Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
Donderdag 15 december gaat de speelfilmTinker Tailor Soldier Spy, van de Zweedse regisseur Tomas Alfredson in de Nederlandse bioscopen draaien. Daarin komen we bekende gezichten van het acteursfront tegen: Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Benedict Cumberbatch en Tom Hardy.
John le Carré in 2008.
De film is door de pers, die reeds van de inhoud heeft kunnen kennisnemen, zeer goed ontvangen. Het gelijknamige boek van John le Carré (geboren 1931)[1]uit 1974 is reeds als televisieserie te zien geweest met de min of meer ongenaakbare Alec Guiness (1914-2000) in de rol van George Smiley, die we voor het eerst zijn tegengekomen in diens eerste internationaal gewaardeerde en eveneens verfilmde roman uit 1963 over het spionagevak,The spy who came in from the cold.
__________
[1]De burgerlijke naam van John le Carré luidt David John Moore Cornwell.
Categorie:FILM Tags:'Tinker Tailor Soldier Spy', Alec Guiness, Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Gary Oldman, John Hurt, John le Carré, Tom Hardy, Tomas Alfredson
Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
Een fictieve documentaire over de slag bij Trafalgar is op woensdag 14 december te zien ─ in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9 ─ op Arte-tv, tussen 21:05 uur en 22:00 uur. Die zeeslag had plaats op 21 oktober 1805, waarbij Napoleon werd verslagen, hetgeen in de praktijk neerkwam op een overwinning door de Britten, die met zevenentwintig schepen, onder opperbevel van Admiraal Horatio Lord Nelsen (1758-1805), die tijdens deze strijd werd neergeschoten en als gevolg daarvan stierf. In de film wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de Franse admiraal Pierre-Charles de Villeneuve (1768-1806). Deze Franse fantasie-docu uit 2006 van Fabrice Hourlier, wordt, als bijdrage van Arte France, de komende dagen nog tweemaal uitgezonden, eerst op zaterdag 17 december, vanaf 16:55 uur, en dan nog eens op in de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 december, vanaf 02:15 uur. __________
Afbeelding: Pierre-Charles-Jean-Baptiste-Silvestre de Villeneuve. Geportretteerd door een tijdgenoot.
Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
Ernst Werner von Siemens.
Het is alweer bijna twee eeuwen geleden dat de latere Duitse grote uitvinder en fabrikant Ernst Werner von Siemens werd geboren: op 13 december 1816 in de plaats Lenthe bij Hannover in het toenmalige Pruisen ─ thans normaal behorend bij de Bondsrepubliek Duitsland, dat tegenwoordig bij Duitsland hoort; hij overleed op 6 december 1892 in Berlijn/Charlottenburg.
Samen met drie broers heeft hij de firma Siemens gesticht, welke een geschiedenis op zich binnen Duitsland heeft doorgemaakt. Enerzijds is het bedrijf vanwege de kwalijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, negatief in het nieuws geweest, en komen er af en toe nieuwe gegevens naar boven, die sommige onderzoeksjournalisten en documentairemakers opnieuw in het geweer brengen.
Van de andere kant bestaat er een Siemens-Prijs, die wordt uitgereikt aan een levende componist die naar het oordeel van de jury een groot bedrag ─ tweehonderdduizend euro ─ ruimschoots heeft verdiend.
Categorie:Historie algemeen Tags:E.W. von Siemens, Lenthe in Pruisen, industrieel, uitvinder, fabrikant, stichter van een imperium, Tweede Wereldoorlog, Siemens-Prijs
Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
"Schilderbeest"
Jan Sluijters (1881-1957) ─ bij de burgerlijke stand met de voornamen Johannes Carolus Bernardus ─ staat centraal in de aflevering van het Avro-programma Close up, die op dinsdag 14 december, vanaf 22:55 uur via Nederland 1 zal worden uitgezonden. Sluijters heeft zich in het begin van zijn carrière laten inspireren door grootheden uit de negentiende eeuw, zoals Vincent van Gogh (1853-1890) en diens Franse (leef)tijdgenoot Georges Seurat (1859-1891), en door andere internationaal werkzame, respectievelijk vermaarde, beeldend kunstenaars als Pablo Picasso (1881-1973) en tevens door een landgenoot Piet Mondriaan (1872-1944).
