Antiquaar beschuldigd van stelen Shakespeare-Folio First; documentaireop BBC One
Een Folio-First Donderdag 29 juli vertoont BBC One-tv een documentaire over de Britse antiquaar Raymond Scott, gespecialiseerd in zeldzame boeken [1], die ervan wordt beschuldigd een bijzondere uitgave van William Shakespeare (1564-1616) een Folio First[2] te hebben verdonkeremaand. De film begint om 23:35 uur onze tijd en duurt tot 00:35 uur, en draagt als titel Stealing Shakespeare.
Vrijgezel Raymond Scott wordt in deze bijdrage geportretteerd als vrijgezel, die plotseling het middelpunt is geworden van een onderzoek door FBI en Durham CID [3]. Daarbijspeelt de Cubaanse verloofde van Raymond Scott eveneens een rol.
__________
[1] In de VPRO-Gids wordt de man omschreven als antiekhandelaar. (Say no more, say no more.)
[2] Bij Folio First gaat het om een eerste druk van de Folio-editie van de stukken van Shakespeare.
[3] FBI is al zo lang een wereldwijd begrip, dat we dat hier niet nader hoeven te omschrijven. CID is voor de kijkers van Engelse detective-series evenmin en onbekende afkorting. Diverse inspecteurs van politie voegen aan hun naam dat begrip dikwijls toe. De afkorting staat voorCriminial Iinvestigaton Department.
__________
Afbeelding: RaymondScott. (Foto BBC One television.)
De olifant van Laos wordt bedreigd met uitsterven, te zien op Arte-tv
Met karavaan door het land
Arte-televisie vertoont op donderdag 29 juli in de namiddag tussen 16:50 uur en 17:35 uur een documentaire over een naderende natuurcatastrofe in Laos: het dreigende uitsterven van de olifant in dat land. De documentaire draagt de titel Laos Die Karawane der bedrohten Elefanten. In de film wordt aandacht besteed aan een expeditie met vier olifanten die door het land trekt in de hoop daarmee aandacht met eventueel daaraan verbonden gevolgen te genereren voor het probleem in kwestie. Het dier speelt in de geschiedenis, en daarmee in de cultuur, van Laos zo'n belangrijke rol. Deze Franse documentaire uit 2002, van Gilles Maurer en Olivier Duffilot, wordt op 5 augustus,'s ochtends vanaf 09:05 uur herhaald.
Portret van musicus Placido Domingo donderdagnacht in BBC's kunstprogramma Imagine>
Veelzijdig musicus De tenor Placido Domingo die inmiddels 68 jaar oud is trad onlangs voor het eerst op als bariton in een muziekdrama van Giuseppe Verdi (1813-1901): Simon Boccanegra. Deze gedurende lange tijd uitsluitend vocale musicus, die later, zals zovele anderen, eveneens een tweede loopbaan als dirigent inzette, ging bij tijd en wijle dirigent, heeft gedurende zijn carrière honderddertig verschillende rollen gezongen als tenor in zo'n drieduizend vierhonderd voorstellingen. Tegenwoordig is hij verbonden aan twee verschillende, bij de Amerikaanse operaliefhebbers zeer populaire instituten: de Washington National Opera en aan de Los Angeles Opera.
BBC's kunstprogramma Imagine Het kunstprogramma Imagine van het tweede BBC-televisienet waarvan in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 juli tussen 00:20 uur en 01:15 uur de nieuwste aflevering zal worden uitgezonden, heeft als titel Placido Domingo The time of my life.
Hoewel die titel als vlag de lading ongetwijfeld zal dekken, is het gedeelte achter de naam van de protagonist wellicht minder gelukkig gekozen, aangezien we op een andere Engelstalige zender (kunnen) worden doodgegooid met afleveringen en herhalingen ven een programma dat die titel draagt en waarin allerlei stellen de passage met die titel uit de Hollywood-filmproductie Dirty Dancing moeten 'interpreteren'. Meer dan afgrijselijk. Wat een geluk dat er nog sterren bestaan, die werkelijk iets te 'zeggen' hebben, hetgeen ze voornamelijk doen door te zingen, zoals Placido Domingo.
