Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    23-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een klein juweel in kleine oplaag over leven en werk van Wolffgang Fugger (ca. 1515-1568)
    Uitzonderlijke vondst
    Dezer dagen vond ik tussen de opruimingsboeken van een — speciaal, door mij veelvuldig bezocht — antiquariaat in mijn woonplaats een oblong boekje dat direct de aandacht trok door het uiterlijk:


    Het is niet zo dat de mensen van de boekwinkel in kwestie niet zouden kunnen waarderen wat er in het inmiddels 41 jaar oude — want in maart 1968 verschenen — maar tegelijkertijd splinternieuwe, boekje te vinden is over het leven en werk van de befaamde kalligraaf, en-nog-zo-veel meer, Wolffgang Fugger (ca. 1515-1568). Met name over diens Ein nutzlich und wolgegrundt Formular Mancherley schöner Schriefften.
    Maar ook antiquaren moeten, heden ten dage meer nog dan voorheen, paal en perk stellen aan de thema's en de hoeveelheden boeken die in het pand in kwestie kunnen worden uitgestald, en zo gebeurt het af en toe dat er zich tussen de opruimingsboeken meer dan de gebruikelijke en deels weliswaar aantrekkelijke uitgaven, een bijzonderheid bevindt.

    Bijzonderheden
    Het 32 pagina's tellende werkje waaraan alle mogelijke aandacht is besteed, is uitgekomen in een oplage van in totaal 275 exemplaren, waarvan er 25 zijn gedrukt op de papiersoort Medival Demy, de resterende 250 op het papier dat bekend is als Abbey Mills Text. Gebonden is het boekje in Porridge paper, en de manier van binden vindt zijn oorsprong in zestiende eeuws bindwerk van slap vellum. Het formaat is 21,8 cm x 17,2 cm.
    De tekst in het binnenwerk is — afgezien van de inleiding — gerealiseerd in de zestien punts Monotype Bembo met een spatie van twee punten. De illustraties zijn afkomstig uit de eerste editie van Fuggers in de tekst genoemde writing-book, en konden worden gereproduceerd met toestemming van de Trustees of the British Museum, en die welke afkomstig zijn uit de volgende editie konden worden overgenomen door de toestemming, verleend door de Director of the Victoria and Albert Museum.
    Het boekje is gedrukt en gebonden in the Department of Printing, Camberwell School of Art and Crafts, London. Verantwoordelijk voor het project is Michael Gullick, third year Graphic Design.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorplat van het boekje uit 1968.
    2. illustratie uit de tweede editie, die is verschenen in de periode tussen 1597 en 1605, uitgebracht door Catharina Dieterich. Ten opzichte van de eerste editie uit 1553 — uitgegeven te Nürnberg door Valentin Geissler in 1553 — zijn er enkele wijzigingen aangebracht.

    23-08-2009 om 22:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:kalligrafie, typrografie, drukkunst, schrijfkunst, Wolffgang Fugger
    >> Reageer (0)
    22-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luis Buñuels speelfilm Belle de Jour via de VPRO op Nederland 2 in de nacht van zaterdag op zondag

    "Trois ans ont passé. Séverine et Pierre vinvent sur une petite plage très douce. Mais depuis que Séverine a parlé, elle n'a plus entendu la voix de Pierre."
    Met die woorden heeft de Franse schrijver Joseph Kessel (1898-1979), op 20 februari 1928 te Davos, de laatste hand gelegd aan zijn roman Belle de Jour. Nog in hetzelfde jaar werd het boek door Gallimard in de reeks van de Nouvelle Revue Française uitgegeven. Bijna veertig jaar later heeft de Spaanse regisseur Luis Buñuel (1900-1983) er een erotisch drama met sterk surrealistische elementen van gemaakt door zelf de adaptatie van de roman ter hand te nemen, in samenwerking met Jean-Claude Carrière (*1931). De film is uitgekomen in 1967, met in de hoofdrollen Catherine Deneuve (*1943) en Jean Sorel (*1934). Ook andere grootheden van het witte doek heeft Buuel voor deze rolprent weten te contracteren: Geneviève Page (*1930), Michel Piccoli (*1925) en Pierre Clémenti (1942-1999).
    De film van Luis Buñuel is te zien vroeg in de nacht van zaterdag 22 augustus op zondag 23 augustus, tussen 00:55 uur en 02:40 uur, bij de VPRO op Nederland 2. Het is een Frans-Italiaanse coproductie.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Franse Romancier Joseph Kessel.
    2. De Spaanse regisseur Luis Buñuel.

