Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
    Zoeken in blog

    Cultuurspectrum
    Woord en beeld
    27-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Graaf van Monte-Christo-verfilming uit 1954 maandagmiddag op Arte-tv
    Succesvolle roman
    Arte-televisie vertoont op maandag 28 december — in de middag tussen 14:20 uur en 17:25 uur — de tweedelige avonturenfilm Le comte de Monte-Christo, een Italiaans-Franse coproductie uit 1954, geregisseerd door Robert Vernay (1907-1979), naar de gelijknamige roman uit het — niet zelden door collega's fel bekritiseerde — 'schrijfatelier' van Alexandre Dumas père (1802-1870). Aan dit boek is gewerkt in de jaren 1844-45. In 1855 is er een rijk geïllustreerde editie verschenen met zo'n 240 prenten. Een Nederlandse vertaling, die op naam staat van Richard ten Berge, en die in de jaren zestig in ons land is uitgegeven, is verlucht met al deze gravures.
    De twee delen van de rolprent worden op Arte direct na elkaar uitgezonden; daarin treden Jean Marais (1913-1996), Lia Amanda (*1932) en Robert Pigaut (1919-1989) op.

    __________
    Afbeelding: Een van de ruim 240 gravures, uit de editie van 1855, opgenomen in de Nederlandse vertaling. Deze bevindt zich op de achterzijde van het stofomslag van dat boek.

    27-12-2009 om 22:35 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Dumas père, Jean Marais, Lia Amanda, Robert Pigaut, Robert Vernay
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janine Jansen in de schijnwerpers tijdens Kamermuziekfestival trecht
    Middagconcert
    Op zondag 27 december kunt u via Radio 4 — èn op internet — twee van de in totaal vier concerten volgen die door de Avro worden uitgezonden in het kader van het Internationaal Kamermuziekfestival dat — rondom Janine Jansen — de komende dagen te Utrecht wordt gehouden.
    Vanaf 14:02 uur tot 16:30 uur is het openingsconcert rechtstreeks te volgen; daarin staan vier composities op het programma: Tabakova
    (Such different Paths), Mendelssohn (Vioolconcert), van Vivaldi(Concert voor vier violen opus 3, nr. 10), en van Elgar(Strijkersserenade). Met het Nederlands Jeugd Strijkorkest treden vier violisten op: naast Janine Jansen zijn dat Eva van Haaften, Rosanne Philippens en Amarins Wierdsma. Zes andere instrumententalisten krijgen tijdens dat concert eveneens de kans hun kunsten te vertonen. Peter van Bree zorgt voor een adequate presentatie.
    Meer informatie over dit concert, alsmede over de drie andere van dat festival, is te vinden op de
    website van het festival.

    Avondconcert
    Ook het avondconcertvan dat Kamermuziekfestival is rechtstreeks op Radio 4 en via uw computer thuis te volgen. In totaal ver composities zullen — vanaf 20:02 uur tot 23:00 uur — ten gehore gebracht worden: twee voor een solo-instrument en twee voor klein ensemble.
    Het concert wordt geopend met een Vioolsonate (van Janáček), dan volgen een Pianotrio (Smetana), een compositie voor altviool (Penderecki) en een Strijkkwintet (Dvořák).
    Janine Jansen en acht andere musici komen aan bod in deze avonduren: zeven strijkers en één pianist. Peter van Bree presenteert ook dit concert.


    Idee van Janine Jansen
    Enige tijd geleden rijpte in Janine Jansen het idee om bekende mensen — ook, maar niet alleen, uit de wereld van de muziek — uitspraken te ontlokken over klassieke muziek met het verzoek, dat aan het papier toe te vertrouwen, waarna ze in boekvorm voor een groter publiek toegankelijk gemaakt zouden worden. Nieuw Amsterdam Uitgevers heeft dat idee in praktijk gebracht en het resultaat is een paperback met tweeëntwintig bijdragen van zeer verschillende mensen: negentien van eigen bodem en drie van ver weg. In de laatste categorie doet acteur Roger Moore — ooit Invanhoe en James Bond op het witte doek, en thans ambassadeur voor Unicef. Hij vertelt over zijn affiniteit met Mozarts Pianoconcert nr. 21, en het tweede deel daarvan is opgenomen op de compact disc die aan het boek is toegevoegd. Daarop staan nog negen 'tracks', aangereikt door evenzovele mensen uit de verzameling van éénentwintig anderen, die werden uitgenodigd om hun zegje te doen; onder hen vier vrouwen.
    __________

    De keuze van Janine Jansen — 22 prominenten over hun ooiste klassieke muziekstukken aller tijden. Met een inleiding van Janine Jansen en bijdragen van Martin Bril, Kim Wilde, Roland Kiet, Wende Snijders, Anna Enquist, Herman van Veen, Mart Smeets, Maria Goos, Aleksey Igudesman, Matthijsvan Nieuwkerk, Katja Reichenfeldt, Herman Krebbers, Edwin Rutten, Job Cohen, Michiel Borstlap, Roger Moore, Theo Olof, Alexander Rinnooy Kan, Imme Dros, Martijn Sanders, Jan Raes en Maarten 't Hart.
    124 pagina's met cd. Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam, 2009. ISBN 978-90-468-06630.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Janine Jansen met viool. Foto van de website van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht 2009.
    2. Voorplat van het boek naar een idee van Janine Jansen.

