Biografische speelfilm over Engelse schrijfster/illustratrice Beatrix Potter op Nederland 2-tv
'Cultfiguur' Beatrix Potter. Foto van onbekende datum.
Nederland 2-tv zendt op zaterdag 3 september ─ in het programmaFilm op 2, tussen 19:35 uur en 21:05 uur ─ de Brits-Amerikaanse biografische speelfilmMiss Potteruit 2006, van Chris Noonan uit, over het leven en het werk, en vanzelfsprekend de invloed, van de Britse schrijfster van kinderboeken, die zij zelf illustreerde: Beatrix Potter (1866-1943). Meer hierover, evenals de namen van de acteurs in de film, is te vinden in eenbijdragevan 28 december 2009 op onze zustersiteTempel der Letteren. Eerste drukken van haar boeken worden, onder meer in het BBC-programmaAntiques Roadshowmet enige regelmaat zeer hoog getaxeerd.
Honderdvijfentwintig jaar geleden stichtte Samuel Fischer zijn uitgeverij in Berlijn
Samuel Fischer.
Het is op 1 september van dit jaar exact 125 jaar geleden dat de van geboorte Hongaarse Samuel Fischer (1859-1934) in Berlijn S. Fischer Verlagheeft gevestigd, een firma die tot op de huidige dag weliswaar bestaat, maar onderdeel van een groter geheel is geworden. Sedert die vestiging heeft Fischer er veel aan gedaan om zo goed mogelijke letterkundige werken te publiceren, en in veel gevallen is hij daarin geslaagd door talrijke auteurs van rang en stand een grote(re) schare lezers te bezorgen. Onder hen bevinden zich Arthur Schnitzler (1862-1931), Gerhart Hauptmann (1862-1946), Thomas Mann (1875-1955), Stefan Zweig (1881-1942) en Franz Werfel (1890-1945). Van grote buitenlanders, die tijdens het fin de siècle eveneens een vooraanstaande rol speelden in de Europese letteren, en met name in het Duitse taalgebied, heeft Fischer eveneens edities verzorgd, zoals van de beide Scandinaviërs ─ en beiden eveneens met de Noorse nationaliteit ─ Henrik Ibsen (1828-1906) en diens landgenoot Björnsterne Björnson (1832-1910). Laatstgenoemde kreeg als eerste Scandinaviër de Nobelprijs voor Literatuur (1903). In het korte programma ZeitZeichen van de Duitse regionale radiozender WDR3 wordt op deze dag, tussen 17:45 uur en 18:00 uur, aandacht besteed aan de stichting van S. Fischer Verlag.
Tags:Arthur Schnitzler, Björnsterne Björnson, Franz Werfel, Gerhart Hauptman, Henrik Ibsen, Nobelprijs Literatuur, S. Fischer Verlag, Samuel Fischer, Stefan Zweig, Thomas Mann
Geschiedenis van de digitale wereld beschreven in NERD ATTACK!
In de vaart der volkeren Volgens Christian Stöcker ─ auteur van het deze maandag in Duitsland verschenen boek Nerd Attack!is de digitale revolutie in kinderkamers begonnen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben kinderen en iets oudere jongeren de digitale wereld voor zichzelf eerst ontdekt en vervolgens deze weten te veroveren door gebruik te maken van de huiscomputer C64, die toen miljoenenvoudig over de wereld is verspreid. Een niet te verwaarlozen aantal van deze jeugdigen is erin geslaagd de ontwikkeling van deze nieuwerwetse machine te versnellen door deze letterlijk in de vaart der volkeren op te stuwen. Dat hebben ze gedaan in de functie van hacker en/of cracker, als zogenoemde nerdsof als knutselaar, en niet in de laatste plaats door toe te geven aan hetgeen nieuwsgierigheid hun heeft ingegeven, doorgaans met de onverbrekelijk daaraan verbonden gevolgen. De schrijver vanNerd Attack!, Christian Stöcker, is afdelingschef bij SPIEGEL ONLINE; hij is van kindsbeen vertrouwd met het fenomeen computer. In zijn boek beschrijft hij, in een zeer persoonlijk getint verslag, de netcultuur en welke de handelende personen van de digitale wereld zijn en de vanzelfsprekendheid waarmee deze instituties zichzelf zagen.
Invloeden van nieuwe media over en weer Tevens komende invloeden van film en fantastische literatuur aan de orde, evenals de gevolgen van de digitalisering voor de maatschappij als totaliteit en voor de economie daarbinnen.Met dat alles biedt Christian Stöcker een zeer leesbaar, onderhoudend boek over alle aspecten van de talrijke divisies binnen de digitale wereld als geheel. Daarnaast doet zijn betoog een appel: benut alle mogelijkheden welke de digitale media en de wereld van de technologie bieden.