    22-08-2009 om 10:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Franse filmklassieker, Joseph Kessel, Luis Buñuel, Catherine Deneuve, jean Sorel, Michel Piccoli, Geneviève Page, Pierre Clémenti
    >> Reageer (0)
    21-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beethovens Fidelio onder Daniel Barenboim '” op BBC Proms via BBC 2 Television en BBC Radio 3
    Beethovens enige muziekdrama
    Zaterdag 22 augustus is er op het podium van de Londense Albert Hall, in het kader van de BBC Proms 2009, voor de tweede achtereenvolgende avond een optreden van het West-Eastern Divan Orchestra onder leiding van Daniel Barenboim. Boden de musici op vrijdagavond een staalkaart uit het klassiek-romantische repertoire, zaterdag presenteert deze Prom een concertante uitvoering van de opera Fidelio van Ludwig van Beethoven. Aan dat opus hebben we op deze site op 25 maart, op 15 april en op 24 april van dit jaar; toen naar aanleiding van de herhaling door de Nationale Reisopera. Meer achtergrond-informatie is te vinden in een eerder verschenen artikel, naar aanleiding van een via Mezzo-televisie uitgezonden, veel oudere opname onder leiding van Karl Böhm; die bijdrage verscheen op dit weblog op 31 juli 2008.
    Het spreekt vanzelf dat, naast het instrumentale ensemble, ook nog enige vocale solisten optreden. Zaterdag 22 augustus zijn dat Waltraud Meier (als Leonore), Simon O'Neill (in de rol van Florestan), Gerd Grochowski (als Don Pizarro), John Tomlinson treedt op als Rocco; Adriana Kučerová is Marzelline; Stephen Rügamer vertolkt de rol van Jaquino, en Victor Rud is Don Fernando.
    Verder zijn de BBC Singers en het Geoffrey Mitchell Choir van de partij.
    De uitzending van Fidelio via BBC Radio 3 begint reeds om 20:30 uur onze tijd, en zal gebruikerlijkerwijs worden onderbroken door een pauze — in dit geval van 21:30 uur tot 21:50 uur, met daarin het programma Twenty minutes met daarin het Proms Literary Festival.
    BBC Two Television start de uitzending om 21:10 uur en eindigt om 23:20 uur.

    21-08-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    20-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aforismen van een negentiende eeuwse arts over ziekte en epidemie
    Nog altijd actueel
    Nu de massale hysterie omtrent de Mexicaanse griep voorbij schijnt te zijn — en daarmee verbonden het door velen, in het wilde weg aangeschafte middel Tamiflu, dat besmetting niet kan voorkomen, en dus alleen mag worden gebruikt door mensen die werkelijk door de ziekte in kwestie reeds zijn gegrepen —, is het wellicht niet onverstandig nog eens te wijzen op datgene wat de medicus Carl Ludwig Schleich (1859-1922) over ziekte in het algemeen en ook bijzondere aspecten van dat fenomeen aan het papier heeft toevertrouwd in de vorm van aforismen.
    Deze, niet van filosofische overwegingen gespeende, ideeën doen nog altijd niet onder voor allerlei beweringen, feiten en meningen van hedendaagse medici. Daarom beginnen we hier met Schleichs opvattingen over het verschijnsel epdiemie.

    Eine Epidemie erlischt, wenn die befallene Menschheitsgruppe angepaßt ist an ihre Ursache oder diese nur noch Gefeite (Immune) vorfindet.
    Das ist der Grund warum Krankheiten in ihrer Intensität schwanken. Scharlach, Pocken, Schwindsucht, Diphtherie haben wechselnd gefährlichen Charakter; nicht die Ursachen schwanken, sondern der Grad vorhandener Widerstandskräfte bestimmt Ausdehnung und Schwere einer Epidemie.


