Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    10-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZDF-documentaire over zestig jaar Duits Bondspresidentschap
    Aan de vooravond van verkiezingen
    In de tv-serie ZDF-History — met in die titel een volstrekt onnodige, nutteloze toevoeging van een Engelstalig woord aan een Duits televisieprogramma — staat, nog net op zondag 10 mei — 's avonds om 23:55 uur — het begin gepland van de documentaire Die Bundespräsidenten. De uitzending duurt tot 00:45 uur in de nacht op maandag 10 mei. In doe rolprent wordt een terugblik geboden op het ambt van Bondspresident gedurende zestig jaar: van eerst vrij lang — ruim vier decennia: van 1949 tot 1990 — alleen het westelijk deel van Duitsland. Pas na de val van de Muur en de zogeheten eenwoording van de beide Duitslanden, is er één president voor die ooit twee staten vormende 'eenheid'.
    Deze documentaire zal tegelijkertijd de functie kunnen vervullen van voorlichtingsmateriaal voor de Duitse bevolking, aangezien menigeen niet eens weet welke functie die man — tot dusver is er geen vrouw aan te pas gekomen — vervult en wie op het moment die post bekleedt. Dan hoeven we het al helemaal niet meer over het verleden te hebben en de vraag wie zijn het geweest die in zestig jaar vanuit Palais Schaumburg hun zegje hebben gedaan? En wie moeten we kiezen van de kandidaten die beschikbaar zijn om de huidige president, Horst Köhler, op te volgen? Hijzelf — hij is kandidaat voor de christen-democraten, of professor Gesine Schwan van de sociaal-democratische partij dan wel Peter Sodann een Oost-Duitse acteur, theaterdirecteur en Tatort-Kommissar? Die echter enigszins de weg kwijt lijkt te zijn sedert hij zich, op verzoek — zo wordt steeds met nadruk gesteld — in de politiek van alledag (b)lijkt te willen mengen.
    De verkiezingen voor dat ambt worden binnenkort gehouden. De eerste ronde is op 23 mei.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Gesine Schwan, kandidate voor de functie van Bondspresident van de Bondsrepublik Deutschland. (Foto uit 2009, genomen in Heidelberg.)
    2. Horst Köher, de huidige Duitse Bondspresident die aan zijn periode nog graag vijf jaar zou willen toevoegen. (Foto op voorplat Köhler-Biografie in de reeks dtv-premium).

    10-05-2009 om 20:04 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De macht van de sterren nader uiteengezet in Terra X-film

    De hemel verklaard
    In aansluiting op de documentaire over de zon — die in de ZDF-serie Faszination Universum onder de overkoepelende programmatitel Terra X in die reeks werd opgenomen en verleden zondag door die zender werd gepresenteerd — kunt u deze zondag, ook weer tussen 19:30 uur en 20:15 uur, kijken naar een documentaire over sterren, in eerste linie andere dan de reeds uitgebreid behandelde zon.
    Dezelfde astrofysicus, professor Harald Lesch, verschaft op heldere en aanschouwelijke wijze, evenals in de vorige documentaire, nadere informatie en daardoor — hopelijk en naar we verwachten — meer inzicht in het gebeuren aan het firmament dat, ondanks, of misschien wel dankzij, de enorme afstand van ons gewone stervelingen, zoveel fascinatie weet uit te oefenen.

    Foto: Professor Harald Lesch verklaart voor een auditorium één en ander uit zijn vakgebied.

    10-05-2009 om 03:10 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimm-sprookje Het dappere kleermakertje als Duitse speelfilm

    Sprookjes in bewegende beelden
    Min of meer in aansluiting op de twee onlangs, vrij snel achter elkaar door de Westdeutsche Rundfunk (WDR) uitgezonden, films op basis van sprookjes, die werden verzameld en in druk werden doorverteld door de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm, presenteert diezelfde zender op zondag 10 mei, 's middags tussen 14:05 uur en 15:05 uur Christian Theede's speelfilm Das tapfere Schneiderlein uit 2008.
    De bekendste van alle acteurs die in deze rolprent een rol spelen, is ongetwijfeld Axel Milberg — die de rol van König Ernst vertolkt. Deze in 1956 te Kiel geboren acteur is een tamelijk markante, Noord-Duitse persoonlijkheid die vooral bekendheid geniet als één van de vele ARD-Tatort-commissarissen, maar daarnaast tevens in nog diverse films op andere zenders dan Duitsland 1 te zien is.
    Het draaiboek voor de sprookjesfilm Das tapfere Schneiderlein werd geschreven door Leonie Bongartz en Dieter Bongartz; de leiding over het camerateam viel toe aan Philipp H. Timme. De muziek werd gecomponeerd door Peter W. Schmitt.
    _________
    Afbeelding
    : De in Noord-Duitsland geboren en woonachtige film- en televisieacteur Axel Milberg.