    27-12-2009 om 11:47 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Janine Jansen, kamemuziekfestival, Radio 4, Tabakova, Mendelssohn, Vivaldi, Elgar, Janáč,ek, Smetana, Penderecki, Dvoř,ák
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog
    Op maandag 28 december kunt u op het digitale kanaal Geschiedenis 24 — tussen 16:00 uur in de middag en iets na 19:00 uur in de avond — de tweedelige documentaire bekijken Alles moet anders: De wederopbouw van Nederland — van René Segers uit 1989 over Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van niet alleen filmmateriaal, maar ook van verslagen van ooggetuigen die in directe gesprekken van hun ervaringen hebben verteld, aangevuld met nagespeelde scènes, wordt een beeld geschetst van de verwachtingen met betrekking tot de politieke en sociale vernieuwing die men van overheidswege voor ogen had, en wat daar uiteindelijk van terecht is gekomen.
    In het eerste gedeelte — getiteld De plannen — wordt de situatie vanaf de bevrijding behandeld: de plannen voor een nieuw sociaal stelsel, en wordt er gekeken naar het kabinet Schermerhorn, alsook naar het begin van de oorlog in Indonesië, een oorlog die eufemistischwerd gekwalificeerd als politiomele acties.
    In deel 2 — De werkelijkheid — wordt ons een blik gegund op de rooms-rode coalitie van toen, die er niet in is geslaagd de doorbraak te realiseren, en op datgene wat zich verder heeft afgespeeld in Indonesië. Tevens wordt aandacht besteed aan het snelle economische herstel.

    27-12-2009 om 08:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:René Segers, 'Geschiedenis 24'
    >> Reageer (0)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Première van nieuwste Hamlet-verfilming heden op BBC Two-televison

    Première op televisie
    Zaterdag 26 december kunnen de liefhebbers van verfilmde wereldliteratuur op de Britse zender BBC 2 vanaf 18:05 uur onze tijd hun hart ophalen aan een in 2009 op celluloid gezette versie van het beroemdste toneelstuk van de bekendste dramaschrijver ter wereld, William Shakespeare (1564-1616): 
    The tragedy of Hamlet — Prince of Denmark uit de jaren 1594-1600; de film zal op deze dag voor het eerst worden vertoond.
    Deze verfilming, geregisseerd door Gregory Doran (*1958) van The Royal Shakespeare Company, is dit jaar gereedgekomen. Daarin spelen onder meer David Tennant (*1971) als Hamlet; Patrick Stewart (*1940) als Claudius en als de Geest van Hamlets vader; en de Australische Penny Downie in de rol van koningin Gertrude.

    Basis van het verhaal
    Als Hamlet, prins van Denemarken, naar zijn vaderland terugkeert, is zijn vader al overleden en zijn moeder direct hertrouwd met Claudius, haar voormalige zwager. Die twee stellen Hamlet voor om met zijn vrienden Ophélia te trouwen.
    Geheel onverwacht verschijnt de geest van Hamlets vader en deze vertelt dat hij door zijn vrouw en Claudius is vermoord. Dan wil Hamlet wraak nemen, waardoor tal van geplande zaken geen doorgang (meer) kunnen vinden.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De acteur David Tennant, die in de filmversie van 2009 de rol van Hamlet speelt. Hij verwierf wereldwijde faam met zijn optreden in de science fiction serie Dr. Who.
    2. De acteur Patrick Stewart, in de verfilming van Hamlet uit 2009 is hij (Hamlets oom) Claudius. Hij werd vooral beroemd door zijn rol in de SF-reeks Startrek.

    26-12-2009 om 13:03 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Shakespeare, Gregory Doran, David Tennant, Patrick Stewart, Hamlet
    >> Reageer (0)
    25-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee keer Händels Messiah vrijwel gelijktijdig op eerste kerstdag

    Verschillende benadering 
    Op de avond  van eerste kerstdag kunnen de liefhebbers van Händels oratorium 
    The Messiah kiezen uit twee uitvoeringen, één met beelden, via de muziekzender Mezzo-televisie, de tweede, met andere uitvoerenden in een andere benadering, via de Britse zender BBC Radio 3.
    Laatsgenoemde versie komt tot ons in de programmareeks Performance on 3 vanaf 20:00 uur onze tijd. Uitvoerenden zijn the English National Orchestra and Choir, onder leiding van Lawrence Cummings met medewerking van solisten. Mezzo's televisie-uitvoering begint een half uur nadien. Het betreft een uitvoering door de Academy of Ancient Music onder leiding van Stephen Cleobury.