Stuk van Jan Sluijters, afgebeeld bij voorbericht van Avro's Close up.
In zijn latere periode vond hij een geheel eigen stijl, waarin zichtbaar werd dat de werkelijkheid van alledag zijn inspiratiebron was geworden, waarbij de daad van het schilderen hem de grootste voldoening schonk. Het uitbundige gebruik van kleuren vinden we onder meer terug in zijn stukken met bloemen.
Beroemde en beruchte stukken
Eén daarvan, hetMeisje, is in de jaren vijftig gereproduceerd, net als een stuk met bloemen en een naakt. Door die vermenigvuldiging hebben vooral die drie wat meer bekendheid gekregen dan tal van andere, aantrekkelijke schilderijen van deze meester. Daaronder bevonden zich portretten van mensen uit de wereld der kunsten, vooral vrouwen. Familiestukken en landschappen behoren verder tot Sluijters' oeuvre. Schilderijen daaruit hangen in diverse musea, ook buiten Nederland, en gelden daar als topstukken uit de collectie. Zijn naakte negerinnen ─ een thema dat in die tijd nog een groot taboe was ─ hebben enerzijds voor veel ophef gezorgd, aan de andere kant voor naamsbekendheid van deze schilder.
Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
Op deze dertiende december werd in het jaar 1797 de Duitse dichter Heinrich Heine geboren te Düsseldorf; hij overleed op 17 februari 1856 te Parijs, waar hij vanaf 1831 werkte. Eén van de redenen waardoor hij in ons land relatief bekend is gebleven, betreft zijn opvatting dat in Nederland alles vijftig jaar later gebeurt.
Heine was een vertegenwoordiger van de romantiek; zijn naam wordt, als men het over de klassieke Duitse letteren heeft, veelal in één adem genoemd met twee van zijn tijdgenoten die als pijlers der Duitse literaire romantiek gelden: Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) en Friedrich (von) Schiller (1759-1805), al is het niet zo zeker of de beide anderen deze Heine wel als evenknie zouden hebben beschouwd. Maar kom, ook tussen Goethe en Schiller liepen de contacten niet altijd volgens de regelen der grote, al dan niet literaire, kunst.
Heinrich Heine schreef veel verzen, die bij tijd en wijle werden verguisd, onder meer door Neerlands schrijvende en publicerende incarnatie van pseudologia fantastica: Boudewijn Buch (1948-2002), die een zeer duidelijke, bij tijd en wijle maniakale, voorkeur aan de dag legde voor (onder meer) Heine-collega Köt(h)e en voor een rockster, die hij omschreef als Mik Tsjekker. __________
Afbeelding: Heinrich Heine; portret uit 1831 door Moritz Daniel Oppenheim (1800-1882).
11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
Vandaag, 11 december, is het exact 110 jaar geleden dat de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi (1847-1937) het eerste draadloze radiocontact heeft gerealiseerd over de Atlantische Oceaan. Dat werd tot stand gebracht tussen het Engelse Poldhu in Cornwall en de Canadese plaats St. John's in New Foundland.
Guglielmo Marconi met door hem uitgevonden telegraaf-apparatuur.
In 1890 was Marconi erin geslaagd de eerste telegrafische signalen over te brengen en vijf jaar daarna kon hij dat reeds over een afstand van twee kilometer. Dit kon worden gerealiseerd door de belangrijkste vinding van deze zelfde man: de antenne. Daarop heeft hij in 1896 patent gekregen.
Op 12 december 1896 begon te Londen een weekeinde waarin deze meneer Marconi een demonstratie van een werkende radio gegeven.
Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
Malcolm Lowry.
Foto uit 1946.
Een fascinerend gezelschap 'komt bijeen' in de aflevering van het culturele programma Words and music van BBC Radio 3, die op zondag 11 december, tussen 19:30 uur en 20:45 uur onze tijd wordt uitgezonden. Poëzie, proza en klassieke muziek vormen ook nu weer de 'ingrediënten' voor het thema van deze week:onze relatie met alcohol.
Sally Dexter en Jon Strickland zijn deze keer degenen die de voordrachten verzorgen. De teksten zijn voor deze aflevering afkomstig ban drie auteurs, die qua persoonlijkheid en oeuvre wel zeer uiteenlopen. NaastCharles Dickens(1812-1870) ─ een decembermaand zonder Dickens is bijna ondenkbaar ─ komen Malcolm Lowry (1909-1957) en de Franse schrijfster Colette (1873-1954)[1]aan de beurt.
Voor de muziek is de keuze gevallen op stukken uit het werk van de Italiaan Giuseppe Verdi (1813-1901), de Engelsman Peter Warlock (1894-1930)[2], de onovertroffen Franse grootheid Maurice Ravel (1875-1937) en de AmerikaanAaron Copland(1900-1990).
__________
[1]Colette is de schrijversnaam van Sidonie-Gabriele Colette.
[2]Peter Warlock is het pseudoniem van Philip Arnold Heseltine.
Categorie:Radio Tags:'Words and music', Aaron Copland, BBC Radio 3, Charles Dickens, Colette, Giuseppe Verdi, Jon Strickland, Malcolm Lowry, Maurice Ravel, Petrer Warlock, Sally Dexter
België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'
Frank Capra
Het eerste, Nederlandstalige, Belgische televisienet Eén presenteert op zondag 11 december ─ 's middags tussen 14:05 uur en 16:20 uur de speelfilmIt's a Wonderful Life, die in 2006 door het American Film Institute werd uitgeroepen tot de meest inspirerende film aller tijden.
Deze rolprent uit 1946 van Frank Capra (1897-1991) werd echter alom een flop in de bioscopen, hoewel televisie toen nog geen concurrent van betekenis kon vormen. Sedert deze film echter bijna elk jaar op of omstreeks kerstmis op de beeldbuis te zien is, kunnen we spreken van een enorm succes.
Regisseur Frank Capra tussen de apparatuur. Foto uit 1943.
Frank Capra genoot bekendheid, onder meer door films alsLost Horizon (1937), die de laatste tijd ook weer hier en daar door een televisiezender wordt gepresenteerd, enArsenic and Old Lace(1944). Voordat hijIt's a Wonderful Lifemaakte, had hij vanaf 1926 reeds tientallen speelfilms gerealiseerd; veertien daarvan staan in een lijst van Films van Niveau. Na 'de film van vandaag' waren het er in vijftien jaar nog twee van belang, waarvan de laatste,Pocketfull of Miraclesin 1961 is uitgekomen. De regisseur leefde vervolgens nog drie decennia. Door kenners wordt gezegd dat zijn naoorlogse films, met uitzondering vanIt's a Wonderful Life, niet meer het niveau van zijn vroegere producties kon bereiken.
James Stewart in 1948.
It's a Wonderful Life James Stewart (1908-1997), een van de veelzijdigste acteurs van het witte doek en met twee benen verankerd in 'Hollywood', bereikte, evenals regisseur Capra, de leeftijd der sterken. Hij heeft in zijn carrière de meest uiteenlopende rollen vertolkt, van cowboy tot en met generaal.
InIt's a Wonderful Life speelt hij een ondernemer, die ten prooi is gevallen aan de wanhoop. Hij krijgt een engel als geleide, waardoor hij in staat wordt gesteld om te zien wat er van zijn
lieflijke dorp terecht zou zijn gekomen als hij niet had bestaan en zijn functie niet had kunnen vervullen. Filmcritici zienIt's a Wonderful Life eveneens als behorend tot de hoogste categorie.