    10-05-2009 om 02:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charles Gounods Roméo et Juliette met Rolando Villazón op Mezzo-televisie
    Tweemaal deze maand
    Op zaterdag 9 mei, 's avonds tussen 21:00 uur en 23:45 uur, wil Mezzo-televisie de uitzending realiseren van het muziekdrama Roméo et Juliette van de Franse componist Charles Gounod (1818-1893). De tekst hiervoor is afkomtig van diens beide landgenoten, de auteurs Jules Barbier (1822-1901) en Michel Carré (1819-1872), die zich — het ligt voor de hand — hebben gebaseerd op de gelijknamige, maar dan Engelse, tragedie van William Shakespeare (1564-1616). Op 27 april 1867 werd deze opera in vijf bedrijven te Parijs in première gegeven. Nog in hetzelfde jaar werd er een Duitse versie gepresenteerd in de Dresdener Semper Oper.
    Het betreft hier een verfilming door Brian Large van een uitvoering in 2008 tijdens de Salzburger Festspiele, in het Mozarteum aldaar. Het orkest van dat instituut wordt geleid door Yannick Nézet-Seguin. Vocale solisten zijn Nino Machidze, Rolando Villazón, Mikhail Petrenko en Russell Braun. Bartlett Sher tekent voor de mise en scène.
    Mezzo-televisie zendt Roméo et Juliette, in deze bezetting, nogmaals uit op zondag 17 mei, 's middags vanaf 17:00 uur.

    Rolando Villazón
    Flink wat operaminnenden, verspreid over de gehele aardbol, beschouwen Rolando Villazón inmiddels als de tenor bij uitstek van de 21ste eeuw. Dat is in meer dan één opzicht echter relatief, vooral doordat die eeuw nog geen tien procent van de daarvoor benodigde weg heeft afgelegd, en we ten eerste niet weten wat er nog allemaal gaat gebeuren en wiens ster plotsklaps dan wel gestadig aan het operafirmament zal rijzen. Dat hij — steeds binnen dat kader — tevens wordt gezien als de rechtmatge opvolger van de de heren José Carreras, Placido Domingo en Luciano Pavarotti — de laatstgenoemde is overleden in 2008 — die ons te pas, en, helaas niet zelden te onpas, werden voorgeschoteld als De Drie Tenoren.
    Rolando Villazón is erin geslaagd het publiek te veroveren door meer dan alleen een goede stem, hetgeen vanzelfsprekend eveneens legitiem is, maar tegelijkertijd het gevaar in zich bergt dat er teveel nadruk komt te liggen op de uitstraling en de innemende persoonlijkheid.
    Een operavoorstelling op de Bretter die die Welt bedeuten, en in het kielzog daarvan — zij het enigszins afgezwakt — een uitzending via de beeldbuis, dient meer dan alleen te bestaan uit goed gezongen rollen: acteerkunst is vereist en als het even kan alle daarbij behorende parafernalia: kostuums en decors. Dat een stralende persoonlijkheid daarbij 'mooi meegenomen' kan zijn, behoeft geen betoog, doch zodra deze zich manifesteert boven het belang van de muziek en het ware decorum, is twijfelen niet alleen toegestaan, maar noodzakelijk. Enkele jaren geleden heb ik in een Traviata-uitvoering, die ik tweemaal heb gezien, meer van het laatste geconstateerd dan voor de rol noodzakelijk was. Pavarotti heeft, toen hij eenmaal internationaal een grote naam had, de muziek altijd weer opgeofferd aan de een pijnlijk narcistische presentatie. We mogen dan ook nadrukkelijk hopen dat Villazón zich niet in dat — uiteindelijk doodlopende — steegje begeeft, waar op een gegeven moment de festiviteiten ten einde zijn en de was weer wordt opgehangen.

    Eerste biografie
    Manuel Brug (jaargang 1965), muziekredacteur van het Duitse dagblad Die Welt, geldt in eigen land, in bepaalde kringen, als een der toonaangevende deskundigen op het gebied van de klassieke muziek in het algemee en van het fenomeen opera in het bijzonder. Hij schetst in een recentelijk verschenen boek niet alleen een portret van de mens en de opvallende carrière van de zanger Villazón, maar tevens van de harde werkelijkheid die de alledaagse praktijken in de operawereld — achter de schermen — internationaal kenmerken.
    In twaalf hoofdstukken schildert Manuel Brug leven en werk, ups en downs in de ontwikkeling van de in 1972 in Mexico City geboren zanger, die inmiddels heeft weten door te dringen — door te zingen — tot de eerste garnituur wereldwijd van de mannelijke operasterren in het algemeen en specifiek in die van de tenors. Dat die echte doorbraak Rolando Villazón is gelukt in de Salzburger versie in 2005 van La Travata — samen met Anna Netrebko — zal de meeste operakenners niet zijn ontgaan. Dat niet lang daarna een crisis uitbrak, zowel qua stem alsmede privé — het éne is immers nauwelijks voorstelbaar zonder het andere —, waardoor hij een half jaar van de planken verdween, maar uiteraard niet uit de wereld van de paparazzi, ligt, vooral als gevolg van de sterk met elkaar verweven gebeurtenissen na zo'n spectaculair succes, voor de hand.
    Begin 2008 is Rolando Villazón teruggekeerd op de bühne,[1] verspreid over de globe, en vanaf dat moment presenteerde hij zich wat ingetogener en verder ontwikkeld — de positieve gevolgen van zo'n crisis — hetgeen de acceptatie van zijn presentatie alleen nog maar heeft vergroot.
    Het Portret dat Manuel Brug ons van Rolando Villazón in zijn boek tekent, is gelardeerd met relatief veel kleurenfoto's, die herinneringen kunnen oproepen voor degenen, die zo'n voorstelling hebben gezien; voor alle anderen bieden zij een prachtige inkleuring van het prettig geschreven 'verhaal' over de heel speciale carrière van deze extraverte tenor, echter zonder te vervallen in kritiekloze aanbidding van zijn protagonist. Warm aanbevolen.
    Speciaal voor degenen, die ook geïnteresseerd zijn in andere versies van Roméo et Juliette met dezelfde tenor in een andere context, is het laatste hoofdstuk van Manuel Brugs boek interessant. Daarin worden beeld- en geluidsragers opgesomd waarop Rolando Villazón voorkomt. Relativerende titel van dat chapiter: Was vom Tenor bleibt: CD's und DVD's.
    __________

