Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    08-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond op Arte-televisie: Geduld, verdacht gemaakt en vervolgd: Joden in de Middeleeuwen
    Eerst speelfilm: Ivanhoe, de zwarte ridder
    De Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie presenteert met menige regelmaat een thema-avond, en dat zal op zondag 8februari ook het geval zijn. Dan is het thema de negatieve tot extreme houding jegens Joden in Europa tijdens de Middeleeuwen. De avond duurt van 20:44 uur tot 00:15 uur, en kent drie onderdelen. Om 20:45 uur start de speelfilm Ivanhoe, een versie uit 1952, geregisseerd door Richard Thorpe, als Amerikaans-Britse coproductie. Deze rolprent is gebaseerd op het gelijknamige avonturenboek van Sir Walter Scott (1771-1832). De hoofdrollen daarin worden vertolkt door Robert Taylor, Elizabeth Taylor en Joan Fontaine.
    Deze film word op woensdag 18 februari om 14:45 uur herhaald en een tweede keer op maandag 23 februari, opnieuw vanaf 14:45 uur.

    Twee documentaires
    Die film neemt een uur en drie kwartier in beslag, waarna nog twee documentaires zullen volgen. Eerst, om 22:30 uur, een film getiteld Eine andere jüdsche Geschichte. Deze behandelt het leven van Joden tijdens de middeleeuwen in het gebied dat bekend is als Rheinland en zich bevindt in Duitsland. Het gaat daarbij om een zeer recentelijk gereedgekomen Franse documentaire van Vincent Froehly, die door voor instanties samen in opdracht is gegeven, maar voor de Franse tak van Arte is gerealiseerd.
    Deze film op het formaat 16:9 wordt drie maal door Arte herhaald: op dinsdag 10 februari vanaf 09:55 uur, op zondag 15 februari vanaf 13:00 uur, en ten slotte op woensdag 18 februari in de nachtelijke uren vanaf 01:50 uur.


    De film duurt een uur, en dat betekent dat het laatste onderdeel van het programma niet meer dan drie kwartier in beslag neemt. Die documentaire draagt de titel Die Juden — Geschichte eines Volkes: Stigma. Die titel zegt op zich eigenlijk al genoeg: de inhoud betreft stigmatisering van Joden, in dit geval gedurende drieduizend jaar. Ook deze film — een Duitse productie uit 2007 van Nina Koshofer en Sabine Klauser — zal worden uitgezonden op het formaat 16:9, met stereofonisch geluid. Herhaald wordt deze documentaire slechts één keer. Op dinsdag 10 februari, 's ochtends vanaf 10;45 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Scène met Robert Taylor als Ivanhoe.
    2. Joden met de puntmuts op worden vernietigd.

    08-02-2009 om 16:07 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels Alcina zondag 8 februari 's avonds op WDR 3-radio

    Oudere bron
    Op zondag 8 februari wordt ook door een Duitse radiozender, en in dit geval is dat WDR 3 in het programma Bühne, vanaf 20:00 uur, aandacht besteed aan het feit dat Georg Friedrich Händel twee en een halve eeuw geleden is overleden. En daarom is het gedurende alle twaalf maanden van 2009 (onder meer) Händel-jaar — en komen niet alleen de geijkte stukken in gelikte versies dag in dag uit via luidsprekers onze kamer en onze bovenkamer binnen, maar zijn er tevens stukken aan de orde die niet (meer) als alledaags gelden op concertpodium of de muziektheaterplanken. In het laatste geval dus aan werken binnen de discipline muziekdrama, en dat betekent in de praktijk aandacht aandacht voor Händels Alcina.
    De maestro schreef de muziek voor deze opera in drie bedrijven op basis van een tekst die werd vervaardigd door Antonio Marchi (ca. 1670 tot na 1725), die teruggrijpt op Orlando Furioso uit 1516 [1], geschreven door Lodovico Ariosto (1477-1533). Op 27 april 1735 werd de eerste uitvoering van dit muziekdrama te Londen gegeven. Vanaf de jaren vijfiig van de vorige eeuw zijn er tal van reprises gegeven in diverse theaters, verspreid over de globe, van Londen tot Venetië en Dallas.
    In het verhaal komen we de tovenares Alcina tegen die zeer verliefd is op een man genaamd Ruggiero, en die ze daarom op haar eiland wil vasthouden Maar de man slaagt erin — wel met stevige hulp van zijn bruid Bradamante — om van het eiland, en zo tevens aan de tentakels van Alcina te vluchten en daarmee ook haar betovering verbreken.
    __________

    [1] De eerste editie is in 1516 uitgegeven, maar het zou nog tot 1532 duren voordat Orlando compleet was.

    [2] Het begrip orlando furioso kennen wij in het Nederlands als razende roeland.
    ____________
    Afbeelding: Lodovico Ariosto, auteur van Orlando Furioso. Geschilderd door Titiaan (ca. 1487-1576).

    08-02-2009 om 13:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf avonden steeds één eiland in de Middellandse Zee op Arte-televisie
    Elke avond één eiland
    Arte-televisie zendt van maandag 9 februari tot en en met vrijdag de dertiende, gedurende vijf avonden — steeds op prime time: tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een documentaire uit over iedere keer een ander eiland dat zich in de Middellandse Zee bevindt. Vandaar ook de titel van de serie: Inseln des Mittelmeeres. Het is een reeks die oorspronkelijk werd gemaakt voor de SüdWest Rundfunk, en steeds een andere filmer presenteert zijn of haar kijk op respectievelijk Corsica, Kreta, Mallorca, Sardinië en Cyprus, waarmee de vijf grootste eilanden in dat gebied filmisch in kaart zijn gebracht.
    De vijf films hebben dus alle een lengte van ongeveer 43 minuten, ze zijn voorzien van stereofonisch geluid en worden uitgezonden op het formaat 16:9. Alle vijf documentaires worden nog één keer herhaald, direct in de week volgend op de lopende, en weer van maandag tot en met vrijdag — dan 16 tot en met 20 februari — en tevens alle vijf op hetzelfde tijdstip: vanaf 09:10 uur 's ochtends.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Bewoner van het eiland Kreta.
    2. Gezicht op Sardinië.

