BBC Proms in Albert Hall: Driemaal een Requiem op één dag: tweemaal Mozart, éénmaal Verdi
Verdi BBC Four-television geeft alle ge:interesseerden de gelegenheid om op zondag 21 augustus, 's avonds vanaf 20:00 uur naar een uitvoering van hetRequiem uit 18 van Giuseppe Verdi (1813-1901) te luisteren, gepresenteerd door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Semyon Bychkov, die als Verdi-specialist geldt. Vocale medewerkenden zijn:
Semyon Bychkov. Foto van Thomas Kost.
Marina Poplavskaya, sopraan
Mariana Pentchevamezzo-sopraano
Joseph Calleja tenor
Ferruccio Furlanetto bas
BBC Symphony Chorus
BBC National Chorus of Wales
London Philharmonic Choir
Met dit grootse werk nam in ons land Michel Tabachnik recentelijk afscheid van het Noord Nederlands Orkest waarvan hij zes seizoenen chef-dirigent is geweest. Zijn aantreden in 2005 was eveneens met datzelfde ensemble.
Stephen Layton. Foto copyright: Benjamin Ealovega.
Mozart Via BBC Radio 3 wordt in het Prom-concert van diezelfde zondag, vanaf 20:00 uur ─ en tegelijkertijd via de Nederlandse muziekzender Radio 4 ─ als laatste onderdeel van het concert het totaal anders overkomendeRequiem uit 1791 van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) voorgesteld, na composities van Benjamin Britten en ene meneer Matthews. Uitvoerenden zijn de City of London Sinfonia onder leiding van Stephen Layton. Eerder die dag, tussen 18:15 uur en 19:00 uur wordt hetzelfde opus voorgesteld door leden van London Sinfonia, maar dan in de reeks BBC Proms Plus.
Goldner String Quartet speelt zaterdagavond Australische kwartetten in Hear and now van BBC Radio 3
Het Australische Goldner String Quartet, bestaande uit, van links naar rechts: Julian Smiles, cello; Dimitry Hall, viool, Dene Olding, viool; en Irina Morozova, altviool.
Op zaterdag 20 augustus biedt het programmaHear and now van de Britse cultuurzender BBC Radio 3, vanaf 23:30 uur tot 01:00 uur onze tijd in de nacht op zondag 21 augustus, de gelegenheid om kennis te maken met strijkkwartetten van Australische muziekmeesters. Onder hen Peter Joshua Sculthorpe (geboren 1929) en Nigel Westlake (geboren 1958), die beiden hun sporen in de wereld van het componeren ruimschoots hebben verdiend. Nigel Westlake heeft flink wat filmmuziek geschreven en tevens één en ander dat op de gebruikelijke scala van de klassieke muziek een plaats heeft. Voor verdere ontwikkeling van zijn kennis der eigentijdse muziekmogelijkheden heeft hij medio jaren tachtig enige tijd in ons land gestudeerd. Peter Sculthorpe heeft zich bekwaamd in tal van disciplines binnen de als klassieke muziek geëtiketteerde kunst. Hij componeerde onder meer 17 strijkkwartetten. Het Goldner String Quartet, dat sedert 1995 bestaat en eveneens van Australische origine is, speelt de werken van hen en (een) ander(en) in het kader van het City of London Festival 2011.
Eindeloos gezever over het al dan niet bestaan van een opperwezen. Atheïsten kunnen en hoeven niets bewijzen
Citaat
In de dagelijks toegezonden uitspraak, die Citatennet rondstuurt, wordt niet zelden de Belgische politicus Wiet van Broekhoven geciteerd, die tevens als mediapersoonlijkheid wordt opgevoerd, en dat zijn heel dikwijls de meest irritante personen. Op zaterdag 20 augustus krijgen de abonnees diens uitspraak, ongetwijfeld bedoeld als bon-mot, voorgeschoteld:
"'Hoe kan je zo zeker zijn dat God niet bestaat?' Atheïst: 'Je moet toch in iets geloven.'"
Prachtige voorstelling van God als
architect, in de 13de eeuwse
Moralisee Bijbel. Zolang het kunst is en blijft, is dat schitterend, maar men moest daaraan toch maar liever geen onverantwoorde conclusies verbinden.
Foute instelling
Lieve god, wat een onbedaarlijk gezanik, steeds opnieuw over het al dan niet bestaan van God. Altijd weer blijkt dat hele volksstammen gelovigen menen dat degenen, die beweren dat zo'n volstrekt idiote voorstelling van opperwezen niet werkelijkheid kan zijn ─ behalve eventueel in filosofische zin ─, dan maar eens (zouden) moeten bewijzen dat zij gelijk hebben. Elk weldenkend wezen beseft echter dat het niet-bestaan van iets of iemand nooit kan worden bewezen, en alleen al daarom is zo'n eis niet alleen onredelijk, maar getuigt deze tegelijkertijd van een geestelijk defect, voortgekomen uit dat godscomplex waarmee dergelijke gelovigen zijn behept. Zolang dergelijke groeperingen niet hebben bewezen dat die zo onnoemelijk veel geciteerde god ook werkelijk bestaat, kan ieder dergelijke nonsensicale claims het beste gewoon negeren. Atheïsten kunnen het niet-bestaan van God/een god weliswaar evenmin bewijzen, maar zij hebben daartoe ook niet de geringste verplichting. Agnosten hebben het dan ook nog het minst moeilijk, die weten het niet, en ─ geheel objectief bezien ─ bezetten zij de beste positie in tal van opzichten. Daar zij echter, zonder enig voorbehoud, aan toegevoegd dat men heel goed (een) agnost kan zijn in verstandelijk opzicht en tegelijkertijd gevoelsmatig een diep-gelovige atheïst.
