Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    09-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gabriel Fauré dezer dagen Componist van de week

    Biologisch-dynamische muziek
    Maandag 10, dinsdag 11, donderdag 13 en vrijdag 14 september, op de inmiddels vertrouwde tijd, vroeg in de avond, tussen 19:30 uur en 20:00 uur, zendt de Vara op Radio 4 in totaal twaalf stukken uit van één van de meest Frans-romantische componisten uit de geschiedenis der muziek: Gabriel Fauré (1845-1924). Vier van de in andere gevallen gebruikelijke vijf avonden wordt op de genoemde tijden werk van deze hier en daar honigzoete muziek — maar dan wel van biologisch-dynamische kwaliteit, toegediend in homoepatische dosering — uit de pen van deze meester, die rond 1900 hoge ogen wist te gooien, en die ook in onze tijd nog geliefd is, zij het vooral door twee stukken: zijn —, ondanks die zoetheid zo prachtg transparante en met meesterschap geïnstrumenteerde —
    Requiem, en de vanwege dezelfde kwaliteiten zo bekende Pavane.

    Programma maandag en dinsdag
    Maandagavond Je zou zonder overdrijving kunnen zeggen dat Fauré, die de zeer grote vorm van opera's — in de trant van Richard Wagner (1813-1883) en Giuseppe Verdi (1813-1901) — of van de grote symfonie — zoals die van Anton Bruckner (1824-1896) of Gustav Mahler (1860-1911) — steeds heeft gemeden, een componist van de kleine en middelgrote vorm, maar tegelijkertijd van zeer hoge kwaliteit is. Op maandag klinken vier verschillende composities: drie symfonische onderdelen uit Dolly, gespeeld door het Orchestre Symphonique de France, met als dirigent Laurent Petitgirard. Deze stukken worden gevolgd door het Ave Maria, door het altijd weer voortreffelijke Roder Jongenskoor onder leiding van Bouwe Dijkstra. Dan is de Rêve d'amour voor sopraan, tenor en piano aan de beurt, gezongen door Geraldine McGreevy en Jean-Paul Fouchécourt, begeleid door Graham Johnson. Tot besluit zingt het Nederlands Kamerkoor, begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard, de
    Cantique de Jean Racine uit 1864.
    Dinsdagavond Op dinsdag 11 september zullen drie composties van Gabriel Fauré worden voorgesteld: het Allegro quasi presto uit de Vioolsonate in A-grote terts, opus 14, nr. 1, gespeeld door Isabelle van Keulen, aan de piano begeleid door Ronald Brautigam. Dan volgt het Allegro molto uit het Pianokwintet in c-kleine terts, opus 15, nr. 1. De uitvoerenden zijn het Quatuor Ÿsaÿe, met Pascal Rogé, piano. Die presentatie wordt afgesloten met de Ballade voor piano en orkest, opus 19. Jean-Philippe Collard wordt ondersteund door het Orchestre du Capitol de Toulouse; dirigent is Michel Plasson. 