    Gegen Epidemien pflegen sich absolut sichere Heilmittel erst einzustellen, wenn ihre Bösartigkeit ausAnpassungsgründen nachzulassen beginnt.

    Man kann sich sehr krank fühlen und doch im Sinne der Gefahr und der Bedrohung ganz gesund sein. Auffallender ist, daß man sich sehr gesund fühlen kann und doch tödlich krank sein kann. Krankheit und Gesundheit sind also eigentlich subjektive Begriffe.

    Krankheitsgefühl ist ein Bewußtwerden unseres inneren Betriebes. Organe, von denen wir etwas fühlen, melden sich damit zur geneigten Aufmerksamkeit des Besitzers.

    Jede Krankheit zeigt sich an und warnt. Ihre Melderreiter sind: Unlust, Unbehagen, Kraftabfall und Schmerz. Aber auch die kommende Gesundheit gibt Signale; Hoffnung und Tatenlust.

    Interessante bundel, met veel actueels
    De hele bundel — Die Weisheit der Freude — met 23 hoofdstukken, verspreid over twee en negentig bladzijden, vond ik eergisteren in een krat met opruimingsboeken op het trottoir vóór een antiquariaat in mijn woonplaats, en voor de somma van slechts één euro.
    Vijftien jaar geleden vond ik op een kraam van dezelfde zaak, tijdens een toen nog zeer goed bezochte zondagse boekenmarkt op één der marktpleinen van onze stad, voor slechts één gulden al een goed geconserveerd exemplaar in dubbeldraads linnen uit 1920 van Schleichs Besonnte Vergangenheit, zijn Lebenserinnerungen 1859-1919. Een halve eeuw later was dat werk — met toen een oplage van twee miljoen exemplaren — één der best gelezen boeken met memoires van het Duitse taalgebied. In die oudere uitgave is eveneens een aantal 'ouderwetse' foto's in sepia opgenomen, hetgeen in een latere herdruk in de jaren zeventig van de vorige eeuw niet meer het geval was. De laatste herdruk is van 1985.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Carl Ludwig Schleich, medicus, was de uitvinder van de intraveneuze anaesthesie. Hier ziet u hem afgebeeld in een witte doktersjas van anno dazumal.
    2. Titelgedeelte van het voorplat van de bundel weisheit der Freude.

    20-08-2009 om 18:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Aforismen (Duitstalig), Carl Ludwig Schleich
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antony Gormley's roestige beelden in de Noorse stad Stavanger '” in Avro's Close up
    Uniek project
    Kenners uit de wereld der kunsten zijn zeer enthousiast en de vroede vaderen en andere vertegenwoordigers van het plaatselijke gezag van de Noorse stad Stavanger tonen zich eveneens content met de door de Britse beeldhouwer Antony Gormley (*1950, Londen) geplaatste roestende objecten in openbare ruimten. De bevolking daarentegen heeft er grote moeite mee. In eerste instantie zou je dat kunnen betreuren, doch juist die discrepantie is het welke zou kunnen zorgen voor een publieke discussie die — zo niet direct dan wel op termijn — vruchten zou kunnen afwerpen. Gormley wil met de herbezinning op het menselijk lichaam en de uitbeelding daarvan zorgen voor een plek van herinnering en transformatie, waarbij zijn eigen lichaam dient als uitgangspunt en vervolgens als representatie van het 'collectieve lichaam'.


    De beelden, die in de periode 1999/2003 door de stad Stavanger in opdracht zijn gegeven, bestaan vanaf 2003 in de vorm van 23 elementen, alle van het formaat 197 x 48 x 26 centimeter.
    De Nederlandse zendgemachtigde Avro laat één en ander van de beelden en de daar omheen hangende perikelen zien in een aflevering van het programma Close-up dat op vrijdag 21 augustus, tussen 16:10 uur en 17:00 uur zal worden uitgezonden. Broken column — Bonje om beelden luidt de titel van de aflevering.
    __________
    Afbeelding: Eén van Antony Gormley's beelden van roestend staal in Stavangers Domkirken. (Foto © Antony Gormley.).