Portret van Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, tweemaal op Arte-tv
In 2011 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan Ellen Johnson Sirleaf (geboren 1938), die sedert 2006 president is van het Afrikaanse land Liberia. Met die benoeming is zij niet alleen de eerste vrouwelijke president van dat werelddeel, maar tevens de eerste die door vrije verkiezingen aan de macht is gekomen.
Arte-televisie zendt een Deense documentaire uit 2007 van Daniel Junge ─ op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid ─ uit over deze politica vol moed, beleid en trouw, op zaterdag 10 december, tussen 21:45 uur en 22:40 uur. Die film draagt de Duitse titelDie Chefin. Het lijkt er op dat, nu mevrouw Sirleaf president is, Liberia langzaam maar zeker tot rust komt na decennia vol met burgeroorlog. Een herhaling, eveneens via Arte-tv, is te zien op zondag 18 december, om 05:00 uur in de ochtend.
Interview met sopraan Renee Fleming, zaterdagmiddag in 'Music matters' van BBC Radio 3
In het programmaMusic mattersvan de Britse cultuurzender BBC Radio 3 wordt een interview uitgezonden met de Amerikaanse sopraan Renee Fleming, waarin zij vertelt over haar voorliefde voor de muziek van de Duitse componist Richard Strauss (1864-1949). Daarnaast wordt aandacht besteed aan een nieuw boek over de balletten van de van oorsprong Russische componist Igor Stravinski (1882-1971).
De uitzending van het programma is op zaterdag 10 december, tussen 13:15 uur en 14:00 uur onze tijd. __________
Afbeelding:sopraan Renee Fleming bij een première van de Metropolitan Opera New York Cirty, op 21 september 2009.
L'enface du Christ van Berlioz, vrijdagavond op BBC Radio 3 rechtstreeks vanuit Cardiff
De Britse cultuurzender BBC Radio 3 presenteert hedenavond, in het programma Radio 3 live in concert, live vanuit de St. David's Hall in Cardiff ─ tussen 20:30 uur en 23:00 uur onze tijd ─ , het oratoriumL'enfance du Christ, opus 25, uit de jaren 1853-1854 van Hector Berlioz (1803-1869). De componist heeft de tekst van het oratorium zelf geschreven. Uitvoerenden zijn het BBC National Chorus and Orchestra of Wales onder leiding van Thierry Fischer. Solistische medewerking zal worden verleend door Anna Stephany, mezzosopraan; Barry Banks, tenor; en Vincent le Texler, bas.
__________
Afbeelding:Componist Hector Berlioz in 1845. Lithografie van August Prinzhofer. Berlioz vond dat hier sprake was van een goede gelijkenis.
Categorie:Klassieke muziek Tags:'L'enfance du Christ', 'Radio 3 live in concert', BBC National Chorus and Orchestra of Wales, BBC Radio 3, Hector Berlioz, St. David's Hall Cardiff, oratorium
Taal-terugblik in vierde aflevering van Man over Woord, vrijdagavond op Canvas-tv
In de vierde aflevering van het zesdelige taalprogrammaMan over Woord ─ dat wordt omschreven als een luchtig docu-magazine ─ van het tweede, Nederlandstalig-Belgische televisienet Canvas, gaat de Vlaamse acteur en zanger Pieter Embrechts (geb. 1972) eveneens op zoek naar de geheimen van ons Nederlands. Hij wordt daarin bijgestaan door Reinhilde Decleir.
Op vrijdag 9 december, tussen 20:40 uur en 21:10 uur, kunnen we voor het eerst meebeleven hoe onze taal klonk ─ lees: volgens de uitkomst van onderzoeken zou hebben moeten klinken ─ in respectievelijk 1500, 1000 en 500. De makers vanMan over Woord hebben een taalhistoricus ingeschakeld om ─ aan de hand van tal van oude documenten met beschrijvingen, gedichten en zo meer ─ een dialoog te reconstrueren zoals die in de genoemde jaren (eventueel) had kunnen klinken.