    08-02-2009 om 11:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruime keus aan opera's via radio en televisie op de avond van zaterdag 7 februari

    Donizetti: Lucia di Lammermoor
    Drie radiozenders en één televisiegemachtigde presenteren gedurende de avond van 7 februari 2009 elk een klassieke opera. Dat begint om 19:00 uur op BBC Radio 3, waar u in het programma Opera on 3: live from the Met vanaf dan oorgetuige kunt worden van datgene dat de verbinding — die open staat naar de Metropolitan Opera van New York — u te bieden heeft: de matinee aldaar van het muziekdrama Lucia di Lammermoor uit 1835 van Gaetano Donizetti (1797-1848). Het verhaal, The bride of Lammermoor, — van de Schotse dichter en auteur van vooral historische romans, Walter Scott (1771-1832) — werd gepubliceerd in 1819.
    Het veelal kitschig als 'droompaar' afgeschilderde tweetal Anna Netrebko, sopraan; en Rolando Villazon, tenor; vertolken hoofdrollen in dit muziekdrama. Koor en orkest van het Metropolitan Opera House worden gedirigeerd door Marco Armillato.

    Berlioz: Béatrice et Bénédict
    Twee minuten later start op de Nederlandse muziekzender Radio 4 in het NPS-programma Opera live het programma rondom de uitvoering in Parijs van Béatrice et Bénedict, in 1862 gecomponeerd door Hector Berlioz (1803-1869). Het verhaal vindt zijn oorsprong in de komedie Much ado about nothing uit 1598 van William Shakespeare (1564-1616), al zijn er, in het kader van gewenste beknoptheid, enkele figuren weggelaten en is er ook wel een type vervangen. De opera werd, ter gelegenheid van de opening van het Theater in Baden-Baden, aldaar voor het eerst opgevoerd op 9 augustus 1862.
    Hier gaat het om een rechtstreekse uitzending vanuit het Théâtre des Champs Elysées, waar het Orchestre National de France en het Franse Omroepkoor worden gedirigeerd door Colin Davis.
    Solistische medewerking wordt verleend door onder anderen Joyce Di Donato, Charles Workman, Jean-Philippe Laffont en Nathalie Manfrino.

    Rossinfestival in Pesaro
    Het radioprogramma Scala over het fenomeen opera, dat door de Nederlandstalige Belgische radiozender Klara op de zaterdagavond wordt gepresenteerd, zult u de uitvoering kunnen volgen van Maometto II, gerealiseerd in 1820 door Gioacchino Rossini (1792-1868), zoals deze werd voorgesteld tijdens het Rossini-festival in
    het Italiaanse Pesaro. Het Praags Kamerkoor en het Haydn-orkest van Bolzano en Trentiono wordt geleid door Gustav Kuhn. Valzelfsprekend doen ook daaraan de nodige zagstemmen mee. In deze opera is sprake van een cesuur in de compositietechniek die de maestro voor deze discipline had gevolgd — de nummeropera —; vanaf het derde bedrijf van zijn Otello (1816) volgde Rossini, sterker nog in Maometto II, de lijn zoals die in de grote, doorgecomponeerde vorm tot uitdrukking komt.
    Maometto II is een muziekdrama in twee bedrijven dat Rossini heeft geschreven op een libretto van Cesaro della Valle, Hertog van Ventignano, die dat tekstboek heeft gebaseerd op zijn eigen roman in verzen Anna Erizo. De opera werd voor het eerst opgevoerd in Napels, op 3 december 1820. Voor een opvoering in Parijs werkte de componist dit muziekdrama om tot Le siège de Corinth. Daarvoor gebruikte hij ee libretto van Luigi Balocchi (1766-1832) en Alexandre Soumet (1788-1845). Daarvan werd de première op 9 oktober 1826 in de Franse hoofdstad gegeven.

    "Ze doen het allemaal

    Om 20:30 uur, dezelfde avond kunt op de muziekzender Mezzo-televisie ook nog kijken naar een aldaar overigens eerder voorgestelde versie van de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), begeleid door het Orchestra of the Age of Enlightment onder leiding van Iván Fischer. Die versie is tot stand gekomen op het Festival van Glyndebourne. Zie daartoe op de aan deze gelieerde site een eerder opgenomen, kortgehouden bijdrage in een ruimer artikel over meerdere opera's, dat we op zaterdag 21 juni 2008 hebben geplaatst.
    Een heel ruime toelichting op die Mozart-opera kunt u eveneens op die site vinden, en wel op maandag 12 mei 2008.

    ____________
    Afbeeldingen
    1. Sir Walter Scott, auteur van het oorspronkelijke verhaal The Bride of Lammermoor.
    2. William Shakespeare, wiens komedie Much ado about nothing door Berlioz werd omgewerkt tot opera.
    3. Portret van de geniale muziekmeester Giacchino Rossini.
    4. Dirigent Iván Fischer.