    20-08-2009 om 18:39 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Antony Gormley, beeldenreeks, Stavanger, tv-documentaire
    >> Reageer (0)
    19-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Händels oratorium Samson donderdagavond op BBC Proms, te beluisteren via BBC Radio 3
    Uitzending op BBC Radio 3
    Op donderdag 20 augustus, tijdens het 47ste BBC Proms-concert zal het oratorium Samson (1743) van Georg Friedrich Händel worden uitgevoerd door The Choir of the English Concert, The New Company, en The English Concert onder leiding van Harry Bicket (*1951). Vocaal-solistische medewerking zal worden verleend door Susan Gritten (Delila); Iestyn Davis (Micah), Mark Padmore (Samson), Neal Davis (Manoah), Christopher Purves (Harapha), Lucy Crowe (die drie verschillende vrouwenrollen zal vertolen), en Ben Johnson (in drie verschillende mannenrollen).
    Het concert begint om 19:30 uur onze tijd en zal eindigen omstreeks 23:30 uur. Tijdens de pauzes — tussen 20:25 uur en 20:45 uur, en de tweede keer tussen 21:55 uur en 22:15 uur — zal het programma Twenty minutes worden uitgezonden.

    Pauzes
    Op de website van de BBC Proms staat echter vermeld dat er geen pauzes zullen zijn. Maar ondanks de duur van zo'n 165 minuten duurt de uitzending bijna vier uur. Dus of zijn er alleen maar pauzes voor de radioluisteraars en gaat de etherversie in een uitgesteld relais verder, of de communicatie tussen de organisatie en de diverse media die erover publiceren is weer eens niet geheel volgens de regelen der kunst verlopen.
    Voor degenen, die verleden week de live-uitvoeringen in Blokzijl en Groningen hebben gemist, een aardige kans in, in de eigen omgeving te luisteren, al kan zulks nooit op tegen een concert met levende uitvoerenden.
    Meer informatie over dit oratorium is te vinden op de site Tempel der Toonkunst ain een artikel van zaterdag 8 augustus.
    ___________
    Foto: Dirigent Harry Bicket (foto van The English Concert.)

    19-08-2009 om 21:36 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Händel, oratorium, Harry Bicket, BBC Radio 3
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Arte-documentaires over Sovjet-Rusland direct achtereen; volgende week herhaling
    De ineenstorting van het Sovjet-rijk
    Op woensdag 19 augustus kunt u via de Duits-Franse cultuurzender Arte kijken naar twee achtereenvolgende, min of meer op elkaar betrekking hebbende, documentaires in verband met het Sovjet-rijk.
    Om 21:00 uur begint de uitzending van de film Der sowjetische Kollaps. Het is een 58 minuten durende, Japanse documentaire uit 2006, gerealiseerd door Itaru Hasegawa.
    In die rolprent wordt teruggekeken op de tweedeling die in de wereld, grof geschat, heeft gegolden: zij daar en wij hier. Zij waren — vanuit het zogeheten Westen bekeken — de sovjets, althans allereerst de machthebbers binnen het rijk achter het IJzeren Gordijn, wij waren de positief ingestelde westerlingen, van Europa tot en met de verre Verenigde Staten. Die tweedeling bleef uiteraard gelden toen de monsterlijke onwezens in het Witte Huis alles aan elkaar manipuleerden om toch vooral hun economische belangen te kunnen blijven verdedigen door een oorlog in Vietnam aan te wakkeren en vooral in stand te houden. Daartegen hielpen ook cartoons in de Pravda — die zelfs door regionale kranten van Nederland werden overgenomen — niets. Hoewel na het verscheiden van één van de gruwelijkste beestmonsters uit de 20ste eeuw — Josef Vissarionovitsj Dzoegasjvili, onder meer bijgenaamd Stalin (1878-1953) — eenmaal de onvoorstelbaar boosaardige geest had gegeven, en er daarna enige dooi leek te komen, was die veel te kort van duur om iets meer dan marginaals aan deze zijde van de tweedeling te bewerkstelligen.
    De gebeurtenissen rond 20 augustus 1991 hebben de ondergang van het Sovjet-rijk versneld.
    De doumentaire, die een bijdrage is van Arte France, en die op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, staat voor herhaling gepland op dinsdag 25 augustus, vanaf 09:55 uur in de ochtend.

