Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    28-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwijgende film L'Argent uit 1928 eenmalig op Arte-televisie

    Aanstaande maandag, 29 juni, presenteert Arte-televisie eenmalig de zwijgende speelfilm L'Argent uit 1928 van Marcel L'Herbier. Deze rolprent heeft een duur van 164 minuten en begint om 23:15 uur. Dat betekent ook dat deze beelden pas na 02:00 uur in de nacht op dinsdag 30 juni zullen stoppen. De film is een deels eigen versie van de regisseur — aangepast aan de tijd waarin hij de film maakte — van het boek uit 1891 van Émile Zola.
    Over deze film staat sedert hedenochtend een uitgebreid artikel op het elektronische NL-tijdschrift All art is quite useless over de cultuur van het fin de siècle.

    28-06-2009 om 10:57 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Zola, L'Herbier, zwijgende film
    >> Reageer (0)
    27-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse officieren tegen Führer Adolf Hitler '” 20 juli 1944 (1)

    Herdenking van een wapenfeit
    Arte-tv zendt heeft op woensdag 24 juni — bijna een maand voordat de historische gebeurtenissen van 65 jaar geleden opnieuw zullen worden herdacht —, reeds een documentaire uit over de mislukte aanslag die een groep officieren heeft gepleegd op Adolf Hitler, in de hoop op die manier een beter Duitsland mogelijk te maken. Deze film zal op zaterdag 27 juni, vanaf 14:00 uur op dezelfde zender worden herhaald.
    Op initiatief van Claus Schenk, Graf von Stauffenberg — die een netwerk had gerealiseerd van voornamelijk hogere officieren — is de aanslag op de Führer op 20 juli 1944 gepleegd en mislukt. Stauffenberg werd daarvoor, met tal van anderen geëxecuteerd. Met dat alles hebben degenen die deze gebeurtenis hebben georkestreerd, in meer dan één opzicht voor een uiterst dramatisch hoogtepunt gezorgd, met de meest tragisch denkbare gevolgen voor degenen, die — weliswaar heel laat — hebben geprobeerd om alsnog de geïncarneerde duivel te bestrijden, doch Hitler had bij eerdere gelegenheden al laten zien dat hij er min of meer een 'gewoonte' van had gemaakt om aan aanslagen te ontkomen. Dat wordt duidelijk in de film, die bestaat uit een collage van archiefopnamen, getuigenverklaringen en gespeelde scènes die motieven en werkwijze van de 'Attentäter' nader belichten.

    Literatuur
    Uit de grote hoeveelheid goede literatuur die er met betrekking tot dit thema bestaat, hebben we enkele boeken voor onze artikelen uitgekozen die, elk om een andere reden, boven het gemiddelde uitstijgen, doch die keuze is arbitrair. Met het niet noemen van eventueel kwalitatief in dezelfde categorie vallende geschriften, doen we geen uitspraak over het niveau van de inhoud daarvan. Wel willen we met klem adviseren u te laten voorlichten door een in de materie ingevoerde boekhandelaar of antiquaar, aangezien er, vooral in de sfeer der lexica, diverse omvangrijke werken de ronde doen, die net iets te veel onjuistheden, onvolledigheden en slordigheden vertonen. En hoewel dat op zich bij de eerste uitgave van een nieuw boek in die categorie niet zeldzaam is, moeten we in deze kolom sommige uitgevers van Duitse lexica over de Tweede Wereldoorlog nogmaals op de vingers tikken, aangezien zij met een hele reeks correcties helemaal niets hebben gedaan en de verantwoordelijke lexicografen er niet toe hebben aangezet hun boek ten positieve aan te passen.