    [1] Op 29 april werd bekendgemaakt dat onze tenor opnieuw problemen met zijn stem heeft en als gevolg daarvan alle optredens voor het hele jaar 2009 heeft afgezegd.

    __________
    Manuel Brug: Rolando Villazón — Die Kunst, Tenor zu sein. Ein Porträt. 160 pagina's, paperback, kunstdruk, met kleurenfoto's. Henschel Verlag, Berlin, 2008. ISBN 978-3 -89487-626-5.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Franse componist Charles Gounod.
    2. De Franse auteur Jules Barbier, één der twee librettisten van Roméo et Juliette.
    3. Manuel Brug, muziekredacteur van Die Welt en auteur van Rolando Villazón.
    4. Voorzijde van de eerste en tot dusver enige biografie over de stertenor Rolando Villazón.

    09-05-2009 om 15:50 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote dreiging voor het leven op aarde door massale bijensterfte

    Ramp voor fruittelers
    "Bijensterfte bijna verdubbeld", kopte NRC/Handelsblad op 3 februari van dit jaar. Hele bijenvolken zijn de laatste twee jaar het hoekje om gegaan als gevolg van allerlei infecties, die door de meeste imkers niet kunnen worden bestreden, aangezien dezen het bijen houden als liefhebberij doen. Dat dezen meest niet over voldoende kennis beschikken om op adequate met hun bijen om te (kunnen) gaan, wordt al zo'n vijftien jaar beklaagd door professionele imkers, die veel kleiner in aantal zijn. Bovendien gaat het bij die hobbyisten vaak om ouderen met als gevolg dat er op een gegeven moment al te veel — min of meer tegelijk — sterven en dat is de laatste tijd veelvuldig voorgekomen.

    Wereldwijde sterfte
    Op 17 februari 2008 werd reeds vastgesteld dat er in het zogenoemde Groene Hart van ons land ook massale bijensterfte is voorgekomen, en op 5 mei van dit jaar valt op een website die zich met het thema bezighoudt, te lezen dat het fenomeen zich inmiddels wereldwijd voordoet. Dan is er nog het feit dat de aarde opwarmt, hetgeen eveneens bijensterfte in de hand werkt. En er zijn niet zo lang geleden aanwijzingen gevonden dat de straling die onder meer wordt veroorzaakt door mobiele telefoons.
    Hoe belangrijk voor ons leven op deze planeet de aanwezigheid van bijen is, besefte de geleerde Albert Einstein (1879-1955), die in 1949 het volgende postuleerde:
    "Wenn die Biene einmal von der Erde verschwindet, hat der Mensch nur noch vier Jahre zu leben. Keine Bienen mehr, keine Bestäubung mehr, keine Pflanzen mehr, keine Tiere mehr, keine Menschen mehr."

    Vrijwel oneindige mogelijkheden

    Deze uitspraak wordt gebruikt bovenaan een hoofdstuk in het eind vorige maand verschenen boek,  Krisenmanagerin Natur, van de beide wetenschapsjournalisten Kurt G. Blüchel en Helge Sieger. Daarin wordt in veertien hoofdstukken, door in totaal tien auteurs uit de doeken gedaan waarom het zo belangrijk is dat de maatschappij en daarbinnen in de eerste plaats het bedrijfsleven allemaal kunnen leren van de meest succesvolle onderneming ooit: de Natuur.
    In het bewuste hoofdstuk legt Helge Sieger uit wat er allemaal mogelijk is als het gedrag van bijenvolken en de daaruit te trekken conclusies zouden worden gerealiseerd, over de patent-situaties uit de wereld van de honing en over het feit dat bijenvolken informatie verzamelen en opslaan als in grootuitgevallen hersenen. Dat ook de geometrie van honingraten een rol van intens belang speelt, komt daarin eveneens aan de orde. Bijennesten hebben iets gemeen met de architectuur van moderne flatgebouwen: die zullen moeten worden geklimatiseerd. Dat gebeurt bij bijen eveneens: als in de zomer de binnentemperatuur in hun leefruimte te hoog oploopt, grijpen de bijen terug op een biologische klimaatregeling: werkbijen zwermen uit en komen terug met water dat ze vervolgens als een filterdun laagje over de randen en de 'deksels' van de cellen strijken.