    07-02-2009 om 17:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Felix Mendelssohns Requiem voor zijn zuster Fanny '” op NL-Cultura
    Zus en broer Mendelssohn
    De digitale televisiezender Cultura presenteert op zaterdag 7 februari — 's avonds tussen 20:30 uur en 21:23 uur — in de programmareeks Chamber music collection een documentaire over het Requiem dat Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) heeft gecomponeerd naar aanleiding van het overlijden van zijn zuster Fanny, die vier jaar ouder was dan hijzelf. Enige jaren heeft de schilder Wilhelm Hensel (1798-1861) haar het hof gemaakt totdat ze in 1829 met hem in het huwelijk trad. Ze overleed op 14 mei 1847, broer Felix volgde haar op die zo lange weg op 4 november van hetzelfde jaar. Voordien schreef hij nog een Requiem voor haar dat echter niet in het officiële oeuvre-overzicht met een opusnummer is opgenomen.
    Hoewel ze zelf muzikaal zeer begaafd was, als pianiste en tevens als componiste, was het in die tijd bijna een volstrekte onmogelijkheid om je als vrouw in die professie te profileren. Zelfs haar liberale vader zag dat in het kader van de bestaande vooroordelen toen hij haar in 1820 schreef dat de muziek wellicht het beroepsleven voor haar broer Felix zou worden, maar dat muzie voor haar niet meer dan ornamentiek in haar bestaan kon en mocht zijn. Die houding ten opzichte van componerende vrouwen is tot in onze dagen blijven voortbestaan al laten meer en meer van hen zich niet langer in een ongewenste hoek duwen.

    Documentaires
    De Engelse documentaire die Cultura zaterdag zal uitzenden, is niet voorzien van ondertitels. De handeling van deze film — die onder regie van Phil Comeau tot stand is gekomen — werd geschreven door Hélène Blackburn; de choreografie is van Mélika Abdelmoumen.
    Direct na deze film volgen, in het kader van het Mendelssohn-jaar, als onderdelen van Cultura's programmareeks Discovering Masterpieces, nog twee documentaires die betrekking hebben op deze componist. Eerst een korte film van onbgeveer 25 minuten over het leven van Mendelssohn, en daarna — in dezelfde reeks een concert waarin het Vioolconcert opus 64 van Mendelssohn zal worden voorgesteld.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Fanny Cäcilie Mendelssohn (1805-1847).
    2. Felix Mendelssohn (1809-1847).

    07-02-2009 om 09:22 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rietkwintet Calefax zondagochtend in VPRO's Vrije Geluiden, Nederland 1
    Om negen uur in de ochtend
    Het Rietkwintet Calefax, dat verleden week donderdag zijn tournee door Nederland in Groningen heeft afgesloten, zal aanstaande zondag in het VPRO-Programma Vrije Geluiden optreden — een kleine troost voor al degenen die geen van de concerten tijdens de tournee in januari heeft kunnen bijwonen, maar wel graag op de hoogte blijft van het nieuwe dat deze heren samen aan muzikaals presenteren, inmiddels verspreid over een periode van zo'n half millennium.


    Degenen die geen kleine kinderen hebben of zij die met de hond(en) uit moeten, en daardoor min of meer gedwongen zijn vroeg op te staan, kunnen mooi even van de gelegenheid gebruik maken om te luisteren naar wat ze op hun respectieve blaasinstrumenten dan te spelen hebben of meegenomen, en er zullen vast en zeker nog wel enkele interessante mededelingen vallen, die een nieuw of ander licht werpen op de muziek dan wel de verschillende instrument in de diverse varianten. En ik waarschuw u maar meteen: die jongens zijn niet wars van een (muzikale) grap of humor anderszins (zie foto).
    Volgende maand gaan de heren op tournee door India en later dit voorjaar volgt nog een optreden in Istanbul en op de tweede zomerdag in Londen. Doch wie weet, komen we daar nog wel op terug voordat het zover is.
    Meer over deze groep musici is te vinden in onze bijdrage van zondag 28 december 2008, en in een nieuwer artikel van zondag 18 januari.
    __________
    Calefax-musici, toch bepaald geen kleine jongens, op Sicilië, in en met een rode FIAT. (Foto: Rob Marinissen.)

    06-02-2009 om 01:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie concerten met 25 Rachmaninov-liederen door twee solisten en een koor met pianobegeleiding
    Liederen uit een kwart eeuw
    Aangezien de op zich juiste titel van dit artikel voor verwarring zou kunnen zorgen, vertellen we u hier direct dat de solisten in kwestie en het koor, niet gelijktijdig zullen optreden, maar separaat, wel zullen alle die verschillende voordrachten worden begeleid door de pianiste Reinhild Mees. De vereiste zangstemmen worden ingevuld door twee mensen van Russische origine, en dat kan nimmer verkeerd zijn voor de kwaliteit van de inleving in de emotie die opgesloten zit in liederen met teksten van dichters, maar voor Russische componisten — zonder daarbij onontdekt te blijven. Het is een dimensie die voor een nuchter westerling meer energie vereist dan voor iemand die in die traditie is opgegroeid. Anna Viktorova, mezzosopraan; en Sergei Leiferkus, zijn degenen die solistisch voor u zullen zingen, het Nationaal Jeugdkoor onder leiding van Wilma ten Wolde is ook twee keer van de partij met onder meer de internationaal vermaard geworden Vocalise uit de Liederen opus 34. De Georgische voordrachtskunstenares Nina Targan Mouravi zal de inhoud van de Russische teksten, voor zover nodig synoptisch, aan u voorstellen. Een veel uitgebreider artikel over deze drie concerten kunt u lezen in een artikel dat ik eerder vandaag heb geplaatst op de Nederlandse fin de siècele cultuurwebsite All art is quite useless van Rond1900.nl.
    ___________
    Zondagmiddag, vanaf 14:00 uur, in Diligentia, Den Haag

    NB: Toevoeging zaterdagochtend 7 februari: Daarnet laat de impresario ons weten dat het concert in Den Haag niet doorgaat.
     