    Literatuur (2)
    Vooralsnog is het grote thema 20. Juli 1944 — niet zelden zonder jaartal genoemd — een niet tot de bodem geleegde schatkist aan, soms in hoekjes dan wel onder stof verborgen liggend, materiaal dat een doorzetter dan toch vindt, die eventueel wordt gedreven door een zeer op één groepering binnen het gebeuren, dan wel aanvankelijk slechts op één persoon gericht onderzoek.
    In 1992 presenteerde de van oorsprong Duitse historicus Peter Hoffmann — die in 1930 te Dresden is geboren en dus ook bewust de nazi-periode in zijn land heeft meegemaakt — een biografie over Stauffenberg met als ondertitel Die Biographie, welke al snel het predikaat standaardwerk heeft opgeplakt gekregen. Maar doordat de ontwikkelingen binnen het ten dele bekende over de gebeurtenissen in juli 1944 steeds voortgaan, heeft Hoffmann besloten zijn alweer meer dan anderhalf decennium oude boek geheel om te werken voor een herdruk, en die is niet zo lang geleden op de markt gekomen. Peter Hoffmann geldt als een der beste kenners van de Duitse Widerstand en in de biografie over zijn protagonist vinden we niet alleen al het gebeurde met betrekking tot voorbereiding en uitvoering van de aanslag op Hitler, maar eveneens diens gezinsleven, familiebetrekkingen, politieke standpunten en zijn keuze voor een bepaald zware weg als — in het kader van de ontwikkelingen binnen het nazi-bewind — tamelijk laat handelende vechter tegen het onrecht.
    Na verschijnen van Hoffmanns boek oordeelde de Neue Zürcher Zeitung dat dit nog steeds "die beste Geistesgeschichte des 20. Juli" is. In die positieve recensie stond die kwaliteitskrant niet alleen: tal van historici die zich met de Hitler-tijd nadrukkelijk hebben beziggehouden, waren eveneens vol lof over Hoffmanns boek dat nu als ruim 700 bladzijden tellende paperback voor relatief weinig geld (€ 14,95) beschikbaar is.

    Afbeeldingen
    1. Buste van Claus Philipp Maria Schenk, Graf von Stauffenberg (1907-1944).
    2. Voorzijde van de paperbackeditie uit 2008 van de als standaard geldende Stauffenberg-biografie door Peter Hoffmann. 3. Auteur Peter Hoffmann (op de geribbelde binnenflap van het boek). Foto: privé.

     Peter Hoffmann: Claus Schenk Graf von Stauffenberg — Die Biographie. 716 pp. met z/w-illustraties, paperback met flappen; Pantheon Verlag, München, 2008. ISBN 978-3-570-55046-5.



    27-06-2009 om 11:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret van de zevende Amerikaanse president Andrew Jackson

    Observaties
    Arte-televisie presenteert op zaterdag 27 juni, tussen 21:00 uur en 22:25 uur, een portret van de zevende president van de Verenigde Staten van Amerika: Andrew Jackson, geboren in 1767; overleden op 8 juni 1845.
    Als je politiek enigszins ontwikkelde mensen vraagt naar (de) namen van VS-presidenten, dan lukt het ze doorgaans wel de meesten van hen die na de Tweede Wereldoorlog dat ambt hebben bekleed, op te lepelen. Daarbij valt op dat er twee zijn, die veelal buiten de boot vallen: als eerste van hen wordt Richard Nixon (1913-1994) vaak vergeten en dat feit heeft zonder enige twijfel te maken met diens extreem gedegenereerde persoonlijkheid en zijn uitzinnig crimineel gedrag in tal van opzichten. En of men zich niet graag herinnert dat die man relatief snel na begin van zijn tweede ambtstermijn, in 1974, uit zijn functie werd ontheven — een ambt dat hij nooit had mogen bekleden — of omdat hij verantwoordelijk is voor ontelbare massamoorden tijdens de Vietnam-oorlog, of omdat zelfs degenen, die aanvankelijk meenden dat hij de ideale man op de ideale post was, zich diep schaamden voor de wandaden van dat monster.

    Uiterst dubieuze figuren
    Een andere president die vaak wordt vergeten, is George Bush senior (geboren 1924), die slechts één termijn — van 1989 tot 1993 — het Oval Office van het Witte Huis onveilig heeft gemaakt. Hij is niet alleen een vergeten man door zijn onvoorstelbare kleurloosheid, maar tevens door het feit dat één van zijn zoons, die ook George Bush heet — met als tweede voornaam Walker (geboren 1946) — die functie tot 20 januari van dit lopende jaar heeft vervuld en zich gedurende die acht jaren van zijn presidentschap heeft ontpopt als de ergste en meest afstotelijke oorlogsmisdadiger van de periode na de Tweede Wereldoorlog — hem heel ruim heeft overvleugeld in boosaardigheid, leugenachtigheid en godsdienstwaanzin. Je kunt het dan ook alleen maar betreuren dat de grootvader van die laatste Bush — die de vader van de vorige Bush was — niet steriel was, dan wel het fatsoen heeft gehad om onfeilbare anticonceptie hoog in zijn vaandel te plaatsen.