    Bliksemsnel gecomponeerd
    In een tijdsbestek van drie en een halve week heeft Georg Frideric Händel (1685-1759) in het jaar 1741 de compositie geschreven die door velen — niet alleen muziekliefhebbers, maar tevens deskundigen — wordt beschreven als zijn ultieme meesterstuk: het bijbelse oratorium The Messiah. Voor de componist zou deze mijlpaal in zijn carrière grote gevolgen hebben: na de uitvoering heeft hij vrijwel niets anders meer geschreven dan oratoria.


    In 1742 werd de première gegeven in Neal's splinternieuwe Music Hall in Fishamble Street te Dublin. De recette was bedoeld voor diverse liefdadigheidsinstellingen. Een bijzonder randverschijnsel van dit gehele gebeuren was dat een krant reeds na de generale repetitie de medeling publiceerde dat vooraanstaande deskundigen de mening waren toegedaan dat het om de mooiste compositie zou gaan die men ooit had bedacht.
    De belangstelling voor het bijwonen van de uitvoering op 24 december van dat jaar was zelfs zo groot dat aan het adres van eventueel geïnteresseerde dames het verzoek werd gericht om geen hoepelrokken te dragen om zo meer plaats te kunnen bieden. In de voorverkoop zijn alle kaarten reeds verkocht.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Voorplat van de Händel-biografie van Franz Binder (dtv 24710).
    2. De in november 1842 geopende nieuwe Music Hall in Fishamble Street te Dublin.

    25-12-2009 om 16:23 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Klassieke Muziek 18de eeuw, oratorium, Händel, Mezzo-v, BBC Radio 3
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mendelssohns oratorium Elias op NDR Kultur
    Opname uit augustus
    Op eerste kerstdag kunt u 's avonds tussen 19:30 uur en 22:00 uur via de regionale Duitse zender NDR Kultur in de programmareeks Das Konzert oorgetuige zijn van een uitvoering van het oratorium Elias, opus 70 van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), gecomponeerd in de jaren 1845-46, en gereviseerd in het jaar van het overlijden van de meester, wiens leven en werken nog enkele dagen in het kader van het Mendelssohn-jaar 2009 extra aandacht krijgt.
    De uitvoering die u kunt beluisteren, betreft een opname van 13 augustus 2009 uit Rendsburg in het kader van het Schleswig-Holstein Musik Festival. Dirigent was Rolf Beck, die voor de gelegenheid het Kammerorchester Basel had uitgenodigd. Vocale solisten zijn Simona Saturová, sopraan; Janine Baechle, mezzosopraan; de tenor Benjamin Bruns; en de bariton Michael Nagy.
    Op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl kunt u een artikel vinden dat betrekking heeft op een tekstboekje voor een uitvoering van Elias in november 1900 te Groningen.

    25-12-2009 om 13:51 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Klassieke Muziek 19de eeuw, oratorium
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel laat op tweede kerstdag 's avonds keuze uit twee rolprenten op tv
    Chaplin-biopic
    Filmliefhebbers zullen het, laat op de avond van de tweede kerstdag, opnieuw moeilijk hebben als blijkt dat ze zullen moeten kiezen uit twee voortreffelijke speelfilms: de eerste op het tweede, Nederlandstalige Belgische televisienet Canvas, vanaf 23:10 uur tot half twee in de nacht op zondag 27 december. Dan wordt de Brits-Amerikaans-Italiaans-Franse coproductie Chaplin uit 1992 uitgezonden, geregisseerd door Richard Attenborough (*1923). De rolprent is een biopic over het leven van de uitzonderlijke filmlegende Charles Chaplin (1889-1977), vanaf zijn geboorte in 1889 in het Londense East End. Hierin komen we drie topnamen van het witte doek tegen: Robert Downey junior (*1965) als Charles Chaplin, Geraldine, de oudste dochter van de protagonist (*1944) en Anthony Hopkins (*1937) in de rol van George Hayden. Laatstgenoemde is inmiddels ervaren genoeg om Chaplin op diverse manieren te hebben meegemaakt.

    Hitchcock-klassieker
    Op de televisiezender Nederland 2 presenteert de Avro op tweede kerstdag, 's avonds vanaf 23:35 uur tot 01:45 uur in de nacht op zondag 27 december, één van de klassiekers van Alfred Hitchcock (1899-1980), waarover ongeveer vier decennia geleden werd beweerd dat deze, samen met diverse andere films definitief in de archieven zou verdwijnen en nimmer meer zou worden vertoond, noch in de cinema's, noch via het huiskamerbeeldscherm: The man who knew too much uit 1956 — een remake van de versie met dezelfde titel uit 1934 met onder meer Peter Lorre (1904-1964), gerealiseerd door dezelfde regisseur.