Jeruzalem als thema van driedelige BBC-documentaire en fascinerend boek van Simon Sebag Montefiore
Drie donderdagavonden Op donderdag 8 december, om 22:00 uur onze tijd, begint op de Britse televisiezender BBC Four het eerste deel van een driedelige serie documentaires, die tezamen bijna drie uur in beslag nemen over de geschiedenis van de stad Jeruzalem, die historicus Simon Sebag Montefiore heeft gerealiseerd onder de titelJerusalem: The making of a holy city. De eerste aflevering duurt tot 23:00 uur en is getiteldWellspring of holiness. Een herhaling kunnen we tegemoet zien op dinsdag 13 december, via dezelfde zender, 's avonds vanaf 23:5 uur. Op donderdag 15 december volgt deel 2; op donderdag 22 december wordt het derde en laatste deel uitgezonden. Het ligt voor de hand dat die beide delen eveneens op de dinsdag na de eerste uitzending zullen worden herhaald.
Het boekJeruzalem Diezelfde Simon Sebag Montefiore heeft zich reeds onderscheiden als historicus van formaat met twee boeken over het leven de krankzinnige sadist Stalin.[1] Eerder dit jaar is zijn omvangrijke geschiedenis in boekvorm uitgekomen over de wereldwijd befaamde historische stad Jeruzalem in Israël, een plek die van oudsher van niet alleen door joden en christenen, maar tevens door moslims als hun stad wordt beschouwd, en, mede daardoor, niet zelden wordt gezien als hoofdstad van de wereld, al is dat laatste ─ zeker in de huidige tijd, en met name buiten de direct betrokken bewoners van de gebieden rondom die stad en staat ─ overdreven. Niet alleen de oorspronkelijke, Engelse, editie zag dit jaar het licht, ook de Nederlandse vertaling is onlangs van de persen gerold. Evenals de beide boeken van dezelfde schrijver over Stalin, is ookJeruzalem op de markt gebracht door Nieuw AmsterdamUitgevers.
Veroveringsdrang Vele groeperingen, en soms hele volken, hebben in de loop der tijden getracht Jeruzalem te veroveren, waarbij allerlei drijfveren en emoties, ingegeven door bij voorbeeld godsdienst ─ men denke daarbij onder meer aan de Kruistochten ─ dan wel hebzucht, afgunst en allerlei andere lagere hartstochten een rol van grote betekenis gespeeld. Dat was niet alleen in het verleden evident, maar al die genoemde elementen spelen bij diverse lieden ─ die macht hebben of deze hebben gegrepen ─ ook vandaag de dag een rol van doorslaggevende betekenis. Het uiterlijk vertoon is weliswaar gewijzigd en men zal waarschijnlijk niet zo gauw meer hele legers zien oprukken, maar de dreiging die uitgaat van staten ─ of zelfs van één staat ─ die atoomwapens ontwikkelt en niet zal schromen deze te gebruiken, maakt dat de dreiging jegens Jeruzalem en de wijde omgeving even actueel is als een millennium geleden.
Het fascinerende, briljant-spannend geschreven boek kan het gemakkelijk tegen elke thriller over moordenaars, dieven en andere criminelen opnemen. Al zal men ook die lieden in de historie van genoemde stad niet bepaald sporadisch tegenkomen.
Simon Sebag Montefiore.
Dank zij drie vertalers is het boek zo snel na de Engelse versie in ons taalgebied uitgekomen. __________
[1]a:Het hof van de rode tsaar.
b:Stalins jeugdjaren ─ Van rebel tot rode tsaar. Eenbijdragedaarover is te vinden op de site Tempel der Historie, gepubliceerd op zondag 20 januari 2008.