    (wordt vervolgd)
    ____________

    Afbeeldingen

    1. De Franse componist Gabriel Fauré.
    2. De Franse dramaschrijver Jean Racine (1639-1699) in 1673.

    09-08-2009 om 19:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Vara Radio 4 NL, Componist van de week, Gabriel Fauré
    >> Reageer (0)
    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hippo: doelloos zwerven door de straten van Parijs '” speelfilm van Eric Rochant
    Grauwsluiers
    Hoewel hij nog maar dertig jaar is, heeft de door Parijs dolende Hippo geen levensdoel. Zijn leven verloopt niet bepaald gemakkelijk, en dat kan een oorzaak zijn voor de lethargie die hem in de greep heeft, maar een wisselwerking tussen de beide fenomenen, welke elkaar in stand houden, is evenmin uitgesloten. Hippo leeft in de jaren tachtig en ziet geen echte toekomst: de grote visies van de mensheid zijn ineengestort en mede daardoor heeft de man het gevoel dat de wereld totaal onverschillig is geworden en zonder enige vorm van mededogen. Maar de wereld bestaat uit mensen en zo komt het dat hij zelf ook al niet zo veel van die tweebenige wezens in en bij zijn directe omgeving duldt, want dat zou teveel beroering kunnen veroorzaken in de wereld die hij voor zichzelf heeft geschapen. Twee vrienden heeft hij: Halpern en zijn jongere broer Xavier, die zich bezighoudt door met drugs dealen op school. Dan kent hij nog ene Francine, die als loslopend teefje nu eindelijk wel eens vaste grond onder de voeten wil voelen.
    Hippo, de oppikker en uitvreter, moet het ook nog eens doen met een wrak op vier wielen, en dat leidt er mede toe dat hij veelal te voet onderweg is. Kortom, ambitie is ver te zoeken. Maar dan komt hij in aanraking met een zelfbewuste studente en tolk genaamd Nathalie, die zijn volstrekte tegenpool is: doelbewust en direct handelend optredend. Hoewel Hippo op slag verliefd op haar wordt, behandelt ze hem aanvankelijk als de parasitaire zwerver die hij is, doch langzamerhand valt ze voor de charmante kanten van deze man. Of ze echter in staat zal blijken om op termijn enige kleur in het grauwe bestaan van deze cynische straatslijper aan te brengen, zal moeten blijken.

    Trefzekere hand
    Twee decennia geleden leverde Franse filmer Eric Rochant (*1961) met Un monde sans pitié zijn eerste meesterstuk af. Een uitermate respectabele prestatie. Rochant, die niet alleen de filmacademie had bezocht maar eveneens filosofie had gestudeerd, schreef zelf het scenario. Suggesties daarvoor zijn hem aangereikt door Arnaud Desplechin. Daarin komen puntige en de kijker in goede zin prikkelende dialogen voor, die het de kijker gemakkelijker maken zich in te leven in een personage dat eventueel heel ver van het eigen wezen af staat.
    De drie hoofdrollen worden vertolkt door Hippolyte Girardot, Mireille Perrier en Yvan Attal.
    De film wordt, in HD-kwaliteit op het beeldformaat 16:9, in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 augustus, tussen 01.10 uur en 02:35 uur via Arte-televisie uitgezonden. Dezelfde zender heeft een herhaling gepland voor maandag 10 augustus, 's middags vanaf 15:15 uur.
    ____________
    Afbeeldingen:
    1. Poster voor de speelfilm Un monde sans pitié van Eric Rochant.
    2. De Franse filmacteur Hippolyte Girardot (*1955).

    07-08-2009 om 11:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Franse speelfilm, Eric Rochant, Hippolyte Girardot, Mireille Perrier, Yvan Attal
    >> Reageer (0)
    06-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diversiteit aan smaken van consumptieijs in gevaar door bijensterfte
    Geliefde versnapering
    Iedere werkdag tussen kwart voor zeven en half acht 's avonds biedt de Duitse regionale televisiezender Norddeutscher Rundfunk (NDR) uiteenlopende actualiteiten, variërend van de meest zinloze tot en met enkele uitermate interessante thema's. Hedenavond liet men, zonder twijfel naar aanleiding van de ook en vooral in bepaalde delen van Duitsland overheersende warmte — vandaag was het op diverse plekken in onze contreien een tropische dag —, het bedrijf van een wafelbakker zien die zich uitsluitend concentreert op ijswafels, die in een hoeveelheid van één miljoen stuks — per dag, wel te verstaan! — aldaar worden geproduceerd.