    Deze film bevat de acht spannendste minuten uit de geschiedenis van de film in de eerste zes decennia van de twintigste eeuw: een aanslag die wordt gepleegd in de Londense Albert Hall, tijdens een concert. Hitchcocks toenmalige 'huiscomponist' Bernard Hermann (1911-1975) dirigeert in de film een eigen bewerking van de Storm Clouds Cantata voor vrouwenstem, gemengd koor en orkest op tekst van Dominic Bevan Wyndham Lewis (1891-1969), die Arthur Benjamin (1893-1960) voor de versie van 1934 had geschreven; Hitchcock speelt prachtig in op datgene wat in de partituur is voorgeschreven en dat wordt in close-up getoond: de spanning stijgt geleidelijk op een crescendo in de muziek. James Stewart (1908-1997) en Doris Day (*1922) spelen de belangrijkste rollen; Daniel Gélin (1921-2002) komt alleen in het begin van het verhaal voor.
    De Nederlandse ondertitel van de film, die ik in 1961 voor het eerst zag, luidde Hoe een bekkenslag het lot van een Amerikaans gezin veranderde.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Poster voor de Chaplin-biopic uit 1992.
    2. Meer klassieke filmposter voor de remake uit 1956 van Hitchcocks eigen thriller The man who knew too much.

    25-12-2009 om 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Chaplin, Hitchcock, Bernard Hermann, biopic, thriller
    >> Reageer (0)
    24-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse televisie biedt een hele reeks sprookjesfilms voor en tijdens de kerstdagen
    Donderdag 24 december
    De kerstweek is vergeven van sprookjesfilms, welke in ieder geval via twee Duitse televisiezenders worden aangereikt, af en toe zelfs vanaf de vroegst denkbare ochtendstond: 06:00 uur. In alle gevallen gaat het om rolprenten uit de laatste helft van de twintigste eeuw en om zeer recent gerealiseerde films. Alle worden uitgezonden door òf ARD/Das Erste dan wel het Dritte Programm, in ieder geval door de regionale zender NDR.
    Laatstgenoemde zender begint op donderdag 24 december 's ochtends om 07:00 uur met de Russische sprookjesfilm De vuurrode bloem uit 1977. Om 08:05 uur kunnen belangstellendeneen sprookjesfilm uit de DDR zien tot 09:30 uur: Der Prinz hinter den sieben Meeren (1982). Direct in aansluiting kan men, indien gewenst, overschakelen naar de ARD waar men Hänsel und Gretel voor u in petto heeft, een Duitse rolprent uit 1954.

    Vrijdag 25 december
    Tussen 08:05 uur en 09:15 uur stuurt de NDR de inmiddels ook alweer meer dan een halve eeuw oudeRübezahl, Herr der Berge uit 1957 de ether in; om 11:00 uur volgt op ARD/Das Erste de coproductie uit Tsjecho-SLowakije en de DDR uit 1973, Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.
    In de middag is om 14:15 uur de nieuwste filmversie van 
    Schneewittchen, gedraaid door Thomas Freundner te zien, een bijdrage uit 2009. Ook uit dit jaar is, de eveneens Duitse film Rapunzel, geregisserd door Bodo FürneisenDeze film zult u vanaf 15:45 uur kunnen zien.
    Precies een uur later — vanaf 16:45 uur — begint Christian Theede's sprookjesfilm 
    Der gestiefelte Kater, ook al zo gloednieuw (2009); deze, eveneens Duitse, productie duurt tot 17:50 uur.

    Zaterdag 26 december
    De NDR begint direct om 06:00 uur mmet de Russische verfilming van het verhaal van Aladins Wonderlamp uit 1966, geregisseerd door Boris Ryzarew. Twee uur en vijftig minuten later volgt de DDR-productie uit 1964 —Die goldene Gans van Siegfried Hartmann. Om 11:35 uur sluit de NDR-reeks van die dag met (een herhaling van) Drei Haselnüsse für Aschenbrödel van Vaclav Vorlicek.
    De ARD komt diezelfde middag ook nog met drie Duitse sprookjesfilms, die alle één uur duren en eveneens alle drie dit jaar zijn gerealiseerd: om 14:45 uur bijt Dornröschen het spits af, waarna om 15:45 uur Die Gänsemagdvolgt; het drietal films wordt afgerond met Rumpelstilzchen, vanaf 16:45 uur.

    24-12-2009 om 11:34 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Verfilmde sprookjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelfilms op televisie tijdens kerstavond en in de vroege kerstnacht
    Polanski's Oliver Twist
    Op donderdag 24 december wordt via de Nederlandstalige Belgische televisiezender Eén de als familiefilm omschreven rolpent Oliver Twist uit 2005 — gerealiseerd door Roman Polanski, op basis van de gelijknamige roman van Charles Dickens (1812-1870) — uitgezonden vanaf 21:55 uur. Als alles volgens de planning verloopt, is er om middernacht een einde gekomen aan deze roman in filmbeelden. Overigens wel wat laat voor een familiefilm.
    Meer over de rolprent en enkele parafernalia is te vinden in een artikel van heden op de Nederlandse fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.