Rose Bernd (1903) van Gerhart Hauptmann als speelfilm (1957)
Met sterbezetting
In de nacht van woensdag 28 juli op donderdag 29 juli kunt u op het eerste Duitse publieke televisienet ARD/Das Erste tussen 00:50 uur en 02:25 uur de uitzending bekijken van de speelfilm Rose Bernd uit 1957, geregisseerd door Wolfgang Staudte [1]. In de rolprent komen we bekende namen uit het midden en de tweede helft van de twintigste eeuw tegen, zoals Maria Schell (1926-2005), Käthe Gold (1907-1997), Leopold Biberti (1894-1969) en Raf Vallone (1916-2002). Dit filmdrama is een bewerking door Walter Ulbrich (1910-1991) van het gelijknamige toneelstuk uit 1903 van de Duitse schrijver Gerhart Hauptmann (1862-1946), die in 1912 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur.
Het verhaal Rose Bernd (gespeeld door Maria Schell) werkt op de boerderij van het echtpaar Christoph Flamm (Leopold Biberti) en diens wederhelft Henriette (Käthe Gold). Ze verzorgt de verlamde echtgenote van de boer, en op een gegeven moment begint ze een relatie met haar werkgever, maar dan wordt ze gechanteerd door Artur Streckmann (Raf Vallone), die als arbeider werkzaam is. In de persoon van de rechter zien we Siegfried Lowitz (1914-1999), die vanaf 1977 enige jaren de rol van de politieserie Der Alte van het ZDF heeft vervuld.
__________
[1] Wolfgang Staudte (1906-1984) regisseerde in ons land de verfilming van de eerste twee boeken uit de Ciske-trilogie Ciske de Rat en Ciske groeit op (1955) van Piet Bakker (1897-1960).
____________
Afbeeldingen
1. Der heilige Gerhart, karikatuur uit 1905 van Brand, gepubliceerd in het humoristische, politiek satirische weekblad Kladderadatsch.
2. Actrice Maria Schell in een aflevering van de ZDF-serie Der Kommissar.
Catalaans parlement stemt in met verbod op stierenvechten
Schrijdt de beschaving weer een klein stapje voort? Aan het begin van het NOS-Journaal van 12:00 uur hedenmiddag meldde Jeroen Tjepkema dat het Catalaanse parlement ongeveer op dat moment zou moeten stemmen over een verbod op stierenvechten. Deze mededeling werd gevolgd door enkele stemmen van burgers en van één direct betrokkene. Een man op leeftijd vond het een belachelijke zaak, omdat het nu eenmaal een eeuwenoude traditie zou zijn, een jonge vrouw daarentegen was de mening toegedaan dat het al heel lang verboden zou moeten zijn want dat het argument van traditie volstrekt onzinnig is. Een rasploert in tenue van torero sprak de geesteszieke woorden dat het bij stierenvechten om kunst zou gaan. Moge de eerstvolgende stier uitzonderlijk glansrijk van deze extremistische barbaar winnen. Als je het soort mannetje een halve seconde ziet, dan besef je aan de uitzonderlijke opgeblazenheid reeds dat het om een gaat om iemand met een zeer instabiele persoonlijkheid. Voordat Jeroen Tjepkema overging tot het thema Weer kwam hij nog even terug op het verwachte verbod, dat direct tevoren door het Catalaanse parlement was aangenomen. Een verbod op stierenvechten voor geheel Spanje is daarmee op zich nog niet dichterbij gekomen, aangezien in de Spaanse hoofdstad de wetten uit Catalonië niet dwingend kunnen worden opgelegd. Helaas. Maar een, zij het laat, verbod van het Catalaanse parlement lijkt de beschaving weer een klein beetje op te stuwen in de juiste richting.
Kunnen (speel)kaarten voorspellen of liegen ze er lustig op los?