    Levensbelang
    Dat zijn enkele aspecten van het bijenleven waaruit we niet alleen kunnen afleiden hoe belangrijk een bijenvolk is voor de kringloop van enkele aspecten van ons leven, maar dat ze tevens een functie hebben — evenals zoveel andere dieren — als leerschool voor de mens.
    Meer daarover — met name over diverse andere elementen van het genoemde boek —  is dezer dagen te vinden op de Nederlandse website Tempel der Wetenschappen.
    __________
    Krisenmanagerin NATUR — Was Wirtschaft und Gesellschaft vom erfolgreichsten Unternehmen aller Zeiten lernen können. Herausgegeben von Kurt G. Blüchel und Helge Sieger. 240 pag., gebonden. DWC Medien, München, April 2008. ISBN 978-3-98 10355-1-3.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Type 1
    : Werkbij — waarvan er tussen 15.000 en 65.000 in één bijenvolk voorkomen.
    2. Type 2: Dar — waarvan er enkele honderden in een bijenvolk leven.
    3. Type 3: Konigin of Moer — waarvan er in elk bijenvolk maar één voorkomt.
    4. Voorzijde stofomslag van het recentelijk verschenen, behartenswaardige boek dat openingen biedt m.b.t. diverse aspecten van de complexe wereldwijde crisis.

    09-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (1)
    08-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daniel Aubers opera Fra Diavolo zaterdagavond via de ether
    Op twee lage landen-zenders tegelijk
    Zaterdag 9 mei kunt u zowel via de Nederlandse zender Radio 4 — in het programma Opera live van de NPS vanaf 19:02 uur — alsook in het Belgische Klara-radioprogramma, maar dan pas vanaf 20:00 uur — luisteren naar de opera in drie bedrijven Fra Diavolo ou l'hôtellerie de Terracine, gecomponeerd door Daniel-François-Esprit Auber (1782-1871). Zijn eerste muziekdrama werd in 1805 voltooid, zijn laatste ging in 1869 in première. Daartussen lag een heel mensenleven, want in die tijd, zo'n anderhalve eeuw voor onze tijd, werden de meeste mensen niet echt oud.
    De tekst voor Fra Diavolo is afkomstig van de Franse toneelschrijver Eugène Scribe (1791-1861). De première werd verzorgd op 28 januari 1830 in de Opéra Comique te Parijs; nog in hetzelfde werd er een eerste voorstelling van een Duitse versie gegeven in het Königstadt Theater te Berlijn. In 1960 was Berlijn weer eens aan de beurt, in een ander theater — de Komische Oper — in een andere versie. Elf jaar later is er nog weer een andere Duitse versie uitgegeven.

    Verschillende afloop
    De roverhoofdman Fra Diavolo — op de planken behept met een tenorstem — heeft zich in een logement voorgedaan als Marquis de San Marco, om aldaar de juwelen van Lord Kookburn — u raadt het al: een bariton — en diens wederhelft Pamela — die het met een mezzosopraan moet doen — te kunnen stelen. Een jongeman, die als held — en dus als tenor in het theater — moet optreden, aangezien hij de dochter van de waard bemint, doet het geraffineerde plan van Fra Diavolo teniet en neemt de bandiet te grazen.
    Opvallend is de verandering die de opera aan het slot heeft doorgemaakt. Gedurende de gehele negentiende eeuw bleef het tragische slot intact — Fra Diavolo kwam aan het slot om hetzij doordat hij werd neergeschoten dan wel doordat hij zelf een duik in de afgrond nam —, maar in ons huidige tijdsgewricht wordt hem genade geschonken.
    __________
    Waalse Opera Luik
    De versie die de beide genoemde radiozenders zaterdagavond zullen laten horen, betreft een opname welke op 30 april werd gerealiseerd in de Waalse Opera van de Belgische stad Luik. Koor en orkest van dat instituut stonden onder leiding van Giovanni Antonini. Vocale solisten waren onder anderen Doris Lamprecht, Kenneth Tarver en Marc Molo Mot.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Componist Daniel Auber.
    2. Toneelschrijver Eugène Scribe.

    08-05-2009 om 23:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barack Obama ontslaat homoseksuele militair

    Onnodige ingreep
    In de Huffington Post van gisteren, donderdag 7 mei — 04:59 p.m. plaatselijke tijd; en derhalve in onze contreien 22:59 uur — heeft Aaron Belkin — Associate Professor of Political Science and Director of the Palm Center of the UCSB [1] — een artikel gepubliceerd waarin hij een helder, kritisch betoog houdt tegen het feit dat VS-president Barack Obama het ontslag heeft goedgekeurd van Dan Choi — een Army National Guard — die openlijk homoseksueel is. Dan Choi is afgestudeerd aan de militaire academie West Point en heeft gediend als specialist voor Arabische talen in onder meer Irak, waar hij erin is geslaagd levens te redden van Irakezen en Amerikanen, juist doordat hij vloeiend Arabisch spreekt, hetgeen in precaire situaties deëscalerend kan fungeren. De collega's, die geen probleem hebben met het feit dat Dan Choi het een absolute noodzaak vindt om voor zijn homoseksualiteit uit te komen, ondersteunen de man.

