Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    21-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
    Eric Blair alias George Orwell.

    Eric Arthur Blair (1903-1950) luidde de burgerlijke naam van de schrijver George Orwell, die een hele reeks romans en ander proza, waaronder heel veel journalistieke stukken, heeft gepubliceerd. Het bekendst werd hij, kort voor zijn overlijden door het boek 1984, dat ook nu nog zijn internationaal meest vermaarde publicatie is. Nog altijd zijn er hele volksstammen die menen dat de titel aangeeft dat de schrijver zich heeft voorgesteld dat de wereld er in 1984 zo zou uitzien, met Big Brother, die alles kan horen en zien. Aangezien Orwell het boek in de toekomst wilde laten spelen en het 1948 was toen hij eraan werkte, heeft hij niet anders gedaan dan de laatste twee cijfers verwisselen. Andere boeken van Orwell die bekendheid hebben gehouden zijn en Down and out in Paris and London (1933), en Animal Farm (De boerderij der dieren) uit 1945. 

    George Orwell heeft onder meer in de Spaanse burgeroorlog gevochten en schreef ook daarover: Homage to Catalonia (1938) in het Nederlands vertaald als Saluut aan Catalonië, dat snel na verschijnen in de ramsj belandde voor een rijksdaalder. Een HP-journalist maakte daarvan melding met de woorden "voor een prikje bij De Slegte".
    Het journalistieke proza is in vier dikke Penguin-paperbacks uitgegeven, die inhoudelijk nauwelijks aan waarde hebben verloren.
    Eric/George Blair/Orwell overleed ten gevolge van tuberculose, die hem het bestaan gedurende de laatste jaren van zijn leven zeer moeilijk heeft gemaakt.

    21-01-2012 om 10:09 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Engels
    Tags:'1984', 'Animal Farm', Down and out in Paris and London', 'Homage to Catalonia', Eric Arthur Blair, George Orwell, journalistiek proza, tuberculose
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur

    'Prisma Musik'

    De Duitse regionale radiozender NDR Kultur besteedt op zaterdag 21 januari, vanaf 20:05 uur, bijna vier uur aan de in 1712 geboren koning Friedrich II van Pruisen, onder wiens scepter het culturele leven ─ en met name de muziek ─ een grote bloeiperiode heeft beleefd. Dat kan overigens niet los worden gezien van het feit dat deze monarch zich niet alleen heeft gemanifesteerd als uitvoerend musicus, maar tevens als componist. In tal van boeken over muziekgeschiedenis en op hoezen van grammofoonplaten en in boekjes ter begeleiding van de inhoud van cd's komen we de afbeelding tegen van het concert op Paleis Sans Soucis, aan het hof van deze Frederik, veelal in verband met fluitmuziek van Joachim Quantz (1697-1773).

    In het programma 'Prisma Musik' wordt aandacht besteed  aan die tijd.

    'Variationen zum Thema'
    Om 22:05 uur volgt een nieuwe aflevering van het programma Variationen zum Thema. Ook daarin komen we Pruisische Fredmans tegen: de titel van de aflevering luidt: Musik am Hof Friedrich II.

    Het Negenentwintigste Fluitconcert van Johann Joachim Quantz wordt uitgevoerd, gevolgd door een Sonata da camera van Johann Gottlieb Janitsch (1703-1783). Daarna kunnen de luisteraars kennis nemen van een fragment uit Cleopatra e Cesare van Johann Gotlieb Graun (1703-1771), gevolgd door een fragment van das Musikalische Opfer BWV 1079, op een thema uit 1747 van Friedrich II, door Johann Sebastian Bach (1685-1750). 

    Het radioconcert wordt besloten met de Sonate in b-klein voor fluit en basso continuo van de Koning zelf, die voor een regerend vorst, die eigenlijk meer staatszaken behartigt dan andere kwesties, heel wat heeft gecomponeerd. Een deel van die werken bewijst dat het bij de maker om een zeer agressief mens ging.
    __________

    Afbeeldingen
    1. Friedrich II, geschilderd in 1763 door Johann Georg Ziesenis junior (1716-1776). Het is het enige bestaande portret waarvoor Friedrich II model heeft gezeten.

