Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De passie voor Wagners Ring des Nibelungen in Radio 4-programma De Bedding

    Hafid Bouazza.

    Zaterdag 23 juli wordt de dan meest recente aflevering van het radioprogramma De bedding, van Radio 4, tussen 23:00 uur en middernacht, Passie voor Wagners Ring, geheel gewijd aan de liefde tot en met de onbedaarlijke hartstocht voor de Bayreuther Festspiele en met name de tetralogie Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner (1813-1883). De titel van de aflevering in kwestie impliceert immers dat het alleen om de Ring zou gaan. De presentatie van het programma is overgelaten aan de Nederlandse schrijver Hafid Bouazza (geboren 1970).
    Met grote regelmaat zijn de onderdelen van deze Ring op vooral radiozenders te beluisteren, een enkele keer wordt de gehele Ring binnen een paar dagen uitgezonden, onder meer door Mezzo-televisie. Ook via BBC Radio 3 valt regelmatig een van de vier onderdelen van de tetralogie te beluisteren.

    23-07-2011 om 17:55 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Beeldende kunst
    Tags:'De bedding', 'Der Ring des Nibelungen', Bayreuther Festspiele, fanatisme, Hafid Bouazza, Radio 4-NL, Richard Wagner
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eine königliche Affäre ─ Documentaire over de Deense hofarts Johann Friedrich Struensee op Arte-tv


     

    Johann Friedrich Struensee.
    Ets van Jens Juel; bevindt
    zich in het Bomann-Museum
    in de Duitse plaats Celle.

    Van zijn troon gevallen

    In 2010 heeft de filmer Wilfried Hauke een documentaire Eine königliche Affäre, gemaakt over de Deense arts Johann Friedrich Struensee (1737-1772), die aan het Deense hof een hoge positie bekleedde, welke was voorzien van veel macht. Toch viel hij op een bepaald moment in ongenade en is de man op 17 januari 1772 gearresteerd. Hij werd op 29 april ter dood veroordeeld en eindigde de dag daarna op het schavot.


    Inspiratie voor kunstenaars

    De man heeft kunstenaars in drie verschillende disciplines geïnspireerd om een uitbeelding te geven van leven en werk van de arts in kwestie. Als eerste kwam de componist Giacomo Mayerbeer (1791-1864) in 1846 met toneelmuziek voor het drama van Michael Beer over de man voor de dag, die kort en krachtig Struensee was getiteld.

    De Nederlandse schrijver Hendrik Jan Schimmel (1823-1906) volgde in 1855 met een toneelstuk dat eveneens alleen de familienaam van de arts in kwestie als titel droeg: Struensee.

    En dan hebben we nog de historische roman, Het bezoek van de lijfarts, uit 1999 van de Zweed Per Olov Enquist (geboren 1934), die eveneens Struensee als thema heeft.

    De arts Johann Friedrich Struensee wordt op
    17 januari 1772 van zijn bed gelicht en gearresteerd
    .

     

     

    Deze film ─ een Duits-Zweedse coproductie ─ wordt uitgezonden door Arte-televisie op zaterdag 23 juli, tussen 20:15 uur en 21:50 uur. Deze bijdrage van het ZDF aan Arte-tv, in HD-kwaliteit en op beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op woensdag 3 augustus, vanaf 10:00 uur in de ochtend.

    23-07-2011 om 15:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Beeldende kunst
    Tags:'Das Drama von Dresden', 'Het bezoek van de lijfarts', 'Struensee', Deense hof, Giacomo Meyerbeer, Hendrik Jan Schimmel, Johann Friedrich Struensee, Per Olov Enquist, toneelmuziek
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Locaties van de Impressionisten ─ BBC Two-documentaire met Waldemar Janusczak op zaterdagavond

    Kunstkenner Waldemar Janusczak

    BBC Two-tv heeft op zaterdag 23 juli weer een documentaire uit de reeks Impressionists: Painting and Revolution op het programma staan. Kunstkenner Waldemar Januszcak onderzoekt daarin werk van de Impressionisten. In de aflevering in kwestie, The great outdoors, laat hij zien welke de resultaten zijn die hij heeft meegebracht van zijn zoektocht naar de bekendste locaties van (de) schilders, die behoorden tot de groepering die bekendheid heeft verworven onder de naam Impressionisten.
    De uitzending is te zien op genoemd tv-kanaal tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd.