    Sherlock Holmes
    Vrijwel gelijktijdig met Oliver Twist op 'de Belg' stuurt de Britse televisiezender BBC 2 de seelfilm The hound of the Baskervilles uit 2002 de ether in. Dat is een Brits product van regisseur David Attwood, naar het gelijknamige boek van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) met in de hoofdrol de beroemdste aller detectives uit de gehele wereldliteratuur. In dat boek worden de zelfverliefde meesterspeurder en zijn 'lotgenoot, de somtijds ietwat naïeve arts Watson geconfronteerd met nieuwe uitdagingen die hen geheel en al blijken op te eisen. Het verhaal speelt zich af in Yorkshire Dales waar zij de raadselen rond de moord op Sir Charles Baskerville uitpluizen.
    In de hoofdrollen wandelen Richard Roxburgh *1962) als Sherlock Holmes, Ian Hart(*1964) als dr. Watson, en Richard E. Grant *1957) over het huiskamerbeeldscherm.

    Maigrets grootste zaak
    Vroeg in de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 december — tussen 00:15 uur en 01:40 uur — presenteert het publieke Duitse televisenet ARD/Das Erste de misdaadfilm Maigret und sein größter Fall uit 1966 van regisseur Alfred Weidenmann (1916-2000), naar de roman van Georges Simenon (1903-1989).
    In de hoofdrollen speelt Heinz Ruhmann (1902-1994) de rol van commissaris Jules Maigret van de policie judiciaire in Parijs. Naast hem vertolkt Günther Stoll (1923-1977) de rol van Maigrets assistent Lucas. Françoise Prevost (1930-1997) treedt als derde belangrijke figuur in deze film op. In deze Oostenrijks-Frans-Italiaanse coproductie onderzoekt de commissaris een kunstroof, gepleegd in een Parijs museum.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Richard Roxburgh vertokt de rol van Sherlock Holmes in de film The hound of the Baskervilles.
    2. De Franse auteur van meer dan 600 romans met een wereldoplage van meer dan zeshonderd miljoen, Georges Simenon.

    24-12-2009 om 10:38 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Polanski, Attwood, Weidenmann, Dickens, Conan Doyle, Simenon
    >> Reageer (0)
    23-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een steekhoudend argument tegen Malaria
    Acties voor het Rode kruis
    Naar de radiozender 3FM luister ik nooit, simpelweg omdat ik met 'die wereld' niet de geringste affiniteit heb. Maar zelfs ik weet wie Giel Beelen is en welke functie hij vervult. Dat komt doordat een mens heel veel registreert, waarvan hij echter niet beseft dat het ergens op zijn harde schijf wordt opgeslagen. Dat geldt voor letters en beelden, alsook voor geluiden en andere fenomenen. Tijdens het omslaan van het blad van een krant wordt er allerlei informatie in het 'cache-geheugen' geparkeerd, en mede daardoor weet ik van sommige mensen dat ze in de categorie sport horen, ook al mijd ik dat fenomeen even hard als opgemelde radiozender.



    Maar zo kon het ook gebeuren dat ik wist wat men in de wereld van de populaire muziek met hetGlazen Huis bedoelt. Dit jaar staat het op het centrale plein van Groningen: de Grote Markt, waar zich aan de zuidzijde de grootste horeca-concentratie van Europa bevindt. Totdat het zogenoemde kerstfeest in alle hevigheid losbarst, proberen de in dat doorzichtige pand opgeslotenen zoveel mogelijk geld bijeen te praten, alsook via verzoeknummers en wat niet al. In Stad en Ommelanden wordt in allerlei clubs en verenigingen, in zaken en gezinnen, door scholieren, studenten en andersoortige burgers en buitenlui heel hard meegedaan met de meest 'ondenkbare' acties. Het uiteindelijke bedrag dat al die inspanningen oplevert en dat men in Groningen graag hoger zou zien dan de opbrengst van verleden jaar in Utrecht — en daar lag die op 5,7 miljoen euro —, komt ten goede aan het Rode Kruis voor de bestrijding van de steeds verder oprukkende, zeer kwalijke ziekte Malaria.

    'Neefjes' en 'nichtjes'
    Hoewel het december is en er nu al bijna een week relatief lage temperaturen heersen, heb ik diverse keren moeten vaststellen dat er bij mij in huis toch nog enkele neefjes rondbanjeren, welke een eeuw geleden nog als nichtjes werden gekwalificeerd, althans in de schoolboekjes Op de boerderij. Die paar steekvliegen laten mijn lijf sedert enkele maanden consequent met rust: slechts bij vlagen en verleden jaar de hele zomer hadden ze het op mij voorzien, vooral als ik sliep. Maar na inname van een dosis Ledum palustre zijn na een half uur de jeuk en bijbehorende verschijnselen wel verdwenen.
    Het scherm van het lcd-televisietoestel dient als rustplaats voor die enge beesten. Aan de binnentemperatuur in mijn woning kan dat nauwelijks liggen, aangezien die ik die niet boven 14 graden Celsius laat uitkomen. Hoe zeer mij persoonlijk het wetenschappelijke bewijs ontbreekt, ga ik ervan uit dat de sterkere aanwezigheid van die 'muggen' dan ooit tevoren in de wintermaand wijst op klimaatverandering.