     Dinsdagavond, vanaf 20:15 uur, in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam Woensdagavond, vanaf 20:15 uur, in De Doelen, Rotterdam

    ____________
    Afbeeldingen

    1. De Russische mezzosopraan Anna Viktorova.
    2. De Russische bas Sergei Leiferkus.
    3. De Nederlandse pianiste Reinild Mees.

    06-02-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-documentaire over dromen viermaal op digitaal kanaal

    Filosoferen over dromen
    Het Nederlandse digitale televisiekanaal met de zo stupide benaming Holland Doc dat daarmee direct de indruk wekt uitsluitend bedoeld te zijn voor het randstedelijke gebied van Nederland — en binnen de oneindige hoogmoedsverplettering, alsmede de domme minachting voor alles wat niet randstedelijk is, zullen de makers dan ook wel alleen maar aan die regio denken —, zendt binnen enkele dagen vier keer een kort programma uit over het fenomeen Dromen dat in de reeks Noorderlicht al eens door de VPRO is uitgezonden. Deze film is nu gereed voor verzending door de ether naar uw huiskamer.
    Over het verschijnsel dromen en de Weense, omstreden filosoof Sigmund Freud (1856-1939) — die in zijn geniale analyses van dit fenomeen meer zag dan alleen het nuchtere dagelijks-oppervlakkige bestaan — komen in de film ook andere deskundigen aan het woord, zoals de Amerikaanse neuropsychiater John Allen Hobson (geb. 1933).
    Meer over het fenomeen Dromen en de uitlegging daarvan kunt u lezen in mijn artikel dat ik heden op de Nederlandse fin de saiècle site All art is quite useless van Rond1900.nl heb gepubliceerd.
    Uitzendingen van deze film zijn te zien op:
    zaterdag 7 februari, vanaf 21:30 uur
    zondag 8 februari, vanaf 16;45 uur
    maandag 9 februari, vanaf 21:45 uur
    woensdag 11 februari, vanaf 21:00 uur

    05-02-2009 om 18:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eilanden van Estland in documentaire '” tweemaal op NDR-tv
    Donderdag 5 februari zendt het derde programma van de ARD dat zich voornamelijk bezighoudt met zaken voor en in het Noorden van ons oostelijke buurland, de Norddeutsche Rundfunk (NDR), een documentaire film uit over de eilanden van Estland, een staat die ingebed ligt tussen de Finse zeeboezem en de bocht van Riga. Het is dan ook een land met een zeer ontwikkelde maritieme traditie, waar Russen en Zweden, Duitsers en Denen hun sporen hebben achtergelaten. Drie kwartier informatie over de eilanden van Estland zal heel veel gegevens bevatten die nieuw voor de meeste kijkers zullen zijn, aangezien die gebieden, als gevolg van vooral geopolitieke ontwikkelingen tijdens de twintigste eeuw, meestal nog volstrekt onontgonnen terrein is.


    De documentaire zal worden uitgezonden donderdagavond, direct na de Tagesschau, van 20:15 uur tot 21:00 uur in het progamma mareTV — Das Magazin des Meeres. De titel van de aflevering deze keer luidt kort en bondig en voor iedereen duidelijk: Estlands Inseln.
    De programmareeks stelt zich ten doel de wereld van het water aan een nadere beschouwing te onderwerpen vanaf de vaste wal. De zee wordt beschouwd als middel van bestaan voor bij voorbeeld vissers en ondernemingen die cruises organiseren, als plek om te ontspannen door te vissen of op een andere manier te recreëren: zeilen, wandelen langs de oevers en zo meer. Net vergeten mag worden dat de zee ook een fascinerend gebied vormt voor natuurvorsers die met de opgedane kennis de wetenschap omtrent alles wat met de zee te maken heeft, letterlijk te verruimen in documentaties en vergelijkende onderzoeken.
    De NDR herhaalt deze documentaire op vrijdag 6 februari tussen 15:15 uur en 16:00 uur.
    ________
    Afbeelding: Estland geografisch bekeken. De eilanden zijn goed zichtbaar voor de kust van het vasteland.

    04-02-2009 om 23:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bartóks Blauwbaard donderdag op BBC Radio 3
    Eerst Stravinski
    Twee imposante werken van Oost-Europese muziekmeesters bepalen morgenavond het gehoor van het programma Performance on 3 op de Britse radiozender BBC Radio 3, als tussen 20:00 uur en 22:15 uur onze tijd een concert zal worden gegeven door het London Symphony Orchestra onder leiding van Valery Gergiev.
    Als eerste werk staat op het programma de klassieker Le sacre du Printemps van Igor Stravinski, waarvan onder leiding van deze dirigent diverse concertopnamen bestaan. Vervolgens klinkt het meestal als opera geboekstaafde absolute meesterwerk Hertog Blauwbaards Burcht van Béla Bartók (1881-1945). Over dat stuk hebben we op de site Tempel der Toonkunst op donderdag 30 november een uitgebreide toelichting opgenomen.

    Afbeelding: Dirigent Valery Gergiev.