    Van oudere datum
    Als het er echter om gaat, presidenten van oudere datum te noemen, wordt het moeilijker: de namen George Washington (1732-1799), die de eerste VS-president was, van 1789-1797, en dan kent men meestal ook wel Abraham Lincoln (1809-1865), de zestiende president, die vaak als beste van allen wordt beschouwd komen bij zo'n vraag nog relatief snel als antwoord.
    De zevende in de reeks van inmiddels vier en veertig VS-presidenten was Andrew Jackson en wellicht dat we interessante zaken aan de weet zullen komen als we de Arte-documentaire over hem bekijken.
    Deze zes en tachtig minuten durende Amerikaanse documentaire rolprent uit 2008, van Harlan Glenn en Jim Lindsay — die de Duitse titel draagt Andrew Jackson — Aus der Hütte in das Weiße Haus  zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit. Op dinsdag 30 juni, 's ochtends vanaf 09:55 uur, en op dinsdag 14 juli, 's nachts om 03:00 uur, zal dit Portret, in Duitsland voor het ZDF bestemd, worden herhaald.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Andrew Jackson in 1824, geschilderd door Thomas Sully (1783-1872).
    2. Andrew Jackson op latere leeftijd.

    26-06-2009 om 21:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arte-documentaire '” In de wereld van de robben; driemaal binnen tien dagen

    Natuurlijke omgeving
    Of je er nu van houdt of niet dat dieren in circussen optreden — en het lijkt erop dat het aantal mensen dat dit verschijnsel afwijst, steeds groter wordt —, vrijwel iedereen kent ze, robben die kunstjes vertonen en deze voor laaiend enthousiaste tenten vol mensen keer op keer ten beste geven. Er zullen echter onder die groepering niet al te veel toeschouwers zijn die zich afvragen hoe robben in de eigen natuurlijke omgeving functioneren. Om daarover meer — en zinvolle — informatie te krijgen, is het verstandig dat diegenen op vrijdag 26 juni, tussen 19:00 uur en 19:45 uur — dan wel naar een van de beide herhalingen — kijken naar een Franse documentaire uit 2006 van François de Riberolles, gemaakt voor Arte-televisie Frankrijk.


    In de schier eindeloze ijszee van de Zuidpool laat de pelsrob zien hoe zijn dagelijkse bestaan verloopt. Aan de hand van een gedeeltelijk gefingeerd verhaal — voor beter inzicht in sommige details — over een mannetjesrob die zich heeft teruggetrokken op een vulkaaneiland op de zuidelijke helft van onze globe, kan de kijker een beter begrip krijgen van al hetgeen zich in het leven van een zeehond afspeelt. Dat er nog tal van verschillende soorten van deze dieren zijn, komt hopelijk eveneens aan de orde in deze film.
    Overigens zijn kinderdagverblijven, en vooral strandpaviljoens, niet zelden voorzien van de naam De Zeerob.
    De documentaire draagt de Duitse titel In der Welt der Robben en zal door Arte worden herhaald op vrijdag 3 juli 's ochtends om 09:10 uur, en nog eens op dinsdag 7 juli om 16:40 uur.
    __________
    Afbeelding: Zeehonden op een zandbank.