__________ Simon Sebag Montefiore: Jeruzalem ─ De biografie.
Vertaald door Henk Moerdijk, Georg Pape en Mieke Hulsbosch.
732 pag. + 4 x 8 pagina's op kunstdruk met illustraties in kleuren en z/w; gebonden met stofomslag.
Nieuw AmsterdamUitgevers, Amsterdam 2011. ISBN 978 90 468 0780 4.
Zelden uitgevoerde opera Emma di Resburgo van Meyerbeer, donderdagmiddag op BBC Radio 3
Componist Giacomo Meyerbeer.
Afternoon on 3
In het regelmatig uit te zenden programmaAfternoon on 3 van de Britse cultuurzender BBC Radio 3 wordt op donderdag 8 december, tussen 15:00 uur en 17:30 uur onze tijd, een uitvoering gegeven van het muziekdrama in twee bedrijvenEmma di Resburgouit 1819 van Giacomo Meyerbeer (1791-1864). Dat gebeurt in een nieuwe aflevering van de reeks Thursday Opera Matinee in het kader van dat middagprogramma.
Het libretto is afkomstig van Gaetano Rossi (1774-1855), een man die zijn carrière als librettist was gestart als huisauteur van het Venetiaanse theater La Fenice. Later was hij Regisseur in Verona, en vanaf 1810 was hij auteur voor het theater van Napoleon I. Onder de talrijke libretti van zijn hand zijn er drie geschreven voor Rossini, twee voor Donizetti, en enkele stuks voor Johannes Mayr (1763-1845) en Giovanni Pacini (1796-1867).
De eerste opvoering vanEmma di Resburgo werd gerealiseerd op 26 juni 1819 in het Teatro San Benedetto in Ventië. Een jaar later werd deze opera opgevoerd in Dresden, en in 1829 te Barcelona.
In een Duitse vertaling werd dit muziekdrama in 1820 zowel in Berlijn alsook in Wenen voorgesteld. In 1821 werden er eerste voorstellingen gegeven in Boedapest, Brünn, en ook nog in Warschau, maar aldaar in een Poolse versie.
Categorie:Radio Tags:'Afternoon on 3', 'Emma di Resburgo', 'Thursday Opera Matinee', BBC Radio 3, Giacomo Meyerbeer, Gaetano Rossi, Theatro San Benedetto Venetië
OP deze dag in 1877 heeft Edison de wereld zijn fonograaf voorgesteld
Thomas Alva Edison met zijn
fonograaf. Foto van ca. 1878.
Op 6 december in het jaar 1877 werd voor de eerste keer een fonograaf gedemonstreerd, en wel door Thomas Alva Edison (1847-1931). Dat gebeurt in New Jersey (VS). Edison heeft zijn eigen voordracht vanMary had a little lamb opgenomen en speelt deze af. Daarmee is voor het eerst in de geschiedenis een menselijke, opgenomen, stem door afspelen opnieuw te beluisteren. Het opnemen van stemmen en andersoortige geluiden heeft sedertdien zo'n hoge vlucht genomen dat er nauwelijks of geen vergelijking meer te maken valt met de oorspronkelijke uitvinding.
Zoom-reportage Unsichtbare Gefahr? over nanotechnologie, hedenavond op die zender
In de reportageserie Zoom van het tweede Duitse publieke televisienet ZDF, wordt op woensdag 7 december, 's avonds tussen 22:45 uur en 23:30 uur, de aflevering Unsichtbare Gefahr? uitgezonden over het hand over hand toenemende gebruik van de zogeheten nanotechnolgie.
Van deze lepel druipt de honing tot de laatste druppel af; dat is het lotus-effect, bereikt door gebruik van nanodeeltjes. Foto: ZDF.