    04-02-2009 om 19:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjajkovksi's Vioolconcert met Nikolaj Znaider donderdagnacht via Nederland 2

    Nachtmuziek
    Via het televisieprogramma NPS Klassiek zal in de vroege nachtelijke uren van donderdag 5 februari op vrijdag 6 februari tussen 00:20 uur en 01:00 uur via Nederland 2 een concert worden uitgezonden waarin de befaamde Russische violist Nikolaj Znaider een vertolking zal presenteren van het inmiddels al lang onsterfelijk gebleken Vioolconcert van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.
    Hij zal worden begeleid door het Nederlands Radio Symfonie Orkest. De nog relatief jonge Rus (geboren 1975) geldt reeds bij velen, niet alleen de aandachtig luisterende concertbezoekers en thuisgenieters, maar tevens door critici op allerlei plekken ter wereld, beschouwd als de beste violist van deze tijd.
    Op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless  van Rond1900.nl kunt u op 6 maart 2007 een uitgebreid artikel aantreffen over deze compositie.

    04-02-2009 om 18:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.197 Ex libris van zestien Litouwse kunstenaars '” vanaf 5 februari in het Goethe-Institut Rotterdam
    Twee verschillende exposities in Rotterdams Goethe-Institut
    Donderdag 5 februari zullen om 19:00 uur in het Goethe-Institut te Rotterdam [1] twee tentoonstellingen worden geopend. Over de ene — met boek- en affichekunst in de Duitstalige literatuur te Praag — hebben we op onze zustersite Tempel der Letteren in een artikel van vrijdag 23 januari reeds bericht. Parallel daaraan heeft het Litouws Cultureel Centrum in Nederland een expositie samengesteld met ontwerpen van Litouwse Ex Libris. Er is een keuze gemaakt uit de veelheid aan verschillende ontwerpen die zijn gerealiseerd door zestien verschillende kunstenaars. Deze hebben hun gevoelen(s) op zeer uiteenlopende wijzen toevertrouwd aan het papier: variërend van extraverte expressie tot en met de ingetogenheid van eenvoudig geëtste lijnen.


    Geschiedenis in het kort
    Het ontstaan van het fenomeen Ex Libris — letterlijk uit de boeken, hetgeen bij uitbreiding betekent uit de boekerij of uit de bibliotheek — is, en dat zal niemand verbazen, een gevolg van de uitvinding en ontwikkeling van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg (ca. 1400-1468) [2]. Redelijk snel ontstond er in Duitsland een cultuur van 'voorzichtige' spreiding van het verschijnsel boek, dat toen nog een relatief omslachtige en daardoor prijzige aangelegenheid was. Eigenaren van zulke producten van boekdrukkunst — en veelal waren dat, vooral in de begintijd, bijbels, zoals het in 1455 gereedgekomen standaardwerk dat als Gutenbergbijbel — wilden hun bezit op een bijzondere manier kenmerken en zo ontstonden de verschillende prentjes, die in het boek konden worden geplakt, eerst tamelijk eenvoudige ontwerpen met daarop veelal een familiewapen en de naam van de eigenaar. In de loop van de laatste vijf eeuwen heeft zich dit fenomeen ontwikkeld tot een apart onderdeel van de grafische kunst.

    Grote namen
    Grootmeesters van de kunst die zich in de beginjaren van het Ex Libris hebben onderscheiden, zijn onder meer de tijdgenoten Albrecht Dürer (1471-1528) en Lukas Cranach (1472-1553), die een generatie na Gutenbergs overlijden hun kunst hebben gecreëerd. Anderen binnen de wereld der (druk)kunst zijn in hun voetsporen getreden. Daaronder Paul Klee (1879-1940), Pablo Picasso (1881-1973) en Salvador Dali (1904-1989).
    Het feit dat dit onderdeel van het geheel aan grafische kunsten in Duitsland is ontstaan, maakt het Goethe-Institut tot een plek bij uitstek om een expositie over Ex-Libris te organiseren, waarbij het voor deze gebeurtenis heeft samengewerkt met het Litouws Cultureel Centrum. Dat de tentoonstelling uitsluitend stukken van Litouwse kunstenaars voorstelt, is in het geheel niet verbazingwekkend als men bedenkt dat de hoofdstad van dat Baltische land al geruime tijd een centrum van grafische kunsten is en heel in het bijzonder voor Ex Libris.
    Dat verklaart meteen de enorme rijkdom aan geëxposeerde stukken: in totaal 197, ontworpen door zestien verschillende kunstenaars.

    Precisiewerk
    Veel meer nog dan in andere kunsten is het ontwerpen van een Ex Libris een veelal directe samenwerking tussen de opdrachtgever en de kunstenaar. Het feit dat een Ex Libris tot meestal van relatief kleine omvang is doordat het in een boek moet passen en de meeste boeken nu eenmaal niet het formaat hebben van een zeer groot uitgevallen wereldatlas.


    Dat zal in de praktijk betekenen dat er dikwijls heel kleine maar zeer belangrijke aanpassingen vereist zijn omdat de opdrachtgever bepaalde details extra naar voren wil laten komen. Een eerste vereiste daarvoor is dat de kunstenaar kan luisteren en zich in ieder geval theoretisch kan inleven in de gedachte- en gevoelswereld van die ander. Technisch zal hij of zij moeten beschikken over precisie en een zeer goed ontwikkeld geduld. En het heet dat in de landen van Noord-Europa juist die eigenschappen ruimschoots aanwezig zijn.