    26-06-2009 om 19:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VPRO-documentaire over het orkest van Teheran de komende dagen veelvuldig te zien: eenmaal op VPRO-tv en een week lang op themakanaal Holland Doc

    Bach in Teheran
    In de VPRO-programmareeks Het uur van de wolf zal op vrijdag 26 juni een documentaire worden uitgezonden van Frank Scheffer over de Iraanse dirigent Nader Makayeshi [1], die alles op alles zet om in Iran verboden werken van muziekmeesters uit het vrije westen in het openbaar uit te voeren met zij Teheran Symfonie Orkest. Daartoe behoren de namen Johann Sebastian Bach (1685-1750), Frank Zappa (1940-1993) en Gustav Mahler (1860-1911). Officieel is het in Iran verboden om westerse muziek ten gehore te brengen. Alleen al aan dat verbod valt af te lezen hoe gedegenereerd dat regime is.
    Het is na de afzetting van de sjah van Perzië publiekelijk bekend geworden dat ook die man een dictator van het troebelst denkbare water was, maar tijdens zijn regeringsperiode bleken er toch steeds meer westerse invloeden te worden toegelaten. Zo werd ik in 1975 — tijdens een interview ten behoeve van een artikel over de Friese blazers-groepering Hora Decima — geconfronteerd met de mededeling dat één van hun leden, Jo van Diederen, op zeer korte termijn had moeten worden vervangen, doordat hij was benoemd tot dirigent van het 150 musici sterke symfonieorkest van Teheran. Niet zolang daarna vernamen we dat er in Teheran veel belangstelling voor het cultuurverschijnsel opera bleek te bestaan.


    Mahler in Bagdad
    Mahler zijn we ook al eens tegengekomen in een film over net zo'n ensemble in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar de machthebbers al evenmin erg gesteld zijn op onze muziek. De musici aldaar vertelden hoezeer zij op bepaalde componisten uit Europa gesteld zijn en dat de concerten — die nooit openbaar worden aangekondigd, maar door middel van een mond-op-mond netwerk — met enorm enthousiasme door de luisteraars werden ontvangen. Het ensemble concerteerde echter nimmer tweemaal achtereen op dezelfde locatie in verband met terroristische handelingen door fervente tegenstanders van deze muziekpolitiek.
    Documentaire
    In de VPRO-Gids van de week tot en met heden, vrijdag 2 juni, staat een twee pagina's lang artikel over Nader Makayeshi, die na drie decennia in Wenen ervoor heeft gekozen terug te keren naar Teheran om als dirigent zijn stempel op het Symfonieorkest aldaar te drukken. De aanzet daartoe geeft deze musicus reeds tijdens het proefspel dat een geïnteresseerde moet ondergaan alvorens tot het ensemble te worden toegelaten. Dat dit toch heel anders gebeurt dan bij Europese orkesten, is een thema dat hopelijk in de film goed zal worden belicht, aangezien het een fenomeen is dat zo menig scepterzwaaiende orkestleider in ons westerse symfonische bestel ter harte zou kunnen nemen.

    Uitzendingen
    De bijna een uur durende documentaire The Theheran Orchestra zal op vrijdag 26 juni via Nederland 2 worden uitgezonden tussen 22:50 uur en 23:50 uur. De komende televisieweek zal de film worden herhaald door het digitale themakanaal met die imbeciele naam: Holland doc, en wel:
    zaterdag 27 juni, tussen 21:00 en 22:00 uur
    zondag 28 juni vanaf 17:00 uur
    maandag 29 juni, tussen 17:40 uur en 18:36 uur
    dinsdag 30 juni vanf 17:01 uur
    woensdag 1 juli, tussen 16:34 uur en 17:30 uur
    donderdag 2 juli vanaf 15:55 uur
    vrijdag 3 juli, tussen 22:33 uur en 23:29 uur

    Het is niet uitgesloten dat er tijdens de nachtelijke uren ook nog herhalingen de ether in geslingerd zullen worden. Voor de exacte gegevens dienaangaande zij verwezen naar de website van deze zender, Afdeling Programmagegevens.
    __________
    [1] Aangezien we de laatste dagen de naam van deze dirigent op ongeveer 83 verschillende manieren gespeld zijn tegengekomen — zelfs binnen de VPRO op tal van manieren —, kunnen we niet voor de juiste orthografie instaan.
    ____________
    Afbeelding: Dirigent Nader Makayeshi. (Foto: VPRO.)