    Chroesjtsjov onthult
    Onder meer daarover gaat de documentaire Abrechnung mit Stalin, die vanaf 22:00 uur zal worden uitgezonden, en die als belangrijkste thema de Geheime Rede heeft, welke door Nikita Chroesjtsjov in 1956 werd gehouden over de misdaden die door Stalin waren begaan. Wat voor een onvoorstelbaar monster die man was, is al in aanzet te vinden in de biografie over diens jeugdjaren, geschreven door Simon Sebag Montefiori. Dat boek is op dit web uitgebreid besproken in een artikel dat op 20 januari 2008, en later nog eens in augustus van datzelfde jaar, zij het in een iets andere context. Hoezeer de apparatsjiks ook onder die Supergestoorde hebben geleden, hun aantal valt bijna in het niet als we kijken naar de miljoenen slachtoffers die deze dictator onder de gewone mensen van alledag heeft gemaakt, onder beschuldigingen van onder meer ondermijning van de staat, spionage, en wat niet al; daarmee dood en verderf zaaiend in een mate die Hitler blijkt te hebben overtroffen. Dat valt onder meer te lezen in een hele turf van Orlando Figes, die eveneens in deze kolom is besproken, maar weer later dan de beide andere standaardwerken, en wel op 24 oktober 2008.
    Deze Duitse film met een lengte van 52 minuten werd gemaakt in 2005 door Daniel Ast en Jürgen Ast, in opdracht van Radio Berlin Brandenburg. Ook deze rolprent zal worden herhaald, en wel opnieuw aansluitend op de bovengenoemde docu, derhalve op dinsdag 25 augustus, vanaf 10:55 uur.

    19-08-2009 om 08:44 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Sovjet-rijk: perikelen en tragedies
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over het onheil van het kapitalisme in Duitsland anno nu

    Frontal-docu
    Op woensdag 19 augustus zendt het tweede Duitse televisienet ZDF weer een aflevering uit van de reeks Frontal 21-Dokumentation. De titel luidt: Auferstanden aus Ruinen, het thema is de ontwikkeling van de linkse partijen sinds de val van de Muur die Oost- en West-Duitsland sedert augustus 1961 scheidde. Het ligt voor de hand dat het zwaartepunt van de documentaire zal liggen op de partij die zich profileert onder de naam Die Linke, en die aan de ene kant diverse ideeën aan de man probeert te brengen waarvoor een vroegere sociaal-democratische partij in West-Duitsland zich niet had hoeven schamen, maar waar aan de andere kant kopstukken in hebben plaatsgenomen die volgens menigeen iets te veel zijn gevormd door de kaders van de voormalige DDR. Helemaal onwaar is dat weliswaar niet, maar gezien de mogelijkheden die verkiezingen bieden zouden degenen, die het rode potlood binnenkort weer moeten hanteren, hun kruisje kunnen plaatsen bij die personen, welke geen binding meer (kunnen) hebben met de dubieuze DDR-staatspartij van voor 1989.

    Een briljante intellectueel en een drammerige volksmenner
    Daar is ten eerste Gregor Gysi (*1948), de grote intellectueel en stemmentrekker — één van de weinige politici die is gezegend met een tante, die de Nobelprijs voor Literatuur heeft ontvangen: Doris Lessing, 2007 — die zich niet schaamt diverse negatieve aspecten van de vroegere staat waarin hij woonde en werkte, te veroordelen en zich breed te maken voor de minder bedeelden. Want daar ligt de hond immers begraven: het feit dat de laatste Duitse regeringen het niet alleen hebben toegelaten, maar nadrukkelijk in de hand hebben gewerkt dat de echte armen steeds armer werden, en aan de andere kant op de koop toe hebben genomen dat ware rijken steeds meer geld kregen, heeft deze partij zo in het middelpunt van de belangstelling gerukt. Dat er dan een zeer kapitaalkrachtige demagoog uit het Saarland — Oskar Lafontaine (*1943), de neo-Duitse Napoleon, ooit minister-president van die deelstaat en ook enige tijd minister van Financiën in de Bondregering van Gerhard Schröder; een man met een veel te groot ego en een meester in het weglaten van allerlei gegevens, die voor een totaalbeeld absoluut noodzakelijk zijn, maar die hem even niet uitkomen — naast Gysi wordt geduld, zal enerzijds flink wat 'links'georiënteerde, voormalige SPD-stemmers trekken, anderzijds zal hij ook voldoende mensen afschrikken.