    23-07-2011 om 14:13 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Beeldende kunst
    Tags:'The great outsoors', BBC Two-tv, documentairereeks, Impressionisten, Waldemar Januszcak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee relatief onbekende symfonieën op zaterdag 23 juli op Klara na Mozarts opera

    Op de avond van zaterdag 23 juli zal de Belgische zendgemachtigde Klara ─ na een uitvoering in het operaprogramma Scala van het muziekdrama Die Entführung aus dem Serail uit 1782 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) twee symfonieën uitzenden van niet bepaald alledaagse componisten, al passeren hun namen vaker de revue dan hun noten.

    Signatuur van Franz Xaver Süssmayr

    Als eerste wordt de Symfonie in D van de in Bohemen geboren Johann Baptist Vanhal (1739-1813) [1] uitgevoerd, gevolgd door de Sinfonie Turchesca in C van Franz Xaver Süssmayr (1766-1803), wiens oeuvre uit meer dan achthonderd opusnummers bestaat. 

    __________

    [1] Zijn naam kan men ook tegenkomen als Van Hal, Vanhall en Wanhall, en op nog tal van andere manieren.

    23-07-2011 om 10:30 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Beeldende kunst
    Tags:'Scala', 'Sinfonia Turchesca', J.B. Vanhal, Klara-radio, Süssmayr, Mozart
    >> Reageer (0)
    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twintigduizend gemonteerde foto's bieden een bijzonder beeld van de Verenigde Staten

    Foto uit de documentaire.
    © Pierre Guimond / Isle Principia. 

    Bijna anderhalf uur duurt de film die Arte-tv op vrijdag 22 juli, tussen 22:35 uur en middernacht zal uitzenden over de Canadese kunstenaar Pierre Guimont, die een zeer grote hoeveelheid foto's ─ welke hij heeft gemaakt in de Verenigde Staten ─ achter elkaar heeft gemonteerd tot een documentaire. In dat samengaan van foto's en geluid wordt een bijzonder beeld gepresenteerd van het Amerika van vandaag de dag, in twintigduizend foto's.
    Het gaat hierbij om een documentaire met de titel Die erfundene Wirklichkeit ─ eine Fotoreise durch die USA, uit 2010. Als bijdrage voor Arte-televisie stamt deze van het tweede publieke Duitse televisienet ZDF.

    Herhalingen van deze bijdrage ─ op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit ─ worden vertoond op vrijdag 29 juli, vanaf 09:55 uur, en in de nacht op dinsdag 2 augustus, vanaf 01:30 uur.

    22-07-2011 om 16:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Beeldende kunst
    Tags:Arte-tv, fotomontages, Pierre Guimont
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chateau en Suède van Françoise Sagan als speelfilm, te zien op Arte-tv

    Voorplat van de editie in de
    reeks Livre de Poche; 1963.

    Een Belgisch-Franse coproductie uit 2008 zal op vrijdag 22 juli ─ tussen 20:15 uur en 21:50 uur ─ worden uitgezonden door Arte-televisie, als speelfilm van Josée Dayan, naar het gelijknamige toneelstuk uit 1960 van Françoise Sagan (1935-2004), met een keur aan topartiesten: Jeanne Moreau, Gérard Depardieu en Géraldine Pailhas.

    Frédréric, een jonge historicus, is een verre neef van Agathe en haar broer Hugo, die op een afgelegen kasteel in Zweden wonen en er ietwat 'vreemde gewoonten' op nahouden. Frédéric observeert daar zijn nogal wonderbaarlijke familie.
    Dit stuk, dat op 9 maart 1960 in het Théâtre de l'Atelier te Parijs in première is gegaan, is al enkele malen verfilmd, respectievelijk voor televisie opgenomen. Goed vier decennia geleden heeft één der Duitse publieke televisiezenders dit stuk met Duitse acteurs voorgesteld; die versie wekte de indruk van een veelzijdige komedie.
    Een herhaling van deze film in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, zal worden uitgezonden op zaterdag 23 juli om 14:30 uur, en nog eens op zaterdag 27 augustus, vanaf 23:55 uur, tot in de nacht op zondag 28 augustus om 01:30 uur.

    22-07-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Chateau en Suède', Arte-tv, Françoise Sagan, Géraldine Pailhas, Gérard Depardieu, Jeanne Moreau, Théâtre de l'Atelier, Josée Dayan
    >> Reageer (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel Havanna-sigaren worden vervaardigd in huiskamers van Cuba's hoofdstad

    Eén van de vijf stadia in het proces

    voor het handmatig vervaardigen

    van Havana-sigaren.