    Bijen houden variëteit in stand
    Hoewel de man er inmiddels reeds in is geslaagd veertig varianten aan wafels op de markt te brengen, die gretig worden afgenomen, ook buiten de landsgrenzen, moet er op dezelfde dag op worden gewezen dat de variëteit in de smaken van het consumptieijs wel eens heel snel een enorme verschraling zou kunnen optreden indien niet heel snel iets worden ondernomen om de dreigende bijensterfte tegen te gaan.
    In Nederland heeft Jaap Molenaar, thans gesteund door een aantal ambassadeurs, verspreid over ons land, het nodige gedaan om de aandacht op dit fenomeen te vestigen en op onze site en elders heeft u daar de laatste tijd over kunnen lezen. Om u adequaat op de hoogte te houden van de situatie op dit moment neem ik het persbericht van Stop de Bijensterfte! hieronder over.

    * * * * *

    PERSBERICHT

    Bijensterfte: bedreiging voor liefhebbers van consumptieijs?
    De meeste mensen denken bij bijen aan honing, en gelukkig weten zij — door de aandacht voor de bijensterfte — inmiddels ook dat de productie van fruit en diverse groenten afhankelijk is van bestuiving door bijen.
    Maar dat de productie van consumptieijs in gevaar kan komen door gebrek aan bijen, zullen slechts weinig mensen beseffen.
    Haagen-Dazs, een wereldwijd beroemde ijsproducent, is zich zeer bewust van dat gevaar. Zo’n 40% van de ingrediënten die de smaak aan ijsverlenen, worden geproduceerd dankzij bestuiving door bijen. Om deze reden sponsort deze ijsproducent onderzoek naar de bijensterfte. Dus ijsliefhebber: neem je in de toekomst genoegen met slechts een geringe keuze aan smaken, of zet je nu je handtekening, en ondersteun je de petitie Stop de Bijensterfte?

    De petitie is te vinden op http://stopbijensterfte.petities.nl

    06-08-2009 om 19:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Bedreidgde diersoorten: bijensterfte en de enorme gevolgen
    >> Reageer (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gustav Mahlers Zesde Symfonie op BBC Proms 2009, 5 augustus
    Op woensdag 5 augustus wordt in het BBC Proms-concert van die avond in de Albert Hall te Londen vanaf 20:30 uur onze tijd een volgend concert gegeven met drie werken van componisten wier namen elk individueel klinken als een klok. Van Igor Stravinsky wordt Scènes de ballet uit 1944 gespeeld, gevolgd door het Fagotconcert van Mozart, gecomponeerd in 1774. Soliste is de Ierse Karen Geoghegan.
    Na de pauze, vanaf 21:30 uur, zal de Zesde Symfonie van Gustav Mahler worden uitgevoerd, door een groter bezet ensemble dan voor de pauze, met dezelfde naam: BBC Philharmonic Orchestra. Dirigent is Gianandrea Noseda.
    Over die Mahler-symfonie kunt u op deze muzieksite een uitgebreid artikel vinden dat is gepubliceerd op donderdag 25 september 2008.
    ___________
    Afbeelding: Dirigent Gianandrea Noseda. (Foto BBC Philharmonic Orchestra.)

    05-08-2009 om 00:41 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:BBC Philharmonic Orchestra, Mahler, Mozart, Stravinski, Gianandrea Noseda
    >> Reageer (0)
    04-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nikolaus Harnoncourt vertolkt 'De Woudduif' van Antonín Dvořák

    Op woensdag 5 augustus, 's avonds tussen 19:30 uur en 20:00 uur, presenteert de Duitse radiozender NDR Kultur een kort muziekprogramma met twee onderdelen. Als eerste de ouverture Le Corsaire, opus 21 uit 1844 van Hector Berlioz (1803-1869), uitgevoerd door het NDR Sinfonieorchester onder leiding van zijn chefdirigent Christoph von Donahnyi. Die ouverture droeg als oorspronkelijke benaming La tour de Nice, vervolgens werd het stuk als Le corsaire rouge betiteld. Dat was  echter vóór 1852 toen het stuk voor het eerst werd gespeeld.
    Dat korte etherconcert van NDR Kultur wordt vervolgd met een Nikolaus Harnoncourt, die het Concertgebouworkest Amsterdam leidt in een symfonisch gedicht van Antonín Dvořák, De Woudduif, opus 110 uit 1896.
    Meer over deze compositie, alsmede over de ontwikkeling van Nikolaus Harnoncourt van barok-specialist tot dirigent van fin de siècle-muziek, is te vinden in een artikel op de Nederlandse website over die periode in de cultuurgeschiedenis: All art is quite useless van Rond1900.nl.