    Volksvijand Nummer 1
    Voor het geval u nu mocht denken dat we zomaar overstappen naar Afghanistan of een ander deel van de aarde, maar in ieder geval ver weg, waar zich lieden schijnen op te houden die zich bij tijd en wijle gedragen alsof ze de hele mensheid wensen uit te roeien — met uitzondering van de eigen groep — waarbij ze lijken op de volgelingen van diverse dictatoriaal regerende, geïncarneerde gruwelen als Hitler en Stalin, Mao en Bush junior —, dan zit u op het verkeerde spoor, aangezien ik in de sfeer van de actie van het Glazen Huis wens te blijven, ook al zal men mij daar, als het ook maar even kan, in de ruime omgeving niet aantreffen. Neen, ganschelijk niet — geen terroristen van Taliban of Teheran, niet uit Formosa of Washington: ik blijf even bij de vliegeniers die zonder diep na te denken een steekhoudend argument voor de mensheid (zouden moeten) leveren tot optreden tegen Volksvijand Nummer 1: MUG.

    Bittere ernst
    In het recentelijk verschenen boek van Bart Knols [1], met de korte, krachtige en vooral prikkelende titel MUG komen de eerder  genoemde  begrippen  neefje en nichtje  in het register niet voor; daarentegen komen zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas wel voor, en zelfs heel direct in verband met het fenomeen steekvlieg. 
    Hoewel die beide laatste begrippen een cabareteske indruk maken, is het Knol bittere ernst: hij zelf heeft ontdekt dat Afrikaanse malariamuggen dol op genoemde verschijnselen zijn, en onder meer dat heeft hem — naast de verdiende waardering van talrijke individuen en (belangen)groeperingen — een Ig-Nobelprijs [2] opgeleverd.

    Vooroordelen
    Bart Knols zet in zijn boek de feiten in begrijpelijke taal op een rij, en hij rekent daarbij af met vooroordelen en fabels; daarnaast somt hij de ziekten op die door muggen worden overgedragen. De auteur wijst een apart hoofdstuk aan Chinese muggen in Neerlands Westland, en verder behandelt hij het fenomeen van de tropenkoorts in Europa.
    Het zal de geïnteresseerde medemens in datgene wat Bart Knols door zijn lezenswaardige en prettig leesbare boek vaststelt, duidelijk worden dat de reeds geruime tijd in gang zijnde — en zich in ijltempo uitbreidende — veranderingen van klimatologische aard tal van extra belastingen voor het leven van alledag met zich zullen meebrengen, en dat meer ziekten als staartje van de MUG binnen niet al te lange tijd zich in onze contreien steeds meer en vaker zullen manifesteren. Wij zullen dan ook vast wel moeten zorgen voor een dan rap crescendo in de omzet van klamboes in de eigen omgeving.

    [1] Bart Knols is medisch entomoloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

    [2] De Ig-Nobelprijs werd in 2006 uitgereikt aan Bart Knols, evenals aan 'Eendenman' Kees Moelker; een foto van de ceremonie aan de Harvard-Universiteit van deze parodie op de aloude Nobelprijs is in het boek MUG opgenomen op pagina 81. Over deze alternatieve Nobelprijs kunt u hier meer lezen.
    __________
    Bart Knols: MUG. — De fascinerende wereld van volksvijand nummer 1. 256 pag., paperback; Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2009. ISBN 978-90-468-0654-8.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. Logo van de acties in de strijd tegen Malaria.
    2. Voorzijde van het nieuwe boek van Bart Knols.
    3. De auteur lacht de toekomst hoopvol tegemoet. Hij weet zo ongeveer wel wat er moet gebeuren om als westerlingen te kunnen overleven.