    26-06-2009 om 10:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer oud beeldmateriaal en een zwijgende speelfilm op Geschiedenis 24
    Met een verwijzing naar ons vorige artikel over oud cinematografisch beeldmateriaal van goed een eeuw geleden, willen we u erop attenderen dat de komende dagen op hetzelfde themakanaal, Geschiedenis 24, nog meer filmbeelden digitaal de ether in zullen worden geslingerd, van nog oudere datum, en ander materiaal uit de periode 1905-1915, alsook een korte documentair rolprentje over Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin (spreek uit als: Pàtjomkin). Tenslotte kunt u kijken naar de zwijgende speelfilm Beyond the Rocks uit 1922.
    Gedetailleerde informatie over de verschillende, door ons bedoelde, programma-onderdelen kunt u vinden in een lagere bijdrage van heden op het fin de siècle weblog All art is quite useless van Rond 1900.nl.
    __________
    Afbeelding: Poster voor Beyond the Rock.

    25-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:zwijgende film, Sam Wood, Eisenstein
    >> Reageer (0)
    24-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweemaal de Oostzee als thema in Duitse tv-films op woensdag 24 juni

    Het dierenrijk
    Twee films met verschillend zwaartepunt, via twee verschillende Duitse televisiezenders, over één en hetzelfde thema — Die Ostsee — Sanftes Meer im Norden zullen op woensdag 24 juni worden uitgezonden, beide in de avonduren.
    De eerste film wordt door de regionale zender NDR (Norddeutscher Rundfunk) op prime time, van 20:15 uur tot 21:00 uur, uitgezonden in de reeks Expeditionen ins Tierreich. Die rolprent behoeft dan ook geen nadere, althans geen nadere gedetailleerde toelichting. Naast de beelden en gegevens over het ontstaan van dat water, zullen de er nog levende dieren door een verteller buiten beeld — voice over noemt men zulks in modern Nederlands — worden voorgesteld, zonder twijfel met verbindingen naar vroeger tijden. Dat we dan in een tv-film flink wat beelden te zien zullen krijgen, ligt voor de hand.

    Ecosysteem in zwaar water
    Enkele uren later, tussen 22:15 uur en 22:45 uur, zendt het tweede publieke Duitse televisienet (ZDF) een populair-wetenschappelijke documentaire uit in de reeks Abenteuer Wissen, en deze heeft als ondertitel  Die Ostsee — Engpass im Binnenmeer. Daarin komt de vraag aan de orde of het nog wel mogelijk is om het thans bestaande ecosysteem in deze binnenzee te redden. En hoe ingrijpend zijn de gevaren die uitgaan van een eventueel lek in de 1.200 kilometer lange gaspijp — één der onzalige erfenissen van de vorige Duitse bondskanselier — die tussen Duitsland en Rusland loopt en exact door dat Oostzeegebied dat nog niet tot op de bodem is uitgezocht. Meer dan honderd uitermate kritische stemmen zijn opgegaan tegen de aanleg van die gasleiding. Maar economische belangen, welke niet zelden heel erg op een paar personen zijn gericht, geven bijna altijd de doorslag. Politici vormen nu eenmaal, doorgaans, niet de soort mensen bij wie de mogelijkheid tot aanpassingen ten faveure van het volk dat zij heten te vertegenwoordigen, sterk zijn ontwikkeld.
    De uitzending zal in het Nachtprogramma van het ZDF worden herhaald tussen 01:55 uur en 02:25 uur.
    __________
    Foto: Norddeutscher Rundfunk.

    24-06-2009 om 12:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    23-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fransch heertje zonder pantalon op Zandvoorts strand in 1905

    Ten minste drie dagen achtereen
    Zowel op dinsdag 23 juni, alsook op de beide dagen daarna, kunt u via het Nederlandse digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 kijken naar de slechts enkele minuten durende zwijgende film uit 1905: Fransch heertje zonder panatalon op het strand te Zandvoort. Het Genootschap 'Oud Zandvoort' heeft het in dit verband zelfs over een slapstick.