    Nieuwe mensen, nieuwe kansen
    Het wachten is dus op een geheel nieuwe generatie partijleden die een nieuw kader kunnen vormen en van wie iedereen zal kunnen aannemen dat ze helemaal niets met de oude DDR te maken (willen) hebben.
    Bodo Ramelow (*1956) van Die Linke laat vandaag in een interview met de Frankfurter Rundschau weten dat hij best bereid is in Thüringen te stemmen vóór een SPD-kandidaat als minister-president, zelfs als zijn eigen partij groter zou worden. Het maakt meer duidelijk dan alleen de wens om op bepaalde niveaus een rood-rode samenwerking — die hier en daar reeds bestaat — verder uit te bouwen, maar tegelijkertijd om zoveel mogelijk christelijke politiek te weren.
    Die gedachte is wel sympathiek, want christelijke politiek is zelden of nooit constructief en al helemaal niet in het altijd nog verdachte Duitsland.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Gregor Gysi van de partij Die Linke.
    2. Oskar Lafontaine van dezelfde club.
    3. Bodo Ramelow van dezelfde partij.

    19-08-2009 om 01:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Bodo Ramelow, Gregor Gysi, Oskar Lafontaine, Die Linke, ZDF-Frontal 21-documentaire
    >> Reageer (0)
    18-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handelaren in tweedehands goederen in de schijnwerpers van het ZDF-programma 37e

    ZDF-reportage
    Het tweede Duitse publieke televisienet ZDF besteedt in de programmareeks 37° op dinsdag 18 augustus, tussen 22:15 uur en 22:45 uur aandacht aan de handel in tweedehands goederen. Onder de titel Alles Schrott wordt de focus gericht op handelaren in schroot, verkopers op vlooienmarkten en alle andere mensen die zich tussen die uitersten begeven en gebruikte goederen aan de man brengen.
    Dat die gekozen titel als vlag de lading van het geheel nimmer kan dekken, moge blijken uit de voorwerpen die tijdens veilingen worden verhandeld en niet zelden duizelingwekkende bedragen opleveren, naast zoveel ander moois voor aantrekkelijke prijzen. Maar, zelfs als het voorwerp nimmer uit de oorspronkelijke verpakking zou zijn gehaald, het is en blijft tweedehands materiaal als het eenmaal in andermans particulier bezit is geweest. Een boekhandelaar kan een stapel moeilijk verkoopbare boeken aan een antiquaar overdoen zonder dat het boek daardoor tweedehands wordt, maar de exemplaren in kwestie zijn daarmee wel in de sfeer der tweedehands goederen beland.

    Tal van aspecten
    De reportage, die slechts een half uur in beslag neemt, en in eerste instantie de mensen in het zonnetje zet, die van deze handel leven, zou wel eens aardige aspecten naar voren kunnen halen waaraan niet iedereen in eerste instantie denkt als hij wordt geconfronteerd met de handel in tweedehands goederen. Dat er zijdelings, dan wel heel direct, ook mensen— letterlijk of figuurlijk — in beeld zullen komen die (mogelijk) cliënt zijn of worden, ligt eigenlijk wel voor de hand.
    De reportage, die op andere plekken als documentaire wordt aangekondigd, is in 2009 gereedgekomen.
    Ik zelf, bij voorbeeld, zou als gymnasiast nooit een — voor die dagen zo uitgebreide — collectie boeken hebben kunnen bezitten als ik niet hier en daar vijf boeken voor het bedrag van één gulden had kunnen kopen, dankzij het bestaan van tweedehands boekwinkels. Maar dat er tussen tweedehands spullen, naast bijzonder aardige vondsten, ook een hoop teringzooi zit, zal geen weldenkend mens willen bestrijden.

    Foto: © ZDF.