    2. De componist en fluitvirtuoos Johann Joachim Quantz, geschilderd ─ waarschijnlijk in mei 1741 ─ door Johann Friedrich Gerhard. Het origineel bevindt zich in het Musikzimmer van het Neue Schloss te Bayreuth.

    21-01-2012 om 10:08 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Prisma Musik', 'Variationen zum Thema', bloeiend muzieklieven, Friedrich II van Pruisen, Joachim Quantz, NDR Kultur, Paleis Sans Soucis
    >> Reageer (0)
    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies

    Arte-televisie presenteert op vrijdag 20 januari ─ tussen 17:20 uur en 18:05 uur ─ een aflevering van de serie Die Großfahnder, onder de titel Auf der Suche nach dem Goldenen Vlies. [1] Daarbij gaat het om een documentaire, die Peter Prestel in 2009 voor het tweede publieke Duitse tv-net ZDF heeft gedraaid, over het antieke Colchis ─ het huidige Georgië ─ en het mythische Gulden Vlies, dat volgens de overlevering uit dat gedeelte van de antieke wereld afkomstig is. 
    Duitse wetenschappers zijn druk doende de waarheid omtrent de exacte locatie te achterhalen. De oorspronkelijke plaats kan ook nog in het huidige Turkije liggen.
    De film, op het beeldformaat 16:9 en met stereofonisch geluid, wordt de volgende week nog tweemaal herhaald: op vrijdag 27 januari, 's ochtends vanaf 08:55 uur, en op zaterdag 28 januari 's middags vanaf 15:30 uur.

    __________

    [1] Degenen die de Franse pagina's van Arte raadplegen, zullen een andere titel tegenkomen: Chercheurs d'or du Caucase.

    ___________

    Afbeelding: Jason brengt het Gulden Vlies bij zijn oom, koning Pelias. Het stuk heeft een omvang van 45,7 x 29,4 centimeter met een diameter van 39,6 cm. Het bevindt zich in de collectie van het Musée du Louvre, Paris.

    19-01-2012 om 07:05 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie Europa
    Tags:Arte-tv, Colchis, Georgië, Gulden Vlies, Historische documentaire, Jason, koning Pelias, Turkije, Argonauten, Peter Prestel, ZDF
    >> Reageer (0)
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3

    In het programma 'Radio 3 live in concert' van de Britse cultuurzender BBC Radio 3, waarvan op donderdag 19 januari een nieuwe aflevering zal worden uitgezonden tussen 20:30 uur en 23:00 uur onze tijd, kunt u niet alleen luisteren naar, onder meer, de Zevende Symfonie ─ Leningrad (1942) ─ van Dmitri Sjostakovits (1906-1975), maar ook naar een pauze-programma ─ Twenty minutes, tussen 21:00 uur en 21:20 uur onze tijd ─ vooraf gaande aan genoemde symfonie die onderwerp van gesprek zal zijn gedurende die twintig minuten.

    Dmitri Sjostakovitsj. Schilderij van Michael Buter, Groningen, 2010. Tevens ©.


    Het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra speelt deze symfonie  en voor de pauze eerst nog twee andere moderne werken, onder leiding van Vasily Petrenko. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Philharmonic Hall in Liverpool.

    Meer over deze symfonie valt te lezen in een artikel van zaterdag 8 mei 2010 op onze zustersite Cultuur in Groningen en omgeving.

    18-01-2012 om 17:58 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Radio 3 live in concert', BBC Radio 3, Dmitri Sjotakovitsj, Philharmonic Hall - Liverpool, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Vasily Petrenko, Michael Buter
    >> Reageer (0)
    17-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit

    Vandaag is het precies een halve eeuw geleden dat de Nederlandse dichter Gerrit Achterberg te Leusden is overleden. Hij had een hartaanval gekregen tijdens het autorijden. Hij was op 20 mei 1905 geboren te Nederlangsbroek.