    Alternatief
    Aaron Belkin legt uit dat er voor Barack Obama in wezen geen directe aanleiding bestaat om met één pennestreek het ontslag — in het kader van de bestaande wetevging van de VS mogelijk maar niet per definitie noodzakelijk — te effectueren. Daarnaast maakt Aaron Belkin in enkele alinea's op heldere wijze duidelijk wat de president — mede op basis van de feitelijke situatie met betrekking tot het fenomeen homoseksualiteit binnen de samenleving — had kunnen doen, repectievelijk laten, om een betere weg te gaan. Details vindt u in het artikel in die elektronische krant van Arianna Huffington.
    __________
    [1] University of California Santa Barbara.
    ____________
    Foto: Aaron Belkin, overgenomen uit de Huffington Post van May 7.

    08-05-2009 om 04:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    07-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stravinski's Psalmensymfonie op Nederland 2

    De juiste man  voor die opdracht
    De uiterst productieve componist Igor Stravinski (1882-1971) had voor zijn vijftigste al een aardig oeuvre op zijn naam staan. Kennelijk was de, eveneens van oorsprong Russische, dirigent Sergej Koessevitski — die een vermogend man was en graag als mecenas optrad — eveneens de mening toegedaan dat hij met de keuze van die landgenoot de juiste muziekmeester zou vinden om een opdrachtwerk te schrijven ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, in 1930, van Koessevitski's ensemble — het Boston Symphony Orchestra — aan het eind van dat jaar.
    Igor Stravinski aanvaardde deze opdracht en het resultaat was de Psalmensymfonie, die hij in 1948 nog eens heeft gereviseerd.
    De compositie werd echter niet in de VS gegeven, maar in het Palais des Beaux Arts te Brussel, onder leiding van Ernest Ansermet. Dat gebeurde op 13 december 1930, en zes dagen daarna beleefde dit opus een eerste uitvoering door het Boston Symfonie Orkest.
    Een versie van deze Psalmensymfonie, zoals die in het kader van de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw te Amsterdam, op 13 september 2008 werd gegeven door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Ed Spanjaard, zal te horen en tevens te zien zijn in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 mei in het tv-programma NPS Podium, tussen 00:15 uur en 01:12 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Igor Stravinski, tekening van Jarko Aikens, Groningen, 1984. Collectie Heinz Wallisch.
    2. Contrabassist, dirigent, mecenas en zo meer: Sergej Koessevitski.

    07-05-2009 om 14:26 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nick Hornby's High Fidelity thans als BBC-speelfilm

    Eigentijdse klassieker
    De Britse schouwzender BBC One Television biedt u en ons allen — althans diegenen van hen welke beschikken over een behoorlijk tot uitnemend gezichtsvermogen — de gelegenheid om in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 mei, tussen 00:40 uur en 02:25 uur, te gaan kijken naar de speelfilm
    High Fidelity, die in 2000 door regisseur Stephen Frears werd gerealiseerd als Brits-Ameriaanse coproductie. Grondslag voor die rolprent was het gelijknamige boek van Nick Hornby dat in 1995 is verschenen en een enorme bestseller is geworden. 

    Omzetting in beelden
    Sadie Smith in
    Time Magazine bedacht deze Engelse auteur met het superlatief aandoende epitheton 'European Ambassador of Goodness'. De man die tal van zijn lezers weer heeft laten geloven in de bevrijdende kracht van de muziek en van de liefde, heeft mijn onverdeelde aandacht, maar zodra die beide — maar de meeste van deze is de liefde — elementen worden aangevuld met een derde: Het Spel— en hier wordt bedoeld: Voetbal — dan haak ik resoluut af. Dat element op zich doet, vanzelfsprekend, geen enkele afbreuk aan eventueel voorhanden zijnde kwaliteiten van het boek. Dat moet ook Stephen Frears hebben beseft toen hij besloot dat boek te verfilmen met acteurs, die er 3 voor wat betreft de hoofdrollen — niet om liegen: John Cusak die, als het moet, een wandelend understatement kan voordragen, Jack Black, Tim Robbins en Joan Cusak. Als basis voor de film dient de inhoud van High Fidelity, vanzelfsprekend de grote lijnen daarvan. De locatie van het boek, Londen, is ingeruild voor Chicago, waar een man genaamd Rob — in die rol zien we een ongelooflijke John Cusak — een platenzaakje runt waar alleen de ware adepten binnentreden. 