In het populair-wetenschappelijke magazine Quarks & Co van de Westdeutsche Rundfunk (WDR) biedt de aflevering van dinsdag 27 juli één van de veel voorkomende bezigheden van enorme aantallen mensen als thema kaartleggen. Grote aantallen van hen geloven wat 'de kaarten' voorspellen. Erger dan het tamelijk onschuldige en volgens het gros der wetenschappers tamelijk nodeloze en nutteloze vermaak is de commerciéle uitbuiting door dubieuze instellingen die er niet voor terugdeinzen een heel conglomeraat aan leugens en halve waarheden op te sommen en dat te doen op de bekende, televisie-winkelenmethode, waar alles uitvergroot wordt voorgesteld als uniek en volgens de hoogst denkbare kwaliteitsnormen, maar daar wordt u ook geconfronteerd met de schaamteloze beweringen omtrent overledenen en engelen. Dooie dienders fluisteren 'het medium' een en ander in, engelen daarentegen maken hun voorspellingen openbaar door middel van kaarten. Doorgestoken kaart(en)! En wel zodanig abject ridicuul en stupide dat men alleen kan stellen dat ieder die daarvoor geld neertelt, dan ook niet beter verdient dan te worden getild. Al blijft het onder alle omstandigheden een uiterst kwalijke zaak dat geldwolven van dat kaliber zich in zulke uitzinnige bochten wringen in de hoop dat u, zeg maar: er instinkt, aangezien de walm van list en bedrog dermate groot is dat men daardoor bedwelmd raakt.
En dan de manier waarop zulke programma's voor het voetlicht komen. Dit meer dan pijnlijk wervende element erin dringen mij associaities op met een ander, al heel oud beroep op, zoals dat wordt uitgeoefend in rode lichtjes-districten.
Drieënhalf uur Rusland als thema op maandagavond via digitaal kanaal 'Geschiedenis 24'
Gorbatsjov
De avond van maandag 26 juli wordt op het digitale televisiekanaal 'Geschiedenis 24' voor een groot deel in beslag genomen door thema's die heel direct met Rusland te maken hebben. Dat begint om 19:03 uur met Gorbatsjov, de herhaling van een aflevering uit 1999 van het zondagse NPS-Programma Buitenhof, waarin Paul Witteman een interview hield met de reeds toen voormalige president van de Sovjetunie Michail Gorbatsjov.
Indertijd nam dat tweegesprek de gehele uitzending van Buitenhof in beslag, en dat is te merken aan de lengte van het onderhoud: bijna een uur. God, de tsaar en het vaderland
Een kwartiertje langer dan de voorafgaande uitzending duurt de documentaire God, de tsaar en het vaderland, welke direct in aansluiting op Gorbatsjov zal worden vertoond. Het is een film uit1997 die door Maarten Schmidt en Thomas Doebele werd gerealiseerd. Thema van die goed zeventig minuten in beslag nemende film is de Russische adel, die zich exact acht decennia na het uitbreken van de Russische revolutie en het daaruit voortvloeiende communistische bewind opnieuw organiseert, in de hoop dat er voor die groepering in de maatschappij volgens niet weinigen echter een uiterst onmaatschappelijke groepering ook nu een speciale plaats kan worden ingeruimd. Een ander doel dan het herstellen van privileges en, mede daaruit voortvloeiende, rijkdom hebben die pogingen niet. Sociale overwegingen spelen daarbij niet de geringste rol. De docu duurt van 20:00 uur tot 21;12 uur.
Perestrojka in perspectief Een minuut of twaalf duurt het interview met Laura Starinlk, dat in aansluiting op de documentaire wordt uitgezonden. Het interview is recent, aangezien het is voorzien van het jaartal 2010. Laura Starink was correspondente voor NRC/Handelsblad en niet, zoals in de programmagegevens van de VPRO Gids staat: het NRC/Handelsblad, alsof NRC een bijvoeglijk naamwoord bij Handelsblad is in de periode dat Michail Gorbatsjov het in de Sovjetunie voor het zeggen had. Laura Starink was eveneens getuige van de ineenstorting van het communisme. Zij laat eveneens weten hoe Michail Gorbatsjov moet worden herinnerd.