    Achterberg wordt beschouwd als één der meest vooraanstaande dichters in de Nederlandse letteren van de twintigste eeuw. Hij had meer stuk gelopen relaties achter de rug toen hij een ander object van zijn begeerte, zijn hospita, ondanks dat hij met een andere vrouw verloofd was, op 15 december 1937 heeft doodgeschoten en haar zestienjarige dochter daarbij heeft verwond. Hij werd door de rechtbank ─ onder voorzitterschap van de latere RUG-polemoloog Röling ─ tot een tbr [1] veroordeeld. Dat betekende verblijf in psychiatrische inrichtingen. In 1943 mocht hij aan resocialisatie beginnen, maar pas in 1955 kwam er een einde aan die tbr.

    In 1963 kwam de eerste editie van Achterbergs Verzamelde Gedichten uit. Daarin ontbraken die gedichten, welke in 1969 in de bundel Blauwzuur werden opgenomen, en welke één en ander 'vertellen' over zijn tijd in de inrichting Endegeest. In een Portret over Achterberg vertelde de directeur van die inrichting dat de contacten onderling heel wat minder gespannen verliepen dan in de gedichten werd gesuggereerd.

    De familie schijnt publicatie van Blauwzuur lang te hebben willen tegenhouden. Nu is er geen haan die er nog naar kraait en blijken die gedichten in latere edities van de Verzamelde Gedichten gewoon te zijn opgenomen, zoals dat hoort.

    Gerrit Achterberg werd vijf keer met een belangrijke literaire prijs onderscheiden. In 1949 was dat de P.C. Hooft-prijs voor zijn bundel En Jezus schreef in 't zand. Tien jaar later volgde de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.
    In 1925 was de eerste publicatie van Gerrit Achterberg in boekvorm verschenen: De zangen van twee twintigers.

    __________

    [1] tbr: terbeschikkingstelling van de regering. Later werd deze afkorting tbs: terbeschikkingstelling.

    __________

    Afbeeldingen
    1. Foto van Gerrit Achterberg van omstreeks 1936. Opgenomen in het boek uit 1988 door Wim Hazeu (illustratie nr. 40).

    2. Voorplat van de bundel En Jezus schreef in 't zand uit 1947.
    __________

    Zie ook onze bijdrage van 24 mei 2010 op deze site.

    17-01-2012 om 16:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Nederlands
    Tags:(herdenking van) sterfdag, Gerrit Achterberg, NL-auteurs, poëzie, tbr, tbs, Endegeest, psychiatrische inrichtingen
    >> Reageer (0)
    15-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi

    Giacomo Sagripanti. Foto van Rocco 
    Casaluci, overgenomen van de
    website van IMGartists.

    Terwijl op de regionale Duitse zender NDR Kultur de rechtsreeks de ether ingestuurde uitvoering in de Hamburgse Staatsopera van het muziekdrama Lear van Aribert Reimann nog in volle gang is, begint op een andere Duitse zender, WDR3, de uitvoering van een niet zo dikwijls gespeelde opera van Gaetano Donizetti (1797-1848), Gianni di Parigi uit 1831.

    Librettist Felice Romani.

    De première werd nog in hetzelfde jaar, op 30 mei, gerealiseerd in het Teatro San Carlo te Napels.

    Het Wesford Festival Orchestra staat onder leiding van Giacomo Sagripanti.

    Vocale solisten zijn Suszanna Markova, Alessandro Lunogo,

    Edgardo Rocha, Lucia Spina en Fiona Murphy.

    Het libretto voor Gianni di Parigi is afkomstig van Felice Romani (1788-1865) ─ die flink wat libretti voor Donizetti en voor Vincenzo Bellini (1801-1835) heeft gerealiseerd, die gebruik heeft gemaakt van een oud tekstboek voor de opera Francesco Morlacchi, die is ontstaan op een tekstboek van de toen vermaarde Franse librettist Claude Godard d'Aucourt de Saint-Just (1768-1826), bedoeld voor de opera Jean de Paris uit 1812 van François-Adrien Boïeldieu (1775-1834).