    Vrijdag 22 juli, heel vroeg in de avond, tussen 18:05 uur en 18:30 uur, biedt Arte-televisie een 360 GEO-reportage getiteld Der Dreh mit den Havannas.
    Daarin worden we geïnformeerd over de wijze waarop talrijke Havanna-sigaren worden gemaakt. Niet in de officiële, daarvoor van staatswege gecontroleerde instituten, maar gewoon bij mensen thuis in de woonkamer. Dat gebeurt allemaal in het volstrekte geheim, en als gevolg van die 'fabricage-methode' is er sprake van valse sigaren. Deze Duitse reportage uit 2002 van Christian Kubo wordt gepresenteerd door Simone van Stosch, en uitgezonden op het beeldformaat 16:9, met stereofonisch geluid. Het is een bijdrage van de cultuurzender Arte zelf, en zal, na deze uitzending, nog twee keer door Arte-tv voorgesteld: op vrijdag 29 juli, om 13:00 uur en op dinsdag 11 augustus, 's ochtends om 07:00 uur.

    21-07-2011 om 22:06 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:360 Geo-reportage, Arte-tv, Havanna-sigaren, thuiswerk
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Israëlisch-Franse speelfilm Jaffa wordt drie keer binnen twee weken uitgezonden door Arte-televisie

    De Amerikaanse schrijfster Nancy Friday (*1933) heeft decennia geleden, in een omvangrijke tekst, reeds aangetoond hoe moeilijk de relatie tussen moeders en hun dochters kan zijn. De speelfilm Jaffa ─ een Israëlisch-Frans-Duitse coproductie ─ uit 2008 van Keren Yedaya (*1972) is, volgens critici alleen al de moeite waard vanwege de complexe moeder-dochter relaties, die erin worden uitgebeeld door Dana Igvy als de 21-jarige Joodse Mali, en Ronit Elkabetz als haar moeder; in een arbeidersmilieu in Jaffa ─ een deel van de stad Tel Aviv.

    Scène uit Jaffa.

    Reuven ─ gespeeld door Moni Moshonov ─, de vader van Mali is eigenaar van een garage met als werknemers de eigen kinderen, en enkele Arabieren, zoals Hassan en diens zoon Toufik. Dat Mali en Toufik  ─ gespeeld door Mahmud Shalabi ─ een relatie hebben, weten de ouders niet, maar op een dag moet ze dit wel bekendmaken, omdat ze een kind verwacht van haar Arabische vriend. In het gezin gaat het er dan hard aan toe: de ouders dwingen Mali tot geheimhouding. Maar dan gebeurt er iets tragisch, waardoor de weg naar verzoening open kan.
    De regisseuse heeft gekozen voor een ─ esthetisch aanvaardbare, want functionele ─ melodramatische aanpak.
    Arte zendt deze rolprent ─ in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9 ─ uit op donderdag 21 juli, tussen 21:40 uur en 23:40 uur. Herhalingen zijn te zien op vrijdag 22 juli vanaf 14:40 uur, en in de nacht  op dinsdag 2 augustus vanaf 01:50 uur.

    21-07-2011 om 10:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Jaffa', Dana Igvy, Keren Yedaya, Ronit Elkabetz, Tel Aviv, speelfilm
    >> Reageer (0)
    20-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'smaak' van Marokko: van Fez tot Casablanca ─ over moderne architectuur aldaar

    Moskee van Casablanca.
    Gebouwd 1986-1993.

    De Franstalige televisiezender TV5 Monde presenteert op woensdag 21 juli een nieuwe aflevering van de serie documentaires Des racines et des ailes, waarin aandacht wordt besteed aan Marokkaans bouwen: de architectuur van Fez en Casablanca.

    In de VPRO-Gids van deze week besteedt Jaap Oostrom een hele pagina aan dit thema, naar aanleiding van de documentaire die genoemde zender dezer dagen in het pakket heeft. De auteur voegt er nog aan toe dat het ook een beetje over de moderne architectuur van Rotterdam gaat. Dat in Nederland, vooral binnen groeperingen die de Islam bestrijden, de bouw van moskeeën omstreden is, zijn we inmiddels wel gewend. Dat men met het badwater niet zelden ook het kind wegspoelt als men niet accuraat te werk gaat, is ook al talloze malen gebleken.

    Maar als men de moeite neemt om naar de documentaire in kwestie ─ Le goût du Maroc: de Fes à Casablanca ─ te kijken, welke door die zender als film zal worden gerealiseerd, op genoemde datum, tussen 21:05 uur en 23:00 uur, zal men in staat worden gesteld veel moois op te nemen.

    20-07-2011 om 06:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:architectuur, Casablanca, Fez, Jaap Oostrom, Marokko, TV5 Monde, VPRO-Gids
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Nederlandse televisienet presenteert Britse serie natuurdocumentaires Life

    Twee tortelende jachtluipaarden.