    Deze rolprent wordt door kenners beschouwd als de oudste bewaarde Nederlandse film die een fictieve inhoud heeft, en men is verder van mening dat deze rolprent deel uitmaakt van de canon van de Nederlandse film.
    Op dinsdag 23 juni kunt de film vanaf 22:41 uur bekijken, de dag erna vanaf 19:41 uur en op donderdag vanaf 18:41 uur. Het is niet uitgesloten dat de film eveneens in de nachtelijke uren wordt vertoond. Voor precieze gegevens dienaangaande zou men even de website, afdeling Programmagegevens, van de themazender moeten raadplegen.
    _________
    Afbeelding: De reizende bioscoop van de gebroeders Mullens, nu ongeveer een eeuw geleden.

    23-06-2009 om 19:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zestig plussers als dansers in eigentijds ballet '” documentaire dinsdagavond via BBC One-tv

    Op dinsdag 23 juni presenteert BBC One Television — 's avonds tussen 23:35 uur en 00:25 uur in de nacht op woensdag de 24ste — weer een aflevering van het programma Imagine... Die aflevering draagt de titel Company of elders. Presentator Alan Yentob volgt daarin een heel bijzondere balletgroep, die — de titel verraadt het al — bestaat uit ouderen. Alle leden van deze groep hebben de minimum-leeftijd van 61 jaar bereikt, maar ze zijn niet ouder dan 85 jaar. Het is de bedoeling dat deze ouderen een moderne choreografie instuderen — een onderneming die altijd het nodige aan moed, beleid, trouw èn durf vereist —, en daarvoor krijgen die mensen zes tot acht weken de tijd.


    Deze onderneming mag op meer dan één punt uniek heten, want niet alleen is de leeftijd een klasse apart in het kader van de kunstvorm ballet, de ouderen in kwestie zijn niet eerder in aanraking geweest met moderne dans, en het derde punt om even bij stil te staan, is het feit dat hun optreden in één der meest befaamde theaters zal worden gerealiseerd: the Sadler's Wells. Er valt echter over te twisten of de in dit verband gebruikte kwalificatie Save the Last Dance for Me wel zo gelukkig is gekozen, maar deze zou echter tevens aanleiding kunnen vormen om de conceptie die het gros van de mensheid heeft met betrekking tot de combinatie van Dansen en Ouderen, nog wel eens drastisch kunnen wijzigen; dat wil zeggen als de toeschouwers daar voor open staan.
    Presentator Alan Yentob, die in 1947 werd geboren, (rechts vooraan op de foto) is overigens zelf inmiddels in de leeftijdscategorie in kwestie aangeland.
    ____________
    Foto: © BBC Television.

    23-06-2009 om 13:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandelijkse kijkdag in ZDF's eigen humorgesticht op dinsdag 23 juni

    Tijdelijk naar een inrichting
    Mocht u nog even willen lachen om soms pijnlijke zaken, zoals de internationale politiek en de onvoorstelbare ledepoppen daarin en hun nog meer onvoorstelbare idiotie — en of dat nu de, vriendelijk gezegd: dubieuze Berlusconi is dan wel de geïncarneerde walvistraan Angela Merkel —, in het maandelijkse ZDF-programma — Neues aus der Anstalt — dat van satire aaneen hangt zullen weer de nodige steken onder en eveneens flink wat rechtstreekse klappen in de richting van die puAblieke figuren worden uitgedeeld.
    Zoals altijd is Urban Priol de directeur van de inrichting en zal ook deze keer Georg Schramm zich opwerpen als aldaar verblijvende — met medicamenten en gesprekken te behandelende, maar tegelijkertijd als adviseur van de uiteindelijk toch zeer twijfelende psychiater-directeur optredende — tussen sommige anderen die daar, veelal onzichtbaar langdurig in gastvrijheid zich mogen verheugenden, naast enkelen, die voor een kort verblijf zijn doorverwezen, en juist die gasten zijn het die de gasten in de zaal bij dat gebeuren keer op keer verblijden dan wel verbazen met hun af en toe zeer boude beweringen. Doch wie dan ook ter wereld zich in de politiek begeeft — en wordt meegesleept in de maalstroom vol corruptie en andere uitermate kwalijke zaken, die politiek met een grote P nu eenmaal met zich meebrengt — moet er maar tegen kunnen dat zij of hij over de kling wordt gejaagd, respectievelijk in ootjes en voor lapjes wordt gehouden.
    Gasten in de aflevering die op dinsdag 23 juni, direct na het Heute Journal — tussen 22:15 uur en 23:00 uur — zal worden uitgezonden, zijn Monika Gruber, Rainald Grebe en Arnulf Rating.
    __________
    Afbeeldingen
    1. Urban Priol.
    2. Georg Schramm.