    15-01-2012 om 16:14 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Bühne: Radio', 'Gianni di Parigi', 'Jean de Paris', F-A Boïeldieu, Felice Romani, Gaetano Donizetti, Giacomo Sagripanti, Saint-Just, Vincenzo Bellini
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord

    Het is vandaag exact drieënnegentig jaar geleden dat de befaamde filosofe, en tevens gematigde communiste Rosa Luxemburg ─ geboren in het Poolse Zamosc op 5 maart 1871 ─ in Berlijn werd doodgeschoten door militairen. Zij was leidster van de toenmalige Kommunistische Partei Deutschlands en nam een zeer gematigde positie in.
    Reeds als zestienjarige had ze zich gemanifesteerd als revolutionair dat ze werd gedwongen om naar Zwitserland te vluchten, waar ze in contact kwam met diverse andere communisten uit Rusland. In die tijd, tot en met de eerste decennia van de twintigste eeuw bevonden zich heel wat, al dan niet noodgedwongen, geëmigreerde Russen in Zwitserland, onder meer in Zürich.

    ____________
    Afbeelding: Standbeeld van Rosa Luxemburg, vervaardigd door Rolf Bieblin. Het bevindt zich voor het gebouw van de redactie van de krant Neues Deutschland op de Franz-Mehring-Platz te Berlijn (stadsdeel Friedrichshain).


    15-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Radio
    Tags:(herdenking van) sterfdag, Kommunistische Partein Deutschlands, Rosa Luxemburg, Rosa Zamosc
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv

    In de nacht van zondag 15 op maandag 16 januari presenteert Arte-televisie een concert met de Symphonie fastastique van Hector Berlioz onder leiding van Jos van Immerseel. Het concert begint om 00:50 uur en eindigt om 02:00 uur. Het orkest Anima Eterna voert het werk uit. Het is in 2010 opgenomen in het Cité des Congres de Nantes.

    Voor een uitgebreide toelichting op dit opus kunt u terecht in een artikel dat op de Nederlandse (aan Cultuurspectrum gelieerde) muzieksite Tenpel der Toonkunst is opgenomen op 19 juli 2008. Het gaat dan weliswaar niet om die uitvoering, maar wel een opname met hetzelfde ensemble en dezelfde Jos van Immerseel.

    Dit concert zal door Arte-tv worden herhaald op in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 januari, tussen 03:45 uur en 04:45 uur.

    15-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'Symphonie fantastique', Anima Eterna, Arte-tv, Cité des Congres - Nantes, Hector Berlioz, Jos van Immerseel
    >> Reageer (0)
    14-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL

    Componist Gioacchino Rossini.

    Bekend sprookje

    De Nederlandse klassieke zender Radio 4 biedt, in het programma 'Opera live', op zaterdag 14 januari, tussen 19:02 uur en 23:00 uur, een uitvoering van het muziekdrama La Cenerentola uit 1817, van Giacchino Rossini (1792-1868), door de Opéra Nationale Paris. Bruno Campanella leidt koor en orkest van dat muziekinstituut.

    Cenerentola (Assepoester) wordt, evenals de rol van Angelina, gezongen door Karine Deshayes. De figuur van Don Ramiro wordt 'ingevuld' door Javier Camareno. Riccardo Navoro zingt de partij van Dandrini. Don Magnifico mag rekenen op de stem van Carlos Chausson.

    Alidoro wordt bezet door Alex Esposito; Jeannette Fischer vertolkt de rol van Clorinda. En Anna Wall is voorzien voor de rol van Tisbe.


    Het verhaal van Assepoester wordt algemeen bekend verondersteld, waardoor het niet nodig is dat hier synoptisch uit de doeken te doen. Voor meer informatie over deze opera zij verwezen naar een artikel, op deze Nederlandse site Tempel van het Muziektheater, opgenomen op 11 februari 2008.


    14-01-2012 om 11:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:'La Cenerentola', Bruno Campanella, Gioacchino Rossini, Opéra Nationale Paris, Assepoester, Radio 4-NL
    >> Reageer (0)
    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan

    Schoolsysteem

    BBC Four-tv presenteert, op donderdag 12 januari, de één uur durende documentaire The Grammar School: A secret history.