Ivtsino
Om 21:25 uur volgt de laatste Rusland-bijdrage die maandagavond door 'Geschiedenis 24' wordt uitgezonden. Net als de bovengenoemde documentaire is ook deze film uit het jaar 1997 en tevens gerealiseerd door Thomas Doebele en Maarten Schmidt, met de titel Ivtsino, dorp aan de Wolga. Het genoemde duo schetst daarin een portret van een plaats aan de befaamde rivier. Er is een tijd geweest dat Ivtsino, op tweehonderdvijftig kilometer ten noorden van Moskou, de trots van de Sovjetunie was. Thans is er nog slechts sprake van een gehucht: twaalf houten huizen langs een weg. Tijdens een zomerperiode hebben de beide makers van de film de bewoners laten vertellen. De meeste bewoners zijn vrouwen die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Vier vrouwen en één inspecteur in acht keer Secrets op België Eén
Vrouwen centraal In acht afleveringen, welke 's middags tussen 14:45 uur en 15:30 uur zullen worden uitgezonden via België Eén (Nederlandstalig), kunt u kennismaken met vier vrouwen en een laten we zeggen: on-Franse, althans voorzover dat de fictieven onder hen betreft politie-inspecteur. Doch hoezeer de man ook aantrekkelijk kan zijn voor het andere en/of de eigen sekse, de vier erin voorkomende vrouwen vormen de hoofdmoot van het verhaal en zo wordt ons dat ook in beelden voorgezet. Daar moet overigens direct aan worden toegevoegd dat er reeds heel snel eentje 'dood van het dak valt, echter noch als gevolg van de hitte, noch in navolging van de spreekwoordelijke mussen. Het gebeurt dan ook niet op de manier van die vogels, die op de dakrand zitten en dan plotsklaps het loodje leggen, maar de vrouw in kwestie blijkt door een glazen dak heen te vallen en terecht te komen zeg maar: neer te ploffen middenin een cocktailparty in een luxe hotel. Daar blijkt dat ze in haar hand een papiertje houdt met daaro de namen van de andere drie dames die als protagonisten in de rest van de geschiedenis blijken voor te komen. Dat zijn Claude een plastisch chirurg van 39 jaar , Marina 31 jaar oud, die wordt geacht voor de ideale huisvrouw door te gaan , en Juliette met haar 25 jaar de jongste, die iets in het marketingwezen blijkt uit te spoken.
De inspecteur
De geheimen van die vrouwen worden langzaam maar zeker ontsluierd door inspecteur Lamérat, die wordt omschreven als een geheel ander type dan commissaris Maigret en aanverwante klasieken , een rol die werd toevertrouwd aan de Franse acteur Saïd Taghmaoui (geboren 1973).
De serie wordt nu vertoond onder de titel Secrets, al is de oorspronkelijke benaming Suspectes, een vlag die de lading dan ook net iets beter dekt.
De reeks, die uit 2007 dateert, en reeds eerder op de Belgische televisie is vertoond, is opgenomen in Bordeaux. Vier maanden lang hebben, naast alle acteurs, anderhalf duizend figuranten aan het gebeuren deelgenomen om het verhaal in beelden te realiseren tot deze versie van acht keer drie kwartier.
Parafernalia
Karina Lombard (geboren 1969) speelt de rol van bovengenoemde Claude, Elodie Frenck vult het personage Juliette in; en Marina krijgt gestalte in Ingrid Chauvin (geboren 1971). In tegenstelling met datgene wat er in de intro van de bijdrage over deze serie in de VPRO-Gids van deze periode wordt vermeld dat deze reeks over acht warme zomermaandagmiddagen verspreid via die Nederlandstalige Belgische televisiezender in uw blikveld zal kunnen geraken worden de eerste vijf van de acht afleveringen in ieder geval op de werkdagen van deze lopende week vertoond: van maandag 26 tot en met vrijdag 30 juli, steeds op hetzelfde tijdstip in de middag.
____________
Afbeeldingen
Saïd Taghmaoui speelt de politie-inspecteur in Secrets (Suspectes). (Foto genomen te Cannes tijdens een Filmfestival.)