    18-08-2009 om 09:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Reportage uit 2009 over de handel in tweedehands goederen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische brulboei overheerst Nederlands wetenschapsprogramma
    Veel geschreeuw, nul inhoud
    Hoe diep zelfs de programmamakers van de publieke omroepen kunnen zinken, is ons vooral — en toen ook maar direct in ijltempo — bewust geworden sedert er in Nederland commerciële televisie wordt geproduceerd. Slechts enkele uitzonderingen, zoals bepaalde kunstprogramma's, zijn aan deze degeneratie, devaluatie en inflatie ontkomen. Nu waren we wel wat gewend met een instantie als de Tros, waar de commercie zodanig van afdroop dat menigeen — en zeer terecht — reeds decennia geleden de mening was toegedaan dan deze zendgemachtigde niet in een publiek bestel thuishoorde.
    Maar dat zelfs een instantie als Teleac/NOT een waardenval heeft veroorzaakt door een vleesgeworden Belgische brulboei met een professionele grijns welke geen enkele intrinsieke waarde heeft en ook nog eens een ziekmakend huichelstemmetje, tot presentator van een wetenschapsprogramma getiteld Hoe? Zo!— dat overigens wel de benaming Show draagt en derhalve door waarachtig in wetenschap geïnteresseerden kan worden overgeslagen zonder dat men ook maar iets heeft gemist — heeft opgestuwd, geeft al aan hoe desperaat de bedenkers of degenen in een vervolgfase moeten zijn geweest als ze niet eens in staat zijn iemand anders te vinden dan een alle kijkersenergie wegzuigende lawaaischopper.

    Verscheept afval
    Ik vroeg eens aan Belgische bekenden hoe het toch komt dat wij in Nederland dergelijke oelewappers uit hun land op de buis brengen. De reactie was kort maar krachtig: "Alle vormen van afval verschepen wij graag naar de bovenburen." De naam van dat uitzinnig schreeuwerige type? Nee hoor, die geven we u hier niet, want dat zou al te veel eer zijn.
    Ooit deed die man, ook al in Nederland, de 'presentatie' van een opgefokt Veronica-programma. Een vreselijke Engelse juffrouw 'zong' een Mozart-nummer op een toenmalige tekst — weerzinwekkend in warempel alle opzichten. "Mag u dat smaken?" vroeg de lawaaiproducent toen de juffrouw eindelijk zweeg. Maar zodra hij merkte dat de gevraagde niet echt gecharmeerd was van wat die overbodige klanken producerende juf van overzee 'ten beste' had gegeven, trok hij pijlsnel de microfoon onder de neus van de man weg, en verdween de grijns op zijn tronie als bij toverslag. Onthullend, reeds toen.

    18-08-2009 om 08:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Hoe? Zo!, beeldbuis-nonsens
    >> Reageer (0)
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Componist van de Week: Louis-Nicolas Clérambault

    Vijf keer een half uur
    Aan het begin van de vorige herfst, op 23 september 2008, heeft organiste Elly Kooiman op het prachtige instrument in de Heilige Geest Kapel te Groningen haar concert afgesloten met een Suite van de Franse componist Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749). Daaruit mogen we concluderen dat de man geen totale onbekende is binnen de kaders van degenen die zich meer dan oppervlakkig met klassieke muziek ophouden, want hoe vaak komen anderen deze telg uit een zeer muzikale dynastie van aan het Franse hof werkzame musici eigenlijk nog tegen?
    De komende dagen krijgt u daartoe echter eerst even vijf maal de gelegenheid doordat de man is verkozen tot Componist van de Week in het Vara-programma met die naam dat van maandag 17 tot en met vrijdag 21 augustus via Radio 4, steeds tussen 19:30 en 20:00 uur, zal worden uitgezonden.
    Dat begint op maandag met drie composities, respectievelijk delen uit steeds een groter geheel. Als eerste een Sonate, gevolgd door het eerste deel uit een Miserere voor orgel, en het laatste onderdeel is een Chaconne uit Clérambaults Vijfde Symfonie.
    Over de andere werken die u en ons de komende dagen zullen worden voorgesteld, eventueel aangevuld met verwijzingen, informatie over de uitvoerenden en nog veel meer zulks, kunt u de website van het radioprogramma in kwestie raadplegen door hier te klikken.