    De van oorsprong Britse serie natuurdocumentaires onder de overkoepelende titel Life wordt met ingang van woensdag 20 juli door de EO uitgezonden via Nederland 1.
    De eerste aflevering ─ Leren overleven ─ gaat over jonge jachtluipaarden in Kenia, die leren hoe ze samen moeten jagen. Vervolgens kunnen we zien hoe dolfijnen zich bekwamen in het opwerpen van moddergordijnen. Dat doen ze rond scholen vissen, die als gevolg daarvan in paniek raken en het water uitspringen, regelrecht in de bek van de op dat moment werkzame dolfijnen.
    De uitzending staat gepland op genoemde datum en via opgemelde zender, tussen 20:30 uur en 21:30 uur.

    20-07-2011 om 05:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Leren overleven', 'Life', dolfijn, EO-tv, jachtluipaard, moddergordijn, NL 1-tv
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mark Elder leidt het Hallé Orchestra uit Manchester tijdens de BBC Prom van donderdag in de Albert Hall

    Hallé Orchestra

    Het concert van donderdag 21 juli in het kader van de BBC Proms 2011, in de Londense Albert Hall, zal worden gegeven door het Hallé Orchestra uit Manchester, dat jarenlang onder leiding van Sir John Barbirolli (1899-1970) heeft gestaan, en thans Mark Elder als dirigent heeft.

    Het concert gaat van start om 20:30 uur onze tijd, en zal worden uitgezonden door de televisiezender BBC Four en tegelijkertijd door de cultuurzender BBC Radio 3. Neerlands Radio 4 neemt het concert over in het programma Zomeravondconcert, dat om 20:00 uur begint.

    Tweemaal Sibelius

    Zowel vóór de pauze, alsook daarna, bestaat het concert uit twee onderdelen: in de eerste helft gaat het in beide gevallen om composities van de Finse meester Jean Sibelius (1865-1957): allereerst de tweede suite met de titel Scènes historiques, opus 66, uit 1912, gevolgd door diens laatste symfonie, de Zevende in C grote terts, opus 105, uit 1924.


    Bartóks Derde Pianoconcert en Janáceks Sinfonietta

    Bastrompet, gestemd in C.

    Voor meer informatie en een toelichting op het eerste werk na de pauze, het Derde concert voor piano en orkest van Béla Bartók (1881-1945) zij hier verwezen naar een artikel dat op deze site is gepubliceerd op woensdag 2 juli 2008.
    Tot slot wordt de Sinfonietta uit 1928 van Léos Janácek (1854-1928) uitgevoerd; een veeleisende compositie met vijfentwintig koperblazers, met veertien trompetten: twaalf normale en twee bastrompetten; daarnaast vijf trombones, vier hoorns en twee tuba's; slagwerk, drie harpen en veel strijkers. Tegenover die massaliteit verwacht je er wel zestig (op basis van acht contrabassen). [1]
    Nu is er altijd weer een mogelijkheid gevonden om dergelijke producties voor de BBC Proms te realiseren, maar voor het geval dat met die veertien trompetten niet zou zijn gelukt, is er een troost: er bestaat een versie waarin negen trompetten zijn voorgeschreven, en dat scheelt dan toch weer een slok op een borrel.
    Die laatste versie heb ik in de jaren zestig van de vorige eeuw in de akoestisch meest ideale omstandigheden meegemaakt in de Harmonie van Groningen. De toenmaals vaste dirigent van het orkest aldaar heeft het binnen enkele jaren tweemaal op het programma gezet. 
    __________

    [1] Tijdens de eerste uitvoering is gebleken dat Mark Elder eveneens de versie met negen trompetten heeft gespeeld, en daar vijftig strijkers tegenover heeft gezet: op basis van zes contrtabassen.

    Het concert zal worden herhaald in de reeks Sunday concert op BBC Radio 3, zondag 24 juli, 's middags tussen 15:00 uur en 17:00 uur.


     