Voor- en tegenstanders ─ al zijn er nauwelijks mensen die enig inzicht hebben in deze technologie ─ hebben zonder enige twijfel voorwerpen in huis die met deze vorm van wetenschap in aanraking zijn gekomen, doordat de producenten de technologie in kwestie bewust hebben ingezet. Niet alleen apparaten, zoals mobiele telefoons en toetsenborden, hebben een zogenoemde coating, bestaande uit nanodeeltjes, maar dat geldt eveneens voor babyflesjes en kledingstukken. Die nanodeeltjes zijn zo miniem dat we ze niet zien, maar ze wel kunnen inademen, waardoor ze in onze bloedsomloop binnendringen. Inmiddels is door onderzoek komen vast te staan dat er nanomaterialen bestaan die kankerverwekkend zijn. In deze reportage van het ZDF wordt nagegaan welke risico's er precies aan het gebruik van deze technologie kleven en hoe groot die risico's exact zijn. Voor al degenen die de gegevens, welke in zo'n film aan de orde komen, 'te snel gaan', zijhierverwezen naar meer informatie.
BBC Four-documentaire: Charles Hazlewood en Kerkklokken als muziekinstrument
Charles Hazlewood, veelzijdig musicus. (Foto BBC Four.) Deze keer in een documentaire over kerkklokken als muziekinstrument.
De Britse televisiezender BBC Four presenteert op woensdag 7 december een documentaire met de prikkelende titel;Come bell ringing with Charles Hazlewood. Daarin probeert hij, samen met 'opgeroepen' mensen, om muziek te maken met behulp van kerkklokken. Het zij gezegd dat dat iets anders is dan muziek maken door middel van een carillon, dat veelvuldig op enigerlei wijze aan een kerk is verbonden. Al twaalf eeuwen worden gelovigen via het luiden van kerkklokken opgeroepen om ter kerke te gaan, tevens worden deze klokken geluid om erop te wijzen dat iemand is gestorven. Daarnaast mogen we niet uit het oog en oor verliezen dat deze klokken tot een heel oude categorie muziekinstrumenten behoren. Al eerder heeft deze dirigent de aandacht op zich weten te vestigen door een oproep, samen met hemklompendansenuit te voeren.Flasmob clog dancing werd dat genoemd; op onze zustersiteMuziek en mensen hebben we daar toen aandacht aan besteed. De documentaire zal op genoemde zender de ether ingezonden worden vanaf 22:00 uur onze tijd; de film duurt een uur. Een herhaling is te zien in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 december, vanaf 02:00 uur onze tijd. _________ NASCHRIFT 31 december: BBC Four herhaalt deze film nogmaals in de nacht van zaterdag 31 dcecember 2011 op zondag 1 januari 2012, tussen 00:20 uur en 01:20 uur onze tijd.
In de nacht op dinsdag 6 december: Eerbetoon aan Italiaans componist Nino Rota op Mezzo-tv
Componist Nino Rota. Foto: filmsite IMDb.
Op het moment dat maandag 5 december overgaat in dinsdag 6 december, begint op de Europese muziekzender Mezzo-tv eenEerbetoonaan de Italiaanse componist Nino Rota (1911-1979). Dat programma, voorgesteld door Richard Galliano, duurt tot 01:35 uur.
Nino Rota werd in 1911 te Milaan geboren. Hij kreeg compositielessen van diverse vooraanstaande Italiaanse meesters. In 1929 voltooide hij zijn studie Compositie bij Alfredo Cassella (1883-1947), de voor ons bekendste van die meesters. Vanaf 1939 doceerde Rota aan het Conservatorium in het Zuid-Italiaanse Bari, waarvan hij elf jaar later directeur werd. Nino Rota componeerde opera's, symfonieën, orkestwerken, kamermuziek, pianostukken en veel filmmuziek. Zijn werk heeft vele oren bereikt van de liefhebbers van het omvangrijke cinematografische oeuvre met als hoofdtitelThe Godfather.