    Schrijver Arthur van Schendel.
    Borstbeeld te Amsterdam,
    door Jobs Wertheim
    (1898-1977).

    De eerste keer dat ik met het begrip grammar school werd geconfronteerd ─ en dat is inmiddels ruim een halve eeuw geleden ─, was in het tweede hoofdstuk getiteld De Grammar School draagt, in een boek dat ik voor een habbekrats had gekocht bij een antiquariaat annex opruimingsboekhandel. Het betreft een bundel met de titel Herdenkingen [1] van Arthur van Schendel (1874-1946), uitgegeven in 1950 in de reeks De Eik van uitgeverij J.M. Meulenhoff te Amsterdam. In zeven gedrukte bladzijden, op schrift gesteld in 1937, vertelt Van Schendel over zijn avontuur, als docent in Engeland, toen hij éénentwintig jaar oud was. Hij had toen vernomen dat het gemakkelijk zou zijn om aldaar een baan te vinden als leerkracht. Al snel werd hij in de gelegenheid gesteld, zijn krachten te beproeven in de Midlands.

    Verschillen met Nederland
    Per schip reisde Van Schendel uit nederland naar Hull, vandaar verder per trein, totdat hij op een uur loopafstand van een treinstation belandde in een gehucht met een rood bakstenen huis met het opschrift The Grammar School 1628.

    Eén van de eerste confrontaties met het anders zijn en anders doen van de leerlingen dan in Nederland gebruikelijk was, bleek de uitspraak van het Latijn: met aldaar de niet humanistisch-Erasmiaanse uitspraak [2].

    Uitzendingen

    De documentaire ─ waarin de nadruk ligt op de positieve kant van de grammar school in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen kinderen uit kansarme gezinnen de mogelijkheid kregen uit te groeien tot maatschappelijke posities die voordien eigenlijk alleen waren weggelegd voor kinderen van welgestelde ouders ─ wordt uitgezonden op genoemde datum, tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, en zal, eveneens door BBC Four, worden herhaald in de nacht op vrijdag 13 januari, vanaf 04:00 uur onze tijd.

    Foto: BBC Four-television.


    [1] De bundel Herdenkingen uit 1950, werd relatief snel, in de tweede helft van de jaren vijftig, door de uitgever opgeruimd, en is in het alternatieve circuit beland voor één gulden. Ook heden ten dage kan men het nog met enige regelmaat tegenkomen in krat of doos met opruimingsboeken van antiquariaten, voor prijzen variërend van vooral 50 cent tot en met twee euro.

     

    [2] Eén van de definities van het begrip grammar school luidt volgens de Concise Oxford Dictionary:

    "A school founded in or before the 18th century for teaching Latin, later becoming a secundary school teaching academic subjects."

    12-01-2012 om 19:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'The Grammar School: A secret history', Arthur van Schendel, BBC Four, Documentaire, bloeitijd en opheffing van de grammar school, gelijke kansen voor de armen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren

    De veelgelezen schrijver Jack London (1876-1916) werd op 12 januari 1876 geboren. Hij vergaarde snel roem, ook internationaal, en niet alleen als auteur van avonturenboeken, maar tevens als voorvechter van een internationaal fatsoenlijk socialisme.

    Over hem is op de aan deze site gelieerde site Tempel der Letteren een omvangrijk artikel te vinden over Jack London, gepubliceerd op 9 april 2008. Naar aanleiding van zijn sterfdag werd aan hem, eveneens op die letterensite gemomoreerd. Dat was op 22 november 2011.

    12-01-2012 om 13:37 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie VS
    Tags:(herdenking van) geboortedag, Jack London
    >> Reageer (0)
    11-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde

    Op onze zustersite Tempel der Filmkunst hebben we verleden week een kort bericht geplaatst over de verfilming van de reuzenroman A la recherche du temps perdu van Marcel Proust. Het tweede deel van dit, omvangrijke en uitbundige verhaal, dat in prachtige beelden is omgezet, wordt dezer dagen tweemaal door TV5Monde uitgezonden. Daarin valt te zien welke de gevolgen zijn van een al te beschermde jeugd ─ zeker als dat door moeder èn oma gebeurt ─ en hoe moeilijk het is diep ingrijpende gebeurtenissen gevoelsmatig te verwerken.