    20-07-2011 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Zomeravondconcert', Bartók, BBC Proms 2011, BBC Proms in Albert Hall, BBC Radio 3, Hallé Orchestra, Janácek, Mark Elder, NL-Radio 4, Sibelius
    >> Reageer (0)
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kijkje in het leven van surrealiste Leonora Carrington, door een verre nicht. Hedenavond op BBC Radio 3
    Op 25 mei 2011 overleed, ten gevolge van een longontsteking, in Mexico City, 94 jaar oud, de van oorsprong Engelse surrealistische schilderes Leonora Carrington, die op 6 april 1917 in Clayton-le-Woods werd geboren. 
    Een verre nicht van haar Joanne Moorhead, verdiept zich in het leven van de kunstenares in kwestie en vertelt daarover in het BBC Radio 3-programma Looking for Leonora, dat op dinsdag 19 juli, 's avonds tussen 22:15 uur en 23:00 uur onze tijd zal worden uitgezonden.
    Ze was nog maar negentien jaar toen ze, gedurende de in Londen gehouden International Surrealist Exhibition, in contact kwam met de in 1891 geboren Duitse surrealist Max Ernst.
    Samen gingen ze er vandoor en belandden ze in Parijs waarna Max Ernst zich van zijn echtgenote liet scheiden. Ze vestigden zich in 1938 in het zuiden van Frankrijk, in de Ardèche.
    Toen twee jaar later de Tweede Wereldoorlog een feit was geworden, werden ze allebei gearresteerd als 'ongewenste vreemdelingen'. Het was te danken aan de Franse dichter Paul Éluard en aan Amerikaanse bekenden van Max Ernst, onder wie de journalist Varian Fry, dat ze enkele weken na hun arrestatie weer werden vrijgelaten.
    Max Ernst stierf op 1 april 1976; Leonora Carrington overleefde hem drieënhalf decennium.

    19-07-2011 om 08:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:'Looking for Leonora', BBC Radio 3, Joanna Moorhead, Leonora Carrington, surrealisme
    >> Reageer (0)
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdens het ARD Radiofestival 2011 wordt in het onderdeel 'Die Lesung' negen avonden voorgelezen uit Ein Kind van Thomas Bernhard

    Acteur Gert Voss

    .

     

    Nu het ARD Radiofestival 2011 van start is gegaan, vervallen gedurende die periode de gebruikelijke uitzendingen op de regionale kanalen van de overkoepelende organisatie ARD/Das Erste. Daaronder valt ook het vijf dagen per week op de rol voorkomende Am Abend vorgelesen van NDR Kultur. Wel wordt er in het kader van genoemd festival gedurende die avonden het onderdeel Die Lesung, steeds uit te zenden vanaf 22:30 uur; net als het gebruikelijke letterenprogramma duurt ook dit vijfendertig minuten. 

    Negen avonden lang leest acteur Gert Voss (geboren 1941) uit Ein Kind (1982) van de in Heerlen geboren, Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989).
    Gert Voss neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Duitstalige theater, onder meer in Weense schouwburgen, zoals het Theater in der Josefstadt en het Wiener Burgtheater. Topregisseur George Tabori schreef speciaal voor Voss diverse toneelstukken. Tevens vervulde Gert Voss rollen in Die Möwe van Tsjechov en in King Lear van Shakespeare. In Elisabeth II van Thomas Bernhard trad hij eveneens op.


    __________

    [1] In de aankondigingen van deze gebeurtenis wordt Ein Kind omschreven als roman, hetgeen echter niet juist is; het gaat daarbij om het vijfde autobiografische verhaal van deze auteur. Die stelling wordt bevestigd door de editie van alle romans tezamen in één band, gepubliceerd in 2008 door Suhrkamp, Frankfurt am Main, in de reeks Quarto.
    Dat is een prachtig vakantieboek (1840 pagina's) voor mensen met een voorkeur voor literatuur boven niemendalletjes. ISBN 978-3-518-42000-3.

    18-07-2011 om 18:43 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Duits
    Tags:'Am Abend vorgelesen', 'Die Lesung', 'Ein Kind', ARD Radiofestival 2011, NDR Kultur, Theater in der Josefstadt, Thomas Bernhard, Wiener Burgtheater
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frederick Delius is Vara's Componist van de week op Neerlands Radio 4

    De Engelse muziekmeester Frederick Delius (1862-1934) vervult dezer dagen ─ dat wil zedggen van maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juli ─ de functie van Componist van de week. Hij is een bij het grote publiek nog altijd onderschatte componist. 
    Ter gelegenheid van zijn gelijke functie in de reeks van BBC Radio 3 hebben we op zondag 25 mei 2008 op de aan deze site gelieerde Nederlandse Tempel der Toonkunst een uitgebreid artikel over de man gepubliceerd, waarnaar we dan ook graag verwijzen voor het geval u nader mocht worden geïnformeerd over het wel en, niet te vergeten het vele, wee dat de mens Frederick Delius is wedervaren.

    Vijf keer bijna een half uur muziek van de man kunt u beluisteren op Radio 4, tijdens de genoemde avonden, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur.
    Het zal daarbij ongetwijfeld gaan om de integrale herhaling van het programma dat in deze reeks reeds werd uitgezonden in oktober 2007.

    18-07-2011 om 10:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:Radio 4, Vara-radio, 'Componist van de week', Frederick Delius
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!