    Rijke expositie
    Al enige tijd is het fenomeen Ex Libris een verzamelobject — en naar mijn subjectieve beleving groeit de belangstelling tamelijk snel — en een opvallend aspect daarbij is dat er inmiddels verzamelaars zijn die zich toeleggen op stukken die nooit in een boek ingeplakt geweest zijn. Dat is niet zo'n onmogelijk zaak als het wellicht lijkt. Immers, genoeg mensen hebben hun Ex Libris op voorraad en gebruiken deze — als het om kostbare ontwerpen gaat — alleen in hun duurdere of meer geliefde boeken. Inmiddels bestaan er op ons ondermaanse 35 verenigingen van verzamelaars van Ex Libris [3]


    Een tentoonstelling die 197 voorbeelden uit het werk van 16 grafische kunstenaars presenteert — oorspronkelijk had men 120 stukken van 15 kunstenaars gepland — mag terecht als rijk worden gekwalificeerd, waardoor men uren nodig heeft om al het uitgestalde materiaal aan een nadere blik te onderwerpen. Een kleine selectie van datgene wat u wacht als u een bezoek aan het Goethe-Institut waagt, ziet u binnen deze tekst.afgebeeld. Het openingswoord voor deze bijzon  der expositie zal worden gesproken door de Ambassadeur van Litouwen in Nederland Vaidotas Verba.
    __________


    [1] De Rotterdamse vestiging van het Goethe-Institut Niederlande bevindt zich aan de Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam. Voor mensen van buiten Rotterdam zij verwezen naar de website van het Goethe-Institut. Onder de mededelingen betreffende de Rotterdamse vestiging is ook een routebeschrijving te vinden onder het begrip Anfahrt. De expositie duurt tot en met13 maart. Voor bezichtiging kan men terecht op maandag, dinsdag en donderdag van 17:00 uur tot 19:00 uur; op woensdag van 12:00 uur tot 19:00 uur en op vrijdag van 14:00 uur tot 17:00 uur.

    [2] De complete naam van de man is te mooi om hem hier niet even te vermelden: Johannes Genschfleisch zur Laden zum Gutenberg.

    [3]
    Benoît Junod, vice-president van de FISAE — Fédération International des Sociétés Amateurs d' Exlibris — laat ons nog weten dat Ex Libris in het Japans papierjuwelen worden genoemd.


    Afbeeldinge
    1. Ontwerp van Ausra Capskyte.
    2. Ontwerp van R. Gaizauskaite.
    3. Ontwerp van Ramune A. Kmieliauskaite.
    4. Ontwerp van Alfonsas Cepauskas.
    5. Ontwerp van Valentinas Ajauskas.
    6. Ontwerp van R. Gaizauskaite.

    04-02-2009 om 16:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    03-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie BBC-programma's met en over Alfred Brendel

    Passie voor films van Buñuel
    BBC Two Television heeft de komende dagen, steeds heel laat op de avond, respectievelijk vroeg in de nacht, drie keer een programma dat — eenmaal deels en tweemaal geheel — is gewijd aan de pianist Alfred Brendel die in 1931 in Moravië werd geboren.


    Dat begint dinsdag 3 februari 's avonds om 23:00 uur onze tijd in The culture show. Zelfs programma's van niveau worden door BBC-apparatsjiks als show gekwalificeerd — driewerf bah; het gaat toch niet over minder begaafden, schreeuwerig-hersenloze figuren en/of andere halve garen, althans in principe niet. In dat programma wordt een der zeldzame interviews met Brendel getoond waarin blijkt dat hij zeer gepassioneerd kon raken door de latere films van Luis Buñuel.

    Repeteren en discussiëren
    In de nacht op woensdag 4 februari wordt tussen 00:20 uur en 01:30 uur de film Alfred Brendel: man and mask vertoond. Daarin repeteert hij delen uit pianoconcerten van Ludwig van Beethoven (1770-1827), samen met dirigent Simon Rattle. Dan volgt nog een discussie met Matthias Goerne over Schuberts Winterreise.
    Brendel die zich al geruime tijd heeft teruggetrokken uit het openbare muziekleven, was één van de pleitbezorgers voor het gebruik van een grote Bösendorfer-vleugel in werken van onder meer Schubert. Tal van zijn recitals zijn opgenomen en in de jaren tachtig op diverse zenders, verspreid over Europa, uitgezonden. Het is de hoogste tijd dat men, eventueel homoepatisch gedoseerd, deze opnieuw gaat uitzenden. Schubert, Bösendorfer en Brendel zelf hebben dit ruimschoots verdiend.


    De drie grote klassieken uit Wenen
    In de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 februari presenteert Stephanie Hughes op dezelfde zender bijna een uur muziek, de door Alfred Brendel zal worden gespeeld. Het betreft stukken van Franz Schubert (1797-1828), Joseph Haydn (1732-1809) en Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).
    Het programma duurt bijna een uur en staat gepland voor 00:20 uur en 01:15 uur. Gezien de ontwikkelingen in de wereldwijde crisis, die financiële gevolgen voor alle maatschappelijke geledingen zal hebben en derhalve tot gevolg heeft dat er minder nieuwe programma's zullen kunnen worden geproduceerd, is het — zo lijkt mij in eerste instantie en ook nog na dieper nadenken — geen verkeerde gedachte om wat vaker in de archieven te duiken en zeldzame opnamen — qualitate qua of anderszins — opnieuw te vertonen, en zulke muziekprogramma's hoeven zich niet te beperken tot die momenten waarop de meeste luisteraars reeds op één oor liggen. Bovendien is het niet uitgesloten dat men er ook weer een nieuw publiek mee kan genereren.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Pianist Alfred Brendel.
    2. Handtekening van Franz Schubert.

    03-02-2009 om 22:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie, onderling verschillende, Nederlandstalige dichters in documentaire filmbeelden
    Drie verschillende films
    Deze week zal, in het kader van De Week van de Poëzie, het digitale VPRO-televisiekanaal met die onnozele naam — Holland Doc— nog enkele keren de drie verschillende dichtersportretten uitzenden, die de laatste dagen reeds enige malen te zien waren: over Gerrit Kouwenaar, Gerrit Komrij en Jotie T'Hooft. Twee van hen zijn nog in leven, de beide die de voornaam Gerrit dragen en Nederlanders zijn. De Vlaamse Jotie, die de jongste van het stel was — de beide anderen werden in 1923, respectievelijk 1944 geboren — en in de eerste oktoberweek van 1977 als 21-jarige is gestorven als gevolg van een overdosis heroïne. Volgens de gegevens, die de VPRO verstrekt naar aanleiding van de documentaire over deze uitzonderlijke Vlaamse jongen, was het cocaïne. Geen van beide vergiften heeft echter iets heroïsch en leidt zeker niet tot nieuwe, grootse poëzie van degene die aan het lijden ten onder gegaan is.