    23-12-2009 om 21:11 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:klimaatverandeingen, malaria
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VPRO-documentaire: Paarden en sjamanen als 'kindfluisteraars'
    Op woensdag 23 december — tussen 's avonds 22:40 uur en 00:15 uur in de nacht op donderdag 24 december presenteert de VPRO op Nederland 2 de documentaire De Paardenjongen, over Rowan, de autistische zoon van Rupert Isaacson en Kristin Neff en de problemen die deze drie mensen door de handicap van deze jongen hadden en hoe ze daarmee zijn omgegaan. Toen Rowan vier jaar oud was, werd de diagnose autisme gesteld, een afwijking in de persoonlijkheid die zich onder meer uitte in driftbuiten, waardoor het niet zelden volkomen onmogelijk werd om met het kind te communiceren.
    Vader Rupert komt tot de ontdekking dat Rowan kalmeert door paardrijden. Dat leidt ertoe dat de beide ouders een plan uitwerken waardoor Rowan intensiever met paarden in aanraking komt. Dat gebeurt in Mongolië, waar het kind tevens in contact komt met sjamanen. In de film van Michael O. Scott die op genoemd tijdstip zal worden vertoond, worden de gevolgen van de bijzondere onderneming — die zelfs tot permanente veranderingen in het gedrag van Rowan heeft geleid — duidelijk. Overigens zal tevens blijken dat aan het einde van de film het definitieve einde van de gehele onderneming niet is bereikt.
    Van het 'gebeuren' bestaat eveneens een boek en verder is er een speelfilm over gerealiseerd.

    23-12-2009 om 10:45 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:kind met autisme, paarden, sjamanen
    >> Reageer (0)
    22-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reportage over de boulevard Nevski Prospekt in Sint Petersburg op Arte-tv

    Achtergronden
    Op woensdag 23 december heeft Arte-televisie, de tweetalige cultuurzender, tussen 19:00 uur en 19:45 uur de film Alte Pracht und neuer Glanz op het vroege avondprogramma staan. Die film behandelt de historische en hedendaagse betekenis van één der — eveneens internationaal — bekendste straten: de Nevski Prospekt van de Russische stad Sint Petersburg, de hoofdstad van het oude Rusland tot aan de Revolutie van 1917.
    De drieënveertig minuten durende film van Dagmar Wittmers werd dit jaar gerealiseerd voor het tweede Duitse publieke net dat die de film aan Arte-tv beschikbaar gesteld heeft. De rolprent, die zal is voorzien van stereofonisch geluid, zal worden uitgezonden op het beeldformaat 16:9, zal worden herhaald op donderdag 7 januari, 's ochtends om 09:10 uur en op zaterdag 9 januari om 06:00 uur in de ochtend.

    Nikolaj Gogoljs visie
    Nikolaj Gogolj (1809-1852) beschrijft het in zijn verhaal De Nevski Prospekt [1] in de bundel Arabesken of Petersburgse Vertellingen uit de jaren 1835-1842. In de vertaling van CharlesB. Timmer (1907-1991) verschenen bij G.A. van Oorschot te Amsterdam, begint het verhaal zo:
    Geen straat die de Newski Prospekt te boven gaat, in ieder geval niet in Petersburg: voor die stad betekent zij alles. Waar blinkt de parel aller boulevards in onze hoofdstad al niet door uit? Ik ben ervan overtiigd dat geen van onze bleekneuzige klerkjes in Petersburg zijn Newski Prospekt zou willen ruilen voor alle heerlijkheden van de wereld. En niet alleen de jongeman van vijfentwintig met zijn fiere knevel en zijn jas die hem als aangegoten zit, maar zelfs de heertjes met peper en zout in hun baard en een schedel zo glad als een biljartbal, zelfs die zijn verrukt over de Newski Prospekt. En dan de dames! O, wat de dames aangaat, die zijn helemaal weg van de Newski Prospekt.
    . . . . .
    __________

    [1] Aangezien de derde letter van het Cyrillische alfabet in het Nederlands zowel de W als de V vertegenwoordigt, is het mogelijk dat u dergelijke woorden en namen zowel met de V alsook met de W kunt tegenkomen. Tegenwoordig zijn we echter bijna allen afgestapt van de W en wordt inmiddels de voorkeur aan de V gegeven.
    ____________
    Afbeeldingen
    1. De Nevski Prospekt in Sint Petersburg. (Foto: Anna Grün/Dagmar Wittmers.)
    2. De schrijver Nikolaj Gogolj. Potloodtekening van ongeveer 1840.

    22-12-2009 om 17:48 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:Reportage over straat in Petersburg
    >> Reageer (0)
    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo'n acht decennia met het gezelschapsspel Scrabble

    Opleving door online spelen
    BBC One Television vertoont op dinsdag 22 december, vanaf 23:35 uur tot in de nacht op woendag 23 december om 00:40 uur, een reportage van Alan Yentob over het gezelschapsspel Scrable dat een behoorlijke opleving doormaakt, vooral als gevolg van het fenomeen online-scrabble. Geïnspireerd door die verandering bezocht de programmamaker de bakermat van het spel: New York. Daar heeft — tijdens de Grote Depressie tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw — een werkloze architect het spel bedacht, in de hoop dat hij daarmee snel geld zou kunnen verdienen.