Christian Stöcker. Foto van Iris Carstensen/DER SPIEGEL.
De auteur
Christian Stöcker (*1973) heeft niet alleen psychologie gestudeerd ─ in Würzburg (D) en Bristol (GB) ─ maar eveneens cultuurkritiek aan de Bayerische Theaterakademie te München. Reeds zes jaar is hij in verschillende functies werkzaam bij SPIEGEL ONLINE. In 2010 werd hij onderscheiden met de Preis für Wissenschaftspublizistik van de Deutsche Gesellschaft für Psychologie.
Christian Stöcker:Nerd Attack!─ Eine Geschichte der digitalen Welt vom C64 bis zu Twitter und Facebook.320 pag., paperback, Deutsche Verlags-Anstalt, München, mit SPIEGEL Buchverlag, Hamburg, 2011. ISBN 978-3-421-04509-6.
Doorwerken tot je erbij neervalt: ZDF-programma over het burn-out syndroom
In het televisieprogramma Zoom van het tweede publieke Duitse televisienet wordt op woensdag 31 augustus weer een aflevering uitgezonden, tussen 22:45 uur en 23:15 uur. De reportage die deze keer wordt gepresenteerd, draagt de titelArbeiten bis zum Umfallen ─ Volksleiden Burnout.Daarin wordt aandacht besteed aan het feit dat steeds meer mensen worden getroffen door het syndroom dat wordt omschreven als burn-out en niet zelden wordt veroorzaakt door te veel en te lang achtereen doorwerken.Workaholicsnoemde men tot voor korte zulke mensen, die danoverspannenraakten.
Michael Faraday ontdekte, vandaag 180 jaar geleden, de elektromagnetische inductie
Maandag 29 augustus is het meer dan een dubbel ─ in sommige gevallen zouden we zelfs kunnen spreken van drievoudig ─ mensenleven geleden, om precies te zijn 180 jaar, dat de Britse natuurkundige Michael Faraday (1791-1867) de elektromagnetische inductie heeft ontdekt.
Michael Faraday: signatuur.
Het programmaZeitZeichen, van de Duitse regionale radiozender WDR3, besteedt, op deze maandag met dezelfde datum als toen, aandacht aan dat feit. De aflevering in kwestie wordt, zoals alle, gewoonlijk vijf, afleveringen per week ─ uit te zenden op werkdagen ─ tussen 17:45 uur en 18:00 uur.
Gegevens over deze geleerde zijn te vinden in twee artikelen op onze zustersiteTempel der Wetenschappen: heteersteoverAbsolute Zero en daarbij betrokken geleerden werd gepubliceerd op 31 mei 2008, hettweedeis verschenen op 20 september 2010, over een portret van de man dat in een tijdschrift over wetenschappen werd gepubliceerd.
The essay van BBC Radio 3 biedt een terugblik op de tiid voor Silent spring
VS-biologe Rachel Carson.
De bron der milieu-theorie
In de serieThe essayvan de Britse cultuurzender BBC Radio 3 gaan schrijvers deze week op zoek naar de oorsprong van de milieu-theorie.Silent springuit 1962 ─ in het NederlandsDode lente─ was een tijdlang een cultboek, vooral in het derde en vierde decennium na de Tweede Wereldoorlog. Dit boek van (marine)biologe Rachel Carson (1907-1964) werd een wereldvermaarde bestseller.
De Amerikaanse filosoof Aldo Leopold.
Op maandag 29 augustus heet de aflevering Chipko, en gaat de Indiaase wetenschapper Vandana Shiva (geboren 1952) zich verdiepen in het Chipko-protest van 1763, waarbij 363 mensen zijn omgekomen.
Woensdag 31 augustus wordt het kwartier van The essaybesteed aan de filosoof en strijder voor de natuur Aldo Leopold (1887-1948), auteur van onder meer het boek A sand county almanac.
De laatste aflevering wordt gepresenteerd op donderdag 1 september. Daarin spreekt de naturalist en poëet Richard Mabey (geboren 1941) over de negentiende eeuwse dichterJohn Clare(1793-1864).
Categorie:Televisie Tags:'Chipko-protest', 'The essay', Aldo Leopold, BBC Radio 3, John Clare, milieutheorie, Richard Mabey, Vandana Shiva, Rachel Carson, 'Silent spring', 'Dode lente