    Platen en vrouwen
    De ietwat manische eigenaar van dat winkeltje behept met een ware verzameldrift, waarbij hij alles indeelt volgens het systeem van een Top 5. Zolang iemand vrijgezel is en zich weet te distantiëren van sterk persoonlijk getinte bindingen en van al te onmaatschappelijke verwikkelingen, kan zoiets nog wel goed gaan, maar die Rob heeft een vriendin: Laura. En als die het besluit neemt dat ze er toch beter aan
    doet die Rob af te schrijven en zich te binden aan iemand anders, dringt het besef bij de verzamelaar door dat high fidelity niet alleen opgaat voor de door hem aanbeden zwarte schijf. Dat er aanvankelijk werd gedacht dat Nick Hornby (alle) mannen afschilderde als wezens die nauwelijks meer kunnen dan het opwekken dan een meewarig hoofdschudden, is, oppervlakkig beschouwd, zeker begrijpelijk, en — laten we wel wezen — hoeveel meerderjarige mannen zijn er niet die inderdaad nooit verder zijn gekomen dan het (al dan niet werkelijk) cultiveren van hun eigen (pre)puberaal getinte homoërotische — meestentijds diep verborgen — verlangens. Dat Tim Robbins het ook hier weer geweldig doet, kan een extra impuls vormen om die film te gaan zien; die positieve kwalificatie geldt overigens in niet mindere mate voor Jack Black.

    Serendipiteit
    Gisterochtend vond ik, tussen de afgeschreven boeken in een antiquariaat in Groningen, een nog ongelezen exemplaar van High Fiudelity. Een paar uur later zie ik dat de film nog deze week door de BBC zal worde uitgezonden. In geen van beide gevallen zocht ik naar hifi, maar ik kreeg deze dubbel en dwars in de schoot geworpen.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorzijde van de Penguin paperbackeditie uit 2000 van High Fidelity.
    2. Regisseur Stephen Frears tijdens het Cardiff Filmfestival van 2006.
    3. Acteur John Cusak tijdes een persconferentie.
    4. De Engelse auteur Nick Hornby. (Foto van het Blog Nick Hornby.)

    07-05-2009 om 11:56 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    06-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Couperus in De Leescoué op Nederland 2
    Aanbevolen: Louis Couperus
    Gelukkig zijn er ook op de beeldbuis nog boekenprogramma's: één daarvan is
    De leescoupé van de KRO. Hedenavond wordt de achtste en daarmee ook laatste aflevering van dit lenteseizoen op Nederland 2 uitgezonden, vanaf circa 21:30 uur. Een goede 20 minuten wordt er met diverse mensen gesproken over verschillende boeken, diverse binnen- en buitenlandse auteurs in allerlei genres, en reist er niet alleen steevast een auteur mee, die wat meer aandacht krijgt en zelf ook wel één en ander te berde brengt, maar is er ook altijd een — steeds dezelfde — hoogleraar, die aandacht vraagt, kort en krachtig, voor een schrijver van ooit of van anno nu. In deze laatste aflevering komt een ware Haagse Hollander voor: de Nederlandse schrijver Louis Couperus. Over het wel en eventuele wee daaromtrent kunt u nog weer meer lezen in een artikel dat ik enkele minuten geleden op de fin de siècle website All art is quite useless — van Rond1900.nl — heb geplaatst. De presentatie van die auteur zal geschieden door de opperste stalmeester en speeltuinbewaarder van dat elektronische instituut: Peter Hoffman.
    __________
    Foto: Auteur en dandy Louis Couperus in 1917.

    06-05-2009 om 13:42 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hans Pfitzners Sextet opus 55 op Duitse radiozender NDR Kultur

    Kamermuziek op hoog niveau
    Op de avond van de dag dat de Duitse componist Hans Erich Pfitzner (1869-1949) honderdveertig jaar zou zijn geworden, op dinsdag 5 mei, vroeg in de avond, presenteert de Duitse radiozender NDR Kultur diens opus 55, geschreven in 1945: het
    Sextet in g kleine terts voor viool, altviool, violoncello, contrabas, klarinet en piano.   Het werk wordt gespeeld door het Consortium Classicum, en valt te beluisteren tussen 19:30 uur en 20:00 uur. Een uitgebreid artikel over deze veelzijdige musicus — dirigent tevens liedbegeleider, conservatorium- alsmede operadirecteur, regisseur, operaproducent en professor compositie —, geboren te Moskou, maar vanaf zijn derde jaar voornamelijk, doch niet alleen maar, werkzaam in Duitsland, en overleden enkele maanden voordat zijn tegenpool in tal van opzichten — Richard Strauss, die vijf jaar eerder dan Pfitzner het levenslicht had aanschouwd — zijn lier aan de wilgen heeft gehangen, is heden opgenomen op de Nederlandse website All art is quite useless van Rond1900.nl over de cultuur van het fin de siècle.
    ____________
    Afbeelding:
    De muziekmeester Hans Pfitzner. Postzegel van 100 Pfennig, uitgegeven door de Deutsche Bundespost ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van de componist — in 1994.

    05-05-2009 om 11:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:fin de siècle componist Pfitzner
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het Oostblok werkelijk geschiedenis geworden? '” Vijfdelige Arte-documentaire

    Eenheid nog altijd niet gerealiseerd
    Nu twintig jaar na de 'val' van de Berlijnse muur, met als gevolg de zogeheten eenwording van de beide Duitse staten door zo menigeen als gerealiseerd wordt beschouwd — al moet daaraan direct worden toegevoegd dat velen, en niet in de laatste plaats (in)direct daarbij betrokken politici op de meest diverse niveaus, hier een staaltje wensdenken ten beste geven —, de verhoudingen plotsklaps toch opnieuw schijnen te verslechteren tussen "wir hier und ihr dort", begint Arte-televisie deze week met een vijfdelige documentaireserie over de politieke en sociale veranderingen in het zogenoemde Oostblok, waarbij de voormalige DDR deel van heeft uitgemaakt.