    Gerrit Kouwenaar
    Op dinsdag 3 februari en nog drie keer deze week wordt de bijna een uur durende documentaire, Totaal witte kamer, over Gerrit Kouwenaar, uit het jaar 2004, herhaald: een prachtig, intiem portret van de dichter intal van situaties: als weduwnaar, kort nadat zijn tachtigste jaar was voltooid. Beelden van het drukke verkeer in Amsterdam, van een stille werkkamer, afgewisseld met stemmen van enkele anderen, die Kouwenaar goed kennen — Anna Enquist bijvoorbeelden Kees Fens, die een terechte lofzang op de treffende beknoptheid van deze poëet houdt — en van een optreden bij boekhandel Ko van Leest, waar de dichter uit zijn nieuwe bundel voordraagt. De regisseur heeft Kouwenaar begeleid naar zijn huis in Frankrijk waar hij enige maanden per jaar met zijn echtgenote heeft doorgebracht en waar hij nu in een karig ingericht onderkomen zijn denk- en dichtwerk kan verrichten met in het boekenrek een exemplaar van Het Juiste Woord dat Kouwenaar prees — al zou hij velen een tegengestelde menig kunnen horen verkondigen. "Van Dale is te groot." Tja, je kunt niet alles steeds op en neer van en naar Nederland weer meenemen. De beelden die in Frankrijk worden geschoten, dragen in een totaal andere omgeving toch hetzelfde uit als die van en in de grote stad: inspirerende 'plaatjes' met steeds een geheel eigen poëtisch karakter, al is de hunkering die zij oproepen naar meer van die beelden en zo mogelijk bijpassende woorden die tezamen nieuwe poëzie vormen — dus in die context het liefst van de inmiddels bejaarde dichter zelf — wel groter en ingrijpender dan door de weergave van een volle boekwinkel en/of het drukke verkeer op straat, al hebben al die situaties hun eigen poëtische karakter voor al diegenen die het willen en — veelal daardoor — ook kunnen zien.
    Dinsdag 3 februari 21:55 uur op de zender Holland Doc
    Woensdag 4 februari, 18:35 uur

    Donderdag 5 februari, 13:25 uur
    Vrijdag 6 februari 21:50 uur

    Gerrit Komrij
    Hoewel Gerrit Komrij vier jaar — 2000-2004 — de functie van Dichter des Vaderlands heeft vervuld en dat niet ten onrechte, is hij — geheel in tegenstelling tot Kouwenaar, zijn voornaamgenoot — op tal van andere fronten als auteur actief: columnist, criticus, essayïst, romancier en tonelist. Omstreden was hij dikwijls door wat hij woensdags op de Achterpagina van NRC/Handelsblad ten beste gaf over roddelbladen, scientology, domme gansjes en stupide paapse rituelen. Het heeft hem niet zelden persoonlijke bedreigingen en eventueel hangende processen opgeleverd, maar dat heeft Komrij er niet van weerhouden flink te keer te blijven gaan tegen wat hij als misstanden beschouwde. Dat in die soms verkapte, dan weer onverholen scheldkritieken toch altijd plaats was en bleef voor een gulle lach dan wel een meesmuilen of een spontane uithaal van verrassing, is al geruime tijd een grote verdienste en geeft de man op zich al een terechte aanspraak op de betiteling poëet, hoe prozaïsch de tekst in kwestie op zich ook mocht wezen.
    De maker van de documentaire die deze week tot en met vrijdag nog drie keer wordt uitgezonden, draagt de titel De gelukkige schizo, duurt ongeveer een uur, en zet Komrij neer als de eeuwige Buitenstaander. Hoewel hij zich midden in het bruisende leven kan bevinden, is hij in alle omstandigheden een buitenstaander geweest en gebleven. Dat werd vanzelfsprekend versterkt toen hij, nu alweer een kwart eeuw geleden, zich in Portugal heeft gevestigd en vrij snel daarna via een column liet weten dat hij kon leven voor de helft, of nog minder, van het bedrag dat hij daarvoor in Nederland nodig had, en voorts besefte hij dat de mensen aldaar minder gejaagd waren en mede daardoor gelukkiger, ondanks het feit dat er ook aan hun bestaan diverse bezwaren kleefden, zoals armoede, die overigens van een relatieve omvang was, aangezien er rijkdom in een andere vorm tegenover stond.
    In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 februari vanaf 00:45 uur op Holland Doc
    Woensdag 4 februari vanaf 21:20 uur
    Donderdag 5 februari vanaf 16:10 uur

    Jotie T'Hooft
    Bijna niemand, die er niet specifiek naar heeft gezocht, zal weten dat deze jong gestorven dichter — op wiens graf ook alleen maar Jotie staat — in werkelijkheid Johan Geeraard Adriaan als voornamen droeg. De documentaire, die in het kader van de poëzieweek op dat digitale kanaal, over deze zo intens droevig geëindigde Vlaamse poëet nog drie keer wordt uitgezonden, draagt de titel Junkieverdriet, naar de gelijknamige, tweede bundel gedichten uit 1976. In zijn korte bestaan heeft hij binnen vier jaar toch vijf boeken met poëzie geproduceerd, die na zijn overlijden ook nog als verzamelbundels zijn uitgegeven: de poëzie in 1981, het proza in 1982.
    De documentaire met de duur van onegveer zvijfenvijftig minuten, en die de komende dagen nog twee keer zal worden uitgezonden op datzelfde digitale Nederlandse kanaal, stamt uit 1980.
    In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 februari, vanaf 00:45 uur op Holland Doc
    Woensdag 4 februari vanaf 22:20 uur