Vijftiendelige documentairereeks van S ven Jaax over Europa's hoge Noorden vbanaf heden op Arte-tv
Goed ingepakte Europeaan in het hoge Noorden, te zien op Arte-tv. Foto van Sven Jaax uit één der documentaires over die gebieden.
De komende drie weken, beginnend op maandag 5 december en doorlopend tot en met vrijdag 23 december ─ met per week vijf afleveringen, gedurende de werkdagen van maandag tot en met vrijdag ─ presenteert Arte-tv de reeksEuropas hoher Norden, over Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, IJsland en Groenland. Het is een reeks die in 2011 werd gerealiseerd door Sven Jaax voor het tweede Duitse televisienet ZDF.
Alle afleveringen ─ in ieder geval die in de eerste week ─ worden uitgezonden tussen 19:30 uur en 20:15 uur. Herhalingen van deze in HD-kwaliteit opgenomen, en op het beeldformaat 16:9 voorgestelde, films, zijn te zien van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december, dan steeds in de middag vanaf 14:30 uur.
Op maandag 5 december heeft de aflevering in kwestie als thema:
Lofoten und Polarmeer. Op dinsdag 6 december:Kopenhagen und Malmö. Op woensdag 7 december:Westnorwegen ─ Land der Fjorde. Op donderdag 8 december:Südfinland und Aland-Inseln.Op vrijdag 9 december:Stockholms Schären und Gotland.
De gouden tijden van de tram als vervoermiddel in Groot-Brittannië in twee BBC Four-documentaires
Ontwikkelingsgeschiedenis
De Britse televisiezender BBC Four vertoont op maandag 5 december twee documentaires over de ontwikkelingsgeschiedenis van het vervoermiddel tram in Groot-Brittannië. De eerste documentaire behint om 22:00 uur onze tijd en duurt een uur:The golden age of trams: A streetcar namend desire.[1]
De tram in Blackpool Op dezelfde zender wordt, in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 december, tussen 00:30 uur en 01:00 uur onze tijd, de documentaire Blackpool tram uitgezonden. Die gaat specifiek over dit middel van openbaar vervoer in de Engelse stad Blackpool.
Het commentaar wordt gesproken door acteur Warren Clarke, bekend van vele film- en tv-optredens (onder meer als detective Dalziel in Dalziel and Pascoe). Een aardige algemene geschiedenis van de tram, inclusief enkele aspecten van tramvervoer in Groot-Brittannië is te vinden in het goed geïllustreerdeWikipedia-artikelover dit vervoermiddel. __________ [1]Het tweede gedeelte van die titel refereert aan, en/of is wellicht een hommage aan het toneelstuk met dezelfde titel uit 1947, van de Amerikaanse schrijver van vooral drama's, Tennessee Williams (1911-1983). Dat indertijd zeer succesvolle drama werd, met dezelfde titel, in 1951 verfilmd door Elia Kazan (1909-2003), met in de hoofdrollen Marlon Brando (1924-2004) en Vivien Leigh (1913-1967). __________ Afbeelding: Drie trams aan de Zuidzijde van de Grote Markt in Groningen. Deze foto moet uit de jaren twintig stammen, aangezien Lijn 2 in 1928 werd vervangen door trolleybussen. In 1950 zou dat ook met de lijnen 1 en 3 gebeuren. In de ruimte op de foto tussen de ene en de twee andere trams ziet u de stenen trap naar de ingang van Tuchinsky's oude Cinema Palace. Het ziet er thans naar uit dat er in 2016 opnieuw twee tramlijnen in Groningen zullen gaan rijden, met modern materieel in de vorm van treintrams. Foto van de Groninger Archieven.
Categorie:Historie Europa Tags:'The golden age of trams: A streetcar named desire', BBC Four-tv, Blackpool, Elia Kazan, Marlon Brando, ontwikkelingsgeschiedenis trams in GB, Tennessee Williams, vervoermiddel op rails, Vivien Leigh, trams in Groningen vóór 1949