    Veranderingen waren te voorzien
    Je moest wel blind geweest zijn om toen niet te beseffen dat er snel veranderingen zouden worden gerealiseerd toen Michail Gorbatsjov de DDR bezocht en naast de machthebbers aldaar stond gedurende een plechtigheid. Zijn lichaamstaal sprak boekdelen en dat zag menigeen. Tal van hen voelden toen dat Gorbatsjov niet zou ingrijpen als de bevolking van de Deutsche Demokratische Republik zou laten merken dat de tijd rijp was om het roer om te gooien. Tot degenen die dat niet begrepen behoorde de Staatsratsvorsitzender Erich Honecker (1912-1994), die wilde geloven — en dat alles daarom dan ook zo heeft geïncporporeerd — dat alles koek en ei was binnen zijn staat en dat de Muur er over honderd jaar nog zou staan als een monument van politieke gerechtigheid.

    Vijfdelige serie
    Dat één en ander in de DDR versneld kon gebeuren, is mede te danken aan de passief, dan wel nadrukkelijk actief, ondersteunende houding van de regimes in de directe oostblok-buurlanden van die staat, en vooral aan Tsjechië en Hongarije. Dat de blik van de hele wereld op de gebeurtenissen aldaar waren gericht, heeft voor een versnelling in de ontwikkelingen geleid.
    In deze vijfdelige documentairereeks Als der Ostblock Geschchte wurde, waarvan het eerste deel op woensdag 6 mei 's avonds door Arte-televisie zal worden uitgezonden komt als eerste de USSR (Unie van Socialistische Sovjet Repblieken) aan bod. Die aflevering draagt als titel: UdSSR — Der Fotograf der Perestroika, en is te zien tussen 21:00 uur en 21:55 uur. Daarin wordt vooral aandacht besteed aan het beeldmateriaal dat werd vervaardigd door de als Gorbatsjov-fotograaf' gekwalificeerde Aleksandr Tsjoemitsjov.
    Deze eerste aflevering is een bijdrage uit 2008 van Stephan Kühnrich, die voor de regionale ARD-zender Mitteldeutsche Rundfunk werd gerealiseerd. De rolprent is op het beeldformaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid.
    Herhalingen van deze aflevering zijn door Arte-televisie gepland voor zaterdag 9 mei, 's middags om 14:00 uur en voor dinsdag 12 mei, 's ochtends vanaf 09:55 uur.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. USSR-President Leonid Breznjev hier samen met Erich Honecker, Staatsratsvorsitzender van de DDR, op een gedenkpostzegel van 20 Ostpfennige.
    2. Michail Gorbatsjov, president van de USSR, zorgde voor Glasnost en Perestrojka.
    3. Situatie die te zien is in de eerste aflevering van de documentairereeks. (Foto: MDR; © Aleksandr Tsjoemitsjov / LEVISION.)

    05-05-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de ban van paarden '” vier avonden achtereen een aflevering op Arte-televisie
    Marokko
    Arte-televisie, de Duits-Franse cultuurzender, start op maandag 4 mei 's avonds — op het tijdstip met de grootste kijkdichtheid, ook bekend onder de benamin prime time: 20:5 uur — een vierdelige reportageserie over het edele dier dat wij als paard kennen, en dat sedert de tijden der voorgeschiedenis een trouwe begeleider van de mens is geweest, getuige de aloude rotsschilderingen, en — meer eigentijds — de mens die hun paard(en) met stoornissen naar een paardenfluisteraar brengen en daar uitermate veel baat bij vinden.
    De eerste aflevering — een film die Lisa Eder in eerste instantie voor de Südwest Rundfunk heeft gemaakt — brengt ons naar Marokko, waar we getuige kunnen zijn van een groots spektakelstuk dat jaarlijks enige duizenden toeschouwers trekt, maar waar tevens 500 mensen en dieren bij zijn betrokken.

    Argentinië
    Op dinsdag 5 mei presenteert Arte de tweede aflevering van de vierdelige reeks, eveneens op dat tijdstip. Het betreft in dit geval een film van Thomas Wartmann, eveneens oorspronkelijk voor de SWR gedraaid in 2008. Daarin krijgen we drie verschillende werelden te zien waarin enpaard een bijzondere rol spelen. Ten eerste bij de gaucho's in de pampa's, dan op enkele terreinen van poloclubs voor de zeer rijken, en ten slotte bij de afvalinzamelaars in de supergrote stad Buenos Aires.

    Herhalingen
    Beide afleveringen van deze in totaal vier delen tellende reeks met de overkoepelende titel Im Bann der Pferde, zullen binnen een week door Arte-televisie worden herhaald: de eerste op maandag 11 mei vanaf 14:00 uur in de middag; de tweede op dinsdag 15 mei op hetzelfde tijdstip.
    (wordt vervolgd)
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Marokkaanse paardenliefhebbers. (Foto: SWR © SWR/Richard Ladkani.)
    2. Argentijnse ruiter. (Foto: SWR © SWR/filmquadrat.)