    21-12-2009 om 09:32 geschreven door Heinz Wallisch  


    Tags:gezelschapsspel, 'Scrabble'
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • BBC Radio 3: Rabindranath Tagore vijf keer een kwartier in 'The essay'
  • BBC Radio 3 presenteert donderdagmiddag het muziekdrama Telemaco van Christoph Willibald von Gluck
  • Ergerlijke geluiden als thema van vijf maal een kwartier The essay van BBC Radio3
  • De Britse schrijver en journalist George Orwell overleed op 21 januari 1950
  • Koning Friedrich II van Pruisen en de muziek; twee programma's achtereen op Duitse radiozender NDR Kultur
  • Hedendaagse zoektocht naar de herkomst van het Gulden Vlies
  • Zevende Symfonie van Sjostakovitsj en praten daarover in 'Radio 3 live in concert' via BBC Radio 3
  • Heden exact een halve eeuw gelden stierf de dichter Gerrit Achterberg tijdens een autorit
  • Jan van Parijs blijkt ook een opera te zijn, hier met de Italiaanse titel Gianni di Parigi
  • Drieënnegentig jaar geleden werd de filosofe en communiste Rosa Luxemburg door militairen in Berlijn vermoord
  • Jos van Immerseel en Anima Eterna met Berlioz'Symphonie fantastique deze week tweemaal op Arte-tv
  • Rossini's Assepoester ─ La Cenerentola ─ in 'Opera live' van Radio 4-NL
  • BBC Four-documentaire over de grammar school en de opheffing ervan
  • Op 12 januari 1876 werd de internationaal vermaarde auteur Jack London geboren
  • Tweede deel speelfilm À la recherche du temps perdu deze week tweemaal via TV5 Monde
  • Twee Europese treinreizen op twee verschillende televisiezenders
  • De wilde schoonheid van India, in vijf afleveringen via Arte-tv
  • België EEN vertoont 'de fraaiste liefdesfilm uit de geschiedenis', Brief encounter uit 1945
  • Sterfdag Paul Verlaine heden herdacht
  • Twee verschillende programma's over de componist George Gershwin op de Britse tv-zender BBC Four
  • TV5Monde vertoont A la recherche du temps perdu uit 2011 in twee afleveringen
  • Twee avonden vol monarchen op de beeldbuis thuis: België, Engeland en Frankrijk
  • Verfilmd drama van Paul Claudel: Partage de midi te zien op TV5 Monde
  • Louis Daguerre maakte op 2 januari 1839 de eerste foto van de Maan
  • Oratorium Elijah van Mendelssohn hedenavond in 'Avondconcert' van Radio 4-NL
  • Canvas presenteert Lawrence of Arabia uit 1962, van David Lean
  • Wagners Meistersinger von Nürnberg' op nieuwjaarsdag uit Covent Garden in 'Opera on 3'
  • Jevgeni Onegin van Tsjajkovski op nieuwjaarsdag te zien in 'NTR Podium' op Nederland 2-tv
  • Arte vertoont opnieuw de zijgende klassieker Metropolis
  • Gebroeders Lumière trekken op 28 december 1895 eerste betalende bezoekers voor filmvoorstelling
  • De ware levensgeschiedenis van Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk op TV5 Monde
  • Veertien maal een half uur uit Irrungen Wirrungen van Theodor Fontane in 'Am Abend vorgelesen'
  • In 1897 op tweede kerstdag werd WIlly Corsari in het Brusselse Sint-Pieters-Jette geboren
  • Op 25 december 1741 stelde Anders Celsius zijn thermometer voor; het werd anders
  • Het effect van muziek op de mens is neurobiologisch nader onderzocht
  • Op 23 december 1900 experimenteerde Reginald Fessenden, op Cobb Island, met radiogolven
  • Reportage over het kleinste theater voor Grand Opera ter wereld, Manhattan, New York; te zien op Arte-tv
  • Exact zeven decennia geleden stierf de literaire VS-reus Frances Scott Fitzgerald
  • The essay van BBC Radio 3, vijf avonden een kwartier over de kracht van het oeuvre van Charles Dickens
  • Herdenking sterfdag Antonio Stradivari: overleden 18 december 1737
  • Christina Rossetti staat centraal in literatuurprogramma The verb van BBC Radio 3's
  • Man over woord van Canvas-tv: Is Antwerps de oudste taal ter wereld?
  • Tinker Tailor Soldioer Spy, naar gelijknamige roman van John Le Carré, heden in de bioscopen
  • Fictieve documentaire over Napoleons falen op zee, tijdens de slag bij Trafalgar in 1805
  • Geboortedag (1816) van uitvinder-industrieel Ernst Werner von Siemens herdacht
  • Documentaire over schilder Jan Sluijters in Avro's Close up, dinsdagavond via Nederland 2-tv
  • Op 13 december 1797 werd de Duitse, romantische dichter Heinrich Heine geboren
  • 11 en 12 december zijn gekoppeld aan de Italiaanse radiopionier Guglielmo Marconi
  • Words and music van BBC Radio 3 deze zondagavond over 'onze relatie met alcohol'
  • België EEN presenteert op zondag 11 december 'de meest inspirerende speelfilm aller tijden'


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!