Verborgen schatten in musea en galerieën ─ zondagavond op BBC One-tv
Op de Britse cultuurzender BBC One wordt op zondag 26 juni een aflevering uitgezonden van een reportageserie over over de schatten die in diverse musea en galerieën zijn opgeslagen"dat wil zeggen dat ze nog nooit aan de bezoekers van die instanties zijn getoond. De aflevering vanHidden paintings van zondag 26 juni, wordt tussen 23:25 uur en 23:55 uur gepresenteerd. Weliswaar wordt er vooraf niet bij verteld of het om uitsluitend stukken in Britse musea gaat. Maar we mogen er van uitgaan dat dit in tal van instellingen, verspreid over de aardbol, zo toegaat.
Neerlands Humanistische Omroep presenteert via Nederland 1-tv Het Filosofisch Kwintet
De Humanistische Omroep toont, via de televisiezender Nederland 1, op zondag 26 juni ─ tussen 12:10 uur en 13:10 uur ─ voor de tweede keer een aflevering van het programmaHet Filosofisch Kwintet. Dat wordt in de tv-komkommertijd ─ meestentijds gekwalificeerd alszomerreces ─uitgezonden in plaats van het gebruikelijke zondagse programmaBuitenhof. Filosoof Ad Verbrugge (geboren 1967) en journaliste Clairy Polak (geboren 1956) nodigen voor elke zondag in die periode drie gasten uit om gezamenlijk, vanuit een filosofisch perspectief, de kwaliteit van de rechtsstaat te onderzoeken. De formule lijkt, mutatis mutandis, opDas Philosophische Quartett, dat eens per maand door het tweede publieke Duitse televisienet wordt uitgezonden, met uitzondering van de zomermaanden, en waarin Peter Sloterdijk en Rüdiger Safranski met twee gasten spreken over een actueel thema, eveneens bezien vanuit een wijsgerige invalshoek.
Nachtconcert op NL-Radio 4 met drie strijkkwartetten: twee van Béla Bartók
Componist Béla Bartók
In het vaste programmaNachtconcert van de Avro, dat door Radio 4 wordt uitgezonden, zal in de nacht van dinsdag 21 op woensdag 23 juni, tussen 00:02 uur en 01:30 uur, een drietal strijkkwartetten worden gespeeld door het Bennewitz Kwartet. Twee van de drie composities werden geschreven door Béla Bartók (1881-1945); daartussenin wordt hetDerde Strijkkwartetin Bes-groot,opus 67, uit 1877, van Johannes Brahms worden uitgevoerd. Meer dan drie decennia ─ tussen 1908 en 1939 ─ bestrijkt de periode waarin Béla Bartók zijn zes strijkkwartetten heeft gecomponeerd: in respectievelijk 1908, 1917, 1917, 1928, 1934, 1939. Het Nachtconcert zal worden geopend met het Vijfde Bartók-Kwartet (1934) en afgesloten met het Zesde Bartók-Kwartet uit 1939. Voor meer strijkkwartetten die avond, lees onze bijdrageop Tempel der Toonkunst.
Twee documentaires, woensdagavond op BBC Four-tv, over wreldkaarten en de makers
Wereldkaart uit het jaar 1689 (Amsterdam)
Twee programma's achtereen over aardrijkskundige kaarten biedt de Britse zender BBC Four op woensdag 22 juni. Om 20:30 uur onze tijd begint het met een aflevering van de documentaireserieThe beauty of maps. Van deze reeks over kaarten wordt de afleveringMedieval maps ─ Mapping the medieval mind getoond. Daar kunnen we een confrontatie verwachten met een andere tekening van de werelddelen dan onze huidige, mede op grond van satellietfoto's tot stand gekomen inzichten.
Direct in aansluiting, om 21:00 uur, volgt een nieuwe aflevering ─ met de lengte van bijna een uur ─ in de BBC Four-reeks Maps: Power, plunder and possession. Daarin komen de verhalen aan bod, die de 'achtergrond' vormen voor landkaarten.
Deze aflevering draagt de titelWindows on the world.
België's tv-zender EEN herhaalt deze zomer Maigret-afleveringen met Bruno Cremer
Meer dan vijftig titels
Onder de titelCommissaris Altijdkalmbesteedt Oliver Kerdijk in de VPRO-Gids van deze week aandacht aan de herhalingen, die de Belgische, Nederlandstalige televisiezender EEN met ingang van maandag 20 juni in de namiddag zal uitzenden vanMaigret-afleveringen met in de hoofdrol de Franse acteur Bruno Cremer (1929-2010). In de eerste zin stelt de auteur dat Georges Simenon (1903-1989) ─ de schrijver van deMaigret-boeken ─ tevreden zou zijn geweest als hij de vertolking van die rol door Bruno Cremer had kunnen zien. Vierenvijftig episodes zijn er in totaal met die volstrekt geloofwaardige politieman die het type van de denker vertegenwoordigt. Simenon schreef overigens 105 romans met Jules Maigret in de hoofdrol. Nu hebben diverse ─ en zeer uiteenlopende ─ acteurs de rol van commissaris Maigret op zich genomen, voor enkele speelfilms en hele reeksen televisiefilms. Dat varieerde van de opdringerige, al te Duitse Heinz Rühmann (1902-1994) tot en met de Engelsman Rupert Davies (1916-1976), die tijdens de jaren zestig in meer dan vijftig afleveringen deze politieman een gezicht heeft gegeven.
"Dat is Maigret!" In een interview met de Duitse publieke televisiezender ZDF ─ dat nu alweer ruim vier decennia geleden, gedurende een heel jaar, elke zaterdagavond een nagesynchroniseerde, en voor muzikale oren derhalve ondraaglijke, aflevering heeft uitgezonden ─ verklaarde Rupert Davies, die de reputatie genoot dat hij wel eens in kennelijke staat op de set is verschenen, dat Simenon en hij elkaar nog niet hadden ontmoet, maar toen hij in het blikveld van de geestelijke vader van de wereldvermaarde commissaris was verschenen, dat Simenon enthousiast zou hebben uitgeroepen: "Dat is Maigret!"
Auteur Georges Simenon in 1963
Ook in Nederland zijn Maigret-afleveringen gemaakt, met Kees Brusse (geboren 1925) en Jan Teulings (1906-1989), die beiden de rol van de politieman van de Quai des Orfèvres op zich hebben genomen. Maigret-afleveringen met Bruno Cremer zijn overigens de laatste maanden, zij het met tussenpozen, te zien op de vierentwintig uurs zenderMisdaadnet; al gaat het om een kleine selectie die enkele weken schijnbaar eindeloos wordt herhaald, onder meer 3-4 keer per etmaal.