    In genoemde bijdrage vindt u de namen van regisseur en tevens van de belangrijkste acteurs.
    Op woensdag 11 januari wordt het tweede deel uitgezonden vanaf 23:50 uur, tot in de nacht op donderdag 12 januari om 01:50 uur. Een herhaling is te zien op vrijdag 13 januari, tussen 21:00 uur en 23:00 uur.
    __________
    Afbeelding: Enige pagina's uit het manuscript van À la recherche du temps perdu.

     

    11-01-2012 om 09:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:Didier Sandre, Dominique Blanc, Franse letteren, Marcel Proust, Misha Lescot, Nina Companéez, Tempel der Filmkunst, TV5Monde, Valentin Varela
    >> Reageer (0)
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders

    Zwitserland
    Een nieuwe aflevering van het Britse televisieprogramma Rail away ─ dat in ons land door de Evangelische Omroep wordt uitgezonden ─ biedt op donderdag 12 januari de mogelijkheid kennis te nemen van de Zwitserse spoorlijn naar Interlaken Schynige Platte, waar een schitterend panorama wordt geboden over de gehele streek.

    Van daaruit gaat de reis voort met de Berner Oberlandbahn naar Lauterbrunnen en vervolgens naar Mürren dat het 'balkon' vormt voor een ongelooflijk fraai uitzicht op de Zwitserse bergen: de Eiger en de Jungfrau.
    De uitzending wordt gerealiseerd tussen 19:55 uur en 20:20 uur.

    Gezicht op het Zwitserse Mürren met de Allmendhubelbahn.


    Brockenhurst to Poole

    De Britse televisiezender BBC Two presenteert, al eerder die avond ─ vanaf 19:30 uur onze tijd ─ een aflevering van de reisreportage-serie Great British railways journeys. Michael Portillo reist per trein in die reeks door het hele land, en laat in elke nieuwe aflevering een ander deel en soms geheel afwijkende aspecten zien van het Britse spoorwegnet vanaf de begindagen. Hij doet dat aan de hand van het Victorian Railway Guidebook.

    De reis gaat in deze aflevering van Brockenhurst naar Poole.

    10-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Rail away', Allmendhubelbahn, Berner Oberlandbahn, Brockenhurst, Eiger, EO-tv, 'Great British railways', Jungfrau, Lauterbrunnen, Michael Portillo, Mürren, NL2-tv, Poole, Victorian Railway Guidebook, BBC Four-tv
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv

    Arte-televisie vergast de geïnteresseerde kijkers en alle anderen die de moeite nemen dit programma te volgen, vijf dagen achtereen ─ van maandag 9 januari tot en met vrijdag 13 januari ─ drie kwartier lang: van 19:30 uur tot 20:15 uur op een aflevering van de vijfdelige serie Indiens wilde Schönheit.
    Maandag 9 januari: Die wilde Thar

    Dinsdag 10 januari: Im Dschungel des Ghats

    Woensdag 11 januari: Leben am heiligen Fluss
    Donderdag 12 januari: Der Himalaya
    Vrijdag 13 januari: Im Land der Naga

    09-01-2012 om 12:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Televisie
    Tags:'Indiens wilde Schönheit', Arte-tv
    >> Reageer (0)
    08-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945

    De eenakter Still Life uit de verzameling Tonight at 8:30 uit de jaren 1935-1936 van de internationaal vermaarde Engelse dandy en (toneel)schrijver Noel Coward (1899-1973) diende als basis voor de speelfilm Brief encounter uit 1945 van David Lean (1908-1991), die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw naam zou maken met spektakelfilms als The bridge on the river Kwai (1957) en Lawrence of Arabia (1962).

    Brief encounter geldt als één van de fraaiste liefdesverhalen van het witte doek uit de Britse geschiedenis. De film verhaalt van een verliefdheid tussen twee personen die een buitenechtelijke relatie onderhouden door eens per week elkaar op een 1913-1988) en Celia Johnson (1908-1982); verder komen we Cyril Raymond (1899-1973) in deze rolprent tegen.