Lichtpunt op België Eén biedt gesprek met Australisch filosoof Peter SInger over ethische vraagstukken
Via België Eén
In het televisieprogrammaLichtpunt dat op zondag 21 augustus tussen 21:25 uur en 12:10 uur via de zender België Eén wordt gepresenteerd, is deze keer een gesprek te zien met de Australische filosoof Peter Singer (geboren 1946) over euthanasie, dierenrechten en armoede: een aardige scala aan hedendaagse thema's, die weliswaar steeds meer mensen aangaan en bezighouden, hetgeen een goede zaak is, maar of dat er tijdig voldoende qua aantal ─ en de daaruit voortvloeiende invloed ─ zullen zijn, staat vooralsnog te bezien.
Peter Singer is bio-ethicus en in dat vakgebied hoogleraar aan de Amerikaanse Princeton University. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek en heeft de reputatie uit te gaan van het principe voorkeurs-utilitarisme en op basis van het atheïsme.
De relatie van Ljev Tolstoj tot hedendaagse componisten; President Roosevelt en diens New Deal
Aflevering over Ljev Tolstoj In het BBC Radio 3-programmaMusic Feature wordt, in de aflevering van zaterdag 20 augustus ─ welke de titel draagtThe shorthand of emotion ─ aandacht besteed aan de connectie die bestaat tussen de klassieke grootmeester van de Russische literatuur, Ljev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) en hedendaagse Russische componisten. Dat programma wordt uitgezonden tussen 13:15 uur en 14:00 uur onze tijd.
Aflevering over deNew Deal in de VS Diezelfde zaterdag wordt, eveneens via BBC Radio 3, nog een aflevering vanMusic Feature uitgezonden, tussen 22:45 uur en 23:30 uur onze tijd. Die aflevering heetA public right and obligation ─ The music of the New Deal. In het Amerika van president Theodore Roosevelt (1858-1919; president van 1901-1909) bestond een concept dat New Deal werd genoemd. Hoe het daarin de muziek en de andere kunsten is vergaan, wordt in deze bijdrage behandeld. __________ Afbeelding:Officieel portret van VS-president Theodore Roosevelt
BBC Proms 2011: Vier composities van Johannes Brahms, verspreid over twee avonden
Twee avonden achtereen speelt ─ tijdens de BBC Proms 2011 in de Albert Hall te Londen ─ het Chamber Orchestra of Europe onder leiding van Bernard Haitink, met medewerking van de pianist Emanuel Ax, tezamen vier werken van Johannes Brahms (1833-1897).
Johannes Brahms tegen het einde van zijn leven.
Op vrijdag 19 augustus begint het concert om 20:00 uur en is het te volgen via, in ieder geval twee, in ons land te ontvangen, Europese radiozenders, te beginnen bij BBC Radio 3 en Neerlands Radio 4.
Uitgevoerd worden deSymfonie nr. 3in F-groot, opus 90, uit 1883; na de pauze voegt Emanuel Ax zich bij het ensemble voor hetPianoconcert nr. 1in d-klein, opus 15, uit 1859.
Het concert is vanaf 20:30 uur onze tijd eveneens te volgen op BBC Four-tv.
Gedurende de pauze, tussen 20:40 uur en 21:00 uur onze tijd, spreken musicoloog Kenneth Hamilton en criticus Stephen Johnson over de componist Brahms; op BBC Four wordt een gesprek gevoerd met dirigent Bernard Haitink.
Zaterdag 20 augustus spelen dezelfde musici, onder leiding van dezelfde dirigent, twee andere composities van dezelfde meester, ook in dezelfde beide categorieën. Het concert wordt dan geopend met het Pianoconcert nr. 2 in Bes-groot, opus 83, uit 1881, gevolgd door de Symfonie nr. 4 in e-klein, opus 98, uit 1885.
Het optreden begint op zaterdag om 20:30 uur onze tijd. In de pauze, tussen 21:20 uur en 21:40 uur, wordt gesproken over de literaire passies van musici. Andrew Litton is daarbij van de partij.
Dit concert zal tevens worden uitgezonden door BBC Two-tv, doch pas tussen 22:00 uur en middernacht onze tijd.