    23-06-2009 om 09:53 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het sluipende gevaar van Hepatitis valt niet te onderschatten

    Soms moeilijk in te schatten
    Hepatitis is een onsteking van de lever, welke dikwijls niet als zodanig wordt herkend, aangezien de symptomen erg veel lijken op die van een eenvoudige griep. Maar niet zelden merkt de patiënt eigenlijk nauwelijks iets van de aandoening Daardoor wordt deze heel dikwijls veel te laat behandeld met alle gevolgen van dien. Maar als er helemaal geen behandeling plaats heeft, kan dit uiteindelijk zelfs leiden tot enkele vormen van lijden, die heel wat ingrijpender zijn dan het ondergaan van wat rillerigheid en de bijbehorende minieme lichamelijke irritaties, namelijk levercirrose of zelfs leverkanker.
    Als studiogast bij Brigitte Pavetic en Till Nassif — die deze week de moderatoren van dienst zijn voor dit WDR-programma — kunnen we kennismaken met prof. dr. Claus Niederau, chefarts van de kliniek voor Interne Geneeskunde van een der academische leerziekenhuizen van de Universiteit Essen. Eén der zwaartepunten van zijn werkzaamheden liggen bij de thema's diagnose en therapie van de virushepatitis.

    Uitzendingen
    Als de toehoorders op woensdag, 's middags tussen 15:00 uur en 16:00 uur goed opletten als de aflevering van Planet Wissen via de Westdeutsche Rundfunk (WDR) èn tevens via de Südwestrundfunk (SWR), zal zij, resepectievelijk hij, aan het eind van de uitzending een stuk verder ontwikkeld zijn en eventueel in staat zijn om symptomen in een vroeg stadium beter te kunnen inschatten.
    Deze uitzending zal worden herhaald op donderdagochtend tussen 08:20 en 09:20 via de WDR, en al heel vroeg, bij het krieken van de dag, tussen 05:00 uur en 06:00 uur via de SWR.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Brigitte Pavetic, presentatrice van Planet Wissen.
    2. Till Nassif, presentator van Planet Wissen.
    3. Prof. dr. Claus Niederau, specialist voor inwendige ziekten; gast in de uitzending van Planet Wissen over hepatitis.

    23-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    22-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verovering van de Alpen in de loop der tijden '” vijf Arte-documentaires

    De Alpen als uitdaging
    Op maandag 22 juni start Arte-televisie met de eerste aflevering van een vijfdelige serie over de zogenoemde verovering, door de mens van de Alpen. Deze week zal iedere avond, steeds tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een betere plaats in de programmering is voor vrijwel geen enkele zender denkbaar —, een andere aflevering, steeds in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, worden uitgezonden, en dat betekent dat men voor het einde van de week — vooropgesteld dat men in de gelegenheid is om te kijken en daarnaast over de wil beschikt om dat te doen — alles aan de weet is gekomen wat de verschillende regisseurs van de vijf afleveringen van steeds 43 minuten hebben bijeengebracht aan interessants en boeiends over de manieren waarop de mens heeft geprobeerd om binnen redelijke grenzen — en soms wellicht iets minder redelijk en onrealistisch — de Alpen zodanig te veroveren dat deze in positieve zin hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de mensen die liever niet al te grote omwegen wilden maken om hun doel te bereiken — zoals elders ter wereld grote kanalen zijn gegraven met hetzelfde doel.