    17-08-2009 om 16:24 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Louis-Nicolas de Clérambault, Componist van de week, Vara-Radio 4 NL
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire op Canvas over evangelsit Ted Haggard, een omgevallen godheid op Canvas
    Kerstenende kwijlbabbels
    Mocht u tot diegenen behoren, die zich ook zo intens verbazen — tot verbijstering toe — over de volmaakte idiotie die heerst in de Verenigde Staten binnen en rondom de groeperingen die zich laten inpalmen en inpakken door evangeliserende kakelkoppen, die niets anders doen dan bijbelteksten in een eigen versie over de mensen uit te strooien en daarbij hun voordeel doen, neemt u dan de moeite om hedenavond te kijken naar het programma Terzake op het tweede, Nederlandstalige, Belgische televisienet CANVAS. Als het niet reeds is gebeurd, zullen velen van u de schellen van de ogen vallen, als zij (kunnen) zien dat het één grote commerciële bedoening is die rechtsgezinde, niets ontziende 'christenen', die een politieke agenda hebben en absoluut niet minder gevaarlijk zijn voor een vrije samenleving dan fundamentalistische moslims en dito joden, negers en homoseksuelen.

    Documentaire uit 2005
    In 2005 heeft de befaamde documentairemaakster Alexandra Pelosi zo'n fanatieke, op golven van onbedaarlijke gekte zwevende kletskous Ted Haggard (*1956), geportretteerd. Hij had in een inmiddels vervlogen tijdperk de zogeheten New Life Church gesticht en was daarmee redelijk tot zeer succesvol. In 2005 waren er dagelijks dertig miljoen Amerikanen die aan zijn lippen hingen en hem, al dan niet met die opzet, de status van een god hadden verleend. "Geen naïever volk dan Amerikanen," zei zo menigeen na de Vietnam-oorlog toen plots bleek dat zo velen helemaal niet wisten waar ze al die tijd zo vóór waren geweest , en zo is het met Yanks — in tegenstelling tot Amerikanen die wel kunnen denken — op vele fronten.
    In Terzake zult u getuige kunnen worden van het feit dat ook Ted Haggard niets goddelijks heeft en een net zo'n grote huichelaar was toen hij predikte tegen alles wat god verboden heeft, maar waarvan echter nog nooit iemand een geloofwaardig getuigenis heeft kunnen afleggen. Onzinnig geblaat, derhalve.Nadat hij eenmaal van zijn voetstuk was gevallen, heeft Alexandra Pelosi deze Ted Haggard nogmaals bezocht.
    En steeds opnieuw is gebleken dat streng veroordelende evangelisten — die de moraal van George W. Bush steunden, en derhalve niet kunnen deugen, omdat nergens in de bijbel een tekst te vinden is die zegt dat men leugenaars, lasteraars, oorlogsmisdadigers en anderszins fraudeleuze afgezanten van het Beest uit de Afgrond moet steunen — zelf niet kunnen voldoen aan de eigen voorwaarden voor een enigermate christelijk bestaan.

    Een volstrekt andere wereld
    Voor ons Europeanen is het een zo compleet andere wereld van fiction zonder enige science, dat wij in Nederland het hebben mogen meemaken dat zelfs een Evangelische Omroep-functionaris — die werkelijk elke gelegenheid aangreep om iets van kerstening te bedrijven — meldde dat hij de wijze van in de VS optredende televisiedominees toch niet in ons land als een gerede optie zag. Moeten we zulke dwazen dan toch nog importeren naar Europa? Alsof daar niet reeds meer dan genoeg raaskallende roofridders rondzwalken, waarvan een enkeling zelfs is opgeklommen tot maffiose regeringsleider.
    Moge zelfs de niet bestaande Christen-, Joden-, Negers- en Homo-God, de Duivel, Karl Marx, alsmede twaalfhonderdenacht postduiven en nog meer watervlooien consumerende sijsjeslijmers, mij en alle andere fatsoenlijke burgers zonder die uitzinnig ridicule vooroordelen over een Hemelse Vader en een Helse Bokkenpoot — en nog veel meer van die baarlijke nonsens — ervoor behoeden.
    Kijkt u daarom en huivert u over zoveel extremisme.

    17-08-2009 om 10:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Ted Haggard, documentaire, evangelisatiegekte in VS, Alexandra Pelosi
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!