    04-08-2009 om 18:40 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Berlioz, Dvoř,ák, Harnoncourt,, Concertgebouworkest, NDR Sinfonieorchester
    >> Reageer (0)
    03-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flink wat te veel als een vis in en om en onder water: dukers vormen bedreiging voor vissen en koraalriffen

    Als een vis in en onder water
    In het Nieuws van 18:00 uur dat door TV Noord op werkdagen en op zaterdag wordt uitgezonden — en tot de volgende ochtend 06:00 uur zal worden herhaald — kwam het thema duiken in de wateren van Groningen en omgeving aan de orde. Een sympathieke, enthousiaste en enthousiasmerende duikdocent kwam, deels in het water staande en reeds van zichzelf stralend, vertellen wat er zo leuk aan was om onder water in rust te kunnen zien wat zich daar zoal afspeelde, maar waarover relatief weinig — beslist zijn het er te weinig — mensen verder nadenken. Enkele van zijn 'studenten' kwamen eveneens aan het woord en ook diegenen waren vol lof over de rust en de beweging in stilte die onder het wateroppervlak plaatshebben. Af en toe lokte een ver gelegen oord om ook daar eens een kijkje te nemen.


    Doch de vele duikers — het zijn er inmiddels vier miljoen per jaar, en de meeste van hen komen uit Duitsland, waardoor af en toe de indruk ontstaat dat het gebied in kwestie zich ontwikkelt tot een tweede Mallorca — die in bij voorbeeld Egypte willen onderzoeken wat er allemaal onder water te beleven valt en die zich aldaar maar al te graag overgeven aan hun sport/liefhebberij, vormen inmiddels een bedreiging voor de instandhouding van onder meer de koraalriffen van de Rode Zee, die veel schade ondervinden van al die duikende toeristen. Juist dat percentage van de duikers dat zich verwilderd gedraagt, is de oorzaak voor de actuele, verontrustende situatie.

    Aflevering van de reeks Die Story
    Veel meer daarover is te zien in de natuurdocumentaire die over dat thema gaat — Bedrohte Paradiese: Ägypten — Wie Tauchtouristen die Unterwasserwelt zerstören. Die rolprent, die wordt op maandag 3 augustus — tussen 22:00 uur en 22:45 uur — door de Westdeutsche Rundfunk (WDR) uitgezonden, en zal hopelijk op een later tijdstip nog eens aldaar, dan wel via Arte-televisie, worden herhaald. Het betreft hier een dilm van Johannes Höflich en Jo Angerer. Duiker-camerman Jörg Matzky maakt de kijkers deelgenoot van niet alleen alle schoons wat hij in die regionen onder water tegenkomt, maar eveneens wijst hij de enorme schade aan, die daaraan inmiddels is toegebracht: het zijn waarachtig de laatste dagen in een paradijs.
    Deze film zal door de WDR worden herhaald in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 agustus, tussen 00:55 uur en 01:40 uur.

    ___________
    Afbeeldingen
    1. Bedreigd onderwaterdier in de Rode Zee. Vooral duizenden kilo's plastic afval ligt op de bodem van de baaien.
    2. Bedreigde glasvisjes. Hier een zwerm, zoals die het meest voorkomen in rotsspleten en bij wrakken.

    03-08-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Jo Angerer, Johannes Höflich, Jörg Matzky, wereld onder water
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!