    De afleveringen
    De eerste van deze reeks van vijf documentair getinte rolprenten, Über den Pass, van Daniela Agostini en Manfred Baur, volgt de sporen van de mensen die een visie hadden en langs technische weg hebben geprobeerd om hun ideeën met betrekking tot het bedwingen van de niet passeerbare bergen althans deels te realiseren. (Herhaling op maandag 29 juni, om 14:00 uur.)
    Voor de inhoud van aflevering twee — getiteld Der Durchbruch; over de in dat gebied aangelegde tunnels — die op dinsdag 23 juni via Arte te zien zal zijn, tekent Hannes Schuler, die deze film — net als de collega's van de vier andere afleveringen — dit jaar voor de Bayerische Rundfunk heeft gerealiseerd. (Herhaling dinsdag op 30 juni, om 14:00 uur.)
    In de derde van deze vijf afleveringen geeft de titel —  Gipfelstürmer — eigenlijk al aan welk specifieke onderdeel van dat gebied op woensdag 24 juni aan de orde komt in de deel-documentaire van Hannes Schuler en Manfred Baur: het door ijs en sneeuw bedekte, hoger gelegen hart van Europa waar onherbergzaamheid van zowel de bergen alsook van de levensgevaarlijke ravijnen de hoofdmoot vormden, waar handige zakenlui echter wel mogelijkheden zagen, die echter door technisch uitstekend onderlegde vaklui moesten worden bekeken alvorens er zinvolle plannen konden worden gemaakt en vervolgens uitgevoerd. (Herhaling op woensdag 1 juli, om 14:00 uur.)
    De voorlaatste film, evenals de tweede van het duo Daniela Agostini en Hannes Schuler, heeft als titel Wasserkraft, en die zou eveneens voldoende tot de verbeelding moeten kunnen spreken om niet al te veel nadere info nodig te hebben om te beseffen dat het hierbij gaat om de mogelijkheden die het water in die contreien biedt voor de opwekking van energie. Die film wordt op donderdag 25 juni op prime time uitgezonden. (Herhaling op donderdag 2 juli, om 14:00 uur.)
    De documentaire die als slotdeel van de reeks van vijf is voorzien, en op vrijdag 26 juni zal worden gepresenteerd, heeft als titel Höhenflug, en heeft inderdaad met vliegen te maken.
    Dat de moderne vliegtuigen zich op een hoogte van tien kilometer over het Alpengebied voortspoeden, is een bekend gegeven, maar een eeuw geleden, in de tijd van de luchtvaartpioniers, lag dat we leven anders. Hun pogingen om goed in de lucht te blijven, hebben er niet zelden toe geleid dat ze tussen de bergen doorgevlogen zijn.
    Deze laatste aflevering die is voorzien voor uitzending op vrijdag 26 juni, is onder de verantwooordelijkheid van Christian Bauer en Manfred Baur tot stand gekomen. (Herhaling op vrijdag 3 juli, vanaf 14:00 uur.)
    __________
    Afbeeldingen: De foto's hebben, elk voor zich, betrekking op de verschillende afleveringen. Ze zijn afkomstig van de Bayerische Rundfunk; © Tangram Films.

    22-06-2009 om 17:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jane Eyre als BBC-drama vier maandagavonden op Nederland 2

    Verfilming uit 2006
    Toen in 2006 de zoveelste verfilming van de roman Jane Eyre (1847), geschreven door Charlotte Brontë (1816-1855) — die daarbij echter had gekozen voor het pseudoniem Currer Bell — werd gerealiseerd als kostuumdrama voor de BBC, werd er na de uitzending van de eerste van de vier afleveringen in positieve terminologie over deze versie gesproken en door de gedrukte media geschreven. De bij de tijd in kwestie passende kostuums en decors werden geprezen vanwege hun sfeerverhogende werking, de acterende medewerkenden om hun optreden.
    De NCRV zendt deze versie in evenzovele afleveringen uit, te beginnen op 22 juni en verspreid over vier maandagavonden — tussen 20:55 uur en 21:50 uur — met Ruth Wilson als Jane Eyre — die toen, als 24-jarige, haar eerste grote rol speelde — en Toby Stephens als Edward Rochester, de beide protagonisten in het verhaal. Verder vertolken Lorraine Ashbourne en Pam Ferris rollen in dit drama.
    __________
    Afbeelding: Charlotte Brontë, geschilderd door Evert Augustus
    Duyckinck (1816-1878).

    22-06-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!