    Donderdag 5 februari vanaf 17:10 uur

    ___________
    Afbeeldingen
    1. De Nederlandse dichter Gerrit Kouwenaar.
    2. De Nederlandse dichter, essayïst, criticus, dramaturg Gerrit Komrij.
    3. Voorzijde van het boekje Levensbeschrijving over de Vlaamse dichter Jotie T'Hooft.

    03-02-2009 om 20:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sergej Rachmaninov vijf dagen BBC's Composer of the week '” donderdagavond diens befaamde opus 30 op Mezzo-televisie
    Nog altijd populaire Rus
    Het is een heel goede traditie daar op die Britse zender BBC Radio 3, dat muziekprogramma gewijd aan één meester, getiteld Composer of the Week, dat vijf dagen tweemaal een uur muziek van de persoon in kwestie laat horen. Twee keer hetzelfde uur, om precies te zijn. In de middag en in de avonduren nog eens voor al degenen, die in de middag niet in staat waren om hun o(o)r(en) te luisteren te leggen. Deze week is de beurt aan de Rus Sergej Rachmaninov (1873-1943), die tal van zeer interessante composities heeft geschreven: diverse werken, waaronder stukken die zich uitstekend lenen voor mensen die de basis van het pianospel reeds onder de knie hebben: de preludes en de etudes. Daarentegen zijn de symfonische werken, waaronder diverse voor piano en orkest, van een pijnlijke banaliteit en wellicht is hij mede daardoor zo intens geliefd, doch niet alleen bij mensen die zich niet wat dieper hebben ingelaten met deze materie, maar juist eveneens bij muziekliefhebbers, die concerten bezoeken. Het is mij in mijn gymnasiumtijd eens overkomen dat het plaatselijke symfonieorkest in één seizoen driemaal die Rachmaninov-rimram opus 18 (Tweede concert in c- klein) op het programma had gezet, kennelijk doordat de solisten in kwestie, die men toen graag wilde (laten) horen, dat als voorwaarde hadden gesteld. Maar zelfs Jorge Bolet slaagde er niet in als aanvaardbare pleitbezorger voor deze kleine noten-clichéfabriek te fungeren.

    Gruwelkitsch opus 30 (1909)
    Voor degenen, die echter wel gecharmeerd zijn van het oeuvre voor piano en orkest, zij er hier nog op gewezen dat Rachmaninovs Derde Pianoconcert in d-klein deze week door Mezzo-televisie zal worden uitgezonden: op donderdag 5 februari om 19:30 uur. Het betreft de verfilming door Isabelle Soulard van een concert dat in januari 2004 werd gegeven tijdens de IXèmes Rencontres Internationales de piano Robert Casadesus te Lille. Solist is Simon Trpčeski, maar door welk orkest deze jonge pianist zal worden begeleid, wil Mezzo kennelijk geheim houden.
    We hebben er al meer dan eens op gewezen dat er op de redactie die de website van Mezzo onderhoudt en van informatie voorziet, geen idee heeft van datgene wat men zou moeten weten. Het is altijd weer pijnlijk te moeten vaststellen dat daar kennelijk alleen minder begaafden te werk gesteld zijn. Zou daar nog ooit op het hooste niveau de beslissing vallen dat slechts mensen met een basis aan kennis van zaken op deze gevoelige aspecten van de informatie worden losgelaten? Laat het bestaande personeel zich bezighouden met het invullen van de tijdstippen — als men tenminste cijfers nog wel kan onderscheiden en kan klok kijken.
    Volgende week wordt in drie steden in het westen van ons land een concert met Liederen van Rachmaninov, waaronder zelden gehoorde, uitgevoerd, en die zijn van een heel ander kaliber.
    Daar komen we dezer dagen nog separaat op terug.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Sergej Rachmaninov in 1925. Geschilderd door Konstantin Somov (1869-1939).
    2. Pianist Simon Trpčeski.

    02-02-2009 om 20:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prokofjevs opera Oorlog en Vrede twee keer op Mezzo-televisie
    Tweemaal in februari
    Aanstaande donderdag 5 februari, 's avonds tussen 20:30 uur en middernacht, kunt u op Mezzo-televisie kijken naar een opname van de opera Oorlog en Vrede van Sergej Prokofjev kijken. Al in 2008 presenteerde deze zender een opname van dit muziekdrama, maar toen waren er andere uitvoerenden, die daarin waren betrokken. Deze keer gaat het om een opname uit het jaar 2000, gemaakt in de Opéra van Parijs. Dirigent is de in 2005 overleden Gari Bertini. De productie wordt deze maand, over ruim drie weken, nogmaals door Mezzo uitgezonden, maar dan vanaf tien uur in de ochtend.
    Op de cultuurwebsite van het fin de siècle — basis is immers de monsterproductie-met-de-pen van Lev Tolstoj, die nog net even de sfeer van de twintigste eeuw heeft kunnen proeven voordat hij het op dit ondermaanse voor gezien hield — kunt u in een uitgebreider artikel meer lezen over deze uitvoering en allerlei parafernalia die, speciaal in deze context, betrekking hebben op de muziekzender Mezzo.

    02-02-2009 om 16:12 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!