussen 15:45 uur in de middag en 22:15 uur in de avond, onze tijd ─ een uitvoering vanDie Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner (1813-1883).
Koor en orkest van het Royal Opera House Covent Garden staan onder leiding van Antonio Pappano. Nadere gegevens over het muziekdrama zijn te vinden in eenartikelop deze site, opgenomen op zaterdag 26 juli 2008. ___________ Afbeelding: Dirigent Antonio Pappano. Foto van IMGartists.
Categorie:Klassieke muziek Tags:'Die Meistersinger von Nürnberg', 'Opera on 3', 'Royal Opera House Convent Garden', Antonio Pappano, BBC Radio 3, Richard Wagner
Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
Nauwelijks is de herhaling van Tsjajkovski's muziekdramaJevgeni Oneginin de versie van het Bolsjoj Theater door Arte-tv gerealiseerd, of de NTR komt in het programmaPodium met een eigen versie, begeleid door het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons.
De uitzending van deze versie komt tot stand op Nederland 2-tv, op nieuwjaarsdag vanaf 13:05 uur. Maar voordat de muziek en het daarbij behorende drama losbarst, geeft Hans Haffmans een inleiding, en spreekt hij niet alleen met genoemde dirigent, maar tevens met regisseur Stefan Herheim en solisten. Voor de televisieregie tekent Misjel Vermeiren. Meer gegevens over deze opera en de achtergronden zijn te vinden in eenartikeldat op zondag 18 december jongstleden op deze Nerlandse site Tempel van het Muziektheater is gepubliceerd. _________
Categorie:Klassieke muziek Tags:'Jevgeni Onegin', Aleksandr Poesjkin, Concertgebouworkest, Hans Haffmans, Mariss Jansons, NL 2-tv, NTR Podium, Pjotr Iljitsj Tsjakovski, Stefan Herheim
Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
Een gerestaureerde versie van de wereldvermaarde zwijgende film Metropolis uit 1927 van Fritz Lang (1890-1976) wordt ─ vrijdagavond 30 december vanaf 22:25 uur tot in de nacht op zaterdag 31 december om 00:45 uur ─ opnieuw uitgezonden door Arte-televisie. In eenartikelvan donderdag 11 februari 2010, gepubliceerd op de site Tempelder Filmkunst, valt er iets meer over te lezen.
Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
Gebroeders Auguste en Louis Lumière.
Betalende bezoekers
Op 28 december 1895 hebben de gebroeders Lumière, uitvinders en filmpioniers ─ Auguste (1862-1954) en Louis (1864-1948) ─ voor de eerste keer een filmvoorstelling gegeven voor een betalend publiek. De film in kwestie droeg de titelLunchpauze in de fabriek, en werd opgenomen in hun eigen bedrijf te Lyon.
Twee jaar tevoren hadden ze, volgens de hardnekkig aanhoudende overlevering, de eerste filmcamera uitgevonden: de cinématographe, die de oorsprong van het woord cinéma zou worden.
De enige ware pionier
Anderen dan de aanhangers van de gebroeders Lumière zien in de Brit William Friese-Greene (1855-1921) de enige ware pionier van de cinematografie, die tevens internationale vermaardheid verwierf als portretfotograaf. Daarover heb ik onder meer bericht in de tijd dat ik bijdragen leverde aan de fin de siècle websiteAll art is quite useless van Rond1900.nl. Hetartikelin kwestie ─ dat direct heel veel belangstelling heeft getrokken ─ is op die site verschenen op 5 december 2009.
De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
In de aflevering van de documentaire reeksSecrets d'histoire, die op woensdag 28 december door de Franstalige, wereldwijd te ontvangen, cultuurzender TV5 Monde, zal worden gepresenteerd, is de befaamde keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1854-1898) het thema. Bij normale stervelingen is zij beter bekend als Sissi. Onder de titelSissi, impératrice: amour, gloire et tragédiewordt de kijker langs historische gebouwen in de hoofdstad Wenen geleid, en aan de hand daarvan wordt het levensverhaal verteld van deze keizerin van Oostenrijk, die tegelijkertijd koningin van Hongarije was. Koninklijk-keizerlijk ─ in het Duitsk und k, en op basis daarvan spottendKakanien: Oostenrijk-Hongarije.
Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
Op dinsdag 27 december wordt de eerste aflevering uitgezonden van een veertiendelige reeks voordrachten uit de romanIrrungen Wirrungen uit 1888 van één der belangrijkste figuren uit de Duitse letteren van tweede helft van de negentiende eeuw: Theodor Fontane (1819-1898).
De eerste vier afleveringen worden in de laatste week van 2011 uitgezonden, van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 december; de beide daarop volgende weken, de eerste van januari 2012 bieden beide keren vijf afleveringen, steeds van maandag 2 tot en met vrijdag 5 (de delen 5-10) en van maandag 9 tot en met vrijdag 13 januari (de delen 11-15).
Al die avonden kunt u een half uur luisteren naar de klassiekste onder de Duitse voorleesstemmen: die van Gerd Westphal (1920-2002), steeds tussen 22:05 uur en 22:35 uur, in het programmaAm Abend vorgelesen van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur.
__________
Theodor Fontane:Irrungen Wirrungen ─ Text und Kommentar, Suhrkamp BasisBibliothek (Nr. 81). Mit einem Kommentar von Helmut Nobis. 258 Seiten, Paperback. Suhrkamp Verlag, Frankfurt am Main, 2006. ISBN 978-3-518-18881-1
In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
Twee decennia geleden, ze was de negentig reeds gepasseerd, werd de, in het Brusselse Sint-Pieters-Jette, op 26 december 1897 geboren Vlaams-Nederlandse schrijfster Willy Corsari[1]geïnterviewd door HP vanwege het feit dat ze nog weer een nieuw boek had geproduceerd. "Wat denk je," vroeg ze aan de interviewer, "zal ik me nog zo'n moderne tekstverwerker aanschaffen?" Ze werd honderd jaar oud: ze is overleden op 11 mei 1998.
Voordat ik met de meer literaire romans en verhalen van Willy Corsari in aanraking kwam, las ik haar detectives met Inspecteur Lund in de hoofdrol. Een hele reeks prozawerken heeft ze aan de wereld geschonken, en de lezers hadden meestal veel waardering voor haar. Drie van haar romans werden in 1958 in een Omnibus van Arbeiderspers opgenomen, en dat betekende toen een oplage van 250.000 exemplaren. En in een Grote Vier Omnibus van dezelfde uitgever komen we ook weer een van haar romans tegen. Eveneens onder de titel Omnibus is een bundeling van haar korte verhalen verschenen.
Gedurende zes en een half decennia publiceerde Willy Corsari. Een enkel boek schreef ze samen met een andere auteur, zoalsKlokslag twaalf (1933)[1], met Jan Campert. Ook vertaalde ze, waaronder uit het Frans La Peste[2]van Albert Camus. Dat laatste is helaas niet te vinden in haar Profiel bij de Bibliotheek der Nederlandse Letteren (dbnl).
__________
[1] De burgerlijke naam van Willy Corsari luidde Wilhelmina Angela Douwes-Schmidt.
[2] Dit boek werd verfilmd, evenalsHet mysterie van de Mondscheinsonate uit 1934.
[3] De vertaling van La Peste is in 1963 verschenen in de reeks Literaire Reuzen Pockets (nr. 59) van De Bezige Bij.