    04-05-2009 om 19:17 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piratenpartij op drempel van Europees Parlement

    Relatief grote toeloop
    Nee, het gaat bij de Piratenpartij waarover hier wordt bericht, niet om politiek georganiseerde Somalische bandieten die tot de tanden en tot in het diepste midden van hun merg zijn be- en gewapend, maar om de Zweedse Piratenpartij. Die melding kwam van de Duitse Nachrichtenagentur dpa. De partij in kwestie is met haar eis om films en muziek uit het internet vrij te mogen downloaden inmiddels zover in de vaart der volkeren opgestoten dat haar opname binnen de gelederen van het Europese Parlement niet ver meer is.
    Het nieuwsagentschap leidt dat af uit een enquête die jongstleden donderdag is gepubliceerd door het in Stockholm gevestigde dagblad Dagens Nyheter. De Piratenpartij is kandidaat voor het EP en uit de enquête blijkt dat 5,1 procent van de ondervraagden op de partij zou stemmen. Als gevolg van de veroordeling, medio april, van vier verantwoordelijken voor The Pirate Bay — een internet ruilbeurs — mag de partij, althans volgens de laatst beschikbaar gekomen gegevens, zich verheugen in een enorme toeloop.

    04-05-2009 om 17:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland tussen 1949 en 1990 '” driedelige film Mein Deutschland begint vanavond op Duitsland 1
    Op drie maandagen
    Het eerste publieke Duitse televisienet ARD/Das Erste probeert door middel van een driedelige documentaire over de ontwikkelingsgang van de naoorlogse geschiedenis van de Bundesrepublik Deutschland, die meest westerse staat in Midden-Europa, uit de doeken te doen door middel van gefilmde gesprekken met in totaal zestig figuren die in de wereld der politiek, in de sfeer der kunsten en anderszins in het culturele leven een vooraanstaande rol hebben gespeeld. Zij zullen een soort openbaar nadenkende houding met betrekking tot hun vaderland betrachten, vanaf de — in meer dan één opzicht dubbele — stichting van een Duitse staat in 1949.
    De film die de titel Mein Deutschland kreeg, zal in drie afleveringen worden uitgezonden. Aan het woord komen, althans in de eerste aflevering, onder meer de voormalige minister van Financiën in het kabinet van Helmut Kohl, de CSU-politicus Theo Waigel en de recentelijk teruggetreden intendant van de Westdeutsche Rundfunk, Fritz Pleitgen, die jarenlang correspondent in de DDR was voor de Westduitse zenders van de ARD. Vele journalisten en geïnteresseerden in perszaken zullen zijn gezicht kennen van het zondagse WDR-programma Presseclub dat bijna iedere zondag direct na de korte Tagesschau van 12:00 uur door het eerste Duitse publieke televisienet wordt gepresenteerd.
    De eerste aflevering daarvan Geteilte Heimat — over de periode 1949 tot 1961 — zal op bovengenoemde Duitse televisiezender worden gepresenteerd op maandag 4 mei, tussen 21:00 uur en 21:45 uur.
    De delen twee en drie van deze documentaire van Jan Peter en Yuri Winterberg, gerealiseerd voor Radio Berlin Brandenburg — één van de zenders die tezamen ARD/Das Erste vormen —, zullen op de hierna volgende maandagen, respectievelijk 11 en 18 mei worden uitgezonden, eveneens op Duitsland 1.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Theo Waigel, voormalig minister van Financiën in de Duitse Bondsrepubliek.
    2. Fritz Pleitgen, voormalig intendant van de Westdeutsche Rundfunk.

    04-05-2009 om 11:33 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bela Bartók Vara's Radio 4-Componist van de week in Nederland
    Ook de Vara op Radio 4 heeft deze week een oude bekende als Componist van de week: Bela Bartók (1881-1945). Van hem kunt u de komende week gedurende vijf avonden, steeds tussen 19:30 uur en 20:00 uur bijna dertig minuten muziek beluisteren, aaneen gepraat door de prachtige stem van Peter Bree.
    Meer over deze grootmeester van de Oost-Europese muziek kunt u vinden in een relatief omvangrijke bijdrage, die ik op 4 juli 2007, onder de titel Harmonie en differentiatie — De componist Bela Bartók, heb geplaatst op de Homepage van de website van het muziektijdschrift Mens en melodie.

    04-05-2009 om 10:26 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mendelssohn opnieuw BBC-Composer of the Week
    Het viel te verwachten dat in het Mendelssohn-jaar 2009 dit muzikale genie meer dan eens zou figureren als Composer of the week in de reeks van BBC Radio 3. Dat is eind januari ook al het geval geweest, en het ziet er naar uit dat dit gedurende het lopende kalenderjaar nog wel één of twee, ja misschien zelfs wel drie, keer zal gebeuren.
    Voor meer gegevens dienaangaande verwijzen we dan ook naar onze bijdrage op de muzieksite Tempel der Toonkunst van 25 januari dit jaar.

    04-05-2009 om 10:21 geschreven door Heinz Wallisch  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!