Categorie:Beeldende kunst Tags:Albert Hall London, Andrew Litton, BBC Proms 2011, Bernard Haitink, Chamber Orchestra of Europe, Emanuel Ax, Johannes Brahms, Kenneth Hamilton, Stephen Johnson
Fake or Fortune, kunstmagazine van BBC Two, richt de focus op Han van Meegeren
In het Beeldende Kunst-magazineFake or Fortune van de Britse televisiezender BBC gaan de presentatoren op zoek naar waardevolle schilderijen. In de aflevering van dat magazine, welke wordt uitgezonden in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus tussen 00:20 uur en 01:20 uur, is de focus gericht op de Nederlandse schilder Han van Meegeren (1889-1947), die erin is geslaagd veel kunstkenners lang te doen geloven dat zijn doekHet laatste avondmaal een verloren gegaan schilderij van Vermeer zou zijn. Zelfs toen Van Meegeren meldde dat hij het had gemaakt, waren er nog steeds doorgewinterde deskundigen die meldden dat dit onmogelijk was, omdat alles erop wees dat het om een oude meester ging. Later was datuiteraard allemaal anders. Nazi-superbons Hermann Goering, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in alle bezette gebieden op jacht was naar doeken van grote meesters, deed in ons land iets meer dan elders vanwege de oude meesters uit onder meer de Gouden Eeuw. __________ Afbeelding:Han van Meegeren: Zelfportret gerealiseerd omstreeks 1924. Overgenomen van de Han van Meegeren-website.
Documentaire over de kunst der compositievorm genaamd fuga op Arte-tv
In de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus, tussen 00:30 uur en 01:45 uur presenteert Arte-tv de documentaireDie Kunst der Fuge, waarin de compositievorm Fuga wordt behandeld, zoals onlangs depassacaglia werd voorgesteld. Die vorm komen we niet alleen tegen in het grootse werk van de Duitse componist der barok bij uitstek, Johann Sebastian Bach (1685-1750), met name in zijnpièce de résistancein deze contect met de titelDie Kunst der Fuge BWV 1080, gecomponeerd in de jaren 1742-1750, doch pas in 1751 posthuum als één werk gepubliceerd.
Giuseppe Verdi; schilderij van Giovanni Boldoni (1842-1931).
De grote kunst der fuga is echter tevens terug te vinden in een meesterwerk zonder weerga van latere datum: in het muziekdramaFalstaff, gecomponeerd in de jaren 1892/1893 door de Italiaanse grootmeester Giuseppe Verdi (1813-1901).
Deze opera eindigt met een kreet van de protagonist, die meldt dat alles op aarde een klucht is, waarna een grandioze fuga inzet, en wordt getoond dat niet alleen Papa Bach degene is die de kunst van de fuga beheerste, maar dat de bijna vaste toevoeging "als geen ander" daarbij niet meer onverbrekelijk behoorde te worden verbonden.
Twee romans van D.H. Lawrence gecompileerd tot drama Women in love te zien via BBC Four-tv
Compilatie uit twee boeken De Britse televisiezender BBC Four presenteert op maandag 15 augustus, voorlopig voor de laatste keer de gedramatiseerde versie door William Ivory (geboren 1964), met als titelWomen in love, van twee romans van David Herbert Lawrence (1885-1930):The Rainbow(1915) enWomen in love (1920). Het is de, in ieder geval vooralsnog, laatste keer dat we deze compilatie tot negentig minuten, van het gebeuren in twee behoorlijk omvangrijke romans, op de Britse beeldbuis kunnen zien. OP 31 maart van dit jaar was de eerste uitzending, met een herhaling op de beide volgende dagen; daarna was de film tweemaal te zien op BBC HD-tv.
David Herbert Lawrence heeft van één zijner biografen de kwalificatieThe priest of love gekregen; menigeen in de sfeer der letteren, uitgeverijen en boekhandels in Nederland vond dat aardig overdreven, maar we mogen niet vergeten dat Lawrence wel één der pioniers van de beschrijving der vleselijke liefde is geweest en dat zijn Lady Chatterley-boeken ─ drie verschillende versies bestaat ervan ─ het in delen van de samenleving, en in Londens rechtbank Old Bailey langdurig nogal zwaar te verduren hebben gehad, voordat de auteur in 1960 van alle blaam officieel werd gezuiverd.
Worstelen met de liefde
Twee zussen, Gudrun en Ursula Brangwen, worstelen in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog nogal met de liefde en met de relatie die ze hebben met twee vrienden: Rupert Birkin en Gerald Crich. Birkin heet model te staan voor Lawrence zelf.
Rosamund Pike (Gudrun), Rachael Stirling (Ursula), Rory Kinnear (Rupert) en Joseph Mawle (Gerald) spelen in deze adaptatie van de romans. Wellicht leidt een positief oordeel van de kijker ertoe dat ze de boeken nog eens ter hand nemen.
De film wordt uitgezonden tussen 23:00 uur op maandagavond (15 augustus) tot 01:30 uur in de nacht op dinsdag de zestiende: onze tijd.
__________
Foto:Een scène uitWomen in love. Links ziet u Rosamund Pike als Gudrun Brangwen, en naast haar staat Rachael Stirling die de rol van zus Ursula vertolkt.
Categorie:Letteren: Engels Tags:'Women in love', BBC Four-tv, D.H. Lawrence, drama-versie, William Ivory, Rosamund Pike, Rachael Stirling, Rory Kinnear, Joseph Mawle