    Het eerste, Nederlandstalige, Belgische, televisienet EEN zendt deze speelfilm uit op zondag 8 januari, tussen 14:05 uur en 15:30 uur. De muziek is niet speciaal gecomponeerd, maar de regisseur heeft, helaas, gekozen voor een extreem sentimentele ─ en daarom uitzonderlijk slechte ─ bestaande compositie: het Tweede Pianoconcert in c-klein van Sergej Rachmaninov (1873-1943).

    08-01-2012 om 11:52 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Brief Encounter', 'Still life', België EEN, Celia Johnson, Cyril Raymond, David Lean, Noel Coward, Trevor Howard
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht

    Paul Verlaine, portret
    door Gustave Courbet
    (1819-1877).

    Mede als gevolg van alcoholisme is de Franse dichter Paul Verlaine op 8 januari 1896 te Parijs overleden. Hij was op 30 maart 1844 in het Noord-Franse Metz geboren.
    Deze poète maudit (gedoemde dichter) is beroemd geworden in samenhang met twee collega's en vrienden, Charles Baudelaire (1821-1867) en Arthur Rimbaud (1854-1891), die eveneens als poètes maudits te boek staan, hetgeen overigens ook nog voor Tristan Corbière (1845-1875) en Stéphane Mallarmé (1842-1898) kan gelden. Bekendheid kreeg en hield hij vooral als gevolg van een bundeling van stukken van deze gedoemde dichters. Daarin werden tevens teksten opgenomen van Pauvre Lelian, een anagram-pseudoniem van Paul Verlaine zelf.
    Het wordt door literatuurkenners als bijzonderheid beschouwd dat deze bundel met werk van die gedoemden zo goed werd ontvangen, aangezien ze nimmer populair zijn geweest en evenmin gemakkelijke teksten hebben geproduceerd. Wel heel bijzondere die de tanden der eeuwen dienen te doorstaan.

    08-01-2012 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Letteren: Frans
    Tags:(herdenking van) overlijdensdag, Franse letteren: fin de siècle, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire, Stéphane Mallarmé, Tristan Corbière, 'poètes maudits', 'gedoemde dichters', 'Pauvre Lelian'
    >> Reageer (0)
    06-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four

    De Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937) is de protagonist in twee muziekprogramma's die de Britse tv-zender BBC Four op vrijdag 6 januari direct achtereen zal uitzenden.
    Dat begint om 20:30 uur onze tijd met een half uur uit een optreden dat het BBC Concert Orchestra onder leiding van Charles Hazlewood heeft gegeven tijdens een van de concerten in het kader van de BBC Proms in 2006. Voorafgaande aan een nieuw arrangement van My Man's Gone Now uit de opera Porgy and Bess (1935) kunt u luisteren naar het beroemdste stuk muziek dat binnen de categorie symfonische jazz valt: de Rhapsody in blue uit 1924. Solist is de pianist Kevin Cole. Voorts wordt, uit een optreden van datzelfde ensemble in de Proms, maar dan uit 2008, de ouverture Strike up the band uit 1927 uitgevoerd.
    Direct in aansluiting, tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd, volgt de documentaire Gershwin's Summertime: The song that conquered the world, over de achtergronden ─ en met veel parafernalia ─ aangaande het over de gehele wereld befaamd geworden lied Summertime uit de opera 
    Porgy and Bess.
    __________

    Afbeelding: George Gershwin, op 28 maart 1937 gefotografeerd door Carl Van Vechten (1880-1964).

    06-01-2012 om 01:29 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Klassieke muziek
    Tags:George Gershwin, BBC Four-tv, BBC Concert Orchestra, Charles Hazlewood, 'Rhapsody in Blue', 'Porgy and Bess', 'Strike up the Band', 'Summertime'
    >> Reageer (0)
    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen

    Marcel Proust.

    In 2011 heeft Nina Companéez (geboren 1937) een drama in beelden gerealiseerd ─ anders gezegd: een film in twee delen ─, getiteld A la recherche du temps perdu, naar de gelijknamige, zeer omvangrijke roman uit de jaren 1909-1922 van Valentin-Louis-Georges-Eugène-Marcel Proust (1871-1922).

    Daarin zien we in de belangrijkste rollen optreden: Misha Lescot, Didier Sandre en Dominique Blanc, Valentine Varela en nog zeker tien anderen.

    Het eerste deel is te zien via TV5 Monde, op woensdag 4 januari, vanaf 23:55 uur, tot in de nacht op donderdag 5 januari om 01:50 uur.
    Naar alle waarschijnlijkheid volgt deel 2 op woensdag 11 januari.

    04-01-2012 om 11:15 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:Didier Sandre, Dominique Blanc, Marcel Proust, Misha Lescot, Nina Companéez, TV5Monde, Valentin Varela
    >> Reageer (1)
    03-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk

    België
    Het Nederlandstalige, tweede Belgische televisienet Canvas vertoont op dinsdag 3 januari de documentaire Leopold III ─ Mon père over het leven en de daden van koning Leopold III  (1901-1983). Hij was de vierde koning 
    der Belgen. Het geheel zoals gezien door de ogen van zijn dochter Marie Esmeralda (geboren 1956), die het derde kind van Leopold III en prinses Lilian is, en een halfzuster van koning Boudwijn (1930-1993).

    Engeland
    Eveneens op 3 januari begint op BBC Two-television, om 22:00 uur onze tijd, de eerste aflevering van de uit twee delen bestaande documentaire ─ King George & Queen Mary: the royals who saved the monarchy ─ over koning George V (1865-1936) en koningin Mary (1867-1953), die de grootouders waren van de huidige Engelse koningin Elizabeth II (geboren 1926).
    Deel twee zal een dag later worden uitgezonden door dezelfde zendgemachtigde, en dat zal in dezelfde periode van de avond zijn tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd.

    Frankrijk
    TV5 Monde presenteert op woensdag 4 januari, tussen 21:00 uur en 22:30 uur, de documentaire Louis XVI, l'homme qui ne voulait pas être roi, over het leven van Lodewijk de Zestiende (1754-1793), de laatste koning van Frankrijk.

    De verschillende films overlappen elkaar ten dele, doch met de huidige apparatuur is daar iets op te verzinnen, evenals via de moderne mogelijkheden van (een uitzending) opnieuw willen zien.
    __________

    Afbeeldingen

    1. Leopold III met echtgenote Astrid.
    2. Queen Mary, echtgenote van George V.

    3. Louis XVI als twintigjarige.

    03-01-2012 om 15:54 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:Historie Europa
    Tags:BBC Two, Boudewijn van België, Elizabeth II, Esmeralda, George V and Mary, Leopold III, Louis XVI
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde

    Paul Claudel. Foto
    van 14 maart 1927.

    TV5 Monde, het Franstalige, wereldwijd uitzendende, tv-net, biedt op dinsdag 3 januari de verfilming van het toneelstuk Le Partage de midi uit 1948 van de Franse, internationaal vermaarde  Paul Claudel (1868-1955), dichter, toneelschrijver en diplomaat, die op 4 april 1946 werd verkozen tot lid van de Academie française.
    Ene Ysé voelt zich niet gelukkig met haar echtgenoot. Ze zoekt en vindt troost in de armen van een andere man die haar bezwangert.

    Partage de midi ─ de filmtitel is zonder lidwoord ─ is een Franse speelfilm uit 2011 van de Franse regisseur Claude Mouriéras (geboren 1953). Daarin zien we Marina Hands, Eric Ruf en Hervé Pierre.
    Uitzending zal worden gerealiseerd tussen 21:00 uur en 22:15 uur.

    03-01-2012 om 15:18 geschreven door Heinz Wallisch  


    Categorie:FILM
    Tags:'Partage de midi', Paul Claudel, TV5 Monde, verfilmd drama, Claude Mouriéras, Hervé Pierre, Eric Ruf, Marina Hands
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!